Ramazan, opet ;)
-
Barcafan
#527 Re: Ramazan, opet ;)
jel u 4 pocinje?
-
istocnjak
#528 Re: Ramazan, opet ;)
Po vaktiji posti se od početka zore u 4.02 za Sarajevo do početka akšama.Barcafan wrote:jel u 4 pocinje?
-
istocnjak
#529 Re: Ramazan, opet ;)
Po vaktiji posti se od početka zore u 4.02 za Sarajevo do početka akšama.Barcafan wrote:jel u 4 pocinje?
-
istocnjak
#530 Re: Ramazan, opet ;)
http://vaktija.ba/
Last edited by istocnjak on 21/08/2009 04:45, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#531 Re: Ramazan, opet ;)
Kada postis korisno je za sehur popiti kahvu i vode da nebi imao glavobolje jer smo mi svi ovisnici o kahvi ...
-
Barcafan
#532 Re: Ramazan, opet ;)
ja nisamistocnjak wrote:Po vaktiji posti se od početka zore u 4.02 za Sarajevo do početka akšama.Barcafan wrote:jel u 4 pocinje?
Kada postis korisno je za sehur popiti kahvu i vode da nebi imao glavobolje jer smo mi svi ovisnici o kahvi ...
ne pijem to...
kofein i nikotin imaju vrlo slična dejstva
hvala na informaciji
-
istocnjak
#533 Re: Ramazan, opet ;)
Nema na cemu ... Inace oni koji su navikli da stalno piju kahvu, mogu imati glavobolju tokom posta upravo zbog nedostatka kofeina, ukoliko ne popiju kahvu na sehuru. Meni je najbitnije za sehur sto vise kahve i obicne vode.Barcafan wrote:ja nisamistocnjak wrote:Po vaktiji posti se od početka zore u 4.02 za Sarajevo do početka akšama.Barcafan wrote:jel u 4 pocinje?
ne pijem to...
kofein i nikotin imaju vrlo slična dejstva
hvala na informaciji
- arzuhal
#534 Re: Ramazan, opet ;)
Kako temeljito objašnjeno, a jednostavno, da neću izdržat a da to sam ne napravimhadzinica wrote:Hvala !!!istocnjak wrote:Bujrum
Sutlija
Sastojci za 4 osobe
Mlijeko riža
o,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilla šećera
1 kašičica vanilla ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema
Prokuhajte 2 šoljice riže u šerpi sa dosta vode (nije bitno koliko, jer ce se sva voda prosuti kad se riža skuha). Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilla ekstrakt. Nakon što mlijeko provre uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte to oko 5 minuta i povremeno miješajte. U pola šoljice vode dodajte 2 kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Samo banane izbacujem u sutlija-varijanti
-
PalaSa Marsa
#535 Re: Ramazan, opet ;)
Ramazan Mubarek svim Muslimanima i Muslimankama! 
- Banksy
#536 Re: Ramazan, opet ;)
Komšićevim savjetnicima i svima koji se ovih dana ubiše čestitajući - ramazan se ne čestita
, bajram se čestita.
-
PalaSa Marsa
#537 Re: Ramazan, opet ;)
Hehehe..Banksy wrote:Komšićevim savjetnicima i svima koji se ovih dana ubiše čestitajući - ramazan se ne čestita, bajram se čestita.
-
istocnjak
#538 Re: Ramazan, opet ;)
Drago mi je da ti se svidja recept ... želim ti sve najbolje tokom mjeseca Ramazanaarzuhal wrote:Kako temeljito objašnjeno, a jednostavno, da neću izdržat a da to sam ne napravimhadzinica wrote:Hvala !!!istocnjak wrote:Bujrum
Sutlija
Sastojci za 4 osobe
Mlijeko riža
o,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilla šećera
1 kašičica vanilla ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema
Prokuhajte 2 šoljice riže u šerpi sa dosta vode (nije bitno koliko, jer ce se sva voda prosuti kad se riža skuha). Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilla ekstrakt. Nakon što mlijeko provre uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte to oko 5 minuta i povremeno miješajte. U pola šoljice vode dodajte 2 kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.![]()
. Hvala, brate
![]()
Samo banane izbacujem u sutlija-varijanti
- ultima_palabra
#539 Re: Ramazan, opet ;)
Nije da mogu imati, nego morajuistocnjak wrote:Nema na cemu ... Inace oni koji su navikli da stalno piju kahvu, mogu imati glavobolju tokom posta upravo zbog nedostatka kofeina, ukoliko ne popiju kahvu na sehuru. Meni je najbitnije za sehur sto vise kahve i obicne vode.
- banjaluka078
#540 Re: Ramazan, opet ;)
Meni nije frka voda, kafa, hrana, vrucina,...mene prvih par dana, dok ne naviknem na isprekidane noci, zijevanje ubi u pojam. Budem jako pospana prvih dana. Ali ne traje dugo. Teze je jezicinu prilagoditi....

- BHF_Manijak
#541 Re: Ramazan, opet ;)
Jedna mala ispraqvka,u velikoj vecini vaktija,pise samo zora kad je,tj evo ko jutros da je zora u 4:02,medjutim postoji period do kad se smije jeste,to se zove IMSAK,to je period nesto malo prije zore,nekih 5-6 minuta,pa zato,nemojte zadnji cas cekati sa posljednjim ispijanjem kafe,vode,serbeta itd,malo prije prekinuti jeli i pice,eto samo toliko

-
Barcafan
#542 Re: Ramazan, opet ;)
Nemoj tako... čestita se i RamazanBanksy wrote:Komšićevim savjetnicima i svima koji se ovih dana ubiše čestitajući - ramazan se ne čestita, bajram se čestita.
nastupanje takvog mjeseca jeste za čestitku onima koji ga dočekuju
-
pure_love
#543 Re: Ramazan, opet ;)
Banksy wrote:Komšićevim savjetnicima i svima koji se ovih dana ubiše čestitajući - ramazan se ne čestita, bajram se čestita.
otkud ti to da se ne cestita ramazan?
- Gorštak
#544 Re: Ramazan, opet ;)
Nisam jutros pio kahvu, glava me ubila vazdan.
Ovog sehura, ako Bog da obavezno, makar ne zaspao poslije četiri. Vikend je.

-
istocnjak
#545 Re: Ramazan, opet ;)
Jesi li jutros popio kahvu? Ako jesi onda ne bi trebalo da te danas boli glava.Gorštak wrote:Nisam jutros pio kahvu, glava me ubila vazdan.
Evo i mene jutros na sabahu nakon 4 do 5 šoljica kahve i toliko vode ponovo se spreman za još jedan dan posta inshAllah.
Ukoliko osjetis pred kraj posta neku tegobu pošto je zaista dug dan samo se istuširaj, to veoma pomaže naročito kod velike žeđi ali trebas paziti da se ne napijes vode jer se tako gubi post.
- travar
#546 Re: Ramazan, opet ;)
Jedete li vi šta na sehuru, osim što se opijate kafom 
- Magarece_godine
#547 Re: Ramazan, opet ;)
zar se smije tusirati ? prethodnih godina nisam obracao paznju na to, al neki dan mi prijatelj rece da se gubi post ako se tusiras (kontali ici na moreistocnjak wrote:Jesi li jutros popio kahvu? Ako jesi onda ne bi trebalo da te danas boli glava.Gorštak wrote:Nisam jutros pio kahvu, glava me ubila vazdan.
![]()
Evo i mene jutros na sabahu nakon 4 do 5 šoljica kahve i toliko vode ponovo se spreman za još jedan dan posta inshAllah.
Ukoliko osjetis pred kraj posta neku tegobu pošto je zaista dug dan samo se istuširaj, to veoma pomaže naročito kod velike žeđi ali trebas paziti da se ne napijes vode jer se tako gubi post.
- travar
#548 Re: Ramazan, opet ;)
Koliko ja znam da je dozvoljeno, samo pazi da ti ne voda ne dospije u grlo (bilo kojim putem).
Mada, da ne bi rizikovao, najbolje je poslije iftara po mom mišljenju.
Mada, da ne bi rizikovao, najbolje je poslije iftara po mom mišljenju.
- Gorštak
#549 Re: Ramazan, opet ;)
Zakoljemo Argetu. Ovu bez klempe, iz sarajevskog pogonatravar wrote:Jedete li vi šta na sehuru, osim što se opijate kafom
@istocnjak popio sam jutros solju (veliku, od caja) kahve s mlijekom. Evo jos me hvala Bogu ne boli. Ali jos se brinem, jer me je jucer tek oko 11 zaboljela.
Za fazon sa tusiranjem sam znao, ali stvarno treba paziti da se voda ne proguta.
Javim se ako Bog da kasnije sa informacijama o glavobolji.
P.S.: Najinteresantnije mi je sto sam nakon solje kahve zaspo ko nista.
- banjaluka078
#550 Re: Ramazan, opet ;)
Pitanje
Da li je dozvoljeno kupanje tijela što uključuje i pranje kose kada se posti?
Odgovor
Dozvoljeno je kupanje tokom posta, uključujući i pranje kose. Ne znamo zbog čega bi kosa bila izuzeta. Nema razloga za to.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
Pitanje
Da li je postaču dozvoljeno kupanje u rijeci tokom dana, ako za to nema potrebu? Da li se upošte smije rashlađivati, molim vas pojasnite mi malo, jer imam velike nedoumice u vezi ovoga?
Odgovor
Kupanje u rijeci, bazenu i sl. tokom posta treba izbjegavati bez prijeke potrebe, budući da se postač na taj način izlaže izvjesnoj mogućnosti da mu voda prodrije u grlo i tako se omrsi, a na takvim mjestima je prisutna i razgolićenost pa je i to razlog da se to izbjegava.
Samo rashlađivanje kupanjem nije zabranjeno.
Da li je dozvoljeno kupanje tijela što uključuje i pranje kose kada se posti?
Odgovor
Dozvoljeno je kupanje tokom posta, uključujući i pranje kose. Ne znamo zbog čega bi kosa bila izuzeta. Nema razloga za to.
Pitanje
Da li je postaču dozvoljeno kupanje u rijeci tokom dana, ako za to nema potrebu? Da li se upošte smije rashlađivati, molim vas pojasnite mi malo, jer imam velike nedoumice u vezi ovoga?
Odgovor
Kupanje u rijeci, bazenu i sl. tokom posta treba izbjegavati bez prijeke potrebe, budući da se postač na taj način izlaže izvjesnoj mogućnosti da mu voda prodrije u grlo i tako se omrsi, a na takvim mjestima je prisutna i razgolićenost pa je i to razlog da se to izbjegava.
Samo rashlađivanje kupanjem nije zabranjeno.