Trebaju li nam feministkinje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

rikardoreis wrote:Ma kakav feminizam, nepotreban je poslije ovih lavica na forumu...sve same rose louxembourg, marine cvetajeve i simone de beauvoir :)

Da ih nabrojim (ne po hierarchiji :D ) :
hierarchia, cehovljeva sestra :) , beatrix, anais, latinica, infraredrobinhoodovka :) , tigris, pitarka, debela, tempora, pearl, lucy, nancy, vingo, mala i...i nek mi oprosti neka ako sam je zaboravio.

Drmaju forumom...samouvjerene, svestrane, nacitane, elokventne, dostojanstvene, etc.
Kad se one obore na temu ima da je nema :) - rijeseno pitanje.
Temu (bilo koju...od filma, muzike, preko el. medija i seksualnosti do politike) rasclane do bola, obrade je, analiziraju, argumentuju, i zakljuce, ljudski, korektno, pravicno, onako kako samo to one znaju, tako da nama muskarcima (osim ako nije neki sovinisticki kontras) preostaje samo da klimamo glavama, potvrdjujemo njihove postove i eventualno upadnemo s nekom seksualnom aluzijom, gdje se, instiktivno, jos uvijek osjecamo jaci i ravnopravniji (bar do kreveta :D )

Iskreno se nadam, da ce takvih biti sve vise u svim sferama zivota tako da, polako i neprimjetno, te vjecne i nepotrebne tenzije po pitanju ravnopravnosti polova nestanu.
Hvala na lijepim rijecima ( nisam ranije imala vremena iscitati ovu temu ). Uzgred, ne smatram se feministicom.

Jednostavno sam zena i ne pravdam se nikome zbog toga. Nemam namjeru odreci se ni svoje zenstvenosti, niti svog intelekta.

Moja borba da budem ja, je svakodnevna.

I jos nesto, Bush svakako ne bi bio predsjednik ( cak ni Mjesne zajednice ), da se zensko misljenje malo vise uvazava. Ali.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Latinica wrote:
rikardoreis wrote:Ma kakav feminizam, nepotreban je poslije ovih lavica na forumu...sve same rose louxembourg, marine cvetajeve i simone de beauvoir :)

Da ih nabrojim (ne po hierarchiji :D ) :
hierarchia, cehovljeva sestra :) , beatrix, anais, latinica, infraredrobinhoodovka :) , tigris, pitarka, debela, tempora, pearl, lucy, nancy, vingo, mala i...i nek mi oprosti neka ako sam je zaboravio.

Drmaju forumom...samouvjerene, svestrane, nacitane, elokventne, dostojanstvene, etc.
Kad se one obore na temu ima da je nema :) - rijeseno pitanje.
Temu (bilo koju...od filma, muzike, preko el. medija i seksualnosti do politike) rasclane do bola, obrade je, analiziraju, argumentuju, i zakljuce, ljudski, korektno, pravicno, onako kako samo to one znaju, tako da nama muskarcima (osim ako nije neki sovinisticki kontras) preostaje samo da klimamo glavama, potvrdjujemo njihove postove i eventualno upadnemo s nekom seksualnom aluzijom, gdje se, instiktivno, jos uvijek osjecamo jaci i ravnopravniji (bar do kreveta :D )

Iskreno se nadam, da ce takvih biti sve vise u svim sferama zivota tako da, polako i neprimjetno, te vjecne i nepotrebne tenzije po pitanju ravnopravnosti polova nestanu.
Hvala na lijepim rijecima ( nisam ranije imala vremena iscitati ovu temu ). Uzgred, ne smatram se feministicom.

Jednostavno sam zena i ne pravdam se nikome zbog toga. Nemam namjeru odreci se ni svoje zenstvenosti, niti svog intelekta.

Moja borba da budem ja, je svakodnevna.

I jos nesto, Bush svakako ne bi bio predsjednik ( cak ni Mjesne zajednice ), da se zensko misljenje malo vise uvazava. Ali.
Niko se od nas sigurno ne smatra feministkinjom, ionako je to samo terminoloska odrednica koja u praksi nista ne znaci. Praksa je nesto sasvim drugo i tu se pokazu nasa prava uvjerenja na djelu. Sta znaci zastupnica zenskih prava na rijecima, teoreticarka kojoj su puna usta zenske ravnopravnosti, ljudskih prava i slicnog, ako ce mirno proci pored zene kojoj treba konkretna pomoc, vratiti se u svoj privatni zivot, sredjen i "na visokoj nozi", ponasati se u njemu (kad se vrati s posla) kao da te zene vise ne postoje i nije im potrebna pomoc - ne u vidu suplje price, nego konkretne pomoci?
Latina

Post by Latina »

Hierarchia wrote:
Niko se od nas sigurno ne smatra feministkinjom, ionako je to samo terminoloska odrednica koja u praksi nista ne znaci. Praksa je nesto sasvim drugo i tu se pokazu nasa prava uvjerenja na djelu. Sta znaci zastupnica zenskih prava na rijecima, teoreticarka kojoj su puna usta zenske ravnopravnosti, ljudskih prava i slicnog, ako ce mirno proci pored zene kojoj treba konkretna pomoc, vratiti se u svoj privatni zivot, sredjen i "na visokoj nozi", ponasati se u njemu (kad se vrati s posla) kao da te zene vise ne postoje i nije im potrebna pomoc - ne u vidu suplje price, nego konkretne pomoci?
Ne znam na sta/koga se ovo konkretno odnosi tako da ne bih da teoretisem.

Smatram da zene generalno gledano nemaju dovoljno postovanja jedne prema drugim. Mislim da se precesto fokusiraju na periferno, zanemarujuci bitno. Izuzeci uvijek postoje naravno.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Latinica wrote:
Hierarchia wrote:
Ne znam na sta/koga se ovo konkretno odnosi tako da ne bih da teoretisem.

Smatram da zene generalno gledano nemaju dovoljno postovanja jedne prema drugim. Mislim da se precesto fokusiraju na periferno, zanemarujuci bitno. Izuzeci uvijek postoje naravno.
Odnosi se na more aktivistica u raznim NVO-ima koje gledamo, citamo i susrecemo svaki dan. Kad se malo bolje razmotri njihov nacin zivota u praksi, vidimo da je tu nesto trulo.
Latina

Post by Latina »

Hierarchia wrote: Odnosi se na more aktivistica u raznim NVO-ima koje gledamo, citamo i susrecemo svaki dan. Kad se malo bolje razmotri njihov nacin zivota u praksi, vidimo da je tu nesto trulo.
Hm.Aktivistice NVO skrecu paznju na odredjena pitanja, sto je samo po sebi dobro. Samim tim sto su izvan vlasti ne mogu promijeniti drustvenu stvarnost. Ocekivanja su jedno, mogucnosti nesto drugo.

Individualna i drustvena stvarnost se moze promijeniti samo iznutra, nikako s vana. Sloboda se ne moze nikome uruciti na srebrnom pladnju, to je ipak na kraju krajeva, pvenstveno duhovna, pa tek onda prakticna kategorija.

Pravo na privatnost je takodje u domenu osnovnih ljudskih prava i sloboda.
penzioner

Post by penzioner »

Ja se jednom zabavljah s feministicom, da bi mi nakon 4 mjeseca rekla da preferira žene.

Već 5 godina je u sretnoj vezi sa jednom djevojkom, žive skupa, vole se, i odlično slažu. Ja ponekad odem na kafu i drago mi je kad vidim da se dvoje ljudi tako dobro slažu.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Latinica wrote:
Hierarchia wrote: Odnosi se na more aktivistica u raznim NVO-ima koje gledamo, citamo i susrecemo svaki dan. Kad se malo bolje razmotri njihov nacin zivota u praksi, vidimo da je tu nesto trulo.
Hm.Aktivistice NVO skrecu paznju na odredjena pitanja, sto je samo po sebi dobro. Samim tim sto su izvan vlasti ne mogu promijeniti drustvenu stvarnost. Ocekivanja su jedno, mogucnosti nesto drugo.

Individualna i drustvena stvarnost se moze promijeniti samo iznutra, nikako s vana. Sloboda se ne moze nikome uruciti na srebrnom pladnju, to je ipak na kraju krajeva, pvenstveno duhovna, pa tek onda prakticna kategorija.

Pravo na privatnost je takodje u domenu osnovnih ljudskih prava i sloboda.
Skreću pažnju? Čiju? Drugih NVO aktivista i aktivistica?
Nisam mislila na promjenu stvarnosti na nekom globalnom, masovnijem planu. Rijec je o principu ideja koje zastupas verbalno, ali ne i prakticno. Njihova nedosljednost se vidi u nekim svakodnevnim zivotnim situacijama.
Šta misliš koliko bi se mogao olakšati život npr. samohranih majki da se novac od kojekakvih NVO seminara, skupova (na kojima se ne radi nista osim jede i šupljira, tzv. guzovača situacija) dodijeli njima? Ili npr. ženama na birou koje ne mogu naći posao u struci jer su diskriminirane?
mala-i

Post by mala-i »

nađoh prije dan-dva ovaj intervju...zanimljiv za temu o kojoj se diskutuje...ali ga ne postirah jer je predug i na slovenačkom.otvara niz zanimljivih pitanja. intervju je sa Susan Brownmiller, jednom od poznatijih svjetskih feministica i kreatorkom izjave da je ukrućeni penis glavni krivac za nasilje nad ženama bez bilo kakve društvene ili emotivne vrijednosti., pa ako se kome da da čita slovenački evo linka:

http://www.mladina.si/tednik/200301/clanek/brownmiller/

ja ću prevesti ovaj dio koji mi se čini prilično zanimljivim(ako koja riječ bude loše prevedena ili falila, ne zamjerite):

...kad smo započele podrobnije izučavati silovanje, došle smo do zaključka da se radi o glavnoj metodi kojom muškarci zastrašuju žene, onemogućuju im djelovanje i pristup javnom prostoru.žene zbog straha pred spolnim napadom nisu u javnom prostoru mogle raditi mnoge stvari. u isti mah, su zagovarali stajalište (valjda muškarci???) da se silovanje nijednoj ženi ne može desiti,odnosno da mu se moguće oduprijeti.

gdje se stvara takav strah?otkud izvire?

radi se o priznavanju realnosti, koja je prikrivena, neartikulirana. Ljudi o tome većinom nisu govorili naglas. Postojao je neki opšti konsenzus da su silovatelji tamo negdje vani i osjećaj da su to ludi ljudi koji ne mogu kontrolisati svoju želju.silovanje se razumijevalo kao zločin iz strasti, kojeg čine muškarci s duševnim smetnjama ili oni koji drugačije ne mogu imati spolne odnose.freudovci su definisali silovanje kao otklon.nisu mislili na obične, normalne muškarce, posebno ne one mlade koji koriste fizičko nasilje nad ženama da bi dokazali premoć. to nisu bili potencijalni silovatelji.prve smo odvojile silovanje od spolne želje i pokazale da se radi o uobičajenom i čestom načinu izražavanja prevlasti i mržnje prema ženama.

Proglašavanjem silovanja političnim otvorila se mogućnost da neki vaše tvrdnje pretvore u tezu da feminizam viktimizira sve žene, da na njih projicira poziciju žrtve i da je tako reći "kriv" za neke postmoderne probleme s autoritetom. Po tome feminizam ne bi bio legitimni politički pokret, već štetna sekta:

ta optužba je došla nekoliko godina kasnije ,ne tada, kada smo govorile o silovanju, i od onih kojim nije odgovaralo naše usmjerenje. A to još ni izdaleka nije bilo naše stajalište. Radilo se o posljedici medijskih predstava, načina na koji so djelovali mediji - od nas su neprestano zahtijevali, da im tražimo i kažemo žrtve, da ih uputimo na televiziju, da govore o sebi kao o žrtvama. Najprije se radilo o silovanju, nekoliko godina kasnije o nasilju u porodici i, posebno u SAD, o nasilju nad djecom. istina je pak, da smo upozoravale na to, da su prostitutke žrtve i da prostitucija viktimizira sve žene. To je bila naša pozicija. A posebno nam se činilo mnogo važnije 'pogledati' muškarce kao počinioce, napadače, ako upotrebim policijski žargon, koji su počinili zločin silovanja, a ne govoriti o žrtvama. To je bio veliki problem za muškarce. Mnogo bolje su se osjećali kad smo govorile o ženama kao žrtvama, potom se nije trebalo suočiti s muškom psihologijom i svojim vlastitim djelima.

...Imala sam dokaze da je bilo mnogo silovanja na relaciji muški-muški, posebno u zatvorima. Iskazalo se , da su muškarci - počinioci silovanja tim činom pretvorili muškarce - žrtve silovanja u žene. I tako ih preko te vrste nasilja feminizirali i dehumanizirali.

Šta je s nedavnim raspravama o silovanjima u ratu koje su se odvijale prije svega u vezi s konfliktom na području bivše jugoslavije?O tome ste imali različito mišljenje od Alexandre Stiglmeyer …

Apsolutno! Mislila sam, da su htjeli Hrvati u ime Bošnjaka, koji su tada radi srpskoga osvajanja gubili teritorije, prevesti američko javno mnijenje na bosansku stranu tako, da su sve Srbe označavali kao silovatelje. To mi se činilo slabim političkim potezom, jer nikada ne siluju cijeli narodi, nego samo muškarci s pobjedničke strane. O tome sam napisala članak za Newsweek. Taj članak je Alexandra Stiglmeyer htjela iskoristiti za početak svoje antologije o silovanjima kao nekakav tematski uvod. Potom joj je sinulo da se moje tvrdnje ne slažu s njenim . Moju agenticu je upitala da li bih ja bila spremna promijeniti nekoliko riječi . Agentica nije dobro razmislila i rekla je: "Sigurno , pitat ću Susan." To sam naravno odbila. Potom je još s nekim ljudima počela širiti glasine da sem prosrpski usmerjena. Iako nisu znali zašto, ja sam jednostavno zagovarala svoju političku filozofiju o tome, ko u ratovima siluje - uvijek pobjednička strana . Ona ima mogućnosti za to, neprijateljeve žene ima pred nosom. Poraženi za takvo nešto nemaju vremena, jer se moraju sklanjati.
Latina

Post by Latina »

Hierarchia wrote: Šta misliš koliko bi se mogao olakšati život npr. samohranih majki da se novac od kojekakvih NVO seminara, skupova (na kojima se ne radi nista osim jede i šupljira, tzv. guzovača situacija) dodijeli njima? Ili npr. ženama na birou koje ne mogu naći posao u struci jer su diskriminirane?
Pitanje socijalne pomoci djeci samohranih majki je sistemsko i samo tako se moze i rijesiti, dakle izdvajanjem iz Budzeta.

NVO se samofinansiraju ( lobiranjem individua i organizacija pretpostavljam ) i / ili dobijaju budzetske mrvice, tako da se te dvije kategorije ne mogu poistovjetiti.

Nesto drugo me zaintrigiralo citajuci temu, a to je tzv. falocentricnost jezika koju si pomenula. Jedna poznanica koja je sluzbeno boravila na teritoriji ex-Yu, mi je skrenula paznju na patrijarhat sredine koji se izmedju ostalog ogleda i kroz jezik. Ili pocinje jezikom ? Ona kaze da nigdje ( a mnogo je putovala ) jos nije cula da se zenska djeca oslovljavaju sa "Sine" sto je nama do te mjere normalno, da se na to vise i ne osvrcemo ( takodje je pjenila od snishodljivog odnosa nasih muskaraca prema njoj ). Mislim da je jezicka komponenta muske dominacije na Balkanu znacajna. I da je ravnopravnost polova jos uvijek u domenu SBBKBB.

Stoga feminizam nije za apriori odbaciti na Balkanu. U svojoj nepatvorenoj 'raw' formi ga mozemo vidjeti u vidu "Zena Enklave Srebrenica", koje ni 11 godina nakon masakra nemaju rijesena pitanja socijalne i politicke prirode. Gospodjice koje se pretstavljaju kao 'CURE' su gradjanska varijanta istog, ali pretpostavljam da je priroda frustracija slicna.

Sve ovisi od pozicije iz koje se odredjena situacija promatra. Ako si u USA npr, postfeminizam koji se bavi anoreksijom tinejdzerki npr. ce ti ici na nerve, jer su bitna pitanja ravnopravnosti spolova davno apsolvirana.

Ali ako si gradjanka Kabula i aktivna si u R.A.W.A. organizaciji koja se bavi promovisanjem pitanja nasilja ( fizickog, emocionalnog i duhovnog ) nad zenskim dijelom korpusa Homo Sapiens, onda zasluzujes Orden za Hrabrost.
Latina

Post by Latina »

@mala-i,

Silovanje kao fenomen u savremenom drustvu vjerovatno zasluzuje posebnu temu. Ili masu Ministrica u Vijecu Ministara. To je valjda ultimativni metod muske dominacije nad zenom, kojim joj oduzima ljudskost i pravo na izbor u najelementarnijoj formi. Gledala sam "Vaginine monologe" i izmedju ostalog video prikaz silovane zene iz Podrinja.Rijeci sasvim gube smisao nakon sto vidis te oci.

Silovanje kao metod ratovanja je kao sto znamo u masovnom obliku nezapamceno do naseg rata. Imala sam priliku upoznati bracni par, oboje su bili silovani. Ipak su pobjednici oni a ne njihovi silovatelji. Pobijedila je njihova ljubav, njihovo dostojanstvo. Ali ne bih vise o tome.
Ministar poljoprivrede

Post by Ministar poljoprivrede »

Latinica wrote:@mala-i,

Silovanje kao fenomen u savremenom drustvu vjerovatno zasluzuje posebnu temu. Ili masu Ministrica u Vijecu Ministara. To je valjda ultimativni metod muske dominacije nad zenom, kojim joj oduzima ljudskost i pravo na izbor u najelementarnijoj formi. Gledala sam "Vaginine monologe" i izmedju ostalog video prikaz silovane zene iz Podrinja.Rijeci sasvim gube smisao nakon sto vidis te oci.

Silovanje kao metod ratovanja je kao sto znamo u masovnom obliku nezapamceno do naseg rata. Imala sam priliku upoznati bracni par, oboje su bili silovani. Ipak su pobjednici oni a ne njihovi silovatelji. Pobijedila je njihova ljubav, njihovo dostojanstvo. Ali ne bih vise o tome.
silovanje je nametanje volje, demonstracija sile i sta ti ja znam cega jos... :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

Zene su u ratovima (na zalost) sistematski silovane - otkako zapisi o ratoovima postoje. Smatra se da su ruski vojnici u drugom svjetskom ratu silovali vise od milion zena :(

Ministre.... ako kojim slucajem nisi g-dja ministarka :D - odabij :D
Latina

Post by Latina »

Shoshana wrote:Zene su u ratovima (na zalost) sistematski silovane - otkako zapisi o ratoovima postoje. Smatra se da su ruski vojnici u drugom svjetskom ratu silovali vise od milion zena :(
Hm. Nisam to znala.
Ministre.... ako kojim slucajem nisi g-dja ministarka :D - odabij :D
Ministar me potsjeti me na slavne rijeci Broja1 :"Poznato je da je i glupost dar prirode, ali je nije neophodno javno ispoljavati".
Shoshana

Post by Shoshana »

Za ruske vojnike sam znala od ranije... Ali sam se iznenadila nedavno kada sam procitala ovo http://www.religioustolerance.org/war_rape.htm
Latina

Post by Latina »

Strasno.

Code: Select all

Common Article 3 of the Geneva Conventions prohibits "violence to life and person, in particular murder of all kinds, mutilation, cruel treatment and torture" as well as "outrages upon personal dignity, in particular humiliating and degrading treatment."

Rape was listed in Article 6 of the Nuremberg Charter as a "Crime Against Humanity."
Dobar vic. ( ovo je sarkazam za nepucene )

Trebaju li nam feministkinje ? :wink:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

three sisters wrote:
Sarafcina wrote:
three sisters wrote:@rashid: mi imamo cunu a vi?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , idi se lijeèi, proèitaj malo frojda i irigarajevu, komparaciju, ako te knjige toliko vole, ali èisto sumnjam.

frojd prica da se zene frustrirane i histericne jer nemaju...
sta ce mu to... :D on nije frustriran :D
ja sam rekla komparaciju sa irigarajevom, za koju ti oèito ne zna¹ ko je, ali da ti si ostao na tom frojdovskom nivou :roll:

koga briga sta si ti rekla :P .. ako ne znas argumentovati nego ides sa karakternim atentatom i citanjem misli... ;) :P
a ionako je i frojd i ostatak ekipe...u svojoj srzi... jedan supljak se presuo u drugi... juce frojd baco bombe... danas neko drugi ;) :P
nije ti to hemija i muckanje :D pa da se pozivamo na to kao nesto...egzaktno i dokazano ;)...ali ti to svakako ne kontas...
rashid

Post by rashid »

Sarafcina wrote:
three sisters wrote:
Sarafcina wrote:
frojd prica da se zene frustrirane i histericne jer nemaju...
sta ce mu to... :D on nije frustriran :D
ja sam rekla komparaciju sa irigarajevom, za koju ti očito ne znaš ko je, ali da ti si ostao na tom frojdovskom nivou :roll:

koga briga sta si ti rekla :P .. ako ne znas argumentovati nego ides sa karakternim atentatom i citanjem misli... ;) :P
a ionako je i frojd i ostatak ekipe...u svojoj srzi... jedan supljak se presuo u drugi... juce frojd baco bombe... danas neko drugi ;) :P
nije ti to hemija i muckanje :D pa da se pozivamo na to kao nesto...egzaktno i dokazano ;)...ali ti to svakako ne kontas...
Nista osim ... :lol:
three sisters

Post by three sisters »

nisam bila nekoliko dana tema je zaista procvjetala
:-)
@latinica :thumbup:

@šarafčina, molim te koji su tvoji argumenti, ti mene napadaš na ličnom nivou, možeš ovako preko neta rješavat svoje frustracije, htjela bih da vidim kako bih se uživo ponašao..samo sam htjela reći da je frojd prevaziđen, ali očigledno je da ti ne kontaš šta sam htjela reći.
ne kontam egzaktno i dokazano, jednolinijski prikazano i hermetički zatvoreno, tu imaš pravo :wink:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

three sisters wrote:nisam bila nekoliko dana tema je zaista procvjetala
:-)
@latinica :thumbup:

@¹arafèina, molim te koji su tvoji argumenti, ti mene napada¹ na liènom nivou, mo¾e¹ ovako preko neta rje¹avat svoje frustracije, htjela bih da vidim kako bih se u¾ivo pona¹ao..samo sam htjela reæi da je frojd prevaziðen, ali oèigledno je da ti ne konta¹ ¹ta sam htjela reæi.
ne kontam egzaktno i dokazano, jednolinijski prikazano i hermetièki zatvoreno, tu ima¹ pravo :wink:

nisam te napadao na licnom nivou :), uzvratio jesam .. nakon tvog napada (ja sam emancipovan dzentlmen :P ... uzvracam istom mjerom :D)

ponasanje uzivo :D.. isto ovako :D dzentlmenski ;)...

naravno da je frojd prevazidjen jos 1918 ;).. zajedno s vojnicima koji dodju s fronta i ponasaju se "kao zene" :D ;)
ali sama metodologija ne dozvoljava ni da je bilo sta drugo tacno (mogu se sloziti da moze dati interesantan pogled na stvari) ;)

a na zenskocentricni pogled na svijet... odgovaram jednako pogresnim ... muskocentricnim :D
Post Reply