Recepti
Moderator: anex
- naEmi
#526 Re: Recepti
joooj. hocu i ja gurabije mljac mljac mljac

- naEmi
#527 Re:
nebojeplavo wrote:Evo goreimam jos jedan, isto tako lagan
Poprzis isjeckana pileca prsa s isto tako isjeckanim bijelim lukom, dodas kukuruz, grasak i isjeckane sampinjone (najbolje konzervirano jer je vec ko skuhano), malo dolijes vode, prokuhas i na kraju vrhnje za kuhanje...zacine naravno po zelji, ja obicno samo so i biber..
Probala i prepredobro.
-
samo gost
#528 Re: Recepti
I ja sam ih uvijek samo jela, a nikad pravila, mada imam recept za svaki slučaj.CherryLips wrote:Ja molim ako neko moze staviti recept za gurabije. Gledala sam po netu ali sve izbacuje te sa medom,pa kokosom,a nigdje onih obicnih,bez ikakvih karafeka. Pitala sam moju majku ali se ne moze sjetiti (godine cine svoje);a kod nje su bile da prste pojedes....jos mi je pred ocima roza šerpa u kojoj su stajale...
- Istocka
#529 Re: Recepti
Evo recep za gurabije !!
250 grama margarina (margarin ,jaja i povlaka trebaju biti u sobnoj temperaturi)
3 kom jaja
3 kasika povlake ili jogurta (supena)
2 case sitnoga secera (case za vodu)
1 narandjin sok (iscjediti jednu cjelu narandju)
1prasak za pecivo
1vanilin secer
i brasno po potrebi .....meni uvjek za ovu masu ide 4 case brasna (case za vodu)
masu dobro izmjesati da bude kao za hurmasicu mekano
i od ove mase mozhete napraviti dvije tepsije ( mala napomena : Kada budete forme praviti morate nakvasiti ruke vodom i napravite razmak dok i poredate u tepsiju)
Vrlo su jednostavne a o ukusu sami cete se uvjeriti .......(vrlo su ukusne ) prijatno!!
250 grama margarina (margarin ,jaja i povlaka trebaju biti u sobnoj temperaturi)
3 kom jaja
3 kasika povlake ili jogurta (supena)
2 case sitnoga secera (case za vodu)
1 narandjin sok (iscjediti jednu cjelu narandju)
1prasak za pecivo
1vanilin secer
i brasno po potrebi .....meni uvjek za ovu masu ide 4 case brasna (case za vodu)
masu dobro izmjesati da bude kao za hurmasicu mekano
i od ove mase mozhete napraviti dvije tepsije ( mala napomena : Kada budete forme praviti morate nakvasiti ruke vodom i napravite razmak dok i poredate u tepsiju)
Vrlo su jednostavne a o ukusu sami cete se uvjeriti .......(vrlo su ukusne ) prijatno!!
-
nova_korisnica
#530 Re: Recepti
ne funkcionise mi onaj pretrazivac..pa ako neko ima pri ruci onaj lava kolac bila bih veomaaaa zahvalna!!

-
nova_korisnica
#531 Re: Recepti
hadzinica wrote:http://www.coolinarika.com/recept/cokol ... kuci-kolacnova_korisnica wrote:ne funkcionise mi onaj pretrazivac..pa ako neko ima pri ruci onaj lava kolac bila bih veomaaaa zahvalna!!
ovaj je isproban..u komentarima ispod korisnica sa cool... ima jos par zanimljivih pitanja/odgovora
thaaaaaaaaaaaaaaaaank uuuuuuuuuuuu!!
mmmhhh...sutra se pravi
-
zijancer
#532 Re: Recepti
hadžinice, kako napraviti onu kremu iz raffaella

i ovajj onaj..onu lisnatu pogacu
i ovajj onaj..onu lisnatu pogacu
-
nova_korisnica
#533 Re: Recepti
samo da se poFalim i zaFalim hadzinici!!!! kolac je bio DELIŠS!! dodas malo sladoleda i koju jagodicu....i svi se dave

(samo je problem sto stalno pitaju: kad cu ponovo praviti
)
(samo je problem sto stalno pitaju: kad cu ponovo praviti
-
zijancer
#534 Re: Recepti
faja hadziniceeEEEEEE

- lara b.
#535 Re: Recepti
KOKOS OBLATNE /KOKOS BAJADERA
100 ml kokosova mlijeka (može i obično)
170 g šećera
250 g maslaca
200 g kokosa
400 g mlijeka u prahu
250 g žele bombona (količina po želji)
po želji,šareni čokoladni bombončići
2 list aoblatne
Priprema
Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos.
Žele bombone narezati na malecke kockice i umiješati u masu (po želji ubaciti i čokoladne bombončiće, ako imate čelične živce za rezanje bajadere).
Fil rasporediti na list oblatne, dobro ga potisnuti žlicom, i poklopiti drugim listom oblatne. Opteretiti nekom velikom kuharicom ili enciklopedijom na pola sata do sat vremena.
Ostaviti par sati da se stisne, rezati u željene oblike .
100 ml kokosova mlijeka (može i obično)
170 g šećera
250 g maslaca
200 g kokosa
400 g mlijeka u prahu
250 g žele bombona (količina po želji)
po želji,šareni čokoladni bombončići
2 list aoblatne
Priprema
Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos.
Žele bombone narezati na malecke kockice i umiješati u masu (po želji ubaciti i čokoladne bombončiće, ako imate čelične živce za rezanje bajadere).
Fil rasporediti na list oblatne, dobro ga potisnuti žlicom, i poklopiti drugim listom oblatne. Opteretiti nekom velikom kuharicom ili enciklopedijom na pola sata do sat vremena.
Ostaviti par sati da se stisne, rezati u željene oblike .
- minjonja
#536 Re: Recepti
dragi kuhari i kuharice
kontam napraviti neku cokoladnu tortu sa jagodama posto u granapu kod mene ima pravo dobrih jagoda, pa rekoh da to iskoristim
kupicu gotove kore i imam neku gotovu kremu. samo treba dodati mlijeko i nesto po zelji (tj. cokoladu) i gotova torta.
sad je moje pitanje kako to da ukomponujem? strah me da ne bude previse suha. sigurno ima neki fazon da se poliju kore, jal limunom, jal secerom... vidite da ne znam
pomagajte
drugo pitanje: ja sam mislila na kore naslagati prepolovljene jagode, preko toga jeda sloj kreme, pa opet kora, red jagoda pa krema. ne znam hoce li se to sve raspasti, hoce li jagode "kliziti"? hocu da bude sve socno i cvrsto
sigurno ima i tu neki fazon, mozda zelatina...
ovako nesto sam mislila:

kontam napraviti neku cokoladnu tortu sa jagodama posto u granapu kod mene ima pravo dobrih jagoda, pa rekoh da to iskoristim
kupicu gotove kore i imam neku gotovu kremu. samo treba dodati mlijeko i nesto po zelji (tj. cokoladu) i gotova torta.
sad je moje pitanje kako to da ukomponujem? strah me da ne bude previse suha. sigurno ima neki fazon da se poliju kore, jal limunom, jal secerom... vidite da ne znam
drugo pitanje: ja sam mislila na kore naslagati prepolovljene jagode, preko toga jeda sloj kreme, pa opet kora, red jagoda pa krema. ne znam hoce li se to sve raspasti, hoce li jagode "kliziti"? hocu da bude sve socno i cvrsto
ovako nesto sam mislila:

- Irm@
#537 Re: Recepti
ja nisam fan gotovih kora tako da za to nemam savjet
sto se tice kreme.. 20 g zelatine u prahu stavish na 10 supenih kasika hladne vode da nabubri 10 min..eh onda mozes uzeti recimo jogobelu 3 case... zagrijes 1 casu i u nju dodas zelatinu..pa sve zajedno dodas ostatku jogurta...umutis 400 ml slatkog vrhnja i pomijesas s jogurtom..
sto se tice kora mislim da bi bolje bilo da napravis recimo 2 kore.. u jednu ti idu 3 jajeta (odvojis zumanca i bjelanca), 3 kasike brasna, 3 kasike šećera i 1 kasika kakaa i dodas prasak za pecivo.. to se pece 10 min na 180 stepeni
eh na ovakvu koru sigurno mozes staviti jagode pa smjesu od slaga i jogurta pa opet koru, jagode, slag+jogurt..
naravno sve praviti u kalupu i ostaviti da odstoji u frizideru...
jela sam ovu tortu i odlicna je!
eto nadam se da sam ti pomogla
pozz
sto se tice kreme.. 20 g zelatine u prahu stavish na 10 supenih kasika hladne vode da nabubri 10 min..eh onda mozes uzeti recimo jogobelu 3 case... zagrijes 1 casu i u nju dodas zelatinu..pa sve zajedno dodas ostatku jogurta...umutis 400 ml slatkog vrhnja i pomijesas s jogurtom..
sto se tice kora mislim da bi bolje bilo da napravis recimo 2 kore.. u jednu ti idu 3 jajeta (odvojis zumanca i bjelanca), 3 kasike brasna, 3 kasike šećera i 1 kasika kakaa i dodas prasak za pecivo.. to se pece 10 min na 180 stepeni
eh na ovakvu koru sigurno mozes staviti jagode pa smjesu od slaga i jogurta pa opet koru, jagode, slag+jogurt..
naravno sve praviti u kalupu i ostaviti da odstoji u frizideru...
jela sam ovu tortu i odlicna je!
eto nadam se da sam ti pomogla
pozz
- Ridjobrki
#538 Re: Recepti
Ovako... Iz nekog razloga ili navike često kad obavljam kupovinu utrpam pokoju sardinu u korpu (ono rutinski... nekolike tune, nekoliko argeta, par sardina) ali ih nešto slabo jedem pa mi vuku po frižideru mjesecima...
Budući da mi se nešto, velim, ne jedu onako samo istresene iz konzerve zanima me ima li neko kakav recept koji uključuje sardine iz konzerve? Google predlaže samo pohovane ali me zanima ima li neko kakvu svoju ideju tipa rižota sa sardinama, kakve bi bile u nekom umaku ili nešto tako originalno...
, a đe da ne volim...
Budući da mi se nešto, velim, ne jedu onako samo istresene iz konzerve zanima me ima li neko kakav recept koji uključuje sardine iz konzerve? Google predlaže samo pohovane ali me zanima ima li neko kakvu svoju ideju tipa rižota sa sardinama, kakve bi bile u nekom umaku ili nešto tako originalno...
- minjonja
#539 Re: Recepti
najjednostavnije jelo iz konzerve ti je umak od tunjevine sa makaronimaRidjobrki wrote:Ovako... Iz nekog razloga ili navike često kad obavljam kupovinu utrpam pokoju sardinu u korpu (ono rutinski... nekolike tune, nekoliko argeta, par sardina) ali ih nešto slabo jedem pa mi vuku po frižideru mjesecima...![]()
![]()
![]()
, a đe da ne volim...
u tavi izdinstaj luka. dodaj tunjevinu (ili sardine, mada ne znam kako je sa sardinama jer ih ja ne jedem). dodaj pasate (pire paradajz ili kako se to zove). mozes dodati i bijelog luka ako imas. smanji malo temperaturu da pomalo kuha jer ce ti pasata frcat na sve strane po sporetu
ovo ja pravim kad nemam vremena ni para ni zivaca da idem do granapa, a mazanja mi preko glave, a jede mi se nesto toplo
- minjonja
#540 Re: Recepti
irma, jel trebam nesta posuti po korama prije nego sto kremu stavljam? neku agdu nesto, secer i limun... sjecam se da je moja mama nekad nesta sipala po tim korama sto je ona kuhala u maloj serpici, ali ne znam sta. nisam neka kuharica, ne bih da sama pravim kore
ne znam na sta ce liciti
nisam nikad pravila tortu prije, samo kolace.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#541 Re: Recepti
Ne treba nista, samo kremu odmah istreses. 
- minjonja
#542 Re: Recepti
hvala vam cure svakako na savjetima
moracu se natjerat da napravim ovu "probnu" tortu prije nego sto napravim "pravu" za rodjendan 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#543 Re: Recepti
krompir skuhati ili isprepadati u mikrovalnojRidjobrki wrote:Ovako... Iz nekog razloga ili navike često kad obavljam kupovinu utrpam pokoju sardinu u korpu (ono rutinski... nekolike tune, nekoliko argeta, par sardina) ali ih nešto slabo jedem pa mi vuku po frižideru mjesecima...![]()
![]()
![]()
, a đe da ne volim...
napraviti pire od krompira uz dodatak zacina i nekog sira

snicle od krompira napraviti tako da se filuju sa smjesom sardina, krastavaca, moze i salse, marinirane gljive ili sta se svidja uz sardine...

snicle uvaljati u prezlo
sloziti u tevsiju

zapeci dok ne porumeni

na donjoj slici su snicle bez sardina jer su sardine zvarsile na tavi

- Ridjobrki
#544 Re: Recepti
@minjonja: tunjevinu u paradajz sosu često pravim kad hoću tako nešto na brzinu i to baš tako kako si opisala. Moj savjet je samo još dodati tome malo mediteranskih začina, ima super KOTANYI smjesa začina za te stvari.
@toto:
Inače, recept se doima odlično, probat će se...
@toto:
krompir skuhati ili isprepadati u mikrovalnoj
Inače, recept se doima odlično, probat će se...
-
samo gost
#545 Re: Recepti
Ridjobrki, tvoje me pitanje podsjetilo na nešto što sam potpuno zaboravila - paštetu od sardine. Prije rata sam to počesto pravila kao predjelo ili onako za snack s prijateljima na sjedeljci i to po receptu Vokija Kostića iz kuharice "Kako sam pojeo sam sebe" - sjajni recepti i krasne pričice koje ih prate. Našla sam link za njegovu web kuharicu "Gastronomski dnevnik" pa ćeš tu na str. 39 pronaći recept za paštetu od sardine i paštetu od tunjevine. Probaj, odlično je (a napraviću i ja ponovo, sad kad si me podsjetio
).
http://fliiby.com/file/36193/gvrufy4fae.html
http://fliiby.com/file/36193/gvrufy4fae.html
- ladyblue18
#546 Re: Recepti
Imam jedno pitanjce, pa ako ko zna nek pripomogne.
Hocu da radim cheesecake, ali ono sto sam po supermarketima do sada vidjela a radi se o zelatini je to da je sva zivotinjskog porijekla.
Eh, imal neka zamjena za zelatinu da se gdje kupi a da je na biljnoj bazi ili nesto slicno?
Hocu da radim cheesecake, ali ono sto sam po supermarketima do sada vidjela a radi se o zelatini je to da je sva zivotinjskog porijekla.
Eh, imal neka zamjena za zelatinu da se gdje kupi a da je na biljnoj bazi ili nesto slicno?
-
samo gost
#547 Re: Recepti
Ja sam prije par dana u Merkatoru našla Dr. Oetker "Želatin fix" na kojem piše 'goveđi' . Inače, želatin iz biljne osnove kupujem u Badem butiku, imaju i listiće i prah.
ladyblue, prije nego što napraviš pogledaj i ovaj recept koji mi se čini do sada najboljim, a probala sam razne varijante. Ja sam ga danas našla i moram ga probati.
http://www.coolinarika.com/recept/the-p ... cheesecake
ladyblue, prije nego što napraviš pogledaj i ovaj recept koji mi se čini do sada najboljim, a probala sam razne varijante. Ja sam ga danas našla i moram ga probati.
http://www.coolinarika.com/recept/the-p ... cheesecake
- ladyblue18
#548 Re: Recepti
Bas sam kontala imal Badem. Hvala punosamo gost wrote:Ja sam prije par dana u Merkatoru našla Dr. Oetker "Želatin fix" na kojem piše 'goveđi' . Inače, želatin iz biljne osnove kupujem u Badem butiku, imaju i listiće i prah.
edit: i ja bas gledam taj
- Irm@
#549 Re: Recepti
@minjonja: ja bih ako ces vec te kupovne kore..pospricala je recimo s mlijekom u koji stavis ekstrakt vanilije imat ce fin okus i miris
ali POSPRICALA tek nikako nemoj zaljevati jer ce ti se razbuziti kore 
- minjonja
#550 Re: Recepti
ekstrakt vanilije? jel to ono u flasicama, ona aroma?Irm@ wrote:@minjonja: ja bih ako ces vec te kupovne kore..pospricala je recimo s mlijekom u koji stavis ekstrakt vanilije imat ce fin okus i mirisali POSPRICALA tek nikako nemoj zaljevati jer ce ti se razbuziti kore