Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JThomas

#526 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

nema diskusije, a ovo mu treći nick, čovjeku ovaj forum duševna hrana, vene i trune bez njega :D
bosna123

#527 Re: Pitanje ateistima

Post by bosna123 »

Izvinite sto vas prekidam (mada ne razumijem otkud vam entuzijazam), ali zar ova diskusija ne bi trebala biti na pdf Religija?
frla

#528 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Kada je jedan murid (učenik) upitao svoga šejha (učitelja) "Imaju li biljke dušu?", on mu je na to mudro odgovorio "Ne roni sine toliko duboko potonučeš."

Image

That's all folks ...
Last edited by frla on 26/04/2009 23:26, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#529 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Izgleda da smo nasli Ahilovu petu kod Istocnjaka.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#530 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

NIN wrote:I kazes nam da ne postoji zvanicna teorija odakle voda na Zemlji? Sa ovim svojim nam kazujes da je znanje zaista oskudno, ali ne bas ono generalno nego ono tvoje! :D .
Reci nam ti, odakle okeani na zemlji i da li postoje dokazi toj teoriji. Ok, moje znanje povodom toga jeste oskudno, ne zbog neinteresovanja za temu, nego zato što ne postoji dokaz niti univerzalna teorija. Pa te zaista molim, bez ironije, da objasniš. Na primjer, na temi netko napisao da je svemir oduvjek postojao i takav je i tačka. Šta je sa teorijom praska?

Dakle, ja i ti se ovdje ubjeđujemo oko stvari koje znamo da nema niti dokaza niti jedinstvene ni valjane teorije, a ti onda meni kažeš da je to samo moja, a ne opća ignorantija :D
PeroKosoric

#531 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote: Za pojedinacne vjernike ne znam.... svakakvog svijeta ima, al' svako ko imalo poznaje krscanstvo zna da se Biblija ne smatra bozjom rjecju. U krscanstvu je Isus = bozja rijec.
Koji od ova dva Isusa, ovaj sto sa krsta razocarano zove Boga u Muci po Matiji uoci izdisaja:

46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"

ili ovaj, sto izdise pun samopouzdanja, iz Muke po Luki:

46 I povika Isus iza glasa: "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!" To rekavši, izdahnu.
Optimus Prime

#532 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:Kada je jedan murid (učenik) upitao svoga šejha (učitelja) "Imaju li biljke dušu?", on mu je na to mudro odgovorio "Ne roni sine toliko duboko potonučeš."

Image

That's all folks ...
Nama ne trebaju neke lijeve mudrosti koje govore da u fundamente vjere ne treba zadirati, nego odgovor kako iz nule moze nastati jedinica onako kako to kuran tvrdi, a ne pojasnjava?
frla

#533 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:Izgleda da smo nasli Ahilovu petu kod Istocnjaka.
Image

Izvini imam posla ... hajde ba malo pomozi ... umjesto što postavljaš nebulozna pitanja ... :D
Optimus Prime

#534 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Image

Izvini imam posla ... hajde ba malo pomozi ... umjesto što postavljaš nebulozna pitanja ... :D
Ne postoje nebulozna pitanja ako su sintakticki i semanticki ispravna,postoje samo nebulozni odgovori.
A ti ocito nemas odgovor kako je iz nule nastala jedinica po kuranu.
frla

#535 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Image

Ne postoje nebulozna pitanja ako su sintakticki i semanticki ispravna,postoje samo nebulozni odgovori.
A ti ocito nemas odgovor kako je iz nule nastala jedinica po kuranu.
Gdje to piše u Kur'an-u?
Optimus Prime

#536 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Gdje to piše u Kur'an-u?
Pa sam si citirao ajet u kojem stoji da je bog oduvijek i da ga niko nije stvorio i da nije stvoren.
E kako je moguce da je oduvjek i da ga niko nije stvorio, jer ako je vec nesto i ako je kompleksan ( vjerovatno kompleksniji od harmonije suncevog sistema kojoj se divis) u prevodu kako je moguce da je iz nule postala jedinica.
frla

#537 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Gdje to piše u Kur'an-u?
Pa sam si citirao ajet u kojem stoji da je bog oduvijek i da ga niko nije stvorio i da nije stvoren.
E kako je moguce da je oduvjek i da ga niko nije stvorio, jer ako je vec nesto i ako je kompleksan ( vjerovatno kompleksniji od harmonije suncevog sistema kojoj se divis) u prevodu kako je moguce da je iz nule postala jedinica.
Koji sam ajet citirao?
PeroKosoric

#538 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Gdje to piše u Kur'an-u?
Problem nije toliko u postojanju Boga, koliko u postojanju Boga kakvim ga predstavljaju Tora, Biblija i Kur'an.
Optimus Prime

#539 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Gdje to piše u Kur'an-u?
Koji sam ajet citirao?
E hebi ga sad. Je li to sad pokusavas novu taktiku izvlacenja?
Znas ti odlicno koji si ajet citirao, a ako se ne sjecas vrati se jednu stranicu unazad.

Objasni kako je bog oduvjek i kako je moguce da ga niko nije stvorio ako se radi o vrlo kompleksnom bicu.
Kuran tvrdi da je postojao vjecno ali ne daje odgovor na to kako je to moguce to jest kako je iz nule nastala jednica bez kreatora.

I da se ne ponavljamo, ako ne znas odgovor da zavrsimo diskusiju.
Optimus Prime

#540 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

PeroKosoric wrote:
Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Gdje to piše u Kur'an-u?
Problem nije toliko u postojanju Boga, koliko u postojanju Boga kakvim ga predstavljaju Tora, Biblija i Kur'an.
Nije nego je problem uopste neko bivstvo uslovljavati kreatorom, posto to logicki gledano povlaci beskonacan lanac jos kompleksnijih kreatora.
frla

#541 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimuse,

Dao sam ti odgovor ali ti ga izgleda da nisi pročitao:

Kada je jedan murid (učenik) upitao svoga šejha (učitelja) "Imaju li biljke dušu?", on mu je na to mudro odgovorio "Ne roni sine toliko duboko potonučeš."

Image

Vjerovatno misliš da su ova pitanja koja postavljaš nešto pametno ili umno ali vjeruj mi nije tako ... čak naprotiv ...
Optimus Prime

#542 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:Optimuse,

Image

Vjerovatno misliš da su ova pitanja koja postavljaš nešto pametno ili umno ali vjeruj mi nije tako ... čak naprotiv ...
Ovo ti odgovor kako iz nule nastaje jedinica? :-)

Nije ovo nikakav odgovor nego izvlacenje jer si mi sa ovom mudroscu pokusao dati do znanja da ne treba zadirati u fundamente religije to jest da ne bi trebao postavljati ovakva pitanja posto religija na njih nema odgovore, ali u tome i jeste problem.
Kada se pocne zadirati fundamente Islama i ostalih religija onda na vidjelo izlaze nelogicnosti i nebuloze.
Last edited by Optimus Prime on 27/04/2009 00:13, edited 1 time in total.
PeroKosoric

#543 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

frla wrote:Optimuse,

Image

Zato vjerovatno postoje mudraci poput teba da nam sve lijepo objasne ;)
Sad shvatam kako je moguce da stvarnao ima 750 hiljada nepismenih odraslih u Bosni. Nisu morali ici u skolu, sto bi se mucili, sve su im hodze i popovi lijepo objasnili.
Optimus Prime

#544 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

PeroKosoric wrote:
Sad shvatam kako je moguce da stvarnao ima 750 hiljada nepismenih odraslih u Bosni. Nisu morali ici u skolu, sto bi se mucili, sve su im hodze i popovi lijepo objasnili.
Samo ne to kako je kompleksni bog mogao postojati oduvjek. To je dogma koja se uzima zdravo za gotovo i ocito jedna tabu tema.
jer su ih ocito naucili da se takva pitanja ne smiju postavljati.
PeroKosoric

#545 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Optimus Prime wrote:
PeroKosoric wrote:
Samo ne to kako je kompleksni bog mogao postojati oduvjek. To je dogma koja se uzima zdravo za gotovo i ocito jedna tabu tema.
jer su ih ocito naucili da se takva pitanja ne smiju postavljati.
Ali je zato vrlo "normalno" da Bog izvrsi mnogobrojne genocide nad Egipcanima, Kanaancima, Palestincima, cak i nad "odabranima narodom", odobravajuce gleda na silovanje tudjih zena i maloljetne djece, laze u svojim prijetnjama i obecanjima Izraelu, hriscanima i muslimanima.

Ali kad se napravi kakvo veliko naucno otkrice, svi bogoljupci slomise nogu trceci da pokazu kako je to davno bilo zapisano u Tori, Bibliji ili Kuranu. Ravna Zemlja - ravna Zemlja. Okrugla Zemlja - okrugla Zemlja.

Bas bi bilo fino vidjeti da ikakvo naucno otkrice krene kao posljedica citanja zapisanog u Tori, Bibliji i Kuranu. Bas kao i Nostradamusova prorocanstva -- "otkrijemo" ih tek kad se nesto desi, a niposto prije toga.
anonimus19

#546 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

NIN wrote: I nemas nikakve potrebe vrijeme trositi jer sve si rekao ovim gore. Mada, meni je bio dovoljan i par tvojih postova da donesem zakljucak o kojem se nivou educiranosti radi ako pricamo o disciplinama koje smo naceli diskusijom. Ovo je cisto radi drugih sudionika u ovoj debati. S druge strane, ono sto je jako bitno je to da hladno lazes da si procitao i jednu jedinu knjigu koja bi se bavila odgovorima na tvoja pitanja sa naucnog aspekta, a za sebe tvrdis da si vjernik. Kako sad to? Zar te ne naucise da je to grijeh zbog kojeg mozes zavrsiti na jednom pravo zajebanom mjestu? :D
na ovo ne trebam nista reci. Svoj stav gradis jako povrsno. Tvoja volja i zelja.
anonimus19

#547 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

Optimus Prime wrote:
anonimus19 wrote: Sta fali Harunu Yahyau?
Pa kao prvo fali mu fakultetsko obrazovanje. U njegovoj biografiji stoji da je prekinuo studij Arhitekture na prvoj godini.
Kao drugo fali mu moral, posto je krsio zakon zbog cega je bio i osudjen na zatvorsku kaznu.
Odakle si citao njegovu biografiju.Ima mnogo verzija, pa me interesira s kojeg si ti saznao o Adnanu Oktaru aka Harun Yahya.
Morala mu svakako ne nedostaje, ako si citao pravu njegovu biografiju, a da je bio zatvaran to da, ali lazno optuzivan iz razloga sto je pisao ono sto je istina.
Shoshana

#548 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Shoshana wrote: Za pojedinacne vjernike ne znam.... svakakvog svijeta ima, al' svako ko imalo poznaje krscanstvo zna da se Biblija ne smatra bozjom rjecju. U krscanstvu je Isus = bozja rijec.
Koji od ova dva Isusa, ovaj sto sa krsta razocarano zove Boga u Muci po Matiji uoci izdisaja:

46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"

ili ovaj, sto izdise pun samopouzdanja, iz Muke po Luki:

46 I povika Isus iza glasa: "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!" To rekavši, izdahnu.
Nije mi bas najjasnije tvoje pitanje, a pogotovo veza izmedju tvog pitanja i moje opaske.

Nijedan iole vjerski obrazovan krscanin ne vjeruje da je bog napisao Bibliju. Niti se to u krscanstvu tvrdi. Cak ni jevreji ne smatraju da je bog napisao Toru :-) Krscanska dogma pociva na ideji da je Bog ljudima poslao Isusa (a ne Bibliju), te se Isus u krscanskoj dogmi smatra bozjom rjecju (bozjom porukom ljudima, ako bas insistiras).

Kakve to sad ima veze s tim da li je Isus na krstu rekao Eli, eli lama azavtani, ili je rekao eli, eli lema sabahtani :-)
anonimus19

#549 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

NIN wrote: Ja sebe ne smatram majmunom jer ja jesam visi majmun, bas kao i ti, a i svi ostali sto tipkaju na ovom forumu! :D Ovo nije moj ili neciji stav, uvjerenje ili dogma - ovo je CINJENICA! To je jednostavno empirijski potkrijepljen bioloski fakt protiv kojeg mozes samo negacijom bez temelja (ono k'o dijete kad se kofrci :D ).

Zamisli lava kako samouvjereno misli "Ja sam bolan LAV! Kakve te ba macketine spopale!" :lol:
Kao prvo, ovo zaista ne smatram nikakvom uvredom. Ovo je tvoj stav o tome kako smo nastali, ko smo sada, a ko cemo biti u buducnosti. Empirija je cudna. Ljudi nikako da shvate da ima rupa u empiriji. Ili i dalje traze karike koje ne postoje. Sto se tice evolucije, smatram da ista postoji, ali unutar vrsta, a nikako ne mogu da prihvatim da je doslo do prelaska iz jedne vrste u drugu.

Neko je spomenuo svinjsku gripu ovdje, ne znam tacno ko, te rekao da je to evoluirani oblik gripe i da je to dokaz da je evolucija moguca. Ja se necu sloziti s tim, jer ne znam o tome dovoljno da mogu tvrditi da je tako. ako jeste to tacno, opet se osvrcem na to da je evolucija OK, ali unutar vrsta, a nikako izmedju vrsta.
Ali sta je sa virusom ebole? Koliko me pamcenje sluzi, to je produkt ne evolucije, nego ljudskih ruku, tacnije uma.
anonimus19

#550 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

dr.gog wrote: Da li sam u krivu, ako tvrdim da je jako puno istaknutih komentatora, pa i na skromnim forumima, zapravo u ćorsokaku besmislenih polemika koje najčešće završavaju uvredama?.Zašto ne možemo zakočiti kad do toga dođe :-?

Bez predubjeđenja bilo koje vrste( već nekih godinu dvije) pokušavam dokučiti koja osvjedočenja drže ljudima u njihovim uvjerenjima.Veoma često su to bolne i frustrirajuće uvrede okoline, ksenofobija, fašizam, zatucanost, agresivnost onih koji nekoga pokušavaju utjerati u pamet.Nekad je to bukvalno neprihvatanje da se NE MORA biti u pravu, i osoba unedogled ponavlja jedno te isto smatrajući se Otvaračem Očijui Razbijačem Tabua, što samo po sebi u dijalogu inteligentnih ljudi najčešće vodi u svađu zbog nametljivosti stavova i nemogućnosti sumiranja dijaloga.

Hvala unaprijed svima koji pokušaju da odgovore. :)
Novajlija sam ođe, al sam medju prvim postovima na ovoj temi, napisao da je ova rasprava besmislena. Vjernik ce naci dokaz Za, a ateist dokaz Protiv. Medjutim neko mi rece, "e drug, ne moze to tako!".
I dalje sam to stava, ali ako neko zeli raspravljati bez cilja, nije naodmet, razmijeniti misljenje i nauciti nesto novo, ako nista onda o ljudima.
Locked