narcisaa wrote:Zanima me koliko su te privatne zdravstevene ustanove čiste u "bakteriološkom smislu"? Da li se i koliko često vrši dezinfekcija prostora i radnih površina a i sterilizacija instrumenata.Naime čula sam da jedna privatna poliklinika u Hrasnom ne dezinfikuje ništa a i ako to ponekad učini onda samo sa izosanom koji je i jedino dezinfekciono sredstvo u njoj. Čistačicu nemaju a jedna od sestara čisti te prostore dva puta sedmično, a inače rade svaki dan. Vlasnici nisu zdravstveni radnici pa me zanima da li je to moguće? To je kriminal zar ne?
To su razlozi zbog kojih ja privatnim praksama ne vjerujem i zbog kojih još nikada nisam bila u nekoj od njih.
Ljubaznost osoblja meni nije ispred njihove stručnosti i profesionalnosti i to pokušavam ne brkati. Zato se još uvijek grčevito i držim državnih sigurnih ustanova pa ako se nešto i desi ja sam zaštićena a u privatnoj sam zaštićena samo dok ne platim a to šta je iza fasade i koliko je prljavo zna samo "gazda".
Nemojete me krivo shvatiti ali meni je ovo ( sigurnost da upravo u nekoj od tih privatnih ambulanti neću fasovati neku zarazu kao onaj slučaj HIV-a u Tuzli) itekako važno.
E vidis ja upravo iz ovih razloga idem u privatnu polilkliniku, dovoljno je samo da udjem i osjetim miris svjezine, a ne ono sto osjetim u drzavnim ustanovama. Ako su vlasnici polikline nemedicinski radnici, ne znaci da su oni i direktori, oni su dakle kupili ili napravili tu zgradu, a za direktora imenuju nekog doktora koji vodi racuna o svemu ovome sto tebe brine. Tamo gdje ja idem redovno se cisti, dezinfikuju i sterilisu instrumenti, pa dovoljno je samo sam vidim cistu plahtu ispod sebe kad mi dr. radi UZ, koju mijenjaju nakon zavrsenog pregleda za svaku pacijenticu, a ne kao u nekim drzavnim, imaju istu plahtu cijeli dan ili bar jednu cijelu smjenu. A razlog vise da idem privatno je pored njihove ljubaznosti i strucnosti i ovog redovnog ciscenja i sterilisanja je i njihov odnos prema bolesnicima. Zalim svaku marku koju moram uplatiti mjesecno za zdr. osiguranje, a moram ici privatno jer jedino tamo dobijem odgovarajuci tretman, jedino me tamo ne tretiraju kao zivotinju, mogu da pitam sve sto me interesuje bez da dr. jedva ceka da izadjem van i da me isprati s namrgodjenom facom. Zato prednost dajem privatnim ustanovama, mada znam da i u drzavnim ima puno dobrih doktora.