Svinjska gripa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#526 Re: Svinjska gripa

Post by Truba »

španska gripa je ubila 50 mil ljudi ako se ne varam to je 5 puta vise nego svjetski rat

a sto se svinjske gripe tiče moj stav je

izgleda opet zafalilo za regresa farmaceutima
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#527 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

To su zapravo najmanje procjene.
Mnogo realnije su one koje govore o višestruko većem broju mrtvih, između 50 i 100 miliona, za nešto više od dvije godine.
Ova "naša" pandemija (dakle, epidemija na globalnom nivou) završena je u septembru 2010. i, srećom, nije opravdala strahove od ponavljanja katastrofe kao kod "španjolke". Pandemije virusa gripe ne ponavljaju se svake godine, već svakih 20-ak godina, obično kad dođe do većih mutacija virusa. Tako da nije realno očekivati da H1N1 u skorije vrijeme postane nešto drastično opasniji nego što se pokazao za vrijeme ove pandemije 2009.-2010. Lokalnih epidemija i pojedinačnih slučajeva sigurno će biti i dalje, uvijek će neko i da umre, ali nekih većih promjena u ponašanju virusa, pa samim tim i u našoj zaštiti od njega, vjerovatno neće biti tako brzo. Tako da je savjet jasan-čuvati se i liječiti kao i od svake gripe.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#528 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

Neka, neka... :)
Pa šta misliš što sam ja tebe htio da ženim? :D
munevera44

#529 Re: Svinjska gripa

Post by munevera44 »

Da li maska za pokrivanje usta pomaže. Vidjela sam neke ljude nose masku preko lica.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#530 Re: Svinjska gripa

Post by ladyblue18 »

sanabe wrote:
A gdje ljudi nose maske, jel U nas? :shock:
Da, ja sam ih vidjela do sada bar 20ak, najvise po trznim centrima.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#531 Re: Svinjska gripa

Post by Entropio »

ladyblue18 wrote:
sanabe wrote:
A gdje ljudi nose maske, jel U nas? :shock:
Da, ja sam ih vidjela do sada bar 20ak, najvise po trznim centrima.
Ja sam vidio neki dan službenica na šalteru u banci nosi masku.
Pera Trta

#532 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

munevera44 wrote:Da li maska za pokrivanje usta pomaže. Vidjela sam neke ljude nose masku preko lica.
Pomaže da ne preneseš zarazu na druge. Tebe i ne štiti baš puno, jer ti skineš masku i obrišeš nosić ili jedeš rukom kojom si prije toga dohvatio šteku, rukohvat u tramvaju, nečiju ruku koja je bog zna šta dohvatila prije tebe...
Dakle, još jednom: pranje ruku, pranje ruku, pranje ruku....
......prozračivanje prostorija, izbjegavanje pretrpanih i zagušljivih prostora u kojima ne moramo boraviti (kafići, kafane, diskoteke, restorani, gde dolaze ljudi i prolaze dani...), zdrava i raznovrsna ishrana bogata bjelančevinama i vitaminima, odmaranje kad god smo u prilici...
...i pranje ruku, pranje ruku, pranje ruku.
vesna555

#533 Re: Svinjska gripa

Post by vesna555 »

Evo mene 2 dana drži neka boleščuga, imam konstantno temepraturu 37,5 koja niti raste niti pada (pijem paracetamol) i vrti mi se u glavi i brzo se zamaram i teško dišem i pluća me malo bole, ali nije strašno. Krajnici su mi zagnjojeni, odnosno samo lijevi i to sam sama čistila čajem i štapićima za uši, ali nema nekih rezultata.
Imam nekih antibiotika, pa ne znam da li bih to smjela na svoju ruku uzeti, ne ide mi se u hitnu jer mislim da ne treba za svaku sitnicu odmah doktoru juriti, a veća mi je mogućnost da se zarazim gore kad sam u čekaonici sa 50 bolesnih ljudi.
Ima li ko od struke da me posavjetuje?
Hvala
vesna555

#534 Re: Svinjska gripa

Post by vesna555 »

sanabe wrote:
vesna555 wrote:Evo mene 2 dana drži neka boleščuga, imam konstantno temepraturu 37,5 koja niti raste niti pada (pijem paracetamol) i vrti mi se u glavi i brzo se zamaram i teško dišem i pluća me malo bole, ali nije strašno. Krajnici su mi zagnjojeni, odnosno samo lijevi i to sam sama čistila čajem i štapićima za uši, ali nema nekih rezultata.
Imam nekih antibiotika, pa ne znam da li bih to smjela na svoju ruku uzeti, ne ide mi se u hitnu jer mislim da ne treba za svaku sitnicu odmah doktoru juriti, a veća mi je mogućnost da se zarazim gore kad sam u čekaonici sa 50 bolesnih ljudi.
Hvala

Sad ce doktor PT :wink:

Kako mislis..."cistila krajnike stapicima za usi"? :?
Na PP ti posaljem, malo je gadno, a znam da neki ljudi imaju slab želudac :D
vesna555

#535 Re: Svinjska gripa

Post by vesna555 »

sanabe wrote:
vesna555 wrote:Evo mene 2 dana drži neka boleščuga, imam konstantno temepraturu 37,5 koja niti raste niti pada (pijem paracetamol) i vrti mi se u glavi i brzo se zamaram i teško dišem i pluća me malo bole, ali nije strašno. Krajnici su mi zagnjojeni, odnosno samo lijevi i to sam sama čistila čajem i štapićima za uši, ali nema nekih rezultata.
Hvala

Sad ce doktor PT :wink:

Kako mislis..."cistila krajnike stapicima za usi"? :?
...
Pera Trta

#536 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

Znam na šta misli kad kaže da je čistila krajnike štapićima za uši :D
Gnoj je uvijek znak bakterijske infekcije, a za bakterije je lijek antibiotik.
E sad, antibiotika ima raznih, i da bi djelovali mora se strogo držati uputa.
Osim toga, ono što izgleda kao gnoj mogu biti samo čepići od raspadnutih ostataka hrane i raznih sekreta, tzv. tonziloliti, a za njih ne treba nikakva terapija.
Tako da ti ne savjetujem da bez pregleda uzimaš antibiotike.
vesna555

#537 Re: Svinjska gripa

Post by vesna555 »

Pera Trta wrote:Znam na šta misli kad kaže da je čistila krajnike štapićima za uši :D
Gnoj je uvijek znak bakterijske infekcije, a za bakterije je lijek antibiotik.
E sad, antibiotika ima raznih, i da bi djelovali mora se strogo držati uputa.
Osim toga, ono što izgleda kao gnoj mogu biti samo čepići od raspadnutih ostataka hrane i raznih sekreta, tzv. tonziloliti, a za njih ne treba nikakva terapija.
Tako da ti ne savjetujem da bez pregleda uzimaš antibiotike.
Imaš li kakvog privatnika u Sarajevu da mi preporučiš, ako zagusti?
Nemam zdravstvene, tako da svejedno moram plaćati pregled :(
Pera Trta

#538 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

Vjeruj mi da ne znam u Sarajevu nijednu privatnu ordinaciju porodične, tj .opšte medicine, niti sam tamo radim.
Ali vjerujem da te za takvu stvar mogu kvalitetno zbrinuti i u nekoj od ambulanti DZ...e sad, uvijek postoji onaj problem čekanja, ali tu nažalost ne mogu pomoći :( ...a znam dobro kako je to kad zagužva...
vesna555

#539 Re: Svinjska gripa

Post by vesna555 »

Pera Trta wrote:Vjeruj mi da ne znam u Sarajevu nijednu privatnu ordinaciju porodične, tj .opšte medicine, niti sam tamo radim.
Ali vjerujem da te za takvu stvar mogu kvalitetno zbrinuti i u nekoj od ambulanti DZ...e sad, uvijek postoji onaj problem čekanja, ali tu nažalost ne mogu pomoći :( ...a znam dobro kako je to kad zagužva...
Ma znaš kako, nisam inače nešto strašljiva, tipa da čim dobijem temperaturu letim doktoru, inače ja sama sebe već godinama uspješno liječim kod sitnijih bolesti :D
Mislim da mi je veći rizik da idem na hitnu i čekam s hrpom bolesnih ljudi, pogotovo jer mislim da mi nije ništa strašno i da ima ljudi kojima je potrebniji i hitniji doktor nego meni.
A samo bi mi trebao recept za neki lijek, jer vise ne mogu nista sama kupiti u apoteci zbog ovog novog zakona :(
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#540 Re: Svinjska gripa

Post by -LIBERO- »

Kakva je statistika,brojke?

Jel rapidno raste broj oboljelih il je rast umjeren,mozda i slabiji?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#541 Re: Svinjska gripa

Post by -LIBERO- »

Pa po ovim dostupnim podatcima mi onako na prvi pogled djeluje da je proslu sezonu puno jace zariste biol i puno intezivnije.

Jedino ako ne friziraju podatke i brojeve.
Pera Trta

#542 Re: Svinjska gripa

Post by Pera Trta »

-LIBERO- wrote:Pa po ovim dostupnim podatcima mi onako na prvi pogled djeluje da je proslu sezonu puno jace zariste biol i puno intezivnije.

Jedino ako ne friziraju podatke i brojeve.
Naravno da je bilo...prošle i pretprošle godine je ipak bila pandemija, što se moralo i na naše područje odraziti.
Naravno broj oboljelih je uvijek nekoliko puta veći, jer se prijavljuju samo oni kod kojih je dokazan H1N1, a kod većine ljudi se testiranja ne sprovode, jer su skupa i bespotrebna u većini slučajeva. Testiraju se samo teži bolesnici.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#543 Re: Svinjska gripa

Post by PipiDugaDevetka »

Hoće li i ove godine biti omogućeno uzimanje terapije (redovne, svaki mjesec što uzimam u DZ za svoje boleštine) za dva ili tri mjeseca da bi se smanjio rizik od ''kupljenja/širenja'' virusaa dok čekam pred ordinacijom?

Prošle sezone je to bilo moguće.

Ovo, ako neko ima pristupa informacijama u firmi Domovi zdravlja Sarajevo, pa zna.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#544 Re: Svinjska gripa

Post by -LIBERO- »

Ovo krece novi talas ekspanzije?
smoki_choko

#545 Re: Svinjska gripa

Post by smoki_choko »

Kaze Mujo: E Suljo imam H1N1
a Suljo odgovara: Imam i ja MP3 pa se ne hvalim
Simply_Red

#546 Re: Svinjska gripa

Post by Simply_Red »

Je li problem da neko ko je kupio zadnji START napise ovaj recept:

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110124037
Brus Lee

#547 Re: Svinjska gripa

Post by Brus Lee »

Simply_Red wrote:Je li problem da neko ko je kupio zadnji START napise ovaj recept:

Pa, to sto je izmislio taj covjek iz Mokrog, je revolucija u lijecenju virusnih oboljenja. Kako se niko prije nije sjetio i jos objavio u strucnom medicinskom casopisu Start. Cudi me sto nece da patentira svoj cudotvorni lijek i tako uskrati basnoslovne zarade farmaceutskoj industriji. Mogao bi barem da zakupi Zetru i da lijeci zainteresovane. Glupo je da Kebo ide bolestan po ovakvoj zimi u Mokro.
Simply_Red

#548 Re: Svinjska gripa

Post by Simply_Red »

Brus Lee wrote:
Simply_Red wrote:Je li problem da neko ko je kupio zadnji START napise ovaj recept:

Pa, to sto je izmislio taj covjek iz Mokrog, je revolucija u lijecenju virusnih oboljenja. Kako se niko prije nije sjetio i jos objavio u strucnom medicinskom casopisu Start. Cudi me sto nece da patentira svoj cudotvorni lijek i tako uskrati basnoslovne zarade farmaceutskoj industriji. Mogao bi barem da zakupi Zetru i da lijeci zainteresovane. Glupo je da Kebo ide bolestan po ovakvoj zimi u Mokro.
Zeznuo si se, ovaj čovjek ne raspolaze nikakvim energijama, vec je preporucio nesto sto se moze naci u prirodi. Ti nastavi piti svoje antibiotike, meni je draza kamilica :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 22:08, edited 1 time in total.
Dr.Mr.Fr.

#550 Re: Svinjska gripa

Post by Dr.Mr.Fr. »

Image

Zlu ne trebalo :D :D :D
Post Reply