Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady midnight wrote:
Ahmmed wrote:Kad malo bolje razmisli: Il lijepi Tito il lijepi šerijat :D Trećeg nam nema, kakvi smo :D

samo ti zezaj :D ali problem je u tome shto mnogi ochito josh nisu ni svjesni da postoje i ostale opcije :-):-)

p.s.
ne izjasnih se dovoljno precizno :D engleska nije po definiciji sekularna zemlja, poshto imaju drzhavnu crkvu, a kako navedoh, poglavar drzahve i ckrve je ista osoba :D no, vjera ne igra nikakvu ulogu u politichkim procesima, te se po tom pitanju mozhe govoriti o sekularizmu. sad, o kojoj vrsti sekularizma govorimo --- to je vec neshto drugo :D
Ma, kakve ostale opcije :D :D Ove dvije taman su za nas :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
taxi_driver wrote:
danas wrote: te se usudjujem reci -- valjda su ovo stvari koje se ticu cijele drzave i njenog uredjenja, zakona, obrazovanja koje nudi... a ne jednog vrtica u jednom gradu i jednog sina jedne zene...

i ako moze, pobogu vise, nadjite nesto novo da zamijenite ovo izvakano "pa jel treba sarajevo da je ko citluk"... jer ovim govorite da 1) ste se navikli da je u citluku tako kako je, i 2) da vam to mozda i ne smeta nimalo. ili se njima treba da 'divimo' kako nas to posavjetova onaj in33sa ili koji li vec -- makar su ljudi posteni i kazu kako je, a ne pretvaraju se da su multikulti... kontam -- da se i 'mi' prestanemo vise 'pretvarati', uvedemo vjeronauk, preimenujemo skole u 'na allahovom putu' i slicno... mozda napokon zasluzimo 'postovanje' :?

pa trebali bi.samo jedno nebi mogli.sliku muhameda staviti u ucionici iz dobro poznatih razloga :D
pa dobro, moze levha or something :D ili vec nesto cemo naci da parira svetom savi, krsnim slavama i tako...

za pocetak, eto mozemo otvoriti srednju skolu pod imenom islamski skolski centar -- bas se slaze sa katolicki skolski centar :oops: ali eto, u ovom sarajevu ima skola sa tim imenom, a vedrana pinjo ne napisa peticiju, niti iko drugi... niti ko skoci da vristi -- kako sarajevo nije citluk, i ne treba da budemo kao ONI :wink:

i tako... :)

sad si gotova :lol: :lol:
Jara

Post by Jara »

Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :

“El - Manar”
http://www.oselmanar.edu.ba

“Al-Validein Gazzaz”
http://www.osgazzaz.edu.ba/

“Đulistan”
http://www.osdjulistan.edu.ba
SiD_Ljuti

Post by SiD_Ljuti »

Sve se pitam da li ovako izgleda nakon sto se djeci od 4 godine serviraju mandatorni imaginarni prijatelji:
http://www.fstdt.com/fundies/top100.aspx?archive=1 :(

Ljudi, ako ovo prodje onda smo stvarno screwed up for good... Gore nego u Nadrealistima, oni su makar imali obdaniste "Neslozna braca" preko puta!
danas

Post by danas »

Jara wrote:Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :

?El - Manar?

?Al-Validein Gazzaz?

?Đulistan?
ovo su 100% privatne skole koliko mogu vidim. zadnji put kada sam pricala sa studentom iz KSC, receno mi je da se ova srednja skola (kao i bosnjacka gimnazija) djelomicno finansiraju i iz budzetskih sredstava, sto ih ne cini privatnim. te time ime 'katolicki' na polu-drzavnoj skoli ipak ima drugacije znacanje i implikacije nego ime djulistan na privatnoj skoli. a ako je informacija koju imam netacna (da se KSC djelimicno finansira iz drzavnog budzeta) onda je do mene.

PS u svakom slucaju, u svakom slucaju, prije bih dala svoje ateisticko dijete u al-manar nego u KSC...

ovo je sto al - manar kaze za sebe:

Ovo je škola sa cjelodnevnom nastavom. Razlikuje se od škole sa produženim boravkom i škole sa cjelodnevnim boravkom. Cjelodnevna nastava podrazumijeva organizaciju u kojoj se časovi po Nastavnom planu i programu, časovi učenja, sekcija i drugih aktivnosti, smjenjuju tokom cijelog radnog dana, bez izdvajanja ovih aktivnosti u posebne cjeline. Učenici u školi mogu boraviti od 7,00 do 17, 00 sati uz rad i brigu nastavnog osoblja. Osnovni princip je da tokom cijelog dana u školi uz djecu bude obezbijeđeno stalno prisustvo nastavnika. To u znatnoj mjeri doprinosi bezbijednosti učenika o kojoj se maksimalno vodi računa.

Cilj obrazovanja i odgoja u ovoj školi je stjecanje znanja, vještina, navika, razvoj
individualnih psihofizičkih sposobnosti učenika do njihovih granica i razvoj njihove
ličnosti.
Odgoj i obrazovanje se temelje na:
- savremenim osnovama obrazovne teorije i prakse u svijetu
i kod nas
- tradicionalnim vrijednostima koje se baziraju na kulturnim,
vjerskim i drugim faktorima odgoja i obrazovanja;
- odgoj u duhu patriotizma i potrebe za zajedničkim životom
na trajnim historijskim, kulturnim i drugim odrednicama BiH;

a ovo je cime se bavi ravnatelj KSC ili whoever he is; ovo mu je valjda pozdrav studentima za dan skole :?

Jamačno, Bog je onaj koji mijenja čovjeka i njegovo srce. Ali čovjek se oplemenjuje i mijenja putem raznih oblika obrazovanja, kulture, istraživanja, znanosti, razvojem misli te slijedeći poticaje vjere. Nadasve je korisno i potrebno mlade upućivati ovim izvorima.

Na pitanje: ?Je li čovjek u svojoj biti dobar ili zao?? pokušava odgovoriti glazbeno-plesno-dramski prikaz prema motivima iz djela Paula Coelha ?Demon i gospođica Prym?. Pod tim vidom su urađene pozivnice, scena, glazba ... Nakon dramatične borbe svjetla i tame, dobra i zla, dobro pobjeđuje i svjetlo je put čovjeka. Bog je svjetlost. Tom svjetlu čovjek treba težiti boreći se protiv zla i tame u sebi.

Zahvaljujući dobrom Bogu, promicatelju katoličkog školstva u BiH biskupu Sudaru, dobročiniteljima i ljudima u kantonalnim i drugim službama koji su imali osjećaj za pravdu, nakon mukotrpnog prikupljanja potrebite dokumentacije, započeli smo s gradnjom višenamjenske športske dovrane.

nemojte me vise zajebavati u zdrav mozak...
tempora

Post by tempora »

danas wrote:
Jara wrote:Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :

?El - Manar?

?Al-Validein Gazzaz?

?Đulistan?
ovo su 100% privatne skole koliko mogu vidim. zadnji put kada sam pricala sa studentom iz KSC, receno mi je da se ova srednja skola (kao i bosnjacka gimnazija) djelomicno finansiraju i iz budzetskih sredstava, sto ih ne cini privatnim. te time ime 'katolicki' na polu-drzavnoj skoli ipak ima drugacije znacanje i implikacije nego ime djulistan na privatnoj skoli. a ako je informacija koju imam netacna (da se KSC djelimicno finansira iz drzavnog budzeta) onda je do mene.

PS u svakom slucaju, u svakom slucaju, prije bih dala svoje ateisticko dijete u al-manar nego u KSC...
ovo je sto al - manar kaze za sebe:

Ovo je škola sa cjelodnevnom nastavom. Razlikuje se od škole sa produženim boravkom i škole sa cjelodnevnim boravkom. Cjelodnevna nastava podrazumijeva organizaciju u kojoj se časovi po Nastavnom planu i programu, časovi učenja, sekcija i drugih aktivnosti, smjenjuju tokom cijelog radnog dana, bez izdvajanja ovih aktivnosti u posebne cjeline. Učenici u školi mogu boraviti od 7,00 do 17, 00 sati uz rad i brigu nastavnog osoblja. Osnovni princip je da tokom cijelog dana u školi uz djecu bude obezbijeđeno stalno prisustvo nastavnika. To u znatnoj mjeri doprinosi bezbijednosti učenika o kojoj se maksimalno vodi računa.

Cilj obrazovanja i odgoja u ovoj školi je stjecanje znanja, vještina, navika, razvoj
individualnih psihofizičkih sposobnosti učenika do njihovih granica i razvoj njihove
ličnosti.
Odgoj i obrazovanje se temelje na:
- savremenim osnovama obrazovne teorije i prakse u svijetu
i kod nas
- tradicionalnim vrijednostima koje se baziraju na kulturnim,
vjerskim i drugim faktorima odgoja i obrazovanja;
- odgoj u duhu patriotizma i potrebe za zajedničkim životom
na trajnim historijskim, kulturnim i drugim odrednicama BiH;

a ovo je cime se bavi ravnatelj KSC ili whoever he is; ovo mu je valjda pozdrav studentima za dan skole :?

Jamačno, Bog je onaj koji mijenja čovjeka i njegovo srce. Ali čovjek se oplemenjuje i mijenja putem raznih oblika obrazovanja, kulture, istraživanja, znanosti, razvojem misli te slijedeći poticaje vjere. Nadasve je korisno i potrebno mlade upućivati ovim izvorima.

Na pitanje: ?Je li čovjek u svojoj biti dobar ili zao?? pokušava odgovoriti glazbeno-plesno-dramski prikaz prema motivima iz djela Paula Coelha ?Demon i gospođica Prym?. Pod tim vidom su urađene pozivnice, scena, glazba ... Nakon dramatične borbe svjetla i tame, dobra i zla, dobro pobjeđuje i svjetlo je put čovjeka. Bog je svjetlost. Tom svjetlu čovjek treba težiti boreći se protiv zla i tame u sebi.

Zahvaljujući dobrom Bogu, promicatelju katoličkog školstva u BiH biskupu Sudaru, dobročiniteljima i ljudima u kantonalnim i drugim službama koji su imali osjećaj za pravdu, nakon mukotrpnog prikupljanja potrebite dokumentacije, započeli smo s gradnjom višenamjenske športske dovrane.

nemojte me vise zajebavati u zdrav mozak...
Nisam sigurna da pricamo o istoj skoli, El-Manar, na smjestena na Ilidizi koliko ja znam razdvaja djevojcice i djecake tokom nastave. :?
Liska

Post by Liska »

U vrticima u citavom Mostaru nema vjeronauke ali ima malo suptilnijih nacina na koji se djeca uce. I da budem u potpunosti precizan osim jednog vrtica koji drzi Karitas a cuo sam da ima i jedan vrtic koje drzi IZ. Dakle, ne mozes bas istocni Mostar izdvojiti kao nesto pozivitno u odnosu na zapadni Mostar. Vjeronauka zvanicnog nema ali kad dodju vjerski praznici djeca se pripremaju i uce o tome, npr. djeca u istocnom Mostaru o Bajramu a u zapadnom o Bozicu. Dakle, isto je nekoj Esmi u vrticu u zapadnom dijelu grada ili Anti u istocnom.
fat_mama

#533 pericija

Post by fat_mama »

Presmijesno je da se djevojcice i djecaci razdvajaju na taj nacin kao i to da u vrticima djeca pohadjaju vjeronauk. Govorimo o vrticu ovdje a ne o školama. U koliko porodica zeli svoje djete da uputi u vjeru kojoj ona pripada neka to radi kod kuce sto bi i trebalo biti dio kucnog odgoja kao sto je to bilo u moje vrijeme. Nicije dijete ne treba da se osjeti odvojenim iz bilo kojeg razloga a o fizickom izdvajanju da i ne govorimo. Govorimo o vrticima koji nemaju vjerski predznak tipa islamski, katolicki i sl. U ostalom ne znam sta ima loše u privatnim školama sa vjerskim predznakom. I ovo su privatni vrtici o kojima govorimo zar ne???
Liska

Post by Liska »

Da budem dokraja jasan, protiv sam vjeronauka u vrticima, drzavnim. Ako vjerske institucije zele imati svoje vrtice neka ih otvore i izdrzavaju. Isto tako protiv sam vjeronauka u skolama, jer imaju vjerske institucije, pa djeca mogu ici tamo ako zele. Radi tog vjeronauka u skolama sam imao sukobe u skoli u zapadnom Mostaru i moje dijete, sa jos par njih koji nisu Hrvati, ne pohadja vjeronauk. I ne trpi nikakve posljedice radi toga.
obuca

Post by obuca »

a i izjava onog govnavog kese je bila za 10. kaze sta cete demokratija. samo ti keso podrzavaj cerica i vasu demokrvatiju al ima ona mozes kolko hoces al ne mozes dokle hoces. dabogda se svi pekli u tom paklu u koji vjerujete. fuj stidite se sta radite :x
Vingo

#536 Re: pericija

Post by Vingo »

fat_mama wrote:Presmijesno je da se djevojcice i djecaci razdvajaju na taj nacin kao i to da u vrticima djeca pohadjaju vjeronauk. Govorimo o vrticu ovdje a ne o školama. U koliko porodica zeli svoje djete da uputi u vjeru kojoj ona pripada neka to radi kod kuce sto bi i trebalo biti dio kucnog odgoja kao sto je to bilo u moje vrijeme. Nicije dijete ne treba da se osjeti odvojenim iz bilo kojeg razloga a o fizickom izdvajanju da i ne govorimo. Govorimo o vrticima koji nemaju vjerski predznak tipa islamski, katolicki i sl. U ostalom ne znam sta ima loše u privatnim školama sa vjerskim predznakom. I ovo su privatni vrtici o kojima govorimo zar ne???
Koje?
JU DS nisu privatni vrtici...

Inace ni Ministar ni Direktorica nisu zapravo negirali da se anketa sprovodi. Prestrasno mi je bilo cuti kako direktorica trazi imena i prezimena roditelja koji su se pozalili na ovo.
I dalje mislim da je pogresan polazni argument roditelja o religijskoj segregaciji. Djecu svakako niko nista ne pita (ne pitamo ih ni kad ih kao dojencad vodimo na sunecenje ili krstenje, pa sto bi sad), pa necu govoriti o njihovim pravima - a prava roditelja ateista nece biti ugrozena time sto necija djeca idu na vjeronauk. Mogucnost izbora nije segregacija.
Medjutim prava roditelja hriscana/jevreja ce biti ugrozena ako se uvede samo islamski vjeronauk. Jer onda nema izbora.

Inace - ono sto je Dino Abazovic rekao potpuno odgovara i mom stavu. Djeca tog uzrasta tesko mogu razdvojiti imaginarno od realnog. A program koji se djecici servira kroz vjeronauku niko nije niti ce prilagoditi njihovom uzrastu.
Vingo

Post by Vingo »

obuca wrote:a i izjava onog govnavog kese je bila za 10. kaze sta cete demokratija. samo ti keso podrzavaj cerica i vasu demokrvatiju al ima ona mozes kolko hoces al ne mozes dokle hoces. dabogda se svi pekli u tom paklu u koji vjerujete. fuj stidite se sta radite :x

:lol:

inace nacin na koji Ministar mnozi djecu s nulom je impresivan...Sta kaze - "Ma sta deca znaju - da ih probudis ujutro bunovne i pitas hoce li u skolu, rekli bi da nece..."
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
a nije recimo u Njemackoj gdje se takodje u njenim skolama uci vjeronauk i djelimicno finansira drzava, ili ko god da finansira tamo se takodje vjeronauk uci u javnim drzavnim skolama, Niti se moze, kako se ovdje pokusava povuci paralela zbog predmeta vjeronauke sa segregacijom dvije skole pod jednim krovom, ili diskriminacije sveti save i obiljezavanja vjerskih praznika u drzavnim odnosno entitskim ustanovama rs-a.Nigdje veze. Mozda je zaista prerano da djeca imaju vjeronauk u obdanistu, ne znam ali za osnovnu i sredenju skolu je normalno kao i u ostalim zapadnim drzavama , tamo je jos mozda i obavezan predmet ovdje je makar po slobodnom izboru.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

seka wrote:
bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
a nije recimo u Njemackoj gdje se takodje u njenim skolama uci vjeronauk i djelimicno finansira drzava, ili ko god da finansira tamo se takodje vjeronauk uci u javnim drzavnim skolama, Niti se moze, kako se ovdje pokusava povuci paralela zbog predmeta vjeronauke sa segregacijom dvije skole pod jednim krovom, ili diskriminacije sveti save i obiljezavanja vjerskih praznika u drzavnim odnosno entitskim ustanovama rs-a.Nigdje veze. Mozda je zaista prerano da djeca imaju vjeronauk u obdanistu, ne znam ali za osnovnu i sredenju skolu je normalno kao i u ostalim zapadnim drzavama , tamo je jos mozda i obavezan predmet ovdje je makar po slobodnom izboru.
u srednjim skolama na zapadu nema vjeronauke.
i nije obavezan u osnovnoj.

u srednjim skolama nema, mozda , evo najbolje nek nam kazu kako je tamo ovi nasi iz dijaspore ali eto ima u osnovnoj i nije obavezan kao ni ovdje...
poplava

Post by poplava »

bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

poplava wrote:
Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...

moje dijete ide u skolu i tamo ne obiljezava niti sam cula od djeteta da bilo koji vjerski praznik obiljezavaju na bilo koji nacin u toj ustanovi. Ali sam pisala o tome kako entiteske ustanove vlade rs praznik "krsna slava" ne samo da obiljezava javno u javnim ustanovama sa popovima , nego je taj vjerski praznik pritefteren u zakonu kao drzavni praznik :oops:
poplava

Post by poplava »

bosanska rijec wrote:
poplava wrote:

moje dijete ide u skolu i tamo ne obiljezava niti sam cula od djeteta da bilo koji vjerski praznik obiljezavaju na bilo koji nacin u toj ustanovi. Ali sam pisala o tome kako entiteske ustanove vlade rs praznik "krsna slava" ne samo da obiljezava javno u javnim ustanovama sa popovima , nego je taj vjerski praznik pritefteren u zakonu kao drzavni praznik :oops:
Evo ja cu ti reci da je moje dijete pripremalo ilahiju za bajram, iako nikakve veze nema ni sa vjeronaukom (ni jednom), a ni bajramom... A za bajram skole u Sarajevu ne rade, zar ne... Za razliku od npr. bozica... U drugom dijelu federacije (gdje odlucuje druga vecina) je obrnuto, kao sto je slucaj i u RS. Prema tome, ja tu ne vidim nikakvu razliku...
vektor68

Post by vektor68 »

http://www.banjaluka.rs.ba/_c/default.a ... entar.html

На основу Програма (ВОР-а) и програма обиљежавања значајнијих датума из традиције, обичаја и културе српског народа обиљежавају се и остали празници предвиђени Програмом и Календаром рада, као што су:

Први дан у вртићу,
Дјечија недеља,
Јесења свечаност,
Заштита дјеце у саобраћају,
Међународна Нова година
Божић
Дан републике
Српска нова година
Свети Сава
Велики петак
Васкрс
Празник рада
Дан Војске-12 Мај
Духови
Видовдан.
Vingo

Post by Vingo »

Kakve ovo ima veze sa bilo cim o cemu se prica na ovoj temi :?
vektor68

Post by vektor68 »

Ja dobro si Banjaluka nije u BiH ona je negdje daleko nije to u nasoj avliji.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

poplava wrote:
bosanska rijec wrote:
poplava wrote: Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...

Evo ja cu ti reci da je moje dijete pripremalo ilahiju za bajram, iako nikakve veze nema ni sa vjeronaukom (ni jednom), a ni bajramom... A za bajram skole u Sarajevu ne rade, zar ne... Za razliku od npr. bozica... U drugom dijelu federacije (gdje odlucuje druga vecina) je obrnuto, kao sto je slucaj i u RS. Prema tome, ja tu ne vidim nikakvu razliku...
Ti po zakonu imas pravo na dva dana u toj godini za vjerske blagdane, pa izvoli. Pa normalno da skole ne rade za bajram, jer vecina su Bosnjaci, kao sto i to dijete za bozic ima pravo da ne ide u skolu, a plus ne ide u skolu za bajram. Pa vidi da li je normalno da cijela skola ne radi a vecina ne praznuje , zar nije normalnije da ta dva djaka dobiju slobodne dane. Radim u ustanovi gdje ima i Srba , Bosnjaka i Hrvata , i nikad se nije desilo da ne radimo . Bosnjaci rade kad je bozic, Hrvati kad je bajram itd.
mostarac

Post by mostarac »

vektor68 wrote:Ja dobro si Banjaluka nije u BiH ona je negdje daleko nije to u nasoj avliji.
a zasto ti cinjenicu da govno smrdi u sarajevu pravdas cinjenicom da to isto govno smrdi i u banjaluci? Kao da ce govno u Sarajevu manje smrditi i smetati ako govno smrdi i u Banjaluci.
poplava

Post by poplava »

vektor68 wrote:Ja dobro si Banjaluka nije u BiH ona je negdje daleko nije to u nasoj avliji.
Daj molim te nadji to za nase vrtice gdje pise da se obiljezava bajram. Mora negdje pisati, cim ne rade taj dan...
Vingo

Post by Vingo »

Rodila majka aktivistu...
na drzavnom nivou...
Tema je o vjeronauku u vrticima. Pa linkaj nesto u vezi s tim.
poplava

Post by poplava »

bosanska rijec wrote:
poplava wrote:
bosanska rijec wrote:
Ti po zakonu imas pravo na dva dana u toj godini za vjerske blagdane, pa izvoli. Pa normalno da skole ne rade za bajram, jer vecina su Bosnjaci, kao sto i to dijete za bozic ima pravo da ne ide u skolu, a plus ne ide u skolu za bajram. Pa vidi da li je normalno da cijela skola ne radi a vecina ne praznuje , zar nije normalnije da ta dva djaka dobiju slobodne dane. Radim u ustanovi gdje ima i Srba , Bosnjaka i Hrvata , i nikad se nije desilo da ne radimo . Bosnjaci rade kad je bozic, Hrvati kad je bajram itd.
Po tome je onda normalno i da u RS-u obiljezavaju slave koje je odredila tamosnja vecina, jel' tako?
Ili mozda ipak ovo sve zajedno ne valja?
Post Reply