Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
frngla

#526 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by frngla »

ja licno do sada nisam imao nikakvih neugodnosti sa bilo kojim taxi-em, sto ne znaci da nije niko, al' eto :)
dzeno123

#527 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

Ma treba ko svugdje u svijetu izracunati proporcionalno sa brojem stanovnika koliki je broj taksista potreban na ulicama grada. Ovo danas je havarija. Vecina problema nastaje upravo zbog toga, ako mislite da taksiste tako dobro zaradjuju grijesite. Mozda zaradjuju oni fakini sa aerodroma ovo ostalo prosjek a neki daleko ispod prosjeka. Da ne govorim za ove privatne kompanije, kad vidim onog vozaca ma nema on se osuko, radi 12h za 400km a i praksa im je da hvataju ljude u nevolji tipa krediti, dugovanja, bolest u porodici pa da ih izrabljuju. Ne opravdavam ponasanje bezobraznih taksista i ko im je kriv sto nisu profesori ili doktori ali moraju znati da ti za svoje pare ocekujes makar da te postuje. Ako nema posla, nije ti musterija kriva a i sa druge strane shvatam i njih kad pored njega prodje divljak a ovaj uredno placa doprinose, primoran je bio kod licenciranja da kupuje auto preko 10 000km (abs, klima, zracni jastuci - uslov za dobijanje licence) itd...Na ovakve probleme mislim da treba gledati sa vise strana i iz vise pozicija.
zonbirile

#528 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

dzeno123 wrote:Ma treba ko svugdje u svijetu izracunati proporcionalno sa brojem stanovnika koliki je broj taksista potreban na ulicama grada. Ovo danas je havarija. Vecina problema nastaje upravo zbog toga, ako mislite da taksiste tako dobro zaradjuju grijesite. Mozda zaradjuju oni fakini sa aerodroma ovo ostalo prosjek a neki daleko ispod prosjeka. Da ne govorim za ove privatne kompanije, kad vidim onog vozaca ma nema on se osuko, radi 12h za 400km a i praksa im je da hvataju ljude u nevolji tipa krediti, dugovanja, bolest u porodici pa da ih izrabljuju. Ne opravdavam ponasanje bezobraznih taksista i ko im je kriv sto nisu profesori ili doktori ali moraju znati da ti za svoje pare ocekujes makar da te postuje. Ako nema posla, nije ti musterija kriva a i sa druge strane shvatam i njih kad pored njega prodje divljak a ovaj uredno placa doprinose, primoran je bio kod licenciranja da kupuje auto preko 10 000km (abs, klima, zracni jastuci - uslov za dobijanje licence) itd...Na ovakve probleme mislim da treba gledati sa vise strana i iz vise pozicija.
--------------------------------
jebo te ti navodiš anamo one zemlje,kod nas će još malo u rikšama robovi vući ljude.
drndalo

#529 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

@Dzeno

U pravu si generalno, ali... Sve nam je nesredjeno, pa otkud pravo da se ugledamo na taxi u Londonu npr...

I ja radim koliko moram, imam sirok izbor, hocu/necu... Ako necu, zamjenice me u roku 2-3 dana... Trebace mu mjesec da se usteli i bog te veselio... I jos boga molim da ne smanjuju, racionaliziraju, itd...

Tako i taxisti imaju izbor, ako im se ne isplati, nek ne rade, mogu vratiti (aha, mos' mislit'...) licencu, mogu je prodati nekome ko misli da ce mu se isplatiti... Dok god toga ne bude, ne moze me niko ubijediti da se ne isplati taxirati... Ne kao nekada sto je bilo, ali ni ja nisam uhljebljen kao sto mi je stari bio za Tite... *ebi ga, nije nam valjalo dok smo bili drugovi, sad nam je lako, sad smo svi Gospoda... Ali da se od toga kad se radi moze pristojno zivjeti, moze... Da ne moze, odakle bi kupovali aute ? Iz doprinosa za nerazvijene ?

Ono vozaca koje ja znam, a znam ih 3-4, vecinom su kod Crvenog, i ni jedan ne izadje mjesecno <800 KM... Naravn da nije na to prijavljen, ali ko od SA taxija placa porez na stvarni promet, a ne pausal...? Nemojmo se lagati... Kako ja sluzbeno nikome nista ne radim dzaba, tako i ne ocekujem da me se dzaba vozi, ali SA taxi zaboravlja da kod njih "Dobar dan" kosta 1.50 KM !

Auta im kostaju >10.000 KM ??? :shock: Zamisli ! :shock:

Pa sta bi trebalo, da im standard bude Golf S paket ili VW Lupo ???
zonbirile

#530 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

drndalo wrote:@Dzeno

U pravu si generalno, ali... Sve nam je nesredjeno, pa otkud pravo da se ugledamo na taxi u Londonu npr...

I ja radim koliko moram, imam sirok izbor, hocu/necu... Ako necu, zamjenice me u roku 2-3 dana... Trebace mu mjesec da se usteli i bog te veselio... I jos boga molim da ne smanjuju, racionaliziraju, itd...

Tako i taxisti imaju izbor, ako im se ne isplati, nek ne rade, mogu vratiti (aha, mos' mislit'...) licencu, mogu je prodati nekome ko misli da ce mu se isplatiti... Dok god toga ne bude, ne moze me niko ubijediti da se ne isplati taxirati... Ne kao nekada sto je bilo, ali ni ja nisam uhljebljen kao sto mi je stari bio za Tite... *ebi ga, nije nam valjalo dok smo bili drugovi, sad nam je lako, sad smo svi Gospoda... Ali da se od toga kad se radi moze pristojno zivjeti, moze... Da ne moze, odakle bi kupovali aute ? Iz doprinosa za nerazvijene ?

Ono vozaca koje ja znam, a znam ih 3-4, vecinom su kod Crvenog, i ni jedan ne izadje mjesecno <800 KM... Naravn da nije na to prijavljen, ali ko od SA taxija placa porez na stvarni promet, a ne pausal...? Nemojmo se lagati... Kako ja sluzbeno nikome nista ne radim dzaba, tako i ne ocekujem da me se dzaba vozi, ali SA taxi zaboravlja da kod njih "Dobar dan" kosta 1.50 KM !

-----------------------------------------------
mi nismo napravili iskorak u svijet ,a to je nova moćna kompanija,sa novim unificiranim tačno određenim konfornim autima,vlastitim servisom i radionicom,praonicom.Tada je sve može biti jeftinije i bolja usluga,ovako to je neki miks primjer nekom azijskom bespuću.
daxon

#531 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by daxon »

dzeno123 wrote:Ma treba ko svugdje u svijetu izracunati proporcionalno sa brojem stanovnika koliki je broj taksista potreban na ulicama grada.
I onda ko je jamio jamio :-)
zamisli da ugostitelji počnu da računaju koliko je kafana pšotrebno s obzirom na broj stanovnika,
zamisli da se udruže trgovci pa kažu toliko i toliko trgovačkih radnji i kapak, ko je jamio jamio,
ili auto škole, toliko instruktora smije da radi i kraj, to bi bio užas, nivo kvaliteta i usluge bi drastično opao, a korisnici tih usluga bi izvukli deblji kraj.
Na kraju krajeva, nameće se logično pitanje; zašto bi samo taksisti bili u tom položaju i bili privilegovani na taj način?

Konkurencija je jedina stvar koja podiže nivo kvaliteta usluge i svega ostalog, tako da sam mišljenja da ničim ne bi trebalo uslovljavati i ograničavati konkurentnost, osim opštim aktima koji se tiču standarda kvaliteta, a nikako ograničavati broj ljudi koji bi se bavili određenim poslom.
Svakome ko misli da može i umije treba pružiti mogućnost da radi, naravno, poštujući sve zakonske propise, a samo tržište i konkurencija će obaviti ostalo, oni koji su neljubazni, u starim i prljavim autima, koji ne žele da voze kratke relacije, varaju i pljačkaju mušterije, oni će u uslovima zdrave konkurencije propasti sami od sebe, odnosno, konkurencija će ih uništiti i istjerati iz posla.
zonbirile

#532 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

daxon wrote:
dzeno123 wrote:Ma treba ko svugdje u svijetu izracunati proporcionalno sa brojem stanovnika koliki je broj taksista potreban na ulicama grada.
I onda ko je jamio jamio :-)
zamisli da ugostitelji počnu da računaju koliko je kafana pšotrebno s obzirom na broj stanovnika,
zamisli da se udruže trgovci pa kažu toliko i toliko trgovačkih radnji i kapak, ko je jamio jamio,
ili auto škole, toliko instruktora smije da radi i kraj, to bi bio užas, nivo kvaliteta i usluge bi drastično opao, a korisnici tih usluga bi izvukli deblji kraj.
Na kraju krajeva, nameće se logično pitanje; zašto bi samo taksisti bili u tom položaju i bili privilegovani na taj način?

Konkurencija je jedina stvar koja podiže nivo kvaliteta usluge i svega ostalog, tako da sam mišljenja da ničim ne bi trebalo uslovljavati i ograničavati konkurentnost, osim opštim aktima koji se tiču standarda kvaliteta, a nikako ograničavati broj ljudi koji bi se bavili određenim poslom.
Svakome ko misli da može i umije treba pružiti mogućnost da radi, naravno, poštujući sve zakonske propise, a samo tržište i konkurencija će obaviti ostalo, oni koji su neljubazni, u starim i prljavim autima, koji ne žele da voze kratke relacije, varaju i pljačkaju mušterije, oni će u uslovima zdrave konkurencije propasti sami od sebe, odnosno, konkurencija će ih uništiti i istjerati iz posla.
----------------------------------------
na sreću to ti misliš,ostali normalni svijet (kod mene je to strogo omeđen pojam) ne radi tako i šta sad-da slušamo tebe ,ili normalan svijet
ramiral

#533 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ramiral »

Ja kod katedrala zaustavljam taxi i upadam sa riječima ''Poštovanje kako ste?'' Jer ni po čemu nisam mogao da vidim koje je dotični vjere niti nacije pa nisam mogao reći ni ''Selam alejkum'' niti ''Merhaba'' niti ''Dobar dan'' niti nešto treće a on meni ''Šta je ba, boli vas kako sam, kako se to pitaš samnom, ja ti kulture!!!''
Nisam časio ni časa, čini mi se ni do Vječne nije stigao na semaforu, ja sam otvorio vrata i rekao mu
''Dingospo nisam od vas tražio da mi držite moralne govore!!'' ''Ćao bao''
Bacim mu marku i adio
Cholina_Lokica

#534 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Cholina_Lokica »

ramiral wrote:Ja kod katedrala zaustavljam taxi i upadam sa riječima ''Poštovanje kako ste?'' Jer ni po čemu nisam mogao da vidim koje je dotični vjere niti nacije pa nisam mogao reći ni ''Selam alejkum'' niti ''Merhaba'' niti ''Dobar dan'' niti nešto treće a on meni ''Šta je ba, boli vas kako sam, kako se to pitaš samnom, ja ti kulture!!!''
Nisam časio ni časa, čini mi se ni do Vječne nije stigao na semaforu, ja sam otvorio vrata i rekao mu
''Dingospo nisam od vas tražio da mi držite moralne govore!!'' ''Ćao bao''
Bacim mu marku i adio
Pa dobro ti covjek i rece... Kaze se dobar dan, ne znam od kad taj pozdrav ima veze sa vjerom i nacijom :-)
ramiral

#535 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ramiral »

Nisam mu ja kriv što je neraspoložen... :-)
Pridike i govore ničim izazvane ne podnosim.. :dance: Nisam tu da bih to slušao, tu sam da bih otišao iz tačke A u tačku B.
Btw i sam sam nekad taksirao...
JThomas

#536 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

pa brate, nije vala ni uvreda pa da mora tako. još sa mušterijom od koje živi.

što kaže, dok god do licence sarajevo taxija ne možeš doći rukama ni nogama, već rade na tome da bude nasljedna...ja ću smatrati da im je dobro.
StupskaBitanga

#537 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by StupskaBitanga »

Ja moram pohvaliti taksistu koji mi je naplatio (doduše u pola 6h ujutru) vožnju od Vijećnice do Dallasa na Stupu za 10KM
dinoEL

#538 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dinoEL »

Ja ne zovem vise NIKAd sarajevo taxi (pisem ih namjerno malim slovima). Trebalo bi mi po' sa-x foruma da ispisem sve dozivljaje sa njima.

Ali nedavno, kad sam vidio na Carsiji sljedeci svjetleci pano, reko sam: ZIVIO HADZIBAJRIC!!! :lol:
Napokon im je neko "dohako" :x

Image
Gospoda Ministarka

#539 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Gospoda Ministarka »

StupskaBitanga wrote:Ja moram pohvaliti taksistu koji mi je naplatio (doduše u pola 6h ujutru) vožnju od Vijećnice do Dallasa na Stupu za 10KM
Sta se tu ima pohvaliti? Toliko bi mu svakako taksimetar otkucao.
Mene je u spici u 7h u jutro, za 12 KM vozio sa Dobrinje do Carsije.
nomVe

#540 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by nomVe »

Dzaba Sarajevo Taxi-u sto imaju dobar dio sasvim normalnih taxista kad preostali dio cini bagra. Ne moze se dozvoliti da se pojedinci ponasaju mimo svih pravila. Udruzenje ne smije dozvoliti ono sto se desava na aerodromu, zeljeznickoj i svim prometnim standovima. Ne smije se dozvoliti ni odbijanje relacija, kao ni naplata prtljaga i voznja bez upaljenog taximetra. Naravno, taxisti moraju biti ljubazni.

Koliko ja vidim udruzenje nema nikakvu svrhu jer ne vidim da je iko ikada ostao bez licence (pa valjda imaju pravo da izbace clanove ako krse pravila!?!?). Usluga mora biti na odredjenom nivou, a sada je bukvalno lutrija uci u Sa taxi jer ne znas sta te ceka.

A ti sto slikas konkurenciju uslikaj i svoje kolege sa identicnim tablicama i poklopi se.
drndalo

#541 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Ne mora, nek' slobodno slika, znaci da ima vremena za slikanje, umjesto da radi i naplacuje... ;-)

Salu na stranu, svaki monopol je los, osim po onoga ko ga drzi, samim tim, jasno mi je zaste se sa-taxi buni...

Kao musterija, mogu samo reci, nek' se bune Nailovoj materi...
dzeno123

#542 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

nomVe wrote:Dzaba Sarajevo Taxi-u sto imaju dobar dio sasvim normalnih taxista kad preostali dio cini bagra. Ne moze se dozvoliti da se pojedinci ponasaju mimo svih pravila. Udruzenje ne smije dozvoliti ono sto se desava na aerodromu, zeljeznickoj i svim prometnim standovima. Ne smije se dozvoliti ni odbijanje relacija, kao ni naplata prtljaga i voznja bez upaljenog taximetra. Naravno, taxisti moraju biti ljubazni.

Koliko ja vidim udruzenje nema nikakvu svrhu jer ne vidim da je iko ikada ostao bez licence (pa valjda imaju pravo da izbace clanove ako krse pravila!?!?). Usluga mora biti na odredjenom nivou, a sada je bukvalno lutrija uci u Sa taxi jer ne znas sta te ceka.

A ti sto slikas konkurenciju uslikaj i svoje kolege sa identicnim tablicama i poklopi se.
Sto je najzalosnije nemaju. Ne izdaje udruzenje licence, udruzenje je nadlezno samo za naplacivanje standova i od tog ide oko 30 % njima a ta se sredstva koriste za odrzavanje dispecerskog centra dok ostalo ide kantonu.

Licence izdaje ministarstvo saobracaja, vjerujte ljudi da udruzenje tu ne moze nista napraviti. Jer ko im izda licencu taj im samo moze i uzeti.

Eh sta udruzenje moze uraditi, moze iskljuciti iz sistema taksistu na odredjeni vremenski period (motorolina stanica, javljanje i folovi) a to je smjesno. Pa vi skontajte koliko ce ta kazna imati uticaja kod kabadahija. Ovo znam zato sto mi je prijatelj radio kao dispecer do prije par mjeseci a ne vjerujem da se sta promjenilo drasticno.
drndalo

#543 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

A ko dodjeljuje standove ? Zamisli da uzmes stand na aerodromu nekome za kaznu, i das ga nekome sa standa iz Hadzica, a ovog heroja sa aerodorma posaljes u Hadzice...?

Pa da vidis tragedije u 7 nastavaka u Avazu...
dzeno123

#544 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

drndalo wrote:A ko dodjeljuje standove ? Zamisli da uzmes stand na aerodromu nekome za kaznu, i das ga nekome sa standa iz Hadzica, a ovog heroja sa aerodorma posaljes u Hadzice...?

Pa da vidis tragedije u 7 nastavaka u Avazu...
Nisam siguran ali mislim da je minstarstvo preuzelo i dodjeljivanje standova i da nema vise selidbe sa jednog na drugi tek tako.
drndalo

#545 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Ma nije nikad bilo lakog seljenja standova, bolji stand se placao krvlju, skoro k'o u Nadrealistima... Udruzenje samostalnih prevoznika je puno mocnije nego sto je tebi receno, slucajno ili namjerno...

Ja detalje iznutra ne znam, ali imam u komsiluku par taxista zadnjih 30 godina, znaci i iz starog sistema... Slicna prica, maltene dozivotne funkcije, ako ne i namjeravane za sinove/unuke... Meni to onako na prvu najvise lici na "Bimu" i GRAS... Mozda cak i na Titu i Centralni Komitet... Titi odrezase nogu i sahranise ga, ali "kolektivni sef" ostade...
StupskaBitanga

#546 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by StupskaBitanga »

Gospoda Ministarka wrote:
StupskaBitanga wrote:Ja moram pohvaliti taksistu koji mi je naplatio (doduše u pola 6h ujutru) vožnju od Vijećnice do Dallasa na Stupu za 10KM
Sta se tu ima pohvaliti? Toliko bi mu svakako taksimetar otkucao.
Mene je u spici u 7h u jutro, za 12 KM vozio sa Dobrinje do Carsije.
ne baš
relacija Hotel Radon plaza Vijećnica 13KM
minderpuza

#547 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by minderpuza »

Sto vec neko prije spomenu, treba odrediti broj taxi vozila ili dozvola po broju stanovnika. Znam da taj posao nije lagan, sama sam vozila taxi par godina u Chicagu, ali je razlika ogromna kao (vjerujem) i u svim drugim uredjenim zemljama i da naglasim MUSTERIJA JE UVIJEK U PRAVU i tu se prica zavrsava. Ali opet ne znam ni za ovaj logo musterije koliko bi bilo pametno u Sarajevu, obzirom na "doseljenike" i razne (ne)kulture kojih je na zalost sve vise u Sarajevu. Znam samo da ne opravdavam takvo ponasanje taxista, ipak to im je hljeb... :?
Jon Spencer

#548 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drndalo wrote:@drndalo

Ne kontam! Smetaju ti skupa auta ali isto tako i trulje? Tebi što šta smeta.
Pa šta bi tebi odgovaralo? Recimo da auto nije previše skup, jer izaziva zavist u tvojoj skromnoj i minimalističkoj duši, a da ipak nije ni S paket, fino je kad šiba klima na 40 +, da je taxo ljubazan i da cijena ni u kom slučaju ne smije preći 3 KM pa makar se vozio od (tebi omiljenih) Hadžića do Čaršije. Malo si konfuzan i utopističan.
Last edited by Jon Spencer on 16/06/2011 02:18, edited 1 time in total.
Jon Spencer

#549 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

nomVe wrote:

Odkud sad konkurencija zar nismo monopolisti. Daj usaglasite se konačno.
A što se tiče vozila na slikama, ako si mislio na njih, to nije konkurencija nego rad na crno, utaja poreza i kršenje Zakona o javnom prijevozu putnika! Ti ljudi kradu ispred naše djece a bogami indirektno i ispred tvoje.
nomVe

#550 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by nomVe »

Prvo pometite u svom dvoristu pa onda pametujte sto neke druge taxi sluzbe rade na crno. Za tvoju informaciju imate i VI takvih taxista bez TA tabli sa uredno nalijepljenom kvazi-licencom. Onda su i oni po tebi ilegalci.

Nego prijatelju, idi na aerodrom ili zeljeznicku sa kamerom pa snimi ponasanje one bagre. To ti je pametnije nego sto ovamo supljiras.
Post Reply