Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Great Cornholio

#526 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Great Cornholio »

Malika wrote:
Great Cornholio wrote: Elezovića ima i u Tuzli, a ti Elezovići su porijeklom iz Hercegovine. Pirić, Begović, Habul, Taslaman, Ovčina,Kozlić, Burek, Tanović,Telarević,Salman, Jerković, Žuštra su neke od muslimanskih porodica koje su u Tuzlu doselile iz istočne Hercegovine.
Pozdrav,

Familije koje si ti naveo su uglavnom iz okoline Uboskog(Istocna Hercegovina) , i sigurno su dosle u Tuzlu poslje 1943.
Da, doselile su uglavnom poslije 2.sv. rata, najviše iz okoline Trebinja i Ljubinja.
Fratris

#527 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

EdinSA wrote:Mene interesuje porijeklo familije GRANULO isto iz Bjelimica kod Konjica? Pozdrav za zmaja82 :-D
U istoj knjizi, "Konjic i njegova okolica: Starosjedilački rodovi," piše ovako:

"Prezime je nastalo po nadimku Granulo, od lat. granulum (zrnce)

Vjerovatno su starinci ili doseljenici u selima Gradeljina, Ježiprosina, Ljubuča i Lađanica.

U selu Gradeljina postoji zaselak Granuli"

Znači, ili su doselili ili nisu. :lol: Dr. Mulić je bar pošten i ne tvrdi da ima informacije koje nema. :D

Šalu na stranu, Dr. Mulić je pregledao mnoštvo dokumenata a i skupio oralnu tradiciju, pa ako ne zna odakle su Granuli, znači da su star rod na području Bjelimića. Pošto se oralna tradicija zadržava nekih 200-300 godina, to bi značilo da su Granuli u Bjelimiću živjeli i u XVII stoljeću. Ako jesu doselili, onda je to bilo u rano doba turske vladavine. S obzirom na pravce kretanja, kao i porijeklo nekih drugih rodova u Bjelimiću, Hercegovina ili Crna Gora bi bile moguća mjesta doseljavanja.

Što se tiče samog prezimena, ono je očito iz romanske(vlaške) antroponimije. Vlasi su srednjovjekovni stočari koji su još za vrijeme bosanskog kraljevstva imali katune(sela) u planinama istočne Hercegovine. Oni su tada skoro sigurno govorili slavenskim jezikom, ali su u nekom trenutku u prošlosti govorili istočno-romanskim dijalektom koji je vjerovatno bio sličan rumunjskom. Na rumunjskom Granul u stvari znači granit a ne zrnce. -o je tipično slavenski dodatak. Ostataka romanskog jezika ima u mnogim prezimenima u Bosni. Nastavak -ul u rumunjskom čini deminutive, i jezički je skoro identičan nastavku -ić. Tako je drak na rumunjskom vrag a drakul je vražić. Kao i -ić kod nas, -ul je korišteno kod nastanka prezimena. Takva prezimena su Radul(o), Gagul(a), Mamul(a) i još mnoga druga.

Spomenut ću još da u Bosni ima i Srba s prezimenom Granulo. Ili ih je bar bilo krajem XIX stoljeća. Šematizam Dabrobosanske Mitropolije navodi porodicu Granulo u parohiji Piskavica(sjeveroistočno od BL, na Kozari) sa slavom Sv. Stefan(9. januar). Nema nikakvih naznaka imaju li kakve veze s bjelimićkim Granulima.
Fratris

#528 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Eh, da. Spomenuti zaseok Granuli sela Gradeljina

http://img51.imageshack.us/img51/9000/51457456.png
theTruePath

#529 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by theTruePath »

Tešnjak wrote:Interesuje me porijeklo porodice HALEP kao i nastanak ovog rijetkog prezimena. Porijeklo Halepa po nekima moglo bi biti iz Male Azije u što ne vjerujem. Hvala svima koji mi pomognu riješiti ovu zagonetku.

sto ne vjerujes?

a mene interesuje porijeklo porodice Kesmer(keshmer) iz Visegrada? kazu da je turskog porijekla,ime zvuci tursko tako da zvuci vjerovatno,ali me zanimaju onako detalji?
DR Feniks

#530 Porijeklo porodica i prezimena Petković i Begenišić

Post by DR Feniks »

Pozdrav svima!
Zanima me da li neko mozda zna nesto o porijeklu Pravoslavnih porodica Petković i Begenišić iz Goražda.Ono što znam o Petkovićima jeste da su navodno porijeklom iz Crne Gore.Po pričama bila su petorica braće(ne znam njihovo tadašnje prezime):Petko,Jovan,Gavrilo,Marko i Stjepan od kojih su nastale familije Petković,Jovanović,Gavrilović...i svi oni i dan danas slave sv.Iliju.
Što se tiče Begenišića znam da su došli iz Foče,a u Foču su stigli od nekud iz Hercegovine.
Ako neko nešto zna o porijeklu familija i njihovih prezimena(Petković i Begenišić) molim Vas neka napiše,nezavisno od ovoga što sam ja već ovde napisao.
Fratris

#531 Re: Porijeklo porodica i prezimena Petković i Begenišić

Post by Fratris »

DR Feniks wrote:Pozdrav svima!
Zanima me da li neko mozda zna nesto o porijeklu Pravoslavnih porodica Petković i Begenišić iz Goražda.Ono što znam o Petkovićima jeste da su navodno porijeklom iz Crne Gore.Po pričama bila su petorica braće(ne znam njihovo tadašnje prezime):Petko,Jovan,Gavrilo,Marko i Stjepan od kojih su nastale familije Petković,Jovanović,Gavrilović...i svi oni i dan danas slave sv.Iliju.
Što se tiče Begenišića znam da su došli iz Foče,a u Foču su stigli od nekud iz Hercegovine.
Ako neko nešto zna o porijeklu familija i njihovih prezimena(Petković i Begenišić) molim Vas neka napiše,nezavisno od ovoga što sam ja već ovde napisao.
Slave li Begenišići o kojim govoriš Đurđevdan?
Fratris

#532 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Tešnjak wrote:Interesuje me porijeklo porodice HALEP kao i nastanak ovog rijetkog prezimena. Porijeklo Halepa po nekima moglo bi biti iz Male Azije u što ne vjerujem. Hvala svima koji mi pomognu riješiti ovu zagonetku.
Halepi su po prezimenu skoro sigurno porijeklom od nekog ko je došao iz Male Azije. Halep je tursko ime za sirijski grad Aleppo. Ovi za koje se ti zanimaš su vjerovatno iz Raduše kod Tešnja. Postoji i rod Halep u Turbetu kod Travnika, ali ne znam jesu li rod s raduškim ili jednostavno i oni imaju pretka porijeklom iz Aleppa.
majstorina

#533 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by majstorina »

Great Cornholio wrote:
Malika wrote:
Tešnjak wrote:Postao/la limunada25 dana 18/01/2011 18:39

Amazonka27 je napisao/la:
nacho_ je napisao/la:
Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ima.

Elezovića ima i u Tešnju. Možda neko zna od kuda su se naselili u ovaj kraj ? Možda iz Hercegovine ?

Pozdrav !

Elezovici u Gronjem Hrasnu (i u selima Zabrdje,Poljice,Ubosko i Pijesci ) su jedan rod ,ali nisu u rodu sa Elezovicima iz Bugojnog,Konjica,Tesnja ,Crne Gore itd.
Elezovića ima i u Tuzli, a ti Elezovići su porijeklom iz Hercegovine. Pirić, Begović, Habul, Taslaman, Ovčina,Kozlić, Burek, Tanović,Telarević,Salman, Jerković, Žuštra su neke od muslimanskih porodica koje su u Tuzlu doselile iz istočne Hercegovine.
U sklopu sela Gleđevci koje se nalazi između Ljubinja i Stoca postoji zaselak Pirići u kojem je stanovala istoimena porodica.Vjerovatno su autohtoni tj, potiču od vlaha Gleđevaca ogranka Burmaza.Taslamani su iz Kruševice 6 kilometara istočno od Ljubinja.Kozlić je iz Žabice kod Ljubinja a po priči su rod sa pravoslavnim Drapićima iz istoimenog sela.Bureci su po svom predanju stigli iz Sofije u vrijeme osvajanja Hercegovine a živjeli su u ljubinjskom naselju Prisojani i selima Kapavica i Vlahovići.Salman je živio u Žabici i navodno potiče od pravoslavnih Tomanovića iz Lubomira.Žuštre su po sopstvenom kazivanju od katolika Skaramuca iz Ravnog a u Grablje kod Ljubinja doselili su se oko 1750 godine.
EdinSA

#534 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by EdinSA »

Fratris wrote:
EdinSA wrote:Mene interesuje porijeklo familije GRANULO isto iz Bjelimica kod Konjica? Pozdrav za zmaja82 :-D
U istoj knjizi, "Konjic i njegova okolica: Starosjedilački rodovi," piše ovako:

"Prezime je nastalo po nadimku Granulo, od lat. granulum (zrnce)

Vjerovatno su starinci ili doseljenici u selima Gradeljina, Ježiprosina, Ljubuča i Lađanica.

U selu Gradeljina postoji zaselak Granuli"

Znači, ili su doselili ili nisu. :lol: Dr. Mulić je bar pošten i ne tvrdi da ima informacije koje nema. :D

Šalu na stranu, Dr. Mulić je pregledao mnoštvo dokumenata a i skupio oralnu tradiciju, pa ako ne zna odakle su Granuli, znači da su star rod na području Bjelimića. Pošto se oralna tradicija zadržava nekih 200-300 godina, to bi značilo da su Granuli u Bjelimiću živjeli i u XVII stoljeću. Ako jesu doselili, onda je to bilo u rano doba turske vladavine. S obzirom na pravce kretanja, kao i porijeklo nekih drugih rodova u Bjelimiću, Hercegovina ili Crna Gora bi bile moguća mjesta doseljavanja.

Što se tiče samog prezimena, ono je očito iz romanske(vlaške) antroponimije. Vlasi su srednjovjekovni stočari koji su još za vrijeme bosanskog kraljevstva imali katune(sela) u planinama istočne Hercegovine. Oni su tada skoro sigurno govorili slavenskim jezikom, ali su u nekom trenutku u prošlosti govorili istočno-romanskim dijalektom koji je vjerovatno bio sličan rumunjskom. Na rumunjskom Granul u stvari znači granit a ne zrnce. -o je tipično slavenski dodatak. Ostataka romanskog jezika ima u mnogim prezimenima u Bosni. Nastavak -ul u rumunjskom čini deminutive, i jezički je skoro identičan nastavku -ić. Tako je drak na rumunjskom vrag a drakul je vražić. Kao i -ić kod nas, -ul je korišteno kod nastanka prezimena. Takva prezimena su Radul(o), Gagul(a), Mamul(a) i još mnoga druga.

Spomenut ću još da u Bosni ima i Srba s prezimenom Granulo. Ili ih je bar bilo krajem XIX stoljeća. Šematizam Dabrobosanske Mitropolije navodi porodicu Granulo u parohiji Piskavica(sjeveroistočno od BL, na Kozari) sa slavom Sv. Stefan(9. januar). Nema nikakvih naznaka imaju li kakve veze s bjelimićkim Granulima.

Hvala Fratris !!!
tackaTackica

#535 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by tackaTackica »

Molim Vas, porijeklo porodice Petrović iz Močioca (opština Stari grad - Sarajevo)? Prema predanju vode porijeklo od porodice Simeunović iz Nahoreva (Sarajevo) i došli su u Sarajevo iz doline Tare (Crna Gora). Slave Sv. Nikolu.
Great Cornholio

#536 Re: Porijeklo porodica i prezimena

majstorina wrote: Žuštre su po sopstvenom kazivanju od katolika Skaramuca iz Ravnog a u Grablje kod Ljubinja doselili su se oko 1750 godine.
Znao sam, nisam ja vaki naopak mogo ispast samo od jedne vjere :-D Šalim se, nena mi je rođena u Grablju kod Ljubinja, a djevojačko joj je prezime Žuštra :) Znaš li šta o Begovićima iz mjesta Begović kula kod Trebinja, ako su oni od neke treće vjere, i još ako dodam tu Okiće i Hodžiće sa majčine strane ( Iz Srebrenika došli u Tuzlu) onda je sasvim jasno zašto sam ja kjafir :lol:
Great Cornholio

#537 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Nađoh ja nešto o Begovićima iz Begović Kule Kod trebinja, i to ovdje http://medzlis-trebinje.ba/web/index.ph ... Itemid=131

Kaže 'vako :"Vješti vozač tridesetogodišnjeg mercedesa Esad Selimović i saputnik Mirsad Pervan iz Trebinja u jedan glas nakon prijeđenih desetak kolometara planinskog puta predlažu odmor u podnožju Begovića Kule čiji se ruševni obrisi jasno vide na brdu iznad nas.Kad se motor ugasio koji je pravio poveću buku osjetio sam da sam se odmorio. Stali smo na putu pred selom sa kućama ali urušenim koje više kazano hercegovački liče na omeđine. Sve od njih je nestalo osim kamena.Ovdje je davno stao život. Posebno se to vidi po urušenoj kuli na brijegu iznad nekad prestižnog i sigurnog plemena Begovićać stanovnika ovog sela, i po mezarima sa starim i bezimenim nišanima oko kojih za čudo stoji „suho“ zidani kameni zid sa mnogo manjim oštećenjima u odnosu na kuće. A njih, Begovića je ovdje bilo, kažu, preko trideset familija" .

Ima l' ko još da potiče iz neke plemenske zajednice :lol:
Van Halen

#538 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Van Halen »

Ti prvi
Fratris

#539 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Great Cornholio wrote:Znao sam, nisam ja vaki naopak mogo ispast samo od jedne vjere :-D Šalim se, nena mi je rođena u Grablju kod Ljubinja, a djevojačko joj je prezime Žuštra :) Znaš li šta o Begovićima iz mjesta Begović kula kod Trebinja, ako su oni od neke treće vjere, i još ako dodam tu Okiće i Hodžiće sa majčine strane ( Iz Srebrenika došli u Tuzlu) onda je sasvim jasno zašto sam ja kjafir :lol:
Priča ide i dalje. :) Skaramuce(što je neki talijanski nadimak, jer Talijani imaju prezime Scaramuzza) su samo odvojak starog roda Dobroslavića iz Popova. Dobroslavići se vrlo rano spominju u Popovu. Početkom XVII stoljeća, nekoliko župnika u Ravnom su Dobroslavići. U isto vrijeme, u Dubrovniku se spominju Dobroslavići iz Popova kao vrsni krznari i kožari. I dan-danas na području dubrovačkog primorja ima Dobroslavića. Ja bih ti preporučio da ih zovneš i pitaš imaju li kakve apartmane...dok još nije počela sezona. Mislim, krv nije voda. :D

A Begovići oko Trebinja su porijeklom iz Risna i Herceg-novog u Boki. Nakon što je Venecija zauzela ta dva grada 1689. godine, muslimansko stanovništvo se većinom povuklo u istočnu Hercegovinu.
DR Feniks

#540 Re: Porijeklo porodica i prezimena Petković i Begenišić

Post by DR Feniks »

Fratris wrote:
DR Feniks wrote:Pozdrav svima!
Slave li Begenišići o kojim govoriš Đurđevdan?
Da,slave Đurđevdan.Znaš lli nešto?
Fratris

#541 Re: Porijeklo porodica i prezimena Petković i Begenišić

Post by Fratris »

DR Feniks wrote:Da,slave Đurđevdan.Znaš lli nešto?
Znam. :) Ne znam kako su doselili u Foču, ali došli su iz okolice Trebinja. U stvari, znam kako su doselili ali ne znam kad. Doselili su kao i mnogi Hercegovci zbog manjka zemlje, pošto je glavna migracijska struja išla s juga na sjever.

Begenišići žive u selima Duži, Gorica, Orahovac i Budoši u trebinjskoj općini. Svi slave Đurđevan(koji je bio jučer, pa sretna im slava :) ) i svi su istog porijekla, iz regije Zupci uz granicu s Hrvatskom. U Zupcima su im rođaci Đurići. O Zupcima imam knjigu kod kuće, pa ću pogledati šta u njoj piše o Đurićima.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#542 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Pera Trta »

OT, ali zar ima pravoslavnih Srba koji ne slave Đurđevdan?
Fratris

#543 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Pera Trta wrote:OT, ali zar ima pravoslavnih Srba koji ne slave Đurđevdan?
Mislim na porodičnu slavu. :lol:
DR Feniks

#544 Re: Porijeklo porodica i prezimena Petković i Begenišić

Post by DR Feniks »

Fratris wrote:
DR Feniks wrote:Da,slave Đurđevdan.Znaš lli nešto?
Znam. :) Ne znam kako su doselili u Foču, ali došli su iz okolice Trebinja. U stvari, znam kako su doselili ali ne znam kad. Doselili su kao i mnogi Hercegovci zbog manjka zemlje, pošto je glavna migracijska struja išla s juga na sjever.

Begenišići žive u selima Duži, Gorica, Orahovac i Budoši u trebinjskoj općini. Svi slave Đurđevan(koji je bio jučer, pa sretna im slava :) ) i svi su istog porijekla, iz regije Zupci uz granicu s Hrvatskom. U Zupcima su im rođaci Đurići. O Zupcima imam knjigu kod kuće, pa ću pogledati šta u njoj piše o Đurićima.
E hvala ti.Poklapa se sa onim sto znam.A znaš lli nešto možda o Petkovićima i porijeklu samog prezimena Begenišić,kako je nastalo?Pretpostavljam da ima veze sa turskim izrazom begenisati,ali kakve to veze ima sa prezimenom nemam pojma :-D Hvala još jednom!!!
DR Feniks

#545 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by DR Feniks »

E hvala ti.Poklapa se sa onim sto znam.A znaš lli nešto možda o Petkovićima i porijeklu samog prezimena Begenišić,kako je nastalo?Pretpostavljam da ima veze sa turskim izrazom begenisati,ali kakve to veze ima sa prezimenom nemam pojma :-D Hvala još jednom!!!
Ciprol

#546 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Ciprol »

da li neko ima sta o porodici Musić?
Fratris

#547 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Ciprol wrote:da li neko ima sta o porodici Musić?
Oklen su i koje su vjere? Musić je često prezime, i ima ga i kod Srba i kod Bošnjaka. Nisam gledao za Hrvate, ali moguće je da i kod njih ima Musića. Da bi išta mogao reći, molio bih malo više informacije.
Ciprol

#548 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Ciprol »

zanimaju me Musići iz prijedora i Musići iz bosanske krupe.
sto se tice narodnosti, bosnjaci.
Great Cornholio

#549 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Fratris wrote: I dan-danas na području dubrovačkog primorja ima Dobroslavića. Ja bih ti preporučio da ih zovneš i pitaš imaju li kakve apartmane...dok još nije počela sezona. Mislim, krv nije voda. :D
Super, sad u Dubrovniku imam još više rodbine, valjda ću sa Dobroslavićima imati više sreće, ove Žuštre slabo zovu kad je sezona :D Naime, nenin brat (Žuštra) je iz Grablja preselio u Dubrovnik i tamo živi preko 50 godina.
Fratris

#550 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Ciprol wrote:zanimaju me Musići iz prijedora i Musići iz bosanske krupe.
sto se tice narodnosti, bosnjaci.
Musići su u Bos. Krupi ogranak roda Šertović. 1920.-ih je u Krupi bilo 11 kuća Musića a 14 Šertovića, znači sve skupa 25 domaćinstava ovog roda. Predak Šertovića(a samim tim i Musića) je doselio u Krupu iz Kamengrada krajem XVI ili početkom XVII stoljeća. Pošto su Turci osvojili Krupu 1565., vrlo je moguće da porodična tradicija Šertovića ukazuje na to da su oni došli odmah po zauzeću Krupe, i da im je predak vjerovatno bio vojnik koji je sudjelovao u tome. Kamengrad i okolica su bili polazna točka za mnoge pohode na zapad u to vrijeme, i taj kraj je dao dosta vojnika. Sam Hasan-paša Predojević je po tradiciji bio iz siromašne porodice iz tog kraja.

Za prijedorske Husiće nisam siguran. Imam par članaka o porijeklu porodica u Prijedoru, ali letimičnim pregledom nisam uspio naći Husiće, a članci naravno nemaju indeks. Ako ti se da pregledati 4-5 stranica teksta, javi mi se na PP.
Post Reply