Fighting man, super stvarka!!!RodrigoMendoza wrote: ↑17/05/2026 00:56
Naravno da si u pravu. Mr. Universe je inače meni jedan od omiljenih albuma iz čitave te Purple familije![]()
Milić Vukašinović
- PixelDrifter
#526 Re: Milić Vukašinović
- PixelDrifter
#527 Re: Milić Vukašinović
Ja sam iste godine gledao Planta (2007), ne sanjajući da će se moćni Led Zeppelin okupiti posljednji put nekoliko mjeseci poslije (Celebration Day). 26.000.000 (dvadeset šest miliona ljudi) je tražilo ulaznicu za O2 u Londonu. Jer, jebiga, Led Zeppelin, za mene najbolji band svih vremena (ono u Zagrebu su bili Page I Plant, ali Zepp je samo sa JPJ i Bonhamom, odnosno sinom od rahmetli Johna).
-
RodrigoMendoza
#528 Re: Milić Vukašinović
Slično mi se desilo za koncert Davida Gilmoura u Puli kad su karte od nekoliko stotina dolara planule za 10 minuta hahahaha nemoguća misijaPixelDrifter wrote: ↑17/05/2026 01:23 Ja sam iste godine gledao Planta (2007), ne sanjajući da će se moćni Led Zeppelin okupiti posljednji put nekoliko mjeseci poslije (Celebration Day). 26.000.000 (dvadeset šest miliona ljudi) je tražilo ulaznicu za O2 u Londonu. Jer, jebiga, Led Zeppelin, za mene najbolji band svih vremena (ono u Zagrebu su bili Page I Plant, ali Zepp je samo sa JPJ i Bonhamom, odnosno sinom od rahmetli Johna).
Srećom uspio sam da uhvatim Rogera Watersa u Splitu na The Wall turneji 2013.
-
RodrigoMendoza
#529 Re: Milić Vukašinović
Da se vratimo na originalnu temu i Milića Vukašinovića.
Na koga vas je Vatreni poljubac najviše podsjećao - na Sabbath, Motorhead, Status Quo, UFO ili Budgie? Ili je to zaista bio jedan sasvim nov i originalan bosanski hard rock izričaj?
Na koga vas je Vatreni poljubac najviše podsjećao - na Sabbath, Motorhead, Status Quo, UFO ili Budgie? Ili je to zaista bio jedan sasvim nov i originalan bosanski hard rock izričaj?
Last edited by RodrigoMendoza on 17/05/2026 01:42, edited 1 time in total.
- Better Man
#530 Re: Milić Vukašinović
Zato si nastupali tada kao Page and Plant i snimili su jedan album.PixelDrifter wrote: ↑17/05/2026 01:23 Ja sam iste godine gledao Planta (2007), ne sanjajući da će se moćni Led Zeppelin okupiti posljednji put nekoliko mjeseci poslije (Celebration Day). 26.000.000 (dvadeset šest miliona ljudi) je tražilo ulaznicu za O2 u Londonu. Jer, jebiga, Led Zeppelin, za mene najbolji band svih vremena (ono u Zagrebu su bili Page I Plant, ali Zepp je samo sa JPJ i Bonhamom, odnosno sinom od rahmetli Johna).
-
RodrigoMendoza
#532 Re: Milić Vukašinović
A opet i ova verzija podsjeća naprimjer na neke od etno rock motiva YU Grupe, kao i na Bregovićevu pjesmu Šta ću nano dragi mi je ljut, koju je kasnije reciklirao u megahit Lipe cvatu, a Merlin par godina kasnije re-reciklirao u Na te mislim, dušo, bez prestanka. Savršeni krug 
Jednostavno ovdje je uvijek bio popularan taj etno melos, još kad ga odjeneš u neki hard rock aranžman s gitarama i bubnjevima, imamo hit! Brega i Mića (možda čak i Štulić) su to skontali na vrijeme.
Jednostavno ovdje je uvijek bio popularan taj etno melos, još kad ga odjeneš u neki hard rock aranžman s gitarama i bubnjevima, imamo hit! Brega i Mića (možda čak i Štulić) su to skontali na vrijeme.
-
tokio25
#533 Re: Milić Vukašinović
Pa to sam i rekao da si definisalistubrijez wrote: ↑16/05/2026 22:39Brate brisi ovaj post... em veze sa zivotom nema, em si sam sebe na kraju orobio.tokio25 wrote: ↑16/05/2026 16:00laibach nije toliko globalno uspiomilojicabrzi wrote: ↑16/05/2026 10:04
Ma o toj svirci u USA je kolalo i pričalo se svašta. Mislim da je bend gurao priču o planetarnom uspjehu dok je realnost bila da su to više bile svirke po noćnim klubovima, gdje publika ne dolazi ciljano nikoga da sluša, već klub ima program i zabavu, pa ko te zapadne te večeri ako navratiš.
Live album, sa nekih 5-6 pjesama + blagoslov sveštenika pred polazak i studijska verzija "Uči me majko", da se popuni prostor na kaseti.
Miša mu njegovog, Štulić izda trostruki live album. Zbog toga je sva ta priča sa Leb i Sol u Americi, dosta čudna.
Vlatko jeste svjetsko ime i virtuoz, ali stvarno mu ne ide ta neka popularnost izvan Balkana, kao npr. Bregoviću.
Koja iz Discipline jeste imao taj dio karijere vani, jedno vrijeme je i živio u Londonu, ako nije i sada tamo, ali ta muzika nikada nije imala široki krug slušalaca, pa je sa Disciplinom često dolazio na ove prostore, gdje je imao nekadašnju bazu publike.
Ne znam koliki je njegov omjer uspjeha vani, ali vjerujem da je mogao od toga da živi i plaća račune, opet kažem, prilično neprofitna je to vrsta muzike.
Dubioza jeste fenomen u tom smislu i oni su bend koji već dugo svira velike festivalske svirke u mjestima gdje nema naše dijaspore (tipa Mađarska, Poljska), kao i Zapadnoj Evropi, pa se može reći da imaju veću bazu inostrane publike, a dijaspora svakako nije publika za tu vrstu muzike (oni više slušaju džigeru i narodnjake).
Te svirke po inostranstvu za ljude sa naših prostora koji su tamo, organizuju npr. Crvena Jabuka, Prljavo Kazalište, a vidim i Van Gogh se začešljao i ide po Njemačkoj, Švicarskoj, ali opet mislim to su klupske svirke za par stotina ljudi.
Laibach nisam nešto pomno pratio, tako da o njihovom proboju vani i bazi publike ne znam detalje, ali čuo sam da imaju vrhunsku zvučnu i vizuelnu produkciju na svirkama.
vise je to uspjeh srednja europa
njemacka austrija svicarska to prvenstveno a onda pomalo ostalo
al su sa uticajem mozda i najjaci bend sa ovih prostora ikad
Laibach i Borghesia su definisali zanrove.
Globalno nisu nikad bili poznati u stilu bitlsa ili tako neki jer taj zanr nije za siroke mase
Najveca popularnost je srednja europa pa onda ostalo sto se tice van ex yu
Naravno da su svirali svuda al nije to to
Jbt jel ti razumijes procitati uospte?
-
RodrigoMendoza
#534 Re: Milić Vukašinović
Jebote pa ti čak i na temi o Miliću Vukašinoviću upadaš u konflikte hahahaha fakat ćeš mi se početi i sviđati koliko si neprilagođen, pravi buntovniktokio25 wrote: ↑17/05/2026 03:15Pa to sam i rekao da si definisali
Globalno nisu nikad bili poznati u stilu bitlsa ili tako neki jer taj zanr nije za siroke mase
Najveca popularnost je srednja europa pa onda ostalo sto se tice van ex yu
Naravno da su svirali svuda al nije to to
Jbt jel ti razumijes procitati uospte?
-
milojicabrzi
#536 Re: Milić Vukašinović
Sjećam se, bio je i Sikter, pa je Bure "tušio" o transcedencijiBetter Man wrote: ↑16/05/2026 23:27 Protest bili prvi. Psihomodo pop stavljeni ranije da sviraju, jer kad su bili na Pjevajmo do zore u Skenderiji krajem 1996.g svirali zadnji i Gobac se dobro olešio viskijem , ali je odličan bio na sceni i zato da ne bi opet bila ista priča stavili ih ranije. I on je izašao na pozornicu i zamolio publiku da izađe sa stadiona da se izvrši provjera, jer je bila lažna dojava o postavljenoj bombi, pa je koncert počeo tek u 22:00 h. Barem se olešio i više je sjedio na bini nego je mogao stajati. Leo izašao u nekoj drečavoj narančastoj košulji i to je bilo sklopu nagradne igre, jer je on izvlačio dobitnika, a nagrada bila BMW. Faruk Drina bio organizator. Leo pjevao na playback i na kraju nastupa se izvinuo publici što je smetao. Gađala ga publika plastičnim flašama. Vlatko je zadnji nastupio i tad sam ga prvi put vidio kako izgleda dugo vremena, jer za vrijeme rata i nakon nisam vidio nigdje njegovu sliku i bilo mi je čudno što je čelav, jer sam.gs znao sa dugom i kratkom kosom i nije mi djelovalo da će je nekad izgubiti. Vlatko je oderao nastup. Znam da ga je publika hipnotisano pratila i aplaudirala mu. Moj prijatelj, koji svira gitaru je dobio od njega trzalicu na kraju nastupa. Bio sam na tom koncertu Obojenog programa i to je bio zimski period, ali nisam siguran jeli 1999.g ili 1998.g. znam da je 23. oktobra bio koncert, jer imam kartu i piše datum, ali ne i godina. A 21.03.1998.g u CDA svirala Miladojka Youneed. Odličan koncert bio.
Vlatko je počeo ćelaviti nekad sredinom '90-ih, ali je to "maskirao" sa dužom kosom koju je vezao u rep. Tadašnji trio sa kojim je svirao je bio ekstra, nisu mu "dugo trajali", pa je već nakon godinu -dvije, promijenjena postava.
Inače, nisam siguran da li se za taj koncert (ili neki događaj poslije), ali mislim da je to ipak bilo tada, veže jedna ružna i crna anegdota. Naime, mislim da je bubnjaru Psihomodo popa, neko iz zajedničkih prostorija ukrao dio opreme, ako se ne varam, neke činele i duplu pedalu. Ne znam ni zašto, zbog koji detalja i okolnosti, tom prostoru pristup je imao samo ograničeni krug ljudi, valjda su "vraćali film" ali sumnja je pala na ove naše iz Protesta ili Siktera. Menadžer Psihomoda, vrlo jak u rock vodama u to vrijeme, baš je bio po*izdio i tada je zaprijetio, da dok se on nešto pita na sceni u HR, ovi bendovi nikada neće svirati u Hrvatskoj, ne znam je li zbog toga i da li su prijetnje ostvarene, ali ovi bendovi stvarno nisu svirali u CRO, bar tih godina oko 2000-te, dosta bendova je išlo po HR, njih nije bilo.
Svirka Obojenog programa, bila je '99. godine, svirali su stvari sa onog albuma "Sva sreća general voli djecu", koji je objavljen '99. u proljeće, nekad oko bombardovanja. Tu su one stvari Bum bam koma itd. Evo sad si i mene zbunio je li bila '98. ili '99, ali sam prilično siguran da je '99.
Kao ekipa "domaćina", bili su neki Zlaja i ekipa, veliki fanovi, koji su baš ugostili Obojene, vodali ih po gradu, sjećam se da je taj koncert bio reklamiran "od uha do uha" mislim da nikako nije bilo plakata, to se i bubnjar Mirko čudio, kad su dolazili u neki grad, obično bi po ulicama zagledali ima li plakata.
Sjećam se da sam sa Mirkom (koji je uz Tamaru bio najmlađi u bendu u to vrijeme, nekih 15-20 godina mlađi od Kebre) baš pričao o tome, kaže da su za vrijeme bombardovanja, stanovnici iz većih gradova se sklanjali u ruralne krajeve, jer je bilo manje opasnosti. On je imao neku babu na selu, gdje se bio sklonio u to vrijeme, pa mu je to koristilo jer je manijakalno vježbao
Kasnije su bili i na Stage-u kod Zoke Redžiča, na mjestu današnjeg SCC-a, sjećam se da su došli sa malo opreme, navodno autobusom, tražili da rentaju nešto od opreme, pa ih Zoka tada "razvlačio" kao ne može to tako, "hoćete honorar a nemate opremu". Zoka inače ters i nezgodan za saradnju.