Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hamica

#526 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Hamica »

atko wrote:Pa cisto sumnjam da ce se trziste stabilizovati u martu ... prije da ce biti obratno ... da ce dozivjeti novi talas pada cijena .

Dijaspora koja pocne od proljeca da dolazi i kupuje stanove ce ove godineznatno manje kupovati
Takodje i gradjani u zemlji sve iscrpljeniji ekonomski ce manje da kupuju.
Novogradnja je povecala broj stanova u ponudi ... a pocece da pristizu i rate gradjevinatrima a prodaja bas i ne ide ...

Ne raduje me nicija nevolja ... ali takodje me ne raduje cinjenica da se neko pokusao ekspresno obogatiti preko moji ledja nudeci mi kvadrat za 2500KM ... jednostavno osnovni zakon ekonomije : "sve sto vrtoglavo odleti gore mora ce da tresne nazad"
Prije ce biti da ce dijaspora ovog ljeta vise prodavat nego sto ce kupovat
jazzer

#527 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

Covjek do cijeg misljenja jako drzim, ekonomista, ima iza sebe gomilu projekata
ali ne u drzavnim nego u privatnim firmama, dakle covjek dokazan u profesiji,
kao eklatantan primjer posljedice krize koja nam dolazi kaze da ce npr. trgovci prodavati televizore na
10, 15 rata ako hoces, samo da ga nekako prodaju i da ostvare bilo kakvu zaradu. Sto kaze neko u jednom
od proslih postova, bice svega ''po marku'' ali je pitanje da li ce biti i te marke.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#528 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

pa vidite trgovine odjećom...70% sniženje...
beka_mo

#529 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

Ko je ovdje lud,a ko zbunjen, a ko normalan???
Grbavica 53m2 renoviran stan 106.000KM http://www.market.ba/oglas/255630
Grbavica 56m2 NE renoviran 140.000KM http://www.market.ba/oglas/255614

:-) :-)
tahoma

#530 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tahoma »

beka_mo wrote:Ko je ovdje lud,a ko zbunjen, a ko normalan???
Grbavica 53m2 renoviran stan 106.000KM http://www.market.ba/oglas/255630
Grbavica 56m2 NE renoviran 140.000KM http://www.market.ba/oglas/255614

:-) :-)
Pa ovaj 53 m2 nema nikako grijanja kako mozes sa slika primjetiti - nema radijatora, nicega :D
Al eto fakat su ga mahnuli - ovaj 56m2... :-)

edit: ups, a zapravo pise da ima etazno... :shock: :?
BarbaDue

#531 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by BarbaDue »

Zanimljivo cijene nekretnina su mozda zaustavile rast, ali nisu ni sekunde spale...sto me malo zbunjuje :?
Cijena kvadrta stana u Goraždu se popela na 1200 KM i to je to. Cijena ni za fening ne opada. Pa jel kriza il' nije?
Hamica

#532 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Hamica »

BarbaDue wrote:Zanimljivo cijene nekretnina su mozda zaustavile rast, ali nisu ni sekunde spale...sto me malo zbunjuje :?
Cijena kvadrta stana u Goraždu se popela na 1200 KM i to je to. Cijena ni za fening ne opada. Pa jel kriza il' nije?
Polako. Sto duze stoji strmoglavije ce se sunovratit. Svak zna da je kriza na putu ali nije jos dosla (ceka vizu na Mecelju)
slavkoimamodilera

#533 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by slavkoimamodilera »

Redovno pregledavam oglase stanova i kuca... ljudi jos uvijek zive u oblacima ili bar vecina njih... na dobrinji se ponudjena cijena prije nekih 7-8 mjeseci kretala od 2000-2200 KM/m2... prodajna realna je bila oko 1950...
Sada se nudi za 1700-1800 KM/m2 (naravno jos ima cirkusanata koji traze preko 2000 :-) ), ali se ni to ne prodaje... na alipasinom je vec ispod 1700, ali se ni to ne prodaje...
Na otoci znam za 2 stana koji se nude za 2000, ali niko ni ne zove... a oglasna cijena se jos uvijek vrti oko 2200-2300...

Grbavica je daleko najnerealnija... to je naselje bez centralnog grijanja (veliki dio barem), sa najtrosnijim zgradama (sem valjda onih zgrada od kartona na starom kosevskom)...

Do sredine godine bi cijena mogla u prosjeku biti 1500 KM u novom gradu, ali je pitanje da li ce biti ljudi koji ce moci platiti i toliko...
atko

#534 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by atko »

BarbaDue wrote:Zanimljivo cijene nekretnina su mozda zaustavile rast, ali nisu ni sekunde spale...sto me malo zbunjuje :?
Ili da budemo precizniji ... prodaja nekretnina se zaustavila ...i ovo je onaj momenat kao kad onaj kojot fuli sa stijene i par sekundi stoji u zraku i mase prije nego ode u provaliju :D
Arc_Angel

#536 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Arc_Angel »

Upravo tako
ekonomska kriza je vec jako jako prisutna kod nas, ali ovo sto se tice ovih oglasa za stanove mora se imati na umu da je vecina tih oglasa svugdje objavljena od strane raznorznih agencija za nkretnine te su samim tim te cijene spekultivne.

s jeden strane dobro je sto je tako jer ce puno tih agencija da bnkrotira, a to ce da povuce niz posljedica sa sobom. u ocajnim trenutcima ce traziti od ljudi da ima plate bar dio novca za uslugu prodaje stana ili nekretnine jer ista nije izvrsena samo da bi pokrili troskove . ljudi ce poceti da gube povjerenje i to jako brzo u agencije.

ja nemislim da su agnecije za nekretnine losa stvar, ali obzorom na to da je taj sektor u nasoj drzavi kao i sve ostalo jako neuredjen, ostavlja prostor za spekulacije i manipulacije za brzu dobit male grupe ljudi nad vecinom.

da se vratim na krizu.

imam dosta prijaltelja koji rade po svim vecim firmama i trgovackim lancima

prodaje su pale, opsta je panika. kao sto rekoh u prijasnjem postu jer sam se iznervirao zbog raznoraznih spekulanata vezano za navodno stabilizovanje trzista nekretnina u martu mjesecu :D :D :D :D :D :D moram da se nasmijem opet. nema od te stabilizacij nista, to je samo krik ocajnih spekulanata i agencija jer para vise nema i ide se u bankrot.

a iza marta mjeseca moze samo da bude jos puno gore puno puno gore i jos vise depresivnije.

to je taj neki period dok se ljudi oporave od one potrosacke groznice nakon praznika, nove godine, bozica itd. poznato je da se prvi mjeseci u godini nazivaju crni mjeseci.

a sto neko spomeu ona snizenja,upravu si bit ce tih snizenja jos koloiko hoces, i televizora na 15 rata kako je rekao drugi sagovornik ali nece biti para. kao sto ste rekli i to potpisujem :thumbup: :thumbup: :thumbup:
EdnaMaric

#537 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by EdnaMaric »

Ljudi, evo iz prve ruke!
Cijene nekretnina nisu pale ako idete preko agencije. Ako pregovarate s vlasnikom direktno spustice vam cijenu kad cuje da imate kes.
Recimo, mi smo jucer gledali jedan stan u Hrasnom (preko puta Robota). Extra stan, 74 kvadrata. Vlasnik ga prodaje vec pola godine, a krenuo je sa cijenom od 2600 KM po kvadratu. Sada ga prodaje za 130.000!!! Kaze, rijetko ga ko i nazove da pita za stan.
Ponuda ogromna, potraznja nikakva!!
tahoma

#538 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tahoma »

EdnaMaric wrote:Ljudi, evo iz prve ruke!
Cijene nekretnina nisu pale ako idete preko agencije. Ako pregovarate s vlasnikom direktno spustice vam cijenu kad cuje da imate kes.
Ma ko ima kes :D
ima mozda 5% ljudi...
Sta rade kad ih pitas da hoces hipotekarni kredit da dignes na njihov stan? Istjeraju te s noge na nogu? :D
jazzer

#539 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

[/quote]Ma ko ima kes :D ima mozda 5% ljudi...
Sta rade kad ih pitas da hoces hipotekarni kredit da dignes na njihov stan? Istjeraju te s noge na nogu? :D[/quote]

Pa ne bih se bas zakleo da je tako. Dva moja prijatelja su kupila, jedan kucu a drugi stan,
i nikakav problem nije bio da se upise hipoteka na nekretninu radi dobijanja kredita.
Mislim da se bar 80% transkacija obavlja na taj nacin.
tahoma

#540 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tahoma »

jazzer wrote: Pa ne bih se bas zakleo da je tako. Dva moja prijatelja su kupila, jedan kucu a drugi stan,
i nikakav problem nije bio da se upise hipoteka na nekretninu radi dobijanja kredita.
Ma ja se salim, vise na svoj racun, bas zato sto je i meni to jedini nacin kupovine stana :-)
jazzer

#541 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

tahoma wrote:
jazzer wrote: Pa ne bih se bas zakleo da je tako. Dva moja prijatelja su kupila, jedan kucu a drugi stan,
Ma ja se salim, vise na svoj racun, bas zato sto je i meni to jedini nacin kupovine stana :-)
:thumbup:
barby02

#542 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by barby02 »

Kada Grbavica padne na 1500 moze se pricati o padu a pasce do ljeta(bar za kes) :D
Adriatic

#543 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Adriatic »

Samo će naivci koji imaju keš, sada kupovati nekretninu.
Jasno je ko dan da će ovo padati.
To što se cijene i dalje drže na istom nivou, to je samo odugovlačenje ovih što prodaju, da priznaju neminovno.
Zato treba sačekati, biće ovdje svašta.
Biće sretni ako prodaju stan za KM 1.000 po kvadratu.
A jesu se bili raspojasali.
Sjećam se, ona zgrada kod muzeja, što se gradi, kvadrat KM 6.000.
Edinz

#544 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Edinz »

I ja sam siguran da ce cijene pasti, vec duze vrijeme agencije medju sobom drze fiktivne cijene na nivou da bi usporili krah i prevarili jos nekog. Kvadrat nikad vise nece biti 1000 ali bice neka realna cijena svakako. Ne ttreba se zalijetati sad ako ne gori pod nogama.
Alkos

#545 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Alkos »

Ja opet ponavljam sto sam nekad davno ovdje napisao, prije svjetske krize, a to je da cijene kvadrata koje su u to vrijeme bile napuhane ce postepeno padati (sada mozda i drasticno), ali to se odnosi na dijelove grada iza Marijin Dvora... Centar, ekskluzivne lokacije nece gubiti na cijeni sigurno, tj cijena m2 ce ostati otprilike ista, zavisno od lokacije, a to su ciglane, breka, md, ferhadija, kosevo...
barby02

#546 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by barby02 »

to mi se pravo svidja :-D
Od MD cijene iste a ispod kvartovi ipak padaju :-)
Prodajem stan , 7472 KM = m2 :D
JohnGotti

#547 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

Kupi li ga iko po super povoljnim cijenama? :mrgreen:

Nova gradjevinska sezona upravo pocinje, inflacija, rast cijena na malo, skuplja dakle i radna snaga, skuplje ce biti i razne komunalije... a stanovi samo sto nisu, samo ce neko dzaba da ih podijeli. Sretno. Deja vu...

Inace na:
http://www.globalpropertyguide.com/
se vidi da su u, paz'te sad, Moldaviji, glavnom gradu dakako, cijene:
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Moldova
RESIDENTIAL PROPERTY FACTS
Price (sq.m): €1,013 For a 100 sq. m. property, usually an apartment.
Rental Yield: 14.17% For a 100 sq. m. property, usually an apartment.
Rent/month: €1,196 For a 100 sq. m. property. I
ncome Tax: n.a. Assumptions: Owners are a non-resident couple drawing US$ / €1,500 per month in rent, with no other local income.
Roundtrip Cost: 20.6% The total cost of buying and then reselling an apartment. Includes:

* all transaction taxes and charges:
* lawyers' and notaries' fees
* agents' fees

Assumptions: The buyers are non-resident foreigners. The apartment cost US$250,00 / €250,000. Cap Gains Tax: 10.0%
Hehe... a u pcku materinu, kako je lijepo sanjati... no eto, uvijek se nadje poneki nesretnik koji izgubi stan jer je upao u finansijsku krizu, pa ako neko ima kesa, mozda i kupi jeftinije. A mozda i dobije na lotu... To be continued... :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#548 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

realna cijena nekretnine jeste da je mladi bračni par može kupiti sa 2 kredita... dakle ne bi trebao kvadrat biti skuplji od 1300 maraka

ovdje govorimo o stanovima izgrađenim oko vrijemena kubanske krize s raketama
Master.DKP

#549 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Master.DKP »

Svi vidimo da se oko cijena nekretnina prije svega u Sarajevu podize toliko diskusija i niko nista ne razumije. I kao i obicno u nasem drustvu uvijek se drazi odmah direktno krivac i "psuju se majke" svim od banaka, kredita, agencija, gradevinskih firmi, dijaspori i tako na siroko i na daleko svima se "majka" spomene ! Da li je vama neko rekao da je ovo kapitalizam takav kakav je ? Turbo kapitalizam sa svim svojim karakteristika tranzicije i totalnih promijena sistema, samim tim mogucnosti vlasnistva nad nekretninom ?

Ja ne mogu da vijerujem da ima ljudi koji misle da ce moci kupiti 1m2 u gradskoj zoni u novo gradnji za 1000 KM po 1m2 i da u toj cijeni stoji sve! Sa druge strane vecina kritikuje banke da su kamate velike a onda svi idu u te banke i banke ne mogu da plasiraju kredita koliko ima zelja za tim "nepovoljnim kreditima". I pored svega toga ljudi ocekuju od "vlasti" da obezbjedi stanove za mlade ljude ? U kojoj toj zemlji na planeti gdje vlada kapitalizam i pravila trzisne ekonomije "vlada" pomaze sirokim masama maldih ljudi iz zelje da tim ljudima bude bolje i da budu sretni ? :) Nigdje.

1m2 ce uvijek kostati onoliko koliko ljudi budu bili spremni da ga plate u razlicitim zonama grada Sarajeva. Cijenu ce itekako i banke diktirati jer sto bude lakse bilo dobiti kredit to ce cijena rasti jer potraznja samim tim raste a banka glavni novac zaraduje bas na hipotekarnim kreditima.

Neko je rekao da je njegovo ustavno pravo da ima stan ? :) Hajde nekada taj neko postira taj ustav, gdje to ima ? Jel u Americi ili Belgiji vlada garantuje ljudima da ce ima stan ? Garantuje jedino da ce platiti porez na sve sto kupe a nekretnina se tretira kao lukzus svugde i u vecini EU zemalja vecina stanovnista renta stan cijeli svoj zivot jer ne mogu ili ne zele da plate po tamosnjim trzisnim cijenama.
Arc_Angel

#550 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Arc_Angel »

Master.DKP wrote:Svi vidimo da se oko cijena nekretnina prije svega u Sarajevu podize toliko diskusija i niko nista ne razumije. I kao i obicno u nasem drustvu uvijek se drazi odmah direktno krivac i "psuju se majke" svim od banaka, kredita, agencija, gradevinskih firmi, dijaspori i tako na siroko i na daleko svima se "majka" spomene ! Da li je vama neko rekao da je ovo kapitalizam takav kakav je ? Turbo kapitalizam sa svim svojim karakteristika tranzicije i totalnih promijena sistema, samim tim mogucnosti vlasnistva nad nekretninom ?

Ja ne mogu da vijerujem da ima ljudi koji misle da ce moci kupiti 1m2 u gradskoj zoni u novo gradnji za 1000 KM po 1m2 i da u toj cijeni stoji sve! Sa druge strane vecina kritikuje banke da su kamate velike a onda svi idu u te banke i banke ne mogu da plasiraju kredita koliko ima zelja za tim "nepovoljnim kreditima". I pored svega toga ljudi ocekuju od "vlasti" da obezbjedi stanove za mlade ljude ? U kojoj toj zemlji na planeti gdje vlada kapitalizam i pravila trzisne ekonomije "vlada" pomaze sirokim masama maldih ljudi iz zelje da tim ljudima bude bolje i da budu sretni ? :) Nigdje.

1m2 ce uvijek kostati onoliko koliko ljudi budu bili spremni da ga plate u razlicitim zonama grada Sarajeva. Cijenu ce itekako i banke diktirati jer sto bude lakse bilo dobiti kredit to ce cijena rasti jer potraznja samim tim raste a banka glavni novac zaraduje bas na hipotekarnim kreditima.

Neko je rekao da je njegovo ustavno pravo da ima stan ? :) Hajde nekada taj neko postira taj ustav, gdje to ima ? Jel u Americi ili Belgiji vlada garantuje ljudima da ce ima stan ? Garantuje jedino da ce platiti porez na sve sto kupe a nekretnina se tretira kao lukzus svugde i u vecini EU zemalja vecina stanovnista renta stan cijeli svoj zivot jer ne mogu ili ne zele da plate po tamosnjim trzisnim cijenama.

cool sve sto si napisao stoji.

ali!

isto tako stoji da su cijene stanova prenapuhane i to vjestacki s obzirom na zivotni stndard i na stanje ekonomije u ovoj drzavi.

isto tako stoji da nasa centralna banka nema ovlasti da diktira kamatne stope, i nema ovlasti da stampa i stavlja novac u opticaj svjez kapital sto bi se reklo

isto tako stoji da su sve agencije za nekretnine cisti majstori spekuliranja cijena, kao sto ne neki dan se oglasio onaj zaboravih mu ime iz agencije signex i kaze kako ce se cijene stanova stabilizovati u martu :-) :-) :-) :-) ko biva kod nas nije ni bilo ekonomske krize, i vec je prosla a to sto je inflcija prosle godine bila 8% i i sto se 40% gdp-a koristi za vracanje nacionalnog duga to je ok cool pored toga sto se ocekuje rast od 2% ( citavih 2%) koji nije revidiran kao sto su to uradili ekonosmki strucnjaci u svim velikim drzavama jer ljudi ne zele da lazu bez osnova :)

isto stoji da nam berza pravo fino funkcionise i sve po zakonu.

polako vidjet cemo kakve ce cijene biti sreinom i krajem godine, ja koliko znam nasa drzava nije na marsu nego je na ovoj planeti i dijeli istu singularnu realnost kao i sve drzave svijeta pa tako i ekonomsku krizu, a to sto se o tome ovdje negoviri od strane vlasti to je druga prica, iskreno mislim da ljudi jenostvno nemaju odgovora na to kao ni kapcitete da stave na snagau bilo kakve mjere da bi to uradili.

:sax: :sax: :sax: :sax:

freedom of speech
Post Reply