Dolazim iz porodice koja se bavi medicinom na jednom ozbiljnom nivou tako da sam dosta upućen u dešavanja u toj struci. Srećom, kada sam ja upisivao fakultet pobjegao sam glavom bez obzira u sasvim drugom smjeru, što zbog nekih svojih ličnih želja i sposobnosti što iz ljubavi prema sebi - lijepo je pomagati drugim ljudima ali to ostavlja strašan trag na tebi - stres i količina posla naprosto ubijaju, ali apsolutno ubijaju, barem u uslovima koje svakodnevno posmatram.
Uglavnom, iz ugla svoje pravničko-diplomatske struke, vidim jedan vrlo bitan problem koji se javio u par postova iznad. Naime, kada se radi o sudskim sporovima za odštetu ili krivičnim sporovima vrlo je upitna stručnost tzv. sudskih vještaka koji će kada budu pozvani "na teren" davati mišljenja o takvim besmislicama da je to smiješno. Ako se ne varam izbor sudskih vještaka medicinske struke je bio putem javnog poziva u kojem je jedini kriterij bio završen fakultet, specijalizacija i nekoliko godina struke. Apsolutno nijedna preporuka od kolega, nijedna preporuka o časnosti, primarijat ili CV ili neki drugi nivo struke nije bio tražen. I što je najžalosnije, specijalizacija nije tražena za određene oblasti nego će jedan doktor pokrivati sve. I sada imate slučaj izvjesnog patologa iz jednog BH grada koji nikad u životu nije pregledao živog pacijenta i koji daje "stručna mišljenja" o osobama koje iz nekog razloga tuže bolnice i dokotore. Lik mjesečno ima toliko "tezge" da je fizički gotovo nemoguće pokriti toliku količinu posla.
Na moj upit zašto baš njega sud koristi, dobio sam odgovor: "Pa kad je najjeftiniji."

Mani stručnost i čestitost, on je najjeftiniji, ma ja ba.
Srećom, niko od "mojih doktora" nije imao takvih problema ali je u medicini kao i svugdje u životu nekad jednostavno nemoguće izbjeći smrt pacijenta čak i bez greške doktora (iako se u najvećoj mjeri radi o tim greškama "stručnjaka" koji su studirali preko 10 godina). Poenta mog posta je u tome da je čitav sistem truo do temelja, tako da je malo glupo da se prepiremo ko je više kriv - pacijenti ili doktori, obje strane su zaglibile tako duboko u korupciju i pokvarenost da je to gotovo normalno postalo i toga se fakat bojim za buduće generacije.