Kada je cyprus ozbiljan, moram i ja
Hajmo se prvo zapitati sta se postize bojkotom prije svega u finansijskom smislu.
Savez nece imati prihode od prodatih ulaznica i to je manje vise to.
Karte za nastupe nase reprezentacije su uglavnom relativno jeftine za evropske okvire, ali ok kartama se moze ostvariti jedan dio prihoda.
Koji su drugi prihodi?
Prije svega dotacije FIFE i UEFE - sto bolji rezultati vise novca u kasi. Sto jest jest, nismo se bas proslavili rezultatima u zadnje vrijeme, a najvise novca se dobija plasmanom na velika takmicenja.
Sponzori - u razvijenim zemljama najveci prihodi su od sponzora, puno veci nego od prodanih ulaznica. Ovo naravno opet ovisi od rezultata. Sto bolji rezultati vise nafakali sponzora.
Prava TV prenosa - uglavnom se ugovaraju unaprijed i ponovo nema previse veze da li navijaci bojkotuju ili ne. Naravno opet boljim rezultatima moze se postici bolja cijena u buducnosti, jer ce vise zemalja biti zainteresovano da gleda igre nase reprezentacije. Ali u biti jos uvijek ce Spanci ili Turci biti zainteresovani da pogledaju njihovu reprezentaciju i premda se ovo uglavnom radi na bazi reciprociteta odredjeni dio prihoda ce se slivati u kasu Saveza.
Dakle da sumiramo - bojkot ne moze dovesti do bankrota Saveza.
Losim igrama reprezentacije oni ustvari gube mnogo vise novaca, ali da li iko zaista moze "od srca" zeljeti potpuni rezultatski kolaps reprezentacije. Evropa ce na nas gledati jos gore nego sto nas gledaju sada, sudije ce jos vise suditi protiv nas. Ja kao pojedinac cu se pravdati strancima - ma nismo mi toliko losi, ali znate situacija sa Savezom...Ma prava blamaza.
Igraci koji bi dosli da igraju za nas ce otici igrati za druge reprezentacije. Da li smo spremni da platimo tu cijenu.
OK, recimo da pojedinci jesu.
A koji je rezultat. Osim smanjenog prihoda ni ovo ne moze dovesti do potpunog finansijskog kolapsa Saveza zbog gore navedenih razloga.
Reprezentacije zemalja u kojima ne postoji pretjerana zainteresovanost za fudbal jos uvijek nekako prezivljavaju.
Bojkotom smo uspjeli malo razdrmati Savez, smijeniti Pasalica i to je to.
Cijena koju smo platili je prevelika.
Potpuni kolaps u prethodnim kvalifikacijama, postali smo predmet sprdnje ostalih reprezentacija.
Ugled i respect koji su postikli Barbarez & co je u potpunosti izgubljen.
Da li Savez zeli da mi bojkotujemo utakmice? Sudeci po iskustvu momaka koji su isli u Tursku to njima najvise odgovara. Raspitajte se na kojim su mukama bili da dodju do karata jer su gospoda iz Saveza najavili Turcima da nasi navijaci ne dolaze na utakmicu.
Mi nismo na utakmicama, nema skandiranja protiv Saveza, nema baklji, nema kazni. U Madjarskoj su nas takodje htjeli sprijeciti da prisustvujemo utakmici, ali je to inteligentni madjarski Savez odbio. Da li lakse kontrolisati masu na stadionu ili da ti baulja po ulicama?
Znaci ukoliko nesto ne funkcionise (citaj bojkot) pokusavas da sagledas situaciju, sumiras sta je pogresno uradjeno i odlucis se sta dalje.
Kao sto sam prije rekao smatram da jedina efikasna borba koja moze uroditi plodom je borba pravnim sredstvima. Znaci vrsite pritisak na vase prijatelje, poznanike, roditelje koji nesto znaju, koji mogu svjedociti.
Premda zna se kako je kod nas, nije to moj problem, neka drugi rjesavaju...
Sto se tice politike i sporta cyprus