Prvi musliman izabran u USA kongres

Post Reply
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

SherlockHolmes wrote:evo utece pravnik sa nasim dnevnicama :D

:D:D:D
Image
Pearl

Post by Pearl »

ono, bas nam je suknuo za kraj.. :lol: :lol:
Sogan

Post by Sogan »

Antiklimax :(
pitt

Post by pitt »

Ccccccc jeste se napricali :D:D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

pitt wrote:Ccccccc jeste se napricali :D:D
Idi ba gledaj Hoèkej :D
pitt

Post by pitt »

sta to sad imate i protiv mojih Pingvina? :x :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ccccccc jeste se napricali :D:D
jesi doso da se hvalis pobjedom :D :D haj nek ste i vi gol dali :D
pitt

Post by pitt »

jok...s.trebam pa malo dosao da vidim trebal baciti ulja na vatru :D:D A vi raspalili...... :-)
danas

Post by danas »

pitt wrote:jok...s.trebam pa malo dosao da vidim trebal baciti ulja na vatru :D:D A vi raspalili...... :-)
okasnio si :D ... fajront... :D :P
ztluhcs

Post by ztluhcs »

pitt wrote:sta to sad imate i protiv mojih Pingvina? :x :D
Image

Linuz rockz!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Pearl wrote:
ono, bas nam je suknuo za kraj.. :lol: :lol:
ko golgeter nikola nikic svojoj kravi jagodi :D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

sta bi? ne smije vas covjek ni pola sata same ostaviti, odma kapitulacija :D

ali necemo daytonske fazone, nego, ko je pobjedio, nek se zna kome sankcije prijete i cija teritorija je okupirana :P

... eee, ovo fakat sega, natezao se na sve strane, a pade u svojoj oblasi, ispit prava :lol: ovo je ludnica
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

ma ulozice on zalbu, ko da gledam :D
freak_with_a_laptop

SherlockHolmes wrote:ma ulozice on zalbu, ko da gledam :D
ili ce iskopat zakon od 1806 koji je vazeci, nije se primjenjivao 200 godina, de facto je protiv ljudskih prava, ali u korist Bambija ... kurioziteta u USA vazda bilo i bit ce :D
Last edited by freak_with_a_laptop on 11/12/2006 00:56, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

a meni ne rece kakvo je rasno stanje u rudnicima?

zna li neko drugi? jel samo bijelci tamo rade?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

srecom, sve ovisi od porote :D

zeno, ti tamo su ti posteni, casni crnci :D njima ti je amerika sve dala :D
water

Post by water »

zena wrote:a meni ne rece kakvo je rasno stanje u rudnicima?

zna li neko drugi? jel samo bijelci tamo rade?
uglavnom. vecina u mojim krajevima (a koji u zadnje vrijeme malo pa zaglave dvije velike nesrece u zadnjih par godina u PA i WV) su vecinom potomci emigracije koja je dosla iz srednje i istocne evrope, slovaci, hrvati, srbi, i slicno. naravno u drugim krajevima je vjerovatno drugacije. Ovo je svakako bilo izrazenije sredinom proslog vijeka ali je i sada situacija slicna.

Usput upratih ovu vjecnu diskusiju za i protiv i moram reci da sam vise naucio o USA u ovih dvadesetak minuta nego za ovih jedanaest godina. U stvari sve sto sam naucio vidio spoznao cini mi se je pogresno. Sta's glupi inzenjeri. trebo sam uciti za MBA ko i svi pametni ljudi pa bih danas znao sta je sta.
pitt

Post by pitt »

Ooooooo ti ovo nesto na moj racun? :x :D :D

Kud svi pravo ne zavrsimo :D:D:D
water

Post by water »

pitt wrote:Ooooooo ti ovo nesto na moj racun? :x :D :D

Kud svi pravo ne zavrsimo :D:D:D
il pravo... whatever :lol:

samo se Katz i Tepper pikaju :lol:

ostalo zdravoooooooo
freak_with_a_laptop

Pitt, ne srkleti, vidis da je co'ek Bosanac, genetski deformisan, bar tako casni zastupnik jurisprudencije tvrdi, a i doktor je slicnu dijagnozu ustanovio - dozvoli mu da ima malo pakosti u sebi :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

evo i medjudisciplinskog obracuna :D fala bogu da sam poljoprivrednik, pa mene niko nece :(
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

SherlockHolmes wrote: "Predrasude" mogu biti i negativne i pozitivne. Moje su, recimo, a usprkos Mufidu Memiji & co bile na ovoj pozitivnoj strani. Medjutim, godine rada, iskustva, cak svojevremeno i planiranja selidbe u Ameriku (bio sam mlad i naivan :D) i hodanja po Americi i susretanja svakojakih Amerikanaca su me ubijedile u suprotno. Dakle, usprkos tim "predrasudama" i "ideologiji", a ne zahvaljujuci njima.
Cuj, tvoj zivot tvoji izbori. Meni je drago da si nasao svoju srecu, pa bila ona u Americi, Bosni ili Tunguziji. Ti imas svoje licne razloge zasto hoces ili neces u Ameriku, nekom odgovara jedan sistem nekom neki drugi. To je ljudski.

Vjerujem da i sam znas da koliko ljudi toliko cudi i reakcija na Ameriku ili na bilu koju drugu zemlju. Neko je samo-kritican pa iskreno kaze da nije mogao da uspjedne tamo preko bare zbog A, B ili C i nesto nauci iz tog iskustva. Opet, drugi ljudi vole da su oni "u pravu", sebe proglase zrtvama, lako nadju 1001 racionalizaciju zasto je sve pogresno a oni samo ispravni (ne valja zemlja X, ne valja sef Y, ne valja firma Z, ne valja kako muha aterira na sto, zakon o Indijancima iz 1675......)

To je sve ljudski i nista novo. Predrasuda je nesto drugo.

Da budemo jasni predrasuda je defakto stvoreno unaprijed misljenje o necemu bez obzira na realne cinjenice, podatke itd. Prerasuda daje odgovor na pitanje bez ikakve potrebe za donosenjem odluka ili razmisljanjem o datoj situaciji.

Ako ti mislis da je pozitivno uvijek imati unaprijed odgovor pa ma kakve cinjenice da ti se predstave, onda sigurno neces nikad naci pravi odgovor i samim time maksimizirati svoje zivotne sanse.

Npr. da priprostimo stvari na ovom ilustrativnom krajnje trivijalnom matematickom primjeru.....evo ti si recimo u skoli i profa te pravo izblamira i izruzi sto ti rjesenje nije bilo x=5. Ti se onako malo emocioalno potreses i shvatis da ces najbolje proci u zivotu ako utuvis sebi u glavu da je rjesenje jednacine UVIJEK x=5 i formiras predrasudu o tome.

Onda ti se da jednacina x+3=10. Ti i bez da je radis poletis i kazes da je x=5 jer ti VEC UNAPRIJED imas predrasudu sta je rjesenje i naravno da si pogrijesio.

Svakako neko ti mozda i da jednacinu x+5=10 i ti poletis i kazes bez racuna x=5 i vidis pogodis. To nas narod kaze i CORAVA KOKA NADJE KOJE ZRNO.

E sad ne trebas biti supermatematicar pa zakljuciti da jednacine gdje je ovo rijesenje x=5 su daleko rijedja stvar nego jednacine sa drugim rjesenjima ili sto bi rekli:

v= VJEROVATNOCA DA CORAVA KOKA UBODE ZRNO

v= kokino rjesenje x=5 / sva ostala moguca rjesenja

v= rjesenje x=5 je jedna kombinacija / beskonacno mnogo realnih brojeva

v= 1/ besknacno --> tezi ka nuli

ILI AKO HOCES CORAVA KOKA RIJETKO ILI NIKAKO UBADA TA ZRNA.
Ili ako su ti srcu blizi primjeri sa kulturama. Evo ti npr. imaj predrasudu da su Rusi jako pametni matematicari. Dodje ti Rus na intervju i ti odmah to pretpostavis na osnovu ove predrasude da je tip matematski genije i mnogo ga ne testiras na znanje matematike. Primis ga na posao, a ono tip totalna truba i ne zna raditi svoj posao.......

Tipicno, ta misljenja ili predrasude su oformljene na osnovu nekih fragemntarnih dozivljaja i obicno su nabijene emocijama.

Predrasudama ili stereotipovima se obicno najvise koriste ljudi koji nemaju dovoljno znanja o stvarima ili zivotu i na taj nacin pokusavaju da kompleksnost zivota svedu na "slogane" jer im oni daju emocionalnu sigurnost umjesto ozbiljnog promisljanja o pitanju koje je pred njima.
Vidim dole da se bavis statistikom pa mi je i tvoje pitanje malo jasnije :D.
Nema frke...samo pitaj.... :)
SherlockHolmes wrote:Ne mjerim je "egzaktnim pokazateljima" (jer takvih neoborivih u ovom slucaju i nema, ma u kojem god smjeru "pokazivali"), vec licnim iskustvima.
Posteno si rekao.

Zato ja i ne tvrdim da su nacije ili pametne ili glupe ili debele ili mrsave, jer jednostavno to dovodi do kontradiktornih ili pogresnih zakljucaka.

Mogu govoriti da neka nacija ima bolji obrazovni sistem na osnovu rezultata tog sistema i opstih zakona logike.
SherlockHolmes wrote:To je jednostavno narod zaokupljen potpuno drugacijim vrijednostima nego cak i jedan "bliski" Kanadjanin ili malo dalji Englez, a o recimo Svedu ili Francuzu da i ne govorimo.
Tacno, dobro si rekao. Postoje kulture nacija (u smislu sistema ponasanja i vrijednosti) i one su manje ili vise definisane i vjeruj o njima nema mnogo dilema medju naucnicima ili sociolozima.

Jasno kultura nacije nije "glup, debeo"....Npr. dio americke kulture je uvazavanje fizickog rastojanja izmedju govornika.....sa druge strane dio latinsko americke kulture je upravo u "beskonacnim" poljupcima (u obraze jasno) izmedju ljudi koji se prvi put a narocito ako su musko/zensko kombinacija....
SherlockHolmes wrote:Vecina tih "americkih vrijednosti i americkog nacina zivota" je upravo ideoloska, vrlo tanka po znanju (iznenadilo me, bar u pocetku npr da cak i ja znam puno vise o americkoj i unutrasnjoj i vanjskoj politici od mog prosjecnog americkog kolege, a ne smatram se necim specijalnim u evropskom domenu), "nabrijana" a la Enver Hodza , vrlo plitka i suzena. "Arrogance in ignorance", sto bi rekle kolege sa BBC-a.
Kultura tj. vrijednosti su normalno ideoloske. One ne mogu biti "tanke" po znanju jer to nema veze sa znanjem nego sa sistemom drustva.

Kao takve kultura se ne moze racionalizirati, vec samo prihvatiti ili odbiti.

Normalno da ove vrijednosti se grade vremenom.

Kultura se moze propagandom produbljivati, ali se ne moze propagandom stvarati. Npr. niko nama Bosnjama ne reklamira da jedemo cevape, pa opet ih mugamo..... :)

Da priprostim, to sto neko voli cevape, a neko voli burek, nema veze sa "znanjem" tih osoba, nego sa njegovim sistemom vrijednosti ukusa, tj. kulturom ukusa.

Znanje o americkoj unutrasnjoj i vanjskoj politici je specijalnost. Tebe je to interesovalo pa si na to obratio paznju i memorisao stvari. Mnoge nije.....Tj, jednostavno tebi je to vrijednost, nekima nije. U Americi kao sredjenoj zemlji detaljno bavljenje poltikom nije sport kao kod nas, vec esotericna stvar, kao sto je meni npr. kriket.

Eto meni je esotericna stvar kad neko zna sva imena igraca u timovima i potpuno besmisleno, nekome je to znak ogromne vrijednosti ili magicne mudrosti.

Evo i kod nas, pored toga sto je politika nekako u glavu zbog ratova i svega, ruku na srce da upitam kod nas prosjecnog kolegu o npr. bosanskoj politici nisam siguran da bi dobio tacne odgovore od mnogih. I bez trik-pitanja.
SherlockHolmes wrote:Vidio sam raznoraznih statistika, kao i onih koje npr govore koliko college graduates zna pokazati NYC na karti SAD, da ne idemo na karte svijeta i jos nekakvu tamo Bosnu ili Irak.
Ovdje pretjerujes sa college graduates i pokazivanje NYC na karti SAD. To su urbani mitovi. Volio bi da mi pokazes ta "istrazivanja", kao i neke druge raznorazne statistike koje mislis da bacaju svjetlo na ovo pitanje.

Na zalost, kod nas se ne rade istrazivanja o znanju geografije (barem ne da sam ja svjestan njih). Ali cisto onako anegdotalno, otprilike jedno 20%-30% iz mog razreda se znojilo pri pronalazenju geografskih pojmova na mapi pa su veliku mapu sa koje su odgovarali na tabli morali nekim flomasterima izmazati i tako napraviti "djon".
SherlockHolmes wrote:Statistika mi ipak, kao sto rekoh, nije ni glavni ni jedini ni najvazniji izvor informacija, mada ovakve ipak smatram dosta indikativnim.
Statisticke informacije korektno shvacene su naravno u redu. Postoji naravno niz mnogih drugih stvari koji cini naucni argument.
BosnianSpring wrote: (2) Anegodalno. Vec smo govorili da avanture Haklberi Fina po Bosni ne cine naucnu metodu. One mogu biti zabavne, ali to nije nauka.
SherlockHolmes wrote: Znace i po Bosni, kada o njoj govoris. Inace, u Americi sam bio nekih mozda tridesetak puta (na duze ili krace), i proputovao dobar dio i ne-turistickih destinacija, upoznao hejbret raznoraznih ljudi.
Ja nisam rekao da avanture ili angedotalni ili kvalitativni dogadjaji ne znace, ja sam rekao samo da "emocionalne" avanture nisu naucna metoda.

Imajuci na umu nekih 30-tak ulaza u Ameriku i cinjenicu da si spomenuo da tamo se nisi preselio, izvlacim zakljucak da su tvoje posjete bile vise turisticke ili neke "kratkorocnije" namjene stila poslovni sastanci ili projekti. To je naravno jedna perspektiva.

Postoji sasvim jasan naucni metod obradjivanja ovakvih informacija i vjeruj to se ne radi putem predrasuda.

I vjeruj iz takvih informacija se ne moze zakljuciti da je "nacija glupa"....
SherlockHolmes wrote: Haj vazi. Ovdje govorimo o "prosjecnom Ameru", "prosjecnom Crnogorcu", itd, ukoliko ti je to lakse.
Ma nema problema. Ali ne govorimo o predrasudama, ne-logickim dedukcijama ili drugim ne-naucnim metodama. Ili logici po kojoj je nesto dokazano jer je to "tako", jer samo ja "to dozivio". Nauka trazi mnogo vise.
SherlockHolmes wrote:Jesu, a i ja ih kritikov'o. Ovdje, medjutim, nisu bili dovoljno kriticni ni decidni, sto se mene tice. Usput, Disraeli nije bio komunjara. Bas kao ni Mark Twain -- srecom, ni statisticar.
Drago mi je da smo kritikovali komunjare zajedno. Oni su davno se oprostili sa statistkom, naukom i mozgom. Sjecam se komunjarski izbora gdje je broj glasova bio 105%, plan prebacen 800% a narod fasunge u redu ceka.....evo da ne ruzim nase komunjare samo.....danas pogledaj kineske komunjare pa ti prijavljuju nevjerovatne ekonmske podatke iz svojih provincija.....staljin je kazu statisticare redovno ubijao kad bi mu donijeli lose vijesti....

Ukratko, naucne metode i statistiku mrze ne samo diktatorske komunjare nego i autoritarna desnica....Evo npr. Bush kao desnicar kaze da njemu statistika sto misli americki narod nije vazna.....to su samo brojevi....

Nije toliko bitno, ali ona postapalica nije nikad povezana sa Diraelijem kao njenim tvorcem, nego su je neki britanski liberali izmislili (pro-lijevicari).

Satistika ima jednostavne i mocne principe i u veoma kratkom roku se uoce suplje u istoj. Nema tu puno mistike ni "Disraelijevih" parola ili komunjarskih bedastoca....Stvari su tu ciste i jasne.
SherlockHolmes wrote: Ovdje se ne radi o egzaktnoj nauci. Ne radi se ni o fizici, ni o astronomskim dimenzijama ni planetama suncevog sustava. Radi se o sociologiji, edukaciji, politologiji, itd.
Garantujem 99% da si ili studirao nesto inzenjersko ili si inzenjer.

Znaci sociologija, politologija nisu nauke i one su onako "odokativne" discipline, pa pisi sta ti padne na pamet i svaka prolazi.

Cisto za tvoju informaciju statistika je u ovim naukama davnih dana. Iskreno se nadam da ne mislis da supljologije politoloske ili socioloske koje npr. predaje prdr komunjara Nijaz i slicna ekipa komunjarskih prdezi po faksovima u Sarajevu imaju ikakav standard.
BosnianSpring wrote:Iskrivljivanje statistike i ne posjedovanje osnovih interpretacionih vjestina u istoj ne znaci da je ova nauka losa, nego da su oni koji je ne znaju a nesto tvrde ne kompetentni da o njoj govore.
SherlockHolmes wrote: Nisi valjda ljut? :D
Jok ja... :)
SherlockHolmes wrote:Je li to znaci da su iti pokazatelji apsolutno tacni? U kom sistemu vrijednosti?
Posteno pitanje. Kao sto i rekoh, obrazovni index WB je kreiran da objasni kompetativnost nacije, njen drustveni i ekonomski uspjeh.

Kako rekoh, ovaj index je sastavljen od mnogih komponenti i pokazao se kao najbolji prediktor rasta GDP. Ako razumijes makroekonomiju, znaces da svi relevantni svjetski ekonomisti su odavno utvrdili jaku vezu izmedju rasta GDP i obrazovanja i postoje relacije u tome. Ovaj index postuje te relacije.

Pociva na jednostavnom principu da obrazovanje donosi vrijednost drzavi i da je cini ekonomski jacom. Ne postoji obrazovanje cija je svrha obrazovanje....ok? Nije tesko shvatiti, zar ne?

E sad.....ako je tebi sistem vrijednosti u obrazovanju da neko zna nabrojati igrace Sarajeva u po dana i po noci, onda bujrum.....
SherlockHolmes wrote:Meni BNP, makroekonomija, a posebno statistika ne odredjuju misljenje o neekonomskim, nestatistickim stvarima, a jos manje zivot. Niti ih smatram realnim pokazateljima "zivotnog kvaliteta".
Nego sta ih odredjuje? Price dadzinice Sefike koje je cula od amidzica Keminog daidze malog Asima?

A sta su to "realisticne stvari"? Predrasude, je' da?.....

U nedostatku logickog ili da kazem naucnog pogleda na zivot, onda prerasude i jesu jedino rjesenje.

Takodje, tvoj sistem vrijednosti je tvoj sistem vrijednosti. O ukusima se ne raspravlja.

Evo neko ne voli Ameriku jer misli da je strasna vrijednost da 100% gradjana Amerike zna Americku politiku i svjetsku geografiju (gdje je Zenica)i o tome moze cumurati 24h sa tobom.

Evo nekome je strasna vrijednost sat koji je dobio od amidze, a nekome taj isti sat ne vrijedi ni 3 marke....

No....ako odaberes jedan sistem vrijednosti (pa makakav on bio), u tom sistemu vrijednosti opet se moze naucno izvesti zakljucak.
SherockHolmes wrote:[Vidim, profesionalna deformacija :D I ja pisem o onome sto znam, a svako je znanje ovog tipa, ipak, subjektivna kategorija.
Cuj....relativiziranje stvari je opste poznata stvar na nasim prostorima. Znas ono sve je to subjektivno.......Svim pucaju na Sarajevo, sem JNA kako bi to rekao mali mrav.....I ono sto pobise ljude i bi genocid i to je znas samo cisto misljenje, profesionalna deformacija nas Bosanaca koji smo opsjednuti ratom......Jeste i znas relativno je da kad nekog spucas sakom u usta da je to losa stvar, sto bi bila....to mu dodje ko neki fini nacin upoznavanja.... a tek kako je relativna stvar kad gladujes i nemas da jedes...ma to je samo subjektivno misljenje :)

Jarane, zna se sta je subjektivno, sta je objektivno, a sta je nauka. Logika je starija i od tebe i od mene.

1+1=2 u normalnom sistemu mnogih ljudi. Onima kojima je to 3.....svaka cast...imaju i institucije za takve :)

Imati memoriju i imati znanje su dva razlicita koncepta.

U svakom slucaju, nek' ti je sve bude po ceifu u votazi :)
Last edited by Bosnian_spring on 11/12/2006 09:16, edited 4 times in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

spring, kasnis, odavno smo te zamjene teza i na ovoj temi apsolvirali i evo sopamo se. :) sretno i tebi, onako objektivno i naucno gledajuci :D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

SherlockHolmes wrote:spring, kasnis, odavno smo te zamjene teza i na ovoj temi apsolvirali i evo sopamo se. :) sretno i tebi, onako objektivno i naucno gledajuci :D
Oops....nisam znao da idemo po "americkom" vremenu, ja mislio sa tobom mogu diskutovati po bosanski onako sa istihanom po naskem sistemu vrijednosti :)

Vidim da mi te je ova Amerika opasno promijenila....znam da mi je malo produktivnost zakazala, jer moram u ovom realnom svijetu i da koju kintu zaradim.

Ma ovo objektivno i naucno nas dvojica razgovaramo. Ne kontam te "zamjene teza i sinteza sa prosirene sjednice predsjednistva na osnovu smjernica sa prosle sjednice ne odrzane u redovnom terminu sastanaka radnog kolegija delegata i drugova", samo pratim nasu diskusiju.

Hvala na zeljama. Takodje i tebi. Puno uspjeha pa u Americi, Bosni ili gdje god hoces!
blenta

Post by blenta »

Bosnian_spring wrote: Oops....nisam znao da idemo po "americkom" vremenu, ja mislio sa tobom mogu diskutovati po bosanski onako sa istihanom po naskem sistemu vrijednosti :)
djes' ba, d(m)osad :D
je li to se i dalje trudish oponashati boshnju? :-)

i opet pravish iste sitne, a kljuchne i razotkrivajuche greshke? :lol:

shta ono bi "istihan", podsjeti me, ne bilo ti naredjeno. a ja chu tebi zauzvrat rechi shta je istilah ;)
Post Reply