Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Macuser

Post by Macuser »

Šta se, LJUDI, dešava u vašim glama?
U njihovim glavama se apsolutno nista ne desava. ;-)
danas

Post by danas »

avicena wrote:
A kultura dijaloga i pristojnog ophođenja sa drugim i drugačijim......? Mogu misliti da možda prve karikature su urađene u neznanju, ali ovo objavljivanje svaki dan proširilo se skoro na cijelu Evropu........kao da neko to radi baš da provocira.....
Kako ne može da shvati da nekome to zaista smeta i vrijeđa.....?
mogu shvatiti da nekome to zaista smeta i vrijedja ga. kao sto recimo shvatam da religijsko vjerovanje da su pederi (kad njih neko spomenu) bolesni smeta nekome drugom i mozda ga cak i gore vrijedja. pa vjernici i dalje to tvrde, svakako kroz zavidnu "kulturu dijaloga". pa sta cemo sad?
avicena

Post by avicena »

danas wrote:

mogu shvatiti da nekome to zaista smeta i vrijedja ga. kao sto recimo shvatam da religijsko vjerovanje da su pederi (kad njih neko spomenu) bolesni smeta nekome drugom i mozda ga cak i gore vrijedja. pa vjernici i dalje to tvrde, svakako kroz zavidnu "kulturu dijaloga". pa sta cemo sad?
Ne znam koliko je primjer adekvatan za aktuelnu situaciju.
Vjera je učenje koje podrazumijeva ne samo to nego još stvari sa kojima se svi ne slažu....zato nema prisile u vjeri....uzmi ili ostavi.....
"Ko uvrijedi nemuslimana ja ću ga optužiti pred Bogom na
Sudnjem danu." Hadis.......
danas

Post by danas »

avicena wrote: Ne znam koliko je primjer adekvatan za aktuelnu situaciju.
Vjera je učenje koje podrazumijeva ne samo to nego još stvari sa kojima se svi ne slažu....zato nema prisile u vjeri....uzmi ili ostavi.....
"Ko uvrijedi nemuslimana ja ću ga optužiti pred Bogom na
Sudnjem danu." Hadis.......
zasto nije adekvatan primjer?

znam ja da vjera nije za svakoga, zato i nisam vjernica :D
ali hajmo onda reci da i izvan vjere ima stvari sa kojima se svi (vjernici) ne slazu...
i sta dalje?

znaci, tvoje pravo da homoseksualca javno nazivas bolesnikom treba biti tolerisano (iako je on uvrijedjen), a sekularno pravo da se zeza sa bozanstvima ne treba biti tolerisno (jer si ti uvrijedjen). opet ispade, svakog samo svoja suga svrbi... pa ne moze tako, brate avicena... i ti i tvoja vjera kazete i tvrdite mnoge stvari koje su nekome drugom uvrijedljive... ne samo da kazete, nego ode glava u iranu ako si homoseksualac...

:roll:
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
zasto nije adekvatan primjer?

znam ja da vjera nije za svakoga, zato i nisam vjernica :D ali hajmo onda reci da i izvan vjere ima stvari sa kojima se svi (vjernici) ne slazu...
i sta dalje?

znaci, tvoje pravo da homoseksualca javno nazivas bolesnikom treba biti tolerisano (iako je on uvrijedjen), a sekularno pravo da se zeza sa bozanstvima ne treba biti tolerisno (jer si ti uvrijedjen). opet ispade, svakog samo svoja suga svrbi... pa ne moze tako, brate avicena... i ti i tvoja vjera kazete i tvrdite mnoge stvari koje su nekome drugom uvrijedljive... ne samo da kazete, nego ode glava u iranu ako si homoseksualac...
Tvoje pravo da biraš svoj put. Nemoj reći da ovdje nije bilo ograđivanja od nekih nakaradnih učenja koja se pripisuju islamu ili kritike određenih društava koja stavljaju prefiks islamski ili šerijatski.......to što moja vjera naučava, ponavljam nikoga ne prisiljava i da prihvati.....nema niko prava da mijenja vjerske propise koji kazuju da je brak za ženu i muškarca, a ne ......
danas

Post by danas »

avicena wrote: Tvoje pravo da biraš svoj put. Nemoj reći da ovdje nije bilo ograđivanja od nekih nakaradnih učenja koja se pripisuju islamu ili kritike određenih društava koja stavljaju prefiks islamski ili šerijatski.......to što moja vjera naučava, ponavljam nikoga ne prisiljava i da prihvati.....nema niko prava da mijenja vjerske propise koji kazuju da je brak za ženu i muškarca, a ne ......
niko?
pa dobro eto, niko i ne mijenja vjerske propise, niti tebi namece da se zenis za drugim muskarcem. za tebe je brak to sto jeste, i ne vidim da ti je neko oduzeo pravo da se ozenis sa zenom. kao sto ne vidim da ti je neko oduzeo bilo kakvo pravo sa ovom karikaturom.

dalje ne bih...
avicena

Post by avicena »

QuickVote se mijenja.....

Should the European press have published cartoons of the Prophet Mohammad?

Yes...........................8% 30866 votes

No............................92% 345901 votes
Total: ...............................376767 votes

http://edition.cnn.com/2006/WORLD/europ ... index.html
danas

Post by danas »

avicena brate, sta mislis da ove statistike govore? sta ti one pokazuju?
danas

Post by danas »

iz danasnjeg NY Timesa, pisma urednistvu:
To the Editor:

As a Muslim, I find the printing of outrageous cartoons of the Prophet Muhammad in the European newspapers both hurtful and offensive.

In my view, freedom of speech in a public arena carries with it a huge responsibility not to malign people's deeply held religious belief systems.

That being said, I look at what the Prophet Muhammad would have done under similar circumstances, since there is voluminous and well-authenticated literature to give us guidance.

There are numerous examples of people cursing and verbally abusing him and throwing stones, garbage and sharp objects at him with the intent to injure, and his response always was forgiveness without any rancor or revenge.

In light of these examples of the Prophet Muhammad, the response in the Muslim world is also excessive. For the folly of a few, one does not need to condemn a whole nation or people.

Afzal Ahmad
Chairman
American Islamic Association
Chicago, Feb. 6, 2006
To the Editor:

Instead of torching Danish and other embassies, Muslims should torch the cause of European anger: extremist Muslim literature inciting suicide bombers and other terrorists.

The silent majority of Muslims must speak up.

Saleem Ahmed
Honolulu, Feb. 6, 2006
The writer is the author of books about Islamic teaching and the Koran.
Shoba

Post by Shoba »

ma meni je sve ovo suhveli.....vijest je kruzila naokolo danima i odjednom su neki se sjetili da je "fashionable" protestvovat i palit ambasade, a do jucer su sjedili i gledali svoja posla..........

ovo nema nikakve veze sa vjerom ili tolerancijom. sve je ovo dio sarade koja se servira masama...........(ko sto su u americi poslije 11 septembra bacali kamenje na dzamije i mahali zastavama do iznemoglosti)

:roll: :roll: :roll: :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ma ovo je samo vjezba zdruzenih jedinica Teritorijalne odbrane i Civilne zastite... :D
japaja

Post by japaja »

Danish paper rejected Jesus cartoons

Gwladys Fouché
Monday February 6, 2006

Jyllands-Posten, the Danish newspaper that first published the cartoons of the prophet Muhammad that have caused a storm of protest throughout the Islamic world, refused to run drawings lampooning Jesus Christ, it has emerged today.

The Danish daily turned down the cartoons of Christ three years ago, on the grounds that they could be offensive to readers and were not funny.

In April 2003, Danish illustrator Christoffer Zieler submitted a series of unsolicited cartoons dealing with the resurrection of Christ to Jyllands-Posten.

http://www.guardian.co.uk/international ... 01,00.html
Idemo dalje :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:hajmo se smijat... jer ovo je ziva sega...
jer sutra ce cura iz beograda koja radi sa mnom u firmi reci kolegama amerikancima za ove vijesti u kojima se "spominje" sarajevo, "eto, vidite ko su oni, mi smo se protiv terorista borili..." :roll:
The_Fluid wrote:Nazalost:

07.02.2006 - Dojava o bombi u Ambasadi Kraljevine Danske u Sarajevu
Sarajevo • FTV

Nakon dojave o podmetnutoj bombi u ambasadi Kraljevine Danske u Sarajevu, osoblje ambasade je evakuirano. Pripadnici specijalne jedinice kantonalnog MUP-a izvršili su kontradiverzioni pregled vanjskog dijela ambasade, ali nisu našli nikakvu eksplozivnu napravu. Unutarnji dio ambasade je u nadležnosti osiguranja ambasade i federalnog MUP-a, koji još vrše uviđaj. O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Kako su rekli u federalnom MUP-u, riječ je, po svemu sudeći, o lažnoj dojavi. U istragu se uljučila i SIPA.

:(:(
Ovo dvoje moze skupa na jedan post...
Fair Life

Post by Fair Life »

Macuser wrote:Po meni karikatura treba da nasmije covjeka i ukaze na negativne stvari (kao satira). Drustvo koje to odbija (ili religijska, politicka, grupa) ima strah od istine. Ljudi, does anybody remember laughter?
Image
Image. . .Image
Image
Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Macuser wrote:
Šta se, LJUDI, dešava u vašim glama?
U njihovim glavama se apsolutno nista ne desava. ;-)
Image
Murisno1

Post by Murisno1 »

hajde eto sve se i nekako može da razumije ... napravili sranje i sad se izvinjavaju i tako dalje i tako šire...

a koji je klinac sad hrvatima pa objavljuju u nacionalu te karikature... i to baš sad..
eh eto ako sad ima neko objašnjenje što to sad i oni i to sad u najgorem trenutku... ma dajte ba.... :x :x :x
Voz

Post by Voz »

Macuser wrote:Po meni karikatura treba da nasmije covjeka i ukaze na negativne stvari (kao satira). Drustvo koje to odbija (ili religijska, politicka, grupa) ima strah od istine.
Ti pojma nemas o Islamu, zato bolje da se ostavis ovakvih tema, jer ocigledno ti nije jasno zasto muslimane to vrijedja i zasto se ne slazu sa takvim karikaturama.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Murisno1 wrote:a koji je klinac sad hrvatima pa objavljuju u nacionalu te karikature... i to baš sad..
eh eto ako sad ima neko objašnjenje što to sad i oni i to sad u najgorem trenutku... ma dajte ba.... :x :x :x
A zasto je bas sad "najgori trenutak"?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Danish Muslims split over cartoons

Many moderate Muslims in Denmark have been shocked by the violence and deaths around the world prompted by the row over Danish cartoons satirising the Prophet Muhammad.

Rabih Azad-Ahmad, chair of the Multicultural Association, said the row had become too confrontational.

"Now, we have to demonstrate that we are proud of being Danish and that we are supporting Danish values," he said.

In an unexpected turn, the reaction to the attacks on Danish embassies could help promote integration in Denmark.

"I didn't know there were so many Muslims in Denmark who are supporting Western values," said Soren Espersen, an MP for the populist Danish People's Party.

His comments mark a turnaround for the party, which has grown to be the country's third largest on a political platform of nationalism and xenophobia.

They are also likely to have been welcomed by a group of Danish writers who warned two months ago that the harsh tone in the national debate about Muslims and integration was comparable to Nazi rhetoric against Jews.

"Politicians and the media have a tendency to see Muslims only as criminal, anti-social elements and as potential rapists," the writers said in an open letter.
(cijeli clanak: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4692318.stm)
Prenj

Post by Prenj »

Naravno da su Danish Muslims split over cartoons, valja im i dalje zivjeti u Danskoj.
Lako je iz daleke zemlje prziti danske ambasade i zastave.
danas

Post by danas »

ja sam vec na vrhu ove stranice postavila odgovre americkih muslimana. cak i celnika islamske zajednice u USA...
Stari

Post by Stari »

Bojim se da me ovaj rezon ...na nesto strahovito podsjeca ...na nesto sto se odigralo tu u ne bas davnoj proslosti.
danas

Post by danas »

Stari wrote:Bojim se da me ovaj rezon ...na nesto strahovito podsjeca ...na nesto sto se odigralo tu u ne bas davnoj proslosti.
pa reci i nama na sta te podsjeca, da ne bacamo kasike sada...
Macuser

Post by Macuser »

Je li ono vezivanje zastava ispred Narodnog pozorista i skandiranje: Zaklat cemo Seselja, a Cengic ih smirivao, pa rekao: Mi necemo zaklati Seselja...A, onda je pukl'o.

Srecom tu je bio Voz da spasi Bosnu. Eh, dok je ciro picio preko mosta na Cengic Vili, ovakvi k'o Voz su mirno spavali zimski san, nesvjesni k'o i sad, znaci i nije neka razlika...kad ono bolje promislis.
CiCiban

Post by CiCiban »

ne znam na sta podsjeca Starog..
ali prije nego bacis kasike, upitaj se kako je jednom moglo doci do toga..da se gradjani jedne drzave pokore njenim zakonima mirno do te mjere.. da su nosili bez pogovora cak i traku na ruci...
Post Reply