vvejkam to pjjjanetaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ovo pretpostavljam da treba biti smijesnovratnik wrote:A posebno te molim, ti pravi Boze, da budes milostiv prema licemjernim. Jer ako ne budes, Boze, bojim se guzve u paklu, a i nemam dovoljno virsli za sve.
BEST POEM IN THE WORLD
I was shocked, confused, bewildered
As I entered Heaven's door,
Not by the beauty of it all,
Nor the lights or its decor.
But it was the folks in Heaven
Who made me sputter and gasp--
The thieves, the liars, the sinners,
The alcoholics and the trash.
There stood the kid from seventh grade
Who swiped my lunch money twice.
Next to him was my old neighbor
Who never said anything nice.
Bob, who I always thought
Was rotting away in hell,
Was sitting pretty on cloud nine,
Looking incredibly well.
I nudged Jesus, 'What's the deal?
I would love to hear Your take.
How'd all these sinners get up here?
God must've made a mistake.
'And why is everyone so quiet,
So somber - give me a clue.'
'Hush, child,' He said,
'they're all in shock.
No one thought they'd be seeing you.'
..i još samo: redovno klanjati, Kur'an učiti, hadž obaviti...i - eto ga, k'o Ibn Arebi, skorosamira13 wrote:![]()
Ibn Arabi :
"Srce moje je postalo primateljkom svakog oblika, pašnjakom za gazele, samostanom za monahe, panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike, Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana. Ja razglašujem religiju ljubavi, pa kamogod deve ljubavi da krenu, ondje je moja vjera i moj Vjerozakon."
a moglo bi se i utkati jedno u drugo.![]()
to je to.
parti brejkerarzuhal wrote: ..i još samo: redovno klanjati, Kur'an učiti, hadž obaviti...i - eto ga, k'o Ibn Arebi, skoro
E, haj da malo zakuhavamsamira13 wrote:voljeti.vazi wrote:je li ljepse da ne kazem vaznije, jace voljeti ili biti voljen?
put je cilj/ iliti - ako si ti taj koji se svaki put topi od miline dok sjedi ispod krosnje te najdraze lipe, ne ocekujes, valjda, i da lipa voli tebe.
svejedno ti.
tebi je lijepo.
Da, naravno, može biti (ili je uvijek!) uzrokovano, naprimjer - spoznajomsamira13 wrote:arzuhal wrote:Postoji jedva primjetna, i na oko i na glas, ali toliko suštinska razlika (koju većina ljudi i ne primjećuje) između radi i zbog.
Ovo radi nosi jednu skrivenu namjeru (ne i lošu namjeru, naravno!), oblikovanu nekom nadom.
Ono zbog nas stavlja pred svršen čin, pred neopozivu odluku zbog koje smo spremni na svaki kraj, na svaku posljedicu, tamam to bilo i naše uništenje.
Ali opet: neko voli radi sebe, a neko zbog sebe...a ima još varijacija na temu![]()
![]()
aferim za zapazanje.![]()
mada, ono radi, ako cemo o nijansama, mi se ipak cini prikladnijim.
jer, zbog asocira na nekakav cin, na uzrok ...
nekako opet uslovljava.
hocemo dalje sa varijacijama?
Da, postoji zaljubljenost i postoji ljubav, i tačno je da je zaljubljenost stanje sljepila, stanje u kojem ne vidimo ništa ružno, ništa pogrešno kod voljene osobe.Motokultivator wrote:Prije nekog vremena sam citao neki tekst o ljubavi i zaljubljenosti. Pa tamo taj autor kaze nesto u fazonu. Na pocetku svake ljubavi je zaljubljenost. A svi znaju kakvo je stanje zaljubljenosti. Zaljubljenost prelazi u ljubav kako pocnemo s tom osobom da zivimo i upoznajemo je. Onda pocinjemo i da mrzimo neke stvari, neke nam smetaju itd itd. A kada smo u fazi samo zaljubljenosti, onda druga strana nema nikakvih mahana. Apsolutno je bez mahana.
Pa onda taj autor kaze, e u tom stanju treba imati ljubav prema Stvoritelju nebesa i Zemlje, Gospodaru Dana sudnjeg, Milostivo, Samilosnog, Onog koji sve zna, Onog koji sve Cuje, Onog koji sve Vidi, kome nista nije skriveno, ni na nebu ni u Zemlji, ni u stijeni.
i sama tako nekako razmisljam.samira13 wrote:voljeti.vazi wrote:je li ljepse da ne kazem vaznije, jace voljeti ili biti voljen?
put je cilj/ iliti - ako si ti taj koji se svaki put topi od miline dok sjedi ispod krosnje te najdraze lipe, ne ocekujes, valjda, i da lipa voli tebe.
svejedno ti.
tebi je lijepo.
Il sto bi jedan moj dobar ahbab kazo. Hajmo ba u kafanu napit se ko letve, kakvi ba asici, kakvi fazoni o cem vi. Nizasta mi nismo. Samo se kofrcimo i moremo puno jezikom mlatitbijela wrote:imam potrebu nakon svega ovoga da kažem jedno,
iz dubine utrobe (te ružne riječi): jahhhhhhh.....