Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#526 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Kad mačke nema, miševi kolo vode ....... :run:
madner

#527 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
The report concluded, "Scientific research on meditation practices does not appear to have a common theoretical perspective and is characterized by poor methodological quality. Firm conclusions on the effects of meditation practices in healthcare cannot be drawn based on the available evidence. Future research on meditation practices must be more rigorous in the design and execution of studies and in the analysis and reporting of results." (p. 6)
It noted that there is no theoretical explanation of health effects from meditation common to all meditation techniques
Sa druge strene postoji direktno subjektivno iskustvo miliona ljudi danas, i jos vise iz proslosti, koji svjedoce o benefitima(ne samo zdravstvenim) meditacije, vec hiljadama godina. Mora da im je svima bio ispran mozak :mrgreen:
Nasa rijec je prednost, ili beneficijama.
Dakle iskoristimo istu logiku za cigare ili droge. :D
dr.Gonzo

#528 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Dakle iskoristimo istu logiku za cigare ili droge.
Zasto da ne, ako izuzmemo supstance za koje se zna da imaju teske posljedice po fizicko zdravlje konzumenta?
madner

#529 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
Dakle iskoristimo istu logiku za cigare ili droge.
Zasto da ne, ako izuzmemo supstance za koje se zna da imaju teske posljedice po fizicko zdravlje konzumenta?
Zasto stavljas to? 1900 se nisu znale teske posljedice za fizicko zdravlje. Meditacija je na tom nivou. Nedovoljno istrazena da mozemo reci da nema negativne posljedice.
dr.Gonzo

#530 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Zasto stavljas to? 1900 se nisu znale teske posljedice za fizicko zdravlje. Meditacija je na tom nivou. Nedovoljno istrazena da mozemo reci da nema negativne posljedice.
Da li postoje neke naznake da takvi negativni efekti postoje? Osim tajnih KGB istrazivanja cije rezultate niko nije vidio :lol:

Da ponovim:
Dr.Gonzo wrote: Sa druge strene postoji direktno subjektivno iskustvo miliona ljudi danas, i jos vise iz proslosti, koji svjedoce o benefitima(ne samo zdravstvenim) meditacije, vec hiljadama godina. Mora da im je svima bio ispran mozak
madner

#531 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
Da li postoje neke naznake da takvi negativni efekti postoje? Osim tajnih KGB istrazivanja cije rezultate niko nije vidio :lol:

Da ponovim:
Dr.Gonzo wrote: Sa druge strene postoji direktno subjektivno iskustvo miliona ljudi danas, i jos vise iz proslosti, koji svjedoce o benefitima(ne samo zdravstvenim) meditacije, vec hiljadama godina. Mora da im je svima bio ispran mozak
Naravno da postoje.
http://onwww.net/trancenet.org/research ... eniz.shtml

62.9% ima negativne simptome, gore od pusenja. :D

S tim da kao i ostalo treba vise istrazivanja kako bi imali prave rezultate.
cartman

#532 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

"Both positive rewards and potential benefits of meditation have been noted in academic literature. Adverse effects have been reported,[32] and may, in some cases, be the result of "improper use of meditation".[33] The NIH advises prospective meditators to "ask about the training and experience of the meditation instructor... [they] are considering."[31]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Research_on_meditation

citat 32
madner

#533 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Sasvim jasno da postoje indicije i za pozitivne i negativne efekte. Kao sto rekoh, ne mozemo govoriti o dokazu za jednu ili drugu tezu, jer nema dovoljno naucno prihvatljivih istrazivanja. Ali indicije postoje. Kao sto postoji i bolest izazvana samom meditacijom.
cartman

#534 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

shvati da postoji vise vrsta meditacija, neke tehnike su pogresne. mogu ti rec da ne mogu svi meditirat, trebas bit otvoren za to. zamisli nekog vjernika koristit za taj eksperiment, zamisli kako bi se oni osjecali tokom meditacije.
dr.Gonzo

#535 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Naravno da postoje.

62.9% ima negativne simptome, gore od pusenja.

Da si postavio ovo umjesto onog KGB trolla koji je iznosio ocigleno neistinite tvrdnje, mogli smo izbjeci 2 stranice nepotrebne price.

Ja samo ne kontam sto bi neko meditirao ako uoci neke od tamo navedenih negativnih efekata...
madner

#536 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
Naravno da postoje.

62.9% ima negativne simptome, gore od pusenja.

Da si postavio ovo umjesto onog KGB trolla koji je iznosio ocigleno neistinite tvrdnje, mogli smo izbjeci 2 stranice nepotrebne price.

Ja samo ne kontam sto bi neko meditirao ako uoci neke od tamo navedenih negativnih efekata...
Pa put do osvjestenja je trnovit brate :D
A i sto oni narkomani ne prastanu kad vide da im skodi...

Nisi shvatio poentu KGBovca. Crna kutija i efekat je u pitanju.
madner

#537 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

cartman wrote:shvati da postoji vise vrsta meditacija, neke tehnike su pogresne. mogu ti rec da ne mogu svi meditirat, trebas bit otvoren za to. zamisli nekog vjernika koristit za taj eksperiment, zamisli kako bi se oni osjecali tokom meditacije.
Ovdje se govori o meditaciji kao tehnici, izvan vjerskih okvira. Dakle puno objektivnije i bez tih subjektivnih primjesa. Bio ti otvoren ili ne, kakve to veze ima?
ime_kojeg_nema

#538 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

dr.Gonzo wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
Mishab wrote: Kako se oslobađaš od unutrašnjeg nezadovoljstva koje je izvor želje, egoizma, itd?
Mislim da nije unutrasnje nezadovoljstvo izvor zelje i egoizma vec upravo suprotno. Zelja i egoizam su izvor unutrasnjeg nezadovoljstva. Isto tako mislim da ni sve zelje niti svi egoizmi nisu uzrok iste vrste nezadovoljstva, a neke cak uopste nisu izvor nezadovoljstva. Puno je faktora upleteno u tu dijagnostiku i predvidjanje mogucih ishodista zelje, a jedan od jako bitnih je namjera.
Ego postoji sa razlogom, a razlog je veoma jednostavan i evolucione prirode. Ego nam pomaze u borbi za opstanak.
U isto vrijeme, mislim da je ego glavni sponzor nezadovoljstva, odnosno nesrece kod ljudi. Postoje nacini da se ego u potpunosti potisne i posmatra "sa distance". Mislim da je to je veoma korisno iskustvo.
Medjutim, prakticni zivot bez ega je nemoguc, jer covjek mora biti dio nesavrsenog svijeta koji ga okruzuje i aktivno u njemu ucestvovati. Zbog toga je neophodno postati svjestan vlastitog ega i njegovih efekata, bez da mu se slijepo prepustamo, ili da ga potiskujemo.
Potpuno se slazem s tobom u vezi ega ali nisam govorio o tome vec o egoizmu tj, pretjeranoj samovaznosti i samoljublju. Ja na ego gledam kao na sve sto imam ili kao na personaliziran oblik svijesti kroz koji dozivljavam sve, ne obaziruci se pritom na terminologije koje koriste u psihologiji, ego, superego, id... Naglasavam da je personaliziran kako bih istaknuo svjesnost o vlastitim ogranicenjima te zato i ne pretendujem da sam generalno u pravu po pitanju bilo cega, ali buduci da je moj ego nuzno moja jedina tacka gledista trudim se njegovati i tu distancu u odnosu na njega kako bih imao kakvu takvu objektivnost i osigurao se od vezanja za samo svoju vizuru. Ne toliko zbog zelje da se po svaku cijenu bude objektivan vec zbog svijesti o tome da vezanje iskljucivo uz vlastitu tacku gledista obicno nastaje uslijed potrebe za samopotvrdjivanjem ili konfliktualnoscu ciji korijeni su obicno vezani uz neke komplekse (nize ili vise vrijednosti) ili strah.
ime_kojeg_nema

#539 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

madner wrote:
cartman wrote:shvati da postoji vise vrsta meditacija, neke tehnike su pogresne. mogu ti rec da ne mogu svi meditirat, trebas bit otvoren za to. zamisli nekog vjernika koristit za taj eksperiment, zamisli kako bi se oni osjecali tokom meditacije.
Ovdje se govori o meditaciji kao tehnici, izvan vjerskih okvira. Dakle puno objektivnije i bez tih subjektivnih primjesa. Bio ti otvoren ili ne, kakve to veze ima?
Mislim da preskaces jedan bitan momenat u cartmanovom postu a to je da postoji vise vrsta meditacijskih tehnika koje imaju sasvim razlicite ciljeve. Gledaj na meditaciju kao na bavljenje fizickim aktivnostima ili sport generalno. Neko hoce da oblikuje tijelo na jedan odredjen nacin pa ce mu biti preporuceno da ide u teretanu i radi odredjene vrste vjezbi koje ce razviti odredjene dijelove tijela. Neko drugi hoce da zadobije bolju kondiciju pa ce mu preporuciti da trci. Ako neko hoce da se nabilda a ide samo trcati nece imati uspjeha. Takodjer ako neko ima recimo nekih zdravstvenih problema pritom a svejedno hoce da se nabilda ili nabije kondiciju pa pretjera s vjezbanjem moguce je da moze biti stetnih posljedica. Ima tako varijanti koliko hoces mada se mozemo sloziti da je sport generalno dobra stvar. Tako nekako je i sa meditacijom, moze biti stetnih posljedica a moze biti i dobrobiti, to sve zavisi od razlicitih faktora i mislim da se ne moze generalizirati i olako svoditi na neke statisticke podatke.
madner

#540 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

ime_kojeg_nema wrote:
madner wrote:
Mislim da preskaces jedan bitan momenat u cartmanovom postu a to je da postoji vise vrsta meditacijskih tehnika koje imaju sasvim razlicite ciljeve. Gledaj na meditaciju kao na bavljenje fizickim aktivnostima ili sport generalno. Neko hoce da oblikuje tijelo na jedan odredjen nacin pa ce mu biti preporuceno da ide u teretanu i radi odredjene vrste vjezbi koje ce razviti odredjene dijelove tijela. Neko drugi hoce da zadobije bolju kondiciju pa ce mu preporuciti da trci. Ako neko hoce da se nabilda a ide samo trcati nece imati uspjeha. Takodjer ako neko ima recimo nekih zdravstvenih problema pritom a svejedno hoce da se nabilda ili nabije kondiciju pa pretjera s vjezbanjem moguce je da moze biti stetnih posljedica. Ima tako varijanti koliko hoces mada se mozemo sloziti da je sport generalno dobra stvar. Tako nekako je i sa meditacijom, moze biti stetnih posljedica a moze biti i dobrobiti, to sve zavisi od razlicitih faktora i mislim da se ne moze generalizirati i olako svoditi na neke statisticke podatke.
Ne bih se slozio. Bez statistickih podataka sve se svodi na sopstveno, jako subjektivno misljenje. Dakle ako postoje razne tehnike, treba ih obraditi te za svaku tehniku posebno izvesti zakljucak. Porediti sport i meditaciju kao paralelu nije u redu. Sport je dokazano pozitivan, meditacija nije.
Dakle bez navijackih primjesa.
cartman

#541 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote: Ne bih se slozio. Bez statistickih podataka sve se svodi na sopstveno, jako subjektivno misljenje. Dakle ako postoje razne tehnike, treba ih obraditi te za svaku tehniku posebno izvesti zakljucak. Porediti sport i meditaciju kao paralelu nije u redu. Sport je dokazano pozitivan, meditacija nije.
Jesi li ikad meditirao il samo palamudis jer ti je dosadno na poslu?
madner

#542 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

cartman wrote:
madner wrote: Ne bih se slozio. Bez statistickih podataka sve se svodi na sopstveno, jako subjektivno misljenje. Dakle ako postoje razne tehnike, treba ih obraditi te za svaku tehniku posebno izvesti zakljucak. Porediti sport i meditaciju kao paralelu nije u redu. Sport je dokazano pozitivan, meditacija nije.
Jesi li ikad meditirao il samo palamudis jer ti je dosadno na poslu?
Zasto bi to radio, vidis sta kazu istrazivanja o negativnim posljedicama. Nisam nikad uzimao i heroin pa opet donosim isti zakljucak.
cartman

#543 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote: Zasto bi to radio, vidis sta kazu istrazivanja o negativnim posljedicama. Nisam nikad uzimao i heroin pa opet donosim isti zakljucak.
Po cemu je meditacija nesto kao heroin? Po toj logici smo mi ovdje na temi narkomani. Meni se cini da si ti samo ljut na sve sto postoji. Opusti se, zivot je lijep,
madner

#544 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Slican mehanizam odbrane, psihicka ovisnost te negativne posljedice koje se ignorisu i/ili umanjuju?
cartman

#545 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

o kojoj psihickoj ovisnosti govoris? problem je sto ti ne znas nista o budizmu i meditaciji, osim onog sto procitas na internetu. i kako mozes ti kompetentan sagovornik?
madner

#546 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Ja sam kriticni sagovornik, koji nije opterecen pozitivnim subjektivnim misljenjem, niti ima razloga da negira pozitivne aspekte. Cisto se drzim podataka.
Meditacija stvara ovisnost. To je naucni fakt.
dr.Gonzo

#547 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Pa put do osvjestenja je trnovit brate
A i sto oni narkomani ne prastanu kad vide da im skodi...
Hoces reci da i meditacija izaziva ovisnost? :) Je l i to istina dok se ne dokaze suprotno, ili ces nam dati neke linkove? :)
Nisi shvatio poentu KGBovca. Crna kutija i efekat je u pitanju.
Kontam ja poentu, samo sto:
1. Sumnjam u rezultate istrazivanja (koje btw nismo vidjeli)
2. Smatram da je model crne kutije (iako mozda koristan za ono sto je KGB-u trebalo) u principu suvise ogranicen, da bi se na osnovu njega mogli donositi validne zakljucke o prirodi meditacije.

Zasto bi to radio, vidis sta kazu istrazivanja o negativnim posljedicama. Nisam nikad uzimao i heroin pa opet donosim isti zakljucak
Mogao si postati citav zakljucak istrazivanja koje si citirao, tamo se puno vise pise o pozitivnim nego o negativnim efektima.

Po toj logici ne treba koristiti niti jedan farmaceutski proizvod, jer na svakom pise nesto o mogucim negativnim efektima.
Last edited by dr.Gonzo on 04/03/2011 12:17, edited 2 times in total.
cartman

#548 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Iz licnog iskustva mogu tvrdit da to sto si upravo rekao je cista nebuloza.
ime_kojeg_nema

#549 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

madner wrote:Ja sam kriticni sagovornik, koji nije opterecen pozitivnim subjektivnim misljenjem, niti ima razloga da negira pozitivne aspekte. Cisto se drzim podataka.
Meditacija stvara ovisnost. To je naucni fakt.
Da ni nesto bilo proglaseno naucnom cinjenicom onda to mora biti ponovljeno i potvrdjeno sa istim rezultatima. Tvoja tvrdnja da meditacija stvara ovisnost nije cinjenica vec pretpostavka. Recimo ja svakodnevno meditiram vec duze vremena, a u danima i periodima kada sam iz nekog razloga sprijecen ili pauziram ne osjecam nikakve posljedice ovisnicke krize :).
ime_kojeg_nema

#550 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Mozda bi najispravnije bilo reci da meditacija stvara naviku (korisnu po mome subjektivnom misljenju) ali ne i ovisnost :)
Post Reply