Zivot u Holandiji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
amra67

#526 Re: Zivot u Holandiji

Post by amra67 »

joooj wrote:Nego, ima li kakav slobodan Bosanac u Holandiji da bi se ženio? :D
Molim moderatora da ovaj post prebaci u rubriku oglase :D a ja odoh na trening :)
sarayewo

#527 Re: Zivot u Holandiji

Post by sarayewo »

Danguba wrote:
natascha wrote:Joj, kako sam ljubomorna na ove naše što su u Holandiji, Švedskoj, Njemačkoj, itd.... Nikada se neću pomiriti s tim što mi roditelji nisu otišli vani kada su imali priliku '92, ali jok, oni ostadoše u Bosni. Ovo nije moje mišljenje oduvijek, jednostavno sam tako razočarana u zadnje vrijeme, prvenstveno što radim a i dalje nisam finansijski sigurna, uvijek fali. Kontam, tamo barem kad bi radila znala bih za što radim, ovako radim, slomi se a ništa :(
Imas li ti stalni posao?
Sjedi gdje jesi a sve ostalo je avantura pa na sta ispadne.
Ako hoces k'o Ekrem Jevric, to mozes i u Bosni. Zasuci rukave, nadji dodatni posao...na kraju ces imati para ali ti je zivot prosao a da i ne znas. Na zapadu nema para ''onako''. Vecina prezivljava od plate do plate a sve veci procenat Nijemaca mora traziti i drugi posao (sto je u Americi normalno) da bi sebi priustio nesto lagodniji zivot (odmor, promjena namjestaja, renoviranje...)
Ama odakle vam ova prica vise zivota vam? Jel iz licnog iskustva ili je to vise onaj dio stereotipa o dijaspori?

Nema nigdje na svijetu para "onako" ali je standard na zapadu daleko visi i bolje se zivi jer je luksuz pristupacniji. Primjera radi, ako neko kod nas na odredjenom poslu moze zaraditi 2000 KM, na istom tom poslu u Zapadnoj Evropi moze zaraditi 2000 EUR. Cijene potrosacke korpe su otprilike u istom tom omjeru: ono sto je kod nas 10 KM, na zapadu je najcesce 10 EUR. Dakle, kad se podvuce crta sa platom i osnovnim potrepstinama, na isto se izadje.

Eh, do razlike dolazi kad je pitanje mozes li priustiti da das 1500 EUR za odmor ili mozes li priustiti novo auto od 11-12 hiljada EUR, jer su cijene takvih stvari iste kod nas i na zapadu. Samim tim je onom na zapadu lakse priustiti tih 1500 EUR jer su mu primanja dvostruko veca od onog u BiH. Prosta matematika.

I jos jedna stvar - od pocetka rata je proslo vise od 20 godina... Treba konacno razdvojiti:

1. dijasporu koja je u inostranstvu zavrsila silom prilika, cesto bez skole (ili sa nepriznatim zvanjima), bez znanja jezika (mnozina), nauceni na socijalisticki sistem kakav je bio kod nas

2. Mladu dijasporu, ljude generacija od kraja sedamdesetih pa nadalje, koji su otisli u periodu od kraja rata naovamo, a sve u potrazi za boljim, kvalitetnijim zivotom, ili cisto zato sto se ukazala dobra prilika za skolovanje i/ili zaposlenje.

Ovih drugih znam mnogo, i sam sam jedan od takvih, i normalnim radom sam u 5 godina u zapadnoj Evropi stekao (materijalno i na polju karijere) ono sto kod nas ne bih za 15... Zato sto te ovdje poslodavac cijeni kao uposlenika, kao covjeka, zato sto postoji sistem koji funkcionise i koji te stiti i kao covjeka i kao radnika, zato sto je ekonomsko okruzenje zdravo i npr. hipotekarni kredit dobijes na osnovu svoje platne liste i ugovora i nicega drugoga.

Moja generacija dijaspore (iako se ne volim zvati dijasporom) ne potpada pod one silne stereotipe koji su nastali na racun ljudi koji su zavrsili vani na silu, ili baustelaca koji su isli vani raditi fizicke poslove. Cak naprotiv, cini je jako puno veoma sposobnih ljudi koji su bili dovoljno hrabri da napuste svoju sigurnost (da ne kazem mrtvaju) da bi sebi obezbijedili bolje sutra.
iamia

#528 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

ja sam stao, kad sam procitao ' 5 godina u dijaspori'. :-)

razlika nije samo u troskovima hrane i odjece.
razlika je u troskovima stanovanja.
a u nekim zapadnim drzavama, cesto ti "napredni , mladi ljudi koji su otisli vani radi karijere", zive u trosnim rupama od stanova sa gomilom drugih ljudi.
samo da bi mogli usparati dovoljno $$ za tim ceznutim odmorom.. :wink:
Danguba

#529 Re: Zivot u Holandiji

Post by Danguba »

iamia wrote:ja sam stao, kad sam procitao ' 5 godina u dijaspori'. :-)

a u nekim zapadnim drzavama, cesto ti "napredni , mladi ljudi koji su otisli vani radi karijere", zive u trosnim rupama od stanova sa gomilom drugih ljudi.
jednom rijecju, rezije. one su ubitacne za razliku bosanskih koje su simbolicne. tu je sva razlika.
zar je bitno koliko zaradis, bitno je sta ti na kraju mjeseca ostane.
Bolje je 1.500 KM u Bosni nego 2000 Eura u Europi.
natascha

#530 Re: Zivot u Holandiji

Post by natascha »

Svakako da je život daleko lakši u dijaspori, što se tiče opstanka. Kažem to samo iz razloga što se cijeni rad, plaćen si za ono što radiš, pa ti izvoli. Ako hoćeš radi 8 sati dnevno ili radi dva posla, više zaradi pa živi malo luksuznijim životom.

Gledam prije par dana Dejana talk show i tema Dijaspora(odmah na startu sam pomislila "đe me nađe :-) ). I djevojka, rođena u Njemačkoj, roditelji bosanci, ali eto ona se osjeća bosankom. I kaže: joj život u Njemačkoj nije dobar, tamo se samo radi i slično. Pita je voditeljica a koliko sati sedmično radiš. Kaže ona(citiram) "40 SATI SEDMIČNO!!!!!!!!!!"(ovo velikim slovima ide zato što je ona tako reagovala kao da je rekla 70 sati sedmično). Kontam, ono, i ja kraljice radim 48 sati a piše mi se 40 i slične stvari. Još mogu misliti, petkom čak radi do dva, već joj tada vikend počinje.
iamia

#531 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

ja sam misljenja da bi svaki BiH gradjanin trebao otici vani, najmanje dvitri godine, pa da vidi kako to tamo funkcionise.
ne mogu ja tebi sve objasniti.
tvoja misljenja o dijaspori su puna ideala,. misticnosti, i uljepsanih osjecaja/.
i jedino da znas na cemu si, je da odes i probas.
sad dolazi ljeto.
bit ce ovih skandinavskih skakavaca po BiH u velikim autima.
ako nisi neki veci gabor, mozes naci nekog skandinavca prilicno lako. (oni svi dodju u BiH da bi se zenili. znaci, u startu vec imas pola posla odradjeno ..)

sretno ti. pa poslije dvitri godine mozemo o svemu gornjem pricati.

pozdrav,.
gorgonzola

#532 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

Danguba wrote:
iamia wrote:ja sam stao, kad sam procitao ' 5 godina u dijaspori'. :-)

jednom rijecju, rezije. one su ubitacne za razliku bosanskih koje su simbolicne. tu je sva razlika.
Jest ali u k...... Koje rezije? Samo kirija a i to kako kome. Struja, voda , plin su cije ne kao kod nas. S tim da nikad nema redukcije. Moj stari placa plin, struju i vodu oko 170 km ja placam 90€. Moj stari ima penziju 400KM a ja platu 2000. Ja stan placam 450€. Stan od 70 kvadrata. Stari ga ne placa ali ga je kupio i mojim certifikatima poslije rata.

Koliko ljudi ima u bosni da im ostane 1500KM. Meni i zeni ostane 2800€. Ali iamia zna bolje nego ja.on proputovao kroz zemlju a ja zivim vec 15 godina ovdje. Ako dvoje rade onda mozes i luxuzirati. S jednom platom mozes lijepo zivjeti.

Ovaj kolega sto kaze da godiste 70 to i starije ovdje rade samo po bausteli nije tacno. Svima je bilo dozvoljeno skolovanje. Pa tako znam ljude koji si stariji od 70-tog godista a zavrsili ovdje za doktora, arhitektu, ICT itd itd. Sve zavisi od covjeka do covjeka i sta je taj zelio u zivotu. Neko je zelio da studira i ide u skolu a neko odmah da radi i zaradjuje.
iamia

#533 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

dvoje ljudi bez djece ?
svagdje je lijepo. i u ruandi dvoje zaposlenih ljudi bez djece imaju vise nego sto mogu potrositi.

i reci gdje se nalazis> koja drzava ? gdje je majketi stan 70 km2 za 450 eura mjesecno ??
sarayewo

#534 Re: Zivot u Holandiji

Post by sarayewo »

gorgonzola wrote: Ovaj kolega sto kaze da godiste 70 to i starije ovdje rade samo po bausteli nije tacno. Svima je bilo dozvoljeno skolovanje. Pa tako znam ljude koji si stariji od 70-tog godista a zavrsili ovdje za doktora, arhitektu, ICT itd itd. Sve zavisi od covjeka do covjeka i sta je taj zelio u zivotu. Neko je zelio da studira i ide u skolu a neko odmah da radi i zaradjuje.
Pogresno sam shvacen... htio sam reci da su baustelci ti koji su ismijavani i pretvoreni u stereotip dijaspore. Naravno da ima jako puno ljudi koji su sebi izgradili zivot vani.

Kad @iamia pokrenu pricu stanova - jesu stanovi skuplji za iznajmiti, ali niko ne zivi po rupama sa vise osoba osim ako to ne zeli. Ja sam prije pet godina (i da, ne znam zasto si tu prestao citati) od jedne plate zivio sa suprugom u stanu od 80 kvadrata, kupili sav namjestaj i tehniku (iz Sarajeva se odselili sa par kofera), auto, putovali okolo, nista sebi nismo uskratili. Onda je i ona pocela raditi i banja. Ali razlika u cijenama luksuza u poredjenju sa primanjima i dalje stoji, a to je ono sto covjek osjeti kad prevazidje fazu prezivljavanja.

I kod nas ima jako puno ljudi koji super zive, putuju, zezaju se i lijepo im je. Medjutim, postoji jaaako malo ljudi koji imaju velike ambicije npr. sa aspekta karijere jer je to jednostavno nedostupno u okruzenju. Pozicije se dobijaju stelama i stranackim vezama, a ljudi su strasno malo placeni za ono koliko rade (@nataschin primjer gore). Sa toliko ulozenog truda u organizovanoj firmi i organizovanom sistemu se jako brzo moze napredovati i unovciti taj trud - to sam i sam uradio.

Nisam odvojen od zivota dole i znam sta se desava... Prije odlaska vani sam radio u Sarajevu i sada imam jako puno prijatelja koji rade ili pokusavajuci naci posao dole, tako da sam relativno dobro upucen.

Inace, na ovu temu nema jednog ispravnog odgovora, svako zna sta je njemu bolje. Mene samo nervira to da svi koji su vani se automatski oznacavaju onim stereotipima: Rentace auto da pokaze da ima, radi od zvijezde do zvijezde i zivi u rupi itd... Nigdje veze.
gorgonzola

#535 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

iamia wrote:dvoje ljudi bez djece ?
svagdje je lijepo. i u ruandi dvoje zaposlenih ljudi bez djece imaju vise nego sto mogu potrositi.

i reci gdje se nalazis> koja drzava ? gdje je majketi stan 70 km2 za 450 eura mjesecno ??
ma daj ba , meni je tebe pun urac. sve omalozavas, samo si ti pametan. djecu ne spominjem jer nisu djeca tema.dvioje djece , i svi uzivamo. a zivim u holandiji u skoro centru jednog veceg grada. i luxuziram se.

ti ces meni govoriti sta je bosna. bio sam i ja dole i nisam mogao izdrzati korupciju,stelu, kese i koverte u bolnicama. a tebi ako je lijepo onda uzivaj i suti. nije svakom. vise od 70% ljudi u bosni prezivljava i da nije dijaspore i svjezih para svaki mjesec a da ne spominjem ljeto i godisnje , bosna bi bankrotirala davno. zato tisu. garant si bio na argeti u usa i skupio para da bi nam sada pametovao ovdje.
iamia

#536 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

dobro.. vec smo rekli. svako vidi stvari na svoj nacin.
ne bi ni valjalo da svi razmisljamo isto.

mada vi koji ste vani 5-6 godina, uvijek imate istu spiku.
razumijem vas.
i ja sam slicno pricao u tim godinama.
iamia

#537 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

mada bih dodao.
da u holandiji u centru veceg grada mozes naci stan od 70 m2 za 450 eura mjesecno !?
e to je zajeb veci.

realna cijena je izmedju 800 do 1000 eura mjesecno. samo renta. bez rezija.
Danguba

#538 Re: Zivot u Holandiji

Post by Danguba »

gorgonzola wrote:
Danguba wrote: jednom rijecju, rezije. one su ubitacne za razliku bosanskih koje su simbolicne. tu je sva razlika.
Jest ali u k...... Koje rezije? Samo kirija a i to kako kome. Struja, voda , plin su cije ne kao kod nas. S tim da nikad nema redukcije. Moj stari placa plin, struju i vodu oko 170 km ja placam 90€. Moj stari ima penziju 400KM a ja platu 2000. Ja stan placam 450€. Stan od 70 kvadrata. Stari ga ne placa ali ga je kupio i mojim certifikatima poslije rata.

Koliko ljudi ima u bosni da im ostane 1500KM. Meni i zeni ostane 2800€. Ali iamia zna bolje nego ja.on proputovao kroz zemlju a ja zivim vec 15 godina ovdje. Ako dvoje rade onda mozes i luxuzirati. S jednom platom mozes lijepo zivjeti.

Ovaj kolega sto kaze da godiste 70 to i starije ovdje rade samo po bausteli nije tacno. Svima je bilo dozvoljeno skolovanje. Pa tako znam ljude koji si stariji od 70-tog godista a zavrsili ovdje za doktora, arhitektu, ICT itd itd. Sve zavisi od covjeka do covjeka i sta je taj zelio u zivotu. Neko je zelio da studira i ide u skolu a neko odmah da radi i zaradjuje.
:-) :-)
Last edited by Danguba on 30/06/2013 19:48, edited 1 time in total.
gorgonzola

#539 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

Ja stan 450€ , plin i struja 90, auto 150, internet tv telefon 60, osiguranje 260 sta jos? Mobilni od posla. Moj stan je preko 70 kvadrata na dvije etaze. Djeca primaju doplatak i dobijes od poreznog povrat za djecu tj skolu. I ja se luxuziram. Nista mi ne fali. Uzivam samo zdravlje da posluzi. I jos saljemo starcima u bosnu. Ko kaze da je lose, laze jer se niko dole ne vraca.

Saljem sa posla
iamia

#540 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

Gorgonzola ,

prestani. Ok.
zar ti stvarno mislis da smo mi svi pali sa mjeseca?
nemoj da ti bacam statistike I linkove.

ako zaradjujes 2800 eura neto i zivis sa dvoje djece u stanu od 450 eura u holandiji, onda bolje da si se vratio u BiH.
sa 2000 maraka u BiH zivio bi tri put bolje.
barem ne bi zivio u nekoj prokisloj rupi.
amra67

#541 Re: Zivot u Holandiji

Post by amra67 »

iamia wrote:Gorgonzola ,

prestani. Ok.

ako zaradjujes 2800 eura neto i zivis sa dvoje djece u stanu od 450 eura u holandiji, onda bolje da si se vratio u BiH.
Ja mislim da je bolje u bosni ziviti sa 5000 maraka nego u holandiji sa 2500 eura.. @ iamia nasao/la prosijek platu u bosni sa 2000 km !!!! A u realnosti je 300-400 km..i to ako si zaposlen..
iamia

#542 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

sasvim je normalno u BiH da dvoje zaposljenih imaju 2000 maraka mjesecno.
1000 ce frizer mjesecno zaraditi.

ali nema veze, eto neka zarade 1500 KM mjesecno dvoje ljudi sa dvoje djece ce bolje zivjeti u BiH nego taj tip za 2800 eura u holandiji.
poredjenu bare bare sa troskovima vrtica, stana, zdrastva. .tek onda hrane i odjece.
Last edited by iamia on 29/06/2013 14:19, edited 1 time in total.
gorgonzola

#543 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

iamia wrote:Gorgonzola ,

prestani. Ok.

Jarane ti se sve vise provaljujes. Popusti ba forum. Ili barem mjenjaj nik. Ja svoju prokislu rupu ne bih dao za tvoju kucu. Koju si kupio s tim parama iz usa a tamo jeo patetu da bi skupio pare da se vratis u bih i raji dokazujes da si hadzija. U bosni ne bih zivio ni za platu od 5000 maraka. A razloga ti mogu maci milion. Nije sve u lovi. Ali izgleda tebi djaba govoriti. Imam stan i kucu dole. Eto tek toliko da ako nekad odem u penziju da imam gdje otici a sve do tad samo na godisnji dole.

Saljem sa posla
gorgonzola

#544 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

iamia wrote:sasvim je normalno u BiH da dvoje zaposljenih imaju 2000 maraka mjesecno.
1000 ce frizer mjesecno zaraditi.
Ti ili si glup ili se pravis glup. Ja tebe stvarno ne kontam.

Saljem sa posla
iamia

#545 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

gorgonzola wrote:
U bosni ne bih zivio ni za platu od 5000 maraka. A razloga ti mogu maci milion. Nije sve u lovi. Ali izgleda tebi djaba govoriti. Imam stan i kucu dole. Eto tek toliko da ako nekad odem u penziju da imam gdje otici a sve do tad samo na godisnji dole.
znaci u tome je poenta !
zasto nisi odmah rekao !>>?>>??

ovako se brukas samo.
gorgonzola

#546 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

I svaku temu sjebes. Zivot u holandiji je tema a ne tvoje palamudjenje o bosni. A svoju si djecu ostavio u usa. Koja ne znaku bosanski. Sto i njih nisi doveo dole?

Saljem sa posla
gorgonzola

#547 Re: Zivot u Holandiji

Post by gorgonzola »

iamia wrote:
gorgonzola wrote:
U bosni ne bih zivio ni za platu od 5000 maraka. A razloga ti mogu maci milion. Nije sve u lovi. Ali izgleda tebi djaba govoriti. Imam stan i kucu dole. Eto tek toliko da ako nekad odem u penziju da imam gdje otici a sve do tad samo na godisnji dole.
znaci u tome je poenta !
zasto nisi odmah rekao !>>?>>??

ovako se brukas samo.
Ja se ne brukam ti se brukas. Jesi li zivio u holandiji i ako nisi koji ces urac na temi?

Saljem sa posla
iamia

#548 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

zar moram zivjeti u holandiji da bih znao kako tvoja prica o 450 eura stan u holandiji je cisti bullshit ?

postoje statistike. linkovi , djecak.

moja djeca su u BiH. u skoli, uce svou kulturu. i nikad sretniji nisu bili.
iamia

#549 Re: Zivot u Holandiji

Post by iamia »

osim toga zivio sam u zemljama u okruzenju holandije, (svic, njem. austrija).
sigurno ne moze biti puno drugacije nego kod njih.

ps, saljes sa posla ?? subotom?> buahaha.
hrle1976

#550 Re: Zivot u Holandiji

Post by hrle1976 »

Barte mili ja nisam se vise jada nsaluzo o zivotu u Nizozemskoj (Holandija je pokrajina unutar drzave) ko nije znao :-) Koga sam god sreao da zivi u njoj se zali. Pa vise kukaju nego ljudi u BiH ili Turkmenistanu. :-) Sta vas vise muci? Sto vas nevole. Pa ko je ikad volio doseljenika. Pa pogledajte samo kako se prave sarajlije odnose prema doseljenoj rulji. Sta ocekivati od "flying" Dutch, budi te zahvalni sto vas nisu emigriali u Surinamu :lol:
Post Reply