PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#526 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

platio sam ja 200 maruni uklanjanje starih prozora i okolo malterisanje novih
normala to sve ide kad se ugovara posao
kako su iznutra fino znali završiti i s vana osim na dijelu ispod i pored ograde...gdje se malo moraš pomučiti da prođe malter
channel10

#527 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

Sta mislite koliko je pametno postaviti u spavacu sobu stirodor ( onaj zeleni, tvrdi ) sa unutrasnje strane zida na kojem je pvc prozor gdje ljeti u taj zid vise od pola dana grije sunce? Mislio sam postaviti zbog zime i smanjenja troskova grijanja, ali ne znam kakve ce mi uslove taj stirodor donijeti ljeti gdje sunce przi u taj zid.
Danguba

#528 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

Ne mozes imati nikakve stete. Povecavas toplotnu izolaciju. Ljeti ce toplota sporije ulaziti u prostoriju a zimi zadrzavas toplotu unutar prostorije.
channel10

#529 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

Danguba wrote:Ne mozes imati nikakve stete. Povecavas toplotnu izolaciju. Ljeti ce toplota sporije ulaziti u prostoriju a zimi zadrzavas toplotu unutar prostorije.
Hvala na odgovoru :thumbup: . Mislio sam da necu imati problema sa vrucinom u ljetnom periodu, jer ako se i taj stiropor zagrije, da ne bude gorilo :). Znaci sve ok. Hvala jos jednom.
Truba

#530 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

ja sam samo čuo kako poprima damf iz prostorije ne znam jel to tačno
rovac13

#531 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

channel10 wrote:Sta mislite koliko je pametno postaviti u spavacu sobu stirodor ( onaj zeleni, tvrdi ) sa unutrasnje strane zida na kojem je pvc prozor gdje ljeti u taj zid vise od pola dana grije sunce? Mislio sam postaviti zbog zime i smanjenja troskova grijanja, ali ne znam kakve ce mi uslove taj stirodor donijeti ljeti gdje sunce przi u taj zid.
Ako je jedan zid u pitanju nema nikakvih problema......ako je vise zidova u pitanju onda treba povest racuna da se nebi povecala vlaga u sobi jer takav zid ne upija ni malo vode u sebe i onda soba moze pocet da smeka po-ruzno izmedju ostalog :-D .

Ne mora da bude uslov taj zeleni tvrdi,moze da bude obicni fasadni stiropor on je dovoljno tvrd za zidove,samo ne valja onaj najmeksi na zid ici.

Ustvari stiropor onaj meksi jeftiniji je bolji izolator,a sve sto je tvrdji malo gubi na izolacionim svojstvima ali dobija na jacini,zato taj tvrdi ide u podove.
Danguba

#532 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

Stirodur, odnosno XPS, je toplotna izolacija od ekstrudiranog polistirena. Znači, u pitanju je ista sirovina s tim što je kod Stirodura u pitanju proces ekstrudiranja a kod Stiropora ekspandiranja. Stiropor kuglice se u procesu proizvodnje slepe, ali uvek ostane mali deo prostora, vazduha izmedju samih kuglica. Kod Stirodura taj prostor ne postoji, već je gustina kuglica mnogo veća. Tako da je Stirodur dosta čvršći materijal i mnogo veće gustine od stiropora. Stirodur se uglavnom koristi kod izolacije ukopanih delova zgrada, u podove i prostorije sa većim opterećenjem na pritisak, u indistriji, kod izolacije ravnih krovova...

U tvom slucaju je najbitnije da nema vlage(kapilarne) na tom zidu pa da je zatvoris. samo povremeno provjetraji prostoriju i ljeti i zimi.

Hladni vanjski zrak koji tijekom prozračivanja dospije u unutarnje prostorije kasnije tijekom zagrijavanja na sebe veže vlagu. Ona kod sljedećeg otvaranja prozora zajedno s toplim zrakom, napušta prostoriju. Hladni vanjski zrak ulaskom u toplu prostoriju može sasvim dobro isušiti prostor – čak i tijekom kišovitog vremena. Što je zrak hladniji više može na sebe vezati vodene pare. Stoga je provjetravanjem s hladnim zrakom zimi moguće ukloniti više vlage iz prostorije nego tijekom ljeta.

:wink:
zidarsarajevo

#533 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zidarsarajevo »

PVC PROZORI SA TROSLOJNIM STAKLOM UMNOGOME SMANJUJU GUBITAK TOPLOTE A DODATNO POBOLJŠAVAJU ZAŠTITU OD BUKE.
STAKLA NA PROZORIMA ČINE 80% POVRŠINE
rovac13

#534 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Troslojno staklo se ne isplati bogzna :-D

-obicno dvostruko staklo ima koeficijent prolaza topline 2,9 otprilike

-dvostruko staklo sa low-e premazom i argonom ima koefcijent prolaza topline 1,1 a kosta samo malo skuplje od obicnog

-obicno troslojno staklo kosta osjetno vise od dvosrukog low-e a ima slabiji koeficijent,znaci otpada skroz :-D

-troslojno staklo od kojih su dva stakla sa low e premazom i obje komore ispunjene argonom ima koeficijent 0,8.Puno je skuplje od svih a malo bolje izoluje od dvoslojnog low-e,takodje malo se pojaca i zvucna izolacije,koji db.

Svima bi preporucio ugradnju dvoslojnog low e stakla sa argonom,i sam sam ugradio iste,i prezadovoljan.
Na dva prozora 120x160,jedan balkonac 180x210,drugi balkonac 90x210,plus kupatilski mali i ulazna vrata,na sve ovo stakla doplata za low e stakla me kostala 90 KM,a izolacija skoro tri puta bolja od obicnih.

Samo trostruko staklo sa low e je bolje,ali puno vise kosta a razliku pitanje da li ce te osjetit :thumbup:
Truba

#535 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

i nama je majstor predložio taj s 2
kao ima kompleksaša koji bi i 5 komora :D
P.Starck

#536 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by P.Starck »

Danguba wrote:Ne mozes imati nikakve stete. Povecavas toplotnu izolaciju. Ljeti ce toplota sporije ulaziti u prostoriju a zimi zadrzavas toplotu unutar prostorije.
channel10 wrote:Sta mislite koliko je pametno postaviti u spavacu sobu stirodor ( onaj zeleni, tvrdi ) sa unutrasnje strane zida na kojem je pvc prozor gdje ljeti u taj zid vise od pola dana grije sunce? Mislio sam postaviti zbog zime i smanjenja troskova grijanja, ali ne znam kakve ce mi uslove taj stirodor donijeti ljeti gdje sunce przi u taj zid.
Ljeti će toplota jednako ulaziti u prostoriju kao i prije postavljanja izolacije sa unutrašnje strane! Zid ima otvor, kako reče pvc prozor, pa će direktinim solarnim dobicima prostorija dobijati istu toplotu kao i prije kroz taj prozor, jednako kao što će i taj vanjski zid dobijati jednaku količinu toplote kao i prije (jer nije izolovan s vanjske strane). Dalje, izolacija samo tog zida sa unutrašnje strane neće spriječiti prolaz toplote u unutrašnji prostor, jer je zid spojen sa ostatkom konstrukcije, drugim zidovima, stropom i podom. Zid će masom jednako grijati unutrašnji prostor ili će to smanjenje biti ne znatno tako da možemo reći jednako. ovim, a to bi trebalo provjeriti testiranjima (mada niko na planeti ne bi radio test sa izolovanjem samo jednog zida) bi se samo povećao vremenski otklon u predaji toplote u unutrašnji prostor, za neko vrijeme. Najveće temperature u prostoriji ne bi mjerili u 4 poslije podne nego u 6 npr. Na kraju, govorim o pravilnoj izolaciji jednog vanjskog zida koji ima otvor, a ne o dunđeraju sa xps-om, eps-om i sl.kao je predloženo, tj. ni sa pravilno izvedenom izolacijom jednog zida prostorije nećemo dobiti ništa, ako je cilj smanjenje temperature u prostoriji u ljetnom periodu.

Zimi, u načelu će imati obrnutu situaciju. Izolacija će se postaviti kao brana za prolaz toplote do zida i to će uspješno raditi, toliko da bi trebalo napraviti proračun koja debljina izolacije je potrebna da se kondenz ne bi ostvarivao na granici između izolacije i zida, što bi bio ozbiljan problem. Taj kondenz bi se bez obzira na pravilno odabranu debljinu izolacije sigurno dešavao po rubovima iznutra izoliranog zida, pitanje je samo koliko i kad bi se to i vizuleno počelo primjećivati.

Izolacija iznutra je i logički nepravilna a ne samo sa aspekta fizike zgrade. ili da baš uprostim, još nisam vidio životinju sa krznom iznutra.
ako se baš mora, a to su situacije sa negrijanim prostorijama od koji se moramo braniti onda bi trebalo upotrijebiti papir i olovku prije svega, konstrukcija bi unaprijed trebala biti pripremljena za takvu opciju a sam materijal upotrijebljen za izolaciju bi trebao biti šro istovrsniji zidu, tj. imati makar malu mogućnost upijanja vlage, što standardni materijali za ter.izolaciju u pravilu nemaju, zbog drugih razloga.

Iako sam već pretjerao, nije pametno raditi izolaciju vanjskih zidova iznutra, pogotovo samo jednog zida ali ako nemamo drugog izbora, iz raznoraznih razloga onda bi moja preporuka bila da to bude sa multiporom od Ytonga npr. ili nečim sličnim šta je već dostupno na tržištu BiH.
P.Starck

#537 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by P.Starck »

Black swan wrote:i nama je majstor predložio taj s 2
kao ima kompleksaša koji bi i 5 komora :D
Prozor/profil s dvije komore? :D
Truba

#538 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

neam pojma.... govorio je nesto 2 3 5 :D
P.Starck

#539 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by P.Starck »

to dok je skako jel? :lol:
Truba

#540 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

iskreno ne vjerujem nikome ništa
svaki cigo svoga konja hvali
međutim drago mi je kad se poklope priče... u ovom slučaju tog majstora i našeg fanatičnog forumaša koji sve zna o zagrijavanju žena ovaj prostorija :D i izolaciji
channel10

#541 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

P.Starck wrote:
Ljeti će toplota jednako ulaziti u prostoriju kao i prije postavljanja izolacije sa unutrašnje strane! Zid ima otvor, kako reče pvc prozor, pa će direktinim solarnim dobicima prostorija dobijati istu toplotu kao i prije kroz taj prozor, jednako kao što će i taj vanjski zid dobijati jednaku količinu toplote kao i prije (jer nije izolovan s vanjske strane). Dalje, izolacija samo tog zida sa unutrašnje strane neće spriječiti prolaz toplote u unutrašnji prostor, jer je zid spojen sa ostatkom konstrukcije, drugim zidovima, stropom i podom. Zid će masom jednako grijati unutrašnji prostor ili će to smanjenje biti ne znatno tako da možemo reći jednako. ovim, a to bi trebalo provjeriti testiranjima (mada niko na planeti ne bi radio test sa izolovanjem samo jednog zida) bi se samo povećao vremenski otklon u predaji toplote u unutrašnji prostor, za neko vrijeme. Najveće temperature u prostoriji ne bi mjerili u 4 poslije podne nego u 6 npr. Na kraju, govorim o pravilnoj izolaciji jednog vanjskog zida koji ima otvor, a ne o dunđeraju sa xps-om, eps-om i sl.kao je predloženo, tj. ni sa pravilno izvedenom izolacijom jednog zida prostorije nećemo dobiti ništa, ako je cilj smanjenje temperature u prostoriji u ljetnom periodu.

Zimi, u načelu će imati obrnutu situaciju. Izolacija će se postaviti kao brana za prolaz toplote do zida i to će uspješno raditi, toliko da bi trebalo napraviti proračun koja debljina izolacije je potrebna da se kondenz ne bi ostvarivao na granici između izolacije i zida, što bi bio ozbiljan problem. Taj kondenz bi se bez obzira na pravilno odabranu debljinu izolacije sigurno dešavao po rubovima iznutra izoliranog zida, pitanje je samo koliko i kad bi se to i vizuleno počelo primjećivati.

Izolacija iznutra je i logički nepravilna a ne samo sa aspekta fizike zgrade. ili da baš uprostim, još nisam vidio životinju sa krznom iznutra.
ako se baš mora, a to su situacije sa negrijanim prostorijama od koji se moramo braniti onda bi trebalo upotrijebiti papir i olovku prije svega, konstrukcija bi unaprijed trebala biti pripremljena za takvu opciju a sam materijal upotrijebljen za izolaciju bi trebao biti šro istovrsniji zidu, tj. imati makar malu mogućnost upijanja vlage, što standardni materijali za ter.izolaciju u pravilu nemaju, zbog drugih razloga.

Iako sam već pretjerao, nije pametno raditi izolaciju vanjskih zidova iznutra, pogotovo samo jednog zida ali ako nemamo drugog izbora, iz raznoraznih razloga onda bi moja preporuka bila da to bude sa multiporom od Ytonga npr. ili nečim sličnim šta je već dostupno na tržištu BiH.

Svaka ti cast na ovom postu :) :thumbup: . Samo da si bio brzi par dana, ne bih nista uradio. Ovako je uradjena unutrasnja izolacija vanjskog zida jedne sobe, izolacija vanjskog zida trpezarije ( sirine do 2,50 metra ) i vanjska izolacija balkona ( cijelog zida koji pokriva dnevnu sobu i dio vanjskog zida trpezarije ). Ovo je uradjeno zato sto se zelim grijati na inverter klimu ( da smanjim troskove grijanja ).

Sto se tice ljeta, to sam samo pitao da slucajno ne bih sebi napravio vec problem nego sto bude inace. Znaci stirodur mi nece praviti probleme ljeti (vece probleme nego sto bi ih imao bez izolacije ) , nego bi samo moglo biti problema zimi zbog kondenza.

Sad zasad neka ovako stoji i ako bi slucajno bilo problema sa kondenzom, nece mi biti problem skinuti izolaciju sa ova dva zida gdje je postavljeno i vratiti se na staro. Jedna zima ce biti test za kondenz i unutrasnju izolaciju i ukoliko bude problema, sve cu skinuti i rijesiti se problema, ako ga bude :)..

Hvala svima na postovim i napisanim sugestijama :thumbup:
Danguba

#542 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

Necemo sada ekspertize raditi radi jednog zida.

Bolji je centimetar vanjske izolacije nego pet centimetara iznutra ali, veoma cesto nismo u mogucnosti to raditi sa vanjske strane.

Jedan(osuncan i suh) zid nikako ne moze praviti probleme jer drugi zidovi preuzimaju ulogu ''upijaca'' vlage iznutra.
zidarsarajevo

#543 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zidarsarajevo »

Hvala svima za savjet da li stavljati dvoslojno ili troslojno staklo. Ja sam se ipak odlučio za troslojno staklo.
Izradu i ugaradnju sam dogovorio sa firmom iz Kaknja IDEAL, koja mi je ponudila profil IDEAL 8000 sa troslojnim staklom sa dva premaza i dva argona sa cijenama koje su dosta povoljne.
rovac13

#544 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

zidarsarajevo wrote:Hvala svima za savjet da li stavljati dvoslojno ili troslojno staklo. Ja sam se ipak odlučio za troslojno staklo.
Izradu i ugaradnju sam dogovorio sa firmom iz Kaknja IDEAL, koja mi je ponudila profil IDEAL 8000 sa troslojnim staklom sa dva premaza i dva argona sa cijenama koje su dosta povoljne.
Jesu li cijene tajna.?.
zidarsarajevo

#545 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zidarsarajevo »

Za moje prozore

balkon dupli 160*210 2 komada
prozor 100*140 3 komada
prozor dupli 180*140 2 komada
prozor 60*80 2 komada

IDEAL 8000 sa staklom LUE4*12arg*4*12arg*LUE4 ukupno je bilo montirano 3.890,00 KM a

IDEAL 4000 sa staklom 4*16arg*LUE4 ukupno je bilo 2.700,00 KM montirano

Ja sam se ipak odlučio na IDEAL 8000 jednom se radi.
rovac13

#546 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Prozori su ti odlicni :thumbup:
channel10

#547 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

rovac13 wrote:Prozori su ti odlicni :thumbup:
A nisu bas jeftini.
rovac13

#548 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

channel10 wrote:
rovac13 wrote:Prozori su ti odlicni :thumbup:
A nisu bas jeftini.
Nije niko ni rekao da su jeftini:-D .

Al da su dobri,dobri su :-D
BlueBlood

#549 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by BlueBlood »

Jel mogu neke preporuke gdje u Sa naruciti PVC stolariju, prozore, balkonska vrata i portale od poda do plafona?
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#550 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by bordo gandalf »

Neko li zna valja li cemu prozor sa profilom KOMMERLING sa G-U okovima?
Post Reply