Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Atrus

#526 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

Chemist wrote:Ima li neko iskustva sa kupovinom Upgrade konkretno Snow Leopard u Sarajevu...kako to hoda, jer bih i ja htio odraditi update na MBP
Zašto kupovati?
alanskoda

#527 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

Atrus wrote:
Chemist wrote:Ima li neko iskustva sa kupovinom Upgrade konkretno Snow Leopard u Sarajevu...kako to hoda, jer bih i ja htio odraditi update na MBP
Zašto kupovati?
a zasto ne?pa 29 eura i nije neka lova.
Atrus

#528 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

alanskoda wrote:
Atrus wrote:
Zašto kupovati?
a zasto ne?pa 29 eura i nije neka lova.
Skinuo sa Demonoida za par sati. Retail. Cost: 0 eura. I nije nikakva lova.
vektor68

#529 Re: Apple MAC all about

Post by vektor68 »

Imam info da je u makline cijena 10.6 nesta iznad 60 KM..... pa...
scuba_blue

#530 Re: Apple MAC all about

Post by scuba_blue »

a šta je sa aplikacijama, fileovima, dokumentima... nakon upgrade-a sve ostaje... ili?
mislim, da li je potrebno formatiranje kao na windowsima ili ne :roll:

možda glupo pitanje, ali prvi put se susrećem s upgade-on na mac.u....

i još da li oslobađa memoriju na disku, jer na stranici apple.com piše da zauzima manje prostora od instalacije običnog leoparda :-)
Atrus

#531 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

scuba_blue wrote:a šta je sa aplikacijama, fileovima, dokumentima... nakon upgrade-a sve ostaje... ili?

i još da li oslobađa memoriju na disku, jer na stranici apple.com piše da zauzima manje prostora od instalacije običnog leoparda :-)
Nema nikakvo formatiranje, sve ostaje, zauzima manje prostora, brži je i stabilniji. Za oko 6 GB oslobađa prostor, taman za film u Blue ray ili nekoliko stotina fotki snjimljenih sa dragim mi DSRL Nikonom.
scuba_blue

#532 Re: Apple MAC all about

Post by scuba_blue »

Atrus wrote:
scuba_blue wrote:a šta je sa aplikacijama, fileovima, dokumentima... nakon upgrade-a sve ostaje... ili?

Nema nikakvo formatiranje, sve ostaje, zauzima manje prostora, brži je i stabilniji. Za oko 6 GB oslobađa prostor, taman za film u Blue ray ili nekoliko stotina fotki snjimljenih sa dragim mi DSRL Nikonom.

hvala za odgovor :thumbup:

i još jedna sitnica me zanima... već neko vrijeme nisam radio software update :roll: pa se nakupilo nekih update-a.. da li da to updateujem prije upgrade-a ili su ti update-i /tipa iDVD update, iLife support update, iPhoto update, MAC OS 10.5.8, ima ih još.../ obuhvaćeni u Snow Leopardu? dobro, logično da taj MAC OS 10.5.8 ne trebam uodate-ovati ;-)
Atrus

#533 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

Update software-a kao iLife nije ukljucen, kao ni ostali patches. Instaliraj to prije 10.6.
cevapcinica

#534 Re: Apple MAC all about

Post by cevapcinica »

Atrus wrote:Update software-a kao iLife nije ukljucen, kao ni ostali patches. Instaliraj to prije 10.6.
Hmm, mislim da si se malo zabunio i da nisi u pravu. Instaliranje novijih verzija software:a nije vezano za operativni sistem osim ako se ne radi popravkama koje su specificne/neophodne za taj novi sistem.
Ako instaliras 10.6 i nakon toga recimo iLife '09, sva unapredenja potrebna za iLife ce biti pronadena i po tvojoj zelji instalirana od strane "Software Update". Isto vazi i za sve programe koji su bili instalirani i prije promjene sistema.
Svi ostali "patches" o kojima govoris su, kada se radi o popravkama za sistem, potpuno nepotrebni jer su u vecini slucajeva sve te popravke vec "ubacene" u novi sistem, u ovom slucaju 10.6. Znaci samo radis istu stvar dva puta.
Šeha

#535 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Instalirao u petak i do sada sam pronasao par gresaka koje za nas (u preduzecu) nisu strasne ali za neke mogu biti. Exchange podrska radi sa Exchange serverima. Ne radi sa Kerio Mail serverom. Kalendar postane "read only". Vjerovatno ce cekati dok Kerio ne izda update.

WiFi signal je malo cudan... Par nas koji smo instalirali Snow Leopard jutros nismo mogli da se "nakacimo" na wifi dok ljudi sa Leopardom nisu primjetili nikakve probleme. Nakon sto smo rebootovali Airport stanice i mi smo se konektovali. Ja kuci, preko vikenda, nisam imao problema.

Generalno, meni izgleda brzi, malo elegantniji (Quicktime, promjene na Finderu) i to je to, za sada. Bice interasantije vremenom kad developeri pocnu iskoristavati mogucnosti dobivene ovim OS-om.
Šeha

#536 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

I da software update radi regularno i sa lokalnim update serverom.
Atrus

#537 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

cevapcinica wrote:
Atrus wrote:Update software-a kao iLife nije ukljucen, kao ni ostali patches. Instaliraj to prije 10.6.
Hmm, mislim da si se malo zabunio i da nisi u pravu. Instaliranje novijih verzija software:a nije vezano za operativni sistem osim ako se ne radi popravkama koje su specificne/neophodne za taj novi sistem.
Ako instaliras 10.6 i nakon toga recimo iLife '09, sva unapredenja potrebna za iLife ce biti pronadena i po tvojoj zelji instalirana od strane "Software Update". Isto vazi i za sve programe koji su bili instalirani i prije promjene sistema.
Svi ostali "patches" o kojima govoris su, kada se radi o popravkama za sistem, potpuno nepotrebni jer su u vecini slucajeva sve te popravke vec "ubacene" u novi sistem, u ovom slucaju 10.6. Znaci samo radis istu stvar dva puta.
Instaliranjem raznih security update, pravis korektnu foundation za instaliranje 10.6, osim ako se ne odlučiš za clean install. Što se tiče iLife ne mijenja ništa prije ili poslije.
cevapcinica

#538 Re: Apple MAC all about

Post by cevapcinica »

Atrus wrote:
cevapcinica wrote:
Instaliranjem raznih security update, pravis korektnu foundation za instaliranje 10.6, osim ako se ne odlučiš za clean install. Što se tiče iLife ne mijenja ništa prije ili poslije.
Pogresno i nelogicno ali nije bitno, necemo se bespotrebno raspravljati. Security update je neophodan za PPC korisnike koji nece moci koristiti Snow Leopard. Znam odakle dolazi ta izjava koja se tice "osnove" za 10.6 ali vise vjerujem samom Apple:u nego raznim strucnjacima i analiticarima izvan te firme. Znam sta mi je kao ADC clanu receno od strane Apple:a, ja to samo prenosim.
Atrus

#539 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

Whatever...
novikorisnik

#540 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

Postoji li ikakav drugi program, pored VLC-a, za gledanje divx-a na ovim slabijim masinama (G4 1GHz) sa kojim mogu štimati titlove?
Atrus

#541 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

RoadMovie.
DYD666

#542 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Meni se svidja varijanta sa Perianom http://perian.org/ Jednostavno ga ubacis kao add na sys preferences i vise ne mislis o njemu.
Tako samim time prosto kroz QuickTime gledam sve zivo ;) I to selektujes XviD/avi u folderu, opalis space i on ga zada kroz QuickLook ko da je kakav .mov, i to sa prevodom naravno (ukoliko je prevod u istom folderu i istog naziva, klasicno) :)

S tim da ako pod "stimanje" titlova mislis na mijenjanje fonta, time offset i sl, onda ne. Sto se toga tice http://www.jubler.org/ mi je najjace rijesenje za "stimanje" subtitleova, mada je Java :-) A svakako sve i malo nezahvalnije prevode moram odraditi svakako kroz njega tako da mi nebi pomogao nikakav pleyer koji moze raditi i gore pomenuto. Nego fino sredim sve u Jubleru i onda nastavim gledanje sa QT/QuickLook.

Btw, jeli neko probao Perian na QuickTime X? Radi li?

Tu je i pouzdan MPlayer takodje http://www.mplayerhq.hu a za dodavanje titlova takodje mi je super i http://code.google.com/p/subler/
scuba_blue

#543 Re: Apple MAC all about

Post by scuba_blue »

Ima li neko inforamcije da li se snow leopard već može kupiti u Sarajevu u apple-u, i cijena i sl? :-D
ako ne, kada se očekuje?

ako se negdje u Sarajevu može uraditi/nabaviti/ siguran upgrade za manje love nego što košta u apple-u, recite gdje :-)
febo_acm

#544 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Torrenti su puni 10.6 RETAIL verzija :)
Šeha

#545 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Server Admin Tools - nestanu prilikom instalacije. 10.6 verzija se moze downloadovati ali ne radi najbolje ako administrujete 10.5 server.

Informacija za Admine :)
Šeha

#546 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ako sa Quicktime-om X radite bilo sta sem playback-a h.264 materijala otvorice se QT 7 kao pozadinski proces. Sto hoce reci da je QT X mjesecima daleko od gotovog proizvoda.
nova_korisnica

#547 Re: Apple MAC all about

Post by nova_korisnica »

imam opet jedno "banalno" pitanje :))
trazim u mail-u (ovaj program za e mail na mac-u) opciju da mi dodje obavijest kada neko procita mail...
ima u outlooku, ali ovdje ne mogu na nadjem...anybody???
Šeha

#548 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

nova_korisnica wrote:imam opet jedno "banalno" pitanje :))
trazim u mail-u (ovaj program za e mail na mac-u) opciju da mi dodje obavijest kada neko procita mail...

Nema
nova_korisnica

#549 Re: Apple MAC all about

Post by nova_korisnica »

Šeha wrote:
nova_korisnica wrote:imam opet jedno "banalno" pitanje :))

Nema
:( :( :( :( :(
ima li onda kakav drugi program koji mogu skinuti?? radi li thunderbird na OS ?? ima li tu opciju??
Šeha

#550 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

nova_korisnica wrote: :( :( :( :( :(
ima li onda kakav drugi program koji mogu skinuti?? radi li thunderbird na OS ?? ima li tu opciju??
Microsoft Entourage mozda. Dodje kao dio Office-a.

Nisam siguran da li Ent. ima tu opciju a program je tako gadan da mi se ne otvara da probam.
Post Reply