isaisa wrote:Mislim da se treba vratiti ona stara policija kako su onda bila divna vremena
Prvo te prebije pa te onda pita dali si nesto ukro kako je bilo ljepo po mog gradu Sarajevo je disalo
Nisi se smijo ni zaliti ,a sada se svi zale svako vuce na svoju stranu
Ako nekoga policija prebije skupi se cjeli grad pa kaze zasto
Ako nekome progleda kroz prste opet se skupi cjeli grad ,pa im niko nevalja ni gradonacelnik ni stranka sve lopovi
A niko nebrine za svoju djecu roditelji djece samo sjede po strani i uz mahlsku kahvu svu politiku cvjeta pobrase
Moj je zakljucak policija je dobra kakvi smo mi
Nama niko nevalja ni od politicara ni od bilo cega previse imamo slobode prava reci

ma dosta vala više i toga. što bi mene neka seljačina u uniformi udarala tek tako, bez razloga?
koja ondašnja policija, preciznije MILICIJA? nije to bila milicija, to je bio cijeli sistem. kad si dobio šamar, nisi ga dobio od milicionera neg' si ga dobio od sistema, jer je u potpunosti stajao iza njega. baš bih volio vidjeti kako bi na forumu otvarali temešta te najviše nervira kod policajca.
što se tiče tih ovlasti, ljudi "naćoravo" uglavnom pričaju. znam ih dosta i momak iz jedinice za podršku mi jasno i glasno kaže: "Mi imamo sasvim dovoljne ovlasti, više nam ne treba. Ali ostali dijelovi SISTEMA ne rade svoj posao."
koji su to dijelovi sistema? imaš ih kamaru. prije svega kreneš od početka i samog priamanja u policijsku službu. tako danas imaš više onih sa završenim političkim naukama i studenata za DIF-a nego onih koji bi jedini mogli svoje znanje primjeniti u toj profesiji: kriminalista i pravnika. tu je, naravno, nacionalna zastupljenost, pa su se primali (ovo je živa isitina) i učenici iz, pazi sad, SPECIJALNE ŠKOLE samo da bi se zadovoljila nacionalna kvota.
mislim, da je izlišno pričati o pravosuđu i njihovim aferimima, kao i o zakonskoj regulativi u toj oblasti.
a zatvori? eh to je tek komedija. prije je bila noćna mora Zenica. sada? odeš u zatvor da se malo odmoriš od svega, onako, na rekreaciju.

iz krajnosti se otišlo u krajnost.
i tu je, naravno, i samo društvo koje trenutno nije u stanju iznjedriti aparat koji bi odgovarao potrebama civilizovanog čovjeka i potrebama države u kojoj postoji vladavina prava. nedostatak kvalitetnog kadra je činjenica i nema segmenta društva koje ne pati od ove bolesti koja se liječi samo vremenom i kvalitetnim i strpljivim radom. ali isto tako, ne želim ni policiju koje će mi prebiti dijete samo što je bilo na krivom mjestu u krivo vrijeme.
@Herflick je lijepo pokazao kako se i danas mogu stvari riješiti na pravi način.

ako želimo pravnu državu i vladavinu prava onda se njima moramo i koristiti.
i na kraju, daBogda svaki drot bio debeo k'o Olio i krezav k'o lik iz Kusuturicinog filma ako ću se njihovom zaslugom osjećati sigurno u svom gradu. mene te stvari ne zamaraju.