Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
veljaca

#526 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

Dobri su ovi kao :
@loncanica i @pustopoljina ........
Dok je ovakvih bice i novih ITC -a ......................
Na zalost, ovo je Balkan i ovdje vrijedi ona " ..... pa ko koga PREVARI ....."

Na zalost .....
a za @pustopoljina:
" ono za sta sam se ja skolovala ne moze se saznati na ulici i tako i treba da bude. " , ne obezvredjuj Informacione tehnologije - to se nikako ne moze saznati na ulici .... i tako i treba da bude.....
Brki-Brle

#527 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

Bojim se da ste malčice skrenuli sa teme. Čovjek pokušava reći da to što rade neke naše firme je nelegalno. Jeste, kupite računar (hardware, fizički, opipljivi dio svakog računara), za recimo (primjera radi) 1000-1200 KM. Za taj novac se može kupiti relativno dobar računar. E sada, vi kažete da ste uz njega dobili sve programe koje ste tražili (software). E tu je problem. Pretpostavimo da ste dobili operativni sistem WXP ili neku verziju Viste, zatim MS Office (neku od verzija). Ovakvo riješenje NIJE besplatno, i košta približno za OS od 89$ do 169$ i Office od 100$ do 400$, što bi sve skupa u KM se kretalo od nekih 250 do 750KM (ugrubo, cijene sa Amazona) više za vaš novi računar. Microsoft ima hljade ljudi zaposlenih po cijelom svijetu, između ostalog i u BiH, koji isto kao svi mi zarađuju lične dohotke, radeći na razvoju i distribuciji ovih i sličnih proizvoda.
Kada dođete u neku računarsku prodavnicu, naravno da vas neće zamajavati ovakvim detaljima. Zato što je softver koji ste vi dobili uz računar piratski, te prodavac a ni vi nije platio licencu za taj softver. A s obzirom da skoro sve firme rade po istom principu, u njihovom je interesu da vam to i ne spominju, jer time znatno uvećavaju cijenu konačnog proizvoda (vašeg računara, hardware + software), i vi bi ste se, naravno, odlučili za drugu firmu. Logično.

Situacija se može opisati i ovako. Zamislite da ste upravo završili gradnju kuće. Sada je potrebno da je priključite na električnu mrežu. Zovnete vašeg električara i kažete mu šta želite, da želite što bolje i jeftinije rješenje. Imajući to u vidu, da bi vaše troškove sveo na minimum, on vašu kuću priključi na stub električne rasvjete u vašoj ulici, ili još bolje na komšijin sat za struju.

Sa vaše tačke gledišta, sve savršeno funkcioniše, čovjek vas nije zamarao detaljima, uređaji rade, sve super. Ali baš i nije, zar ne?

Nije mi namjera da nekoga diskretitujem, samo da pokušam objasniti problem. S obzirom da se ovakva praksa provodi od samih početaka prodaje računara u BiH, u potpunosti razumijem vaše stavove. Većina od nas bi postupila kao vi i kupila taj računar. Ali problem i dalje postoji.
veljaca

#528 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

@ Brki-Brle - sigurno ti je novi posao u grupaciji Microsoft-a ...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U svezi sa tim, evo jedan vic: Nakon prve bracne noci supruga Bili Gates-a mu rece: - E sada znam zasto ti se kompanija zove MICRO soft ................ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:run:
Azamo

#529 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Azamo »

anonimus19 wrote:
Azamo wrote:Meni je iskreno žao što je propao IT jer je puno ljudi ostalo bez posla...I jedna vrlo važna stvar IT COMPUTERS nije bio bosanska firma,naime svu robu ili bar 90% su uzimali od KIM-TEC-a i konstantno su bili pod dugom od 2-4 miliona,tako da su u suštini bili KIM-TEC br 2 isto što je i IMTEC ustvari maloprodaja KIM-TEC-a
Ako firma kupuje nesto iz vana, ne znaci da nije bosanska firma. Da li je bosanska ili ne, gleda se po vlasnistvu i po sjedistu firme.
Jest,ali ako ti otvoriš firmu parama koje sam ti ja dao,da li tu firmu možeš nazvati svojom? Zna se da je IT uzeo i konstantno bio dužan KIM-TEC-u...IT je radio na procenat,a glavnica para je išla za Hrvatsku,IT je kupio samo mrvice...
Bušman

#530 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Bušman »

Pa dobro, danas se uglavnom prodaju racunari sa FreeDOSom. Sad je na korisniku sta ce da instalira. A svaka manja firma (IMTEC, Plus) instalira linux besplatno. Za 90% ljudi i vise nego dovoljno...
Brki-Brle

#531 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

veljaca wrote:@ Brki-Brle - sigurno ti je novi posao u grupaciji Microsoft-a ...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U svezi sa tim, evo jedan vic: Nakon prve bracne noci supruga Bili Gates-a mu rece: - E sada znam zasto ti se kompanija zove MICRO soft ................ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:run:

Nije još. :lol: :lol:
Bušman wrote:Pa dobro, danas se uglavnom prodaju racunari sa FreeDOSom. Sad je na korisniku sta ce da instalira. A svaka manja firma (IMTEC, Plus) instalira linux besplatno. Za 90% ljudi i vise nego dovoljno...
A našim ljudima Linux ide k'o maternji. De ti stavi Linux nekome ko je kupio računar da se igra. Ovih spomenutih 90% uglavnom blijedo gleda kada spomenem distribucije Linuxa i prednosti i mane istih, na kraju se opet odluče za XP ili Vistu.
lončanica

#532 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by lončanica »

veljaca wrote:Dobri su ovi kao :

Na zalost .....
a za @pustopoljina:
" ono za sta sam se ja skolovala ne moze se saznati na ulici i tako i treba da bude. " , ne obezvredjuj Informacione tehnologije - to se nikako ne moze saznati na ulici .... i tako i treba da bude.....

E pa veljača ne misliš valjda da sam ušla u IMTEC onako s ulice i tražila računar?! Prvo se raspitam s kim imam posla, servis i sl., pa onda pazarim. Prvo su me ljudi uputili u Mobil Media, kažem šta mi treba, a oni upere prst u izloženi računar, koji je ujedno i najskuplji, i kažu najbolji ti je ovaj. Ma nemoj!!! A ja lijepo prošetam 500 metara niže i uđem u IMTEC i kaže šta mi treba, a čovjek odgovori možete li mi reći od prilike koje su vaše potrebe. I ja kažem, a on listu računara sa specifikacijama pa pojasni sve natenane. Prema tome ne brini, dok je lončanica IT nam ne treba! Lončanica je uštedila 400 KM :lol:

Samo kažem, kako će informatičari plaću zarađivati ako ja budem se petljala u njihov posao? Kada budu ljudi radili ono što znaju da rade, pola problema u ovoj državi neće biti. G. Nihad Softić da je znao dokle su njegovi "dometi" i da ne može levatiti ljude beskonačno, znao bi stati kada je vrijeme da stane.
A pola ove diskusije podsjeća me na situaciju kod doktora. Bila sam bolesna i prijateljica mi je "uspostavila dijagnozu" :D I ja sa dijagnozom po lijek kod doktora. I ja kao prava papanka, kažem: meni je bla, bla, bla..., a žena lijepo kljižicu nazad i kaže ko ti je dao dijagnozu neka te i liječi. I svaka joj čast. Od tada se ne petljam gdje mi nije mjesto i ne glumim da poznajem materiju zato što sam pročitala dva-tri članaka na tu temu. Tako i ja kažem: kupit ću kod vas, imate garanciju, ali budite svjesni da ako me zeznete neviđen smor mogu biti. I spomenem Udruženje za zaštitu potrošača, inspekcije, pa sax forum...pa da se ja znam raspisati o svemu!

I evo sada ja postavljam pitanje što niko ranije nije otvorio ovu temu pa obavijestio građane da prodaju fuš robu?! Zašto ovoliko pisanje kada niko neće kupovati više kod njih. Dajte nešto korisno, vi koji se razumijete u ove stvari dajte nam upozorenja, savjete, prijedloge, dok Marko nije zakasnio na Kosovo :sax

I molim samo jednostavnim rječnikom... Npr. memorije su dobre i povoljne tu i tu, ako želite dobar skener i printer u jednom dobar je..., a cijena istog je najbolja kod...
Fozgen

#533 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Fozgen »

lončanica wrote:

Na zalost .....
a za @pustopoljina:

E pa veljača ne misliš valjda da sam ušla u IMTEC onako s ulice i tražila računar?! Prvo se raspitam s kim imam posla, servis i sl., pa onda pazarim. Prvo su me ljudi uputili u Mobil Media, kažem šta mi treba, a oni upere prst u izloženi računar, koji je ujedno i najskuplji, i kažu najbolji ti je ovaj. Ma nemoj!!! A ja lijepo prošetam 500 metara niže i uđem u IMTEC i kaže šta mi treba, a čovjek odgovori možete li mi reći od prilike koje su vaše potrebe. I ja kažem, a on listu računara sa specifikacijama pa pojasni sve natenane. Prema tome ne brini, dok je lončanica IT nam ne treba! Lončanica je uštedila 400 KM :lol:

Samo kažem, kako će informatičari plaću zarađivati ako ja budem se petljala u njihov posao? Kada budu ljudi radili ono što znaju da rade, pola problema u ovoj državi neće biti. G. Nihad Softić da je znao dokle su njegovi "dometi" i da ne može levatiti ljude beskonačno, znao bi stati kada je vrijeme da stane.
A pola ove diskusije podsjeća me na situaciju kod doktora. Bila sam bolesna i prijateljica mi je "uspostavila dijagnozu" :D I ja sa dijagnozom po lijek kod doktora. I ja kao prava papanka, kažem: meni je bla, bla, bla..., a žena lijepo kljižicu nazad i kaže ko ti je dao dijagnozu neka te i liječi. I svaka joj čast. Od tada se ne petljam gdje mi nije mjesto i ne glumim da poznajem materiju zato što sam pročitala dva-tri članaka na tu temu. Tako i ja kažem: kupit ću kod vas, imate garanciju, ali budite svjesni da ako me zeznete neviđen smor mogu biti. I spomenem Udruženje za zaštitu potrošača, inspekcije, pa sax forum...pa da se ja znam raspisati o svemu!

I evo sada ja postavljam pitanje što niko ranije nije otvorio ovu temu pa obavijestio građane da prodaju fuš robu?! Zašto ovoliko pisanje kada niko neće kupovati više kod njih. Dajte nešto korisno, vi koji se razumijete u ove stvari dajte nam upozorenja, savjete, prijedloge, dok Marko nije zakasnio na Kosovo :sax

I molim samo jednostavnim rječnikom... Npr. memorije su dobre i povoljne tu i tu, ako želite dobar skener i printer u jednom dobar je..., a cijena istog je najbolja kod...
Jednom za navijek.
Roba nije fus samo je skupa bila u IT Comp.
Svi rade iste dobavljace i ista je roba na svim policama.
pustopoljina

#534 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by pustopoljina »

Na zalost .....
a za @pustopoljina:
veljaca-da malo bolje i pazljivije citas,mozda bi procitano i razumio. upravo smatram da se it znanje ne nalazi na ulici i da ne moze svako tim znanjem u tren oka ovladati. jer da moze-posao bi ti bio nepotreban,zar ne?
mogli bismo staviti automat,da ubacim lovu,utipkam konfiguraciju i kroz kakav slauf da mi spuste zeljeni kompjuter?
za mene se ne brini-nikad necu kupiti fush, jer imam strucnjaka kojem se mogu obratiti. danas sam i ja njemu dala strucan savjet iz moje oblasti...nisam mu rekla-"buraz,tebe svaka budala moze obrlatiti",jer ne moze svaka budala,nego budala koja svoje znanje zloupotrebljava.
kao kupac kompjutera nisam duzna biti u stanju sklepati hardver i programirati softver,ali imam pravo za svoje pare dobiti kvalitetnu uslugu.
ti-koji dodjes meni-nisi duzan znati ono sto ja znam,ali sam ja duzna tebi dati tacnu i korisnu informaciju,jer ja dobijam platu za to-postupanje suprotno od toga je neeticki i kaznjivo.
ljudi koje je ta firma prevarila-nisu krivi,nego su krivi oni koji su varali.nemoj mi izvrnute logike.
da se manje sluzis tom logikom-da ljudi koji ne znaju zasluzuju da budu prevareni-mozda bi se u bosni lakse zivjelo.
veljaca

#535 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

pustopoljina wrote:

Na zalost .....
a za @pustopoljina:
veljaca-da malo bolje i pazljivije citas,mozda bi procitano i razumio. upravo smatram da se it znanje ne nalazi na ulici i da ne moze svako tim znanjem u tren oka ovladati. jer da moze-posao bi ti bio nepotreban,zar ne?
mogli bismo staviti automat,da ubacim lovu,utipkam konfiguraciju i kroz kakav slauf da mi spuste zeljeni kompjuter?
za mene se ne brini-nikad necu kupiti fush, jer imam strucnjaka kojem se mogu obratiti. danas sam i ja njemu dala strucan savjet iz moje oblasti...nisam mu rekla-"buraz,tebe svaka budala moze obrlatiti",jer ne moze svaka budala,nego budala koja svoje znanje zloupotrebljava.
kao kupac kompjutera nisam duzna biti u stanju sklepati hardver i programirati softver,ali imam pravo za svoje pare dobiti kvalitetnu uslugu.
ti-koji dodjes meni-nisi duzan znati ono sto ja znam,ali sam ja duzna tebi dati tacnu i korisnu informaciju,jer ja dobijam platu za to-postupanje suprotno od toga je neeticki i kaznjivo.
ljudi koje je ta firma prevarila-nisu krivi,nego su krivi oni koji su varali.nemoj mi izvrnute logike.
da se manje sluzis tom logikom-da ljudi koji ne znaju zasluzuju da budu prevareni-mozda bi se u bosni lakse zivjelo.
Ne zelim se sa tobom raspravljati - trenutno radim pametniji posao ( oko Informacionih tehnologija - izmedju ostalog ). Samo reagujem na ovo boldirano - gdje ja to rekoh da se sluzim ovom logikom. Procitaj jos jednom moj post i vidjeces da ja kazem NA ZALOST i to 2 puta ... A ja u svom poslu u velikom luku zaobilazim ove prevarante. Mene mozes prevariti samo 2 puta: PRVI put i NIKAD vise .....
Ostaj mi u zdravlju i veselju ..... :run:
pustopoljina

#536 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by pustopoljina »

razljutio si me,zato sto ne citas. pa rekoh-da napisem i ja nesto u tvom stilu. cisto da vidis kako je. zar nije simpaticno?
veljaca

#537 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

pustopoljina wrote:razljutio si me,zato sto ne citas. pa rekoh-da napisem i ja nesto u tvom stilu. cisto da vidis kako je. zar nije simpaticno?
Mir, mir , mir - niko nije kriv ..... :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#538 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Toto »

lončanica wrote:

tesko da ce se neko na ovom forumu prihvatiti takvog sizifovskog posla pogotovo sto imate casopise u kojima se do besvjesti radi bas ovo sto vi trazite.......
ako zelite biti informisani pratite one informaticke casopise koji se na popularan nacin bave ovom tematikom

svaka takva tema bi se razvijala na slican nacin kao i ova..... uvjek ce biti sirok dijapazon razlicitih misljenja i iskustava kako o komponentama hardvera tako i o operativnim sistemima i aplikacijama ...vi bi uvjek bili u dilemi kojem misljenju da se priklonite....

postoje neka osnovna nacela sa kojima bi se svaki korisnik informatickih tehnologija trebao upoznati ako nista da zna kakav zadatak i zahtjev da postavite svom dobavljacu....

@loncanica
zasto vi ne animirate vaseg dobavljaca sa kojim ste zadovoljni, i kojeg ovdje falite i reklamirate, da se uclani na ovaj forum i da on objasni svojim potencijalnim kupcima sta on od njih zahtjeva da mu saopste da bi im mogao pruziti najbolju uslugu???

takodje bi bilo jako dobro da postavite konkretano pitanje ili temu za raspravu u stilu:
bavim se tim i tim poslom; kompjuter planiram koristiti za taj i taj dio poslovanja ....onaj ko bi vam zelio odgovoriti bi vjerovatno imao neko dopunsko pitanje i mogao bi vam dati neki odgovor.
Last edited by Toto on 26/05/2009 14:50, edited 1 time in total.
hepek071

#539 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by hepek071 »

kakvo su smeće prodavali dobro prije nisu propali. Kod njih su kupovali samo oni što pojma nemaju o konfjutorima, a kako se vidi mala smo zemlja pa su resursi limitirani
mayana

#540 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by mayana »

Kakvi ste vi ljudi, pa svako moze kupovati gdje hoce ako vam je bilo skupo u IT vi kupite gdje hocete, nego se ovdje nasladjujete i veselite tudjoj muci, jer je 400 ljudi ostalo bez posla. Nije ni meni zao vlasnika firme ali radnici nisu nista krivi , jer sta sada oni da rade, a vlasnik je sam kriv za svoja djela, mada on opet nije u losoj sizuaciji snasao se on na vrijeme to je sigurno.
Ali u svakom slucaju je ruzno sto se ljudi nasladjuju i smiju, tuzno ali istinito :(
SaraLe

#541 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by SaraLe »

mayana wrote:Kakvi ste vi ljudi, pa svako moze kupovati gdje hoce ako vam je bilo skupo u IT vi kupite gdje hocete, nego se ovdje nasladjujete i veselite tudjoj muci, jer je 400 ljudi ostalo bez posla. Nije ni meni zao vlasnika firme ali radnici nisu nista krivi , jer sta sada oni da rade, a vlasnik je sam kriv za svoja djela, mada on opet nije u losoj sizuaciji snasao se on na vrijeme to je sigurno.
Ali u svakom slucaju je ruzno sto se ljudi nasladjuju i smiju, tuzno ali istinito :(
I radnici snose dio odgovornosti svojim ne/ponasanjem
:wink:
Brki-Brle

#542 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

hepek071 wrote:kakvo su smeće prodavali dobro prije nisu propali. Kod njih su kupovali samo oni što pojma nemaju o konfjutorima, a kako se vidi mala smo zemlja pa su resursi limitirani
Divan, elokventan odgovor. Prodavali su smeće koje prodaju i svi ostali. Pročitaj neke ranije postove, ljudi se satiru da ukažu na to da je roba jedna te ista, ali jok.
pustopoljina

#543 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by pustopoljina »

ava-ava ava, ITC je :D :lol:
udrch

#544 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by udrch »

molim vas, kakva je ovdje priča o 400 radnika ITC koji su ostali bez posla..maximalan broj radnika je bio oko 150 zaposlenih, a onih ostalih 250 koje spominjete su ljudi čijom se mukom Nihad stalno naslađivo, koji su čekali da ih on zaposli..a on je stalno primao i otpuštao radnike, još dobio priznanje najbolji poslodavac u BiH..
kod kupovine računar moj vam je savjet da vjerujete samo sebi i nekome bliskom, rodbini i prijatelju i naravno da birate firme koje nisu na lošem glasu..
uvijek ima ljudi koji se razumiju šta je trenutno aktuelno i isplativo, pa onda sa njim lijepo obiđete nekoliko firmi, dođete kući, saberete dva i dva i onda kupite..
ja lično nikad neću dati Microsoftu 300 KM za OS i još 500 KM za obični Office, nikad..
kada cijena jednog pristojnog Microsoft paketa, recimo OS + office + dodatni programčići budu 300 Km, to će smatrati onako realnim, a platiti programe koji su neophodni za rad računara 800 KM, ni za živu glavu..monopolizam čisti od Microsofta i ništa više..
ljudi neće da plate TV preplatu 6 KM, a kamoli da plate njima 800 KM, a još nema ni igrica uključenih...
Maxwell2008

#545 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Maxwell2008 »

mayana wrote:Kakvi ste vi ljudi, pa svako moze kupovati gdje hoce ako vam je bilo skupo u IT vi kupite gdje hocete, nego se ovdje nasladjujete i veselite tudjoj muci, jer je 400 ljudi ostalo bez posla. Nije ni meni zao vlasnika firme ali radnici nisu nista krivi , jer sta sada oni da rade, a vlasnik je sam kriv za svoja djela, mada on opet nije u losoj sizuaciji snasao se on na vrijeme to je sigurno.
Cini mi se da opet imamo novog klona (1.post). :thumbup:
Neelix

#546 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Neelix »

Brki-Brle wrote:
Izvini, ali NE LAŽEM. U momentu kada sam ja počeo raditi garancija je bila 3 godine, pa sve dok nisam dao otkaz. Ranije je bila manja, ali u poslednjih nekoliko godina je bila 3 god.
Nisi napisao kad si radio, moguce da si upravu. Uglavnom, kad sam ja kupovao, a napisao sam kad, garancija je bila jedna godina. A o fush komponentama sve je receno, pocevsi od mog primjera pa do brojnih na ovoj temi.
anonimus19

#547 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by anonimus19 »

Azamo wrote:
anonimus19 wrote:
Azamo wrote:Meni je iskreno žao što je propao IT jer je puno ljudi ostalo bez posla...I jedna vrlo važna stvar IT COMPUTERS nije bio bosanska firma,naime svu robu ili bar 90% su uzimali od KIM-TEC-a i konstantno su bili pod dugom od 2-4 miliona,tako da su u suštini bili KIM-TEC br 2 isto što je i IMTEC ustvari maloprodaja KIM-TEC-a
Ako firma kupuje nesto iz vana, ne znaci da nije bosanska firma. Da li je bosanska ili ne, gleda se po vlasnistvu i po sjedistu firme.
Jest,ali ako ti otvoriš firmu parama koje sam ti ja dao,da li tu firmu možeš nazvati svojom? Zna se da je IT uzeo i konstantno bio dužan KIM-TEC-u...IT je radio na procenat,a glavnica para je išla za Hrvatsku,IT je kupio samo mrvice...
Ako mi ti das pare, a ja firmu otvorim na svoje ime, firma je moja. To sto si ti meni dao pare, hajd dokazi da si mi ih dao!

To sto je ITC bio duzan KimTecu i ostalim dobavljacima, ne znaci da je firma njihova. I KimTec i NTCHS i Megatrend i BBS i svi ostali rade na rabate koje im proizvođači daju ili distributeri, zavisno od koga nabavljaju. U tom lancu svi jako dobro zarađuju, tako to nimalo nisu mrvice.
Last edited by anonimus19 on 26/05/2009 16:03, edited 1 time in total.
Maxwell2008

#548 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Maxwell2008 »

Ja "mislim" da ima vec oko dvije godine kako su uveli garanciju od 3 godine. Uglavnom bilo je to istaknuto na dzambo plakatima kao i sve ostalo :D
sabanss

#549 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by sabanss »

Fozgen wrote: Jednom za navijek.
Roba nije fus samo je skupa bila u IT Comp.
Svi rade iste dobavljace i ista je roba na svim policama.
Jbg ga roba je bila fus. Ploce najnize klase, kineske napojne, kucista i kuleri koji brzo odlaze, genius misevi i sl.

Oduvijek sam cijenio prodavnice u kojima se moze naci i jos ponesto osim najnizeg segmenta proizvode (mada je realnost da se to najvise prodaje). IT Computers mi je bio primjer firme koja uvaljuje low-end komponente po max. cijenama.
udrch

#550 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by udrch »

Kako vi pojedini stvari vidite plitko..
Ako ja hoću da pokrenem neki posao treba mi:
- ideja kako izvesti firmu na selamet
- strategija poslovanja
- 2000 KM za registraciju firme
- 1000 KM još nekih potvrda koje moram izganjati..
- početni kapital, obrtna sredstva, zavise od posla koji pokrećeš..IT posao oko 50 000 KM, skupa roba

Nakon toga te sami distributeri, odnosno njihovi komercijalisti obilaze i nude ti robu na odgodu plaćanja, od 15 do 60 dana..kao zalog da ćeš im platiti sredstva ti im dostaviš MJENICU ili ako su veći iznosi Bankovnu garanciju i potpisati ugovor..
i to je sva priča..kako onda neki distributer može biti vlasnik moje firme u koju sam ja uložio 50 000 KM, rad i trud i vrijeme..
Distributer može u svakom trenutku ako im ne plaćaš povući mjenicu ili aktivirati bankovnu garanciju i naplatiti svoja sredstva, ako je izašlo iz okvira ugovora..
Svi ulaze u lanac od proizvođača, distributera pa do maloprodaje..maloprodaje kakav je bio ITC su najmanje dužne u ovom lancu, jer imaju najkraću odgodu..distributeri obično imaju duuuuuuge odgode prema proizvođačima i cifre su uvijek milionske..
Recimo ja znam da Konzum, za kojeg će ti vi reći da je gigant, ne plaća proizvođačima mlijeka kao što je recimo Milkos i po 6 mjeseci od fakture..jak je na tržištu i razvija se tuđim parama, ako hoćeš da igraš s njim, moraš pristati na te uslove, inače on tebi plati, a na svoje police stavi Alpsko mlijeko i nikad te više nema u Konzumu i sl..
Konzum otvara trenutno svoje samoposluge kraj svake radnje DP Marketa, s ciljem da ih uništi..zar neko misli da Konzum ima toliko para da u svaki objekat ubaci robe u vrijednosti 4,5 miliona maraka..on se samo dodatno zadužuje kod proizvođača i tako funkcionira trgovina..proizvođači znaju da će Konzum još dugo biti glavni igrač na našem tržištu i prisiljeni su mu dati robu..
Tako je ITC otvorio svojih jedno vrijeme 50 radnji..čovjek je imao ideju kako zgrnuti lovu, zadužio se kod KimTeca, NTCHS-a i svih ostalih, prodavao i jahao na račun prometa nekoliko godina..
Sad kad je promet smanjen za 90% teško je vraćati nešto što si već potrošio na jebanke na jamajke..
Locked