Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#526 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Jedna od prednosti tekija, odnosno sufijskih sohbeta, halki okupljenih oko jednog muršida je, između ostalog, i u tome što je onemogućavala (ili barem svodila na najmanju moguću mjeru neke zloupotrebe) uvlačenje u taj krug, u tu halku onih ljudi koji su dolazili s ciljem da naprave smutnju, da unesu razdor među vjernike, da ubacuju svoj fitneluk ili, naprosto, da špijuniraju. U bilo kojem vremenu. Tekija nije pijaca na koju dođeš i odeš, nije čekaonica autobusa, nije pdf. Religija na nekom forumu gdje svako može doći, recimo neki pojedinci željni smutnje, i zamazivati ljudima oči slatkorječivim izljevima tobožnje zabrinutosti za istinsko tumačenje islama i spoznaje kod muslimana...Običnim jezikom kazano: dugo bi neki pojedinac, deklarirajući se muhibbom, morao dolaziti i biti na osmatranju, dugo obijati tekijski prag...A bio bi pročitan, dakako, od hafiza bijelog mushafa, kao iskren ili kao lažljivac...

U džamiju bi znao doći svako, sa svakakvim ciljevima i namjerama, kao što je bilo još od doba Poslanika, alejhi-selam, pa do danas...Zato su tekije i zavije bili malo posebnija mjesta. Jednako učenju da se ''u islam poziva a u tesavuf ne, tesavuf sam čovjek traži'', tako se nije pozivalo ni u tekiju, njoj bi dolazio samo i jedino onaj ko imadne aah za njom. Ezan poziva u mesdžid na zajednčki namaz, a nema ezana za tekiju, tu se tišinom zove, tu se srca sreću...
HadiRa

#527 Re: Tekije

Post by HadiRa »

arzuhal wrote:Jedna od prednosti tekija, odnosno sufijskih sohbeta, halki okupljenih oko jednog muršida je, između ostalog, i u tome što je onemogućavala (ili barem svodila na najmanju moguću mjeru neke zloupotrebe) uvlačenje u taj krug, u tu halku onih ljudi koji su dolazili s ciljem da naprave smutnju, da unesu razdor među vjernike, da ubacuju svoj fitneluk ili, naprosto, da špijuniraju. U bilo kojem vremenu. Tekija nije pijaca na koju dođeš i odeš, nije čekaonica autobusa, nije pdf. Religija na nekom forumu gdje svako može doći, recimo neki pojedinci željni smutnje, i zamazivati ljudima oči slatkorječivim izljevima tobožnje zabrinutosti za istinsko tumačenje islama i spoznaje kod muslimana...Običnim jezikom kazano: dugo bi neki pojedinac, deklarirajući se muhibbom, morao dolaziti i biti na osmatranju, dugo obijati tekijski prag...A bio bi pročitan, dakako, od hafiza bijelog mushafa, kao iskren ili kao lažljivac...

U džamiju bi znao doći svako, sa svakakvim ciljevima i namjerama, kao što je bilo još od doba Poslanika, alejhi-selam, pa do danas...Zato su tekije i zavije bili malo posebnija mjesta. Jednako učenju da se ''u islam poziva a u tesavuf ne, tesavuf sam čovjek traži'', tako se nije pozivalo ni u tekiju, njoj bi dolazio samo i jedino onaj ko imadne aah za njom. Ezan poziva u mesdžid na zajednčki namaz, a nema ezana za tekiju, tu se tišinom zove, tu se srca sreću...

ahhh, sa koliko srcane ljubavi je ovo kazano arzuhal.

ostade me ahh..

upravo je ovo moja licna predstava i pojam za tekiju.

hvala najljepsa :thumbup:
Niemand

#528 Re: Tekije

Post by Niemand »

arzuhal wrote:Jedna od prednosti tekija, odnosno sufijskih sohbeta, halki okupljenih oko jednog muršida je, između ostalog, i u tome što je onemogućavala (ili barem svodila na najmanju moguću mjeru neke zloupotrebe) uvlačenje u taj krug, u tu halku onih ljudi koji su dolazili s ciljem da naprave smutnju, da unesu razdor među vjernike, da ubacuju svoj fitneluk ili, naprosto, da špijuniraju. U bilo kojem vremenu. Tekija nije pijaca na koju dođeš i odeš, nije čekaonica autobusa, nije pdf. Religija na nekom forumu gdje svako može doći, recimo neki pojedinci željni smutnje, i zamazivati ljudima oči slatkorječivim izljevima tobožnje zabrinutosti za istinsko tumačenje islama i spoznaje kod muslimana...Običnim jezikom kazano: dugo bi neki pojedinac, deklarirajući se muhibbom, morao dolaziti i biti na osmatranju, dugo obijati tekijski prag...A bio bi pročitan, dakako, od hafiza bijelog mushafa, kao iskren ili kao lažljivac...

Ali arzuhale, zar vrata tekije nisu svima otvorena od nastupanja ahiri ahiri zemana?

Ja tekiju ne mogu posmatrati tako, ne bi nikad onda trebala otici, jer imam previse ruznih osobina, i to onih sto ih ja znam, a kolko ih je jos sto ih ne vidim Boga pitaj. Zar nije tekija mjesto gdje su svi dobro dosli, kolki god da su grjesnici i zar nije tekija mjesto gdje se prije svega prica o Bozijoj Milosti?

Zar ne moze cak i taj hinjo u tekiji kroz razgovor sa starijim i pametnijim insanima uvidjeti da grijesi, doci tobe i promjeniti te osobine?

Ne zelim vjerovati da ne moze. Uzviseni je Milostiv i svako se moze pokajati i promijeniti.
arzuhal

#529 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Niemand wrote:

Ali arzuhale, zar vrata tekije nisu svima otvorena od nastupanja ahiri ahiri zemana?

Ja tekiju ne mogu posmatrati tako, ne bi nikad onda trebala otici, jer imam previse ruznih osobina, i to onih sto ih ja znam, a kolko ih je jos sto ih ne vidim Boga pitaj. Zar nije tekija mjesto gdje su svi dobro dosli, kolki god da su grjesnici i zar nije tekija mjesto gdje se prije svega prica o Bozijoj Milosti?

Zar ne moze cak i taj hinjo u tekiji kroz razgovor sa starijim i pametnijim insanima uvidjeti da grijesi, doci tobe i promjeniti te osobine?

Ne zelim vjerovati da ne moze. Uzviseni je Milostiv i svako se moze pokajati i promijeniti.

Ja nisam nigdje ni rekao da su vrata tekije ikome zatvorena, samo sam ukazao na razliku koje valja biti svjestan, unutar samog tesavufskog kruga objašnjena metaforom hljeba (šerijata/islama) i voća (tesavufa/tarikata), nalazi se i u naslovu jedne stare pjesme s indijskog potkontinenta (Nan ve halva): voće, puno vitamina, daje tijelu zdravlje, polet, daje rumenilo u obraze, vitalnost, ali džaba samo voće ako prije toga nema hljeba koje će držati kičmu uspravnom.
Svako se može okušati, nije branjeno :)
Islamu su svi pozvani, tesavufu (ne tesavufu u najširem smislu shvaćenom nego baš sad mislim na tekiju) samo onaj ko ga želi. Mubarek šejh Fethullah Džami, hafizahullahu te'ala, lijepo reče:''O, da, postoje i kerameti (nadnaravne pojave) i kešfovi (otkrovenja), ali svako od nas će na Sudnjem danu prvo biti pitan da li je i kako je radio po šerijatu...''

Čak i to što smo u Posljednjem vaktu i što su se neke stvari izmijenile, okrenule i sl. ne mijenja samu istinu.

Tekija je mjesto gdje se govori o Istinitom koji ima i Svoja imena milosti i Svoja imena uzvišenosti, i dželala i džemala, a ne samo jednog.
Svaka tekija ima čiviluk u hodniku. Kažu stari: ako hoćeš u tekiju moraš prvo svoju pamet okačit na taj čiviluk pa tek onda ući. Nemoj svojom pameću ulaziti inače nemoj ni dolaziti. A kada budeš izlazio iz tekije, a ti opet, ako hoćeš, uzmi onu svoju pamet s čiviluka pa je ponesi sa sobom.
Tu se, dakle, ne odbijaju giješnici, griješnici su dobrodošli, ne bi li se promijenili na bolje :thumbup: Samo se onim pametnim skreće pažnja...
Niemand

#530 Re: Tekije

Post by Niemand »

Lijepo si to rekao :thumbup: Pogotovo ovaj dio za serijat. :)
kritichar

#531 Re: Tekije

Post by kritichar »

HadiRa wrote:
kritichar wrote: Bog nas je postavio kao halife, namjesnike na ovoj Zemlji, mi smo preuzeli tu obavezu kao i obavezu pokornosti Uzvišenom, i za te stvari ćemo biti pitani.
Mi smo obavezani Kur'anom i hadisom, da pozivamo na dobro, a da odvraćamo od zla
''Ili ćete tražiti da se čini dobro a suzbija zlo, ili će Allah okrenuti vaša srca jedna protiv drugih - tada ćete Mu se obraćati a On vam se neće odazivati.''
a u tom pozivanju nam treba biti uzor S.A.W.S., kao i u svemu:
Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njma. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.
da.

ali ne vracamo li se ovime opet na ulogu sejha ?

jer da je Allah s.w.t. htio da budemo svi ucitelji, bio bi svaki insan Pejgamber, ili u najmanju ruku sejh.. meni je to nejasno, kako se insani usudjuju ulaziti u tumacenje vjere, a ima ih, ne poznaju ni pravopis bosanskog a kamoli arapskog.. i da ne nabrajam dalje..

to je meni zacudo :)
ovdje se ne govori o učitelju, nego o pozivanju, svi mi, i ti i ja, smo dužni da pozivamo, obavezao nas je Poslanik s.a.w.s.
po tonu hadisa kojim je to naređeno, može se zaključiti da je to fard

A svima nam je dat razum, da ga koristimo, nismo ovce i ne trebamo biti ovce, samo jednom čovjeku se smije u potpunosti vjerovati, smao jedan je Allahovom odlukom bio nepogješiv, svi ostali mogu da pogriješe, od Ebu Bekra pa do sufijskih šejhova
u Kur'anu je rečeno da pitamo učenije o onome što ne znamo, znači da nam je dopušteno tumačenje do određene mjere.
i inače šta će nam Kur'an u kući, zbirke hadisa i ostala literatura, ako će skupljati prašinu ili ako ćemo samo vježbati melodično učenje Kur'ana

Dok jedni idu u krajnost da se potpuno podaju svojim šejhovima, posebno sufije, drugi ne priznaju nikoga, samo u se i u svoje kljuse, a od toga je ispravna islamska središnjost, el-vesatijje el-islamijje, jer je islam vjera srednjeg puta.
I obaveza nam je slušati ulemu, naši veliki imami, Ebu Hanife, Malik, Šafija, Ahmed i drugi su imali veliki broj šejhova od kojih su kupili znanje.
nasa

#532 Re: Tekije

Post by nasa »

U sustini razumijem zasto sejh i generalno sufizam.Medjutim kada se udje u pricu ovako na forumu to sve dobije skroz druge dimenzije i to j ono sto sam ja kritikovala ...nekako u prici s onim koji to sve prakticiraju dosla sam do zakljucka da veliki broj ipak misli da je za neke nivoe i shvatanje vjere neophodno biti sufija, nekako ispadne da nije dovoljno biti musliman.

Ne polazi se od sebe, od skromnosti pa, da se kaze meni je to bilo potrebno i izvukao sam korist vec jok svima je potrebno inace se pocne bacti s insinuacijama ma ne mozes ti to shvatiti...
Ja islam ne dozivljavam na taj nacin.Islam pruza razlicite nacine pristupa za razlicite ljude, stanja u kojem se covjek moze naci, zivotne okolnosti, rast i odrastanje itd.Uz sve to, s vjerom u Boga valjda onda vjerujemo i u Boziju intervenciju pa tako neki nivo neko ce postici radom, s sejhom, ovako ili onako, a nekom ce Bog dati da odraste s njim...
Sve u svemu, ne treba sigurno da muslimani okrecu glavu od sufizma zasto ne pogledati i iz takve perspective, moze se sigurno okoristiti ali i sufije bi tebala uzeti u mogucnost da potpuno ispravan, i ne samo to vec i neko od koga mogu nauciti, moze biti i musliman koji pristupa na neki drugi nacin...
nasa

#533 Re: Tekije

Post by nasa »

Plus, vec sam jednom pricala s @hadirom o ovom "srcanom pristupu", OK, naravno bez takovog pristupa nema vjera uopce ali zasto se tome pristupa poeticno, tipa srce ne grijesi, ma grijesi :D vec ga treba dovesti u stanje u kojem mu je milo ono sto je ispravno ili mozda bolje reci otkriti u srcu ispravno...
Nije to bas ono sta se nadje u srcu na prvu vec pocesto se treba zaroviti...
Towelie

#534 Re: Tekije

Post by Towelie »

Eh, kad bi covek radio sve sta mu je srcu drago. :D
arzuhal

#535 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Eh, kad bi covek radio sve sta mu je srcu drago. :D
Tako jedan šejh kaz'o, išareteći na pojedince i njihovu spoznaju :mrgreen: :

Tako se u čovjeku nekad stisne govno, a on odmah misli i sebi veli - ''Srce!''
nemampojma0

#536 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

kritichar wrote:
HadiRa wrote:
kritichar wrote: Bog nas je postavio kao halife, namjesnike na ovoj Zemlji, mi smo preuzeli tu obavezu kao i obavezu pokornosti Uzvišenom, i za te stvari ćemo biti pitani.
Mi smo obavezani Kur'anom i hadisom, da pozivamo na dobro, a da odvraćamo od zla
''Ili ćete tražiti da se čini dobro a suzbija zlo, ili će Allah okrenuti vaša srca jedna protiv drugih - tada ćete Mu se obraćati a On vam se neće odazivati.''
Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njma. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.
da.

jer da je Allah s.w.t. htio da budemo svi ucitelji, bio bi svaki insan Pejgamber, ili u najmanju ruku sejh.. meni je to nejasno, kako se insani usudjuju ulaziti u tumacenje vjere, a ima ih, ne poznaju ni pravopis bosanskog a kamoli arapskog.. i da ne nabrajam dalje..

ovdje se ne govori o učitelju, nego o pozivanju, svi mi, i ti i ja, smo dužni da pozivamo, obavezao nas je Poslanik s.a.w.s.

A svima nam je dat razum, da ga koristimo, nismo ovce i ne trebamo biti ovce, samo jednom čovjeku se smije u potpunosti vjerovati, smao jedan je Allahovom odlukom bio nepogješiv, svi ostali mogu da pogriješe, od Ebu Bekra pa do sufijskih šejhova
u Kur'anu je rečeno da pitamo učenije o onome što ne znamo, znači da nam je dopušteno tumačenje do određene mjere.
i inače šta će nam Kur'an u kući, zbirke hadisa i ostala literatura, ako će skupljati prašinu ili ako ćemo samo vježbati melodično učenje Kur'ana

Dok jedni idu u krajnost da se potpuno podaju svojim šejhovima, posebno sufije, drugi ne priznaju nikoga, samo u se i u svoje kljuse, a od toga je ispravna islamska središnjost, el-vesatijje el-islamijje, jer je islam vjera srednjeg puta.
I obaveza nam je slušati ulemu, naši veliki imami, Ebu Hanife, Malik, Šafija, Ahmed i drugi su imali veliki broj šejhova od kojih su kupili znanje.
Svi ti velikani su imali muršida i svi ti velikani i jesu postali velikani,jer su ucili ono sto je ispravno,na ispravan nacin i od ispravnih ljudi.
Ebu Hanife je fikh ucio od Dzafer Sadika,ali i duhovnost.Tacnije, Dzafer Sadik je bio sejh Ebu Hanifi,a u jednoj halvetijskoj silsili se nalazi Ebu Hanife kao halifa Dzaferi Sadika. I sam ebu hanife je kazao da nije bilo Dzaferi Sadika propade Numan ibn Sabit ( to je ebu hanifino ime).
A kad su u pitanju ostali utemeljitelji serijatskih pravnih skola i oni su svi imali sejhove.Kad kazem sejhove mislim u tarikatskom smislu,dervisluk. I to:
- Malik i Ebu Hanife bili dervisi Dzaferi Sadika
- Hanbel ucio od Bisra Hafija
- Safija od Sejbana er Raija.

Bez duhovne veze tj bejata i vezivanja u silsilu koja jasno vodi do Poslanika a.s. sve je samo prica. Poslanik a.s.,a i halife nakon njega su uzimali bejate od muslimana. Davali su prisegu ljudi...sto li to,jel to Poslanik a.s. njima nije vjerovao??? Il je to tako odredjeno??
Sura Feth jasno govori o tome.
Nazalost to se danas izgubilo i sacuvano je samo medju onima koji bastine sustinsko znanje, koji izucavaju i zive Islam u njegovoj i vanjskoj i unutarnjoj dimenziji,a to su sufije.

Ukidanje bejata je napravila ona "ulema" i vlast koja nije imala duhovni kapacitet hilafeta,vec samo politicki i vojni,a cime su i dosli do te vlasti na nelegalan nacin tj silom.

Mozete sad naklapati koliko hocete,al ovo vam je istina.

I najljepse molim da na ovoj temi ne iskazujete svoju mrznju prema tesavufu.Ocito je da mnogi koji hoce da kritikuju,nisu dovoljno upoznati s tesavufom,osim sto su pod uticajem pretpostavki.Pa onda te kritike su pausalne i neutemeljene.
Uvazavam da neko ima drugacije poglede i postujem. Ali nametati neke stavove,k tome jos neutemeljene, ne vodi nikud..osim u razdor i mrznju.
Ljudi kad se bore protiv neceg,najprije to dobro prouce i upoznaju.Et jedan savjet kako da se borite protiv sufizma ;-)
HadiRa

#537 Re: Tekije

Post by HadiRa »

kritichar wrote:
HadiRa wrote:
da.

da.

znas, u mene bi mama reci: gdje je puno baaba kilava su djeca :)

eh, meni to lici na danasnje pozivanje u islam. sve se zivo diglo na noge da tumaci, vazi, poziva, proziva, kaznjava, sijece glave itd., itd.

a samo pogeldajmo u krscanstvo, i u papu.
dok papa ne podigne glavu sa Svete Knjige, insani ne disu.. cekaju.. cekaju znak, bilo kakav.

dok kod nas, dovoljno je da bilo kakva budala, iz pozadine, vikne Allahu Ekber, to se sve sjati u stampedo, bez da pita kuda ce ?

o tome ja govorim.. dakle, kao sto procitah post od nemampojma, treba uvesti ponovo obavezu bejata.. zabraniti svakoj sjeci da tutori o vjeri. :)

gdej grijesimo mi, u cemu kasnimo?

a mi, kao pojedinci, mozemo samo svojim lijepim ophodjenjem pozivati druge.. i dowom :)
Last edited by HadiRa on 17/05/2015 18:53, edited 1 time in total.
HadiRa

#538 Re: Tekije

Post by HadiRa »

nasa wrote:Plus, vec sam jednom pricala s @hadirom o ovom "srcanom pristupu", OK, naravno bez takovog pristupa nema vjera uopce ali zasto se tome pristupa poeticno, tipa srce ne grijesi, ma grijesi :D vec ga treba dovesti u stanje u kojem mu je milo ono sto je ispravno ili mozda bolje reci otkriti u srcu ispravno...
Nije to bas ono sta se nadje u srcu na prvu vec pocesto se treba zaroviti...
da nasa, srce grijesi, ti si u pravu.

ali Srce je mjesto gdej stize Signal i da si pogrijesio, odnosno da cinis ispravne stvari.

zato ja favoriziram Srce... a nekako nemogu da se otmem stihovanju.. jos uvijek me vuce u te vode. :kiss:
kritichar

#539 Re: Tekije

Post by kritichar »

nemampojma0 wrote: Svi ti velikani su imali muršida i svi ti velikani i jesu postali velikani,jer su ucili ono sto je ispravno,na ispravan nacin i od ispravnih ljudi.
Ebu Hanife je fikh ucio od Dzafer Sadika,ali i duhovnost.Tacnije, Dzafer Sadik je bio sejh Ebu Hanifi,a u jednoj halvetijskoj silsili se nalazi Ebu Hanife kao halifa Dzaferi Sadika. I sam ebu hanife je kazao da nije bilo Dzaferi Sadika propade Numan ibn Sabit ( to je ebu hanifino ime).
A kad su u pitanju ostali utemeljitelji serijatskih pravnih skola i oni su svi imali sejhove.Kad kazem sejhove mislim u tarikatskom smislu,dervisluk. I to:

Bez duhovne veze tj bejata i vezivanja u silsilu koja jasno vodi do Poslanika a.s. sve je samo prica. Poslanik a.s.,a i halife nakon njega su uzimali bejate od muslimana. Davali su prisegu ljudi...sto li to,jel to Poslanik a.s. njima nije vjerovao??? Il je to tako odredjeno??
Nazalost to se danas izgubilo i sacuvano je samo medju onima koji bastine sustinsko znanje, koji izucavaju i zive Islam u njegovoj i vanjskoj i unutarnjoj dimenziji,a to su sufije.

Ukidanje bejata je napravila ona "ulema" i vlast koja nije imala duhovni kapacitet hilafeta,vec samo politicki i vojni,a cime su i dosli do te vlasti na nelegalan nacin tj silom.

I najljepse molim da na ovoj temi ne iskazujete svoju mrznju prema tesavufu.Ocito je da mnogi koji hoce da kritikuju,nisu dovoljno upoznati s tesavufom,osim sto su pod uticajem pretpostavki.Pa onda te kritike su pausalne i neutemeljene.
Uvazavam da neko ima drugacije poglede i postujem. Ali nametati neke stavove,k tome jos neutemeljene, ne vodi nikud..osim u razdor i mrznju.
Ljudi kad se bore protiv neceg,najprije to dobro prouce i upoznaju.Et jedan savjet kako da se borite protiv sufizma ;-)
Znači svi velikani su bili sufije, jer da nisu bili sufije ne bi bili potpuni muslimani, a ne smijemo za njih reći da su bili nepotpuni.
Odakle tebi to da su 4 imama bili sufije, jel to neki šejh usnio i prenosi se s koljena na koljeno?

I ti bi da mi dajemo bejat nekim anonimusima koji žive povučeno, veći dio u osami, misticima?
Sve na osnovu neke veze, silsile, ako je meni neki nastavnik predavao matematiku, jel ja imam pravo poslije njegove smrti da u njegovo ime predajem, da budem njegov namjesnik?!
Nema bejata jer nema organizovane svjetske zajednice muslimana, vodeće insitucije. Po vašem tumačenju svakom mahalskom šejhu bi određena grupa davala bejat, i imali bi hiljade grupica podijeljenih kao i sad ili gore.

Znači jedini ispravni i potpuni muslimani su sufije, o blago vama spašena skupino, ogrezloj u novotarijama.
A koji tarikat je najpotpunijij?

eto ko nameće svoje mišljenje, ovo što ti pišeš je istina, naše pisanje je naklapanje, jer vi ste jedini potpuni muslimani.
kritichar

#540 Re: Tekije

Post by kritichar »

HadiRa wrote: da.

znas, u mene bi mama reci: gdje je puno baaba kilava su djeca :)

eh, meni to lici na danasnje pozivanje u islam. sve se zivo diglo na noge da tumaci, vazi, poziva, proziva, kaznjava, sijece glave itd., itd.

a samo pogeldajmo u krscanstvo, i u papu.
dok papa ne podigne glavu sa Svete Knjige, insani ne disu.. cekaju.. cekaju znak, bilo kakav.

dok kod nas, dovoljno je da bilo kakva budala, iz pozadine, vikne Allahu Ekber, to se sve sjati u stampedo, bez da pita kuda ce ?

o tome ja govorim.. dakle, kao sto procitah post od nemampojma, treba uvesti ponovo obavezu bejata.. zabraniti svakoj sjeci da tutori o vjeri. :)

gdej grijesimo mi, u cemu kasnimo?

a mi, kao pojedinci, mozemo samo svojim lijepim ophodjenjem pozivati druge.. i dowom :)
Da svakoj zajednici treba glava, to je tačno, na to se odnosi ovo što ti je mama rekla

tumačenje, pozivanje i kažnjavanje se ne može staviti u istu ravan, nije to isto.
Za kažnjavanje je zadužena država, za pozivanje, svi mi, ako znamo znamo to lijepo raditi, a tumačenje ulema, koje hvala Bogu ima, kolko je teologa, doktora islamskih nauka, oni i trebaju da podučavaju, to im je obaveza.

"Vi ste najbolji narod koji se ikad pojavio :Trazite da se cine dobra djela ,a od nevaljalih odvracate ,i u Allaha vjerujete..."/Al Imran ,110/

''Ili ćete tražiti da se čini dobro a suzbija zlo, ili će Allah okrenuti vaša srca jedna protiv drugih....

šta će bejat tu riješiti, svako će dati bejat svom mahalskom šejhu i imat ćeš hiljade grupa i grupica, i isto toliko halifa (namjesnika Božijeg Poslanika)

u čemu griješimo, ne slijedimo Kur'an i sunnet u potpunosti, jedni su se okrenuli fikhu, drugi misticizmu, treći akaidu.... a malo njih zanima kakav je Poslanik bio kao političar ili kao komšija
m_l

#541 Re: Tekije

Post by m_l »

:-)

Sta 'no bi tesawuf?!
HadiRa

#542 Re: Tekije

Post by HadiRa »

ma ja znam samo da cemo mi u dekadencu, samo zato sto jedni drugima govorimo da "nevaljaju" da grijese, da nisu u pravu.

jer nema Srca ko prica protiv svog brata, protiv svoga naroda.. nema.

kako to da nista ne vidimo i bas ni konca ne mozemo izvuci, da valja, iz cijelog tkanja, zasto ?

:bih:
arzuhal

#543 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Mlate se muslimani među se k'o kakvi vel'ki, ništa ne smeta. Često znaju stat u zaštitu nečeg neislamskog, samo da napakoste kakvom muslimanu, to je posebno jadno. Često jednim muslimanima treba neki nemusliman kao podrška e kako bi imali jači napad na kakvog drugog muslimana, da bi napad bio ciničniji, sarkastičniji, da bi razornije porazili neistomišljenika...Samo ne bi li kako i što više porazili drugog muslimana u raspravi (jer je taj drugi vehabija, sufija, šiija, mu'tezila, zalutala dervišina, prljava rafidija, bezumni vahabist, itd.), u preseravanju i sličnim budaleštinama, pokazali kako su u pravu a drugi muslimani nisu možda ni to - muslimani...Jad i čemer...
Niemand

#544 Re: Tekije

Post by Niemand »

Pa 'to se vi ovda onda svadjate vazdan medjusobno, jos pred svijetom, 'ta ce reci cafiri kad vas vide, ha? :mrgreen:
:run:

p.s. nemojte sta zamjeriti. uvijek se neko izgalami na mene ovde :diva:
HadiRa

#545 Re: Tekije

Post by HadiRa »

arzuhal wrote:Mlate se muslimani među se k'o kakvi vel'ki, ništa ne smeta. Često znaju stat u zaštitu nečeg neislamskog, samo da napakoste kakvom muslimanu, to je posebno jadno. Često jednim muslimanima treba neki nemusliman kao podrška e kako bi imali jači napad na kakvog drugog muslimana, da bi napad bio ciničniji, sarkastičniji, da bi razornije porazili neistomišljenika...Samo ne bi li kako i što više porazili drugog muslimana u raspravi (jer je taj drugi vehabija, sufija, šiija, mu'tezila, zalutala dervišina, prljava rafidija, bezumni vahabist, itd.), u preseravanju i sličnim budaleštinama, pokazali kako su u pravu a drugi muslimani nisu možda ni to - muslimani...Jad i čemer...
da.

Poslanik a.s. je rekao Omeru r.a. - i ti si Omere bio kjafir, pa sam te volio -

hej, a mi, navodno svi u vjeri, nema kjafira medju nama inshAllah, pa se pojedosmo zubima, izgrebasmo noktima...

da se barem ima ikuda zaobici , pa de se ne gleda to zarivanje trnja u srce.

zar bas nista nemozemo shvatiti ?

ja nekako volim sve insane :)
nemampojma0

#546 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

kritichar wrote:
nemampojma0 wrote: Svi ti velikani su imali muršida i svi ti velikani i jesu postali velikani,jer su ucili ono sto je ispravno,na ispravan nacin i od ispravnih ljudi.

Znači svi velikani su bili sufije, jer da nisu bili sufije ne bi bili potpuni muslimani, a ne smijemo za njih reći da su bili nepotpuni.
Odakle tebi to da su 4 imama bili sufije, jel to neki šejh usnio i prenosi se s koljena na koljeno?

I ti bi da mi dajemo bejat nekim anonimusima koji žive povučeno, veći dio u osami, misticima?
Sve na osnovu neke veze, silsile, ako je meni neki nastavnik predavao matematiku, jel ja imam pravo poslije njegove smrti da u njegovo ime predajem, da budem njegov namjesnik?!
Nema bejata jer nema organizovane svjetske zajednice muslimana, vodeće insitucije. Po vašem tumačenju svakom mahalskom šejhu bi određena grupa davala bejat, i imali bi hiljade grupica podijeljenih kao i sad ili gore.

Znači jedini ispravni i potpuni muslimani su sufije, o blago vama spašena skupino, ogrezloj u novotarijama.
A koji tarikat je najpotpunijij?

eto ko nameće svoje mišljenje, ovo što ti pišeš je istina, naše pisanje je naklapanje, jer vi ste jedini potpuni muslimani.
Opet naklapas...a stas drugo.
Bejat se daje preko ruke covjeka Allahu Uzvisenom,al ti ne razumijes taj koncept,a sura Feth ti to jasno objasnjava.Vazno je da ti napadas,jer od toga nemas kad da izucavas,a i lakse je.Pusta jezicina radi bez ikakve muke,a um trazi vise odricanja i napora.
Objasni mi zasto je Poslanik a.s. uzimao bejate od ljudi???

Nadji knjige,procitaj i saznat ces da su ova cetiri osnivaca pravnih skola imali sejhove koji su ih uveli u duhovnost i to onako kako sam napisao.

A za taj primjer matematike...ocito da ti je nauka mrska,pa pises takve naivne primjere.

Imas brate kralja,pa njemu daji bejat...svakako su vam oni u glavu nalili tu vasu "nauku" unistavanja, negiranja, izmisljanja, jednoumlja, samodopadljivosti i umisljenosti kako je sve prije vas naopako i neispravno, pa ste vi spasioci. Na sve ste udarili i sve ste proglasili novotarijom i nepotrebnim, udarili ste i na ashabe i na Ehli Bejt, i na Poslanika a.s. ste posli, pa onda skontali da bi bilo previse ( htjeli ste srusiti Poslanikovo a.s. turbe), al mu zato sad rusite rodnu kucu.A ashabima ste zatrli mezare. Srca vasih ideologa su vucja, ljubav je iz njih istrgnuta, a vi ste naivci koji to sve slijedite, kako biste sebe ubijedili da ste bolji od drugih,da ispravljate iskrivljeno...toliko vas raspamete da...nije ni vazno. Ti divlji beduini su se cudili sto Poslanik a.s. ljubi svoje unuke,pa kazali da oni to nikad ne cine, a Poslanik a.s. im kaze sta cu vam ja kad vam je iz srca istrgniuta ljubav- to je hadis,nadji ako meni ne vjerujes. To su isti oni koji se i danas cude otkud ljubav prema drugom i drugacijem, jer sve treba sabljom.I mrtvi im smetaju...hej bolan. Kad oni nemaju ljubavi za svoje zene i djecu, kako bi je imali za nekoga drugog. Oni svoju mrznju pravdaju time kako srca ne vezu ni za koga. A da nije bilo ljubavi Allahove spram Ahmeda ne bi nista bilo, pa da nije bilo ljubavi izmedju Adema i Have, pa ljubavi tvoje i moje majke prema nama...

Ja ovo pisem radi istine,a ne radi sebe.
Svako svojim putem hodi i meni ne smeta,ali kad diras u istinu,kad izvrces historiju i cinjenice,kad sebi uzmes za pravo da obezvrijedjujes,vrijedjas i potvaras druge ljude..e onda mi jako smeta.

I ovo za novotarije,pa vi ste novotari,a sufije su tradicionalisti,samo vi lazete,obmanjujete ljude i obrcete istorijske uloge.
Jel to Allah dz.s. 1300 godina trpio da Njegova vjera bude iskrivljena,dok se vi ne pojaviste...e jeste je ispravili svaka vam cast. Sto to ne kazes kako su kraj Kabe tekli potoci muslimanske krvi usljed vaseg ispravljanjna vjere? Sto ne kaazes cemu onolika sahat-kula pored Kabe? Jel da bosonogi cobani pokazu da su njihove kuce vece od Allahove?? Tu vasu VERU nasilja,ubijanja,jednoumlja,iskljucivosti i zatucanosti ja ne trebam,hvala lijepo.
nasa

#547 Re: Tekije

Post by nasa »

Joj historija...historija i sluzi kao najbolje oruzje manipulacije muslimanima.Fakat da svaki muslimani nije i historicar, a i kad poznaje historiju cesto manje poznaje naucnost hitorije i onda svaka servirana prica izgleda istina jer ustvari i radi se o istini ali to je kao mozaik, jednu po jednu sklapas u sliku, pricu...ne, nikako onako kako se to inace radi...
Samo problem je sto su mnogi ubjedjeni da je samo slika i prica koju daju "oni drugi" nepotpuna ili iskrivljena, a manje vise sve su...jer vjernik ne mora biti historicar, ne mora biti politicar, ne mora biti pravnik...
Vjerniku jeste grijeh ako namjerno izvrce i historiju ali to bi pretpostavljalo da je zna, medjutim u vecini slucejava on vjeruje u neku pricu...to mozda i nije grijeh ali jeste grijeh ako je preca od vjere u Boga, a vjera u Boga bi trebala da nas poveze ...ne historija nuzno.
Diwan

#548 Re: Tekije

Post by Diwan »

arzuhal wrote:Mlate se muslimani među se k'o kakvi vel'ki, ništa ne smeta. Često znaju stat u zaštitu nečeg neislamskog, samo da napakoste kakvom muslimanu, to je posebno jadno. Često jednim muslimanima treba neki nemusliman kao podrška e kako bi imali jači napad na kakvog drugog muslimana, da bi napad bio ciničniji, sarkastičniji, da bi razornije porazili neistomišljenika...Samo ne bi li kako i što više porazili drugog muslimana u raspravi (jer je taj drugi vehabija, sufija, šiija, mu'tezila, zalutala dervišina, prljava rafidija, bezumni vahabist, itd.), u preseravanju i sličnim budaleštinama, pokazali kako su u pravu a drugi muslimani nisu možda ni to - muslimani...Jad i čemer...
Samo što nepatvoreni islam i Božija vjera nije vjera nacionalista, sektaša, tradicionalista,licemjera itd. I takav islam ne pripada ni arapima, nu turcima, ni balijama, ni irancima, ni sunijama, ni šijama, sufijama, a vehabije da ne spominjem, pošto Božija vjera i vehabizam su dvije suprotnosti.

U takvoj vjeri ima mjesta za sve - i za budiste, hrišćane, jevreje, bijelce,crnce, srbe,hrvate, pa i za muslimane, jer je izvor te vjere Milost svih svjetova a.s., a ne hodža, profesor u medresi ili neki svršenik nekog zabludjelog fakulteta tkz. islamskih nauka.
nemampojma0

#549 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

nasa wrote:Joj historija...historija i sluzi kao najbolje oruzje manipulacije muslimanima.Fakat da svaki muslimani nije i historicar, a i kad poznaje historiju cesto manje poznaje naucnost hitorije i onda svaka servirana prica izgleda istina jer ustvari i radi se o istini ali to je kao mozaik, jednu po jednu sklapas u sliku, pricu...ne, nikako onako kako se to inace radi...
Samo problem je sto su mnogi ubjedjeni da je samo slika i prica koju daju "oni drugi" nepotpuna ili iskrivljena, a manje vise sve su...jer vjernik ne mora biti historicar, ne mora biti politicar, ne mora biti pravnik...
Vjerniku jeste grijeh ako namjerno izvrce i historiju ali to bi pretpostavljalo da je zna, medjutim u vecini slucejava on vjeruje u neku pricu...to mozda i nije grijeh ali jeste grijeh ako je preca od vjere u Boga, a vjera u Boga bi trebala da nas poveze ...ne historija nuzno.
Joj Naso...historija kao desavanja koja su znacajno uticala na pojavu nekih ideja u toj vjeri o kojoj svi pricamo.I Poslanik a.s. je historijska licnost i ono sto je on radio je dio vjere i historije.
Vjernik mora biti i politicar i historicar i pravnik,vjerniku svaka dlaka mora imati oko. Jedino ako zelis da od vjernika napravis jednu pasivnu osobu, podloznu svakoj vrsti manipulacije i sirenju mnogih nakaradnih ideja i pokreta, kojih nam danas ne manjka, pa da prihvata sve zdravo za gotovo.A na muslimane se najlakse utice udaranjem na emocije vezane za vjeru, pa onda njihovu naivnost koristi protiv te iste vjere.Oni koji nisu vjernici i ne misle dobro vjeri i muslimanima podmecu neistine, zloupotrebljavaju historiju prikazujuci stvari kako njima odgovaraju,a ne onako kako su se desile i sta je pozadina tih desavanja.
Poslanik a.s. je bio i vjernik i politicar i pravnik i vojskovodja i ekonomista...

Ko ne zna svoju proslost,ne uzme ibret iz nje, ponovo ce je prozivjeti. U proslosti su mnoge stvari i odnosi iskrivljeni i lazno prikazani,zbog odredjenih interesa,pa zato danas imamo ovo sto imamo.
Sta to danas slusamo iz historije Islama i muslimana? Ovi sto danas ruse sve sto podsjeca na Poslanika a.s., koji prave zlo po svijetu, koji pozivaju da se muslimani medjusobno ubijaju,dok oni sebi prave zlatna auta, oni prenose izmisljenu historiju.A nece da prenesu iz historije da su postojale snage koje su katapultima gadjale Kabu,da su ubijale Ehli Bejt, da su proklinjali ashabe na hutbama. Jel to selef koji slijede??? To su iste snage i danas, samo s drugim metodama. Ovi danas zabranjuju Hadz kome hoce, proglasavaju ljude otpadnicima, ubijaju nevine ljude, sire jednoumlje.

Istina se mora kazati, pustite price "ne talasaj" "muslimani se grizu medjusobno"..pa koji to muslimani grizu koje,de da cujemo jednom? Jesul to svi muslimani isti? Jesu li to muslimani, koji sebi daju za pravo da ubijaju druge muslimane, ispravni? Koji su to oni Islam ucili? Ko je to njih ovlastio da sude? Dokle vise zmiriti i stvari ne nazvati pravim imenima? Ko to danas bruka Islam, ko to muslimanima na vrat tovari belaje i pravi od njih metu svakome? Ko to sije strah i nepovjerenje medju ljudima?
Zato Naso moramo znati historiju,da bi razlikovali vjeru od izmisljotina i zloupotrebe vjere.
Diwan

#550 Re: Tekije

Post by Diwan »

nasa wrote:Joj historija...historija i sluzi kao najbolje oruzje manipulacije muslimanima.Fakat da svaki muslimani nije i historicar, a i kad poznaje historiju cesto manje poznaje naucnost hitorije i onda svaka servirana prica izgleda istina jer ustvari i radi se o istini ali to je kao mozaik, jednu po jednu sklapas u sliku, pricu...ne, nikako onako kako se to inace radi...
Bože sačuvaj šta ovdje sve čovjek neće pročitati - biti moderator ne znači biti manipulator
Post Reply