ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#526 Re: ime bebe

Post by Bloo »

Harun mi je simpa

i Tvrtko ali niko ne voli to ime ne znam sto :(

i Jeremiah - Dzeremaja zvuci super ali samo na engleskog kod nas bi bio Jeremija :D

Arslan je cool isto

Mirjam :D (ne Merjem)
Secer_033

#527 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

Bljak
Bambi_na_kofeinu

#528 Re: ime bebe

Post by Bambi_na_kofeinu »

Secer_033 wrote: Nasi su ovdje sad poceli davati imena poput Nadia. Dosta marokanki, alzirki, i antilijanki se tako zovu a svaka druga k***a da izvinete.
Dever dunjaluk :-)
drekalica28

#529 Re: ime bebe

Post by drekalica28 »

Bloo wrote:Harun mi je simpa

i Jeremiah - Dzeremaja zvuci super ali samo na engleskog kod nas bi bio Jeremija :D

Arslan je cool isto

Ili Mirja. :)
Kćerka moje prijateljice se tako zove, a meni je ime prelijepo. :)
Bellydancesuperstar

#530 Re: ime bebe

Post by Bellydancesuperstar »

Da, ja sam birala imena vodeći se tim da ako odemo u dijasporu ili bilo gdje drugdje da djeca neće imati problema s imenima.
Više mi sviđaju možda neka duga i tradicionalnija, ali iz tog razloga sam se ipak odlučila za kratka i jednostavna.
Nisam htjela djetetu zagorčati život nekim imenom. 8-)

Da, Miriam je meni isto jedno od favorita za djevojčicu. Ispunjava gore navedeni uvjet. A onda valjda može i Mirja. :D
Last edited by Bellydancesuperstar on 14/06/2011 13:27, edited 2 times in total.
Ma.Le.Na

#531 Re: ime bebe

Post by Ma.Le.Na »

Bloo wrote:Harun mi je simpa

Arslan je cool isto

Tvrtko je cool 8-) :D
Helena :D
Filip
Stefan
Ajša
Ema
Arwen :D

mmmm fina imena :D
Bellydancesuperstar

#532 Re: ime bebe

Post by Bellydancesuperstar »

Zanimljiva je situacija u igraonicama i parkovima kad kažeš kako se dijete zove itd. kako ljudi odmah vrte film u glavi i stavljaju te u neku korpu. :sad:
Nažalost, situacija je takva i zbog toga je i izbor imena ograničen. Pretpostavljam da je to osnovni razlog.
neprilagodjena

#533 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Secer_033 wrote:Bellydancer upravu si. Meni su se prije svidjala imena Sara, Jasmina i lejla ali kod nas 80% djevojaka se tako zovu tako da su mi ta imena izlizana. Ajla mi se svidja ali ima Ajlica u mom uzem krugu pa bi bilo glupo dati ta imena.

Hamza mi je uzasno ime. Godinama ga slusam i jos uvijek mi para usi. Isto kao Ajsa, Fatma i Harun. Merima mi se prije ni malo nije svidjalo, u zadnje vrijeme mi bas lijepo ime.

Mislim da ce nasoj raji u buducnosti sve teze biti dati fino ime svojoj djeci. Iako su imena Ajla, Lejla, Amra, Amela itd popularna, svako ima bar nekoga u familiji ili u raji sa takvim imenom. Posto su imena kao Mukelefa, Sefika, Mukadesa, Sabahudin malo staromodna (cak se i neke nane i dede tako ne zovu) a hocemo djeci da damo fino, lijepo ime moramo izmIsljati imena. Po mogucnosti neka neutralna imena jer ne bi htjeli da nam dijete poprijeko gledaju zato sto je katolik, musliman ili pravoslavac. Zalosno, ali sto jest, jest.

Za nasu dijasporu je sve to teze jer nasi moraju izabrati imena koja su lagana za izgovorit, a i napisati. Zivim preko 15 godina u holandiji i jos uvijek mi ne znaju izgovoriti ime.

Nasi su ovdje sad poceli davati imena poput Nadia. Dosta marokanki, alzirki, i antilijanki se tako zovu a svaka druga k***a da izvinete.

Ja sam svom sinu izabrala ime koje ima i kod nas u bosni,ima i u nl a i u njemackoj :-D :-D i svi ga znaju izgovoriti :-D :-D
BiH-x

#534 Re: ime bebe

Post by BiH-x »

Bellydancesuperstar wrote:Meni se čini da je situaciji s imenima u Sarajevu katastrofa. Ima nekoliko imena koja se no stop vrte i sve inačice tog imena. Također izmišljena ko fol neutralna imena koja da prostite zvuče jadno.

Ajla, Alina, Ajlin ....blabla
Sara, Sajra, Sarina, Zerina...isto ime
Lejla, Lajla, opet Ajla...blabla
Emir, Amir, Amar....

ZAŠTO POBOGU SVI MORAJU IMATI ISTA IMENA??? U čemu je problem???

Sad me popljute, ali ja kad vidim popis dječjih imena u igraonici ili u parku kad ih rodbina zove, vidim kako ljudi nemaju uopće mašte i kako su opterećeni što će drugi reći pa ajde neka je neko već prihvaćeno ime.
I meni ovo Lajla (sa "a") ide na zivce.
Zerina i Sara inace nemaju isto porijeklo. I ne vjerujem da sam ikada cuo za ime Sarina.
Secer_033

#535 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

neprilagodjena wrote:
Ja sam svom sinu izabrala ime koje ima i kod nas u bosni,ima i u nl a i u njemackoj :-D :-D i svi ga znaju izgovoriti :-D :-D

Hahahha. Smijem li pogoditi? Jel Armin? To je moj brij 1. Kad rece da ga ima u ba, nl i de odmah skontah :p
Ili Dino. I njih ima svugdje.
Neposlusna

#536 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

I ja mislim da je Armin. Neposlusna, ako ti nije mrsko odaj nam tajnu? :D
neprilagodjena

#537 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Secer_033 wrote:
neprilagodjena wrote:

Hahahha. Smijem li pogoditi? Jel Armin? To je moj brij 1. Kad rece da ga ima u ba, nl i de odmah skontah :p
Ili Dino. I njih ima svugdje.
Jeste :-D :-D

samo kod nas ti je tako,prvi komentar sto sam dobila je bio 'Ali to nije muslimansko ime' :shock: :shock: :roll: :roll:

Dzemsudin :-) :-)
Neposlusna

#538 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

To je njima krivo sto oni nisu prvi dosli na tu ideju da svojim sinovima dadnu ime Armin. :D
neprilagodjena

#539 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Ma meni je preljepo.
Mr. Brightside

#540 Re: ime bebe

Post by Mr. Brightside »

neprilagodjena wrote: samo kod nas ti je tako,prvi komentar sto sam dobila je bio 'Ali to nije muslimansko ime' :shock: :shock: :roll: :roll:
ime germanskog porijekla, izvedenica od imena Herman :)
e sad ako su roditelji muslimani onda je muslimansko ime :lol:
neprilagodjena

#541 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

armin.i.am wrote:
neprilagodjena wrote: samo kod nas ti je tako,prvi komentar sto sam dobila je bio 'Ali to nije muslimansko ime' :shock: :shock: :roll: :roll:
ime germanskog porijekla, izvedenica od imena Herman :)
e sad ako su roditelji muslimani onda je muslimansko ime :lol:

Jel tako Armine :-D :-D
neprilagodjena

#542 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Neposlusna wrote:To je njima krivo sto oni nisu prvi dosli na tu ideju da svojim sinovima dadnu ime Armin. :D

Jeste li vi nasli kakvo ime svog momka?? :-D :-D
Mr. Brightside

#543 Re: ime bebe

Post by Mr. Brightside »

;-)
Secer_033

#544 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

Armin je prelijepo ime. Ta prica da nije muslimansko mi pocinje ici na zivce. Ne cini ime dijete muslimanom nego njegov izbor religije.
Cholina_Lokica

#545 Re: ime bebe

Post by Cholina_Lokica »

Secer_033 wrote:Armin je prelijepo ime. Ta prica da nije muslimansko mi pocinje ici na zivce. Ne cini ime dijete muslimanom nego njegov izbor religije.
Al' ne more odmah svrstat svako u svoj tor :oops:
dječak sa šibicama

#546 Re: ime bebe

Post by dječak sa šibicama »

Ja se sjecam negdje u ratu, na zapadu upoznam jednog Armina, niko od njegovih nije pojma imao da to nije muslimansko ime. Dok nisu upalili tv i skijanje, a tamo Armin Bittner na startu :D

Znaci, moralo se otici na zapad, da bi se... e svasta. Slicno je sa Dijanom, Adelom, Elvisom itd.

Kakve veze ima ime, nemam ni ja muslimansko ime, pa sam vecinskim paketom dionica musliman. Bar porijeklom.

Lijepo ime, u svakom slucaju.

Najjace mi je ipak bilo kad sam cuo za jednog malog Almira kojeg su u vrticu u Sloveniji mali slovencici i vaspitacice prozvali Alesh :D i ostao Alesh, svi ga zvali Alesh :D
ljubav_aha

#547 Re: ime bebe

Post by ljubav_aha »

dječak sa šibicama wrote:Ja se sjecam negdje u ratu, na zapadu upoznam jednog Armina, niko od njegovih nije pojma imao da to nije muslimansko ime. Dok nisu upalili tv i skijanje, a tamo Armin Bittner na startu :D

Znaci, moralo se otici na zapad, da bi se... e svasta. Slicno je sa Dijanom, Adelom, Elvisom itd.

Kakve veze ima ime, nemam ni ja muslimansko ime, pa sam vecinskim paketom dionica musliman. Bar porijeklom.

Lijepo ime, u svakom slucaju.

Najjace mi je ipak bilo kad sam cuo za jednog malog Almira kojeg su u vrticu u Sloveniji mali slovencici i vaspitacice prozvali Alesh :D i ostao Alesh, svi ga zvali Alesh :D
a tek ime Adnan,iskljucivo imaju msulimani u BiH,a kad,kao sto si reako,upalis TV,u ovomslucjau prebacis na CNN ,ugledas jevreja , a isto ime :D :lol:
pustopoljina

#548 Re: ime bebe

Post by pustopoljina »

Secer_033 wrote:Armin je prelijepo ime. Ta prica da nije muslimansko mi pocinje ici na zivce. Ne cini ime dijete muslimanom nego njegov izbor religije.

armin def. nije muslimansko ime :lol: donijeli ga baustelci :lol: aus esterajh :D
to je jedno od onih POGODNIH imena kad je dijete nase, a zivi i u BiH i u AT :lol:

a meni nije ni lijepo :skoljka: meni ta imena na -min, -in bezze :skoljka: :run:

od "muslimanskih" haris, harun, ahmed, nedim :lol: , nedzad...ma ima ih bruka...
od kjafirskih :lol: filip (preslatko ime), david...ima i njih...
ali ono sto se meni bas svidja, imaju jedino muslimani u bosni, a mislim da je izmisljeno, mozda je korijen germanski, ali sad necu da kazem...ionako sam ga vec tu negdje napisala.
pustopoljina

#549 Re: ime bebe

Post by pustopoljina »

kakavdanakneiskustvu wrote:lidija
uh :roll: nevjerovatno koliko mi se ne svidja :roll:
vjesticanametli

#550 Re: ime bebe

Post by vjesticanametli »

neprilagodjena wrote:
Secer_033 wrote:Bellydancer upravu si. Meni su se prije svidjala imena Sara, Jasmina i lejla ali kod nas 80% djevojaka se tako zovu tako da su mi ta imena izlizana. Ajla mi se svidja ali ima Ajlica u mom uzem krugu pa bi bilo glupo dati ta imena.

Hamza mi je uzasno ime. Godinama ga slusam i jos uvijek mi para usi. Isto kao Ajsa, Fatma i Harun. Merima mi se prije ni malo nije svidjalo, u zadnje vrijeme mi bas lijepo ime.

Mislim da ce nasoj raji u buducnosti sve teze biti dati fino ime svojoj djeci. Iako su imena Ajla, Lejla, Amra, Amela itd popularna, svako ima bar nekoga u familiji ili u raji sa takvim imenom. Posto su imena kao Mukelefa, Sefika, Mukadesa, Sabahudin malo staromodna (cak se i neke nane i dede tako ne zovu) a hocemo djeci da damo fino, lijepo ime moramo izmIsljati imena. Po mogucnosti neka neutralna imena jer ne bi htjeli da nam dijete poprijeko gledaju zato sto je katolik, musliman ili pravoslavac. Zalosno, ali sto jest, jest.

Za nasu dijasporu je sve to teze jer nasi moraju izabrati imena koja su lagana za izgovorit, a i napisati. Zivim preko 15 godina u holandiji i jos uvijek mi ne znaju izgovoriti ime.

Nasi su ovdje sad poceli davati imena poput Nadia. Dosta marokanki, alzirki, i antilijanki se tako zovu a svaka druga k***a da izvinete.

takvo je i mojeeeeeeeeeeeeee :mrgreen: volim svoje imeeeeeeeeeeeee :lol: svi na svijetu ga odmah znajuuuuuuuuu
Post Reply