Izrael je opet pocinio zlocin!
-
ld
#526 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
dragi momak
vrati se par stranica unazad i zatim doboro procitaj sta sam napisao i koliko se kuzim u situaciju
ti sto si negdje citao o tim drzavama,ja sam radio,zivio i posjecivao te drzave,govorim arapski jezik vise nego dobro
i mnogo,mnogo bolje se razumijem od tebe u desavanja na bliskom istoku i kad pisem ne pisem nista na pamet
ali da vise nezacatavamo ovu temu,jer zaista nema smisla,pokusao sam da ovdje objasnim malo siru sliku bliskog istoka i desavanja oko palestine
nebi vise da zacatavam,ako te jos sta interesuje imas p.p. slobodno me pitaj,ako sam upoznat sa necim drage volje cu ti objasniti
P.S.
i nije khomeini,on je umro,sadasnji je hamneji
bilo kako bilo,ko god se kandiduje na izborima u iranu i ako narod u vecini glasa za njega on ce i preuzeti vlast
a sto se tice ahmedinedjada i njegove pobjede,moram ti nesto reci,da je on itekako zasluzno pobijedio na izborima,jer je do izbora obnasao funkciju gradonacelnika teherana i istakao se borbom protiv korupcije,nerada,nepotizma i narod je to prepoznao i dobio je izbore
i ja nisam nigde napisao moje misljenje o njihovm sistemu,da li je los ili dobar,ja samo zelim objektivno da napisem o bliskom istoku,bar koliko sam ja mogao to da vidim svojim ocima
Naravno ga mogu blokirati ali nisu izabrani demokratski.
Nemam ja nista protiv da ti smatras da to dobar sistem, mada je los, samo necemo se pravit da je to sistem gdje vlada demokratija. Ahmed i nedzad nije glavni, nego je to Khomeini.
Ti nisi jos iznjeo nista osim tvog sopstvenog misljenja, mada trazis validne izvore. Podkrijepi svoje izvore, ali rekla kazala se ne pika.
A fox mi je omiljeni kanal
vrati se par stranica unazad i zatim doboro procitaj sta sam napisao i koliko se kuzim u situaciju
ti sto si negdje citao o tim drzavama,ja sam radio,zivio i posjecivao te drzave,govorim arapski jezik vise nego dobro
i mnogo,mnogo bolje se razumijem od tebe u desavanja na bliskom istoku i kad pisem ne pisem nista na pamet
ali da vise nezacatavamo ovu temu,jer zaista nema smisla,pokusao sam da ovdje objasnim malo siru sliku bliskog istoka i desavanja oko palestine
nebi vise da zacatavam,ako te jos sta interesuje imas p.p. slobodno me pitaj,ako sam upoznat sa necim drage volje cu ti objasniti
P.S.
i nije khomeini,on je umro,sadasnji je hamneji
bilo kako bilo,ko god se kandiduje na izborima u iranu i ako narod u vecini glasa za njega on ce i preuzeti vlast
a sto se tice ahmedinedjada i njegove pobjede,moram ti nesto reci,da je on itekako zasluzno pobijedio na izborima,jer je do izbora obnasao funkciju gradonacelnika teherana i istakao se borbom protiv korupcije,nerada,nepotizma i narod je to prepoznao i dobio je izbore
i ja nisam nigde napisao moje misljenje o njihovm sistemu,da li je los ili dobar,ja samo zelim objektivno da napisem o bliskom istoku,bar koliko sam ja mogao to da vidim svojim ocima
Naravno ga mogu blokirati ali nisu izabrani demokratski.
Nemam ja nista protiv da ti smatras da to dobar sistem, mada je los, samo necemo se pravit da je to sistem gdje vlada demokratija. Ahmed i nedzad nije glavni, nego je to Khomeini.
Ti nisi jos iznjeo nista osim tvog sopstvenog misljenja, mada trazis validne izvore. Podkrijepi svoje izvore, ali rekla kazala se ne pika.
A fox mi je omiljeni kanal
Last edited by ld on 31/12/2008 10:54, edited 1 time in total.
- arzuhal
#527 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Svaki otac/Palestinac zna o čemu pričam.Latinica wrote:Upitaj nekog Palestinca - oca sta misli o tvojim rijecima. Mislis da su oni zecevi ili sta ?arzuhal wrote:Njih je najviše strah muslimanske djece. Još nerođene.
Jedan od strahova, naveden u članku NYT kojeg sam postao, je i buduća demografska slika Izraela. Ne Gaze ili Zapadne obale, već Izraela. Palestinske porodice koje žive na tlu Izraela ("izraelski arapi") imaju 3-4 djece a izraelske 1-2, u prosjeku. Zato nacistkinja Livni i poziva na stvaranje palestinske države u koju bi se, potom, "iselili svi Arapi iz Izraela". Taj strah od nataliteta muslimanskih porodica je prisutan i Evropi.
Zato im nije mrsko bombardovati civile, držati toliko pod okupacijom, bez primarnih medicinskih uvjeta, da svi pomru. Oni se boje djece, kažem. Zato su nudili i stipendije za kastraciju. Oni se plaše onih što dolaze.
Ona je Palestinka, živi u BiH, završila je medicinu. I kaže ovako:
"Moja porodica je sve uradila da osigura našem najstarijem bratu odlazak na studije u Francusku. Nakon što se zaposlio, on je finansirao fakultet mlađem bratu. Kada je i on završio i zaposlio se, omogućili su meni studije. Sada i ja to isto radim. Eto tako se mi borimo za opstanak: brojnošću porodice, pomaganjem i obrazovanjem."
- madner
#528 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Nisi nista podkrijepio, argumentiras isto kao i veleposlanik.
Jebo naucne radove, ti si bio u muzeju NOB-a, pardona Islamske Revolucije i tu su ti se poklopile kockike:roll:
To sto govoris jezik mi bi bilo bitno da trazim prevodioca.
Jebo naucne radove, ti si bio u muzeju NOB-a, pardona Islamske Revolucije i tu su ti se poklopile kockike:roll:
-
ld
#529 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
madner wrote:Nisi nista podkrijepio, argumentiras isto kao i veleposlanik.
mislio sam da si ozbiljan sugovornik
na zalost,bezveze sam potrosio vrijeme obajsnjavajuci tebi neke stvari
i da ti kazem nesto u vezi jezika i koliko je to bitno da bi razumio jedan narod i njihov mentalitet,moras da znas njihov jezik i da zivis sa njima
da imalo klikers,skontao bi sam kad sam napisao da govorim njihov jezik i da sam zivio u tim zemljama,da ipak malo bolje razumijem situaciju od tebe
ja sam odgojen kada uocim da je neko stariji,iskusniji,obrazovaniji da ga pitam za misljenje
ali valjda danas to vise nije u trendu,haman danas cim procits par tekstova,pogledas malo cnn,mislis da sve znas i da si najpametniji
- madner
#530 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Vidio sam po tvom svatanju historije kolko si i sta si skontao. Svrstao sam tu u rubliku ljudi koji nisu u stanju obraditi objektivno informacije, nego se furaju na neke njihove mitove i legende. Uloga komunisticke partije u padu saha je dobro dokumentovana, ali posto Iranci koje si ti susreo furaju svoju partizansku mitologiju, ti je ne prihvatas.
Jer nisam vidio nigdje da si podkrijepio ista sto si rekao, osim navodjenjem nekog poznanika. Kad skontas sta je prednost primarnog izvora, a sta mana, javi se.
Jer nisam vidio nigdje da si podkrijepio ista sto si rekao, osim navodjenjem nekog poznanika. Kad skontas sta je prednost primarnog izvora, a sta mana, javi se.
-
Kjajević Majko
#531 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Da...pusti se demagogije i hipotetike ali šta je sa nuklearnim arsenalom... Šta je, reci nam ti?_veleposlanik wrote:pusti se demagogije i hipotetike, Kjajevicu... sta je sa nuklearnim arsenalom Izraela, sta je sa mini-nuklearnim bombama koje zvanicno jedino posjeduje Izrael i koje je koristio u par navrata optuzujuci "islamiste"???
ako bi, kad bi, moglo bi....
ne zelim da budem dosadan sa izricitim izjava s kojima se mnogi ne slazete, ali mislim da je ova konferencija jako bitna za shvatanje situacije, za bolju sliku o Cionizmu i svjetskom lobiju koji vlada nad nama, "slobodnom" dijelu svijeta...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p2330940
a ovo je odlican dokumentarac![]()
http://video.google.com/videoplay?docid ... 8578139565
Ne znam kakve veze to ima, ni na kojim si ti stranicama pročitao da su korištene "mini nuklearne bombe", korišteni su penetratori od osiromašenog urana 2006. u Lebanonu. To nisu nuklearne bombe i taj uran je duplo manje radioaktivan od obične uranske rude.
- karanana
#532 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
moram da primjetim jednu stvar, a naravno ne trebam da napominjem da sam zestoki protivnik ovoga sto izrael radi, ALI.....od nekih 360 poginulih, i sam Hamas je potvrdio da je ubijeno 60 civila, a to je na gusto naseljenom i izmjesanom terenu kao sto je Gaza, nevjerovatan uspjeh i nevjerovatan omjer vojnih naspram civilnih zrtava. 6 vojnika naspram jednog civila....ja ne znam niti jedan rat koji je imao ovakav omjer poginulih, obicno civili znatno vise stradaju.
- madner
#533 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Otkud ti taj podatak?karanana wrote:moram da primjetim jednu stvar, a naravno ne trebam da napominjem da sam zestoki protivnik ovoga sto izrael radi, ALI.....od nekih 360 poginulih, i sam Hamas je potvrdio da je ubijeno 60 civila, a to je na gusto naseljenom i izmjesanom terenu kao sto je Gaza, nevjerovatan uspjeh i nevjerovatan omjer vojnih naspram civilnih zrtava. 6 vojnika naspram jednog civila....ja ne znam niti jedan rat koji je imao ovakav omjer poginulih, obicno civili znatno vise stradaju.
Pa ja mislim da je samo djece stradalo vise od 60.
- Drvosjeca iz Dejcica
#534 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Moze se i tako posmatrati kada se zele opravdati postupci Izraela ali onda se isto tako akcije Hamasa mogu posmatrati ovako:karanana wrote:moram da primjetim jednu stvar, a naravno ne trebam da napominjem da sam zestoki protivnik ovoga sto izrael radi, ALI.....od nekih 360 poginulih, i sam Hamas je potvrdio da je ubijeno 60 civila, a to je na gusto naseljenom i izmjesanom terenu kao sto je Gaza, nevjerovatan uspjeh i nevjerovatan omjer vojnih naspram civilnih zrtava. 6 vojnika naspram jednog civila....ja ne znam niti jedan rat koji je imao ovakav omjer poginulih, obicno civili znatno vise stradaju.
Hamas u svojim raketnim napadima ima namjeru pogoditi vojne ciljeve ali zbog nedostatka savrsenije tehnologije prinuđeni su koristiti lansere rucne izrade sto za posljedicu ima ranjavanje u pogibiju izraelskih civila.
-
Kjajević Majko
#535 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Since being launched on Saturday, the Israeli offensive has killed at least 390 people, including 42 children, and wounded more than 1,900 others, according to Gaza medics.madner wrote:Otkud ti taj podatak?
At least 25 percent of those killed have been civilians, the UN said.
Since Saturday, 368 Palestinians have been killed in the Israeli air onslaught against Gaza's Islamic Hamas rulers. The offensive came shortly after a rocky, six-month truce expired. Most of the killed were members of Hamas security forces but the number included at least 64 civilians, according to U.N. figures.
- 2407
#536 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Kjajević Majko wrote:To nisu nuklearne bombe i taj uran je duplo manje radioaktivan od obične uranske rude.
Sa ovo izjavom izgledas mi kao Lafo Mamane iz TLN-a kada govori "Ova voda NIJE radioaktivna ona je malo radioaktivna." Smijesno.
Hoces da opravdas koristenje osiromasenog uranija na ovaj nacin ili sta?
- madner
#537 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Koja igra rijecima, nisu rekli da su ubili samo 60 civila nego najmanje.Kjajević Majko wrote:Since being launched on Saturday, the Israeli offensive has killed at least 390 people, including 42 children, and wounded more than 1,900 others, according to Gaza medics.madner wrote:Otkud ti taj podatak?
At least 25 percent of those killed have been civilians, the UN said.
Since Saturday, 368 Palestinians have been killed in the Israeli air onslaught against Gaza's Islamic Hamas rulers. The offensive came shortly after a rocky, six-month truce expired. Most of the killed were members of Hamas security forces but the number included at least 64 civilians, according to U.N. figures.
Razlika je drasticna.
-
callmethebreeeze
#538 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
evo par clanaka od robert fisk-a, jednog od vjerovatno najboljih i najpoznatijih novinara kada je bliski istok u pitanju.
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/
izdvajam ovaj tekst:
http://www.independent.co.uk/opinion/co ... 16228.html
tuzna ironija da su stanovnici gaze izbjeglice iz danasnjeg izraela.
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/
izdvajam ovaj tekst:
http://www.independent.co.uk/opinion/co ... 16228.html
tuzna ironija da su stanovnici gaze izbjeglice iz danasnjeg izraela.
-
Kjajević Majko
#539 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Nuklearna bomba je nešto sasvim drugo, samo sam na to mislio. A ako hoćeš opravdanje evo ti ga...2407 wrote:Sa ovo izjavom izgledas mi kao Lafo Mamane iz TLN-a kada govori "Ova voda NIJE radioaktivna ona je malo radioaktivna." Smijesno.
Hoces da opravdas koristenje osiromasenog uranija na ovaj nacin ili sta?
Hezbolah je ukopan u bunkerima duboko pod zemljom i to u naseljenim područjima. Šta je bolje baciti nekoliko tona bombi da bi se uništio taj bunker i uz to uništiti barem pola bloka i ubiti gro civila. Ili jedna precizna bomba sa materijalom za koji se zna da će uništiti taj bunker i koji nije dovoljno istražen da se tačno zna koje posljedice ostavlja na zdravlje?
Neki dodaju neki oduzmu, tako je to u ratu.madner wrote:Koja igra rijecima, nisu rekli da su ubili samo 60 civila nego najmanje.
Razlika je drasticna.
Israel has allowed a trickle of aid through its cargo crossings with Gaza despite the military campaign, agreeing to allow 100 trucks in on Tuesday, defense officials said. Jordan, the Red Cross and the World Health Organization were also preparing to send medical supplies.
Bar im je neka pomoć došla.Israel opened one of its crossings into Gaza again on Wednesday, allowing more than 100 truckloads of goods to pass, the army said. At total of 179 truckloads and 10 ambulances have been delivered since the start of the Gaza bombardment.
- sheilak
#540 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Mene je zaprepastila reakcija nekin njemackih medija na sve ovo. U Bild-u sam procitala clanak o tome zasto muslimani ne vole, zapravo mrze Zidove. Prvi razlog kojeg su naveli je taj da su muslimani ljubomorni na Zidove jer je Israel demokratska otvorena zemlja, njihov narod veseo, pun zivota... sto kod nezadovoljnih, vjerom sputanih Arapa izaziva zavist. Dalje nisam mogla citati jer me je taj clanak svojim neprijateljskim, a ipak na neki nacin djetinjim tonom, podsjetio na oca njemacke propagande, Goebbels-a, bez obzira sto ovaj put ta propaganda nema antisemitsku pozadinu.
Indikativne su i rekacije njemacke kancelarke Merkel u kojoj ona kao iskljucivog krivca navodi Hamas ili izraelske ministrice vanjskih poslova Livni, koja kaze da je njihova meta Hamas, ali da se pripadnici tog pokreta kriju medju civilnim stanovnistvom, te, logicki smatra da se civili moraju ubiti da bi se doslo do Hamasa.
Israel cini zlocin i cini ga uz odobravanje i podrsku vecine svijeta i uz pomoc propagande o ugrozenosti zidovskog naroda ( na sto su ljudi, naravno , osjetljivi, zbog desavanja u 2. svjetskom ratu ). Mada, ohrabruje me cinjenica da puno ljudi protestira protiv (ne)djela te zemlje, ujedno dajuci podrsku Palsestini i njenom narodu, ne samo muslimani, vec i kriscani, budisti, zapravo svi oni koji se zele na neki nacin boriti protiv tako ocigledne nepravde.
Indikativne su i rekacije njemacke kancelarke Merkel u kojoj ona kao iskljucivog krivca navodi Hamas ili izraelske ministrice vanjskih poslova Livni, koja kaze da je njihova meta Hamas, ali da se pripadnici tog pokreta kriju medju civilnim stanovnistvom, te, logicki smatra da se civili moraju ubiti da bi se doslo do Hamasa.
Israel cini zlocin i cini ga uz odobravanje i podrsku vecine svijeta i uz pomoc propagande o ugrozenosti zidovskog naroda ( na sto su ljudi, naravno , osjetljivi, zbog desavanja u 2. svjetskom ratu ). Mada, ohrabruje me cinjenica da puno ljudi protestira protiv (ne)djela te zemlje, ujedno dajuci podrsku Palsestini i njenom narodu, ne samo muslimani, vec i kriscani, budisti, zapravo svi oni koji se zele na neki nacin boriti protiv tako ocigledne nepravde.
-
ponosna_manjina
#541 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Zavisi od toga ko su jedni a ko su drugi. Ako su "jedni" ocajnici iz Gaze koji godinama zive pod opsadom i konstantnim uskracivanjem svih mogucih prava, a "drugi" strukture jedne mocne i naoruzane drzave, koja sprovodi ovu krvavu okupaciju i agresiju, uz vise-manje otvorenu podrsku najbogatijih i najutjecajnijih zemalja svijeta, nezauzimanje stava i neutralnost je u najmanju ruku nemoralan cin.Jazz_Junkie wrote:Ja vam gospodo samo mogu dati jedan savjet: ne stavljajte se na stranu jednih ili drugih..
Pretpostavljam da i sam znas kako stoje stvari sa demokratijom u zapadnim zemljama. Demokratskom odlucivanju prethodi ispiranje mozga (mediji, kultura, potrosacko drustvo, nacin zivota, komformizam...) koje oblikuje vecinu, dok manjina koja "misli svojom glavom" sluzi za odrzavanje slike pluralizma misljenja, naravno sve dok njihov utjecaj ne ugrozi vladajucu kastu. Pogledaj samo primjer koji si sam naveo, homoseksualcima je dozvoljena sloboda izrazavanja vlastite seksualnosti u Izraelu, dok su izraelski zatvoru puni prigovaraca savjesti (ljudi koji ne zele ici u vojsku). Zasto je to tako? Zato sto homoseksualci ne predstavljaju nikakvu prijetnju za Izreael, naprotiv, njihove slobode idu u prilog prikazivanju demokratskog ozracja u zemlji, dok oni koji ne zele sluziti vojsku u drzavi Izrael itekako jesu prijetnja.Jazz_Junkie wrote:No, ne zaboravite jednu stvar: Izrael je bez obzira na ovaj rat demokratska drzava gdje vazi sloboda govora i tiska, gdje se homoseksualci ne vjesaju ili kamenjuju i gdje narod ima mogucnost da odluci svoju buducnost ..
Slazem se s misljenem da je Hamas fasisticki pokret i nemam nikakve simpatije za njih, ali ovo nasilje se ne moze ravnopravno osuditi jer je ovo nasilje jednih nad drugim. Mozemo ravnopravno osuditi ideologije, izraelsku cionisticku i hamasovu fundamentalisticku, ali za nasilje treba reci ko ga sprovodi i u kojoj mjeri. Hamas je posljedica a ne uzrok. Prva intifada je dobrim dijelom bila ljevicarska, pa to nista nije promijenilo u politici Izraela prema palestincima. Nasilje radja nasilja, desnica radja desnicu, mislim da sve ovo sto se desava odgovara cak i Hamasu, a izbori u Izraelu se blize... Ceh placa palestinska sirotinja.Jazz_Junkie wrote: Hamas sigurno nisu osobe koji se bore za njihovu sigurnost i buducnost, jer to je jedan fasisticki pokret koji sa svojim neznanjem i tvrdoglavoscu zrtvuje tu djecu. Izrael se nazalost u svojim metodama priblizio Hamasu i ovo nasilje se mora "ravnopravno" osuditi.
- KemooSA
#542 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
White House:"Hamas has once again shown its true colors as a terrorist organization with attacks on Israel".
Jebena ova kolijevka demokratije gdje demokratski izabranu vladu palestinaca nazivaju teroristickom organizacijiom i optuzuje ih da su ubili 400 palestinaca.
Koja su to govna,jos se usude nekom pricati o demokratiji i ljudskim pravima.
A onaj hinjavi Obama igra golf na Havajima a njegov glasogovornik kaze:"He's going to work closely with the Israelis. They're a great ally of ours, the most important ally in the region".
Vjerujem sad da je svima jasno da Amerika vlada svijetom a Izrael Amerikom...
Jebena ova kolijevka demokratije gdje demokratski izabranu vladu palestinaca nazivaju teroristickom organizacijiom i optuzuje ih da su ubili 400 palestinaca.
Koja su to govna,jos se usude nekom pricati o demokratiji i ljudskim pravima.
A onaj hinjavi Obama igra golf na Havajima a njegov glasogovornik kaze:"He's going to work closely with the Israelis. They're a great ally of ours, the most important ally in the region".
Vjerujem sad da je svima jasno da Amerika vlada svijetom a Izrael Amerikom...
- zaratustra
-
shin
#544 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Oblama je kurac od ovce, zar stvarno mislite da ce doci do nekih promhena. Americka vanjska politika je ista skoro pola decenije, i ostat ce.
- osa
#545 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
načitah se napisa o izraelu hamasu, evo da pokušam napisati nešto sa stručne razine o terorizmu i anti terorizmu s obzirom da mi je to bio posao nekih 16 godina. borba kakvu provodi ili pokušava provoditi hamas, ne daje niti će dati ikakve rezultate osim veće represije od strane izraela i većih žrtava na strani palestinaca. naime pojedinačni ili individualni terorizam ima posljedice, kao prvo, on skoro neizbježno izaziva smrt i stradanje nedužnih ljudi, kao drugo, teroristi svojim činovima neizbježno izazivaju još veće nasilje i ugnjetavanje i kao treće i najvažnije teroristički činovi odvraćaju pažnju mase sa zajedničkog djelovanja, oni kod ljudi šire iluziju da pojedinačni činovi mogu zamijeniti kolektivnu akciju masa tj. sustava, naime što je masa (palestinci) usredotočenija na teroristička djela smanjuje se njeno interesovanje za organiziranu borbu, za rad, za obrazovanje, te se život svodi na kolotečinu, samo što represija (izraela) postaje još veća, a to kod palestinaca stvara apatiju. da zaključim, način borbe hamasa kod palestinaca stvara lažnu nadu da će neki pojedninac riješiti njihove probleme probleme, kad se to ne desi izaziva se osjećaj mirenja sa sudbinomi osjećaj bespomoćnosti. najveći uspjeg izraelske politike je hamas i islamski džihad, jer na taj ančin palestinci ni za 1000 godina neće imati državu, preciznije prestaće postojati kao koliko toliko organiziran narod, kao što su već odavno prestali postojati kao politički faktor. izrael fantastično koristi engleska kolonijalna iskustva, i englezi su uvijek protiv sebe imali pojedine terorističe grupe, koje su koristili kao opravdanja za represiju, sve dok gandi to nije shvatio. ne znam da li sam ovo dovoljno jasno napisao, ovo su sjećanja s jednog seminara, a teorijski smo obrađivali jedno djelo Lava Trockog.za ovu godinu dosta. SVIM FORUMAŠIMA SRETNA I USPJEŠNA NOVA 2009. GODINA!!!!!!!!!!!!
- amrica
#546 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@osa
hvala ti na ovom postu
I tebi SNG...
hvala ti na ovom postu
I tebi SNG...
- jeza u ledja
#547 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Mozda citas pogresne njemacke medije?sheilak wrote:Mene je zaprepastila reakcija nekin njemackih medija na sve ovo. U Bild-u sam procitala clanak o tome zasto muslimani ne vole, zapravo mrze Zidove. Prvi razlog kojeg su naveli je taj da su muslimani ljubomorni na Zidove jer je Israel demokratska otvorena zemlja, njihov narod veseo, pun zivota... sto kod nezadovoljnih, vjerom sputanih Arapa izaziva zavist. Dalje nisam mogla citati jer me je taj clanak svojim neprijateljskim, a ipak na neki nacin djetinjim tonom, podsjetio na oca njemacke propagande, Goebbels-a, bez obzira sto ovaj put ta propaganda nema antisemitsku pozadinu.
Süddeutsche Zeitung:
Frankfurter Allgemeine Zeitung:"Israel's army has dubbed its offensive against Hamas 'Operation Cast Lead,' but a more fitting name would be 'Operation Futility of Spilled Blood.' After three days and over 300 dead Palestinians, the leaders of the Arab world are starting to suspect that the Hamas problem cannot be solved. Bombs and rockets won't do anything to drive a wedge between the Islamists and the population of the Gaza Strip. Likewise, the expectation that more Palestinian suffering will lead to increased security for Israel is also unfounded. This isn't because the people love Hamas -- they haven't for quite some time. On the contrary, this is because people who have lost a brother, a sister or a son to Israeli bombing are not going to give their vote to a politician who is friendly toward Israel."
"The new war in Gaza confirms the old platitude that there will be no peace in the Middle East as long as no solution has been found for the Palestinian problem ... But Israel doesn't want peace -- at least not the peace conditions put forth by the UN. And the Palestinians are equally opposed to reconciliation. Eventually, after many long and deadly days in Gaza, a diplomatic solution will be found. But it will not be a solution that solves the problems but, instead, just patches them over. In the worst-case scenario, the conflict will spill over into Lebanon or Iran. The insight that bombs are no substitute for politics still holds true. But, for the time being, they use them anyway."
U Die Tageszeitung objavljen je clanak Gideona Levyja, nekadasnjeg glasnogovornika izraelskog predsjednika Shimona Peresa:"It's hard to say whether Israel could ever really attain the immediate goal of its air strikes of putting an end to the rocket fire (originating in the Gaza Strip). And it can't rule out that Operation Cast Lead won't lead to a dangerous escalation of hostilities."
"Considering Israel's ultimate goals, even the utility of a limited ground offensive is doubtful: Hamas is not afraid of it, and it might even be really hoping for it. … Hamas will survive Israel's attacks with only a certain degree of damage. And even though Hamas is on the defensive now, it can still portray itself as the winner while many in the Arab world cheer it on."
"The best that can be hoped for is a re-establishment of the cease-fire. It would absolutely have to include an end to any and all rocket attacks against Israeli territory -- something which radical Palestinians won't like. In return, Israel would also have to relax the blockade on the Gaza Strip -- if not lift it completely -- in order to counteract any further radicalization. At the same time, though, there is also the issue of how to stop Hamas from building up its arms, something which even the blockade could not succeed in doing. It's true that Israel is partially responsible for the great suffering of the Palestinian population. But it's also true that the leaders of the Palestinians in Gaza are fixated on keeping the battle against Israel alive."
"Once again, even if it can justify its actions, Israel's violent response has exceeded all proportionality and all red lines, violating humanity, morality, international law and reason. … What was started in the Gaza Strip on Saturday is a war crime and sheer idiocy."
"The Qassam rockets that have rained down on the areas bordering Gaza can no longer be tolerated, even before they caused any deaths. But the response to these rockets should be diplomatic efforts to re-establish the ceasefire…. Only then, if these efforts fail, should Israel respond militarily in a proportional and incremental way."
"But no. It's all or nothing. Israel's army has unleashed a war. And, as usual, when this war ends, we can only hope that someone is watching over us. … Hamas has its own stupidity to thank for bringing this war upon itself and its people. But that doesn't excuse Israel's overreaction. … Israel has now shown that there is no connection between its PR, which focuses on peace, and its pugnacious behavior."
A evo i clanak iz Der Spiegel
OPERATION HIGH RISK
Is Israel Repeating Mistakes of the Past?
By Yassin Musharbash
Israel has promised a "war to the bitter end." Yet history is full of examples showing that battling an organization like Hamas is almost futile. It is a lesson Israel learned just two short years ago.
It was almost a century ago when the British soldier T.E. Lawrence described for posterity the World War I revolt of the Arabs against the Ottoman Empire in the Middle East. Lawrence helped organize the revolt, and he famously said that combating such an uprising was "like eating soup with a knife."
His adage may not be perfectly applicable to the current Israeli offensive against Hamas in the Gaza Strip. Hamas, after all, is more than just a rebel group. It is simultaneously a political party, a social-services organization and a terrorist group. It is a sworn enemy of Israel, and it continues to incessantly fire rockets across the border, hoping to kill Israeli civilians at random. The group has a civilian and a military component.
Still, the maxim uttered by Lawrence -- who was later immortalized in the film "Lawrence of Arabia" -- does have a present-day application when speaking of the ongoing fight against terror groups like the Taliban, Hezbollah, al-Qaida. And Hamas. Lawrence was essentially describing the problems that result when a regular army comes up against an irregular fighting force. In military parlance, such a conflict is called "asymmetrical."
Armies and governments prefer to avoid such conflicts. They often end without a clear victor; nobody capitulates, there is no white flag waved, no peace treaties signed. Other rules apply. One of them is the following: If the militarily inferior rebel group manages to survive, it is seen as the victor.
Two years ago, the truth of this rule was brought home to Israel after its summer war with Hezbollah in southern Lebanon. The Israeli army attacked with the goal of ending the Hezbollah threat after the terror group kidnapped two Israeli soldiers at the Lebanese border. But the war, pitting the ultra-modern Israeli force against a few thousand irregulars from Hezbollah, dragged on for weeks. Now the war is seen as a disaster in Israel, and Hezbollah came away seen as the victors, and its image in the Middle East was only strengthened.
Nevertheless, Israeli officials are once again resorting to the all-or-nothing rhetoric heard in 2006. This time around, Defense Minister Ehud Barak has spoken of a "war to the bitter end" and of an "all-out war." This time, the opponent is Hamas.
Israel's anger is understandable. On Dec. 19, Hamas elected not to renew a fragile six-month-long cease-fire with Israel and began once again lobbing explosives at random across the border into Israel. Those rockets have killed four people this week. But the question remains: Is a vast military offensive of the kind we have seen this week the best way for Israel to proceed?
It is certainly risky. Most experts on asymmetrical warfare warn that it is virtually impossible to eliminate a group like Hamas -- with its military and social components -- merely with superior firepower. Furthermore, the offensive strains Israel's relations with its neighbors Jordan and Egypt -- bonds that have never been very tight. It also weakens the positions of those Palestinians who were in favor of a negotiated peace with Israel
The last five days of Israel's bombardment of the Gaza Strip, which have seen over 350 Palestinians killed and many more wounded, have highlighted the problems inherent in such an asymmetrical operation. Planes have targeted mosques because Israel thinks they are being used to cache weapons; apartment blocks where high-ranking Hamas members live have been destroyed, almost guaranteeing civilian casualties. The university was destroyed because it espoused the Hamas ideology. Each one of these targets presents a dilemma -- and the images they create are unhelpful to Israel. Indeed, the only targets that make sense are the smuggler tunnels under the border between Egypt and the Gaza Strip.
It is also unclear that the offensive brings Israel a single step closer to its ultimate goal of eliminating Hamas entirely. Indeed, the more intense the Israeli bombing campaign has become, the more Palestinian rockets have flown across the border into Israel. Hamas may be briefly weakened as its commanders are knocked off and its weapons depots destroyed. But, in the long run, it is difficult to see Hamas not benefiting the same way Hezbollah benefited from the 2006 war. Their aura as resistance fighters can only be strengthened.
Some have argued that the bombing campaign makes it clear to the Palestinians exactly what their support of Hamas can result in. Whether the demonstration of power will make Palestinians more interested in a peace deal with Israel, though, is doubtful.
It is always the case that, when the situation in the Middle East escalates, the world holds Israel to a different standard than its enemies. Israel, surrounded by enemies though it may be, is a democratic society based on the rule of law. Whereas nobody expects much from Hamas, one can hope that Israel would have more regard for civilian casualties. And one can hope that it would learn the lessons of the past.
Israel is currently considering a 48-hour cease-fire plan proposed by France. Mark Regev, a spokesman for Israeli Prime Minister Ehud Olmert, said however that the country's leaders "view it as important to keep up the pressure on Hamas," according to the New York Times. Preparations are still being made for a possible ground invasion of the Gaza Strip.
Should it come to that, no one should be surprised if, in a few months, another investigative committee -- as happened after the 2006 Lebanon war -- comes to the conclusion that the conflict was a mistake.
This time, to be sure, the entire Israeli government was brought in to the decision-making process. But, in 2006, one of the primary criticisms was that Israel had not sufficiently defined its war aims before marching into southern Lebanon. "War to the bitter end," certainly doesn't sound any more precise.
- jeza u ledja
#548 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Potrazi sta je pisao Norman Finkelstein. Odlican je. A i mislim da bi tebe to moglo zanimati.2407 wrote:Moze li preporuka literature koja se tice ove teme?
Hvala unaprijed
- Pietje_Bel
#549 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Arapi su jako neslozni a uz to jos nemaju ni neku tehniku y rukama. Jedina snaga Arapa bi mogla biti sloga. Kada bi se npr. ujedinile Saudijska Arabija, Sirija, Egipat, Jordanija, Iran, Pakistan, Irak, Kuweit, Dubai, Libija onda bi se vrlo brzo dogovorio svijet oko Palestinske drzave. Sjetimo se kada je Saudijska Arabija prije par godina zaprijetila kako ce "stati sa dostavkom ulja SAD-u ako ne pocnu pricati o Palestinskoj drzavi", sjecamo li se prije 35 godina kada su Arapske zemlje prestale isporucavati ulje zapadu te kada je se citava zapadna ekonomija nasla u ekonomskoj krizi, mnogo vecoj nego ovoj danas? To oni mogu raditi kad god zele a kad bi uz to jos i poceli vojno da saradivaju i da prijete Izraelu onda sam siguran da se amaeri nebi zajebavali. Jednostavno bi natjerali izraselce da pristanu na neku Palestinsku drzavu. Ovako se Arapi ubijaju medusobno dok ih Zapad malo zajebaje i pravi budalom a ovi nesto fol "alahuekberaju" i pozviaju se na vjeru. Mislim nide veze. Kao da je se Shalahudin pozivao na vjeru kada je zauzimao "Svetu zemlju" ili kao da su se Arapi pozivali na vjeru kada su stajali pred francuskom a imali Spaniju citavu k'o na dlanu. Ili kao da su se Turci pozivali na vjeru kada su Srbe nabijali na kolac na kosovu i u Srbiji ubijali katolike u Kraljevoj Sutjesci. Sve je na kraju krajeva interes i najjaci i najmudriji pobjeduje. Arapi danas definitivno nisu najjaci a stara slava nije garant za buduce uspjehe.
- Air Ramiz
#550 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Kad su i koliko katolika Turci ubili u Kraljevoj Sutjesci?Pietje_Bel wrote:Arapi su jako neslozni a uz to jos nemaju ni neku tehniku y rukama. Jedina snaga Arapa bi mogla biti sloga. Kada bi se npr. ujedinile Saudijska Arabija, Sirija, Egipat, Jordanija, Iran, Pakistan, Irak, Kuweit, Dubai, Libija onda bi se vrlo brzo dogovorio svijet oko Palestinske drzave. Sjetimo se kada je Saudijska Arabija prije par godina zaprijetila kako ce "stati sa dostavkom ulja SAD-u ako ne pocnu pricati o Palestinskoj drzavi", sjecamo li se prije 35 godina kada su Arapske zemlje prestale isporucavati ulje zapadu te kada je se citava zapadna ekonomija nasla u ekonomskoj krizi, mnogo vecoj nego ovoj danas? To oni mogu raditi kad god zele a kad bi uz to jos i poceli vojno da saradivaju i da prijete Izraelu onda sam siguran da se amaeri nebi zajebavali. Jednostavno bi natjerali izraselce da pristanu na neku Palestinsku drzavu. Ovako se Arapi ubijaju medusobno dok ih Zapad malo zajebaje i pravi budalom a ovi nesto fol "alahuekberaju" i pozviaju se na vjeru. Mislim nide veze. Kao da je se Shalahudin pozivao na vjeru kada je zauzimao "Svetu zemlju" ili kao da su se Arapi pozivali na vjeru kada su stajali pred francuskom a imali Spaniju citavu k'o na dlanu. Ili kao da su se Turci pozivali na vjeru kada su Srbe nabijali na kolac na kosovu i u Srbiji ubijali katolike u Kraljevoj Sutjesci. Sve je na kraju krajeva interes i najjaci i najmudriji pobjeduje. Arapi danas definitivno nisu najjaci a stara slava nije garant za buduce uspjehe.