Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

danas wrote:pa jedu li zeljanicu? fil je skoro isti... :-)

aj mamice, sto si ti to razmazila... :lol: :lol: :lol:
zeljanicu samo ja obozavam :roll: ostali biraju ko u hotelu :roll:

Sad sam malo citala o quiche i gledala fotke. Mislim, 100 puta sam vidjela ovo jelo, ali nikad ovako visoko, kao sto je Legionarka napravila. Zato me je i zbunilo :oops:
Vidjela sam hrpu recepata, pa cu probat napravit.

Danas, znas li slozit cigara burek :D
danas

Post by danas »

cigar burek se ne slaze vec rola :P znam :)
samo puno je lakse u turskoj, gdje prodaju te dzinovske jufke (domace) na pijacama... :-)
Bumbar

Post by Bumbar »

mamica 31 wrote:Vidite vi kod Arslana taktike. :D Skolesase ga cure, a i zene :D
A onaj tamo Karabaja, karanana i ostali seksasi se satrase mameci :D
Arsla ispece dobar komad mesa i eto ti brale :D :P
:lol: ...ljubav kroz stomak ide izgleda :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

danas wrote:quiche je otvorena pita... samo moras naci ove otvorene kore (ja to kupim)... razvalis u pomascenu tepsiju, a onda posebno zbutas ko za zeljanicu... jaja, sira, mirelama, zelja... da bude malo 'cvrsce'... i nafilujes, ispeces i to je to...

ja imam drugi fil, od gljiva... karamelizirati crni luk jedan, onda dodati kombinaciju gljiva -- najbolje sampinjoni i shitaake i portobella -- i proprziti malo... ovamo iskombinovati mladi sir (ili cottage cheese), 2-3 jajeta, pakovanje kozjeg sira... sve pomijesati sa gljivama i to kao quiche fill... njam... :-)
a mozes i onaj beer bread uzeti i izvaditi sredinu.....i unutra ovaj spinat dip (ili taj tvoj bordzija recept sa ludarama :D) ....a one komadice hljeba (ili pita chips) koristis da umaces :D:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

pitt wrote:a mozes i onaj beer bread uzeti i izvaditi sredinu.....i unutra ovaj spinat dip (ili taj tvoj bordzija recept sa ludarama :D) ....a one komadice hljeba (ili pita chips) koristis da umaces :D:D
jao, jao, vidi ovog kuhara.....taman se sad mozes i udati :P :D
pitt

Post by pitt »

Bogami ja kuham.....ko mlada :D:D Samo se ne hvalim okolo :D:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

a jel'? :-) :D ...znas li palacinke praviti? (ali dobre ne ove americke) :-)
pitt

Post by pitt »

dacina_curica wrote:a jel'? :-) :D ...znas li palacinke praviti? (ali dobre ne ove americke) :-)
Ucim :D :-) :lol: :lol:
legionarka

Post by legionarka »

...
Last edited by legionarka on 19/09/2007 18:05, edited 1 time in total.
legionarka

Post by legionarka »

:) inspire me:
heb ga moj kalup veliki...ne nadjoh manji....ali isto ti ga dodje:) samo vise fila

e ovako tjesto, mozes kupiti ili napraviti..ja uvijek praviim
Tijesto:
solja brasna, malo soli, 4 solje ulja, 4 solja ledene vode, i to sve zamjesi, i dodaj brasna ako treba...razvaljaj i stavi u kalup.

Fil:
ocisti i sitno isjeckaj zelje, stavi u veliku serpu, dodaj (mozes i manje) 4 jaja, mladi sir (pazi da je dobro ocjedjen, inace ce poceti curiti na sve strane) pavlaka (izbaci suvisnu vodu) , sol..sve sto izmjesaj dobro...ubaci u tjesto koje je u kalupu...

onda u zjdelici umuti 4 jaja, pavlaku i izrendaj sira po volji...sve to prelijes preko ovog fila i bacis u rernu..na oko 200 i neka bude nize u rerni...
i peces dok ne bude gotovo:)

ovaj sir sa jajima mozes staviti i malo nakon sto je ovo cudo bilo u rerni

ugodan tek..
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Arslan wrote: Image
Arslane sta sve ide u sos od gljiva? haos dobro izgleda :-D
legionarka

Post by legionarka »

muzic puzic otisao na put....
ja i prijateljica, :) lagana setnja uz more i vecera...
jelo nema imena...proizvoljno sam stavljala sta sam imala u kuci...
:)
potrebno za ovo jelo: meso (junetina, teletina sta god samo da nema masnoce ni kosti), jedan poriluk, gljive (imala sam samo sampinjone), manis ketjap (nemam pojma gdje to ima u BiH, ali moze umjetso toga i soja sos), i przeni hrskavi luk, riza...

meso isjeckati na manje komade i marinirati u manis ketjap-u ili soja sosu...
iscjeckati poriluk(prasu) i dobro oprati, i isjcekati gljive (ne previse sitno)
Image
ugrijati ulje u wok-u dosta...i ubaciti meso
Image
nakon toga dodati gljive
Image
i onda dodati poriluk
Image

i to tako manevrisati po woku neko vrijeme
Image

kad je riza gotova staviti u tanjire ( bolje duboke, za ove smotane kao ja) i na rizu staviti sve gore pomenuto...

sve to posuti przenim lukom... i prijatno

Image
Image
Image

bilo je dobro....sad otpuhujemo....kanimo se pravit kakav kolac....:)
Ivy

Post by Ivy »

legionarka naaaaajs mljac mljac :-D
legionarka

Post by legionarka »

...ovo je za nekog posebnog...:) inspiracija u kasne sate:)
..uz malo Balasevica...

Image
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

dacina_curica wrote:
Arslan wrote: Image
Arslane sta sve ide u sos od gljiva? haos dobro izgleda :-D

kao prvo sitno isjeckan luk glaziras (srednja temperatura, ne prejako)) na puteru i posolis da bi luk pustio sok. kada luk postane "staklast" dodajes gljive, malo bibera, event. mljevene paprike i sautiras (dodas malo vatre, a to tebi nece tesko pasti :P ) i malo to promjesas dok gljive takodjer ne puste malo sok, pazi da ti luk ne zagori!

zatim dodajes unutra frisko bilje i namah vrhnje, kako bilje ne bi zbog visoke temperature gubilo farbu i vitamine! daka dospes vrhnje ne dozvoli da plaho kuha, smanji toplinu i neka malo krcka. ne zaboravi jos jednom probati, jerbo ces sigurno morati dodati jos malo soli! to je to, uglavnom! :D :D probaj spraviti, pa javi!
inspire_me

Post by inspire_me »

legionarka wrote::) inspire me:
heb ga moj kalup veliki...ne nadjoh manji....ali isto ti ga dodje:) samo vise fila

e ovako tjesto, mozes kupiti ili napraviti..ja uvijek praviim
Tijesto:
solja brasna, malo soli, 4 solje ulja, 4 solja ledene vode, i to sve zamjesi, i dodaj brasna ako treba...razvaljaj i stavi u kalup.

Fil:
ocisti i sitno isjeckaj zelje, stavi u veliku serpu, dodaj (mozes i manje) 4 jaja, mladi sir (pazi da je dobro ocjedjen, inace ce poceti curiti na sve strane) pavlaka (izbaci suvisnu vodu) , sol..sve sto izmjesaj dobro...ubaci u tjesto koje je u kalupu...

onda u zjdelici umuti 4 jaja, pavlaku i izrendaj sira po volji...sve to prelijes preko ovog fila i bacis u rernu..na oko 200 i neka bude nize u rerni...
i peces dok ne bude gotovo:)

ovaj sir sa jajima mozes staviti i malo nakon sto je ovo cudo bilo u rerni

ugodan tek..
Ja sam to vec sinoc po svom skroz na drugi nacin isprobala i ni na sta nije licilo :roll: :roll: ...al haman nista nisam po receptu uradila (umjesto tijesta koristila gotove pecene jufke :? :? spinat nije bio frisak, vec zamrznut :lol: :lol: sir curio na sve strane :( :( ...)
Hvala na receptu, probacu ovih dana ponovo napraviti :-) :-)
danas

Post by danas »

te jufke ne valjaju... mora biti ovo deblje tijesto...bas za quiche...
ja to kupim gotovo.... ko ce razvlacit...
Image

a ako je spinat smrznut, odledi ga prvo (moze i u mirkovalnoj) i dobroooooo iscijedi...
tempora

Post by tempora »

Nedavno sam u posjeti jednoj sarajevskoj hanumi jela nekakav sitni cevap -valjda se tako zove.Radi se o nekakvom turskom receptu gdje se koriste patlidzani,luk,meso i cini mi se suhe sljive ili tako nesto i ko zna sta jos ne.........zna li neko o cemu se radi i moze li mi pomoci u pronalasku tog recepta?
Hanuma o kojoj je rijec nema msn-starija je gospodja, a da je zovem zbog istoga, nekako mi neugodno! :-?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

tempora wrote:Nedavno sam u posjeti jednoj sarajevskoj hanumi jela nekakav sitni cevap -valjda se tako zove.Radi se o nekakvom turskom receptu gdje se koriste patlidzani,luk,meso i cini mi se suhe sljive ili tako nesto i ko zna sta jos ne.........zna li neko o cemu se radi i moze li mi pomoci u pronalasku tog recepta?
Hanuma o kojoj je rijec nema msn-starija je gospodja, a da je zovem zbog istoga, nekako mi neugodno! :-?
ako je sa suhim sljivama, onda je to slatki cevap. Moja mama ga cesto pravi.
Ne znam recept, ali ce hadzinica vjerovatno znati. :)
danas

Post by danas »

i moja mama zna ovo, pitacu...
idu i jabuke nekad mislim. ili suhe smokve i suhe sljive... a za meso, jagnjetina je najbolja...
vesela

Post by vesela »

ja pravim ovaj cevap, ali bez patlidzana!...od voca stavljam samo suhe sljive
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Moja mama pravi al isto bez patlidzana.
Ide teletina, al slatki cevap se obicno pravi uz Kurban Bajram, pa znaci od kurbanskog mesa.
A od voca ide, suhe sljive, suhe smokve i jabuka a mogu se staviti i grozdjice.
danas

Post by danas »

jeste, tacno... od kurbana najbolje -- da je malo masnije a ne bas mlada jagnjetina, da da to je to -- jabuke, suhe sljive i smokve... vrlo je orijentalno, skoro pa indijsko ili perzijsko jelo... nije za svaciji ukus...
Aorta

Post by Aorta »

Vidim da je krug kuhara itekako aktivan ovih dana. Svasta nesto naucim u ovom kutku. Arslane, taj sos od gljiva cu morat probati; hvala ti na receptu. U subotu cu se sabahile uputit u prodavnicu da kupim gljive, pa da (nadam se) odusevim raju postace za iftar. Sva tvoja jela zagolicaju palatu...

Legionarka, quiche ti jako dobro izgleda. Bas mi je "aaahh" na jedan komad, pogotovo sat vremena prije iftara.... Ja tako volim zelje, a u ovo se moze 'nacocat' hejbet. Kolike su te "solje" koje koristis kao mjerilo za tijesto? Bas 4 solje ulja i (samo) jedna brasna?

aBd, isprobat cu novi recept za tortu ovog vikenda, pa cu postaviti sliku.

Cao.
Aorta

Post by Aorta »

danas wrote:jeste, tacno... od kurbana najbolje -- da je malo masnije a ne bas mlada jagnjetina, da da to je to -- jabuke, suhe sljive i smokve... vrlo je orijentalno, skoro pa indijsko ili perzijsko jelo... nije za svaciji ukus...
Uh, yummy. Perzijska hrana je izvrsna. Najvise mi se svidjaju njihove marinade od visnje, nara, raznoraznih zacina, te savrseno-napravljena riza sa "tadigh" dnom.
Post Reply