Ma, kakve ostale opcijelady midnight wrote:Ahmmed wrote:Kad malo bolje razmisli: Il lijepi Tito il lijepi šerijatTrećeg nam nema, kakvi smo
samo ti zezajali problem je u tome shto mnogi ochito josh nisu ni svjesni da postoje i ostale opcije
:-)
p.s.
ne izjasnih se dovoljno preciznoengleska nije po definiciji sekularna zemlja, poshto imaju drzhavnu crkvu, a kako navedoh, poglavar drzahve i ckrve je ista osoba
no, vjera ne igra nikakvu ulogu u politichkim procesima, te se po tom pitanju mozhe govoriti o sekularizmu. sad, o kojoj vrsti sekularizma govorimo --- to je vec neshto drugo
Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!
- Ahmmed
- Ahmmed
danas wrote:pa dobro, moze levha or somethingtaxi_driver wrote:danas wrote: te se usudjujem reci -- valjda su ovo stvari koje se ticu cijele drzave i njenog uredjenja, zakona, obrazovanja koje nudi... a ne jednog vrtica u jednom gradu i jednog sina jedne zene...
i ako moze, pobogu vise, nadjite nesto novo da zamijenite ovo izvakano "pa jel treba sarajevo da je ko citluk"... jer ovim govorite da 1) ste se navikli da je u citluku tako kako je, i 2) da vam to mozda i ne smeta nimalo. ili se njima treba da 'divimo' kako nas to posavjetova onaj in33sa ili koji li vec -- makar su ljudi posteni i kazu kako je, a ne pretvaraju se da su multikulti... kontam -- da se i 'mi' prestanemo vise 'pretvarati', uvedemo vjeronauk, preimenujemo skole u 'na allahovom putu' i slicno... mozda napokon zasluzimo 'postovanje' :?
pa trebali bi.samo jedno nebi mogli.sliku muhameda staviti u ucionici iz dobro poznatih razlogaili vec nesto cemo naci da parira svetom savi, krsnim slavama i tako...
za pocetak, eto mozemo otvoriti srednju skolu pod imenom islamski skolski centar -- bas se slaze sa katolicki skolski centarali eto, u ovom sarajevu ima skola sa tim imenom, a vedrana pinjo ne napisa peticiju, niti iko drugi... niti ko skoci da vristi -- kako sarajevo nije citluk, i ne treba da budemo kao ONI
i tako...
sad si gotova
- Jara
Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :
“El - Manar”
http://www.oselmanar.edu.ba
“Al-Validein Gazzaz”
http://www.osgazzaz.edu.ba/
“Đulistan”
http://www.osdjulistan.edu.ba
Evo nekih :
“El - Manar”
“Al-Validein Gazzaz”
“Đulistan”
-
SiD_Ljuti
Sve se pitam da li ovako izgleda nakon sto se djeci od 4 godine serviraju mandatorni imaginarni prijatelji:
http://www.fstdt.com/fundies/top100.aspx?archive=1
Ljudi, ako ovo prodje onda smo stvarno screwed up for good... Gore nego u Nadrealistima, oni su makar imali obdaniste "Neslozna braca" preko puta!
http://www.fstdt.com/fundies/top100.aspx?archive=1
Ljudi, ako ovo prodje onda smo stvarno screwed up for good... Gore nego u Nadrealistima, oni su makar imali obdaniste "Neslozna braca" preko puta!
- danas
ovo su 100% privatne skole koliko mogu vidim. zadnji put kada sam pricala sa studentom iz KSC, receno mi je da se ova srednja skola (kao i bosnjacka gimnazija) djelomicno finansiraju i iz budzetskih sredstava, sto ih ne cini privatnim. te time ime 'katolicki' na polu-drzavnoj skoli ipak ima drugacije znacanje i implikacije nego ime djulistan na privatnoj skoli. a ako je informacija koju imam netacna (da se KSC djelimicno finansira iz drzavnog budzeta) onda je do mene.Jara wrote:Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :
?El - Manar?
?Al-Validein Gazzaz?
?Đulistan?
PS u svakom slucaju, u svakom slucaju, prije bih dala svoje ateisticko dijete u al-manar nego u KSC...
ovo je sto al - manar kaze za sebe:
Ovo je škola sa cjelodnevnom nastavom. Razlikuje se od škole sa produženim boravkom i škole sa cjelodnevnim boravkom. Cjelodnevna nastava podrazumijeva organizaciju u kojoj se časovi po Nastavnom planu i programu, časovi učenja, sekcija i drugih aktivnosti, smjenjuju tokom cijelog radnog dana, bez izdvajanja ovih aktivnosti u posebne cjeline. Učenici u školi mogu boraviti od 7,00 do 17, 00 sati uz rad i brigu nastavnog osoblja. Osnovni princip je da tokom cijelog dana u školi uz djecu bude obezbijeđeno stalno prisustvo nastavnika. To u znatnoj mjeri doprinosi bezbijednosti učenika o kojoj se maksimalno vodi računa.
Cilj obrazovanja i odgoja u ovoj školi je stjecanje znanja, vještina, navika, razvoj
individualnih psihofizičkih sposobnosti učenika do njihovih granica i razvoj njihove
ličnosti.
Odgoj i obrazovanje se temelje na:
- savremenim osnovama obrazovne teorije i prakse u svijetu
i kod nas
- tradicionalnim vrijednostima koje se baziraju na kulturnim,
vjerskim i drugim faktorima odgoja i obrazovanja;
- odgoj u duhu patriotizma i potrebe za zajedničkim životom
na trajnim historijskim, kulturnim i drugim odrednicama BiH;
a ovo je cime se bavi ravnatelj KSC ili whoever he is; ovo mu je valjda pozdrav studentima za dan skole
Jamačno, Bog je onaj koji mijenja čovjeka i njegovo srce. Ali čovjek se oplemenjuje i mijenja putem raznih oblika obrazovanja, kulture, istraživanja, znanosti, razvojem misli te slijedeći poticaje vjere. Nadasve je korisno i potrebno mlade upućivati ovim izvorima.
Na pitanje: ?Je li čovjek u svojoj biti dobar ili zao?? pokušava odgovoriti glazbeno-plesno-dramski prikaz prema motivima iz djela Paula Coelha ?Demon i gospođica Prym?. Pod tim vidom su urađene pozivnice, scena, glazba ... Nakon dramatične borbe svjetla i tame, dobra i zla, dobro pobjeđuje i svjetlo je put čovjeka. Bog je svjetlost. Tom svjetlu čovjek treba težiti boreći se protiv zla i tame u sebi.
Zahvaljujući dobrom Bogu, promicatelju katoličkog školstva u BiH biskupu Sudaru, dobročiniteljima i ljudima u kantonalnim i drugim službama koji su imali osjećaj za pravdu, nakon mukotrpnog prikupljanja potrebite dokumentacije, započeli smo s gradnjom višenamjenske športske dovrane.
nemojte me vise zajebavati u zdrav mozak...
-
tempora
Nisam sigurna da pricamo o istoj skoli, El-Manar, na smjestena na Ilidizi koliko ja znam razdvaja djevojcice i djecake tokom nastave.danas wrote:ovo su 100% privatne skole koliko mogu vidim. zadnji put kada sam pricala sa studentom iz KSC, receno mi je da se ova srednja skola (kao i bosnjacka gimnazija) djelomicno finansiraju i iz budzetskih sredstava, sto ih ne cini privatnim. te time ime 'katolicki' na polu-drzavnoj skoli ipak ima drugacije znacanje i implikacije nego ime djulistan na privatnoj skoli. a ako je informacija koju imam netacna (da se KSC djelimicno finansira iz drzavnog budzeta) onda je do mene.Jara wrote:Nema islamskog školskog centra ali godinama već postoje škole i vrtići sa islamskim "predznakom" ( kao i u KŠC i u bilo kojoj privatnoj školi, program se može razlikovati od propisanog do 30%).
Evo nekih :
?El - Manar?
?Al-Validein Gazzaz?
?Đulistan?
PS u svakom slucaju, u svakom slucaju, prije bih dala svoje ateisticko dijete u al-manar nego u KSC...
ovo je sto al - manar kaze za sebe:
Ovo je škola sa cjelodnevnom nastavom. Razlikuje se od škole sa produženim boravkom i škole sa cjelodnevnim boravkom. Cjelodnevna nastava podrazumijeva organizaciju u kojoj se časovi po Nastavnom planu i programu, časovi učenja, sekcija i drugih aktivnosti, smjenjuju tokom cijelog radnog dana, bez izdvajanja ovih aktivnosti u posebne cjeline. Učenici u školi mogu boraviti od 7,00 do 17, 00 sati uz rad i brigu nastavnog osoblja. Osnovni princip je da tokom cijelog dana u školi uz djecu bude obezbijeđeno stalno prisustvo nastavnika. To u znatnoj mjeri doprinosi bezbijednosti učenika o kojoj se maksimalno vodi računa.
Cilj obrazovanja i odgoja u ovoj školi je stjecanje znanja, vještina, navika, razvoj
individualnih psihofizičkih sposobnosti učenika do njihovih granica i razvoj njihove
ličnosti.
Odgoj i obrazovanje se temelje na:
- savremenim osnovama obrazovne teorije i prakse u svijetu
i kod nas
- tradicionalnim vrijednostima koje se baziraju na kulturnim,
vjerskim i drugim faktorima odgoja i obrazovanja;
- odgoj u duhu patriotizma i potrebe za zajedničkim životom
na trajnim historijskim, kulturnim i drugim odrednicama BiH;
a ovo je cime se bavi ravnatelj KSC ili whoever he is; ovo mu je valjda pozdrav studentima za dan skole
Jamačno, Bog je onaj koji mijenja čovjeka i njegovo srce. Ali čovjek se oplemenjuje i mijenja putem raznih oblika obrazovanja, kulture, istraživanja, znanosti, razvojem misli te slijedeći poticaje vjere. Nadasve je korisno i potrebno mlade upućivati ovim izvorima.
Na pitanje: ?Je li čovjek u svojoj biti dobar ili zao?? pokušava odgovoriti glazbeno-plesno-dramski prikaz prema motivima iz djela Paula Coelha ?Demon i gospođica Prym?. Pod tim vidom su urađene pozivnice, scena, glazba ... Nakon dramatične borbe svjetla i tame, dobra i zla, dobro pobjeđuje i svjetlo je put čovjeka. Bog je svjetlost. Tom svjetlu čovjek treba težiti boreći se protiv zla i tame u sebi.
Zahvaljujući dobrom Bogu, promicatelju katoličkog školstva u BiH biskupu Sudaru, dobročiniteljima i ljudima u kantonalnim i drugim službama koji su imali osjećaj za pravdu, nakon mukotrpnog prikupljanja potrebite dokumentacije, započeli smo s gradnjom višenamjenske športske dovrane.
nemojte me vise zajebavati u zdrav mozak...
-
Liska
U vrticima u citavom Mostaru nema vjeronauke ali ima malo suptilnijih nacina na koji se djeca uce. I da budem u potpunosti precizan osim jednog vrtica koji drzi Karitas a cuo sam da ima i jedan vrtic koje drzi IZ. Dakle, ne mozes bas istocni Mostar izdvojiti kao nesto pozivitno u odnosu na zapadni Mostar. Vjeronauka zvanicnog nema ali kad dodju vjerski praznici djeca se pripremaju i uce o tome, npr. djeca u istocnom Mostaru o Bajramu a u zapadnom o Bozicu. Dakle, isto je nekoj Esmi u vrticu u zapadnom dijelu grada ili Anti u istocnom.
-
fat_mama
#533 pericija
Presmijesno je da se djevojcice i djecaci razdvajaju na taj nacin kao i to da u vrticima djeca pohadjaju vjeronauk. Govorimo o vrticu ovdje a ne o školama. U koliko porodica zeli svoje djete da uputi u vjeru kojoj ona pripada neka to radi kod kuce sto bi i trebalo biti dio kucnog odgoja kao sto je to bilo u moje vrijeme. Nicije dijete ne treba da se osjeti odvojenim iz bilo kojeg razloga a o fizickom izdvajanju da i ne govorimo. Govorimo o vrticima koji nemaju vjerski predznak tipa islamski, katolicki i sl. U ostalom ne znam sta ima loše u privatnim školama sa vjerskim predznakom. I ovo su privatni vrtici o kojima govorimo zar ne???
-
Liska
Da budem dokraja jasan, protiv sam vjeronauka u vrticima, drzavnim. Ako vjerske institucije zele imati svoje vrtice neka ih otvore i izdrzavaju. Isto tako protiv sam vjeronauka u skolama, jer imaju vjerske institucije, pa djeca mogu ici tamo ako zele. Radi tog vjeronauka u skolama sam imao sukobe u skoli u zapadnom Mostaru i moje dijete, sa jos par njih koji nisu Hrvati, ne pohadja vjeronauk. I ne trpi nikakve posljedice radi toga.
-
obuca
a i izjava onog govnavog kese je bila za 10. kaze sta cete demokratija. samo ti keso podrzavaj cerica i vasu demokrvatiju al ima ona mozes kolko hoces al ne mozes dokle hoces. dabogda se svi pekli u tom paklu u koji vjerujete. fuj stidite se sta radite 
-
Vingo
#536 Re: pericija
Koje?fat_mama wrote:Presmijesno je da se djevojcice i djecaci razdvajaju na taj nacin kao i to da u vrticima djeca pohadjaju vjeronauk. Govorimo o vrticu ovdje a ne o školama. U koliko porodica zeli svoje djete da uputi u vjeru kojoj ona pripada neka to radi kod kuce sto bi i trebalo biti dio kucnog odgoja kao sto je to bilo u moje vrijeme. Nicije dijete ne treba da se osjeti odvojenim iz bilo kojeg razloga a o fizickom izdvajanju da i ne govorimo. Govorimo o vrticima koji nemaju vjerski predznak tipa islamski, katolicki i sl. U ostalom ne znam sta ima loše u privatnim školama sa vjerskim predznakom. I ovo su privatni vrtici o kojima govorimo zar ne???
JU DS nisu privatni vrtici...
Inace ni Ministar ni Direktorica nisu zapravo negirali da se anketa sprovodi. Prestrasno mi je bilo cuti kako direktorica trazi imena i prezimena roditelja koji su se pozalili na ovo.
I dalje mislim da je pogresan polazni argument roditelja o religijskoj segregaciji. Djecu svakako niko nista ne pita (ne pitamo ih ni kad ih kao dojencad vodimo na sunecenje ili krstenje, pa sto bi sad), pa necu govoriti o njihovim pravima - a prava roditelja ateista nece biti ugrozena time sto necija djeca idu na vjeronauk. Mogucnost izbora nije segregacija.
Medjutim prava roditelja hriscana/jevreja ce biti ugrozena ako se uvede samo islamski vjeronauk. Jer onda nema izbora.
Inace - ono sto je Dino Abazovic rekao potpuno odgovara i mom stavu. Djeca tog uzrasta tesko mogu razdvojiti imaginarno od realnog. A program koji se djecici servira kroz vjeronauku niko nije niti ce prilagoditi njihovom uzrastu.
-
Vingo
obuca wrote:a i izjava onog govnavog kese je bila za 10. kaze sta cete demokratija. samo ti keso podrzavaj cerica i vasu demokrvatiju al ima ona mozes kolko hoces al ne mozes dokle hoces. dabogda se svi pekli u tom paklu u koji vjerujete. fuj stidite se sta radite
inace nacin na koji Ministar mnozi djecu s nulom je impresivan...Sta kaze - "Ma sta deca znaju - da ih probudis ujutro bunovne i pitas hoce li u skolu, rekli bi da nece..."
-
bosanska rijec
sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
a nije recimo u Njemackoj gdje se takodje u njenim skolama uci vjeronauk i djelimicno finansira drzava, ili ko god da finansira tamo se takodje vjeronauk uci u javnim drzavnim skolama, Niti se moze, kako se ovdje pokusava povuci paralela zbog predmeta vjeronauke sa segregacijom dvije skole pod jednim krovom, ili diskriminacije sveti save i obiljezavanja vjerskih praznika u drzavnim odnosno entitskim ustanovama rs-a.Nigdje veze. Mozda je zaista prerano da djeca imaju vjeronauk u obdanistu, ne znam ali za osnovnu i sredenju skolu je normalno kao i u ostalim zapadnim drzavama , tamo je jos mozda i obavezan predmet ovdje je makar po slobodnom izboru.
a nije recimo u Njemackoj gdje se takodje u njenim skolama uci vjeronauk i djelimicno finansira drzava, ili ko god da finansira tamo se takodje vjeronauk uci u javnim drzavnim skolama, Niti se moze, kako se ovdje pokusava povuci paralela zbog predmeta vjeronauke sa segregacijom dvije skole pod jednim krovom, ili diskriminacije sveti save i obiljezavanja vjerskih praznika u drzavnim odnosno entitskim ustanovama rs-a.Nigdje veze. Mozda je zaista prerano da djeca imaju vjeronauk u obdanistu, ne znam ali za osnovnu i sredenju skolu je normalno kao i u ostalim zapadnim drzavama , tamo je jos mozda i obavezan predmet ovdje je makar po slobodnom izboru.
-
bosanska rijec
seka wrote:u srednjim skolama na zapadu nema vjeronauke.bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
i nije obavezan u osnovnoj.
u srednjim skolama nema, mozda , evo najbolje nek nam kazu kako je tamo ovi nasi iz dijaspore ali eto ima u osnovnoj i nije obavezan kao ni ovdje...
- poplava
Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
-
bosanska rijec
poplava wrote:Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
moje dijete ide u skolu i tamo ne obiljezava niti sam cula od djeteta da bilo koji vjerski praznik obiljezavaju na bilo koji nacin u toj ustanovi. Ali sam pisala o tome kako entiteske ustanove vlade rs praznik "krsna slava" ne samo da obiljezava javno u javnim ustanovama sa popovima , nego je taj vjerski praznik pritefteren u zakonu kao drzavni praznik
- poplava
Evo ja cu ti reci da je moje dijete pripremalo ilahiju za bajram, iako nikakve veze nema ni sa vjeronaukom (ni jednom), a ni bajramom... A za bajram skole u Sarajevu ne rade, zar ne... Za razliku od npr. bozica... U drugom dijelu federacije (gdje odlucuje druga vecina) je obrnuto, kao sto je slucaj i u RS. Prema tome, ja tu ne vidim nikakvu razliku...bosanska rijec wrote:poplava wrote:Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...bosanska rijec wrote:sto je to BiH manje sekularna drzava ako se u njenim skolama uci vjeronauk
moje dijete ide u skolu i tamo ne obiljezava niti sam cula od djeteta da bilo koji vjerski praznik obiljezavaju na bilo koji nacin u toj ustanovi. Ali sam pisala o tome kako entiteske ustanove vlade rs praznik "krsna slava" ne samo da obiljezava javno u javnim ustanovama sa popovima , nego je taj vjerski praznik pritefteren u zakonu kao drzavni praznik
-
vektor68
http://www.banjaluka.rs.ba/_c/default.a ... entar.html
На основу Програма (ВОР-а) и програма обиљежавања значајнијих датума из традиције, обичаја и културе српског народа обиљежавају се и остали празници предвиђени Програмом и Календаром рада, као што су:
Први дан у вртићу,
Дјечија недеља,
Јесења свечаност,
Заштита дјеце у саобраћају,
Међународна Нова година
Божић
Дан републике
Српска нова година
Свети Сава
Велики петак
Васкрс
Празник рада
Дан Војске-12 Мај
Духови
Видовдан.
На основу Програма (ВОР-а) и програма обиљежавања значајнијих датума из традиције, обичаја и културе српског народа обиљежавају се и остали празници предвиђени Програмом и Календаром рада, као што су:
Први дан у вртићу,
Дјечија недеља,
Јесења свечаност,
Заштита дјеце у саобраћају,
Међународна Нова година
Божић
Дан републике
Српска нова година
Свети Сава
Велики петак
Васкрс
Празник рада
Дан Војске-12 Мај
Духови
Видовдан.
-
bosanska rijec
Ti po zakonu imas pravo na dva dana u toj godini za vjerske blagdane, pa izvoli. Pa normalno da skole ne rade za bajram, jer vecina su Bosnjaci, kao sto i to dijete za bozic ima pravo da ne ide u skolu, a plus ne ide u skolu za bajram. Pa vidi da li je normalno da cijela skola ne radi a vecina ne praznuje , zar nije normalnije da ta dva djaka dobiju slobodne dane. Radim u ustanovi gdje ima i Srba , Bosnjaka i Hrvata , i nikad se nije desilo da ne radimo . Bosnjaci rade kad je bozic, Hrvati kad je bajram itd.poplava wrote:Evo ja cu ti reci da je moje dijete pripremalo ilahiju za bajram, iako nikakve veze nema ni sa vjeronaukom (ni jednom), a ni bajramom... A za bajram skole u Sarajevu ne rade, zar ne... Za razliku od npr. bozica... U drugom dijelu federacije (gdje odlucuje druga vecina) je obrnuto, kao sto je slucaj i u RS. Prema tome, ja tu ne vidim nikakvu razliku...bosanska rijec wrote:poplava wrote: Jel' to hoces reci da se u skolama u Federaciji ne obiljezavaju vjerski praznici u skladu sa voljom vecine? Da sad ne spominjem drzavne ustanove jer to nije vezano za temu...
-
mostarac
a zasto ti cinjenicu da govno smrdi u sarajevu pravdas cinjenicom da to isto govno smrdi i u banjaluci? Kao da ce govno u Sarajevu manje smrditi i smetati ako govno smrdi i u Banjaluci.vektor68 wrote:Ja dobro si Banjaluka nije u BiH ona je negdje daleko nije to u nasoj avliji.
- poplava
Po tome je onda normalno i da u RS-u obiljezavaju slave koje je odredila tamosnja vecina, jel' tako?bosanska rijec wrote:Ti po zakonu imas pravo na dva dana u toj godini za vjerske blagdane, pa izvoli. Pa normalno da skole ne rade za bajram, jer vecina su Bosnjaci, kao sto i to dijete za bozic ima pravo da ne ide u skolu, a plus ne ide u skolu za bajram. Pa vidi da li je normalno da cijela skola ne radi a vecina ne praznuje , zar nije normalnije da ta dva djaka dobiju slobodne dane. Radim u ustanovi gdje ima i Srba , Bosnjaka i Hrvata , i nikad se nije desilo da ne radimo . Bosnjaci rade kad je bozic, Hrvati kad je bajram itd.poplava wrote:Evo ja cu ti reci da je moje dijete pripremalo ilahiju za bajram, iako nikakve veze nema ni sa vjeronaukom (ni jednom), a ni bajramom... A za bajram skole u Sarajevu ne rade, zar ne... Za razliku od npr. bozica... U drugom dijelu federacije (gdje odlucuje druga vecina) je obrnuto, kao sto je slucaj i u RS. Prema tome, ja tu ne vidim nikakvu razliku...bosanska rijec wrote:
Ili mozda ipak ovo sve zajedno ne valja?