Šta da radim u Banjaluci?
Moderator: banjaluka078
- Haris.ba
#526 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Kako mi iskoci ova tema, sjetih se priloga sa RTRS gdje pitaju Banjalucane oko teniskog turnira i sta predlazu da turisti vide u Banja Luci.
Jedan delegat cak kaze i citiram "administrativni centar Vlade". Svi kazu Kastel. Neko spomenu Gospodsku ulicu. Neko obalu Vrbasa.
Sta ima na obali Vrbasa? Kako doci do nje? Misli li se otici negdje u Seher, ili?
Jedan delegat cak kaze i citiram "administrativni centar Vlade". Svi kazu Kastel. Neko spomenu Gospodsku ulicu. Neko obalu Vrbasa.
Sta ima na obali Vrbasa? Kako doci do nje? Misli li se otici negdje u Seher, ili?
-
kuli1961
#527 Re: Šta da radim u Banjaluci?
DO Vrbasa nije problem- rijeka protice kroz grad, u centru je. Tvrdjava Kastel- simpaticno za prosetati, unutar zidina u zasebnom objektu zna biti pokoja interesantna muzejskap ostavka- nisma detlajo upućen. U sklopu Kastela se nalazi restoran Kazamat, kad jel ijepo vrijeme, otvorena tesara je jako lijepa, uz samu obalu rijeke. Pazi- Kazamat je postao bezobrazno skup, iako imaju odlican file smudja na zaru i kolac od maka sa vanila prelivom.
Gospodska ulica (Herren strasse, pa Veselina Maslese)- mini, mikro Vase Miskina u Sa, nothing spec, nekada prekrasne fasade su tokom godina brutalno pojednostavljene, bezlicne
U Seheru ne znam sta bi se moglo vidjeti..mozda grijesim. Admin. centar Vlade- hahahahahah, nemam sta reci
Padem i na pamet- ako je lijep dan. otici do Sehitluka-zabranjem je vlastiti prevoz, mislim da ima neki elektricni vozic ili slicno, pogled na grad i dolinu je zaista prelijep.
Gospodska ulica (Herren strasse, pa Veselina Maslese)- mini, mikro Vase Miskina u Sa, nothing spec, nekada prekrasne fasade su tokom godina brutalno pojednostavljene, bezlicne
U Seheru ne znam sta bi se moglo vidjeti..mozda grijesim. Admin. centar Vlade- hahahahahah, nemam sta reci
Padem i na pamet- ako je lijep dan. otici do Sehitluka-zabranjem je vlastiti prevoz, mislim da ima neki elektricni vozic ili slicno, pogled na grad i dolinu je zaista prelijep.
-
dzolix
#528 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Obala vrbasa ima setaliste koje se proteze desnom obalom kroz cijeli grad. Staza je na nekim mjestima isprekidana . Pocinje od Seherskog mosta, na slici od svedske plaze a zavrsava kod Rebrovackog mosta. Zeleno oznacava stazu. Izvor chtbot.Haris.ba wrote: ↑24/04/2023 22:59 Kako mi iskoci ova tema, sjetih se priloga sa RTRS gdje pitaju Banjalucane oko teniskog turnira i sta predlazu da turisti vide u Banja Luci.

preporuka, uzvodno od grada kanjon Tijesno:

-
dzolix
#529 Re: Šta da radim u Banjaluci?

Zeleno oznacava aleju setaliste kroz centar, pocinje od Ferhadije i zavrsava park Mladen Stojanovic. To je dio koji je poseban.

Vidikovac Sibovi.

Vidikovac Starcevica.

Centar, Kastel, Studenac, trznica

Vidikovac Orlovac
- banjaluka078
#530 Re: Šta da radim u Banjaluci?
U slučaju nedoumice oko mogućnosti transporta do aerodroma, naš kooperant Agencija Smiljić saobraća na relaciji Banja Luka – Aerodrom Banja Luka u danima kada su zakazani letovi.
Sve dodatne informacije o prevozu možete dobiti pozivom agencije Smiljić na broj telefona
+387 65 171 629, +387 51 211 889.
https://bnx.aero/transfer/

Sračunaj šta ti se više isplati, 2x10 KM za transfer plus 3 KM po danu za dnevnu kartu u gradu, sa čekanjem transfera i sl. ili 5 KM po danu za auto na aerodromskom parkingu.
A možda su privatnici po Mahovljanima povoljniji. Potraži na Piku. Npr. https://olx.ba/artikal/47666432/parking ... i-laktasi/
- banjaluka078
#531 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Možete na novu plažu, možete neku od starih, sjednete, gledate uz vodu, niz vodu, uživate. Možete u neki od kafića i restorana od Novoselije do Rebrovca, klopa s pogledom.Haris.ba wrote: ↑24/04/2023 22:59 Kako mi iskoci ova tema, sjetih se priloga sa RTRS gdje pitaju Banjalucane oko teniskog turnira i sta predlazu da turisti vide u Banja Luci.
Možete na vožnju dajakom, preporučujem. http://www.dajak.org/Turisticketure.html
https://youtu.be/rOlGVTk1Dw8
Možete ponijeti kupaće, pa se malo banjati na plaži Vrućica. https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1130265/ ... ucici.html
Možete turističkim mini-busom na Šehitluke, saobraća na puni sat od tvornice obuće Bema za 1 KM, a odozgo polako nogom ili asfaltom ili kroz šumu (ovo drugo ipak možda ostaviti za drugu posjetu, kad budete znali kud da idete, za prvi put istim putem dole kao gore). https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1215373/ ... j-bus.html
Možete i panoramskim busom po BL. https://www.bl-portal.com/banjaluka/nov ... banjaluci/
- banjaluka078
- Crni cvijet
#533 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Da li imate neke preporuke za ovaj sad zimski period? Prelistala sam unazad i ima dosta preporuka sa naglaskom na ljetni period ili preporuka od dosta ranije... Kakvo je stanje sad?
Šta obići, gdje jesti, popit dobru kafu, itd.?
Šta obići, gdje jesti, popit dobru kafu, itd.?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#534 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Sada kako su prošli eventi i praznici nema nekih značajnih dešavanja u BL...Mada zavisi šta od događaja voliš i kakvu hranu preferiraš 
- banjaluka078
#535 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Mi "otkrili" onaj Petrus na kupusištu, sasvim solidna pica i pasta po normalnim cijenama. Fin prostor, prostran, dovoljno ventiliran da ne moram prati kosu i jaknu kad dođem kući.
Mrtva sezona, inače.
Mrtva sezona, inače.
- Crni cvijet
#536 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Izgleda da je posjetu bolje ostaviti za nekog ljepšeg vremena
Uvijek se ima šta za pogledati jer sam bila jednom, brzinski, u prolazu. Vidjela samo tržni centar
Uvijek se ima šta za pogledati jer sam bila jednom, brzinski, u prolazu. Vidjela samo tržni centar
- banjaluka078
#537 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Ako možeš birati, bolje ostavi za kasno proljeće.Crni cvijet wrote: ↑06/02/2024 09:25 Izgleda da je posjetu bolje ostaviti za nekog ljepšeg vremena![]()
Uvijek se ima šta za pogledati jer sam bila jednom, brzinski, u prolazu. Vidjela samo tržni centar![]()
- Chloe
- Photo mod
#538 Re: Šta da radim u Banjaluci?

Banjalučani, u kutiji je?
-
kuli1961
- Chloe
- Photo mod
#540 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Eeeee, bitan je indijanac.
Malo reklamiram vaš tradicionalni kolač...
Bilo kuda, al u "Kiki" prvo na kolače.
-
kuli1961
#541 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Meni su indijanci bili najbolji kod Enesa, slasticarna je bila u Gospodskoj, s lijeve strane,gledano od Boske prema zgradi Opštine (pardon: Gradska uprava:) )
U Kikiju nisam bio odavno, ne pamtim....a ako bas voliš kolače, i ako te put nanese, svrati u slastičarnu Atelje/Studio 51- nalazi se u danasnjoj ulici Vuka Karadžića, kod semafora kod "Čajaveca" na tranzitu, današnji tržni centar Emporium. Fascinantni, čista umjetnost!
vidi link:
https://bonjour.ba/atelje-51-banja-luka ... ca-gourmet
- banjaluka078
#542 Re: Šta da radim u Banjaluci?
A ako ćeš na sladoled, onda samo i samo u Ciambellu!
- Chloe
- Photo mod
#543 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Bilaaaaaa sam u objekuli1961 wrote: ↑10/05/2024 22:56Meni su indijanci bili najbolji kod Enesa, slasticarna je bila u Gospodskoj, s lijeve strane,gledano od Boske prema zgradi Opštine (pardon: Gradska uprava:) )
U Kikiju nisam bio odavno, ne pamtim....a ako bas voliš kolače, i ako te put nanese, svrati u slastičarnu Atelje/Studio 51- nalazi se u danasnjoj ulici Vuka Karadžića, kod semafora kod "Čajaveca" na tranzitu, današnji tržni centar Emporium. Fascinantni, čista umjetnost!
vidi link:
https://bonjour.ba/atelje-51-banja-luka ... ca-gourmet
- Chloe
- Photo mod
#544 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Gdje bude?
-
kuli1961
#545 Re: Šta da radim u Banjaluci?
@Chloe
Hvala ti na podsjećanju na indijance! Vraćaju me u sretno djetinjstvo, odrastanje, mladost, u prve godine braka, kad smo moja draga i ja bili bitno mladji, mislili da je sve dobro,sretno...tih godina, moja draga je skoro isključivo pravila indijance...
Pošto živim u Novoj Varoši, Atelje mi je nešto kao komšiluk. Rijetko svratim, jer izgleda da kao i @banjaluka078 nemam baš mjere kad uđem
Hvala ti na podsjećanju na indijance! Vraćaju me u sretno djetinjstvo, odrastanje, mladost, u prve godine braka, kad smo moja draga i ja bili bitno mladji, mislili da je sve dobro,sretno...tih godina, moja draga je skoro isključivo pravila indijance...
Pošto živim u Novoj Varoši, Atelje mi je nešto kao komšiluk. Rijetko svratim, jer izgleda da kao i @banjaluka078 nemam baš mjere kad uđem
-
kuli1961
#546 Re: Šta da radim u Banjaluci?
- banjaluka078
#547 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Pod Begovim brdom je Dulcinea.
Ciambella je preko puta PMF, malo uvučena u ulicu iza Crvenog krsta, jako blizu parka Mladen Stojanović i Male stanice.
Ne može se promašiti kuća. Ako ti google kaže da je tu špedicija, nemoj da te zbuni, to je to.

- Chloe
- Photo mod
#548 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Nema na čemu.
Ja sam kao dijete dolazila u BL po par dana, stric, tetka su fakutete završili ovdje. Indijanci su me isto podsjetili na djetinjstvo, zato sam pravo bila oduševljena kad sam ih vidjela, i konobar mi se nasmijao, zato sam ih slikala. Stric je taman došao na odmor, pa planiram ponijeti, sigurno će se i njih dvoje obradovati..
A ranije ih nije bilo, ili se samo potrefilo da ih nema baš tada.
@banjaluka078 otprilke sad znam gdje je.
Hvala oboma.
Ja sam kao dijete dolazila u BL po par dana, stric, tetka su fakutete završili ovdje. Indijanci su me isto podsjetili na djetinjstvo, zato sam pravo bila oduševljena kad sam ih vidjela, i konobar mi se nasmijao, zato sam ih slikala. Stric je taman došao na odmor, pa planiram ponijeti, sigurno će se i njih dvoje obradovati..
A ranije ih nije bilo, ili se samo potrefilo da ih nema baš tada.
@banjaluka078 otprilke sad znam gdje je.
Hvala oboma.
-
kuli1961
#549 Re: Šta da radim u Banjaluci?
Tako je, mea culpa.banjaluka078 wrote: ↑10/05/2024 23:23 Pod Begovim brdom je Dulcinea.
Ciambella je preko puta PMF, malo uvučena u ulicu iza Crvenog krsta, jako blizu parka Mladen Stojanović i Male stanice.
Ciambella je u Petra Kočića, to je ona ulica "iza nekadasnjeg Radio Banja Luka, (sada hotela "Integra"), paralelna sa Titovom, sada -Petra I Karadjordjevica Jednosmjernog
Ovo "Jednosmjernog" je žargon, zbog saobraćajnog kolapsa počinjenog brutalno lošom izmjenom smjerova....
- banjaluka078