Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
callmethebreeeze

#526 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

zlafa wrote:
callmethebreeeze wrote: p.s nadam se da mecu ne dobijaju istovremeno, zamisli baksuzluka, imas dvije zene i obe imaju "period" u isto vrijeme, a tebi vjera brani da ga pristavis dok krvavari.
:D
Ovim se ismijavas Allahovom ajetu : Zenite se sa 2 ,3 ili 4. a ko od vas se boji da ce nepravedan biti neka zeni jednu. ajet je skiciran. Ne bitno je kako ko uzme ovaj ajet, bitno je da je on validan i da muskarac moze ozeniti vise zena, koji je razlog tome On samo zna. i sada u pojam vehabije ismijavati se necemu ne ide. Ono drzite se teme ili je zakljucajte.
tema i te kako ima veze sa vehabijama jer se oni zalazu za to, ja licno sam protiv visezenstva, jedino ako necemo u totalni liberalizam, pa da i zenama isto dozvolimo. onda sam za. ali svi moraju imati ista prava. u drustvu gdje valadaju vehabije to ne bi bio slucaj.
:oops:
callmethebreeeze

#527 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:
callmethebreeeze wrote:cccc, pa i za vrijeme "pravednih halifa" je bilo belaja. mislim, koliko ih je umrlo prirodnom smrcu? i gdje korijen podjele na sije i sunite?
:-) :-) :-)
Nema idelnih ljudi, a ta smutnja je stvorila ljude poput vehabija koje su pokusavajuci braniti korijenje islama u nekim stvarima mozda pretjerujuci al u tom nekom dobu su mogli opstati samo tako. Jer su se pojavile mnogobrojne sekte koje nemaju cak niceg islamskog. Ovo opet nie tema. Mislim konkretno pitanje je neko postavio. Cime vehabije ugrozavaju narode u BiH? niko jos nie odgovorio na to pitanje :)
odgovorio sam ja. meni nisu problem, sve dok mene ne pokusavaju prisliti na svoj nacin zivota. svako na svoj nacin dolazi do dusevnog mira.
zlafa

#528 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote: tema i te kako ima veze sa vehabijama jer se oni zalazu za to, ja licno sam protiv visezenstva, jedino ako necemo u totalni liberalizam, pa da i zenama isto dozvolimo. onda sam za. ali svi moraju imati ista prava. u drustvu gdje valadaju vehabije to ne bi bio slucaj.
Izvini ali nema, jer u dosta muslimanski zemalja koje nemaju vehabizam ili selefizam ili sta ti ja znam visezenstvo je zastupljeno. Kao i kod sve 4 priznata mezheba, a njih ne mozemo svrstati u selefizam. To je ajet i koje je kao takav validan i kod selefija i kod ostalih. tako da ismijavanje toga ne dolazi u obzir. Mozes smatrati da to nije u redu ili sta. To je tvoje pravo, al eto te molim da gledas da ne ismijavas?
callmethebreeeze

#529 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:
callmethebreeeze wrote: tema i te kako ima veze sa vehabijama jer se oni zalazu za to, ja licno sam protiv visezenstva, jedino ako necemo u totalni liberalizam, pa da i zenama isto dozvolimo. onda sam za. ali svi moraju imati ista prava. u drustvu gdje valadaju vehabije to ne bi bio slucaj.
Izvini ali nema, jer u dosta muslimanski zemalja koje nemaju vehabizam ili selefizam ili sta ti ja znam visezenstvo je zastupljeno. Kao i kod sve 4 priznata mezheba, a njih ne mozemo svrstati u selefizam. To je ajet i koje je kao takav validan i kod selefija i kod ostalih. tako da ismijavanje toga ne dolazi u obzir. Mozes smatrati da to nije u redu ili sta. To je tvoje pravo, al eto te molim da gledas da ne ismijavas?
meni je i te kako poznat islamski stav o visezenstvu, ali obzirom da su tema vehabije ja sam samo njih spomenuo. obzirom da mi nije cilj da se ova zanimljiva diskuija pretvori u prepucavanje suzdrzacu se od sprdnje.
Masooma

#530 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote:
Naveo sam primjer carstva (Hilafeta) sto je historijska cinjenica. Sad drugo je sto danas tako nesto ne postoji pa da vidis
blagodati mira, reda i harmonije.
Kontradiktorno je malo poimanje da se neko fura na proslost a ujedno je moderan a uz to drustveno uredjenje koje ne dopusta ucesce zena nazivas nazadnim.
Napredak nekog uredjenja i njegova efikasnost ne lezi u broju zena u vlasti nego u samom sistemu i izvrsiocima na vlasti.
Ideja jednakosti spolova koja je produkt zapadnacke (ne)kulture je nesto sto se namece drugim drustvima kao napredak
sto sa socioloskog aspekta ne mora da je istina. No Zapad ima jak utiacaj na one manje i slabe, one prije bih rekao povodljive za
svjetlecim lampicama zapada, ciji je um zasjenjen materijalnim bogatstvom tako da ne uvidja istinu tih drustava i koliko ona imaju
problema i koliko su zasnovana na nepravdi kapitalizma. Bogati jos bogatiji a siromasni spavaju po ulicama i griju se uz bacve.
izvini, drug, ali ovo je tipicna vehabijska ubleha. rekao sam ti gore da ni taj period nije bio idelan, daleko od toga. cini mi se da ti ne gledas na stvari kroz nauku vec kroz mit o tom periodu. sto se tice price o zenama, od kuda tebi pravo da budes njih glasnogovornik. mene istinski zanima sta misle zene u saudiji. ali ima jedna kvaka, njihovo misljenje se ne moze cuti. sto se tice materijalnih dobara, jesi li ti ikada bio u nekoj od muslimnaskih zemalja i vidio sirotinju tamo? i mojne sad suplje, kako to u stvari nije "prava" islamska drzava. ne kazem je da je kapitalizam pravedan ili idealan, ali ovdje bar smijes javno kritikovati taj sistem.
To sto ti kazes da nije bio idealan ne pije vode za istorijske cinjenice koje govore u kakvom blagostanju i drustvenom redu i poretku su izvjeli mada daleko od toga da je to Dzennet na zemlji ali svakako najbolje i najpravednije drustveno uredjenje i poredak koji je istorija zapamtila.
A o zenama...pa ti si prvi spomenuo zene....aludirajuci da je nepravedno i nazadno ako nisu u vlasti ... a to vidis nije jer
rekli smo da pravednost i efikasnost sistema ne ovisi o broju zena u vlasti ...nego je to zapadnjacka patka da baci ljagu na muslimansko
drustveno uredjenje i status zene u muslimanskim drustvima. Inficirati se zapadnjackom ideologijom opasnije je od AIDS-a jer od AIDS-a odumire tijelo dok od zapadnjacke ideologije odumire duh.

Mali osvrt na to da oni koje nazivaju vehabijama zagovaraju visezenstvo. Mislim da neko ko iole poznaje ucenja islama zna
da je visezenstvo legalno i to je nesto sasvim normalno za covjeka. Tako da to sto to pripisujes vehabijama to ti nema osnove
iako su oni za to i to je OK. Bolje legalno imati do 4 zene nego bludniciti i varati svoju zenu sa prostitukama i rospijama a pravit se
kao eto on je za to da ima se samo jedna zena.
callmethebreeeze

#531 Re: Vehabizam - Selefizam

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote:
Naveo sam primjer carstva (Hilafeta) sto je historijska cinjenica. Sad drugo je sto danas tako nesto ne postoji pa da vidis
blagodati mira, reda i harmonije.
Kontradiktorno je malo poimanje da se neko fura na proslost a ujedno je moderan a uz to drustveno uredjenje koje ne dopusta ucesce zena nazivas nazadnim.
Napredak nekog uredjenja i njegova efikasnost ne lezi u broju zena u vlasti nego u samom sistemu i izvrsiocima na vlasti.
Ideja jednakosti spolova koja je produkt zapadnacke (ne)kulture je nesto sto se namece drugim drustvima kao napredak
sto sa socioloskog aspekta ne mora da je istina. No Zapad ima jak utiacaj na one manje i slabe, one prije bih rekao povodljive za
svjetlecim lampicama zapada, ciji je um zasjenjen materijalnim bogatstvom tako da ne uvidja istinu tih drustava i koliko ona imaju
problema i koliko su zasnovana na nepravdi kapitalizma. Bogati jos bogatiji a siromasni spavaju po ulicama i griju se uz bacve.
izvini, drug, ali ovo je tipicna vehabijska ubleha. rekao sam ti gore da ni taj period nije bio idelan, daleko od toga. cini mi se da ti ne gledas na stvari kroz nauku vec kroz mit o tom periodu. sto se tice price o zenama, od kuda tebi pravo da budes njih glasnogovornik. mene istinski zanima sta misle zene u saudiji. ali ima jedna kvaka, njihovo misljenje se ne moze cuti. sto se tice materijalnih dobara, jesi li ti ikada bio u nekoj od muslimnaskih zemalja i vidio sirotinju tamo? i mojne sad suplje, kako to u stvari nije "prava" islamska drzava. ne kazem je da je kapitalizam pravedan ili idealan, ali ovdje bar smijes javno kritikovati taj sistem.
To sto ti kazes da nije bio idealan ne pije vode za istorijske cinjenice koje govore u kakvom blagostanju i drustvenom redu i poretku su izvjeli mada daleko od toga da je to Dzennet na zemlji ali svakako najbolje i najpravednije drustveno uredjenje i poredak koji je istorija zapamtila.
A o zenama...pa ti si prvi spomenuo zene....aludirajuci da je nepravedno i nazadno ako nisu u vlasti ... a to vidis nije jer
rekli smo da pravednost i efikasnost sistema ne ovisi o broju zena u vlasti ...nego je to zapadnjacka patka da baci ljagu na muslimansko
drustveno uredjenje i status zene u muslimanskim drustvima. Inficirati se zapadnjackom ideologijom opasnije je od AIDS-a jer od AIDS-a odumire tijelo dok od zapadnjacke ideologije odumire duh.

Mali osvrt na to da oni koje nazivaju vehabijama zagovaraju visezenstvo. Mislim da neko ko iole poznaje ucenja islama zna
da je visezenstvo legalno i to je nesto sasvim normalno za covjeka. Tako da to sto to pripisujes vehabijama to ti nema osnove
iako su oni za to i to je OK. Bolje legalno imati do 4 zene nego bludniciti i varati svoju zenu sa prostitukama i rospijama a pravit se
kao eto on je za to da ima se samo jedna zena.
koja je definicija blagostanja i drustvenog reda? sve i da je bilo kako ti kazes, a to je diskutabilno mi nemamo nikakve fajde od toga. jer, opet ponavljam, nemoguce je preslikati drustveno uredjenje koje je bilo na snazi na arapskom polutoku u srednjem vijeku na danasnje prilike.

nisi skontao moje pominjanje zena. odnos prema zenama, koje cine pola stanovnistva planete, govori jako puno o jednom drustvu. u drustvenom uredjenju koje vehabije zagovaraju uloga zene bi se svela na porodilju i vaspitacicu, a to vrijeme je davno proslo. u vehabijskoj saudiji imas taj absurd da zene cine vise od pola svrsenika fakulteta, a samo ih pet posto radi, a saudija puna stranaca, koji rade sve vrste poslova... :-) :-) :-) dje to pametno?!
madner

#532 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote:
Masooma wrote:
Uzimas uopstenu definiciju i primjenjujes je gdje joj nije mjesto. Ali eto i ako nju uptrijebis u prvoj recenici ti stoji da je to novoformirana grupa koja se kosi sa izvornom vjerom. Sad ako pogledas ucenja njihova vidjet ces da se pozivaju na originalno slijedjenje Kur'ana i sunneta i to niko ne radi vise od njih.
Tvoja definicja neko se vise uklapa sa sterotipnim razmisljanjem da je Bosnjacka tradicija i tumacenje islama originalno i ispravno sto je svakako zabluda. Dakle postavio iste temelje u pojimanju magistalnog pravca u islamskom ucenju pa onda nekome prikacimo etiketu sekte. Do tada to je obina prica koja se moze cuti na sjelima i kafanama bez naucne osnove.
Nije uopstena definicija nego definicija nauke koja se bavi drustvenim uredjenjem.
Izvorna vjera je u ovom slucaju sunizam i da kosi se sa njim, i da kao i svaka druga sekta pravi se da se vraca "pravim vrijednostima".

Dakle ispunjava glavne karakteristike, drago mi je da smo se slozili sektasu. :D
U cemu se kosi sa izvornom vjerom sunizma ? Ta izvorna vjera sunnizma se zove ehlu sunnetski pravac kojeg su ucenjaci definisali kao pravac Muhammeda alejhi selam i njegovih ashaba i ispravnih sljedbenika. Sad mi navedi ko na svijetu vise zagovra cistocu vjere od njih ? Niko, ama bas niko nije toliki zagovornik za cisto i izvorno slijedjenje vjere.
Sekta su sufije, haridzije, kaderije, maturidije, sije, mutezile i drugi koji iskrivljuju izvorno islamsko ucenje.
Treba da naucis definiciju sekte u islamu. Ona ne podlijeze WIkipediji . Kuzis : )
Izvorna vjera u gornjem kontekstu nije ono sto je vjera bila nekad. Izvorna vjera je ono sto je vjera u datom momentu. Opste nije bitno da li je to izvorno ili nije (mada bi poredjenje bilo da covjek sa 60 godina pokusa da se ponasa kao sa 5, jer tad je bio najsrecniji), nego da li je to novi pravac.

Dakle, upravo si potvrdio oba novoda koja vehabizam svrstavaju u sektu (po naucnoj definiciji).
bogumil-8

#533 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

zlafa wrote: Cime vehabije ugrozavaju narode u BiH?)
Odgovor imaš ovdje. Pročitaj tekst polako i sa razumijevanjem.
Kao dodatak "crtam ti" i jednu rečenicu iz uvodnog teksta (navedene knjige):
"Ja sam dugo vremena tragao za jasnim pobijanjem, kao što je ovo djelo našeg dragog šejha, da pobijem ovu nevjerničku novotariju i ova mnogobožačka parlamentarna vijeća."
Kakav parlament je moguć u BiH?! Zar u citiranom ne vidiš zagovaranje ideologije ( parlament kao oblik vlasti izabranih predstavnika "wehabije" ne priznaju, pa još, zamisli, sastavljen od parlamentaraca različitih religija, i ateista?!).
Citirana rečenica nije iz usta "neukog vehabije", već ju je izrekao obrazovan čovjek. Kakvu BiH možemo imati sa takvim razmišljanjem? Nikakvu!
zlafa

#534 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

bogumil-8 wrote:
zlafa wrote: Cime vehabije ugrozavaju narode u BiH?)
Odgovor imaš ovdje. Pročitaj tekst polako i sa razumijevanjem.
Kao dodatak "crtam ti" i jednu rečenicu iz uvodnog teksta:
"Ja sam dugo vremena tragao za jasnim pobijanjem, kao što je ovo djelo našeg dragog šejha, da pobijem ovu nevjerničku novotariju i ova mnogobožačka parlamentarna vijeća."
Kakav parlament je moguć u BiH?! Zar u citiranom ne vidiš zagovaranje ideologije ( parlament kao oblik vlasti izabranih predstavnika "wehabije" ne priznaju, pa još, zamisli, sastavljen od parlamentaraca različitih religija, i ateista?!).
Citirana rečenica nije iz usta "neukog vehabije", već ju je izrekao obrazovan čovjek. Kakvu BiH možemo imati sa takvim razmišljanjem? Nikakvu!
Ovako Hrvati zele 3 entitet, zar ne al eto oni su konstitutivan narod i imaju pravo na misljenje. A ovi nemaju sve dok ljudi ne rade nista ne vidim sta se koga tice sta govore i kako? Na kraju pitaj i nase efendije nece ti ni jedan reci da ima boljeg zakona od Bozijeg? Ne vidim opet cime ti ljudi smetaju narodima BiH. Iskreno vise nam smetaju nasi politicari :) nadam se da me shvatas sta zelim reci.
callmethebreeeze

#535 Re: Vehabizam - Selefizam

ne dao nam bog zivota u drzavi gdje na vlasti vehabijski zakon. :-) :-) :-) u demokratskom drustvu ima mjesta i za njih, u njihovom ne bi bilo mjesto za vecinu nas. :run:
bogumil-8

#536 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Ne shvatam te šta želiš reći. Citiram ti stav "wehabija" koji je poštovao Jusuf Barčić:
"Jedan od obožavanih tāgūta današnjice, u koga svaki muwehhid mora kufr učiniti, i u njegove sljedbenike, sa ciljem da slijedi najčvršću vezu i da bude sačuvan od džehennemske vatre – su prolazna, od strane ljudi načinjena božanstva i
samozvani bogovi, koji ljudima propisuju zakone mimo Uzvišenog Allāha
."
(, jer zakon o saobraćaju su propisali ljudi (mimo Kur'ana i hadisa).
Iz sljedećeg stava možeš zaključiti da "wehabijama" nije potreban Ustav BiH:
"Sljedbenici današnje demokratije su gori i podliji, jer su
kršćanski svećenici to činili, ali nisu nastojali da to učine
zakonom ili pravnim sistemom i nisu pisali ustave ili knjige.
Oni, također, nisu kažnjavali nikoga ko to nije prihvatao ili
praktikovao.
Last edited by bogumil-8 on 04/01/2010 18:01, edited 2 times in total.
zlafa

#537 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

madner wrote: Izuzetak ili pravilo? :D Religiznost opada kako edukacija raste, procentualno gledano.

Vehabije su kopirale koncept turbofolk-a. Samo drcno, glasno i jednostavno. Sto jednostavnije to bolje, da svako razumije. A isti antiintelektualni pristup. Jebo njega, ne cita on prave knjige, a da cita ne bi citao ostale.

Nagovori covjeka da se obuce i izgledo kao strasilo, jer sto ga vise ostali zajebavali to bolje. Raste odbojnost i tezi je povratak. A vamo braca :D
Ne bih se slozio da religioznost opada sa edukacijom? Ta religioznost nam je iskreno donijela sve nauke trenutno koje imamo :) Jer ima hadis jasan i glasan ;) "Nauka je izgubljena stvar muslimana trazite je makar u dalekoj kini". Problem je tu vec sire vrste a ne bih o tome nie tema takva. I nema tog insana koji moze reci da je neka knjiga losa ili sto ti kazes da cita prave ne bi citao ostale. Bar islamski princip ne smije biti takav, a posto se ovi deklarisu kao muslimani onda bi trebalo i njihov princip da je isti :) A to sto se neko obuce ovako ili onako ne vidim da nama treba smetati, njegova stvar. :) Sry sto tek sada odgovaram promakao mi je ovaj post tvoj :)
callmethebreeeze

#538 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:
madner wrote: Izuzetak ili pravilo? :D Religiznost opada kako edukacija raste, procentualno gledano.

Vehabije su kopirale koncept turbofolk-a. Samo drcno, glasno i jednostavno. Sto jednostavnije to bolje, da svako razumije. A isti antiintelektualni pristup. Jebo njega, ne cita on prave knjige, a da cita ne bi citao ostale.

Nagovori covjeka da se obuce i izgledo kao strasilo, jer sto ga vise ostali zajebavali to bolje. Raste odbojnost i tezi je povratak. A vamo braca :D
Ne bih se slozio da religioznost opada sa edukacijom? Ta religioznost nam je iskreno donijela sve nauke trenutno koje imamo :) Jer ima hadis jasan i glasan ;) "Nauka je izgubljena stvar muslimana trazite je makar u dalekoj kini". Problem je tu vec sire vrste a ne bih o tome nie tema takva. I nema tog insana koji moze reci da je neka knjiga losa ili sto ti kazes da cita prave ne bi citao ostale. Bar islamski princip ne smije biti takav, a posto se ovi deklarisu kao muslimani onda bi trebalo i njihov princip da je isti :) A to sto se neko obuce ovako ili onako ne vidim da nama treba smetati, njegova stvar. :) Sry sto tek sada odgovaram promakao mi je ovaj post tvoj :)
da li zaista mislis da ljudi koji su viskoobrazovani, a ovdje govorimo o svjetovnim naukama, vjeruju u boga u istoj mjeri kao ljudi koji to nisu?
:-) :-)
zlafa

#539 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

bogumil-8 wrote:Ne shvatam te šta želiš reći. Citiram ti stav "wehabija" koji je poštovao Jusuf Barčić:
"Jedan od obožavanih tāgūta današnjice, u koga svaki muwehhid mora kufr učiniti, i u njegove sljedbenike, sa ciljem da slijedi najčvršću vezu i da bude sačuvan od džehennemske vatre – su prolazna, od strane ljudi načinjena božanstva i
samozvani bogovi, koji ljudima propisuju zakone mimo Uzvišenog Allāha
."
(, jer zakon o saobraćaju su propisali ljudi (mimo Kur'ana i hadisa).
A ja ti pokusavam reci da covjek u biti nie nista slagao i rekao kako nesto sto nie tako. A evo uzet cu primjer saobracaja jedan od ucenjaka selefija smatra da ako pogines u saobracaju a ne postujes znakove. Da ce se smatrati samoubistvom. Poenta je da u drzavi u kojoj si moras postivati njena pravila, to ti je nakraju krajeva naredba da ne sijes sumnju. a on opet nie nista rekao ja ih moram postovati, al ne moram ih voljeti? razlika je u tome ako si kao musliman zadovoljan ovim stanjem i smatras da je bolji od Allahovog stobom sinko nie nesto uredu. Ali ima ulema koja se bavi tim pitanjem ja sam samo iznio svoje stanoviste, kao sto si ti iznio stanoviste jednog od "vodza" vehabija. Mada ga ja iskreo ne smatram vodzom.
zlafa

#540 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote: da li zaista mislis da ljudi koji su viskoobrazovani, a ovdje govorimo o svjetovnim naukama, vjeruju u boga u istoj mjeri kao ljudi koji to nisu?
Ne svakako da ne. Vjeruju jos vise :) Jer Allah s.w.t. kaze " a Allaha se boje oni koji su uceni" ;)
callmethebreeeze

#541 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:
callmethebreeeze wrote: da li zaista mislis da ljudi koji su viskoobrazovani, a ovdje govorimo o svjetovnim naukama, vjeruju u boga u istoj mjeri kao ljudi koji to nisu?
Ne svakako da ne. Vjeruju jos vise :) Jer Allah s.w.t. kaze " a Allaha se boje oni koji su uceni" ;)

mozda oni koji su skole ucili po vehabijskom planu i programu.
edit: link sa statistikom koji pobija tvrdnju zlafe, i zanimljivo je da se odnosi na clanove americke akademije nauke, a znamo da su ameri religiozni:

http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm
Last edited by callmethebreeeze on 04/01/2010 18:15, edited 1 time in total.
bogumil-8

#542 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

callmethebreeeze wrote:u demokratskom drustvu ima mjesta i za njih, u njihovom ne bi bilo mjesto za vecinu nas. :run:
Citiram Maqdisija:
"Demokratija je izmišljena vjera kufra, u kojoj su njeni kreatori bogovi, a njeni sljedbenici robovi."
Demokratija je ukleti produkt sekularizma i njegovo dijete bluda (kopile), jer je sekularizam nevjernička doktrina
koja ima za cilj da vjeru odvoji od vladanja i upravljanja državom.
Wehabije su "obavezne" da se bore protiv "izmišljene religije" - demokratije!"

Jusuf Barčić nije poštovao saobraćajne propise, jer ga je njegov učitelj naučio da mora poštovati samo božije zakone (ne i zakone koje donose ljudi, parlament, skupštine sastavljene i od nevjernika,....).
Last edited by bogumil-8 on 04/01/2010 18:21, edited 1 time in total.
zlafa

#543 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Pazi meni ne treba nicija statistika, kao sto kazu postoje 3 vrste lazi, od kojih je jedna i statisticka :) Ono meni su licno dovoljni ajeti Allaha s.w.t. Ja ovdje opet nisam dobio odgovor da je neko od tih vehabija, organizovano uradio nesto. Da su na kraju krajeva organizovali proteste protiv nam sadasnje vlade? a kamoli nedaj Boze sta vise.
bogumil-8

#544 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Očito nisi upućen u "wehabijska zbivanja u BiH" (onih kojih se "gade" svi normalni vjernici). Najnovije: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091222019
Last edited by bogumil-8 on 04/01/2010 18:27, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#545 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:Pazi meni ne treba nicija statistika, kao sto kazu postoje 3 vrste lazi, od kojih je jedna i statisticka :) Ono meni su licno dovoljni ajeti Allaha s.w.t. Ja ovdje opet nisam dobio odgovor da je neko od tih vehabija, organizovano uradio nesto. Da su na kraju krajeva organizovali proteste protiv nam sadasnje vlade? a kamoli nedaj Boze sta vise.
mani se suplje, nisi ti pricao o svojoj vjeri, nego si rekao da uceni jos vise u boga vjeruju. ja sam ti dokazao da to nije tako.
zlafa

#546 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

bogumil-8 wrote:Očito nisi upućen u "wehabijska zbivanja u BiH"
Vidim da ti jesi brate :) samo ne znam jeli od strane medija ili imas svoja neka istrazivanja. Ja se postupam po ajetu " kada vas se neka vijest donese vi je provjerite" pa tako da nemogu uzeti samo jedno misljenje bez da sagledamo i drugo :)
a za breeeze ono nemoj iz swe govoriti sta je dobro za BiH :) ne ide
zlafa

#547 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote: mani se suplje, nisi ti pricao o svojoj vjeri, nego si rekao da uceni jos vise u boga vjeruju. ja sam ti dokazao da to nije tako.
Sorry al fakat za mene nie taj dokaz relevantan, kada imam rijeci Allaha s.w.t.
edit: :) ono sto sam naveo nisu moje rijeci nego rijeci Allaha sw.t. :)
bogumil-8

#548 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Odgovaram ti, ne zbog tebe, već zbog drugih. Je si li čuo za "šamaranja u Zenici"?! Možda želiš da ti nacrtam, ili sliku postavim?!
callmethebreeeze

#549 Re: Vehabizam - Selefizam

zlafa wrote:
callmethebreeeze wrote: mani se suplje, nisi ti pricao o svojoj vjeri, nego si rekao da uceni jos vise u boga vjeruju. ja sam ti dokazao da to nije tako.
Sorry al fakat za mene nie taj dokaz relevantan, kada imam rijeci Allaha s.w.t.
edit: :) ono sto sam naveo nisu moje rijeci nego rijeci Allaha sw.t. :)
znaci ti ne vjerujes onome sto su ljudi izjavili u anketi vec vjerujes onome sto ti mislis da bi oni tebi vjerovali.
i onda se neko pita sto smo protiv drustvenog uredjenja zasnovanog na vjeri.
:-)
madner

#550 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

zlafa wrote:

Slozio se ne slozio, statiskika je na mojoj strani.

A study has shown atheism in the west to be particularly prevalent among scientists, a tendency already quite marked at the beginning of the 20th century, developing into a dominant one during the course of the century. In 1914, James H. Leuba found that 58% of 1,000 randomly selected U.S. natural scientists expressed "disbelief or doubt in the existence of God" (defined as a personal God which interacts directly with human beings). The same study, repeated in 1996, gave a similar percentage of 60.7%; this number is 93% among the members of the National Academy of Sciences. Expressions of positive disbelief rose from 52% to 72%.

Studies comparing religious belief and I.Q.

In 2008, intelligence researcher Helmuth Nyborg examined whether IQ relates to denomination and income, using representative data from the National Longitudinal Study of Youth, which includes intelligence tests on a representative selection of American youth, where they have also replied to questions about religious belief. His results, published in the scientific journal Intelligence demonstrated that on average, Atheists scored 1.95 IQ points higher than Agnostics, 3.82 points higher than Liberal persuasions, and 5.89 IQ points higher than Dogmatic persuasions. [4] "I'm not saying that believing in God makes you dumber. My hypothesis is that people with a low intelligence are more easily drawn toward religions, which give answers that are certain, while people with a high intelligence are more skeptical," says the professor.[5]
The relationship between countries' belief in a god and average Intelligence Quotient, measured by Lynn, Harvey & Nyborg.[6]

Nyborg also co-authored a study with Richard Lynn, emeritus professor of psychology at the University of Ulster, which compared religious belief and average national IQs in 137 countries. [6] The study analysed the issue from several viewpoints. Firstly, using data from a U.S. study of 6,825 adolescents, the authors found that atheists scored 6 g-IQ points higher than those adhering to a religion.

Secondly, the authors investigated the link between religiosity and intelligence on a country level. Among the sample of 137 countries, only 23 (17%) had more than 20% of atheists, which constituted “virtually all the higher IQ countries.” The authors reported a correlation of 0.60 between atheism rates and level of intelligence, which is “highly statistically significant.” This portion of the study uses the same data set as Lynn's work IQ and the Wealth of Nations, which has drawn criticism of accuracy and accusations of statistical manipulation. See main article at IQ and the Wealth of Nations#Criticism

Commenting on the study in The Daily Telegraph, Lynn said "Why should fewer academics believe in God than the general population? I believe it is simply a matter of the IQ. Academics have higher IQs than the general population. Several Gallup poll studies of the general population have shown that those with higher IQs tend not to believe in God
Locked