Šta bolje shvataju? To što je neko dobio dijete, ne znači da je i doktorat izašao iz njega. Inače ne znam zašto se uopšte koriste usluge ljekara, nakon što se dijete dobije, valjda roditelji znaju bolje? Kakav je ovo argument, roditelji znaju bolje?upsy_daisy wrote:ne nego...ljudi koji imaju djecu BOLJE shvataju neke stvari, ili makar eto bolje se razumiju međusobno (ili bi bar trebali) a ova nazovi diskusija na ovoj temi je daleko od tog štiha.
zato rekoh-kada budete imali djecu pričajte nešto, do tada jezik za zube, samo se provaljujete.
VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
-
The Realist
#526 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
-
The Realist
#527 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nije ni svačije da postane roditelj, ali šta da se radi, za to ne postoji kontrolaupsy_daisy wrote:
ah gospodin DR.![]()
nije svačije da kroz selo pjeva, tako isto nije svačije da postane doktor, ti si živi primjer
- MyTao
#528 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
najgluplji argument koji sam ikada cuo u zivotu, a svasta sam cuo... Roditelji nemaju pojma, evo ja prvi, prije nekoliko mjeseci sam postao otac po prvi put, i na sekundu nikada nisam pomislio da znam vise od jednog doktora... Svaka budala moze napraviti dijete... ali da postanes doctor treba godine i godine rada i truda... ali eto, postoje ljudi koji misle suprotnoThe Realist wrote:Šta bolje shvataju? To što je neko dobio dijete, ne znači da je i doktorat izašao iz njega. Inače ne znam zašto se uopšte koriste usluge ljekara, nakon što se dijete dobije, valjda roditelji znaju bolje? Kakav je ovo argument, roditelji znaju bolje?upsy_daisy wrote:ne nego...ljudi koji imaju djecu BOLJE shvataju neke stvari, ili makar eto bolje se razumiju međusobno (ili bi bar trebali) a ova nazovi diskusija na ovoj temi je daleko od tog štiha.
zato rekoh-kada budete imali djecu pričajte nešto, do tada jezik za zube, samo se provaljujete.
ovo je jako opasan problem... roditeljima koji misle da mogu glumiti doktora samo jer su napravili dijete treba oduzimati djecu, to je opasno za njih a i za drustvo...
-
upsy_daisy
#529 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
da, također su se pojavile bolesti koje su još neistražene, za ove koje su dosad bile smrtne postoji lijek, medicina je napredovaladuboka_misao wrote:na zalost ima, i zbog toga imamo povratak bolesti za koje se mislilo da su iskorjenjene. lako je tudjim gloginje mlatiti dok ti djete ne oboli od velikog kaslja npr, pa bi ruku sebi odsjekao samo da prestane kasljati na pola sata.
- Bloo
- Globalna šefica
-
upsy_daisy
#531 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
MyTao wrote:najgluplji argument koji sam ikada cuo u zivotu, a svasta sam cuo... Roditelji nemaju pojma, evo ja prvi, prije nekoliko mjeseci sam postao otac po prvi put, i na sekundu nikada nisam pomislio da znam vise od jednog doktora... Svaka budala moze napraviti dijete... ali da postanes doctor treba godine i godine rada i truda... ali eto, postoje ljudi koji misle suprotnoThe Realist wrote:Šta bolje shvataju? To što je neko dobio dijete, ne znači da je i doktorat izašao iz njega. Inače ne znam zašto se uopšte koriste usluge ljekara, nakon što se dijete dobije, valjda roditelji znaju bolje? Kakav je ovo argument, roditelji znaju bolje?upsy_daisy wrote:ne nego...ljudi koji imaju djecu BOLJE shvataju neke stvari, ili makar eto bolje se razumiju međusobno (ili bi bar trebali) a ova nazovi diskusija na ovoj temi je daleko od tog štiha.
zato rekoh-kada budete imali djecu pričajte nešto, do tada jezik za zube, samo se provaljujete.![]()
ovo je jako opasan problem... roditeljima koji misle da mogu glumiti doktora samo jer su napravili dijete treba oduzimati djecu, to je opasno za njih a i za drustvo...
odoste vi predaleko, kao i obično, forum,.... hajde ne blebeći tu idi kod djeteta bolje ti je
-
upsy_daisy
#532 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
The Realist wrote:Nije ni svačije da postane roditelj, ali šta da se radi, za to ne postoji kontrolaupsy_daisy wrote:
ah gospodin DR.![]()
nije svačije da kroz selo pjeva, tako isto nije svačije da postane doktor, ti si živi primjer.
da slažem se, ali gle ko to govori?! trećerazredni doktor
-
upsy_daisy
#533 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
pa s obzirom kakvi su nam ljekari (pedijatri pogotovo) današnjice... možda bi bilo bolje da se USLUGE LJEKARA koriste u što manjoj mjeri.The Realist wrote:Šta bolje shvataju? To što je neko dobio dijete, ne znači da je i doktorat izašao iz njega. Inače ne znam zašto se uopšte koriste usluge ljekara, nakon što se dijete dobije, valjda roditelji znaju bolje? Kakav je ovo argument, roditelji znaju bolje?upsy_daisy wrote:ne nego...ljudi koji imaju djecu BOLJE shvataju neke stvari, ili makar eto bolje se razumiju međusobno (ili bi bar trebali) a ova nazovi diskusija na ovoj temi je daleko od tog štiha.
-
upsy_daisy
#534 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
odoh sad a vi nastavite prditi kako vi najbolje znate-a to jedino i znate-ne namjeravam se vraćati na ovu temu, nemam pojma ni otkud...ah, znam, dođoh da vidim neke konstruktivne diskusije a pronađoh samo mržnju i mržnju.
adios (izostaviću amigos, zaista ne mogu prevaliti to preko prstiju)
- Bloo
- Globalna šefica
#535 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
pa sačekaj još malo, pojavit će se još tvojih istomišljenika......možda...upsy_daisy wrote:odoh sad a vi nastavite prditi kako vi najbolje znate-a to jedino i znate-ne namjeravam se vraćati na ovu temu, nemam pojma ni otkud...ah, znam, dođoh da vidim neke konstruktivne diskusije a pronađoh samo mržnju i mržnju.
surealno je da očekuješ da možeš otvoriti temu ovakvog generalnog naziva i da će te svi podržati u tvojim stavovima
preimenuj je MI KOJI SMO PROTIV VAKCINACIJE (VI KOJI STE ZA NE ULAZITE ) ?
-
The Realist
#536 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Standardni argumenti tvojih istomišljenika, jer prave argumente i nemateupsy_daisy wrote: da slažem se, ali gle ko to govori?! trećerazredni doktor
Ali evo, liječite se vi ovim:
http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... y-all.html
- Alhemicarkaa
#537 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Samo da se tuspasim u ove nakaradne roditelje sto vakcinisu svoju djecu. Kako ono, izuzetak?
- Bloo
- Globalna šefica
#538 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
i ja se tuspasih kao vakcinisana bez autizmaAlhemicarkaa wrote:Samo da se tuspasim u ove nakaradne roditelje sto vakcinisu svoju djecu. Kako ono, izuzetak?
- MyTao
#539 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
najteze je glupog covjeka ubjediti da je glup... Dosta ba I demokratije, ovakvim treba uzimati djecu, jer je ovo gore od nasilja..
-
The Realist
#540 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Sad su počele i uvrede preko pm-ova
, očekujem još na adresu da mi se krene dolaziti i želje da se nešto desi djetetu mom, kako to obično biva
.
-
duboka_misao
#541 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
osjecam se uvrijedzenim, meni nista ne piseThe Realist wrote:Sad su počele i uvrede preko pm-ova, očekujem još na adresu da mi se krene dolaziti i želje da se nešto desi djetetu mom, kako to obično biva
.
- MyTao
#542 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da se pohvalim ondaduboka_misao wrote:osjecam se uvrijedzenim, meni nista ne piseThe Realist wrote:Sad su počele i uvrede preko pm-ova, očekujem još na adresu da mi se krene dolaziti i želje da se nešto desi djetetu mom, kako to obično biva
.
I ja sam dobio poruku... tako sam sretan.
- JanuaryJones
#543 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
http://m.24sata.hr/news/video-snimka-be ... jet-456376
AUSTRALIJA: Riley Hughes umro je od hripavca kada je bio star samo 32 dana. Njegovi roditelji Greg i Catherine objavili su početkom siječnja video na kojem se vidi kao njihov sin umire. Žele tako upozoriti sve na važnost cijepljenja protiv hripavca.
- Alhemicarkaa
#544 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Gadjajte i nas nijesmo sugaviduboka_misao wrote:osjecam se uvrijedzenim, meni nista ne piseThe Realist wrote:Sad su počele i uvrede preko pm-ova, očekujem još na adresu da mi se krene dolaziti i želje da se nešto desi djetetu mom, kako to obično biva
.
-
Hendrix
#545 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja sam vakcinisao dijete i roditelj sam koji kao i svi zeli najbolje svom djetetu, ali takodjer i priznajem da nisam doktor niti ekspert za vakcine jer mi to nije posao, kao sto i niko od ovih zadrtih protivnika nema veze sa medicinom. Negirati sto godina napretka medicine i lijecenja sa argumentima tipa koliko je ko studirao medicinu, kakvi su nasi doktori bla bla je meni nevjerovatno, price o velikoj zavjeri, trovanju....isti klinac kao i con trails sranje, ispustanje otrova iz aviona iznad Bosne...
Najgore mi pada sto se moram sa nekim clanovima familije svadjati oko ovoga, jer su oni na Fejsbuku procitali par clanaka i komentara i odlucili da ne vakcinisu dijete. Recimo paradoks da je rodica pusila cigare u trudnoci a najveci je protivnik vakcina, i kako ja sada sa njom da diskutujem uopste a da ne puknem nakon 5 minuta, sve sto zna je skontala preko fejsbuka, pa salju clanke jedna drugoj kao razotkrivaju zavjeru neku picke materine...a na kraju je ironija da smo svi pa i one vakcinisani, srecom kada nije bilo Fejsbuk eksperata.
Najgore mi pada sto se moram sa nekim clanovima familije svadjati oko ovoga, jer su oni na Fejsbuku procitali par clanaka i komentara i odlucili da ne vakcinisu dijete. Recimo paradoks da je rodica pusila cigare u trudnoci a najveci je protivnik vakcina, i kako ja sada sa njom da diskutujem uopste a da ne puknem nakon 5 minuta, sve sto zna je skontala preko fejsbuka, pa salju clanke jedna drugoj kao razotkrivaju zavjeru neku picke materine...a na kraju je ironija da smo svi pa i one vakcinisani, srecom kada nije bilo Fejsbuk eksperata.
- Asta
#546 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nisam u toku ali me interesuje, zasto neki ne zele vakcinisati dijete.?
Znam da su neki i ovdje odbijali ali to je iz vjerskih razloga, kao ono "desit ce se ono sto bog naredi" je li ima jos neki razlog?
Znam da su neki i ovdje odbijali ali to je iz vjerskih razloga, kao ono "desit ce se ono sto bog naredi" je li ima jos neki razlog?
-
ozdrlje_donje
#547 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Evo ja sam doktorirao na istrazivanju vakcina, doduse u veterini ali princip je isti, cak se neki modeli iz veterine preslikavaju na humanu medicinu. Nisam jos roditelj, ako Bog da uskoro, ali vecinu stvari sam obrazlozio na temi slicnoj ovoj, ne sjecam se tacno kako se zove. Ako te sta konkretno zanima slobodno pitaj, ja cu probati da argumentujem ali nadam se da ce pitanja biti dosljedna razumnom ljudskom bicu mada je to tesko uzimajuci u obzir da ste vi klasicni sektasi. Suzdrzat cu se od daljnjih epiteta jer bih mogao fasovati Banovice..upsy_daisy wrote:The Realist wrote:Nije ni svačije da postane roditelj, ali šta da se radi, za to ne postoji kontrolaupsy_daisy wrote:
ah gospodin DR.![]()
nije svačije da kroz selo pjeva, tako isto nije svačije da postane doktor, ti si živi primjer.
da slažem se, ali gle ko to govori?! trećerazredni doktor
-
suza81
#548 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ne skontah je li dr vet pro ili contra vakcina?
Ja svoju djecu vakcinisem ali uvijek sa uzasnim strahom. Ljuti me sto se ne vrsi bolji nadzor kvalitete cjepiva. Vjerovatno je i to ko i sve ostalo u ovoj zemlji traljavo i povrsno. Ljuti me sto se roditelji detaljno od strane doktora ne upoznaju sa svim mogycim posljedicama vakcine koju dijete taj dan treba da primi i sto se ne uvede obavezna kontrola stanja djeteta nakon 15/30 dana. Ljuti me sto u slucaju nedaj boze neke vece komplikacije ne postoji adekvatna podrska... bolnice negiraju odgovornost a roditelji su prepusteni sami sebi. I zar ne bi trebalo i kalendar imunizacije malo reformisat.. zar ne postoje neke vakcine koje bi se do sad mogle izbaciti?
Ja svoju djecu vakcinisem ali uvijek sa uzasnim strahom. Ljuti me sto se ne vrsi bolji nadzor kvalitete cjepiva. Vjerovatno je i to ko i sve ostalo u ovoj zemlji traljavo i povrsno. Ljuti me sto se roditelji detaljno od strane doktora ne upoznaju sa svim mogycim posljedicama vakcine koju dijete taj dan treba da primi i sto se ne uvede obavezna kontrola stanja djeteta nakon 15/30 dana. Ljuti me sto u slucaju nedaj boze neke vece komplikacije ne postoji adekvatna podrska... bolnice negiraju odgovornost a roditelji su prepusteni sami sebi. I zar ne bi trebalo i kalendar imunizacije malo reformisat.. zar ne postoje neke vakcine koje bi se do sad mogle izbaciti?
-
sabanss
#549 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Doktor je za vakcinaciju. Tvoj post je otprilike glas razuma na ovoj temi. Svi su ili 100% za ili kontra... Nema ovih koji vakcinisu ali sa dozom strepnje narocito zbog poznavanja naseg mentaliteta kod odabira tendera i pregleda djece kao na traci za pakovanje brojlera.
- Alhemicarkaa
#550 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja skontah da je dr za vakcinu.suza81 wrote:Ne skontah je li dr vet pro ili contra vakcina?
Da ti dam odgovor na neka od tvojih pitanja. Kazes vjerovatno je nadzor nad kvalitetom traljav kao i sve u nasoj zemlji. Stalno slusam price o nekvalitetnim vakcinama nabavljenim iz Srbije. Vakcine i lijekove proizvodi par firmi u svijetu, ostali se bave pakovanjem. Farmaceutska industrija je jedna od najkontrlolisanijih grana industrije sa postavljenim izuzetno visokim standardima. I kod nas. Postoji tzv cold chain za lijekove sa posebnim temperaturnim rezimom i moras imati ispis temperature za svaki trenutak transporta i cuvanja. Cak i kod nas. Kontrole su vrlo rigorozne. Jedina slaba karika kod nas su domovi zdravlja i njihovi frizideri gdje se temperatura ne biljezi automatski u friziderima vec sestra zrakne svako malo i vodi evidenciju. Alarma u slucaju pada temp nema.
Mi smo imali dr kod koje je pregled prije vakcine trajao sat vremena, pri cemu smo bili detaljno upoznati sa svim mogucim komplikacijama, mjerama opreza i nacinom postupanja. Jednom je cak odbila dati vakcinu jer je kcerki bilo crveno grlo vec trazila bris (ispostavilo se od deranja). Savjesnih doktora ima, i njihova obaveza a nase pravo je da nas upoznaju sa svim benefitima i mjerama opreza. Sumnjam da ima roditelja koji usput odvedu dijete na vakcinu, kad joj panadol dam nije mi pravo, voljela bih da ne moram. Ali znam da ce joj vecu stetu napraviti visoka temperatura nego eventualne nus pojave panadola. Kad se uzme vakcina hib ili polio. Nedo Bog da dijete oboli od nekih od tih bolesti, i naravno da cu izabrati da je zastitim od toga. Pri cemu ovdje iskljucujem neosnovane posljedice rekla kazala tipa autizam i slicno. Ali da ne zapocinjemo pricu o tome nanovo.