Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
car-x

Post by car-x »

Qler wrote:sto je dobra ova crna, lijeva :)
uhhh.. jest
Vodenjak

Post by Vodenjak »

haris303 wrote:Vise puta u toku rata dzip koji je vozio A. Izetbegovica je zastajao u podnozjima Visocice..tek toliko da uhvati intervale da izmedju cetnickih granata krene dalje....sasvim dovoljno da "nezavisni mediji i prve perjanice naseg novinarstva" ovog decka koji ceprka po tom brdu vezu uz malehnog Suljicu iz SDA i da sve to proglase stranackim projektima...jadno..suvise jedno....taman da je pod tim brdom i obicni jebeni bunar mutne vode .... koliko samo dugo u selu Arnautovici pored Visocke petlje stoje ostaci crkve u kojoj su krunisani Bosanski kraljevi...tek u novije vrijeme se neko sjetio da to ogradi kolicima i da kaze da je to bitno za nas i nasu istoriju...a to je bilo skoro zatrpano smecem pored obliznje rjecice....eto, to smo mi...i jos hocemo da nas neko cijeni...ne jebemo ni sami sebe a zelimo da nas drugi respektuju....ma jok...danasnjica cijeni samo jake i ustrajne....
Po svim zemljama svijeta arheolozi svakodnevno kopaju i javnost se zainteresuje tek ako pronadju nesto zaista znacajno, istorijski neobicno, nesto sto mijenja cjelokupne postavke o istoriji zemlje i covjecanstva.

Ovdje se medjutim, ne radi ni o kakvim arheoloskim iskopavanjima, a jos manje o iskopavanjima "bunara mutne vode".
Ovdje skupina ljudi placenih dnevnicom u visini od 30 maraka, prema rijecima covjeka koji ih vodi - iskopava piramidu!

Heeeej! Ljudi iskopavaju piramidu! :shock:

Sama cinjenica da Osmanagic ne da ni osloviti da je to nesto drugo nego piramida izaziva svu ovu halabuku.
I sad me zanima:
Ko se NORMALAN moze cuditi ako se nadju ljudi, sto od struke, sto laici, koji osporavaju nesto sto je po svim mogucim vazecim naucnim istrazivanjima i teorijama nemoguce?
I, kad se vec javih, da ponovim posto se i dalje neki oko toga prepiru. Vezati pitanje postojanje piramide za patriotizam, za pitanje ljubavi prema svojoj zemlji, za pitanje nasih odavno uneredjenih naroda i vjerskih zajednica, u najmanju je ruku nisko, bezobrazno, neodgovorno i u krajnjoj liniji idiotski!

Da je Osmanagic dosao u Visoko i htio da iskopa rusevine starog bosanskog grada, vjerovatno niko od nas pojma o tome ne bi imao, a vjerovatnoca da se to nadje na forumu bi bila jednaka nuli!

Toliko o nasem odnosu prema kulturnom naslijedju Bosne i Hercegovine i insistiranju da se arheolozi, profesori i doktori bave vise marketingom (glavnim Osmanagicevim oruzjem!) nego svojom strukom!
ludost

Post by ludost »

vodenjak, respect! :thumbup:
artzy

Post by artzy »

Onaj ko bi rekao "ako ne vjerujes u postojanje piramide ti ne volis ovu zemlju" moram reci da je mentalno retardiran.
Ako Sammy koristi takve konstrukcije; recimo da je suvise UVJEREN u postojanjue pa prema tome daje izjave i malo brka pojmove... samo zato sto mi je simpatican:-) bio bih ne previse strog prema njemu...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

artzy wrote:Onaj ko bi rekao "ako ne vjerujes u postojanje piramide ti ne volis ovu zemlju" moram reci da je mentalno retardiran.
Ako Sammy koristi takve konstrukcije; recimo da je suvise UVJEREN u postojanjue pa prema tome daje izjave i malo brka pojmove... samo zato sto mi je simpatican:-) bio bih ne previse strog prema njemu...
Ne!
Nisam to cuo od Osmanagica!
Ono je bio osvrt na pojedine komentare koji se mogu cuti - kako na forumu, tako i u javnosti uopste!
B@snj@

Post by B@snj@ »

Ima li kakvih novih slikica :D sta se danas desavalo na visocici???
koop

Post by koop »

evo cisto da vam ne ponestane materijala za diskusiju:
Piramide pronadjene do sada osim vanjskog izgleda bas i nemaju puno veze jedna s drugom. Naprimjer, piramide u Egiptu su velike grobnice. Znaci nisu suplje ali unutar komlpleksa se nalaze grobnice faraona.
Piramide u centralnoj americi su imale sasvim drugu ulogu. Pravljene na vec postojecim uzvisenjima (poplocane u nedostatku bolje rijeci), one su bile nesto poput teatra. Nemaju unutarnje hodnike i prostorije. Glavna funkcija ovih piramida je bila obavljanje ritualnih procesija, odnosno zrtvovanja zivotinja, i cesece ljudi, bogovima. znaci osim vanjskog oblika, nemaju nista zajednicko.

A sto se tice 12000 godina, evo odakle je Osmanagic mogao ( i najvjerovatnije jeste, kao zaljubljenik conspiracy theories) doci na tu cifru. Vec dugo godina se spori oko starosti sfinge u Egiptu. Erozija kamena (limestone bedrock) od koje je piramida napravljena ne odgovara procjenama starosti piramide koja vrijedi kao ustaljenja. To znaci, da ako je napravljena kada i piramide u Egiptu, erozija bi trebala prouzrokovati isti efekat na piramidama i na Sfinzi, sto nije slucaj. E sad', ljudi koji su analizirali eroziju vanjstine Sfinge tvrde da je Sfinga morala biti napravljena prije nekih 12000 godina. (The origins of this controversy go back to the late 1970s when John Anthony West, an independent American researcher, was studying the obscure and difficult writings of the brilliant French mathematician and symbolist R. A. Schwaller de Lubicz. Schwaller is best known for his works on the Luxor Temple, but in his more general text, Sacred Science (first published in 1961), he commented on the archaeological implications of certain climatic conditions and floods that last afflicted Egypt more than 12,000 years ago)

Drugo, zidovi u centralnoj americi na koje su naletili kokviskadori, za koji su "domorodci" rekli da su ih tu zatekli Image se procjenjuju na 12000 godina, pa kontam da je Osmanagic, ponukan tim, onako od oka provalio 12000 godina.

Kao sto sam ponovio u prethodnim postovima, ja ne vjerujem da je piramida u pitanju, ali isto tako odbijam se svrstati u ovu grupu koja kao inkvizicija misli da posjeduje "the ultimate knowledge". Svrha ovog' posta je bila samo da vam dam malo dodatnog materijala za diskusiju.[/img]
koop

Post by koop »

ah, da, zaboravio sam reci ovi zidovi, pa da su pravljeni i prije par hiljada godina, gledao sam kada tip duzinom zida pokusava ugurati sivacu iglu u prostor izmedju dva kamena bloka, neuspjesno.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

artzy wrote:Onaj ko bi rekao "ako ne vjerujes u postojanje piramide ti ne volis ovu zemlju" moram reci da je mentalno retardiran.
Artzy, .... zar nisi primjetio koliko je retardiranih ostavilo svoj komentar na ovoj temi bas u tom stilu. To ovdje i nije veliki problem, ali .... kad na isti nacin govore "nasi" politicari i "ugledni gradjani", ... to je vec problem za veliku brigu. :roll:
CiCiban

Post by CiCiban »

Image
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

novalic wrote:ljudi, jel vama stvarno ove stijene lice na blokove piramide :shock:
ama okreni, obreni, vako , nako, gore, dole, ama da me razrezes :D men ne lice na blokove oblikovane ljudskom rukom! :oops:
sem ako ih nisu oblikovali vanzemlajci! :-? :roll:
helo

Post by helo »

Danas glavna vjest na CNN bila je Bosna i Hercegovina naravno, u vezi piramida. Svaki pola sata su išle novosti i blic aktuelnosti o radovima na piramidi. Evo vam video današnji pogledajte. http://www.kare11.com/video/player.aspx?aid=25913&bw=
winetou

Post by winetou »

Je li ti srce na mjestu :lol:
cernica

Post by cernica »

PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA

I
Ekipa potpisnika peticije, odnosno vecinom drzavno-budzetskih naucnih radnika Zemaljskog Muzeja BiH, namjeravaju zaustaviti istrazivanja na terenu Visocica. U tom smislu naum im je zloupotrijebiti Ministarstvo za kulturu I sport. Ukoliko im to podje za rukom, za nasih zivota tu se vise nista kopati nece! I tajna ce ostati I dalje zaogrnuta zemljom I velom misterije. Ovi idioti imaju moc da pokrenu ljude u ministarstvu I zakonski zabrane sve daljnje radove.

II
Mi , koji se ponosimo svojom zemljom, sto svijet napokon sa velikom paznjom I interesovanjem danas prica o BOSNI (zahvaljujuci Semiru I piramidama) za mnoge na ovom forumu smo nacionalisti.

Sjecam se kako je neko kritikovao Semira sto je piramidama dao nazive “bosanska” jer kako kaze: “uplice nacionalna osjecanja u sve ovo”. (A ne smeta im kad se koriste termini “egipatske” “meksicke” “kineske”…).
Kako bi talijani nazvali piramidu da su je otkrili u Italiji? Bili bi bili nacionalisti ako joj dadnu prefiks “talijanska”?
Eh, oni to mogu, ali zato smo MI nacionalisti sto zelimo da koristimo “bosanska”, jeli? Da nam se “komsijski” narodi ne uvrijede, a? Svaka drzava na zapadu koristi I najmanju svoju sitnicu da od toga naprave nacionalni praznik I dozivljaj (od parkovskih klupa do nekih “naj” jagoda), a Bosancima se prigovara sto od Piramida (I to kakvih ) spominju rijec Bosna “I uplicu nacionalno”. I imaju pravo jos reci da smo MI nacionalisti a ne ONI ?!

(ah, da sjecam se, to je bio onaj Vuk Bacanovic ili Legolas, a I ona “A” mu se pridruzila & Co.)

III
Stoga,
Upucujem JAVNI POZIV

…za sve bosanske patriote, sve ljude dobre volje, da…
…u ovu SUBOTU u tri (3) sata poslije podne, izadju ispred zgrade Zemaljskog Muzeja BiH na velike DEMONSTRACIJE protiv tzv. Istrazivaca - “foteljasa”, koji zele da nam zabrane daljnja iskopavanja u Visokom.

Ucinimo to vec sada jer sutra moze biti kasno! Ako na vrijeme pokazemo svoju odlucnost I snagu to ih moze zaustaviti. Ponesite Bosanske zastave, transparente I megafone. Svoju volju moramo pokazati!

Prenesite I postirajte ovaj POZIV sto vise mozete, na sto vise mjesta (radio programe, web magazine I internet stranice…) kako bi se u sto vecem broju okupili na DEMONSTRACIJI “PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA” I iskazali podrsku jedinom covjeku koji pokrenuo nesto tako veliko, sto je pronio glas o Bosni sirom svijeta! Sto niko do sada toliko uradio nije.

Vidimo sa ispred zgrade ZEMALJSKI MUZEJ - SUBOTA U 3 SATA POSLIJE PODNE
CiCiban

Post by CiCiban »

Image
ludost

Post by ludost »

Bravo patrioto Cernice!

Zaboravio si ljudima reći da ponesu macole, ima tamo ispred Zemaljskog nekih stećaka, da se to nabrzinu poravna.

I šibica.

Treba to sve spalit.

Da onda ispočetka pravite SVOJ ALTERNATIVNI SVIJET.
kekec

Post by kekec »

Mi , koji se ponosimo svojom zemljom, sto svijet napokon sa velikom paznjom I interesovanjem danas prica o BOSNI (zahvaljujuci Semiru I piramidama) za mnoge na ovom forumu smo nacionalisti.
Mislim da uobrazavas. Mozda bi ti i volio da je tako, ali...
Koliko se sjecam, niko nije napisao ono sto ti tvrdis.

Sto se tice drugog dijela tvog posta, mogu samo reci da nisi "dobar".
Svaki drugi komentar je suvisan.
mirz@

Post by mirz@ »

PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA

I
Ekipa potpisnika peticije, odnosno vecinom drzavno-budzetskih naucnih radnika Zemaljskog Muzeja BiH, namjeravaju zaustaviti istrazivanja na terenu Visocica. U tom smislu naum im je zloupotrijebiti Ministarstvo za kulturu I sport. Ukoliko im to podje za rukom, za nasih zivota tu se vise nista kopati nece! I tajna ce ostati I dalje zaogrnuta zemljom I velom misterije. Ovi idioti imaju moc da pokrenu ljude u ministarstvu I zakonski zabrane sve daljnje radove.

II

Sjecam se kako je neko kritikovao Semira sto je piramidama dao nazive “bosanska” jer kako kaze: “uplice nacionalna osjecanja u sve ovo”. (A ne smeta im kad se koriste termini “egipatske” “meksicke” “kineske”…).
Kako bi talijani nazvali piramidu da su je otkrili u Italiji? Bili bi bili nacionalisti ako joj dadnu prefiks “talijanska”?
Eh, oni to mogu, ali zato smo MI nacionalisti sto zelimo da koristimo “bosanska”, jeli? Da nam se “komsijski” narodi ne uvrijede, a? Svaka drzava na zapadu koristi I najmanju svoju sitnicu da od toga naprave nacionalni praznik I dozivljaj (od parkovskih klupa do nekih “naj” jagoda), a Bosancima se prigovara sto od Piramida (I to kakvih ) spominju rijec Bosna “I uplicu nacionalno”. I imaju pravo jos reci da smo MI nacionalisti a ne ONI ?!

(ah, da sjecam se, to je bio onaj Vuk Bacanovic ili Legolas, a I ona “A” mu se pridruzila & Co.)

III
Stoga,
Upucujem JAVNI POZIV …

…za sve bosanske patriote, sve ljude dobre volje, da…
…u ovu SUBOTU u tri (3) sata poslije podne, izadju ispred zgrade Zemaljskog Muzeja BiH na velike DEMONSTRACIJE protiv tzv. Istrazivaca - “foteljasa”, koji zele da nam zabrane daljnja iskopavanja u Visokom.

Ucinimo to vec sada jer sutra moze biti kasno! Ako na vrijeme pokazemo svoju odlucnost I snagu to ih moze zaustaviti. Ponesite Bosanske zastave, transparente I megafone. Svoju volju moramo pokazati!

Prenesite I postirajte ovaj POZIV sto vise mozete, na sto vise mjesta (radio programe, web magazine I internet stranice…) kako bi se u sto vecem broju okupili na DEMONSTRACIJI “PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA” I iskazali podrsku jedinom covjeku koji pokrenuo nesto tako veliko, sto je pronio glas o Bosni sirom svijeta! Sto niko do sada toliko uradio nije.

Vidimo sa ispred zgrade ZEMALJSKI MUZEJ - SUBOTA U 3 SATA POSLIJE PODNE

Slažem se u potpunosti, da se organizuje skup na kome cemo zajedno podržati Semira Osmanagića.

Moje mišljenje je da "naši" historičari i arheolozi koji su se potpisali na taj papir samo zavide Osmanagiću na njegovom otkriću. Niti jedan od njih nije bio/la pametan/na da pronađe piramidu, a svi koji su gledali u ponedjeljak emisiju 60 minuta su se u to uvjerili. Pa onaj profesor ili sta je vec nije bio u stanju da pogleda Osmanagića u oči. I navodio je toliko glupe argumente, koje je sve Osmanagić kratko i jasno pobio, i još ga je ljudski i prijateljski pozvao u posjetu Piramidi.
Iako se dosta toga priča i protiv Osmanagića, kako je samo dobar u reklami, kako sebe promoviše, ipak je to čovjek koji ima veliko iskustvo i znanje kada su u pitanju piramide.

Uglavnom takodjer bih želio pozvati sve one koji žele da podrže SEMIRA OSMANAGIĆA DA SE SKUPIMO PRED ZEMALJSKIM MUZEJOM U 15.00 U SUBOTU I TAKO PODRŽIMO ČOVJEKA KOJI JE NAKON DUGO VREMENA PREDSTAVIO BIH U NAJBOLJEM SVJETLU!!!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

semir je maloprije bio na RTRS i izmedju ostalog je dao broj mobitela, valjda oficijelni piramidalni..poslah mu sms podrske...meni je semir kralj...
cak i ako se ne nadje piramida, trebamo je izgraditi...

slusala sam nekih 20 minuta emisije, i "najjaci" argument je bio PIRAMIDE NEMA JER TOGA NEMA U NASIM KNJIGAMA ISTORIJE...naravno to parafraziram nekog dr mr....

vidimo se na visocici...
mahanje
DOBOJLIJA

Post by DOBOJLIJA »

Ma ko ce zaustaviti iskopavanje????

Ovo je najbolje sto se desilo nasoj zemlji od poslje rata, ljudi iz inostranstva lete da gledaju piramidu, BNP ima da poraste.
Kao sto svedjani kazu " JASI NA TALASU DOK MOZES"....

Dali je ovo piramida? Nesnam!! Ali nesto jeste.. I to treba iskopati.
Sva je zemlja riknula, 2-3 rupe nista neskode.

PS: Bin laden karadjic i Mladic se kriju u pecini :lol:
mirz@

Post by mirz@ »

Sta kaze BBC?

Dig for ancient pyramid in Bosnia

Archaeologists have begun digging for what they think might be a pyramid hidden beneath a hill in Bosnia.

Known as Visocica, the 650m (2,120ft) triangular mound, overlooking Visoko, has long been shrouded in local legend.

The Bosnian archaeologist leading the project says it resembles pyramid sites he has studied in Latin America.

Initial excavations have revealed a narrow entrance to what could be an underground network of tunnels.

On Friday, a team of rescue workers from a local coal mine, followed by archaeologists and geologists examined the tunnel, thought to be 2.4 miles (3.8km) long.

The team found two intersections with other tunnels leading off to the left and right.

Their conclusion was that it had to be man-made.

"This is definitely not a natural formation," said geologist Nadja Nukic.

Satellite photographs and thermal imaging revealed two other, smaller pyramid-shaped hills in the Visoko Valley, which archaeologists believe the tunnels could lead to.

Cashing in

Workers also discovered a paved entrance plateau and large stone blocks that could be part of a pyramid's outer surface.

Semir Osmanagic, the project leader, initially made the suggestion the Visocica hill could be a pyramid.

If he is correct, it would be the first pyramid discovered in Europe.

He has already named the three hills the pyramids of the Sun, Moon and Dragon.

Locals have begun to trade on the excitement, selling pyramid souvenirs to tourists and visitors.

The work will continue for around six months, with the first results expected in the next three weeks.

Two experts from Egypt are also due to join the team in mid-May.

Medieval fortress

According to anthropologists there is evidence of 7,000-year-old human settlements in the valley.

German archaeologists also recently found 24,000 Neolithic artefacts one metre below ground.

Mr Osmanagic says the hill is a classic example of cultures building on the top of other cultures.

The town was Bosnia's capital during the Middle Ages, and a medieval fortress used by Bosnian kings sits atop Visocica.

The fortress was built over an old Roman Empire observation post, which in turn was constructed over the ruins of an ancient settlement.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mIRCerka wrote:semir je maloprije bio na RTRS i izmedju ostalog je dao broj mobitela, valjda oficijelni piramidalni..poslah mu sms podrske...meni je semir kralj...

slusala sam nekih 20 minuta emisije, i "najjaci" argument je bio PIRAMIDE NEMA JER TOGA NEMA U NASIM KNJIGAMA ISTORIJE...naravno to parafraziram nekog dr mr....

vidimo se na visocici...
mahanje
:shock: upravo sam dobila odgovor ZAHVALJUJEM.... :shock:

Kralj definitivno... :shock:

ZAHTIJEVAM PIRAMIDALNOG SMAJLICA SADA ODMAH SADA!!!!!!!!
B@snj@

Post by B@snj@ »

Ma nisu valjda stvarno toliko ludi da pokusaju zaustaviti iskopavanje :shock: .
DOBOJLIJA

Post by DOBOJLIJA »

mIRCerka wrote:
mIRCerka wrote:semir je maloprije bio na RTRS i izmedju ostalog je dao broj mobitela, valjda oficijelni piramidalni..poslah mu sms podrske...meni je semir kralj...

vidimo se na visocici...
mahanje
:shock: upravo sam dobila odgovor ZAHVALJUJEM.... :shock:

Kralj definitivno... :shock:

ZAHTIJEVAM PIRAMIDALNOG SMAJLICA SADA ODMAH SADA!!!!!!!!

Koji je broj? Posalji mi ga privatnoj poruci ako to moze, ili premo meila ako hoces
mirz@

Post by mirz@ »

mIRCerka molim te mozes li mi poslati taj broj mobitela na PM ili postavi stavi na temu. Da se i ja covjeku zahvalim na svemu ovome i pruzim podrsku. Unaprijed hvala!

A sto se tice iskopavanja pa valjda ove nase glavonje nisu toliko blesave da ga zaustave, a ako to i pokusaju bit ce krvi do koljena.
Visokom se konacno pruzila prilika da stane na noge zbog čega niko neće to dozvoliti.

I hoćemo smajlija u obliku piramideeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!
.
. .
. .
. .
. . . . . . . . .
Locked