Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#526 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
johntra wrote:
Tuzla111 wrote: Kako ce znati da ga dobro sluzi?
Samo zato sto radi auto ne znaci da je dobro.
Tek na 250k ce znati jel ga ulje dobro sluzilo ili ne.
pa čim radi bez ikakvih problema, onda ga dobro služi...da troši ulje, da dimi, da ne radi motor kako treba, onda bi možda mogli reći da je do ulja, ali ovako nije...radit će taj motor dobro i na 300 hiljada kilometara, ako se redovno mijenja ulje i ako se kupuje kvalitetno ulje...meni je to samo bespotrebno bacanje para, jer je motor do sada radio samo na 10W, a prelaskom na 5W neće dobiti apsolutno ništa, možda čak i bude imao problema...da se radi o novom autu sa malo kilometara, onda ok, ali ovako ne dobija ama baš ništa...osim udaranja po džepu...
Ima i to tvoje smisla, samo nije bas da nema nikakvih problema. Nema vecih problema, ali auto trosi 0,3 - 0,35 ulja na 1000 km, nije bas malo, iako je u granicama normale. Gore od toga je sto u prvih 3000 trosi jako malo oko 0,1, 0,15, da bi nakon toga potrosnja dosta skocila, tako da npr. izmedju 7 i 8 hiljada od zamjene potrosi i pola litra.
Uz to, jel dospem pola litra novog ulja osjetim razliku u mirnoci rada i tisini, vjerovao ili ne. Evo na zadnjoj izmjeni sam sipao Seleniju Gold (prvi put do sad), nakon nekih 7000 nestalo mi je te Selenije, tako da sam s obzirom da sam mislio brzo mijenjati dosuo pola litra Ina Delta Sint Synt, i odmah se osjetilo da motor radi mirnije.

Znaci ocigledno kako kilometri idu gore ulje se ponasa losije, sto se manifestuje i u potrosnji i u mirnoci rada motora. Je li tako bilo sa svim uljima koja sam sipao, vise se ni ne sjecam. Znam da je bilo s ovom Selenijom, i prije nje Aral i Elf, sva polusinteticka. Mislim da je s Castrol Magnatec potrosnja bila oko 0,25 ali je bila dosta konstantnija koliko se sjecam, medjutim bilo je davno i ne znam sjecam li se dobro.

Tako da probacu sa sintetickim LM HighTec 5W-40 pa cemo vidjeti. Ne bi trebalo da me dodje vise 20 KM vise u odnosu na polusintaticko, jer idu samo 3 litre ulja. Ali ako nema razlike necu bacati taman da je cvaja u pitanju, dacu je na drugo mjesto ako nista. U tom slucaju bih se vratio na polusinteticko, mozda LM MoS2.
Znaci da TBN u ulju nije dovoljan za nase uslove voznje, i da kinematicka viskoznost rapidno pada nakon 3000km.
Tuzla111

#527 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Tuzla111 »

ado-šampion wrote:
johntra wrote:
Tuzla111 wrote: Kako ce znati da ga dobro sluzi?
Samo zato sto radi auto ne znaci da je dobro.
Tek na 250k ce znati jel ga ulje dobro sluzilo ili ne.
pa čim radi bez ikakvih problema, onda ga dobro služi...da troši ulje, da dimi, da ne radi motor kako treba, onda bi možda mogli reći da je do ulja, ali ovako nije...radit će taj motor dobro i na 300 hiljada kilometara, ako se redovno mijenja ulje i ako se kupuje kvalitetno ulje...meni je to samo bespotrebno bacanje para, jer je motor do sada radio samo na 10W, a prelaskom na 5W neće dobiti apsolutno ništa, možda čak i bude imao problema...da se radi o novom autu sa malo kilometara, onda ok, ali ovako ne dobija ama baš ništa...osim udaranja po džepu...
Ima i to tvoje smisla, samo nije bas da nema nikakvih problema. Nema vecih problema, ali auto trosi 0,3 - 0,35 ulja na 1000 km, nije bas malo, iako je u granicama normale. Gore od toga je sto u prvih 3000 trosi jako malo oko 0,1, 0,15, da bi nakon toga potrosnja dosta skocila, tako da npr. izmedju 7 i 8 hiljada od zamjene potrosi i pola litra.
Uz to, jel dospem pola litra novog ulja osjetim razliku u mirnoci rada i tisini, vjerovao ili ne. Evo na zadnjoj izmjeni sam sipao Seleniju Gold (prvi put do sad), nakon nekih 7000 nestalo mi je te Selenije, tako da sam s obzirom da sam mislio brzo mijenjati dosuo pola litra Ina Delta Sint Synt, i odmah se osjetilo da motor radi mirnije.

Znaci ocigledno kako kilometri idu gore ulje se ponasa losije, sto se manifestuje i u potrosnji i u mirnoci rada motora. Je li tako bilo sa svim uljima koja sam sipao, vise se ni ne sjecam. Znam da je bilo s ovom Selenijom, i prije nje Aral i Elf, sva polusinteticka. Mislim da je s Castrol Magnatec potrosnja bila oko 0,25 ali je bila dosta konstantnija koliko se sjecam, medjutim bilo je davno i ne znam sjecam li se dobro.

Tako da probacu sa sintetickim LM HighTec 5W-40 pa cemo vidjeti. Ne bi trebalo da me dodje vise 20 KM vise u odnosu na polusintaticko, jer idu samo 3 litre ulja. Ali ako nema razlike necu bacati taman da je cvaja u pitanju, dacu je na drugo mjesto ako nista. U tom slucaju bih se vratio na polusinteticko, mozda LM MoS2.
tacno tako drug moj. Razlog sam gore vec rekao.
Polusintetika je ista kao i obicno mineralno ulje, ako ne i gore po meni za starije motore.
Interval zamjene je isti kao i kod mineralnog i ulja i to sto ides 7-8k sa tim uljem je previse i nije ni cudo sto trosi jer je to ulje bukvalno kao voda nakon te kilometraze.
Uzmi malo gusce sinteticko ulje i bar ti se nece pogorsati stanje motora, ako trosi malo nije ni problem a kasno je da se sta popravlja promjenom ulja.

Kao sto rekoh polusinteticko je sranje i nemas potrebe da to koristis. Meni je mehanicar radio na motoru nesto i stavio polusinteticko ulje nakon popravke, ja sam za sedmicu ulje promjenio na puno sinteticko.
Kad sam vidio ulje koje sam izvadio iz motora kako izgleda nakon 7 dana definitivno se nisam pokajao sto sam ulozio dodatno para da mi glava bude mirna.

Shell puna sintetika 5w-40 i ne treba ti nista oni specijalnih naziva i gluposti. Poprilicno su povoljni za ono sto dobijes.
Cak imas i puna sintetika za visoku kilometrazu, nije ni to losa opcija.
ado-šampion

#528 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Nista Shell, bice Liqui Moly sigurno, ako ga budu imali, jer nema bas puno mjesta u SA gdje se moze kupiti. Shell mi je kod nas sumnjiv isto kao i Castrol i Mobil i ostale razvikane marke.
citro

#529 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

Pitanje, prije svega za Jeffersona posto je u ovoj temi on svakako referenca:

Sta mislite i da li neko ima iskustva sa Divinol uljima ?
Dolazi iz Njemacke, relativno je novo na trzistu tako da je vrlo malo vjerovatno da ima kopija.
Paleta je siroka, imaju ulja za sve motore, barem je na internet stranici tako deklarisano.
U Sa ga prodaje Kare koji po meni ima korektnu robu.

Pozdrav
jefferson

#530 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

citro wrote:Pitanje, prije svega za Jeffersona posto je u ovoj temi on svakako referenca:

Sta mislite i da li neko ima iskustva sa Divinol uljima ?
Dolazi iz Njemacke, relativno je novo na trzistu tako da je vrlo malo vjerovatno da ima kopija.
Paleta je siroka, imaju ulja za sve motore, barem je na internet stranici tako deklarisano.
U Sa ga prodaje Kare koji po meni ima korektnu robu.

Pozdrav
Nikad cuo!
citro

#531 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

http://www.zeller-gmelin.de/view/content/?isocode=en

Kazem, novi su na nasem trzistu, ali je Made in Germany.
jefferson

#532 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

citro wrote:http://www.zeller-gmelin.de/view/content/?isocode=en

Kazem, novi su na nasem trzistu, ali je Made in Germany.
Ma pazi, to ce biti samo OK ulje. Nije to ni blizu vrhunskih ulja.
To sto je proizvedeno u njemackoj nije sad nesto kao referenca. To je vise garant da ce ulje biti ok.
Ja licno ne bi eksperimentisao.
johntra

#533 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by johntra »

ado-šampion wrote:

sve je ovo u granicama normale i nikakvih problema ja tu ne vidim...to što ti se ulje brže troši i prljavije je, sve je zbog količine sumpora u gorivu, ni zbog čega drugog....ako uzmeš sintetiku, velika vjerovatnoća je da će ti i trošiti više ulja...
topcam
Vozim: uzbrdo

#534 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

Kod mene sad Motul 10w-40, kako je dobro ulje i mrtvi konji motora se probudili.
Brz ko simplon. :run: :mrgreen:
daxon

#535 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by daxon »

Da, ova potrošnja ulja je relativno u granicama normale (do nekih 2 dl/1000 km) , što je ulje starije, dakle, što se duže eksploatiše u motoru, time se povećava i potrošnja istog, tako da je i ta pojava normalna, tj. da u početku, odmah nakon zamjene ulja, troši manje ulja, a kasnije, nakon nekoliko hiljada km ta se potrošnja poveća.
Inače, drastična potrošnja ulja se može dešavati kroz klipne prstenove i kroz vodilice ventila, uglavnom, ako je potrošnja ulja drastično povećana, moguće je da se ona dešava na jedan od ova dva načina, a najčešće kroz istrošene vodilice ventila i britve istih.
topcam

#536 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

Potrosnja ulja je uvijek "dobra", moze to bii neki minimum pa da od mjenjanja do mjenjanja ne treba dosipati,
moze i nesto veca biti i to nije strasno, neki motori jednostavno "potrose" malo vise.
Evo kod mene se motor malo "znoji" pa dospem kad treba. Kod mene je to litar na >15.000 km.

Bolje i to nego kad je ulja sve vise i vise (citaj voda ulazi u motor) e, to je problem.

Kako se sjecam BMW je prije 10-15 godina imao motore gdje je i litar na 1000 km,
bio normalna potrosnja ulja. (Navodno to je i u servisnoj knjizi pisalo, nisam imao
priliku da vidim, pa zato "navodno").

Kako noviji modeli danas sa potrosnjom ulja stoje to ne znam.
ado-šampion

#537 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

johntra wrote:
sve je ovo u granicama normale i nikakvih problema ja tu ne vidim...to što ti se ulje brže troši i prljavije je, sve je zbog količine sumpora u gorivu, ni zbog čega drugog....ako uzmeš sintetiku, velika vjerovatnoća je da će ti i trošiti više ulja...
Probacu pa cemo vidjeti, ne kosta me puno da probam.

A ljudi koji su za sinteticko ulje upravo tvrde da ce na sinteticko ulje manje utjecati kolicina sumpora u gorivu...
drndalo

#538 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by drndalo »

topcam wrote:
Kako se sjecam BMW je prije 10-15 godina imao motore gdje je i litar na 1000 km,
bio normalna potrosnja ulja. (Navodno to je i u servisnoj knjizi pisalo, nisam imao
Mislim da si to sa BMWom sanjao, takvo uputstvo je mogao samo VW napisati kao "normalno"... Salu na stranu, gdje si nasao Motul kod nas...?
jefferson

#539 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

topcam wrote:Potrosnja ulja je uvijek "dobra", moze to bii neki minimum pa da od mjenjanja do mjenjanja ne treba dosipati,
moze i nesto veca biti i to nije strasno, neki motori jednostavno "potrose" malo vise.
Evo kod mene se motor malo "znoji" pa dospem kad treba. Kod mene je to litar na >15.000 km.

Bolje i to nego kad je ulja sve vise i vise (citaj voda ulazi u motor) e, to je problem.

Potrosnja ulja je bila "dobra" u autima iz 1970-tih!
U autima sa katalizatorom to je smrt!
direstraits0078

#540 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

Zavisi konkretno od toga koji dio ulja se "trosi". Kod nekih motora je isparavanje ulja pozitivno, sve dok se to isparavanje desava u kontrolisanim uslovima. Primjer su vozila sa DPF uredjajima kod kojih se regeneracija DPF-a vrsi pomjeranjem paljenja i na taj nacin dolazi do dilutacije ulja. Aditivi su zaduzeni za pojacanu kontrolu prisustva dizela u ulju i u tom slucaju je isparavanje pozeljno u nekoj mjeri. Zato su i konstruisani posebni sistemi PCV-a kod takvih vozila.
jefferson

#541 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Zavisi konkretno od toga koji dio ulja se "trosi". Kod nekih motora je isparavanje ulja pozitivno, sve dok se to isparavanje desava u kontrolisanim uslovima. Primjer su vozila sa DPF uredjajima kod kojih se regeneracija DPF-a vrsi pomjeranjem paljenja i na taj nacin dolazi do dilutacije ulja. Aditivi su zaduzeni za pojacanu kontrolu prisustva dizela u ulju i u tom slucaju je isparavanje pozeljno u nekoj mjeri. Zato su i konstruisani posebni sistemi PCV-a kod takvih vozila.
Aditivi koji se posebno ubacuju u gorivo.
Medjutim za auta sa DPF-om, koriste se posebna ulja bez metalicnih aditiva upravo zbog DPF sistema da ne bi doslo do zacepljenja.
U ovom konkretnom slucaju, govorimo o polusintetickom ulju koje "pliva" u metalicnim aditivima kao sto je cink, magneziji, boron itd.
kada auto "trosi" 10W40 polusinteticko ulje, to nikako ne moze biti dobro za obicni katalizator, a o DPF-u bi bilo bezpredmetno i pricati.
topcam

#542 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

drndalo wrote:
topcam wrote:
Mislim da si to sa BMWom sanjao, takvo uputstvo je mogao samo VW napisati kao "normalno"... Salu na stranu, gdje si nasao Motul kod nas...?

Nisam trazio Motul, i priznajem bio sam skeptican, ranije nikad cuo
nisam za Motul, pa sam dvije sedmice razmisljao da uzmem nesto poznato.
Vodjen klasicnom politikom "seljak jede samo ono sto poznaje".
Odakle mehanicaru karton Motul ulja u pakovanju od po 1l. ne znam.

Sve u svemu mislim da nisam pogrijesio. Jedino sto cu sad dosipat liqui moly,
nema Motul vise.

Sto se BMW tice, davno, pa i nije toliko davno, malo duze od 15 godina zalio sam se da mi
auto ulje trosi, tad me je poznanik koji je tada imao novog BMW i nije
mu bio prvi, ohrabrio svojom izjavom, -litar na milju, dok je mene vec litar na 15.000-20.000
zabrinulo. Koliko se sjecam, u to vrijeme je za BMW to bilo pravilo, velika potrosnja ulja.

Mislim danas koga kod vidis sa C klasom mercedesa (godina, dvije pa i 4 stari)
tvrdi da trosi 5l. goriva u prosjeku. To mi je teze povjerovati nego ovo u vezi
ulja tada, sto bi neko kudio svoje auto? Vjerujem da je ta potrosnja ulja realna bila.
direstraits0078

#543 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Vidi, na Mercovim ili BMW-ovim benzincima, nakon ganjanja po stazi, najnormalnije se dolije ulje, i to litar. Vozila presla 20-tak hiljada km, nisu neki krsevi. Tehnicar odgovoran za vozila kaze: sasvim normalno, kod voznje na visokim obrtajima, pozeljno je da ulje isparava. Nisam bas pitao sta se desava s katalizatorom i koliko je to bitno na vozilima koja kostaju 50k €. Vjerovatno u njih i ne ide polusintetika 10w40, radi se o uljima boljeg kvaliteta.
topcam

#544 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

jefferson wrote:
topcam wrote:Potrosnja ulja je uvijek "dobra", moze to bii neki minimum pa da od mjenjanja do mjenjanja ne treba dosipati,

Potrosnja ulja je bila "dobra" u autima iz 1970-tih!
U autima sa katalizatorom to je smrt!
Jos jednom motor se "znoji" to vjerovatno nisi razumio. Dihtung od pluta malo popusta, ulje se od topline
motora "ispari" nema kapljica na zemlji "asfaltu" ispod auta. Mozda si ti procitao sta sam napisao,
a nisi razumio, a mozda si samo ovlas pohvatao ono sto ti je bilo zanimljivo.
topcam

#545 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:Vidi, na Mercovim ili BMW-ovim benzincima, nakon ganjanja po stazi, najnormalnije se dolije ulje, i to litar. Vozila presla 20-tak hiljada km, nisu neki krsevi. Tehnicar odgovoran za vozila kaze: sasvim normalno, kod voznje na visokim obrtajima, pozeljno je da ulje isparava. Nisam bas pitao sta se desava s katalizatorom i koliko je to bitno na vozilima koja kostaju 50k €. Vjerovatno u njih i ne ide polusintetika 10w40, radi se o uljima boljeg kvaliteta.
:thumbup:
To za KAT moze samo dobro biti, jos nisam procitao ili cuo da je nekom crk´o KAT jer je forsirao auto,
dok o onima koji su auto uvijek vozili hladno, (kratke relacije) uvijek nesto cujem. Pogotovu u vezi
katalizatora koji je otkazao svoje usluge. Mislim da bar sto se Mercedesa tice, gubis garanciju ako
s vremena na vrijeme ne vozis malo agresivnije (citaj iznad 100 km/h sat vremena) cisto da katalizator
dostigne temp. rada.

Danas je raritet naci auto bez katalizatora, ali i najveci stedisa ce ga ako je pametan, barem jednom-dvaput
sedmicno malo nagaziti da bi dostigao temp. koja je potrebna da bi KAT ispunio svoju namjenu (sagorio).
jefferson

#546 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

topcam wrote:
direstraits0078 wrote:Vidi, na Mercovim ili BMW-ovim benzincima, nakon ganjanja po stazi, najnormalnije se dolije ulje, i to litar. Vozila presla 20-tak hiljada km, nisu neki krsevi. Tehnicar odgovoran za vozila kaze: sasvim normalno, kod voznje na visokim obrtajima, pozeljno je da ulje isparava. Nisam bas pitao sta se desava s katalizatorom i koliko je to bitno na vozilima koja kostaju 50k €. Vjerovatno u njih i ne ide polusintetika 10w40, radi se o uljima boljeg kvaliteta.
To za KAT moze samo dobro biti, jos nisam procitao ili cuo da je nekom crk´o KAT jer je forsirao auto,
dok o onima koji su auto uvijek vozili hladno, (kratke relacije) uvijek nesto cujem. Pogotovu u vezi
katalizatora koji je otkazao svoje usluge. Mislim da bar sto se Mercedesa tice, gubis garanciju ako
s vremena na vrijeme ne vozis malo agresivnije (citaj iznad 100 km/h sat vremena) cisto da katalizator
dostigne temp. rada.

Danas je raritet naci auto bez katalizatora, ali i najveci stedisa ce ga ako je pametan, barem jednom-dvaput
sedmicno malo nagaziti da bi dostigao temp. koja je potrebna da bi KAT ispunio svoju namjenu (sagorio).
Nigdje veze, ovo je prvi put da sam ovako nesto procitao.
Daj neki izvor gdje je Mercedes to napisao?
topcam

#547 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

jefferson wrote:
topcam wrote:
dostigne temp. rada.

Nigdje veze, ovo je prvi put da sam ovako nesto procitao.
Daj neki izvor gdje je Mercedes to napisao?
Nije to mercedes napisao (mada naginjem tome da vjerujem da ipak jeste), nego sudska odluka, BENZ se samo branio, penzioner svabo se zalio na kvar, pa mu advokati dokazali da nije do mercedesa nego do njegovog stila voznje, mimo "onog sto je normalno" . Nije bilo normalno da neko vozi auto (kratke relacije) i ne prelazi 60 km/h. Iskreno za koje auto je to uopste normalno?
Da ne bi bespotrebno diskutovali, moras se sloziti da katalizator treba da dostigne izvjesnu temp.
da bi sagorio cestice. Sto na kratkim relacijama nije moguce i dolazi do tkz. "propadanja katalizatora".
Ne moras se sloziti ako ti princip rada katalizatora nije poznat, sto me nece iznenaditi!
mahalas505

#548 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mahalas505 »

topcam wrote:Nije to mercedes napisao (mada naginjem tome da vjerujem da ipak jeste), nego sudska odluka, BENZ se samo branio, penzioner svabo se zalio na kvar, pa mu advokati dokazali da nije do mercedesa nego do njegovog stila voznje, mimo "onog sto je normalno" . Nije bilo normalno da neko vozi auto (kratke relacije) i ne prelazi 60 km/h. Iskreno za koje auto je to uopste normalno?
Da ne bi bespotrebno diskutovali, moras se sloziti da katalizator treba da dostigne izvjesnu temp.
da bi sagorio cestice. Sto na kratkim relacijama nije moguce i dolazi do tkz. "propadanja katalizatora".
Ne moras se sloziti ako ti princip rada katalizatora nije poznat, sto me nece iznenaditi!
Sta ti gluposti napisa :lol: .
topcam

#549 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by topcam »

mahalas505 wrote:
topcam wrote:Nije to mercedes napisao (mada naginjem tome da vjerujem da ipak jeste), nego sudska odluka, BENZ se samo branio, penzioner svabo se zalio na kvar, pa mu advokati dokazali da nije do mercedesa nego do njegovog stila voznje, mimo "onog sto je normalno" . Nije bilo normalno da neko vozi auto (kratke relacije) i ne prelazi 60 km/h. Iskreno za koje auto je to uopste normalno?
Sta ti gluposti napisa :lol: .
Ekstra se za tebe, adekvatno stivo. :lol:
direstraits0078

#550 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Mislim da topcam mijesa pojmove CAT i DPF.
Post Reply