Upravo tako. Suvisno je na ovakve gluposti trositi rijeci. Otvaraju nam ljudi oci, a mi nikako da progledamoCapajebo wrote:![]()
Hidzab je ljudsko pravo!!
-
mirza_15
#526 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
- Connaisseur Karlin
#527 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Razumjela sma ,slijedis BiH ulemu i IZ,ali se nisi sjetila ciji stav doticne organizacije i osobe upravo slijede,tj. oni podrzavaju upravo taj konzervativni pristup i izvore ( knjige ,organizacije,i sl.). Prije nekoliko mjeseci je bio protest za nosenje hidzaba radnica u zgradi Suda,a ne generalno za prava nosenja marame u BiH,jer takva prava vam nisu bila ugrozena.beautyfool wrote:Ne slijedim nikakvu tradicionalnu niti konzervativnu ulemu vec nasu jednu jedinu Islamsku zajednicu a mi druge uleme nemamo za nase prostore i samo za tvoju informaciju u BiH niti jednom nisu odrzani protesti kojim su se pokrivene muslimanke bunile i zalile na neke navodno propise kojim im se "namece" nosenje mahrame vec upravo suprotno, muslimanke su se borile za svoje pravo da nose hidzab.Connaisseur Karlin wrote:Ti slijedis tradicionlanu/konervativnu ulemu ,ali vec decenijama postoje otovrene debate od strane skolovanih osoba ( liberlana ulema) ,muskarci i zene, koji imaju potpuno drugaciji stav o religjskom pravilu nosenja hidzba. Suprotan stav je logican: rijec hidzab nije prisutna u Kuranu,a nacina obalcenja zene je definitivno nametnnut kao dress code od strane tradicionnalnih ucenjaka. Sukobi misljenja i jesu pristuni radi razlicith interpretacija Kurana i ostlaih izvora,koristennih kao argument za ili protiv uvdjenja pravila oblacenja zena muslimanki. Mnoge skolovane muslimanke imaju razlicite stavve vezane za hijab,i takva reakcija nije usopte sokirajuca. Uvijek ce biti zena koje slijede ortodoskni Islam i zena koje imaju drugaciji stav vezan za hidzab. Poenta je jednsotavna: Ortodoksni stavovi ,koji su prakticirani vjekovima,ne moraju biti dalje nastavljeni kao dio religiske obaveze nosenja hidzaba,iako su jako dugo prakticirani u drustvima i islamskim zajednicama. A razlog je vlro jednostavan: pravilo nosenja hidzaba je davno uveeno kao rezultat rzlicith shvatanja o oblacenju zena,kao i interpretacije Kurana i ostalih izvora. Danas mnogi skolovani msulimani i msulianke stduiraju iste izvore,ali su u njima pronalsi nepravinosti o kojim mogu javno pisati i pricati. Njihov pronlazak nije nov,ali se o tome tek pocelo pisati od '50tih godina proslog vijeka,zato mnogi vjernici danas dozivljavaju sok i komentiraju kako su ovakvi stavovi obicni novieteti koje treba ignorisati. To jednostavno nije tacno.beautyfool wrote: I sta bih to ja trebala da lazem i izmisljam propise po svom nahodjenju?
Islam se ne moze nauciti sa par yt klipova i nekih copy paste tekstova, ljudi godinama idu u skole/fakultete, uce i proucavaju religiju i onda ti meni na osnovu svog rekla/kazala misljenja ubjedjujes da ja nisam upravu i da Islamske zajednice i ulema sirom svijeta lazu zene a da ne pominjem da ima i zena koje su zavrsile islamske fakultete pa valjda su nekako i njih lagali.![]()
Status zene u svijetu me plaho ne zanima, prvo treba pomest oko sebe pa onda dalje.
Ovo sto ti pises nema nikakve veze sa nama niti sa nasom BIH, tvoje pisanje je tacno na nivou zute stampe.
- Connaisseur Karlin
#528 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
aurora313 wrote:Ne ulazim u naslov teme (Hidžab je ljudsko pravo) koji je promašen i pogrešan. Šta će neko da nosi na glavi ili ne, to je individualna stvar... izuzev kada se radi o Islamskim zemljama i ženskim pravima. Moje životno promatranje okoline me navodi na to da se tu ne radi o pravu nego o organizovanom prilazu religije da se umiješa u svakodnevnicu: od spavaće sobe do ulice. A to je i normalno obzirom da je Kuran knjiga koja je ujedno i pravilo ponašanja za sve muslimane.
U Kairo sam često putovao poslom u periodu između sedamdesetih i devedesetih godina. Mogao sam da pratim razvoj i rast populacije kao i rast samog grada. Ova me je tema podsjetila na neka moja ranija zapažanja, za koja sam našao očitu potvrdu na Internetu.
Naime, dole su dvije fotke studenata sa Kairskog univerziteta. Ona crno bijela je iz sedamdesetih godina a u koloru je dosta novija i ako ne znam od kada, ali je moguće da je napravljena u doba vlade nakon Mubaraka. Na starijoj, niti jedna žena nema hidžab što me u ovom slučaju navodi da isti nije nikako voljan status žene, nego je postao vidljiv i važan simbol pripadanja ali i povinovanja religijskim pravilima života kako takva osoba ne bi 'strčala' van sredine u kojoj živi.
A ponavljam, ova je fotka ispred zgrade Univerziteta u Kairu. Na njoj su univerzitetski školovane osobe. Pa nije valjda da su se u razmaku od slikanja dogodile tolike promjene u životima žena u Egiptu!
Cijeli članak o ovome naći ćete na linku: http://www.frontpagemag.com/fpm/48901/h ... mie-glazov .
http://www.frontpagemag.com/sites/defau ... egypt2.jpg
http://www.frontpagemag.com/sites/defau ... egypt4.jpg
komentar iz teksta:
moj komentar,napisan,jucer :Darwish: Muslim women in the Middle East have never developed a relationship of solidarity and support for their rights and freedoms. To the contrary, they often have hostile relationships where women often report other women when they violate social and religious taboos. Most have developed a holier than thou attitude towards other women. In such an atmosphere many found that if they want respect and even financial rewards, then they must be as radical, if not more radical then men. Some women do not even talk or communicate with women who are uncovered. This happened to me personally when I visited Egypt in 2001 and was wearing a conservative one piece bathing suit on the beach and a couple of covered up women in a group I was with would not talk to me.
Ne branim zene sa hidzabomm iz tvoje grupe! Zene pout tebe ne pokusavaju ni pomoci ,jer vi vjerujete da je to religisjki propis i obaveza,i tako istovremeno ugrozavate status zena sirom svijeta koje moraju nositi hidzab.Umjesto da kazete: "Ja tako vjerujem,ali nosenje hidzaba ne bi trebalo biti religijska obaveza!" Takvim stavom,vama,opet, niko ne bi oduzeo pravo vjerovanja nosenjem hidzaba,a istovremeno bi druge muslimanke imale doslovno izbor,a ne nemanje izbora,narocito u okviru seriajta ili pod pritism rodbine i porodice. Nedostaje ta solidarnost,empatija medju muslimankama!
Lijepo je zena objasnila,uzroci su pritisak drustva na zene,ali i pojava nacionalizma,tj. kao i u BiH!
- beautyfool
#529 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ti pricas o Islamu kao o mahalskoj tvorevini pa je IZ divlja organizacija koja slijedi ucenje nekih plemena u Africi i ciji je cilj manipulacijama zenama pa mi jadne ispastamo i ti si kao heroj koji nas brani i otvara nam oci !?!?Connaisseur Karlin wrote:
Razumjela sma ,slijedis BiH ulemu i IZ,ali se nisi sjetila ciji stav doticne organizacije i osobe upravo slijede,tj. oni podrzavaju upravo taj konzervativni pristup i izvore ( knjige ,organizacije,i sl.). Prije nekoliko mjeseci je bio protest za nosenje hidzaba radnica u zgradi Suda,a ne generalno za prava nosenja marame u BiH,jer takva prava vam nisu bila ugrozena.Zato,sve gore napisano,defitivno ima veze sa BiH i sriom svijeta,a izvori su biblioteke i knjizare,a ne magazini sa trafike.
Nama ne trebaju takvi kao ti koji se bore "za nasa prava" braneci nam ono u sta mi vjerujemo a u isto vrijeme pricajuci o nekakvoj slobodi i pravima zena!
- LolaLola
#530 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Mecanje, marame na glavu, sami sebi ste uskratili i ogranicili zivot. A trazite neka prava. Koji paradoks.
- zagortenej
#531 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ovo si odlično rekla. Ako pokrivanje žena već nije pod prisilom (pa makar i dogmatskoj, gdje žene koje nisu pokrivene "manje vrijede" od pokrivenih), onda bi svi bili zadovoljni i ravnopravni.Connaisseur Karlin wrote:
Ne branim zene sa hidzabomm iz tvoje grupe! Zene pout tebe ne pokusavaju ni pomoci ,jer vi vjerujete da je to religisjki propis i obaveza,i tako istovremeno ugrozavate status zena sirom svijeta koje moraju nositi hidzab.Umjesto da kazete: "Ja tako vjerujem,ali nosenje hidzaba ne bi trebalo biti religijska obaveza!" Takvim stavom,vama,opet, niko ne bi oduzeo pravo vjerovanja nosenjem hidzaba,a istovremeno bi druge muslimanke imale doslovno izbor,a ne nemanje izbora,narocito u okviru seriajta ili pod pritism rodbine i porodice. Nedostaje ta solidarnost,empatija medju muslimankama!
.
- Connaisseur Karlin
#532 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ja se ne borim za "tvoja prava" , jer ti si iz grupe zena koje ne podrzavaju prava drugih zena muslimanki . Vec sam ti objasnila jucer.beautyfool wrote:Ti pricas o Islamu kao o mahalskoj tvorevini pa je IZ divlja organizacija koja slijedi ucenje nekih plemena u Africi i ciji je cilj manipulacijama zenama pa mi jadne ispastamo i ti si kao heroj koji nas brani i otvara nam oci !?!?Connaisseur Karlin wrote:
Razumjela sma ,slijedis BiH ulemu i IZ,ali se nisi sjetila ciji stav doticne organizacije i osobe upravo slijede,tj. oni podrzavaju upravo taj konzervativni pristup i izvore ( knjige ,organizacije,i sl.). Prije nekoliko mjeseci je bio protest za nosenje hidzaba radnica u zgradi Suda,a ne generalno za prava nosenja marame u BiH,jer takva prava vam nisu bila ugrozena.Zato,sve gore napisano,defitivno ima veze sa BiH i sriom svijeta,a izvori su biblioteke i knjizare,a ne magazini sa trafike.
Nama ne trebaju takvi kao ti koji se bore "za nasa prava" braneci nam ono u sta mi vjerujemo a u isto vrijeme pricajuci o nekakvoj slobodi i pravima zena!
Problem je sto ti ni ne znas cije i koje religijske izvore koriste IZ iz BiH i vasa ulema,a njihova aktivnost je je takodjer povezana sa nacionalizmom,jer,konkretno receno, nacionalizam u BiH jeste vezan za religiju.
- zagortenej
#533 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Evo i afrikanke se bore za svoju tradicionalnu maramu:
http://www.klix.ba/lifestyle/modailjepo ... /160612048Afrikanke odavno iz vjerskih i kulturnih razloga na glavama nose marame, a mnoge ih shvataju i kao modni detalj. Ipak, tradicionalno marame stavljaju starije žene, obično one udate, a ova pokrivala za kosu zajednička su karakteristika na svečanostima kao što su vjenčanja ili sahrane.
Ipak, doek (marama) je historijski ukorijenjen u rasnoj politici. Tamnopute čistačice u Južnoj Africi nosile su ga u prošlosti kao dio uniforme i ne tako suptilan podsjetnik na njihov društveni položaj.
Last edited by zagortenej on 12/06/2016 16:19, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#534 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
hvala,a aurora33 je postavila odlican clanak,i itnervjuisana gospodja je upravo objasnila taj fenomen pritiska u drustvu,a narocito nemanja podrske zena koje nose mraramu ka zenama muslimakama koje ne nose maramu.zagortenej wrote:Ovo si odlično rekla. Ako pokrivanje žena već nije pod prisilom (pa makar i dogmatskoj, gdje žene koje nisu pokrivene "manje vrijede" od pokrivenih), onda bi svi bili zadovoljni i ravnopravni.Connaisseur Karlin wrote:
.
- Connaisseur Karlin
#535 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Na 4oj fotki je muskaraca sa kapicom,a u SAD mnoge zene i muskarci imigranti iz Afrike nose svoju tradicinalnu garedrobu,,kao sto konstatno vidim zene iz Indije. Takvo desavanj u Africi je totlano besmisleno. Da li je muskarcima zabranjena kapica na TV?zagortenej wrote:Evo i afrikanke se bore za svoju tradicionalnu maramu:
http://www.klix.ba/lifestyle/modailjepo ... /160612048Afrikanke odavno iz vjerskih i kulturnih razloga na glavama nose marame, a mnoge ih shvataju i kao modni detalj. Ipak, tradicionalno marame stavljaju starije žene, obično one udate, a ova pokrivala za kosu zajednička su karakteristika na svečanostima kao što su vjenčanja ili sahrane.
- dustaban
#536 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
HIDZAB JE OBAVEZA I TACKA!
(ovo cisto da ubrzam srozavanje religije
)
(ovo cisto da ubrzam srozavanje religije
-
mirza_15
#537 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Recite nam jos i moramo li klanjati?
Evo ramazan je. Mozemo li neki dan da ne postimo?
Mozemo li malo i alkohol piti?
Treba mi brate vase misljenje jer mi eto nemamo nikoga ko se razumije u to.
Vjerujem i da jako dobro razumijete arapski. De nam malo protefsirite sta Kur'an i hadis kazu o tim stvarima. Ima valjda neki klip kojim cete nam otvoriti oci.
Vjerujem i da jako dobro razumijete arapski. De nam malo protefsirite sta Kur'an i hadis kazu o tim stvarima. Ima valjda neki klip kojim cete nam otvoriti oci.
-
mirza_15
#538 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
dustaban wrote:HIDZAB JE OBAVEZA I TACKA!
(ovo cisto da ubrzam srozavanje religije)
Ti ces da ubrzas srozavanje.... Hahahaha. Bas ste umislili da vase pisanje po forumu moze nesto da promjeni. On ce srozati religiju?! Hahahaha
- LolaLola
#539 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pa pokusaj dva dana da ne klanjas, vjeruj nece ti se nista lose desiti. Meni se nije desilo nista lose evo vec 30 i kusur godina. 
-
mirzaaa33
#540 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Zašto ste vi, radikalni muslimani, toliko ubijeđeni da niko osim vjernika, muslimana ne zna ništa o islamu ili da ne može naučiti. To je možda bilo tako ranije, kada nije svako mogao ni u školu, niti znati strane jezike, niti imati pristupa knjigama.mirza_15 wrote:Recite nam jos i moramo li klanjati?
Danas su knjige dostupne, kako obične tako elektronske, gomila izvora informacija, načina provjere.
-
mirza_15
#541 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nemoj zezati?!LolaLola wrote:Pa pokusaj dva dana da ne klanjas, vjeruj nece ti se nista lose desiti. Meni se nije desilo nista lose evo vec 30 i kusur godina.
-
mirza_15
#542 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Mi radikalni muslimani. Hahaha. Znaci sex, droga rock & roll pa da budemo liberalni? Jel' to? Da ispravljamo islamske propise kako je vama koji niste muslimani cejf? Hahaha. Pa jel' vas barem malo stid?mirzaaa33 wrote:
Zašto ste vi, radikalni muslimani, toliko ubijeđeni da niko osim vjernika, muslimana ne zna ništa o islamu ili da ne može naučiti. To je možda bilo tako ranije, kada nije svako mogao ni u školu, niti znati strane jezike, niti imati pristupa knjigama.
Danas su knjige dostupne, kako obične tako elektronske, gomila izvora informacija, načina provjere.
-
mirzaaa33
#543 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ne pijem, ne kurvam se, ne drogiram a rock slušam kao i sve druge vrste lijepe muzike i nisam musliman.mirza_15 wrote:Mi radikalni muslimani. Hahaha. Znaci sex, droga rock & roll pa da budemo liberalni? Jel' to? Da ispravljamo islamske propise kako je vama koji niste muslimani cejf? Hahaha. Pa jel' vas barem malo stid?mirzaaa33 wrote:
Zašto ste vi, radikalni muslimani, toliko ubijeđeni da niko osim vjernika, muslimana ne zna ništa o islamu ili da ne može naučiti. To je možda bilo tako ranije, kada nije svako mogao ni u školu, niti znati strane jezike, niti imati pristupa knjigama.
Koga da me bude stid, tebe?
Ne moraju se ispravljati propisi zbog "našeg" ćeifa ali bi trebali to uraditi radi sebe.. ne baš ispraviti, eto malo drugačije tumačenje dati. Ne bi bilo prvi put.
Naravno, da bi se to desilo zemlje i društva sa muslimanima se moraju otvoriti prema svijetu i reformama pa možda dočekamo da taj svijet ne bude crna rupa planete. U tom procesu se čitav svijet, a priej svega muslimanski treba obračunati sa onima koji koče reformu i radikalima.
- Connaisseur Karlin
#544 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ali kakve TO veze ima sa nacinom religjskog odjevanja?mirza_15 wrote:Recite nam jos i moramo li klanjati?
Ako zelis pricati o maramama ,turbanima,takke kapicama:
http://www.fashionindustrynetwork.com/p ... muslim-men
eh, a ovako bi trebao biti tretiran nacin nosenja hidzabaThe general idea of wearing a kufi is to offer a sign of humility before God. It is believed that God is omnipresent and covering the head is a sign of showing deep reverence for God. That is why, all Muslim men are seen in their kufi caps, especially when they are at the Masjid or offering their prayers before their Allah. There is a belief that Prophet Mohammad, the founder of Islam, used to keep his head covered. Hence, all his followers or those who believe in Islam, should keep their heads covered and this applies to both men and women. During the five daily prayers, all Muslims are supposed to wear Kufi caps. Otherwise it is a sign of disrespect to Prophet Mohammad.
Wearing a kufi cap is not necessary in daily life or in day-to-day activities but while saying prayers, it is a customary tradition. For many Muslim men, kufis are considered “mustahab”, which means "praiseworthy" or "seeking the love of God".
Mnogi muskraci muslimani nemaju pokrivnu glavu tokom klanjanja u dzamiji! Zasto je to tako ?
- Connaisseur Karlin
#545 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
mirzaaa33 wrote:Ne pijem, ne kurvam se, ne drogiram a rock slušam kao i sve druge vrste lijepe muzike i nisam musliman.mirza_15 wrote:Mi radikalni muslimani. Hahaha. Znaci sex, droga rock & roll pa da budemo liberalni? Jel' to? Da ispravljamo islamske propise kako je vama koji niste muslimani cejf? Hahaha. Pa jel' vas barem malo stid?mirzaaa33 wrote:
Danas su knjige dostupne, kako obične tako elektronske, gomila izvora informacija, načina provjere.![]()
Koga da me bude stid, tebe?![]()
Ne moraju se ispravljati propisi zbog "našeg" ćeifa ali bi trebali to uraditi radi sebe.. ne baš ispraviti, eto malo drugačije tumačenje dati. Ne bi bilo prvi put.![]()
Naravno, da bi se to desilo zemlje i društva sa muslimanima se moraju otvoriti prema svijetu i reformama pa možda dočekamo da taj svijet ne bude crna rupa planete. U tom procesu se čitav svijet, a priej svega muslimanski treba obračunati sa onima koji koče reformu i radikalima.
-
mirza_15
#546 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price. I to se na tvoju zalost nece mijenjati bez obzira na tvoje zelje i pozdrave.Connaisseur Karlin wrote:
Ali kakve TO veze ima sa nacinom religjskog odjevanja?
eh, a ovako bi trebao biti tretiran nacin nosenja hidzaba![]()
Mnogi muskraci muslimani nemaju pokrivnu glavu tokom klanjanja u dzamiji! Zasto je to tako ?
- LolaLola
#547 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nece se zakoni i propisi na sudu promjeniti.mirza_15 wrote:Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price. I to se na tvoju zalost nece mijenjati bez obzira na tvoje zelje i pozdrave.Connaisseur Karlin wrote:
Oko za oko.
-
mirza_15
#548 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Znaci da prihvatimo diktat nemuslimana o promjenama vjerskih propisa da bi ostvarili svoja prava. Jaka logikaLolaLola wrote:
Nece se zakoni i propisi na sudu promjeniti.
Oko za oko.
- Connaisseur Karlin
#549 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Zato na moju zlaost? Trebas razmisliti kako je drugimmm zenama msulimanka u svijetu,ali tebe to uospte nije ni brigamirza_15 wrote:Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price. I to se na tvoju zalost nece mijenjati bez obzira na tvoje zelje i pozdrave.Connaisseur Karlin wrote:
Zeni je nepravilno propisano,to je sustina problema.
- LolaLola
#550 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
mirza_15 wrote:Znaci da prihvatimo diktat nemuslimana o promjenama vjerskih propisa da bi ostvarili svoja prava. Jaka logikaLolaLola wrote:
Nece se zakoni i propisi na sudu promjeniti.
Oko za oko.
Da, ali koja prava? Ako pricas o istim pravim za sve iste gradjane BIH kad ulaze u sud, onda ne znam u cemu je problem. Ustvari vidim problem, a to je da sve licno uzimate k srcu. A ne vidite da ista pravila vaze za sve vjere, kao i za politicko opredjeljenje.