Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ljubav_aha

#526 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:tebe moze iritirati i to je tvoje apsolutno pravo,to da se iziritiras :D salim se
nema bona razgranicenja izmedju unutrasnje situacije i pozicije prema vani
bosnjacki nacionalni interes su jako veze s rep.Turskom
ti si naravno toga i svjesna
zato i jeste ovaka tema u ovakvom obliku ;-) :)
razfranicenja u vanjskoj i unutarnjo politic ne moze biti,ali se moze poceti ,logiucno iznutra,a ne cekanjem turske milosti :-)

tema je naravno usko vezana sa turcima,jer danasnji bosnajci poistovjecuju postojenja BiH iskljucivo zahvaljhujuci turcima u bilo kojem njenom vremenskom periodu
ljubav_aha

#527 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:ah mlada damo,na namaz se prvenstveno ide na zahvalu Uzvisenom ;-)
ako je Fatih toliko klanjao koliko kazu,imas tri pokusaja da pogodis na cemu je bio zahvalan ;-)
zar je klanjao vise od 5 puta dnevno :lol:

prvenstveno da se zahvali Bogu,ali ne iz samo spomenutog razloga :)

cemu se mole Bogu koji nisu imali takvu sansu kao sultan ;-)
ljubav_aha

#528 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:ah mlada damo,na namaz se prvenstveno ide na zahvalu Uzvisenom ;-)
ako je Fatih toliko klanjao koliko kazu,imas tri pokusaja da pogodis na cemu je bio zahvalan ;-)

zasto se mole Bogu koji nisu imali takvu sansu kao sultan ;-)
kamen spoticanja

#529 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:tebe moze iritirati i to je tvoje apsolutno pravo,to da se iziritiras :D salim se
nema bona razgranicenja izmedju unutrasnje situacije i pozicije prema vani
bosnjacki nacionalni interes su jako veze s rep.Turskom
ti si naravno toga i svjesna
zato i jeste ovaka tema u ovakvom obliku ;-) :)
razfranicenja u vanjskoj i unutarnjo politic ne moze biti,ali se moze poceti ,logiucno iznutra,a ne cekanjem turske milosti :-)

tema je naravno usko vezana sa turcima,jer danasnji bosnajci poistovjecuju postojenja BiH iskljucivo zahvaljhujuci turcima u bilo kojem njenom vremenskom periodu
:) :-) s cim se bosnjaci poistovjecuju stvar je politicke potrebe :)
a poceti iznutra znaci sta?prodavati flasiranu vodu?kome?
elektroenergetski sektor? kome?,ustavno uredjenje s kim? bildtom mozda? :)
jel to ona s majice "mnogo smo jaki" :)
kamen spoticanja

#530 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote:

zasto se mole Bogu koji nisu imali takvu sansu kao sultan ;-)
:-) ja tebi kazem da nazalost ne poznajes ljepotu islama ati meni ne vjerujes
klanjati je moguce vise od 5 puta dnevno,cak je i pozeljno u svim varijantama zahvalnosti
e sad za sto se zahvaljuju ovi sto nikad nisu bili sultan zaista ne znam
ali ti mogu reci na cemu se ja zahvaljujem,a ni ja nikad nisam bio sultan :)
ljubav_aha

#531 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote: :) :-) s cim se bosnjaci poistovjecuju stvar je politicke potrebe :)

naravno da je polticka potreba,cekaju mesije turke,pa nije sigurno iz ljubavi jednih prema drugima
kamen spoticanja

#532 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote: :) :-) s cim se bosnjaci poistovjecuju stvar je politicke potrebe :)

naravno da je polticka potreba,cekaju mesije turke,pa nije sigurno iz ljubavi jednih prema drugima
pa naravno,vidis da dodjes sama do odgovora kad hoces :)
mi imamo samo jednu ljubav,ljubav prema maloj beogradjanki iz pjesme halida beslica :)
no taj termin mesije turci ne koriste,oni vole reci za sebe da su fatihi :)
ljubav_aha

#533 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote: :-) ja tebi kazem da nazalost ne poznajes ljepotu islama ati meni ne vjerujes
klanjati je moguce vise od 5 puta dnevno,cak je i pozeljno u svim varijantama zahvalnosti
naravno da se moze klanjati vise puta , nisi shvatio salu :)

svako vjeruje u Boga iz licnih razloga ;-)

a zasto si zahvalan Bogu :?:

sto se tice teme,tema nije protiv islama
ljubav_aha

#534 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote: pa naravno,vidis da dodjes sama do odgovora kad hoces :)
mi imamo samo jednu ljubav,ljubav prema maloj beogradjanki iz pjesme halida beslica :)

zato su bosnjaci tako saburli,cekaju da ih spase turci ;-)

naravno da ne koriste isti termin,ali to ne znaci da ja moram koristiti njihov termin,znaju oni engleski jezik :lol:
kamen spoticanja

#535 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote: :-) ja tebi kazem da nazalost ne poznajes ljepotu islama ati meni ne vjerujes
naravno da se moze klanjati vise puta , nisi shvatio salu :)

svako vjeruje u Boga iz licnih razloga ;-)

a zasto si zahvalan Bogu :?:

sto se tice teme,tema nije protiv islama
oo shvatio sam,shvatio ;-)

hoces da kazes da svi imamo razlog da vjerujemo u Boga? slazem se u potpunosti :)

zasto sam zahvalan Bogu? ev sad trenutno sto sam docekao i ovaj petak pa imam priliku da u svecarskoj atmosferi petka opet zahvalim Bogu na svemu?i da mu uputim dovu za svasta :) i naravo i tebe da se sjetim u dovama :)

ja mislim da niko nije spomenuo nesto u pravcu da je tema protiv islama :)
ali je zato protiv cvrstih veza izmedju prijateljskih naroda BiH i rep. Turske :)
i tu smo se svi slozili
hajde lahka noc
prodje mi petak u forumanju :roll:
svako dobro zelim :)
kamen spoticanja

#536 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote: pa naravno,vidis da dodjes sama do odgovora kad hoces :)

zato su bosnjaci tako saburli,cekaju da ih spase turci ;-)

naravno da ne koriste isti termin,ali to ne znaci da ja moram koristiti njihov termin,znaju oni engleski jezik :lol:
nisu Bosnjaci saburli,ne mores bilivit al su bosnjaci ovaj put cak i inventivni,
jako mnogo rade na jacanju veza s rep. Turskom jer su svjesni da je to dobar put za postizanje nekih jako bitnih nacionalnih ciljeva :) to samo haman malko zulja cak i na forumu :)
turci i engleski :-) jok bona osim onih sto moraju niko ne zna engleski a i ne zeli da zna...jer naime u turskoj postoji jedna narodna izreka koja kaze "jedan dan svi ce govoriti turski" :) tako da se puno ne zahmete :)
no ne znam da li znas,jedan od mostova koji spaja anadoliju s europom,a ujedno i najveci i najljepsi od njih zove se sultan mehmed fatih :)
mnogo simbolike zar ne
lahka noc :)
sve najbolje :)
ljubav_aha

#537 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote: nisu Bosnjaci saburli,ne mores bilivit al su bosnjaci ovaj put cak i inventivni,
jako mnogo rade na jacanju veza s rep. Turskom jer su svjesni da je to dobar put za postizanje nekih jako bitnih nacionalnih ciljeva :) to samo haman malko zulja cak i na forumu :)
turci i engleski :-) jok bona osim onih sto moraju niko ne zna engleski a i ne zeli da zna...jer naime u turskoj postoji jedna narodna izreka koja kaze "jedan dan svi ce govoriti turski" :) tako da se puno ne zahmete :)
no ne znam da li znas,jedan od mostova koji spaja anadoliju s europom,a ujedno i najveci i najljepsi od njih zove se sultan mehmed fatih :)
mnogo simbolike zar ne
a sto je sa cinjenicama kako narod zivi u BiH :!:

zalosno je da cekaju turke,evo vec cijelih 17 godina :!:

izreka o jeziku je poput vica o muji ,kad krecu u osvajanje evrope :lol:

znam simolizam mostova,kao i simoblizam dzamija sa njegovim imenom,znacenje se moze uvijke prevesti u vise varijanti,zavisi od politike
Last edited by ljubav_aha on 25/12/2009 00:27, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#538 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

...
ljubav_aha

#539 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:oo shvatio sam,shvatio ;-)

hoces da kazes da svi imamo razlog da vjerujemo u Boga? slazem se u potpunosti :)

zasto sam zahvalan Bogu? ev sad trenutno sto sam docekao i ovaj petak pa imam priliku da u svecarskoj atmosferi petka opet zahvalim Bogu na svemu?i da mu uputim dovu za svasta :) i naravo i tebe da se sjetim u dovama :)

ja mislim da niko nije spomenuo nesto u pravcu da je tema protiv islama :)
ali je zato protiv cvrstih veza izmedju prijateljskih naroda BiH i rep. Turske :)
i tu smo se svi slozili
hajde lahka noc
prodje mi petak u forumanju :roll:
tema nije protiv veza sa truskom,tema je protiv predstavljanja vlastitie drzave na iskljucivo korijenima jedne okupatorske kulture

hvala,ali ne moras se mene sjetiti u dovama,jer Bog voli kad mu se savko licno obrati :)
michio

#540 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by michio »

Doprinos Sulejmana Veličanstvenog čovječanstvu prepoznala je i američka demokratija pa bi mogla i bosanska. :) Na nas je zapravo i imao uticaja.
ljubav_aha

#541 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Doprinos Sulejmana Veličanstvenog čovječanstvu prepoznala je i američka demokratija pa bi mogla i bosanska. :) Na nas je zapravo i imao uticaja.
tema je protiv predstavljanja vlastitie drzave na iskljucivo korijenima jedne okupatorske kulture[/quote]
michio

#542 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by michio »

Kad budem pri parama naručiću ovakav kip :D Ta neću kip nekih balkanskih čobana ambiciozno samoproglašenih kraljeva koji su se služili ko zna kakvim marifetlucima bez ikakvog uticaja na svjetska zbivanja.
Image
Last edited by michio on 25/12/2009 00:43, edited 3 times in total.
ljubav_aha

#543 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Kad budem pri parama naručiću ovakav kip :D
Image

aha,pa ti nejga idoliziras,radi sto hoces,mozes mu se i klanjati :lol:
kamen spoticanja

#544 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote: nisu Bosnjaci saburli,ne mores bilivit al su bosnjaci ovaj put cak i inventivni,
mnogo simbolike zar ne
a sto je sa cinjenicama kako narod zivi u BiH :!:

zalosno je da cekaju turke,evo vec cijelih 17 godina :!:

izreka o jeziku je poput vica o muji ,kad krecu u osvajanje evrope :lol:

znam simolizam mostova,kao i simoblizam dzamija sa njegovim imenom,znacenje se moze uvijke prevesti u vise varijanti,zavisi od politike
a ko ceka turke 17 godina,jedan turska zvanicna institucija prosla kroz tunel 93. i osnovala skolu u sarajevu...dosli su turci davno,ili ti odavno nisi prosetala sarajevom :)
narod u bih zivi taman toliko kolik rade,i na sebi i oko sebe :) no tu nam nisu mrski turci krivi :) al evo kazu i tu ce nam jos vise pomoci :)
simbolika ovog mosta najljepse se ocrtava kroz nedavnu izjavu ahmeta davutoglua u samom sarajevu "mi cemo doci na konjima" :)
e sad autoput kroz albaniju plus ovaj sto ce ici kroz sandzak do sarajeva i beograda...mislim da je simbolika vise nego jasna :) a i konji su im dobri
potkovani
:)
evo bila je i dova,kazu da se dova najbolj priam kad je drugi za tebe uputi :)
ljubav_aha

#545 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote: a ko ceka turke 17 godina,jedan turska zvanicna institucija prosla kroz tunel 93. i osnovala skolu u sarajevu...dosli su turci davno,ili ti odavno nisi prosetala sarajevom :)
narod u bih zivi taman toliko kolik rade,i na sebi i oko sebe :) no tu nam nisu mrski turci krivi :) al evo kazu i tu ce nam jos vise pomoci :)
simbolika ovog mosta najljepse se ocrtava kroz nedavnu izjavu ahmeta davutoglua u samom sarajevu "mi cemo doci na konjima" :)
e sad autoput kroz albaniju plus ovaj sto ce ici kroz sandzak do sarajeva i beograda...mislim da je simbolika vise nego jasna :) a i konji su im dobri
potkovani
:)
evo bila je i dova,kazu da se dova najbolj priam kad je drugi za tebe uputi :)
bila sam u sarajevu u augustu mjeseceu,u BiH nije bilo tolikog siromstva kao danas,pa gdje su ti turci da dadnu nesto sirotinji ,zato nije tacno kad kazes da je svima dobro :!:

a ilidza ima koliko trenutno novih univerziteta :mrgreen: hoce li sirotinja dobiti turske stipnedije :razz:

ma hoce turci u evropu,moraju graditi savremeni auto-put ,jer ova nova avio komapnija ne funkcionira prema ocekivanjima :lol:
callmethebreeeze

#546 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by callmethebreeeze »

turska je moderna i zajebana drzava, igraju veliku ulogu na istoku, a bome ce i na zapadu. bez obzira primili li ih ovi magarci u eu ili ne, oni ce i dalje biti vazan faktor. sad su poceli da poboljsavaju odnose sa sirijom, prisutni su iraku, glavni su saveznik amera pored izraela u tom dijelu svijeta, tako da njihov nece biti los. samo da malo prekinu one jadne kurde mlaviti i da malo smanje nacionalizam i ko bombon su. :D :D :D trebamo podrzavati uticaj svih velikih, sekularnih i demokratskih drzaava.
:D
ljubav_aha

#547 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:turska je moderna i zajebana drzava, igraju veliku ulogu na istoku, a bome ce i na zapadu. bez obzira primili li ih ovi magarci u eu ili ne, oni ce i dalje biti vazan faktor. sad su poceli da poboljsavaju odnose sa sirijom, prisutni su iraku, glavni su saveznik amera pored izraela u tom dijelu svijeta, tako da njihov nece biti los. samo da malo prekinu one jadne kurde mlaviti i da malo smanje nacionalizam i ko bombon su. :D :D :D trebamo podrzavati uticaj svih velikih, sekularnih i demokratskih drzaava.
jedan od razloga je : eu i dalje vjeruje kako ce turski drzavni sistem i dalje obsesivno kontrolisati religiozne insititucije , a sto se tice njihove suradnje sa SAD,taj proces traje dugo

Tuesday, February 24, 2009
Why enlargement is in trouble

by Katinka Barysch

It is five years since the EU admitted eight Central and East European countries, followed by another two in 2007. To celebrate this anniversary, Commissioner Olli Rehn has just released a report that explains how these countries have benefited from integrating into the EU. But any jubilant mood was dimmed by the current economic crisis in Central and Eastern Europe; and by the bleak outlook for further accessions.

There are long-standing and well-known reasons why enlargement to Turkey and the Western Balkans is proceeding so slowly: the political instability and economic backwardness of most of the current applicants; the enlargement fatigue of many West Europeans; the specific questions that Austrian, French and other politicians ask about Turkey’s European klix.

But there is another, more specific reason why enlargement is in trouble just now: various existing EU members are holding enlargement hostage to bilateral issues they have with some applicant or other. EU governments have always thrown their specific worries or pet projects into accession negotiations. But the boldness with which some now hold up the entire process to get what they want is almost unprecedented.

The most blatant example is Slovenia’s spat with Croatia over a stretch of Mediterranean border. Croatia was hoping to wrap up its accession negotiations this year so that it can join in 2010. But while 26 EU countries (and the European Commission) wanted to open ten new ‘chapters’ in the negotiations in 2008, Slovenia vetoed all but one. Since then, the political atmosphere between Ljubljana and Zagreb has become so poisonous that the EU has called in Nobel Prize winning diplomatic Martti Ahtisaari to find a way out.

Cyprus, meanwhile, is blocking several chapters in Turkey’s accession talks, probably in the hope of gaining leverage in the peace talks that are going on in the divided island. France is also holding up the talks, but for more profound reasons: since Nicolas Sarkozy prefers a ‘privileged partnership’, he argues that Turkey need not bother with those chapters of the acquis that are only relevant for full members.

Meanwhile, the Dutch government is vetoing an EU-Serbia ‘stabilisation agreement’ (an important step on the path towards candidate status) because it wants Belgrade to first deliver Ratko Mladic to the war-crimes tribunal in The Hague. Greece is holding Macedonia’s application hostage to its long-running dispute over the country’s proper name. Although Macedonia has had official candidate status since 2005, the Council has not yet asked the Commission for an ‘opinion’ on the country’s readiness. Without this report, the negotiations cannot start. Already, Brussels-watchers speculate which EU nation could impose a veto over a possible application from Iceland, perhaps over fishing rights.

One high-level Commission official warns that bilateral issues could “suffocate the enlargement agenda”. This would be a dangerous development in what is going to be a crucial year for accession. Albania, Bosnia and Serbia are planning to hand in their formal applications for membership this year, as Montenegro already did at the end of 2008. The EU needs to stand ready to respond in an encouraging and constructive way, not with the stony silence that has met recent advances from countries in the Western Balkans.

Turkey’s accession could also be heading for trouble this year. The EU is due to review the implementation of the ‘Ankara protocol’ under which Turkey is obliged to open up its ports and airports for ships and planes from Cyprus. Turkey is unlikely to comply unless there is progress in the peace talks between northern and southern Cyprus – a faint prospect after 40 years of divisions. Some EU governments will insist that Turkey’s accession process will be put on hold. Even if there were no such demands, there are now so many bilateral vetoes on different bits of the Turkish accession talks that the EU would simply run out of chapters to negotiate with Ankara.

Only a big political push can resolve these multiple deadlocks. But most EU members are not keen on moving enlargement along. West Europeans will be even more fearful of cheap competition from eastern newcomers now that their economies are in recession and unemployment is rising everywhere. EU governments will be cautious not to take any unpopular decisions on enlargement ahead of the elections to the European Parliament in June 2009 and the second Irish referendum on the Lisbon treaty in the autumn. By then, however, irreparable damage could already have been done to the credibility of the enlargement process, especially if the accession of Croatia – by far the best prepared of the current aspirants – was foiled or delayed because of a bilateral border spat.

EU governments need some vision here. They should conclude a ‘gentlemen’s agreement’ not to veto accessions because of bilateral grievances. They need to find a way of keeping Turkey’s accession process alive even if no breakthrough is achieved in Cyprus this year. And they should allow the Commission to get going with the opinions on the Western Balkans countries. The debate on whether these countries are ready to join the EU should be conducted on the basis of these reports, not ahead of them.

Katinka Barysch is deputy director of the Centre for European Reform.
Posted by Centre for European Reform
callmethebreeeze

#548 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
callmethebreeeze wrote:turska je moderna i zajebana drzava, igraju veliku ulogu na istoku, a bome ce i na zapadu. bez obzira primili li ih ovi magarci u eu ili ne, oni ce i dalje biti vazan faktor. sad su poceli da poboljsavaju odnose sa sirijom, prisutni su iraku, glavni su saveznik amera pored izraela u tom dijelu svijeta, tako da njihov nece biti los. samo da malo prekinu one jadne kurde mlaviti i da malo smanje nacionalizam i ko bombon su. :D :D :D trebamo podrzavati uticaj svih velikih, sekularnih i demokratskih drzaava.
jedan od razloga je : eu i dalje vjeruje kako ce turski drzavni sistem i dalje obsesivno kontrolisati religiozne insititucije , a sto se tice njihove suradnje sa SAD,taj proces traje dugo

Tuesday, February 24, 2009
Why enlargement is in trouble

by Katinka Barysch

It is five years since the EU admitted eight Central and East European countries, followed by another two in 2007. To celebrate this anniversary, Commissioner Olli Rehn has just released a report that explains how these countries have benefited from integrating into the EU. But any jubilant mood was dimmed by the current economic crisis in Central and Eastern Europe; and by the bleak outlook for further accessions.

There are long-standing and well-known reasons why enlargement to Turkey and the Western Balkans is proceeding so slowly: the political instability and economic backwardness of most of the current applicants; the enlargement fatigue of many West Europeans; the specific questions that Austrian, French and other politicians ask about Turkey’s European klix.

But there is another, more specific reason why enlargement is in trouble just now: various existing EU members are holding enlargement hostage to bilateral issues they have with some applicant or other. EU governments have always thrown their specific worries or pet projects into accession negotiations. But the boldness with which some now hold up the entire process to get what they want is almost unprecedented.

The most blatant example is Slovenia’s spat with Croatia over a stretch of Mediterranean border. Croatia was hoping to wrap up its accession negotiations this year so that it can join in 2010. But while 26 EU countries (and the European Commission) wanted to open ten new ‘chapters’ in the negotiations in 2008, Slovenia vetoed all but one. Since then, the political atmosphere between Ljubljana and Zagreb has become so poisonous that the EU has called in Nobel Prize winning diplomatic Martti Ahtisaari to find a way out.

Cyprus, meanwhile, is blocking several chapters in Turkey’s accession talks, probably in the hope of gaining leverage in the peace talks that are going on in the divided island. France is also holding up the talks, but for more profound reasons: since Nicolas Sarkozy prefers a ‘privileged partnership’, he argues that Turkey need not bother with those chapters of the acquis that are only relevant for full members.

Meanwhile, the Dutch government is vetoing an EU-Serbia ‘stabilisation agreement’ (an important step on the path towards candidate status) because it wants Belgrade to first deliver Ratko Mladic to the war-crimes tribunal in The Hague. Greece is holding Macedonia’s application hostage to its long-running dispute over the country’s proper name. Although Macedonia has had official candidate status since 2005, the Council has not yet asked the Commission for an ‘opinion’ on the country’s readiness. Without this report, the negotiations cannot start. Already, Brussels-watchers speculate which EU nation could impose a veto over a possible application from Iceland, perhaps over fishing rights.

One high-level Commission official warns that bilateral issues could “suffocate the enlargement agenda”. This would be a dangerous development in what is going to be a crucial year for accession. Albania, Bosnia and Serbia are planning to hand in their formal applications for membership this year, as Montenegro already did at the end of 2008. The EU needs to stand ready to respond in an encouraging and constructive way, not with the stony silence that has met recent advances from countries in the Western Balkans.

Turkey’s accession could also be heading for trouble this year. The EU is due to review the implementation of the ‘Ankara protocol’ under which Turkey is obliged to open up its ports and airports for ships and planes from Cyprus. Turkey is unlikely to comply unless there is progress in the peace talks between northern and southern Cyprus – a faint prospect after 40 years of divisions. Some EU governments will insist that Turkey’s accession process will be put on hold. Even if there were no such demands, there are now so many bilateral vetoes on different bits of the Turkish accession talks that the EU would simply run out of chapters to negotiate with Ankara.

Only a big political push can resolve these multiple deadlocks. But most EU members are not keen on moving enlargement along. West Europeans will be even more fearful of cheap competition from eastern newcomers now that their economies are in recession and unemployment is rising everywhere. EU governments will be cautious not to take any unpopular decisions on enlargement ahead of the elections to the European Parliament in June 2009 and the second Irish referendum on the Lisbon treaty in the autumn. By then, however, irreparable damage could already have been done to the credibility of the enlargement process, especially if the accession of Croatia – by far the best prepared of the current aspirants – was foiled or delayed because of a bilateral border spat.

EU governments need some vision here. They should conclude a ‘gentlemen’s agreement’ not to veto accessions because of bilateral grievances. They need to find a way of keeping Turkey’s accession process alive even if no breakthrough is achieved in Cyprus this year. And they should allow the Commission to get going with the opinions on the Western Balkans countries. The debate on whether these countries are ready to join the EU should be conducted on the basis of these reports, not ahead of them.

Katinka Barysch is deputy director of the Centre for European Reform.
Posted by Centre for European Reform

edit: izbrisan glup komentar pisan u manje trijeznom stanju.
Last edited by callmethebreeeze on 25/12/2009 16:21, edited 1 time in total.
zonbirile

#549 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by zonbirile »

zato Albanija ima nacionalno određenje i nacionalnog junaka Skenderbega i ne zamlačuje se lažima i lažnim istorijskim herojima i istinama,uostalom ko je to heroj Bosne iz doba osvajanja Bosne.
callmethebreeeze

#550 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

skenderbeg ja o jadu zabavio, ali dohak'o je meho nas on skendi... :-) :-) :-) :-)

neko je gore spomenuo da je osvajac bio pobozan, ja sam shvatio da jeste ali deklarativno, ali nije mi bas doimao kao mumin de luxe. ako moze kakvih linkova bio bio ih zahvalan. u ovoj babingerovoj biografiji pise da je se jako zainteresovao za nauku i da su mu evropljani dolazili na dvor da ga poducuvaju, a zanimao se i za religije, toliko da su neki mislili da kao hoce da predje na krscanstvo. ali meho je proucavao krscanstvo vodjen devizom "know your enemy". :D
Post Reply