Vrlo je zanimljiva ta derogacija. Pitam se šta bi se desilo da je prva objava bila, alkohol je grijeh...koliko bi onda Muhammed sakupio vojnika (sa kojima je btw. širio religiju kao što ljudima banditi prodaju cigle). Sudeći po tvojoj analogiji, trećina ajeta u Kur'anu se nečim pobija, tako da se može istrgnuti iz knjige jer praktično ne služi ničemu.arzuhal wrote:Uvijek se neki smutljivac rodi, ha ja![]()
Dakle, ovo ne pišem zbog tebe @Boddah i tvoje zajebancije nego i isključivo zbog vjernika![]()
Kada je u pitanju zamjena nekog propisa drukčijim propisom - isključivo kada je riječ o zabrani ili dozvoli nečega - u islamu postoje više vrsta derogacije/opoziva/stavljanja van snage: derogacija Kur'ana Kur'anom, derogacija Hadisa Kur'anom, pa i derogacija Kur'ana Hadisom.
Za postojanja i smisao derogacije vidimo iz 106. ajeta sure El-Bekare:
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
Najpoznatiji primjeri (postepene) derogacije, koji se najčešće navode, su ajeti o alkoholu (dozvoli i zabrani):
1 - Pitaju te o vinu i kocki. Reci: “Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: “Višak!” Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste razumjeli! (El-Bekare, 219)
Ovdje Allah ukazuje na štetnost alkohola, ali ajet još ne zabranjuje i njegovu konzumaciju.
2 - O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate...(En-Nisa, 43.)
Ovaj ajet već uvodi zabranu konzumiranja alkohola pred obavljanje namaza, ali ga ne zabranjuje u potpunosti.
3 - O vjernici, vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari i šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (El-Ma’ide, 90)
I ajet koji u potpunosti derogira prethodne ajete i zabranjuje alkohol u potpunosti.
Svi ovi ajeti se nalaze u Kur'anu, ali samo ovaj zadnji VRIJEDI KAO PROPIS jer je on stavio van snage bilo kakvu konzumaciju alkohola. Dakle, valja znati nešto o derogaciji unutar islamskih propisa da bi se moglo pričat. Time što se nalazi u Kur'anu, ajet koji govori o zabrani prilaska namazu pod utjecajem alkohola ne znači slobodu da ga se pije kada ne obavljamo molitvu, jer je derogiran. A ipak se nalazi u Kur'anu.
Tako je i ajet koji se ne nalazi u Kur'anu - ajeti-redžm - derogiran hadisom. Ali samo ajet, ne i njegov propis koji se proširio na svakog oženjenog muškarca ili udatu ženu, jer su se u ajetu samo spominjali starci:
“Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.”
Za taj ajet su svi znali i nije bilo potrebno da nekakva koza pojede ajet, kako se @Boddah izruguje islamu i muslimanima.
Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenu s pravog puta.(El-Ahzab, 36.)
Oni koji vjeruju da je Kur'an od Allaha Uzvišenog objava Muhammedu, alejhi-selam, vjeruju istom snagom da je Muhammed, alejhi-selam, sve prenio onako kako mu je objavljeno i naređeno, pa i ajet o kamenovanju te njegovu derogaciju. Svi vjernici vjeruju da ''on ne govori po hiru svome''. I nikakve ih budalaštine ne remete u njihovom vjerovanju.
Upravo zahvaljujući i autentičnim zbirkama hadisa, @Boddah i slični njemu i znaju za ovaj alučaj o ajetu o kamenovanju, kao i vjernici što znaju. S tim da to Boddahu & Co. treba za njihova verbalna i tekstualna onanisanja i ganglijske orgazme koji ih tresu u nesavladivom užitku dok postavljaju zakučita pitanja zbunjenim članovima stada i krda...
Ajet koji si naveo uopće ne zabranjuje alkohol, kao što se zabranjuje svinjeće meso na 3,4 mjesta, gdje se ČAK i upotrebljava riječ zabrana, forbidden, kako želiš. Klonjenje se svrstava u sitne grijehe, a Kur'an kaže da ko se kloni krupnih grijeha, i obavlja svoje dužnosti prema Allahu, ići će u Džennet. Nije isto nekome nešto zabraniti ili reći mu da se toga kloni. Meni je jako razumljivo zašto je Muhammed dozvolio da se loče vino, a to možemo vidjeti iz primjera (njegovog daidže već ne znam tačno šta mu je bio) Hamze koji je bio nadaleko poznata pijanica o čemu svjedoči hadis.
Ti si ocijenio da se ja "izrugujem Islamu i muslimanima" no to nije tačno. Da, meni je smiješan vaš sizifov posao opravdavanja gluposti u Kur'anu a pogotovo Hadisima, ali nemam ništa protiv vjernika koji ne raspravljaju na temelju lošeg prevoda Kur'ana, 300 knjiga tumačenja i isto toliko govornika koji u istim nalaze čuda, nego uživaju u svojoj vjeri onakvoj kakvoj su je oni razumjeli.
I kao posljednje, ja nisam naveo onaj hadis da bih pričao o kamenovanju, nego da bih naveo primjer gdje se jasno vidi na kakve probleme je Kur'an nailazio dok vi sa 100% sigurnošću tvrdite da je potpuno neizmjenjen.