Cernobil-20 godina poslije
Moderator: anex
-
Nivelacija
- SanskiBiser
#527 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ala su ih skinuli svaka im cast.

- alibaba_i_30_godina
#528 Re: Cernobil-20 godina poslije
Malo mi je samo bezveze što su izmislili onaj lik Komyuchuk ili kako se već preziva ona fizičarka iz Minska.
- pirmin
#529 Re: Cernobil-20 godina poslije
Onaj rudar je najveca faca serijala.SanskiBiser wrote:Ala su ih skinuli svaka im cast.![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#530 Re: Cernobil-20 godina poslije

sHa je zadrzali smo kape
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#531 Re: Cernobil-20 godina poslije
Rudar i Šerbina najveći jebači

- dobar osjecaj
#532 Re: Cernobil-20 godina poslije
Nije bilo nikakvog izbora. Nije se ni znalo šta se desilo. Sinoć mi kolegica iz Gruzije priča da su njenog tatu, skupa sa hiljadama drugih samo pokupili da ide na čišćenje nakon eksplozije. Nisu ni znali gdje idu, nisu ni znali da se desila eksplozija, nisu ni znali šta zapravo idu raditi. Kaže da je umro sa samo 52 i kad su ga otvorili da nisu našli nijedan organ zdrav.Naslovnica wrote:Nisam baš siguran koliko su ginuli zbog poštivanja komunizma i zbog ideologije, a koliko zbog straha od KGB-a i komunističke represije.
Govorim o vremenu kada se desio Černobil. Raspad i slom se uveliko nazirao, bili su zatvoreni ali ne toliko da informacije nisu dolazile do običnog puka. Siguran sam da je bilo prisutno ogromno nezadovoljstvo, ali je komunistički aparat još uvijek bio poprilično efikasan u suzbijanju nezadovoljstva i protivljenja ideologiji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#533 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ko te pita kad je mobilizacija. Sirotinja u ratu daje sinove, bogati volove. Tako je u svakom sistemu odvajkada, kako god se ideoloski krstio.
- zomri
#534 Re: Cernobil-20 godina poslije
nego su trebali napraviti casting za još 100+ glumaca da bi predstavljali stvarnih 100tinjak naučnika koji su učestvovali u ovome?alibaba_i_30_godina wrote:Malo mi je samo bezveze što su izmislili onaj lik Komyuchuk ili kako se već preziva ona fizičarka iz Minska.
- Altsa
#535 Re: Cernobil-20 godina poslije
po ovoj knjizi i pricama iz nje radena serija. prica onog vatrogasca i njegove zene je prikazana.
https://www.laguna.rs/n3071_knjiga_cern ... aguna.html
https://www.laguna.rs/n3071_knjiga_cern ... aguna.html
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#536 Re: Cernobil-20 godina poslije
Slažem se, samo je pitanje kako ko zamotava._BataZiv_0809 wrote:Ko te pita kad je mobilizacija. Sirotinja u ratu daje sinove, bogati volove. Tako je u svakom sistemu odvajkada, kako god se ideoloski krstio.
U Americi kaže dobrovoljno u Vijetnam, Afganistan, bilo koje ratište, plaća se, pa se mnogi nikad nije vratio.
- shmizlica
#537 Re: Cernobil-20 godina poslije
Nivelacija wrote:
sinoć gledala, ne izlazi mi iz glave kad reče poslaćemo biorobote
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#538 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ono u najmanju ruku očekuješ da će fakat biti neki dobro oklopljeni i zaštićeni roboti u kojima će ipak upravljati ljudi, oni im stavili ploču od olova na shundaru

- shmizlica
#539 Re: Cernobil-20 godina poslije
bukvalno potrošna roba 
- Haris.ba
#540 Re: Cernobil-20 godina poslije
Nije samo ideologija. Jučer si bio u opancima, tvoja familija generacijama, i sutra si radnik. Dobiješ stan, društveni sadržaji, javne usluge. Još pobjedio si Njemce. Igraš ravnopravno sa Amerikancima.emko1234 wrote: A koliko su ljudi isprani tom ideologijom da su spremni da poginu zarad neke retardirane ideje dok neki visoki zvaničnik i član Komunističke partije puši skupe cigare i pije kvalitetan konjak.
Mi kad u fudbalu pobjedimo nekoga nedamo sa sobom pričati. Moraš malo ući u način razmišljanja te države i društva sa čisto strane načina vođenja života.
Naravno, sumnjam da ima ikakvog efekta.Tomahawk11 wrote:Ono u najmanju ruku očekuješ da će fakat biti neki dobro oklopljeni i zaštićeni roboti u kojima će ipak upravljati ljudi, oni im stavili ploču od olova na shundaru![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#541 Re: Cernobil-20 godina poslije
Meni i dalje ne ide u glavu kako su autori serije napravili gaf sa kliseiziranim uzvikom "Nijemci" kad je onaj robot proradio.
Šerbina je 1919 godiste, znaci Drugi svjetski rat je prosao kao punoljetna licnost i sigurno pamti sta su ti Nijemci uradili njegovoj rodnoj Ukrajini. Smatram da on tesko moze imati pozitivno misljenje o njima.
I ono "nismo uspjeli poslati covjeka na mjesec" je potpuno nepotrebno i for dummies a takvi ne gledaju ovo. Ili mozda gledaju
Šerbina je 1919 godiste, znaci Drugi svjetski rat je prosao kao punoljetna licnost i sigurno pamti sta su ti Nijemci uradili njegovoj rodnoj Ukrajini. Smatram da on tesko moze imati pozitivno misljenje o njima.
I ono "nismo uspjeli poslati covjeka na mjesec" je potpuno nepotrebno i for dummies a takvi ne gledaju ovo. Ili mozda gledaju
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#542 Re: Cernobil-20 godina poslije
Pozitivno mišljenje o njemačkoj tehnologiji, ne o Nijemcima_BataZiv_0809 wrote:Meni i dalje ne ide u glavu kako su autori serije napravili gaf sa kliseiziranim uzvikom "Nijemci" kad je onaj robot proradio.![]()
Siguran sam da su znali cijeniti i američku, šta cijeniti, ukrasti, pa prilagoditi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#543 Re: Cernobil-20 godina poslije
Da je bar bilo "Fucking Germans"....ali to su minorne zamjerke...Tomahawk11 wrote: Pozitivno mišljenje o njemačkoj tehnologiji, ne o Nijemcima![]()
Siguran sam da su znali cijeniti i američku, šta cijeniti, ukrasti, pa prilagoditi
-
džakailibu
#545 Re: Cernobil-20 godina poslije
meni isto nije bila jasan dijalog u 4 epizodi kada pale robota da ocisti manje krovove -oko mjeseca- nesto kao ne na taj mjesec- pa ovaj odgovara naravno ne na taj mjesec._BataZiv_0809 wrote:Meni i dalje ne ide u glavu kako su autori serije napravili gaf sa kliseiziranim uzvikom "Nijemci" kad je onaj robot proradio.![]()
Pretpostavljam neki stid zato sto su ih amerikanci pretekli u tom osvajanju svemira i zeli se prikazati rigidnist sistema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#546 Re: Cernobil-20 godina poslije
Eh da i to, dosta konfuzan dijalog, ali cisto sumnjam da bi ti rezimski ljudi tako pricali.džakailibu wrote: meni isto nije bila jasan dijalog u 4 epizodi kada pale robota da ocisti manje krovove -oko mjeseca- nesto kao ne na taj mjesec- pa ovaj odgovara naravno ne na taj mjesec.
Pretpostavljam neki stid zato sto su ih amerikanci pretekli u tom osvajanju svemira i zeli se prikazati rigidnist sistema.
- Altsa
#547 Re: Cernobil-20 godina poslije
Vrlo je interesantno da se Ukrajina spominje kao dio SSSR-a koji je najvise stradao sto uopste nije tacno. Bjelorusija je indirektno najvise stradala od cernobilske nesrece. inace 800.000 vojnika je bilo angazovano u Cernobilu.
Last edited by Altsa on 31/05/2019 12:20, edited 1 time in total.
- Bakir1
- alibaba_i_30_godina
#549 Re: Cernobil-20 godina poslije
Naravno da ne, pretjeruješ sa tim 100+ glumaca. Sasvim bi dovoljno bilo da su angažovali još par statista koji bi tu samo sjedili i eventualno rekli 2-3 rečenice, a da je glavni fokus na sadašnjim karakterima, kao i do sada. Ova priča sa Komyuchuk je nekako previše na silu samo eto da bi bila neka žena u seriji, isto kao što rade za ove novije serije i formate kada ubacuju neke od pripadnika LGBT populacije i ostale.zomri wrote:nego su trebali napraviti casting za još 100+ glumaca da bi predstavljali stvarnih 100tinjak naučnika koji su učestvovali u ovome?alibaba_i_30_godina wrote:Malo mi je samo bezveze što su izmislili onaj lik Komyuchuk ili kako se već preziva ona fizičarka iz Minska.
Razumijem da se ne može u potpunosti sve predstaviti onako kako je bilo, ali pokušaj makar što vjerodostojnije. Ovako sam stekao dojam da je stvarno bio neko poput ove jake žene, što nije tačno. O nekim događajima ranije nisam bio upoznat, kao većina ovdje. Uprkos svemu, serija je jako dobra i interesantna.
Tražio sam Ignatenko porodicu i vidim da je to sve prikazano tako kako je zaista i bilo. Koliko je samo još takvih sličnih priča.
- Altsa
#550 Re: Cernobil-20 godina poslije
Ignatenko bila u poodmakloj trudnoci kada je dosla u bolnicu. Medutim s obzirom da je bila mrsava na to nisu obratili paznju. Takoder je bila sa muzem po cijeli dan. S obzirom da su imali mogucnost da budu od 9h-21h po cijeli dan je provodila sa njim. njoj su i nekog razloga to dopustali dok drugima ne. Ono sto nisu htjele da rade bolnicarke zbog radijace ona je radila. Kuhala je ruckove i donosila ozracenim koji su bili u grupi sa njenim muzem dok su mogli da jedu. Kasnije je rodila sina u knjizi se ne navodi s kim je imala dijete. mali je bio non-stop bolestan kao i ona. Medutim ljubav koju je ona osjecala prema svom suprugu je bilo tesko prikazati u seriji, a ljubav je bila nevjerojatna.