Krah Darwinizma
-
iceman2010
#526 Re: Krah Darwinizma
Zaista je zanimljivo kada neko svoju percepciju svijeta koji ga okruzuje dozivljava kao sve sto postoji. Njegova ogranicenja uopste nisu bitna. Vjerovatno doticni gospodin misli i da je slika na TV-u pokretni, kontinuirani dogadjaj, a ne pisljvih 50 poluslika koje njegovom oku daju dozivljaj pokretnog dogadjaja. Ni to sto vidi samo mali spektar od nekih 400 do 700 nm, ni to sto cuje samo u okviru malog frekventnog spektra, ne smeta mu da se osili pa pomisli da je to sve sto i postoji. Jer sto nije vidio i nije cuo mora da ne postoji. Narucito me zanima sta misli o vremenu i teoriji relativiteta? Je li vrijeme nezavisna pojava ili zavisi od jos necega? Sta se desava sa vremenom kada se brzina primice brzini svjetlosti? Sta ako se izjednaci sa brzinom svjetlosti? Postoji li veca brzina od brzine svjetlosti? Ali eto, covjek cuo za x,y,z i t i misli to je sve sto postoji na svijetu.
-
Great Cornholio
#527 Re: Krah Darwinizma
Zanimljivo je npr. da "Teoriju velikog praska" koriste vjernici kako bi na osnovu slaganja dijela njenog sadržaja sadržaja sa jednim ajetom u Kur'anu( Allah je stvorio zemlju i nebesa iz ničega ) "dokazali" da je Kur'an apsolutna istina, ali da tu istu teoriju koriste i ateisti da dokažu da je sve nastalo iz ničega, tj. da dokažu da Bog nije stvorio Svemir.
Ja ću samo reći sljedeće:" Ne može 'nešto' nastati iz "ničega"
- karbofix
#528 Re: Krah Darwinizma
tačno!Great Cornholio wrote:Zanimljivo je npr. da "Teoriju velikog praska" koriste vjernici kako bi na osnovu slaganja dijela njenog sadržaja ( Allah je stvorio zemlju i nebesa iz ničega ) sadržaja sa jednim ajetom u Kur'anu "dokazali" da je Kur'an apsolutna istina, ali da tu istu teoriju koriste i ateisti da dokažu da je sve nastalo iz ničega, tj. da dokažu da Bog nije stvorio Svemir.
I zakon termodinamike: Energija se ne može stvoriti ni iz čega niti se može uništiti, već se može samo prenijeti iz jednog oblika u drugi, ili s jednog tijela na drugi.
otkud onda energija?
-
Durmisevic
#529 Re: Krah Darwinizma
Eh pa zar to ne vodi do nekog mozda zakljucka ?Optimus Prime wrote: U kojeg boga?
Ima nekoliko desetina hilljada religija.
Vjerovatno je bolje biti ateista!
Barem ne obozavas pogresnog boga!
Postoji toliko religija ... postoji toliko postulata vjera, da se ne mogu ni izbrojati.
Dato ti je na izbor ... biraj ... budi budista, rastafari , jevrej , sta god zelish, sta god ti se vishe svidja ...
U vjerovanju ne mozesh pogrijesiti, ne mozesh biti donji, samo sebi korist mozesh pribaviti,i na ovome i na onome svijetu.
Tako da ... pocni tragati za istinom, nemoj bjezati od nje i opovrgavati je bezuvjetno.
Ko zna ... mozda te jednog dana vidimo da dijelish letke sa portala --- NO LINKS --- ili pak nosish one ceduljice za identifikovanje koje nose Jehovini svjedoci ...
Već sam naveo jednom i ponavljam... VJEROVANJEM SE NE GUBI NIŠTA, ALI ZATO SE PUNO DOBIJA !
Zivio i eselamu alejkum !
-
Great Cornholio
#530 Re: Krah Darwinizma
Ja mislim da bi bilo mudro da priznamo da na neka pitanja nikad nećemo dobiti odgovore. Možda bi nam to priznanje pomoglo da evoluiramo u humanije ljude, jer bi se onda ogromna energija koja se usmjerava u dokazivanje nedokazivog mogla usmjeriti na ono što će smanjti ljudsku patnjukarbofix wrote:tačno!Great Cornholio wrote:Zanimljivo je npr. da "Teoriju velikog praska" koriste vjernici kako bi na osnovu slaganja dijela njenog sadržaja ( Allah je stvorio zemlju i nebesa iz ničega ) sadržaja sa jednim ajetom u Kur'anu "dokazali" da je Kur'an apsolutna istina, ali da tu istu teoriju koriste i ateisti da dokažu da je sve nastalo iz ničega, tj. da dokažu da Bog nije stvorio Svemir.
I zakon termodinamike: Energija se ne može stvoriti ni iz čega niti se može uništiti, već se može samo prenijeti iz jednog oblika u drugi, ili s jednog tijela na drugi.
otkud onda energija?
- karbofix
#531 Re: Krah Darwinizma
Great Cornholio wrote:Ja mislim da bi bilo mudro da priznamo da na neka pitanja nikad nećemo dobiti odgovore. Možda bi nam to priznanje pomoglo da evoluiramo u humanije ljude, jer bi se onda ogromna energija koja se usmjerava u dokazivanje nedokazivog mogla usmjeriti na ono što će smanjti ljudsku patnjukarbofix wrote:tačno!Great Cornholio wrote:Zanimljivo je npr. da "Teoriju velikog praska" koriste vjernici kako bi na osnovu slaganja dijela njenog sadržaja ( Allah je stvorio zemlju i nebesa iz ničega ) sadržaja sa jednim ajetom u Kur'anu "dokazali" da je Kur'an apsolutna istina, ali da tu istu teoriju koriste i ateisti da dokažu da je sve nastalo iz ničega, tj. da dokažu da Bog nije stvorio Svemir.
otkud onda energija?
"kain" od 27/11/2010 ima 300 odgovora
-
Great Cornholio
#532 Re: Krah Darwinizma
Kain je izgubio na aktuelnosti otkad ja postavih pitanje da li Kain ( u Kur'anu Kabil ) u nekoj rodbinskoj vezi sa ovim našim tuzlanskim kardiologom Emirom Kabilomkarbofix wrote:[
znam da necemo....ali pogledaj samo ovu temu ili "kainovu" temu
krah darwinizma ima 529 odgovora i povlaci se od 12/08/2008
![]()
"kain" od 27/11/2010 ima 300 odgovoranajaktuelnije uvijek
Možda bi i na ovoj temi trebalo postaviti neko slično pitanje - pitanje na koje niko ne zna odgovoriti
-
Great Cornholio
#533 Re: Krah Darwinizma
Ja bih dodao samo da nije svejedno koju će religiju izabrati, zato što ima religija koje prakticiraju npr. kolektivna samoubistva. Zato, pamet u glavu kad budeš birao religiju i "Nemoj se zalijetat'" - što bi rek'o narodDurmisevic wrote: Dato ti je na izbor ... biraj ... budi budista, rastafari , jevrej , sta god zelish, sta god ti se vishe svidja ...
U vjerovanju ne mozesh pogrijesiti, ne mozesh biti donji, samo sebi korist mozesh pribaviti,i na ovome i na onome svijetu.
- karbofix
#534 Re: Krah Darwinizma
ja cu samo citirati*, po meni, najveceg filozofa na svijetu
"But Marge, what if we chose the wrong religion? Each week we just make God madder and madder." - H.S.
"But Marge, what if we chose the wrong religion? Each week we just make God madder and madder." - H.S.
-
uroborus
#535 Re: Krah Darwinizma
Iskren da budem-ne znam. Po tom pitanju se još vode naučne rasprave, a moje znanje je oganičeno.PRO testant wrote:
A zar su prostor i vrijeme jedine dimenzije u kojim nešto može postojati?
Ko je stvorio njih, i da li su stvorene ili su i one nastale "pukim slučajem evolucije univerzuma"?
Ono što je upitno u svemu ovome jeste posve druga stvar, a to je koliko je sam Bog, tj. ono što su prenosili njegovi odabrani glasnici na Zemlji, uopšte potpomoglo napretku Nauke, konkretno-navedeni primjer.
Arapska civilizacija, pogotovo ona koja je vladala na prostorima Španije nije svoj progres u nauci, književnosti ili medicini, zasnivala na kuranskim ajetima, već na prevođenju starogrčki i rimski radova filozofa ili ljekara, koji su, ma koliko to tebe čudilo, utemeljili današnju modenu medicinu. Večinu npr. hirurškog pribora, kao i tretiranja određeni bolesti ili povreda, su "patentirali" rimski ljekari! Naravno, gledajuči to kroz prizmu Ku'rana-riječ je o mnogobožcima koji se mogu samo nadati vatri đehenemskoj, a ne o civilizaciji koja po rangu razvijenosti ideja bila odmah nakon ove današnje! Tadašnji protok ideja u islamskom svijetu je bio na daleko višem nivou, nego danas. U Iranu su zabranjene, nakon studenskih nemira, sve "prozapadnjačke nauke" (menadžment, filozofija...), u teokratskim arapskim državama imamo masovna kršenja sloboda, šerijat se najčešće sprovodi na najnižim socijalnim slojevima, sloboda pojedinca je podređena dogmama i ideologiji itd.
Sa druge strane, kad se želi ukazati da Ku'ran nije samo skup moralni propisa i dogmi, već i knjiga o nauci, onda se potegne famozno dodirivanje a ne mješanje okeana , što nije bila nikakva nepoznanica u vrijeme grčko-rimske civilazacije.
Period Prosvjetiteljstva, pogotovo na Zapadu, kao i napredak nauke, je nazamisliv bez gore pomenute rimsko-grčke civilizacije, koja je kod svih monoteistićki religija ima veoma lošu reputaciju, a istina je da predstavlja osnovu na čijim temeljima počiva današnji svijet...u večini.
Ako nisi razumio, to su moji parametri na kojima baziram svoje stavove na polju progresa Čovječanstva, a na njegovom su napretku najmanje radile monoteističke religije...bez da umanjujem zaslugu islamski vladara koji su bili most između Rima i Grčke sa prosvjetiteljskom Evropom.
Last edited by uroborus on 29/11/2010 21:51, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#536 Re: Krah Darwinizma
God is my favourite fictional character ( H.S)karbofix wrote:ja cu samo citirati*, po meni, najveceg filozofa na svijetu![]()
![]()
- karbofix
#537 Re: Krah Darwinizma
heh...mogao bi se nanizati đerdan njegovih bisera.....ali fazon je; manite se ljudi ćorava poslaGreat Cornholio wrote:God is my favourite fictional character ( H.S)karbofix wrote:ja cu samo citirati*, po meni, najveceg filozofa na svijetu![]()
![]()
- Optimus Prime
#538 Re: Krah Darwinizma
Nebi rekao da vodi do zakljucka, ali bi rekao da indicira da su sve religije produkt ljudskog uma.Durmisevic wrote:
Eh pa zar to ne vodi do nekog mozda zakljucka ?
Postoji toliko religija ... postoji toliko postulata vjera, da se ne mogu ni izbrojati.
Najveci problem je taj sto vjernici nikako da dokuce sta su ustvari ateisti! To je iz ovog tvog komentara prilicno ocito.Durmisevic wrote: Dato ti je na izbor ... biraj ... budi budista, rastafari , jevrej , sta god zelish, sta god ti se vishe svidja ...
Tako da ... pocni tragati za istinom, nemoj bjezati od nje i opovrgavati je bezuvjetno.
Ko zna ... mozda te jednog dana vidimo da dijelish letke sa portala --- NO LINKS --- ili pak nosish one ceduljice za identifikovanje koje nose Jehovini svjedoci ...
Već sam naveo jednom i ponavljam... VJEROVANJEM SE NE GUBI NIŠTA, ALI ZATO SE PUNO DOBIJA !
Ateizam je stanje svijesti.
Posmatras svijet i skupljas informacije dok se slagalica ne sklopi i ne uvidis da bog kakvim ga religije opisuju jednostavno ne moze postojati. I tu obicno vise nema povratka.
Dakle ja sve i da hocu, ja ne mogu vjerovati da bog postoji.
Da bi me shvatio moracu da ti prikazem jednu analogiju.
Zamisli da sad tebi neko dodje i kaze ti da bi trebao vjerovati da deda mraz stvarno postoji i da svoj djeci svijeta na bozic donosi poklone. Ti koliko god da se trudio vjerovatno nebi nikada mogao povjerovati da je to istina.
Dakle, isto kao sto ti sigurno ne sumnjas da deda mraz ne postoji, ja isto tako nimalo ne sumnjam da Allah, Yahve, Visnu i Zeus ne postoje. Iz moje perspektive ja dakle nemam ama bas nista da izgubim ne vjerujuci u tako nesto.
Mogu samo da ustedim mnogo vremena ne obavljajuci vjerske rituale.
- arte.fakt
#539 Re: Krah Darwinizma
svako daje ono sto ima ... nemoguce je od nekoga ocekivati da voli nekoga ako on ljubav nije osjetio ... to je ozbiljan hedikep , i to onaj nagori dusevni ... gdje nema ljubavi nema ni vjere ...Optimus Prime wrote:Nebi rekao da vodi do zakljucka, ali bi rekao da indicira da su sve religije produkt ljudskog uma.Durmisevic wrote:
Eh pa zar to ne vodi do nekog mozda zakljucka ?
Postoji toliko religija ... postoji toliko postulata vjera, da se ne mogu ni izbrojati.Najveci problem je taj sto vjernici nikako da dokuce sta su ustvari ateisti! To je iz ovog tvog komentara prilicno ocito.Durmisevic wrote: Dato ti je na izbor ... biraj ... budi budista, rastafari , jevrej , sta god zelish, sta god ti se vishe svidja ...
Ateizam je stanje svijesti.
Posmatras svijet i skupljas informacije dok se slagalica ne sklopi i ne uvidis da bog kakvim ga religije opisuju jednostavno ne moze postojati. I tu obicno vise nema povratka.
Dakle ja sve i da hocu, ja ne mogu vjerovati da bog postoji.
Da bi me shvatio moracu da ti prikazem jednu analogiju.
Zamisli da sad tebi neko dodje i kaze ti da bi trebao vjerovati da deda mraz stvarno postoji i da svoj djeci svijeta na bozic donosi poklone. Ti koliko god da se trudio vjerovatno nebi nikada mogao povjerovati da je to istina.
Dakle, isto kao sto ti sigurno ne sumnjas da deda mraz ne postoji, ja isto tako nimalo ne sumnjam da Allah, Yahve, Visnu i Zeus ne postoje. Iz moje perspektive ja dakle nemam ama bas nista da izgubim ne vjerujuci u tako nesto.
Mogu samo da ustedim mnogo vremena ne obavljajuci vjerske rituale.
- Optimus Prime
#540 Re: Krah Darwinizma
iz tvoje perspektive gledano, vjerovatno!arte.fakt wrote:
svako daje ono sto ima ... nemoguce je od nekoga ocekivati da voli nekoga ako on ljubav nije osjetio ... to je ozbiljan hedikep , i to onaj nagori dusevni ...
Iz moje perspektive vjernici su ti sa hendikepom. Za razliku od mene oni zive u vjecitom strahu od bozije kazne, uvijek pazeci sta ce veliki brat reci.Za razliku od vjernika se ja osjecam potpuno slobodno i sasvim sam opusten i zadovaljan sa sobom. Trudim se da iskoristim ovaj jedini zivot sto imamo, sto je moguce bolje. I sretan sam sto vjecni nadgrobni zivot ne postoji jer ako se icega bojim onda je to pomisao da bih mogao vjecno zivjeti.
A traziti ljubav od imaginarnih figura bi ipak bilo previse. Mislim nije ni tebi stalo da li te Petar Pan voli.
Last edited by Optimus Prime on 29/11/2010 22:25, edited 1 time in total.
- arte.fakt
#541 Re: Krah Darwinizma
bolje zivjeti jedan dan a da volis i da budes voljen nego vjecnost bez osjecaja ... zivot jednog vijernika se ne temelji na strahu vec na ljubavi ...Optimus Prime wrote:iz tvoje perspektive gledano, vjerovatno!arte.fakt wrote:
svako daje ono sto ima ... nemoguce je od nekoga ocekivati da voli nekoga ako on ljubav nije osjetio ... to je ozbiljan hedikep , i to onaj nagori dusevni ...
Iz moje perspektive vjernici su ti sa hendikepom. Za razliku od mene oni zive u vjecitom strahu od bozije kazne, uvijek pazeci sta ce veliki brat reci.Za razliku od vjernika se ja osjecam potpuno slobodno i sasvim sam opusten i zadovaljan sa sobom. Trudim se da iskoristim ovaj jedini zivot sto imamo, sto je moguce bolje. I sretan sam sto vjecni nadgrobni zivot ne postoji jer ako se icega bojim onda je to pomisao da bih mogao vjecno zivjeti.
- Optimus Prime
#542 Re: Krah Darwinizma
O kakvoj ljubavi ti govoris. Ja samo poznajem ljubav izmedju zene i muskarcaarte.fakt wrote: bolje zivjeti jedan dan a da volis i da budes voljen nego vjecnost bez osjecaja ... zivot jednog vijernika se ne temelji na strahu vec na ljubavi ...
Meni i vise nego dosta ljubavi!
Inace sam romantican
Last edited by Optimus Prime on 29/11/2010 22:30, edited 1 time in total.
- cartman
#543 Re: Krah Darwinizma
arte.fakt wrote:
bolje zivjeti jedan dan a da volis i da budes voljen nego vjecnost bez osjecaja ... zivot jednog vijernika se ne temelji na strahu vec na ljubavi ...
bog(ako postoji) sigurno ne gotivi ljude poput tebe , dako da... =)
a sto se tice ljubavi, i bezosjecajnosti. ha-ha grohotom se smijem
- arte.fakt
#544 Re: Krah Darwinizma
kao sto rekoh svako daje ono sto ima ... evo dokaz je i ovaj forum sta ste sve rekli protiv vjere i vijenika protiv necega sto je dio ljudskih zivota . a niko od vijenika vas nije uvrijedio ...cartman wrote:arte.fakt wrote:
bolje zivjeti jedan dan a da volis i da budes voljen nego vjecnost bez osjecaja ... zivot jednog vijernika se ne temelji na strahu vec na ljubavi ...
bog(ako postoji) sigurno ne gotivi ljude poput tebe , dako da... =)
a sto se tice ljubavi, i bezosjecajnosti. ha-ha grohotom se smijem![]()
eto mi smo sociopati, a vi ste uzor,cvijecke, humaniste
ee drug moj, hoce to kad pubertet udari u glavu. jesi li napiso zadacu?
- cartman
#545 Re: Krah Darwinizma
arte.fakt wrote: kao sto rekoh svako daje ono sto ima ... evo dokaz je i ovaj forum sta ste sve rekli protiv vjere i vijenika protiv necega sto je dio ljudskih zivota . a niko vas nije uvrijedio ...
polupo si loncice, svako vjeruje i ja sam vjernik. nama smeta religija. razlika je drasticna. a sto se vrijedjana tice, ti bi se trebo poklopit i to ovako
- arte.fakt
#546 Re: Krah Darwinizma
jasta ... znam da sam polupo loncice ...cartman wrote:arte.fakt wrote: kao sto rekoh svako daje ono sto ima ... evo dokaz je i ovaj forum sta ste sve rekli protiv vjere i vijenika protiv necega sto je dio ljudskih zivota . a niko vas nije uvrijedio ...
polupo si loncice, svako vjeruje i ja sam vjernik. nama smeta religija. razlika je drasticna. a sto se vrijedjana tice, ti bi se trebo poklopit i to ovako
- cartman
#547 Re: Krah Darwinizma
pa znam, to sam ti reko u prethodnom postuarte.fakt wrote:
jasta ... znam da sam polupo loncice ...
- arte.fakt
#548 Re: Krah Darwinizma
jasta ... de malo umij se u tom svedsckom snijegu da dodjes sebi ...cartman wrote:pa znam, to sam ti reko u prethodnom postuarte.fakt wrote:
jasta ... znam da sam polupo loncice ...cujes se sve do sveCke
- cartman
#549 Re: Krah Darwinizma
odo oprat zube, malo se umit pa se vratimarte.fakt wrote:
jasta ... de malo umij se u tom svedsckom snijegu da dodjes sebi ...
- arte.fakt
#550 Re: Krah Darwinizma
jasta ba .. ajde vrijeme ti zubice obrat i spavanje , sva dobra djeca su vec u krevetu ...cartman wrote:odo oprat zube, malo se umit pa se vratimarte.fakt wrote:
jasta ... de malo umij se u tom svedsckom snijegu da dodjes sebi ...vidim da si mi veceras nesto plaho nervozan, ko diro? jes to dobio keca iz kontrolnog?