Voditi zdrav život to je svakako jedan od naših prioriteta ili bi trebao da bude svakog ponaosob. Pokušat ću da napočetku postavim pitanje , Bez obzira na organic izhranu i mjere predostrožnosti desti će se svakom od nas da zaglavi bolnice ili da posjeti dom zdravlja, pitanje glasi ....gdje ćeš naći organic bolničku ustanovu?! .....zašto ovo pitanje postavljam reći ću na kraju ovog izlaganja.
Jeste, platiću kilogram meda 25KM, ako ima certifikat IFOAM-a, odnosno odgovarajući nacionalni ili bilo kakav drugi koji je u skladu sa preporukama IFOAM-a.
Oduzet će mi monogo vremena da tražim zakonsku regulativu organic proizvoda . Sve ono što si nabrojao može a i nemora da sadrži daleko više dozvoljenih "štetni materija" po jedinici mjere nego li u medu koji je proizveden u pčelinjoj laboratoriji i kod savjesnog pčelara.
Već plaćam kilogram graha iz organskog uzgoja 6KM, 0,7l soka od paradajza 7KM, špagete iz Belgije firma LIMA oko 6KM,...Sve organski uzgoj/proizvodnja sa odgovarajućim pečatima. Ima i meda, ali sam zaboravio odakle je i pošto je. U prodavnici u kojoj kupujem su mi pokazivali kopije certifikata da sve to JESTE iz organskog uzgoja/proizvodjnje. Prodaja ovako skupih proizvoda, ali sa pečatom MORA biti poštena.
Poznate su poštapalice između pčelara da organski proizvođači meda forsiraju organic po danu, a ponoći budu konvencionalni. tako je i sa ostalim proizvođačima vjerovatno

...... ipak savjest je mnogo monogo jača od same markice organica.
Što se tiče organic , graha, sok od paradajza ili makarone-špagete mogle su biti "pod uticajem" černobila ili krškog, posredno ili neposredno.
Matera imala moždani prije 12 godina, pa je još živa. Iako na policama naših prodavnica ima meda koji je identičan ovom iz organskog uzgoja, ali nema certifikat da jeste organik. Ja ga ne kupujem, kao što ne kupujem meso, mlijeko, jaja, preradjevine od istih,...Samo ribu,...I to plavu morsku jer se ne može uzgajati, mora biti ulovljena.
Kod mene imaš sve i biće sve što je potrebno za izhranu dugovječnih osoba, NAime moj babo ima 83 godine imao je dva moždana udara , imao je visok pritisak više nema, DA nam nisu porušili pčelinjak i da smo bili na svome vjerujem da nebi doživio ova dva moždana . Pčelinjak smo počeli obnavljat tek 2000 godine
Ne želim da se oslanjam na savjesnost bilo kojeg farmera, pa ni pčelara. Šta i da sam ''dobar'' sa nekim od njih, može i on omanuti, pa na sajam odnijeti higijenski neispravan uzorak svog meda. Da ne pričam da isti takav može meni prodati, pokloniti, bez namjere da mi materu ili mene unesreći.
Savjestan pčelar svakako može vam svojojm hedijom ili da kupite od njega pomoći uveliko i nema ništa bolje za organizam svaki dan uzimanje dostatne količine meda. Nema boljeg podmazivanja organizma. NIje mi namjera da tvoje ubjeđenje podcijenjujem , jednostavno nestoji tvoja tvrdnja da je med opasna namirnica osim ako bi se konzumirale veće količine odjednom.
Matica zna da leti i do 30 km uokolo od košnice,
Ovo nije tačno, matica iz košnice izlazi samo tokom orjentacionog leta prije parenja, za vrijeme parenja i to , bar što se tiče oplodnje na mojoj oplodnoj stanici da tako kažem sve se opdvija tik iznad pčelinjaka i okoline. Kada se matica spari sa dovoljnim brojem trutova više nikada ne napušta košnicu izuzev kad dođe period cjepanja zajednica/period rojenja/ štoje prirodni nagon za produženjem vrste. U takvom napuštanju košnice matica je uz pčele koje su odredile pravac kretanja do nastambe. Druga situacija napuštanja košnice može biti zbog velike zaraženosti varoom itada zajednica zna da napusti svoju košnicu u potrazi za boljim uslovima.
a za radilicu nisam siguran koliko leti.
Najoptimalniji let radilice je u poluprečniku 500 metara, optimalno 3-4 km, sve preko ovoga za pčelarenje i pčele smatra se ne rentabilno i pčelinja zajednica je osuđena na propast. U Americi su proveli test do koje udaljenosti ide radilica, našli su je na 11 ili 12 km od košnice, POstoje još neka ispitivanja koja nisu za ovu temu pa će mo preskočiti. Znači radilica u potrazi za hranom ne leti preko 30 km
Tu nemam izbora, šta ću udisati, a šta ću piti i jesti, to ja odlučujem, ako imam saznanja šta nije, a šta jeste dobro.
Isto tako ako ste principijelni u organic izhrani ond si nađi i bolji, organik smještaj - stan-kuću i to se može zar ne.
Ima laboratorija u Ljubuškom, a izgleda i negdje u USK će uskoro biti ili je već ima. To što ove laboratorije nisu verifikovane, ne znači da se pčelari ne mogu udružiti i staviti neke oznake da pored državnih nadležnih institucija med kontroliše i ta nekakva zamišljena udruga svih bh. pčelara. Ja bih takav med kupovao, a u cijenu neka udju te kontrole. Jedamput bih, onako za sebe, prekontrolisao negdje, platio kontrolu.
Ja i dalje apeliram na savjest čovjeka to je najbolja garancija. Što se tiče udruživanja to podržavam i trebalo bi da se država pobrine z svakog građanina ma gdje bio ili kao proizvođač na njenoj teritoriji ili kao turista. Ako država podupre domaću proizvodnju pa i samim time i saniranje šteta bit će mo svi na dobitnku.
Ispričat ću ti jedan slučaj pa ti sam zaključi;
Kada sam dolazio na u Sarajevo obavezno je bilo da ja kupim med od kadulje , pored svog meda ja kupujem i po 20 kg kadulje isto tako kupim i kestena iz krajine za svoje potrebe.
Kaduljin med kupio sam od hercegovački pčelara , sa priznanjima , medaljama, laboratorijiskim analizama itd.. Međutim kako sam se počeo družiti sa pčelarima nomadima i ovoje priča nas pčelara i to pčelara koje ja jako cijenim i za njih bih uvjek stao i uvjek preporučujem kupcima da posjete te pčelare za med. Šta sam saznao? Dotični pčelar od kojeg sam kupovo kadulju uvozi med iz Argentine ili odakle već. I još pored toga saznajem da kadulja u zadnjih godina nemedi onako obilno da bi mogla da podmiri i same pčelare. I tu sam i ja zbunjen

kao pčelar. TRažim hercegovačku kadulju dobijem med sa nekog tamo merdijana. Ja kada bi radio takav posao udostojio bi se pa bi bar napisao da je to kadulja iz ili sa nekog merdijana .
NA mojoj tiketi za bagremov med stoje svi mogući parametri o bagremovom medu,
Kao što @pčelar reče, mi u bih proizvodimo manje meda, nego što se konzumira. Znači, sve bi prodali i jagma bi bila za dvostruko kontrolisani bh. med.
Ti bi kontrolisao domaći med a iz uvoza koristiš sumljivu robu koja na sebi ima iznemđu ostalog i organic tiketu. To je tvoj izbor.
Svakako da bi trebalo da bude nadzor i na domaće ali ovo što dolazi preko granice???????
I dalje tvrdim, med je jedna od najopasnijih namirnica,
Rekao sam da pčelinja laboratorija i savjestan pčelar su najbolja garancija i evo da kažem zašto sam na početku spomenuo organic bolničku ustanovu.
POznato je da su rusi daleko otišli što se tiče liječenja pčelinjim proizvodima. Imaju bolnice, rehabilitacioni centri, rade sa apitoksino terapije imaju ogromne rezultate . Jedan doktor je rekao da je unutrašnjost košnice bolja kao ambijent za operacione zahvate od najsavremenije operacione sale u bilo kom kliničkom centru, Dezinfekcija u košnici je nešto što je neopisivo i nemože se komparirati sa sterilnim uređajima u operacionim salama a da ne govorimo o našim nastambama, escajgu i dr..
Doktor kaže kad bi imao mogućnost da vršim operacije u ambijenut kakva je pčelinja nastamba rado bi odabrao pčelinju nastambu.
jer ako na polici ima samo jedan proizvođač koji dohranjuje pčele brazilskim šećerom,.
Brazilski ili brčanski kozumni šećer svakako nije dobar za ljudsku upotrebu ali mi ga svi korstimo pa i ja ovaj koji proizvodi med i ostale pčelinje proizvode. NEma nikakve veze sa medobranjem, ama baš nikakve veze nema, sa medobranjem, opet napominjem kod savjesni pčelara.
..Opasno je sve što je na polici. Pogotovu ako su deklaracije na teglama sa samoinicijativnom oznakom ORGANIC MED (Vidio u Interexu).
Ja, mojim kupcima koji dođu na kućni prag ili konzumiraju med od mojih pčela kažem,,,,ako se osjei i trun sumnje na zadnjoj kašiki meda iz tegle slobodno neka kaže i neka dođe, vraćam novac ,
ZA tvoju informaciju ; poznati svjetski proizvođači lijekova pa tako vjerovatno i naš BOsna lijek imaju različite aršine po pitanju distribucije lijekova, Jedno je ako lijekovi idu u afriku, drugo u aziju, treće u rusiju, četvrto u evropu itd. mnogo toga je sve komercijalizovano.
Osataj mi u dobri i nastavi tako