Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

pitt

Post by pitt »

water wrote:
muha_sa wrote:
pitt wrote: jasta cu....dosta sam mu ja ustajao :D:D
pa na današnji dan smo pioniri postali--Crvenu maramu nosit ću ja i plavu /bjelu/ kapicu trala la la la. :D
ma ja sam moj dobri muha odvalio sest mjeseci u stavu mirno ispred titinog groba tri na strazi sest odmaras, ako znas o cemu govorim, nemoj da vise stojim mirno zivota ti :lol:
Hajd sad trk na kovace.....kad vec imas iskustva :D:D:D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

pitt wrote:
danas wrote:
taxi_driver wrote: kako se onda desilo,da moj stari kao neko ko nije u partiji napreduje?cak nas je i krstio javno.i nikad nisam cuo da se zalio.i sad je titina slika u dnevnoj.zato,nemojte mi samo o ugrozenosti.ko nije volio raditi bio je ugrozen.
haj ne lazi sad :D
cuj krsten :D kako ste samo prezivjeli ono sto vas je sljedovalo poslije tog izdajnickog cina :shock: :shock: :roll: :oops:
3

sljedovalo je podjebavanje partijskih ulizica......koji nakon 90ih postadose uber-vjernici.....sve jedan prvi u safu :D:D
Bas tako. Samo sto se i dalje uglavnom ulizuju (i profesionalni vjernici i profesionalni ateisti), po raznoraznim partijama i strankama, i prvi bi svjetla (isponove) palili. Zbog toga: mracno je bilo, mracno je ostalo.
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

danas wrote:
eto moja freakice, za nepovjerovat... :-) :-) :-)
Sve ja tebi vjerujem, zasto ne - ali eto, bilo je i ovakvih, kao moj otac, a nije jedini slucaj. Ipak, zavisi je li tvom ocu bila dovoljna struca hljeba da zasiti glad - jer postoje ljudi kojima je dusevna hrana neophodna da bi opstali. Ljudi koji zele glasno da pricaju i iznesu svoj stav, a ne da spustaju roletne na prozoru da bi slobodno govorili. Ljudi koji cijene znanje, trud i sposobnost, cijene covjeka kao individualca, koji ne zele da im neko dodjeljuje stan i hljeb kao sedaku ili po kvotama.

Moj otac nije bio zeljan ni hljeba ni stana, nije mu bila potrebna drzavna podrska da zavrsi fakultet, jer je njegov babo i babov babo zavrsio taj fax dok je Tito pelene nosao.
pitt

Post by pitt »

SherlockHolmes wrote:
pitt wrote:
danas wrote: haj ne lazi sad :D
cuj krsten :D kako ste samo prezivjeli ono sto vas je sljedovalo poslije tog izdajnickog cina :shock: :shock: :roll: :oops:
3

sljedovalo je podjebavanje partijskih ulizica......koji nakon 90ih postadose uber-vjernici.....sve jedan prvi u safu :D:D
Bas tako. Samo sto se i dalje uglavnom ulizuju (i profesionalni vjernici i profesionalni ateisti), po raznoraznim partijama i strankama, i prvi bi svjetla (isponove) palili. Zbog toga: mracno je bilo, mracno je ostalo.
ja bih prije rekao da smo iz sumraka (ranog aksama)....u mrkli mrak potonuli :D ma koliko se ne slagao sa idejom i principima komunizma, moram priznat da je bilo bolje nego sada. Al to ne znaci da treba ka tome opet teziti......naprjed treba furati i ostaviti oboje daleko iza nas......da se ne ponove. :roll: moje skromno misljenje.....sad ozezite komunjare i pobornici danasnjeg kvazi -sistema :D
muha_sa

Post by muha_sa »

pitt wrote:
SherlockHolmes wrote:
pitt wrote:3

ja bih prije rekao da smo iz sumraka (ranog aksama)....u mrkli mrak potonuli :D ma koliko se ne slagao sa idejom i principima komunizma, moram priznat da je bilo bolje nego sada. Al to ne znaci da treba ka tome opet teziti......naprjed treba furati i ostaviti oboje daleko iza nas......da se ne ponove. :roll: moje skromno misljenje.....sad ozezite komunjare i pobornici danasnjeg kvazi -sistema :D
laHko je tebi furat naprijed :D šta s nas koji smo još u devetnestom? :D
water

Post by water »

pitt wrote:
water wrote:
pitt wrote: Hajd sad trk na kovace.....kad vec imas iskustva :D:D:D
sto jesul' to premjestili tileta na kovace :lol:
Nije bravar al jeste pravnik :D
ili sto naslutismo: i poslije tita tito
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:@danas
Koliko sam ja shvatio, poenta nije porediti one godine i ove, koliko god to volonteri gurali i igrali se emocijama.
a sta je poenta? mozda sam ja onda fulila temu...

ja to doba mogu sagledati samo iz realne perspektive toga vremena i mogu ga porediti sa konkretnim istorijskim -- a ne idealizovanim ili sa moje strane zeljenim -- opcijama. mozemo recimo porediti taj sistem sa frankovom diktaturom, sa causeskim, sa nizom vojnih udara koje su prezivjele grcka i turska -- sve za isto vrijeme dok smo mi robijali pod tiletom... a glasam za komuniste/parizane uvijek, jer pored ustasa i cetnika druge opcije -- kod nas -- nije tada bilo. ma sta se tvoji obozavaoci ovdje upinjali da dokazu, ne mogu da shvatim da iko misli da bi nam u velikoj srbili ili u NDH bilo bolje. a to sto drugih antifasistickih opcija -- osim tita -- u ta doba nije bilo, pa to je vec neka druga tema. koja nema puno veze sa titom. a ja bih uvijek radije zivjela pod titom nego pod frankom. i za kolegu watera -- ako je vec neko morao da me krade, i ja i moja mater vise volimo da je od te ukradene kuce napravljena skola i sud, od kojih su svi imali koristi, nego da me kradu ovi sada. koji otese crno ispod nokata a strpase sve sebi u supak.

dalje, i glasam za ono tada u poredjenju sa ovim sada, a ne u poredjenu sa necim sto je mozda moglo biti da smo mi imali pameti i sposobnosti ko sto ih izgleda nemamo. jer -- sa cime da poredim ono vrijeme ako ne sa ovim sada, kazi mi? mozemo se mi sad ovdje igrati i natezati do bogojavljenja, i porediti 'nasu' 1975-u sa svabama iz 2006-e, sa USA pod clintonom ili sa -- after all why not -- nasim licnim vizijama idealnog sistema... iako i ja i ti znamo da to nema nikakvog smisla.

exercise in futility stob' reko nas narod.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

pitt wrote:
SherlockHolmes wrote:
pitt wrote:3

Cini mi se da poredis kraj (ne bas i vrhunac) ex-yu "socijalizma" i pocetak pluralne "demokratije". Ipak ne ide tako lako, posebno kada jos dodamo rat i nacione u taj pretis lonac.
pitt

Post by pitt »

Ja poredim situaciju kakva je realno, a ne teoriju ideologija. kraj socijalizma sam zapamtio, isto kao i rat i novorodjenu demokratiju. Sta bi bilo kad bi bilo analizu ostavljam drugima :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

freak_with_a_laptop wrote:
danas wrote:
Sve ja tebi vjerujem, zasto ne - ali eto, bilo je i ovakvih, kao moj otac, a nije jedini slucaj. Ipak, zavisi je li tvom ocu bila dovoljna struca hljeba da zasiti glad - jer postoje ljudi kojima je dusevna hrana neophodna da bi opstali. Ljudi koji zele glasno da pricaju i iznesu svoj stav, a ne da spustaju roletne na prozoru da bi slobodno govorili. Ljudi koji cijene znanje, trud i sposobnost, cijene covjeka kao individualca, koji ne zele da im neko dodjeljuje stan i hljeb kao sedaku ili po kvotama.

Moj otac nije bio zeljan ni hljeba ni stana, nije mu bila potrebna drzavna podrska da zavrsi fakultet, jer je njegov babo i babov babo zavrsio taj fax dok je Tito pelene nosao.
e pa sad nek ti babo dodje i glasno prica,nista ga ne sprecava.eto moj nije pricao ali je imao jesti,sad moze pricati a jeo bi travu da mu nije djece u dijaspori.uh

pit samo ja znam kako je biti krten covjek u ono doba mraka. :D :D
danas

Post by danas »

freak_with_a_laptop wrote:
danas wrote:

ne pada mi na pamet da se vise natezem ovdje sta je ciji babo radio i kako. fala bogu, ni mojima sadaka nikada nije trebala, nije niko bio zeljan ni stana ni kore kruha... a ko je, kada, i kolike skole vidio sa ili bez tita -- zaista ne bih da pocinjem...

a vjerujem ja tebi, zasto da ne. ali oprostices mi sto mi ta pricica ipak zvuci poznato... mislim da sam je cula od raznoraznih ugrozenih intelektualce tipa seselja i tudjmana... ali evo sad nam je u naske dosla demokratija, pa se fala bogu mozes iskazati kao covjek u ovom sistemu. sigurna sam da ce se i tvoj i njegov trud i sposobnost cijeniti, te da ce tvoj babuka kao individualac -- maksus sa otvorenim prozorom i bez roletni -- moci slobodno govoriti. hoce li imati sta da rekne -- osim, kako je gadno bilo u onaj vakat?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:
Koliko sam ja shvatio, poenta nije porediti one godine i ove, koliko god to volonteri gurali i igrali se emocijama.

ja to doba mogu sagledati samo iz realne perspektive toga vremena i mogu ga porediti sa konkretnim istorijskim -- a ne idealizovanim ili sa moje strane zeljenim -- opcijama. mozemo recimo porediti taj sistem sa frankovom diktaturom, sa causeskim, sa nizom vojnih udara koje su prezivjele grcka i turska -- sve za isto vrijeme dok smo mi robijali pod tiletom... a glasam za komuniste/parizane uvijek, jer pored ustasa i cetnika druge opcije -- kod nas -- nije tada bilo. ma sta se tvoji obozavaoci ovdje upinjali da dokazu, ne mogu da shvatim da iko misli da bi nam u velikoj srbili ili u NDH bilo bolje. a to sto drugih antifasistickih opcija -- osim tita -- u ta doba nije bilo, pa to je vec neka druga tema. koja nema puno veze sa titom. a ja bih uvijek radije zivjela pod titom nego pod frankom. i za kolegu watera -- ako je vec neko morao da me krade, i ja i moja mater vise volimo da je od te ukradene kuce napravljena skola i sud, od kojih su svi imali koristi, nego da me kradu ovi sada. koji otese crno ispod nokata a strpase sve sebi u supak.

dalje, i glasam za ono tada u poredjenju sa ovim sada, a ne u poredjenu sa necim sto je mozda moglo biti da smo mi imali pameti i sposobnosti ko sto ih izgleda nemamo. jer -- sa cime da poredim ono vrijeme ako ne sa ovim sada, kazi mi? mozemo se mi sad ovdje igrati i natezati do bogojavljenja, i porediti 'nasu' 1975-u sa svabama iz 2006-e, sa USA pod clintonom ili sa -- after all why not -- nasim licnim vizijama idealnog sistema... iako i ja i ti znamo da to nema nikakvog smisla.

Ma slobodno glasaj za koga god hoces i koliko dugo hoces, to ti je pravo koje ti ipak nije Tile dao. Cak sta vise, sto je i poenta imao je prilike da to pravo i meni i tebi i svima ostalim da za zivota, polako i pod kontrolom, pa ipak nije. Imao je precih stvari, kazu. Bez veze mi je i pricati o Franku i Tiletu, jer se opet radi o laznoj dilemi, koje su nama uvijek bile lakse i za ispostaviti, lakse za shvatiti i lakse za "glasati". Zato smo i ovdje gdje jesmo, izmedju ostalog, pa saltamo izmedju nekakvih krajnosti, bez imalo mjere. Ne znam zasto su nam i opcije '45 (ako na to mislis) bile NDH ili Velika Srbija, dakle opet lazna dilema. Zato sto je Spancima (koji nisu aktivno ucestvovali u WW2) ostao Franko? Ili zato sto je Rumunima pod Sovjetima dosao Causesku?

Uglavnom, ne slazemo se, necemo se ocito ubijediti i bez veze je trositi tastature ad-hoc poredjenjima sa Turskom, Rumunijom ili Zimbabweom. Problem je i to sto smo se uvijek sa bas njima poredili i iz toga ucili kako da lakse postanemo gori i sebe ubijedimo da smo na pravom putu.
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:

Ma slobodno glasaj za koga god hoces i koliko dugo hoces, to ti je pravo koje ti ipak nije Tile dao. Cak sta vise, sto je i poenta imao je prilike da to pravo i meni i tebi i svima ostalim da za zivota, polako i pod kontrolom, pa ipak nije. Imao je precih stvari, kazu. Bez veze mi je i pricati o Franku i Tiletu, jer se opet radi o laznoj dilemi, koje su nama uvijek bile lakse i za ispostaviti, lakse za shvatiti i lakse za "glasati". Zato smo i ovdje gdje jesmo, izmedju ostalog, pa saltamo izmedju nekakvih krajnosti, bez imalo mjere. Ne znam zasto su nam i opcije '45 (ako na to mislis) bile NDH ili Velika Srbija, dakle opet lazna dilema. Zato sto je Spancima (koji nisu aktivno ucestvovali u WW2) ostao Franko? Ili zato sto je Rumunima pod Sovjetima dosao Causesku?

Uglavnom, ne slazemo se, necemo se ocito ubijediti i bez veze je trositi tastature ad-hoc poredjenjima sa Turskom, Rumunijom ili Zimbabweom. Problem je i to sto smo se uvijek sa bas njima poredili i iz toga ucili kako da lakse postanemo gori i sebe ubijedimo da smo na pravom putu.
evo, predajem se -- u pravu si... ne trebamo sagledati dati istorijski kontekst kada pricamo o necemu, vec trebamo naglabati sta bi bilo kad bi bilo. jer to ej konstruktivno i produktivno. trebamo porediti SFRJ sa danskom iz 2006 i zakljuciti na osnovu TOG poredjenja da je onaj sistem bio kriminalan... jos samo reci -- ko sto smo vec culi ovdje -- da je pod titom bila robija JER 1975-e nije bilo interneta, a danas ga svaki redneck u alabami ima!

i za kraj -- ne, ne govorim da se trebamo porediti samo sa gorima od sebe. samo kazem da ako vec poredimo, daj da vidimo sta su bile realne opcije tada. pa da ne poredimo kruske sa jabukama...
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

taxi_driver wrote:
e pa sad nek ti babo dodje i glasno prica,nista ga ne sprecava.eto moj nije pricao ali je imao jesti,sad moze pricati a jeo bi travu da mu nije djece u dijaspori.uh

pit samo ja znam kako je biti krten covjek u ono doba mraka. :D :D
Dabome, svak nek ide, gdje mu mjesto, moj na binu, tvoj na njivu.

Tvoj caca jos nije skonto da nema vise dzabaluka - nek se lati krampe, pa da vidis nafake.
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
I meni ovo crveno suhveli, posebno zbog ovog boldiranog :-) Zato se, ja evo, svecano predajem, bez da ti (licno) kazem da o tome boldiranom karikiranju i govorim kao jednom od atributa naseg partijsko-mahalskog mentaliteta kojeg se polako trebamo rjesavati. :D
ma sigurno nam je i taj mentalitet nista drugo -- nego titino nasljedje...
da nam nije bilo njega da nas unazadi, nasi arijevsko-ilirski geni bi nas vec do sada uzdigli na nivo svedske... :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:
SherlockHolmes wrote:
I meni ovo crveno suhveli, posebno zbog ovog boldiranog :-) Zato se, ja evo, svecano predajem, bez da ti (licno) kazem da o tome boldiranom karikiranju i govorim kao jednom od atributa naseg partijsko-mahalskog mentaliteta kojeg se polako trebamo rjesavati. :D
ma sigurno nam je i taj mentalitet nista drugo -- nego titino nasljedje...
da nam nije bilo njega da nas unazadi, nasi arijevsko-ilirski geni bi nas vec do sada uzdigli na nivo svedske... :oops:
I braca socijalisticki, nesvrstani Svedi imaju barbarske gene kao ja i ti, pa oni ipak to sve polaaaakooo... :D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Nekada davno u jednoj maloj slastičarni na Baščaršiji je na zidu stajala panorama Sarajeva na kojoj je pisalo: Titovo šeher Sarajevo.

Hajmo se malo virtualnim vremeplovom vratiti u to vrijeme.

[img][img]http://img325.imageshack.us/img325/9533/ks25titoutitovoj7eive4.th.jpg[/img][/img]
pitt

Post by pitt »

valterbranisarajevo wrote:Nekada davno u jednoj maloj slastičarni na Baščaršiji je na zidu stajala panorama Sarajeva na kojoj je pisalo: Titovo šeher Sarajevo.

[img][img]http://img325.imageshack.us/img325/9533/ks25titoutitovoj7eive4.th.jpg[/img][/img]

hoce li nam to biti nesto bolje nakon toga? :? :D
valterbranisarajevo

pitt wrote:
valterbranisarajevo wrote:Nekada davno u jednoj maloj slastičarni na Baščaršiji je na zidu stajala panorama Sarajeva na kojoj je pisalo: Titovo šeher Sarajevo.

hoce li nam to biti nesto bolje nakon toga? :? :D
Meni hoće, makar duhovno. Lijepe uspomene uvijek ugodno djeluju na moju psihu. :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

meni odmah lakse kad se sjetim da tako licemjernih teferica i upotrebe opijuma za narod i bas tog kalibra (za nadati se) vise nikada nece biti.
pitt

Post by pitt »

e moj batabraniusarajevu :D.......jos kad bi se moglo zivjhet samo tako duhovno bilo bi dobro :D
valterbranisarajevo

SherlockHolmes wrote:meni odmah lakse kad se sjetim da tako licemjernih teferica i upotrebe opijuma za narod i bas tog kalibra (za nadati se) vise nikada nece biti.
U svakom slucaju postavljanje ove fotografije je bilo duhovno rasterećenje za nas... :)
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Last edited by Patron of Formello on 29/11/2006 23:01, edited 1 time in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

valterbranisarajevo wrote:
SherlockHolmes wrote:meni odmah lakse kad se sjetim da tako licemjernih teferica i upotrebe opijuma za narod i bas tog kalibra (za nadati se) vise nikada nece biti.
U svakom slucaju postavljanje ove fotografije je bilo duhovno rasterećenje za nas... :)
Razumijemo se, svaka religija zahtjeva duhovno rasterecenje pa i titina. Samo nemojte po nama nevjernicima, i bit ce sve OK.
nineac

Post by nineac »

"evo, predajem se -- u pravu si... ne trebamo sagledati dati istorijski kontekst kada pricamo o necemu, vec trebamo naglabati sta bi bilo kad bi bilo. jer to ej konstruktivno i produktivno. trebamo porediti SFRJ sa danskom iz 2006 i zakljuciti na osnovu TOG poredjenja da je onaj sistem bio kriminalan... jos samo reci -- ko sto smo vec culi ovdje -- da je pod titom bila robija JER 1975-e nije bilo interneta, a danas ga svaki redneck u alabami ima!

i za kraj -- ne, ne govorim da se trebamo porediti samo sa gorima od sebe. samo kazem da ako vec poredimo, daj da vidimo sta su bile realne opcije tada. pa da ne poredimo kruske sa jabukama..."

Halo ba, pa sta to ti imas protiv nas u Alabami??? :lol: :lol: :lol: [/quote]
Locked