stella_sa wrote:gdje ti je dedo rodjen? mozda smo familijamr2 wrote:stella_sa wrote: bil' ti posl'o papire?nista od onog taksiste
![]()
nazalost pravim papire nekome iz familije![]()
pomazem a nisam sandaklije
![]()
al ima se raje
![]()
Odlazak iz BiH?
-
mr2
-
edu
sve stoji..ali ona nije rekla "hvala bogu da sam udovica ostala u svici a ne u bosni"..ona je rekla "zamisli da sam u sarajevu ostala udovica"........meni ovo nije isto..mozda grijesim a mozda ne..ljudi umiru..i ovdje i tamo..to je cinjenica..niko ne bira gdje ce umrijeti..ali njena izjava..po mom misljenju uzasna..iz vise razloga..prvo..voljenu osobu ti niko i nista ne moze vratiti..ma gdje zivio..drugo..u sarajevu je poginulo dosta ljudi..u srebrenici je za 4-5 dana ubijeno oko 8000 ljudi..boga ti pitaj koliko je djece ostalo bez roditelja u tih nekoliko dana..i sad neko iz daleke svice..iz toplog doma..iz ekonomskog blagostanja treba da kaze zamisli da sam u srebrenici izgubila muza..zamisli da sam u srebrenici izgubila dijete?.......bit je sljedece: ja nesto slicno nikad ne bih mogao reci..da li bi novalicka vise voljela zivjeti u sarajevu u bijedi sa muzem ili u svici u blagostanju bez njega?! (izjava joj je toliko uzasna da ja moram praviti takve primjere..)..kako se osjeca hiljade zena koje su ostale bez muzeva kada ovo procitaju? kako se one osjecaju u sarajevu? to su suplje price da ih niko ne gleda iz straha da im nesto ne zatraze...A wrote:Edu, pa zar je sramota reci "hvala bogu pa sam ziv" kad je toliko nasih gradjana poginulo? Zar je sramota reci "hvala bogu da sam udovica ostala u Svicarskoj, a ne u Bosni"?
Na tudju nesrecu covjek moze osjetiti samilost, moze pomoci, moze se pomoliti za nesretnog, ali zbog njega ne treba da ga bude stid svoje srece. Ili svoje srece u nesreci, u ovom slucaju.
-
mr2
joj upala .....stvarno pase nickupala wrote:sta li je ovde smijesno to sto imas holandski pasos (sad bi mi svi sa bh pasosem trebali reci wooooooou blago tebi) ili to sto se neki moraju muciti oko viza.mr2 wrote:upala wrote:ja opet mislim da je najbolje da usutite....otisli ste i to je to
otiso i povremeno se vracam![]()
uz to imam i holandski pasos,pa se ne zezam oko viza
![]()
e sad te moram razoccarati ni vizu nije tako tesko dobiti....a sad kako nije tesko to nije bitno!![]()
-
edu
ti su u boljoj situaciji svakako..prema tome nema potrebe za ovakvim paralelama...novalic wrote:zasto.. ja ne bih imala pravo.. reci mi.. vidi ti njegovog rezona.. ti meni hoces reci da je neciji gubitak oca djeteta.. veci ili manji.. u bosni ili negdje drugdje..sustina problema je tvoja izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica"
nakon toliko ubijenih boraca..gradjana ove zemlje..nakon ne znam koliko djece koja su ostala bez igdje ikoga..ti imas hrabrosti izjaviti ovako nesto...
Na vrh
sustina price, mada ti to negiras.. je u kakvoj bi materijalno, psihicko, sociajalno i svakoj drugoj bila u bosni komparativno sa.. npr.. svicom...
sta ti hoces da kazes.. kao da vidim na koji mlin navodis vodu..
ja bih samo to opisala.. u jednom rijeci.. dostojanstvo.. toliko cesto zadnja stvar uskracena bosankim udovicama.. tako cesto
-
novalic
ti si malo tvrdoglav.. i izgleda da ne citas sta ti ja pisem.. ali neka.. to sto ti kazes da bi vise voljela zivjeti u svici.. i te fore, imas sine fino bolesnu mastu.. pa neka..edu wrote:sve stoji..ali ona nije rekla "hvala bogu da sam udovica ostala u svici a ne u bosni"..ona je rekla "zamisli da sam u sarajevu ostala udovica"........meni ovo nije isto..mozda grijesim a mozda ne..ljudi umiru..i ovdje i tamo..to je cinjenica..niko ne bira gdje ce umrijeti..ali njena izjava..po mom misljenju uzasna..iz vise razloga..prvo..voljenu osobu ti niko i nista ne moze vratiti..ma gdje zivio..drugo..u sarajevu je poginulo dosta ljudi..u srebrenici je za 4-5 dana ubijeno oko 8000 ljudi..boga ti pitaj koliko je djece ostalo bez roditelja u tih nekoliko dana..i sad neko iz daleke svice..iz toplog doma..iz ekonomskog blagostanja treba da kaze zamisli da sam u srebrenici izgubila muza..zamisli da sam u srebrenici izgubila dijete?.......bit je sljedece: ja nesto slicno nikad ne bih mogao reci..da li bi novalicka vise voljela zivjeti u sarajevu u bijedi sa muzem ili u svici u blagostanju bez njega?! (izjava joj je toliko uzasna da ja moram praviti takve primjere..)..kako se osjeca hiljade zena koje su ostale bez muzeva kada ovo procitaju? kako se one osjecaju u sarajevu? to su suplje price da ih niko ne gleda iz straha da im nesto ne zatraze...A wrote:Edu, pa zar je sramota reci "hvala bogu pa sam ziv" kad je toliko nasih gradjana poginulo? Zar je sramota reci "hvala bogu da sam udovica ostala u Svicarskoj, a ne u Bosni"?
Na tudju nesrecu covjek moze osjetiti samilost, moze pomoci, moze se pomoliti za nesretnog, ali zbog njega ne treba da ga bude stid svoje srece. Ili svoje srece u nesreci, u ovom slucaju.
zadnji puta da ti objasnim.. mozda ovoga puta moje rijeci pronadju put do neke tvoje vijuge, a mozda i ne, nece biti prvi puta...
u isto vrijeme kada su bosanske zene gubile muzeve, izgubila sam i ja.. i znam kakva je bila njihova patnja, a kakva moja..
osim izgubljenog muza.. one su morale.. boriti se za jos mali milion drugih stvari.. djecu, dostojanstvo, opstanak.. ko im je i koliko pomogao, osim materijalne.. psihicka, moralna pomoc...
niko.. i gdje bi zatrazile.. ljudi su im odgovarili u masi slucajeve isto kao i ti.. i drugi su izgubili.. suti.. ono.. sramota je i pozaliti se...
ja barem nisam sretala takvih govana
- upala
prvo smanji to jotovanje...ja sam ostala i nisam najebala...drugo mozda si ti do juce bio neki anonimus, otisao u eu iz neke vukojebine i tada prvi put vidio beton...pa dobio priliku da zaradis pare od baustelanja.mr2 wrote:joj upala .....stvarno pase nickupala wrote:sta li je ovde smijesno to sto imas holandski pasos (sad bi mi svi sa bh pasosem trebali reci wooooooou blago tebi) ili to sto se neki moraju muciti oko viza.mr2 wrote:
otiso i povremeno se vracam![]()
uz to imam i holandski pasos,pa se ne zezam oko viza
![]()
e sad te moram razoccarati ni vizu nije tako tesko dobiti....a sad kako nije tesko to nije bitno!![]()
![]()
![]()
neko pokupijo pare u ratu...neko se noge ufatijo.....a neko osto najebo..... i sad konta sto sam se zajebavo.......dolazim ,malo vidim svoje i sta god da ti mislis,nemoze to promjenit....mislim navikli smo se na boravisnu taksu......murija zaustavlja na svakom koraku.......fakat me zaboli mnogo....kad me neki anonimus prezrivo pogleda
![]()
![]()
i sad kad posjetis lijepu nam domovinu, ku..is se sa novim mercedesom.
obicno svi ti koji dodzu u posjetu iz dijaspore..pricaju kako drze firme ovo ono...misle raja u bih luda.
ja prezirem skorojevice kojima je sve u zivotu izgraditi kucu na tri sprata i vozati kakvo bjesno auto, a sve su to zaradili radeci poslove koje njihovi domacini ni u kom slucaju ne bi.
doduse nisu svi takvi iz dijaspore ima ih ruku na srce koji cvrsto stoje na zemlji!
-
novalic
pa bas tako, opanku tvrdoglavi.. zato sto sam u boljoj situaciji mogu zamisliti kolika je bila njihova patnja...i kolika jeste i danas..edu wrote:ti su u boljoj situaciji svakako..prema tome nema potrebe za ovakvim paralelama...novalic wrote:zasto.. ja ne bih imala pravo.. reci mi.. vidi ti njegovog rezona.. ti meni hoces reci da je neciji gubitak oca djeteta.. veci ili manji.. u bosni ili negdje drugdje..sustina problema je tvoja izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica"
nakon toliko ubijenih boraca..gradjana ove zemlje..nakon ne znam koliko djece koja su ostala bez igdje ikoga..ti imas hrabrosti izjaviti ovako nesto...
Na vrh
sustina price, mada ti to negiras.. je u kakvoj bi materijalno, psihicko, sociajalno i svakoj drugoj bila u bosni komparativno sa.. npr.. svicom...
sta ti hoces da kazes.. kao da vidim na koji mlin navodis vodu..
ja bih samo to opisala.. u jednom rijeci.. dostojanstvo.. toliko cesto zadnja stvar uskracena bosankim udovicama.. tako cesto
prije dva dana u Le Courrier (ch izdanje) pise, vratila se majka sa dvoje djece.. podrinka, otisla u sarajevo.. vratili je iz ch... hoces li da ti prevodim cijeli text.. njene muke...
-
edu
slusaj jednu stvar..u bosni jeste stopa nezaposlenosti ogromna..i meni ne pada na pamet da se zenim dok ne budem imao svoj stan..jos bolji posao..tek nakon toga cu razmisljati o tome..(naravno ako se poklope jos neke stvari..)..ljudi su debili..ljudi se zene a nemaju nista..nema stana..nema posla..nema ni kuceta ni maceta a pravi 3-4-5 djece..i onda mi kaze..zivim u teskim uslovima..cuj?
postoje zene koje su skolovane..zaposlene..a koje su u ratu..nazalost..ostale bez muzeva..i postoje one koje su se udale..nisu radile..nisu zavrsile skolu..zivjele od "necega"..ostale bez muzeva..nazalost....slazem se da drzava i jednim i drugim treba pomoci..trenutno drzava sa svojim falangama rijetko kome pomaze..da se to promijeni postoje izbori..tebi na cast tvoje izjave meni moje...
a svoje dijete nazivaj tvrdoglavim opankom i glupavim majmunom..mene neces!
postoje zene koje su skolovane..zaposlene..a koje su u ratu..nazalost..ostale bez muzeva..i postoje one koje su se udale..nisu radile..nisu zavrsile skolu..zivjele od "necega"..ostale bez muzeva..nazalost....slazem se da drzava i jednim i drugim treba pomoci..trenutno drzava sa svojim falangama rijetko kome pomaze..da se to promijeni postoje izbori..tebi na cast tvoje izjave meni moje...
a svoje dijete nazivaj tvrdoglavim opankom i glupavim majmunom..mene neces!
-
mr2
pa ne poznajem te zato kazem anonimus.....iz vukojebine jesam.....patke...ili bakije ako ti je lakse....ili ispod kovaca jos lakse...a sad zivim u jos vecoj vukojebini...amsterdamuupala wrote:prvo smanji to jotovanje...ja sam ostala i nisam najebala...drugo mozda si ti do juce bio neki anonimus, otisao u eu iz neke vukojebine i tada prvi put vidio beton...pa dobio priliku da zaradis pare od baustelanja.mr2 wrote:joj upala .....stvarno pase nickupala wrote: sta li je ovde smijesno to sto imas holandski pasos (sad bi mi svi sa bh pasosem trebali reci wooooooou blago tebi) ili to sto se neki moraju muciti oko viza.
![]()
![]()
neko pokupijo pare u ratu...neko se noge ufatijo.....a neko osto najebo..... i sad konta sto sam se zajebavo.......dolazim ,malo vidim svoje i sta god da ti mislis,nemoze to promjenit....mislim navikli smo se na boravisnu taksu......murija zaustavlja na svakom koraku.......fakat me zaboli mnogo....kad me neki anonimus prezrivo pogleda
![]()
![]()
obicno svi ti koji dodzu u posjetu iz dijaspore..pricaju kako drze firme ovo ono...misle raja u bih luda.
ja prezirem skorojevice kojima je sve u zivotu izgraditi kucu na tri sprata i vozati kakvo bjesno auto, a sve su to zaradili radeci poslove koje njihovi domacini ni u kom slucaju ne bi.
doduse nisu svi takvi iz dijaspore ima ih ruku na srce koji cvrsto stoje na zemlji!
svi ti koji rade ....posteno rade....i potrose zaradeno kako zele , ne rade po nekim stranim humanitarnim organizacijama.....koje usput ti papci vamo placaju kroz porez
usput ko to skorojevicima pravi kuce?????? dje kupuju materijal..itd
- upala
mr2 wrote:pa ne poznajem te zato kazem anonimus.....iz vukojebine jesam.....patke...ili bakije ako ti je lakse....ili ispod kovaca jos lakse...a sad zivim u jos vecoj vukojebini...amsterdamuupala wrote:prvo smanji to jotovanje...ja sam ostala i nisam najebala...drugo mozda si ti do juce bio neki anonimus, otisao u eu iz neke vukojebine i tada prvi put vidio beton...pa dobio priliku da zaradis pare od baustelanja.mr2 wrote: joj upala .....stvarno pase nick![]()
![]()
![]()
![]()
doduse nisu svi takvi iz dijaspore ima ih ruku na srce koji cvrsto stoje na zemlji!![]()
ne radim na gradevini....nisam lud
![]()
radim u azilskom centru
![]()
nasla mi opstina poso
![]()
![]()
svi ti koji rade ....posteno rade....i potrose zaradeno kako zele , ne rade po nekim stranim humanitarnim organizacijama.....koje usput ti papci vamo placaju kroz porez![]()
![]()
ocito me nisi razumio...nisu upitne pare..nek raja rad,gradi Boze moj doslo i njihovih 5 min...al na sva usta pricati kako ovo imam kako ono...znas vec na sta mislim.
vjerovatno si i ti sam imao priliku slusati kako neki lik koji je rodzen ispod treskavice prica o svojoj trospratnici i mecki...bla bla misleci da ce pri tom biti veca faca...ocito pokazujuci iskopleksiranost svojim porijeklom
ja licno nisam imala nista protiv dijaspore dokk me isti ti nisu poceli razapinjati sto sam iz sarajeva, sto sam rat provela u bh, mi smo krivi sto smo zivi ostali.. i jos milion drugih gluposti.
naravno tu je neizostavna bila prica kako su oni jadni izgubili sve...kako su njihove kuce sad u tamo nekoj r srpskoj.
i opet sve kazem dijasporasi su meni ok dok nepocnu pricati o stvarima o kojima nemaju pojma!
-
hamza1
Ne druzis se sa dobrim dijasporcima!!upala wrote:mr2 wrote:pa ne poznajem te zato kazem anonimus.....iz vukojebine jesam.....patke...ili bakije ako ti je lakse....ili ispod kovaca jos lakse...a sad zivim u jos vecoj vukojebini...amsterdamuupala wrote: prvo smanji to jotovanje...ja sam ostala i nisam najebala...drugo mozda si ti do juce bio neki anonimus, otisao u eu iz neke vukojebine i tada prvi put vidio beton...pa dobio priliku da zaradis pare od baustelanja.
doduse nisu svi takvi iz dijaspore ima ih ruku na srce koji cvrsto stoje na zemlji!![]()
![]()
radim u azilskom centru
![]()
nasla mi opstina poso
![]()
![]()
svi ti koji rade ....posteno rade....i potrose zaradeno kako zele , ne rade po nekim stranim humanitarnim organizacijama.....koje usput ti papci vamo placaju kroz porez![]()
![]()
ocito me nisi razumio...nisu upitne pare..nek raja rad,gradi Boze moj doslo i njihovih 5 min...al na sva usta pricati kako ovo imam kako ono...znas vec na sta mislim.
vjerovatno si i ti sam imao priliku slusati kako neki lik koji je rodzen ispod treskavice prica o svojoj trospratnici i mecki...bla bla misleci da ce pri tom biti veca faca...ocito pokazujuci iskopleksiranost svojim porijeklom
ja licno nisam imala nista protiv dijaspore dokk me isti ti nisu poceli razapinjati sto sam iz sarajeva, sto sam rat provela u bh, mi smo krivi sto smo zivi ostali.. i jos milion drugih gluposti.
naravno tu je neizostavna bila prica kako su oni jadni izgubili sve...kako su njihove kuce sad u tamo nekoj r srpskoj.
i opet sve kazem dijasporasi su meni ok dok nepocnu pricati o stvarima o kojima nemaju pojma!
Idi bona trazi pismenije dijasporce!!
- upala
gluho bilo da su mi drustvo, nego kad dodzem negdje u nas kafic pitaju me odakle sam i "ha" kazem pocnu mi nabrajati sta su izgradili ili kupili baustelskim paramahamza1 wrote:Ne druzis se sa dobrim dijasporcima!!upala wrote:mr2 wrote: pa ne poznajem te zato kazem anonimus.....iz vukojebine jesam.....patke...ili bakije ako ti je lakse....ili ispod kovaca jos lakse...a sad zivim u jos vecoj vukojebini...amsterdamu![]()
![]()
radim u azilskom centru
![]()
nasla mi opstina poso
![]()
![]()
![]()
i opet sve kazem dijasporasi su meni ok dok nepocnu pricati o stvarima o kojima nemaju pojma!Levatsko ti drustvo!!
Idi bona trazi pismenije dijasporce!!
-
meskox
iz tih mjesta ne poznajem nikoga tako da nemogu nista reciupala wrote:haha, a gdje ti je wels, linz....tu je meni ludilomeskox wrote:Najgluplji dijasporci dolaze definitivno iz Austrije (Bec).![]()
ali u becu ima jedno 10 ljudi za koje mozes reci da su normalni i da su navikli na neki normalan i skroman zivot.
ostalo se fura na dj.krmka i one golotinje sa pinka,
ljudi dijaspora zivi na kredu, imas ovdje ljudi sto jedu makarone od ponedaljka do nedelje da bi se vratio kredit za novog Audia.
-
Annela
Mozda je do tebe a ne do njih dok ih samo 4-5 znasupala wrote:gluho bilo da su mi drustvo, nego kad dodzem negdje u nas kafic pitaju me odakle sam i "ha" kazem pocnu mi nabrajati sta su izgradili ili kupili baustelskim paramahamza1 wrote:Ne druzis se sa dobrim dijasporcima!!upala wrote:
i opet sve kazem dijasporasi su meni ok dok nepocnu pricati o stvarima o kojima nemaju pojma!Levatsko ti drustvo!!
Idi bona trazi pismenije dijasporce!!i usput mi pricaju onim izmjesanim jezikom strava zivota mi...sto se tice pismenijih dijasporaca znam ih SAMO 4-5
- upala
lolstella_sa wrote:dobro je ba s tim citiranjima, nece niko vidjeti moj oglas
nista tiu nebrini ja cu da te reklamiram...
@annela pismenost je vrlo sirok pojam...za mene znati se potpisati ne znaci biti pismen.
ovih 4-5 ljudi su malo iznad klasicnih dijasporasa, koji cak ni dnevne novine ne citaju a kamoli sto drugo....hvala Bogu pa je recimo at puna bh studenata....tako da su male sanse da degradiram u ovako sablasnom okruzenju
-
meskox
za one koji ne kontaju situaciju po ovim zapadnim drzavama.
evo kratko i jasno:
na ovim krajevima vlada turbofolk,takmicenje u namjestaju,u autima,
ima jedno dvije godine aktuelno je ko ce kupiti bolji stan,
ono sto je zalosno je da ti ljudi tu lovu krvavo zarade po j..... baustelama a ako ste mislili da ovamo ima intelektualaca mogao bih ih imenovati ali necu i na jednoj ruci izbrojati.
mozda stanu in dva prsta
evo kratko i jasno:
ono sto je zalosno je da ti ljudi tu lovu krvavo zarade po j..... baustelama a ako ste mislili da ovamo ima intelektualaca mogao bih ih imenovati ali necu i na jednoj ruci izbrojati.
mozda stanu in dva prsta
-
mr2
mozda smo seljacka drzava?????? ili ti je terzic mozda intelektualac....meskox wrote:za one koji ne kontaju situaciju po ovim zapadnim drzavama.
evo kratko i jasno:
mozda stanu in dva prsta
- TareSA
Ne znam dal da se smatram dijasporom ali definitivno se zelim vratiti u sarajevo cim zavrsim fakultet.Studiram u Dubrovniku i mislim da je tako bolje ko god ima priliku nek ide negdje interesantnije je.Meni je sarajevo u srcu i to nista i nikada nece promjeniti, a ovdje cu ostati tj u HR samo ako se ozenim:) svaki drugi scenario me vodi nazad u moj seher.
Kako ja cesto kazem: Glup je onaj koji zivi u sarajevu a ne voli ga ali i obratno.:)pozdrav svima.
Kako ja cesto kazem: Glup je onaj koji zivi u sarajevu a ne voli ga ali i obratno.:)pozdrav svima.