Pravni fakultet
-
7paviljon
#526 Re: Pravni fakultet-UPIS
Irma, jel ti u zagrebu ili sarajevu studiras ili paralelno
?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#527 Re: Pravni fakultet-UPIS
Suti ne vezi nam suhvu.Irm@ wrote:ja nista ne vjerujem dok ne vidim obavjestenje na faksu s Petrovicevim potpisom...
inace..sumnjam da ce se sta bitno promjeniti mozda ce to primjenjivati na ovu generaciju sto je sad upisala prvu godinu kad mi danas poznanik rece da imaju parcijale iz SVIH predmeta ja se u cudu nasla![]()
Ja se nadam da su nam rokovi stvarno vraceni.
Ovako pise na bh-pravnici.com:
Sa radošću vas obavještavamo da su svi zahtjevi predani dekanu i usvojeni. Šta to konkretno podrazumjeva je sljedeće:
1. Bezuslovan upis za stari režim,
2. Nastavak studiranja po bolonji po sistemu po kojem su studenti upisali (vraćen je aprilski i septembarski rok),
3. Kolizija,
4. Apsolventski rokovi,
5. Potpuna primjena bolonje po zakonu.
Zahvaljujemo se svima na podršci.
- Irm@
#528 Re: Pravni fakultet-UPIS
i ja se nadam..da mi nije bilo aprila vjerovatno bih prenijela nest ovako cista
ali ipak on je dekan pa cekam to sve sluzbeno..a jock obecanje ludom radovanje
ali ipak on je dekan pa cekam to sve sluzbeno..a jock obecanje ludom radovanje
-
Gray
#529 Re: Pravni fakultet-UPIS
eyesburn wrote:prvo nauči razgovarati pristojno, inače nemamo o čemu dalje da razgovaramo..... današnji usp, odnosno njegov trenutni sastav, je jedna gomila nesposobnjakovića i ova današnja ekipa koja tu radi je najgora od svih dosad. oktobar se MORAO vratiti jer ima na drugim fakultetima, a da ne govorim na drugim univerzitetima. i moralo se izboriti da se makar taj oktobar omogući apsolventima. taj bezuslovni upis je nova tvorevina koje nikad prije nije bilo na pravu i najveća glupost, čija je jedina funkcija "mazanje očiju". nikad toga prije nije bilo. sramotno je da se borite samo za prava jedne skupine studenata, a ne za sve studente prava. i sramotno je da ste "trgovali" uslovima za samo jednu grupu studenata (bolonjce), nauštrb nas ostalih kojima je ukinut vrlo bitan oktobarski rok.elSaik wrote:Nakon što je sve što se moglo ukinuti, ukinuto, vratismo sve (osim oktobarskog) i kao "nemamo razloga da budemo ponosni." Ne seri. Oktobarski ne postoji na svim drugim fakultetima.
Tu nisu bili samo predstavnici USP-a nego i drugi studenti, predstavnici raznih godina, i ni jučer oktobarski rok nije bio jedan od zahtjeva. Niti vidim zašto je oktobarski rok toliko bitan za apsolvente kada imaju APSOLVENTSKE rokove.
-
Gray
#530 Re: Pravni fakultet-UPIS
I samo da kažem da se ničijim zahtjevima nije trgovalo, kada je dekan predložio da se jedan od zahtjeva odloži, tj da se o tome neki drugi put odlučuje, svi smo to odbili i zahtijevali da se svi zahtjevi ispune. Oktobarski nije ni bio jedan od zahtjeva, ni juče ni danas.
-
elSaik
#531 Re: Pravni fakultet-UPIS
Kada se nastojao promijeniti sastav USPa svi neBOlonjci su stali na stranu USPa. Ukinut je i nama oktobarski jednako kao što je i vama ukinut. Dakle, razlike nema i s toga se nije moglo raditi "nauštrb" nekoga. Jedina razlika je što su nama vraćeni rokovi koji vama nikada nisu ni bili ukinuti. Što se apsolvenata tiče, njima su vraćeni apsolventski rokovi i neće im se poništavati položeni ispiti kao što je bilo najavljeno, te neće morati ponovno upisivati četvrtu.eyesburn wrote:prvo nauči razgovarati pristojno, inače nemamo o čemu dalje da razgovaramo..... današnji usp, odnosno njegov trenutni sastav, je jedna gomila nesposobnjakovića i ova današnja ekipa koja tu radi je najgora od svih dosad. oktobar se MORAO vratiti jer ima na drugim fakultetima, a da ne govorim na drugim univerzitetima. i moralo se izboriti da se makar taj oktobar omogući apsolventima. taj bezuslovni upis je nova tvorevina koje nikad prije nije bilo na pravu i najveća glupost, čija je jedina funkcija "mazanje očiju". nikad toga prije nije bilo. sramotno je da se borite samo za prava jedne skupine studenata, a ne za sve studente prava. i sramotno je da ste "trgovali" uslovima za samo jednu grupu studenata (bolonjce), nauštrb nas ostalih kojima je ukinut vrlo bitan oktobarski rok.elSaik wrote:Nakon što je sve što se moglo ukinuti, ukinuto, vratismo sve (osim oktobarskog) i kao "nemamo razloga da budemo ponosni." Ne seri. Oktobarski ne postoji na svim drugim fakultetima.
- Dupli_skalp
#532 Re: Pravni fakultet-UPIS
pa upravo je to tuga i žalost, da niste niti postavili pitanje oktobarskog roka, a postavili ste pitanje nekog bezveznog upisa koji se tek prošle godine pojavio, a prije nikad toga nije bilo.... i što je najsmiješnije od tog besuslovnog upisa nikakve konkretne koristi nema, osim mazanja očiju i zavaravanja studenta, fol on sad 4. godina a ima još 5 ispita s treće.... niđe veze.... čitate li vi uopšte forum usp.ba? vidite li tamo temu u kojoj studenti mole da im se odobri oktobarski rok koji je godinama i godinama bio, dakle kao praksa i običaj na pravu? ne, naravno da ne vidite i ne čujete jer ste bili potpuno slijepi i samo ste vodili računa o bolonjcima.... jeli to unija studenata bolonje ili unija studenata prava???? ako ste se mogli izboriti za ta dva zahtjeva, onda ste se svakako mogli i morali izboriti da u oktobru bude rok ili makar normalni apsolventski oktobarski rok.... ali ne vi ste se samo vodili svojim interesima i mogu vam odmah reći da više nećete imati podršku studenata starog sistema zato što se niste borili i za naše interese, a sjedite tu na tim funkcijama. pa neka vam boro ukida i dalje šta mu se ćefne.Gray wrote:I samo da kažem da se ničijim zahtjevima nije trgovalo, kada je dekan predložio da se jedan od zahtjeva odloži, tj da se o tome neki drugi put odlučuje, svi smo to odbili i zahtijevali da se svi zahtjevi ispune. Oktobarski nije ni bio jedan od zahtjeva, ni juče ni danas.
-
Gray
#533 Re: Pravni fakultet-UPIS
eyesburn wrote:pa upravo je to tuga i žalost, da niste niti postavili pitanje oktobarskog roka, a postavili ste pitanje nekog bezveznog upisa koji se tek prošle godine pojavio, a prije nikad toga nije bilo.... i što je najsmiješnije od tog besuslovnog upisa nikakve konkretne koristi nema, osim mazanja očiju i zavaravanja studenta, fol on sad 4. godina a ima još 5 ispita s treće.... niđe veze.... čitate li vi uopšte forum usp.ba? vidite li tamo temu u kojoj studenti mole da im se odobri oktobarski rok koji je godinama i godinama bio, dakle kao praksa i običaj na pravu? ne, naravno da ne vidite i ne čujete jer ste bili potpuno slijepi i samo ste vodili računa o bolonjcima.... jeli to unija studenata bolonje ili unija studenata prava???? ako ste se mogli izboriti za ta dva zahtjeva, onda ste se svakako mogli i morali izboriti da u oktobru bude rok ili makar normalni apsolventski oktobarski rok.... ali ne vi ste se samo vodili svojim interesima i mogu vam odmah reći da više nećete imati podršku studenata starog sistema zato što se niste borili i za naše interese, a sjedite tu na tim funkcijama. pa neka vam boro ukida i dalje šta mu se ćefne.Gray wrote:I samo da kažem da se ničijim zahtjevima nije trgovalo, kada je dekan predložio da se jedan od zahtjeva odloži, tj da se o tome neki drugi put odlučuje, svi smo to odbili i zahtijevali da se svi zahtjevi ispune. Oktobarski nije ni bio jedan od zahtjeva, ni juče ni danas.
Kao prvo, niti sjedim na kakvim funkcijama u USP-u niti me to zanima. Kao drugo, ja nisam pravio zahtjeve starog sistema, kada se dogovaralo koji će biti zahtjevi ljudi koji studiraju po starom sistemu su iznijeli svoje zahtjeve, i to je bio bezuslovan upis. Ništa drugo studenti starog sistema, koji su bili prisutni, nisu ni tražili.
Kao drugo, pa bit će svi apsolventski rokovi, novembar, decembar, mart, april, maj, pored redovnih rokova.
- ladyblue18
#534 Re: Pravni fakultet-UPIS
USP je rekao da je Boro porucio da se moze o svemu razgovorati osim o okt. roku jer nije po zakonu.
I tako su odustali od toga.
Ne vidim sad u cemu je problem, mozda si se ti @eyesburn trebao prijaviti da budes dio pregovarackog tijela, pa bi mozda rekao Boro evo hajd ucinit cemo iznimku.
I da, ni meni nije jasno zasto ne mozemo imati oktobar (meni svejedno, nemam koristi od njega) ali zbog raje kojoj treba.
Ako vec moze u Tz...
Inace, Boro je jucer odrzao sastanak sa Mehmedicem, i ministrom obrazovanja da bi s njima vidio sta se moze uraditi povodom zahtjeva, jer sve sto se trazilo je ipak protivno zakonu.
No, dobili smo vecinu toga, i ja sam zadovoljna, sta je tu je.
Ne vidim sad u cemu je problem, mozda si se ti @eyesburn trebao prijaviti da budes dio pregovarackog tijela, pa bi mozda rekao Boro evo hajd ucinit cemo iznimku.
I da, ni meni nije jasno zasto ne mozemo imati oktobar (meni svejedno, nemam koristi od njega) ali zbog raje kojoj treba.
Ako vec moze u Tz...
Inace, Boro je jucer odrzao sastanak sa Mehmedicem, i ministrom obrazovanja da bi s njima vidio sta se moze uraditi povodom zahtjeva, jer sve sto se trazilo je ipak protivno zakonu.
-
Gray
#535 Re: Pravni fakultet-UPIS
ladyblue18 wrote:USP je rekao da je Boro porucio da se moze o svemu razgovorati osim o okt. roku jer nije po zakonu.
Ako vec moze u Tz...
Kao prvo, u Tuzli je na snazi drugi zakon, pošto je visoko obrazovanje u nadležnosti kantona. Kakav je taj zakon, to ne znam.
Kao drugo, nije tačno da je protivno zakonu, u tome i jeste stvar što se nije tražilo ništa van zakona, neko samo zakonom garantovana prava.
A za socijalne rokove za bolonju nije bilo realno i umjesto toga smo tražili koliziju. Stari sistem na sastanku kada su se formirali zahtjevi nije ni spomenuo oktobarske rokove kao svoje zahtjeve, nego samo bezuslovan upis.
- ladyblue18
#536 Re: Pravni fakultet-UPIS
E pa ja onda ne znam u cemu je problem. Sto ukinuse oktobar, koliko sam shvatila ovo je prvi put da ga nemaGray wrote: Kao prvo, u Tuzli je na snazi drugi zakon, pošto je visoko obrazovanje u nadležnosti kantona. Kakav je taj zakon, to ne znam.
Kao drugo, nije tačno da je protivno zakonu, u tome i jeste stvar što se nije tražilo ništa van zakona, neko samo zakonom garantovana prava.
A za socijalne rokove za bolonju nije bilo realno i umjesto toga smo tražili koliziju. Stari sistem na sastanku kada su se formirali zahtjevi nije ni spomenuo oktobarske rokove kao svoje zahtjeve, nego samo bezuslovan upis.
-
Gray
#537 Re: Pravni fakultet-UPIS
Za stari sistem ili bolonju?
Ako je za stari sistem onda stvarno ne znam, jer se nisam zanimao time, ja sam bolonja i istraživao sam i starao se za svoje probleme da ih iznesem i formiram zahtjeve na osnovu toga, tako da ne znam šta je sa starim sistemom.
Ako je za stari sistem onda stvarno ne znam, jer se nisam zanimao time, ja sam bolonja i istraživao sam i starao se za svoje probleme da ih iznesem i formiram zahtjeve na osnovu toga, tako da ne znam šta je sa starim sistemom.
- ladyblue18
#538 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ma bolonja.
-
Gray
#539 Re: Pravni fakultet-UPIS
Za bolonju mislim zato što bolonjski proces stvarno ne poznaje socijalni rok. Zbog toga je umjesto toga tražena kolizija, a umjesto ljetne škole što ima na nekim fakultetima je ostao jedan termin u septembru.
A ovi svi ostali zahtjevi jestu utemeljeni na zakonu, i dekan je sam rekao da nam odobravanjem ovih zahtjeva on ništa ne poklanja nego nam jednostavno omogućava zakonska prava.
A ovi svi ostali zahtjevi jestu utemeljeni na zakonu, i dekan je sam rekao da nam odobravanjem ovih zahtjeva on ništa ne poklanja nego nam jednostavno omogućava zakonska prava.
-
elSaik
#540 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ja sam prezadovoljan i zato hvala svima koji su učestvovali.
-
Gray
#541 Re: Pravni fakultet-UPIS
Uvijek ih ima koji su nezadovoljni i koji bi još nešto da ostvare, a kada se sve radilo nije ih nigdje bilo.
Nemate pojma šta su neke kolegice i kolege, ne iz USP-a, sve radili da bi dobili ove zahtjeve, od toga da su protest u ponedjeljak prijavili u MUP-u na svoje ime i na svoju odgovornost, hodanja po ministarstvima, rektroratu univerziteta, kod dekana itd već mjesec dana. Dakle ništa nije došlo samo od sebe preko noći.
Nemate pojma šta su neke kolegice i kolege, ne iz USP-a, sve radili da bi dobili ove zahtjeve, od toga da su protest u ponedjeljak prijavili u MUP-u na svoje ime i na svoju odgovornost, hodanja po ministarstvima, rektroratu univerziteta, kod dekana itd već mjesec dana. Dakle ništa nije došlo samo od sebe preko noći.
-
elSaik
#542 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ma pusti to. Lahko je ništa ne raditi i onda nakon što se posao odradi kukati "a gdje je ovo, a gdje je ono". 
- Sarajevo89er
#543 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pa nakon svega ispričanog i opjevanog može li mi neko odgovoriti da li je vraćen aprilski i septembarski rok za bolonjce?
-
elSaik
#544 Re: Pravni fakultet-UPIS
Jeste.Sarajevo89er wrote:Pa nakon svega ispričanog i opjevanog može li mi neko odgovoriti da li je vraćen aprilski i septembarski rok za bolonjce?
- ladyblue18
#545 Re: Pravni fakultet-UPIS
Za sve bolonjce, ili za nas "u tranziciji"? 
-
elSaik
#546 Re: Pravni fakultet-UPIS
Za nas u tranziciji. Generacija 2009/10 i sve naredne neće imati aprilskog i jednog u septembru.ladyblue18 wrote:Za sve bolonjce, ili za nas "u tranziciji"?
-
elma_h
#547 Re: Pravni fakultet-UPIS
molim vas da li iko zna da li vanredni studenti mogu upisati narednu godinu u januaru ???????
- ladyblue18
#548 Re: Pravni fakultet-UPIS
elma_h wrote:molim vas da li iko zna da li vanredni studenti mogu upisati narednu godinu u januaru ???????
- burek_in_space
#549 Re: Pravni fakultet-UPIS
Shta si zbunjena lejdi?!ladyblue18 wrote:elma_h wrote:molim vas da li iko zna da li vanredni studenti mogu upisati narednu godinu u januaru ???????![]()
Prije je postojala ova mogucnost, kada se da uslov u januaru, ali mislim da vishe nema ovoga.
@elma_h, najsigurnije ti je da nazovesh studentsku sluzhbu PF i fino dobijesh informaciju iz prve ruke.
- ladyblue18
#550 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ma ne more to ba.