Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#526 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Humljanin wrote: 09/03/2022 01:53
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 20:06

do kojih granica to ide...kad se ne moze osporiti on osto govori i prezentira, daj da ga razhebemo ad hominem :D da mu kredibilitet unistimo :thumbup:

ne pricaj o meni lazi :roll:

donacije whoooo??

pa hvala ti kad me sa jednim Pezicem sporedis, to mi je cast 8-) nisi me uvijredi, nego pocastio :thumbup: od srca hvala

Kako ljudi lažu moj Smrle....cc. Nije Švecka nego Švica, jel tako :D

Btw, koji kredibilitet? :mrgreen:
Nije Švecka nego Švica, jel tako :D
nije problem u drzavama, nego govore da sam na nekakvoj socijali, da se skrbuju o meni i sta ja znam sve :lol:

dok ja u dzakuziju se relaxiram i opustam misice poslije treninga, podsmjehujem se ovim napadima na mene na personalnoj osnovi :gunjastajl:

Btw, koji kredibilitet? :mrgreen:
ja sam na kredibilitetu sve dok kad nesto tvrdim, argumentujem i donosim dokaz za to.
i dok ne namjerno ne lazem, varam, petljam itd

pa posto mi se to nemoze spocitati, onda krenu ad hominem napadi na mene kao personu, ovakav si onakav si....itd
broj dva

#527 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by broj dva »

HakanSukur wrote: 08/03/2022 23:10 Izvini, nije socijala, ti si već domen inkluzivne skrbi.

Nemam namjeru da ti pisanjem na ovoj sumanutoj temi pridajem na bilo kakvom značaju, jer i živiš od ciljanog trolanja kao metode privlačenja pažnje, a jedini način da prestaneš s ovim glupostima je da se i ostali povedu tim primjerom.
Upravo. Add foe i gotovo, "dijalog" nema smisla.
dr_Evil

#528 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 18:13
:D pa jeli moguce ljudi moji

A sta je sperma?

sastoji se od spermatozoida, vode, kiseline, kalcij, natrij, cink, kalij, enzime, fruktozu i prostaglandine

U Kuranu se spominje kapljica sjemena, jer nije postojala rijec spermatozoid u to vrijeme da bi se koristila, nego BOg kaze kapljica sjemena, jer spermatozoid lici na kap tekucine u padu.
pa koristi nazive iz realnog svijeta da opise mikro svijet, njihove slicnosti.
E bas ti hvala sto si ti svima nama preveo sta "Bog" kaze. Dakle ponavljam ne, ne pise sperma pise sjeme, vrlo vazno jer stoji odmah pored zemlje, dakle da ti prevedem, starinsko vjerovanje mnogo prije Muhameda a.s. da je Bog stvorio covjeka od zemlje, starije i od krscanstva mnogo, mnogo.
Ali hajde ovako 23 para kromosoma, odnosno 46 kromosoma makar patvoreni med pravilo iznosi.
a ko bi od ljudi razumio sta znaci kromozom, kad to nije jos otkrio?

znaci ti bi ubacivao rijeci u koje ne postoje u oficijelni tekst pa da Muhammed i ostale generacije poslije citaju rijec kromozom, a niko ne razumije sta je to.
Pa dobro sto ga malo bolje onda ne opisa, da ne trosimo hiljade godina, nego kao Nostradamus kad se nesto desi, e onda svi pa moglo bi da bude to. Djecija igra.
1/114 nije sansa manja od 1% jer ti ne racunas nista.
evo vidite ljudi moji kakvi su meni oponenti ovdje koji ne znaju izracunat obican procenat necega, a htjeli bi da ospore ono sto prezentiram....eh ovo je cak malo i zalosno stvarno :roll:

kaze nije manja od 1%

1/114 = 0.87%

sta je vece 1% ili 0.87% ,znas li barem ovo :D eee grdne rane
Nazalost tvoja matematika i statika je na razini Fadila Novalica, vidi se iz prilozenog. 1 od 114 nisu jedine varijable koje su bitne na ovakvom pitanju. Pojednostavis da bi ispalo kako ti to zelis.

Mislim da ti je neko vec maloprije objasnio rodjendanski paradoks, samo na tome mozes vidjeti koliko fulas. Ja posto sam polozio statistiku i dobio 7 iz nje, nikada ne bih ni pomislio da kazem da je znam, a kamoli da racunam nesto.
1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.
Znaci ti tvrdis da je sjema koje odmah stoji iza zemlje u biti sperma, hajde nek ti bude, i onda mi pokazujes cudom da se broj sure potrefio sa brojem parova kromosoma koje su kjafiri prebrojali 1500 godina po kjafirskom kalendaru kasnije.
sta cojece??
Touchee!
dr_Evil

#529 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Image
Drekavac22

#530 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 08:47
:D pa jeli moguce ljudi moji

A sta je sperma?

sastoji se od spermatozoida, vode, kiseline, kalcij, natrij, cink, kalij, enzime, fruktozu i prostaglandine

U Kuranu se spominje kapljica sjemena, jer nije postojala rijec spermatozoid u to vrijeme da bi se koristila, nego BOg kaze kapljica sjemena, jer spermatozoid lici na kap tekucine u padu.
pa koristi nazive iz realnog svijeta da opise mikro svijet, njihove slicnosti.
E bas ti hvala sto si ti svima nama preveo sta "Bog" kaze. Dakle ponavljam ne, ne pise sperma pise sjeme, vrlo vazno jer stoji odmah pored zemlje, dakle da ti prevedem, starinsko vjerovanje mnogo prije Muhameda a.s. da je Bog stvorio covjeka od zemlje, starije i od krscanstva mnogo, mnogo.

a ko bi od ljudi razumio sta znaci kromozom, kad to nije jos otkrio?

znaci ti bi ubacivao rijeci u koje ne postoje u oficijelni tekst pa da Muhammed i ostale generacije poslije citaju rijec kromozom, a niko ne razumije sta je to.
Pa dobro sto ga malo bolje onda ne opisa, da ne trosimo hiljade godina, nego kao Nostradamus kad se nesto desi, e onda svi pa moglo bi da bude to. Djecija igra.

evo vidite ljudi moji kakvi su meni oponenti ovdje koji ne znaju izracunat obican procenat necega, a htjeli bi da ospore ono sto prezentiram....eh ovo je cak malo i zalosno stvarno :roll:

kaze nije manja od 1%

1/114 = 0.87%

sta je vece 1% ili 0.87% ,znas li barem ovo :D eee grdne rane
Nazalost tvoja matematika i statika je na razini Fadila Novalica, vidi se iz prilozenog. 1 od 114 nisu jedine varijable koje su bitne na ovakvom pitanju. Pojednostavis da bi ispalo kako ti to zelis.

Mislim da ti je neko vec maloprije objasnio rodjendanski paradoks, samo na tome mozes vidjeti koliko fulas. Ja posto sam polozio statistiku i dobio 7 iz nje, nikada ne bih ni pomislio da kazem da je znam, a kamoli da racunam nesto.
1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.

sta cojece??
Touchee!

starinsko vjerovanje mnogo prije Muhameda a.s. da je Bog stvorio covjeka od zemlje, starije i od krscanstva mnogo, mnogo.
pa evo ti i nauka tvrdi sad da poticemo iz zemlje , to starinsko vjerovanje postade moderno a tebe nokautira intelektualno :D moojj dobri Evilu , trebas ti jos mnogo toga nauciti

Scientists believe that we may have had our beginnings in CLAY
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... -CLAY.html

All life on Earth may have come from clay according to new scientific research

Clay May Have Been Birthplace of Life, Scientists Say
http://www.sci-news.com/biology/science ... 01522.html

“We propose that in early geological history clay hydrogel provided a confinement function for biomolecules and biochemical reactions,” explained senior author Prof Dan Luo from the Cornell University’s Kavli Institute.

In simulated ancient seawater, clay forms a hydrogel – a mass of microscopic spaces capable of soaking up liquids like a sponge.

Over billions of years, chemicals confined in those spaces could have carried out the complex reactions that formed proteins, DNA and eventually all the machinery that makes a living cell work.

Clay hydrogels could have confined and protected those chemical processes until the membrane that surrounds living cells developed.

To further test the idea, Prof Luo’s team has demonstrated protein synthesis in a clay hydrogel.

The researchers previously used synthetic hydrogels as a cell-free medium for protein production.

“Fill the spongy material with DNA, amino acids, the right enzymes and a few bits of cellular machinery and you can make the proteins for which the DNA encodes, just as you might in a vat of cells.”

Scientists previously suggested that klix balloons of fat or polymers might have served as precursors of cell membranes. Clay is a promising possibility because biomolecules tend to attach to its surface, and theorists have shown that cytoplasm – the interior environment of a cell – behaves much like a hydrogel.

“And a clay hydrogel better protects its contents from damaging enzymes that might dismantle DNA and other biomolecules,” Prof Luo said.

As further evidence, geological history shows that clay first appeared – as silicates leached from rocks – just at the time biomolecules began to form into protocells – cell-like structures, but incomplete – and eventually membrane-enclosed cells. The geological events matched nicely with biological events
dr_Evil

#531 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 08:56
pa evo ti i nauka tvrdi sad da poticemo iz zemlje , to starinsko vjerovanje postade moderno a tebe nokautira intelektualno :D moojj dobri Evilu , trebas ti jos mnogo toga nauciti

Scientists believe that we may have had our beginnings in CLAY
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... -CLAY.html

All life on Earth may have come from clay according to new scientific research

Clay May Have Been Birthplace of Life, Scientists Say
http://www.sci-news.com/biology/science ... 01522.html

“We propose that in early geological history clay hydrogel provided a confinement function for biomolecules and biochemical reactions,” explained senior author Prof Dan Luo from the Cornell University’s Kavli Institute.

In simulated ancient seawater, clay forms a hydrogel – a mass of microscopic spaces capable of soaking up liquids like a sponge.

Over billions of years, chemicals confined in those spaces could have carried out the complex reactions that formed proteins, DNA and eventually all the machinery that makes a living cell work.

Clay hydrogels could have confined and protected those chemical processes until the membrane that surrounds living cells developed.

To further test the idea, Prof Luo’s team has demonstrated protein synthesis in a clay hydrogel.

The researchers previously used synthetic hydrogels as a cell-free medium for protein production.

“Fill the spongy material with DNA, amino acids, the right enzymes and a few bits of cellular machinery and you can make the proteins for which the DNA encodes, just as you might in a vat of cells.”

Scientists previously suggested that klix balloons of fat or polymers might have served as precursors of cell membranes. Clay is a promising possibility because biomolecules tend to attach to its surface, and theorists have shown that cytoplasm – the interior environment of a cell – behaves much like a hydrogel.

“And a clay hydrogel better protects its contents from damaging enzymes that might dismantle DNA and other biomolecules,” Prof Luo said.

As further evidence, geological history shows that clay first appeared – as silicates leached from rocks – just at the time biomolecules began to form into protocells – cell-like structures, but incomplete – and eventually membrane-enclosed cells. The geological events matched nicely with biological events
We propose that in early geological history clay hydrogel provided

chemicals confined in those spaces could have carried

polymers might have served as precursors

events matched nicely with biological

Da ti prevedem, ja PROPOSE da tebe proglasimo za trola godine, jer ti COULD HAVE najbolji profil za toga, i onda svi mi MIGHT HAVE party u Sarajevu da proslavimo. Vidis kako se sve MATCHED NICELY ko tvoje brojne poveznice. Samo sto niti jedan ozbiljan naucnik nece stati iza ovoga ko ni iza tvojih poveznica.

Placena fukara da zadrze ljude u crkvi.

i tako...
dr_Evil

#532 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

I da jos poentiram ono najvaznije, cak i ovaj lik tvrdi da je neki oblik primitivni zivota mogao nastati u glini. A ne tvrdi da je covjek nastao OD gline. Vidis razliku kako se to spinuje.

Meni je to fino efendija na vjeronauku spinovao da se mozda misli da je covjek najvise gradjen od ugljika kao i zemlja. Pa dobro, moglo se i to zapisati rekoh :)

Nije se nista pomaklo od Sumerana, a ko zna ko je bio sa tim vjerovanjem prije njih. Rijekama prema zapadu jel da.

:sax:
Drekavac22

#533 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:02 ....Samo sto niti jedan ozbiljan naucnik nece stati iza ovoga ko ni iza tvojih poveznica.

i tako...
ko je profesor Dan Luo

Image
http://luolabs.bee.cornell.edu/danluo.html

Dan Luo is a Professor in the department of Biological and Environmental Engineering at Cornell University. He is currently also a faculty member in Nanobiotechnology Center, Cornell Center for Materials Research, Biomedical Engineering and New Life Science Initiatives at Cornell. Dr. Luo obtained his BS degree from the University of Science and Technology of China and his PhD in 1997 from The Ohio State University in Molecular, Cellular, and Developmental Biology. After a postdoctoral training in the School of Chemical Engineering at Cornell, he joined Cornell faculty in 2001.

Dr. Luo currently is an Associate Editor for "Journal of Biomedical Nanotechnology", Editorial Board Member for "Nanomedicine" and also for "Nano Today". Dr. Luo was awarded National Science Foundation's CAREER award in 2006 and Cornell Provost's Award for Distinguished Scholarship in 2007. Dr. Luo was also a recipient of New York State Foundation for Science, Technology and Innovation (NYSTAR) Technology Transfer Incentive Program Award (2005) and NYSTAR Faculty Development Program Award (2007). More recently in 2008, Dr. Luo was awarded the SUNY Chancellor's Award for Excellence in Scholarship and Creative Activities.

Dr. Luo's research interests have focused on using DNA as both a genetic and a generic material for real world applications including biosensing, drug discovery, drug delivery, alternative energy, photonic-electronic devices, etc. Since becoming a faculty member at Cornell in 2001, Dr. Luo has given more than 100 invited talks worldwide.

druga stvar evo i Dawkins to tvrdi :lol:

The outspoken 75-year-old wrote mud, in the form of clay, may have learned to replicate and eventually the process led to the creation of the famous DNA double helix and life itself.
https://www.express.co.uk/news/world/75 ... tion-bible

evo i NASA naucni to tvrde

‘We found that the R- and S-histidine molecules interact differently with the clay surfaces. These clays are abiotically able to select for chirality – left- or right-handedness – as well as being implicated in the abiotic synthesis of RNA,’ Professor Fraser says. ‘Our experiments were the first to show that clay molecules could do that.

‘We also found that the klix interlayer space some 5nm wide was a very important dynamic region for studying prebiotic chemistry and that the reactions of simple chemicals there leads to the formation both of RNA oligomers and the selection of left-handed amino acids.’

Clays have also been shown by Jack Szostak and others to enable fatty acids to form primitive cells and, interestingly, clays show similar selective behaviour in space, as reported recently by the NASA scientists Glavin and Dworkin.

https://www.ox.ac.uk/news/science-blog/ ... 9s-origins

Sad ja tebe pitam, jesu li Dawkins in NASA podplaceni da zadrze ljude u crkvi ili ti trabunjas na suho onako :) ??
Last edited by Drekavac22 on 09/03/2022 09:13, edited 2 times in total.
dr_Evil

#534 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Sarajmen wrote: 08/03/2022 18:02

Care, davno je bilo ali se sjećam da sam gledao neki dokumentarac koji se odnosi na tu materiju, embriologija se mislim zove. Neki vrhunski embriolog je decenije života utrošio izučavajući nastanak života tj živog bića. Suština je sljedeća, citirao si vjerovatno suru -Ugrušak ako se dobro sjećam, u kojoj je taj embriolog našao haman iste odgovore koje je i on stekao kroz svoj naučni rad. Naravno, tek nakon decenija uslovno rečeno izgubljenog vremena. A kratica mu bila u jednoj od sura Kur'ana.
Dabogda da nađem taj video na yt-u, ali ako naletim ili neko drugi nađe valjalo bi ga priložiti uz ovu razmjenu mišljenja.

Apsolutno nemam nista protiv da Kuran casni i sve ostale svete knjige sadrze ogroman broj istine, i znanja kojeg su posjedovali stari ljudi, Koje je nazalost nestajalo u raznim ratovima, uvijek se prvo pale knjige pa onda tek sela, tako i kod nas biblioteku zapalise prvo.

Jel mi zaista mislimo da su ljudi 7-og stoljeca bili toliko glupi i zatucani, govorimo o vremenu 2000 godina poslije piramida. Vremenu poslije Grcke(pod tim mislim i na Tursku i sve ostale zemlje tog podrucja, ali eto Helenskog doba), poslije Rima, Aleksandrije?

Ali ovo sta drekonja pise je ubijanje zdrave pameti, 23 kromosoma od 46, 1865=18:65, 3:13=313, 1,6=1,6407, 1/114=0,87% vjerovatnoce itd.

Ova sura je napisana tako siroko da se moze tumaciti po potrebi, zavisi kakvo ko znanje ima, a to je i ljepota svih takvih tekstova, od Nostradamusa do Babe Vange. I zaista ima u njoj istine, ne kazem ja da nema.
Drekavac22

#535 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:13
Ali ovo sta drekonja pise je ubijanje zdrave pameti, 23 kromosoma od 46...
sta ovim hoces da kazes?

sta 23 od 46? pojasni
dr_Evil

#536 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:12
dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:02 ....Samo sto niti jedan ozbiljan naucnik nece stati iza ovoga ko ni iza tvojih poveznica.

i tako...
ko je profesor Dan Luo

Image

Dan Luo is a Professor in the department of Biological and Environmental Engineering at Cornell University. He is currently also a faculty member in Nanobiotechnology Center, Cornell Center for Materials Research, Biomedical Engineering and New Life Science Initiatives at Cornell. Dr. Luo obtained his BS degree from the University of Science and Technology of China and his PhD in 1997 from The Ohio State University in Molecular, Cellular, and Developmental Biology. After a postdoctoral training in the School of Chemical Engineering at Cornell, he joined Cornell faculty in 2001.

Dr. Luo currently is an Associate Editor for "Journal of Biomedical Nanotechnology", Editorial Board Member for "Nanomedicine" and also for "Nano Today". Dr. Luo was awarded National Science Foundation's CAREER award in 2006 and Cornell Provost's Award for Distinguished Scholarship in 2007. Dr. Luo was also a recipient of New York State Foundation for Science, Technology and Innovation (NYSTAR) Technology Transfer Incentive Program Award (2005) and NYSTAR Faculty Development Program Award (2007). More recently in 2008, Dr. Luo was awarded the SUNY Chancellor's Award for Excellence in Scholarship and Creative Activities.

Dr. Luo's research interests have focused on using DNA as both a genetic and a generic material for real world applications including biosensing, drug discovery, drug delivery, alternative energy, photonic-electronic devices, etc. Since becoming a faculty member at Cornell in 2001, Dr. Luo has given more than 100 invited talks worldwide.

The outspoken 75-year-old wrote mud, in the form of clay, may have learned to replicate and eventually the process led to the creation of the famous DNA double helix and life itself.

‘We found that the R- and S-histidine molecules interact differently with the clay surfaces. These clays are abiotically able to select for chirality – left- or right-handedness – as well as being implicated in the abiotic synthesis of RNA,’ Professor Fraser says. ‘Our experiments were the first to show that clay molecules could do that.

‘We also found that the klix interlayer space some 5nm wide was a very important dynamic region for studying prebiotic chemistry and that the reactions of simple chemicals there leads to the formation both of RNA oligomers and the selection of left-handed amino acids.’

Clays have also been shown by Jack Szostak and others to enable fatty acids to form primitive cells and, interestingly, clays show similar selective behaviour in space, as reported recently by the NASA scientists Glavin and Dworkin.

Sad ja tebe pitam, jesu li Dawkins in NASA podplaceni da zadrze ljude u crkvi ili ti trabunjas na suho onako :) ??

CV ovoga lika nije nista posebno, zar ti stvarno mislis da su ovo neki ozbiljni istrazivacki centri? I Opet ponavljam on je rekao da je neki primitivni oblik DNA mogao nastati na glini, nije rekao OD gline.
Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo,
To je razlika druze moj trolerski!
(Postanak 1:26). A drugi kaže: „I stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog
Hebrejska riječ za čovjeka je "adam". Zanimljivo je da riječ "zemlja" zvuči na istom jeziku kao i "adamah". I ovo nije samo zemlja, riječ "adamah" ima više značenja: "obrađena, transformirana, obrađena zemlja ili materija".

U mezopotamskim mitovima, podmukli bogovi, predvođeni Mardukom, ubili su svoje vladare Abzua i Tiamata, a njihova krv je pomiješana s glinom, od koje je napravljen prvi čovjek.
Vidis razliku, znam da ne vidis :)
Drekavac22

#537 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:20
Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:12

ko je profesor Dan Luo

Image

CV ovoga lika nije nista posebno, zar ti stvarno mislis da su ovo neki ozbiljni istrazivacki centri? I Opet ponavljam on je rekao da je neki primitivni oblik DNA mogao nastati na glini, nije rekao OD gline.
Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo,
To je razlika druze moj trolerski!
Hebrejska riječ za čovjeka je "adam". Zanimljivo je da riječ "zemlja" zvuči na istom jeziku kao i "adamah". I ovo nije samo zemlja, riječ "adamah" ima više značenja: "obrađena, transformirana, obrađena zemlja ili materija".

U mezopotamskim mitovima, podmukli bogovi, predvođeni Mardukom, ubili su svoje vladare Abzua i Tiamata, a njihova krv je pomiješana s glinom, od koje je napravljen prvi čovjek.
Vidis razliku, znam da ne vidis :)
znaci i Dawkinsa i NASU takodjer osporavas jer ti se ne uklapa , pogotvo NASA, dawkins manje vise vazno, ali NASA :D
dr_Evil

#538 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:24

znaci i Dawkinsa i NASU takodjer osporavas jer ti se ne uklapa , pogotvo NASA, dawkins manje vise vazno, ali NASA :D
Ne osporavam ja nikoga, sigurno ima logike sve sta su rekli, ali ti nisi rekao ono sta treba:
I kad je melecima Gospodar tvoj rekao: "Stvorit ću čovjeka od gline,
pa kad mu oblik upotpunim i u njega duha Svog udahnem, vi mu na sedždu padnite!"

Da li je ovaj lik, ili ta tvoja NASA i Darwin kojima izvlacite kontekst, rekao da je covjek nastao od gline. ili su ovi rekli da na glini ili necemu slicnom glini su se mogle desite reakcije koje su napravile prve kompleksne biohemijske tvari.

DAkle OD i NA. Viidis kako su divna drevna vjerovanja :)

I onda se pojave likovi koji na silu hoce nesto da dokazu. Ponavljam ljudi nisu bili glupi, znali su vise nego sto mislite, putovali, trgovali, razmjenjivali znanja.
Drekavac22

#539 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:34 -----
Da te nesto pitam, da li ti vjerujes da Bog postoji ili ne postoji?
dr_Evil

#540 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:40
dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:34 -----
Ne vjerujem, vjerovao sam dobrih 18 godina, i onda jos par godina sam bio agnostik, nije lako se pomiriti sa tim da te niko ne cuva.

Vjera je svacija privatna stvar, jednako kao i nevjera. Vazno je da skinemo tabu sa toga da su vjernici dobri ljudi, a ateisti losi ljudi i da kazemo djeci da je uredu biti drugaciji, pogotovo na brdovitom Balkanu.

EVo ti si drugaciji na brdovitom Skandinavskom gdje su vecina agnostici i ateisti.
Drekavac22

#541 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 09:46
Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:40

Ne vjerujem, vjerovao sam dobrih 18 godina, i onda jos par godina sam bio agnostik, nije lako se pomiriti sa tim da te niko ne cuva.

Vjera je svacija privatna stvar, jednako kao i nevjera. Vazno je da skinemo tabu sa toga da su vjernici dobri ljudi, a ateisti losi ljudi i da kazemo djeci da je uredu biti drugaciji, pogotovo na brdovitom Balkanu.

EVo ti si drugaciji na brdovitom Skandinavskom gdje su vecina agnostici i ateisti.
Vazno je da skinemo tabu sa toga da su vjernici dobri ljudi, a ateisti losi ljudi
a ko to tvrdi da su samo vjernici dobri

imas ti vjernika koje ni u putu ne bi zelio sresti a ja imam prijatelja ateista bas dobrih ljudi

tako da nije nuzno da ako si vjernik da si po automatizmu dobar, kao sto ni ateista ne znaci po automatizmu losa osoba.

Sta je onda na stvari, razlika u tome je sto los vjernik sa losim ponasanjem znaci sigurno da se ne drzi pravila vjere, znaci grubo ih krsi....

dok mozda taj ateista sigurno urodjeno je dobra osoba, pa samo postupa po svojoj prirodi.

eh sta je onda razlika, razlika izmedju vjernika i ateiste

je da vjera je motivator da se covjek promijeni na bolje, da radi dobro, da bude dobar, da silom poksuava promijeniti svoje lose osobine, da usavrsava silom svoje dobre strane.

dok ateista nema motivatorski mehanizam kao vjernik, jednostavno je ostavljen na milost i nemilost svojoj urodjenoj prirodi....ako vidi mahane ateista kod sebe, ne mora nuzno da ih eliminise, dok vjernik te mahane kad uoci vjera mu nalaze da ih eliminise ili suzbija sto vise moguce.
dr_Evil

#542 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 09:54
Vazno je da skinemo tabu sa toga da su vjernici dobri ljudi, a ateisti losi ljudi
a ko to tvrdi da su samo vjernici dobri

imas ti vjernika koje ni u putu ne bi zelio sresti a ja imam prijatelja ateista bas dobrih ljudi

tako da nije nuzno da ako si vjernik da si po automatizmu dobar, kao sto ni ateista ne znaci po automatizmu losa osoba.

Sta je onda na stvari, razlika u tome je sto los vjernik sa losim ponasanjem znaci sigurno da se ne drzi pravila vjere, znaci grubo ih krsi....

dok mozda taj ateista sigurno urodjeno je dobra osoba, pa samo postupa po svojoj prirodi.

eh sta je onda razlika, razlika izmedju vjernika i ateiste

je da vjera je motivator da se covjek promijeni na bolje, da radi dobro, da bude dobar, da silom poksuava promijeniti svoje lose osobine, da usavrsava silom svoje dobre strane.

dok ateista nema motivatorski mehanizam kao vjernik, jednostavno je ostavljen na milost i nemilost svojoj urodjenoj prirodi....ako vidi mahane ateista kod sebe, ne mora nuzno da ih eliminise, dok vjernik te mahane kad uoci vjera mu nalaze da ih eliminise ili suzbija sto vise moguce.
A ne znam, vecina nas ima moral koji je ugradjen u nas od malih nogu, koliko je to urodjeno, ne mogu reci.
Drekavac22

#543 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Sarajmen wrote: 09/03/2022 10:13 Hvala obojici na razmjeni mišljenja o embriologiji i kuranskoj suri Ugrušak.

Kontam, još bolje od kada sam dobio potomstvo. Bila plodna njiva i plodno sjeme. Bogu hvala primilo se , poniklo, poraslo i stasalo decenijma i danas možemo tražiti zajedničku istinu. A i ne moramo, potomstvu njihov otisak prsta a meni moj, različiti su bez obzira što je riječ o potomstvu žene mi i mene. Ko nema potomstvo i ne može baš najbolje da razumije, ali nije uslov za razmjenu mišljenja, može se i to prevazići.

U naše vrijeme nije bilo ovih savremenih matematičkih mogućnosti, digitron bio vrh, zamijenio računaljke a one žirove , kamenčiće i sl. Onda i državna ideologija je bila haman ateistička, država bez Boga rekli bi oni drugi. Idolotarija u likovima tipa Marks, Engels, Lenjin, ... Staljin i Amin. Melisa se dobije zbirom početnih slova njihovih prezimena. Ne mogu se sjetiti koji je idol pod slovom -I.
Nama bio idol JB Tito. Mene gleda a meni se smiješi i sl bukvarske asocijacije.

Danas nas matematičke mudzize vezane za Kur'an časni mogu činiti ovakvim ili onakvim, ali one su tu i postoje, bar one za koje je lako da se kompariraju sa naučnim putem dobijenim činjenicama. Koliko sam upamtio broj sedam se javlja u tom smislu nešto češće od ostalih brojeva. Sedam nebesa npr. stvorenih u nekoliko faza tj razdoblja. Nebesa su ekvivalent kasnije dodijeljenim naučnim nazivima tipa hidrosfera, stratosfera, atmosfera... i td.

Volio bih pročitati pojašnjenje tvrdnje da je petak najtopliji dan u sedmici. Davno sam to čitao , Kur'an navodi petak u par ajetskih sura , i evo do danas ja pratim istinitost te tvrdnje o petku, kao najtoplijem danu u hefti. Nekako sam se protokom vremena uvjerio da za tu tvrdnju mogu posvjedočiti da je tačna. Petak u podne je vremenska tačka na koju ukazujem.
Šta se zapravo dešava u međuvremenu od petka do petka, da li su ostali dani zaista manje topliji i ako jesu šta je uzrok.

Petak je najava vikenda, petak je dan za metak ... :izet: kontam i sve pet, al' smo na ovom pdf-u i ti pristupi su, iako ih baštinimo, nekako viška.
Volio bih pročitati pojašnjenje tvrdnje da je petak najtopliji dan u sedmici.
za ovo nema pokrica u islamu, prvi put cujem.
dr_Evil

#544 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Sarajmen wrote: 09/03/2022 10:13 Hvala obojici na razmjeni mišljenja o embriologiji i kuranskoj suri Ugrušak.

Kontam, još bolje od kada sam dobio potomstvo. Bila plodna njiva i plodno sjeme. Bogu hvala primilo se , poniklo, poraslo i stasalo decenijma i danas možemo tražiti zajedničku istinu. A i ne moramo, potomstvu njihov otisak prsta a meni moj, različiti su bez obzira što je riječ o potomstvu žene mi i mene. Ko nema potomstvo i ne može baš najbolje da razumije, ali nije uslov za razmjenu mišljenja, može se i to prevazići.

U naše vrijeme nije bilo ovih savremenih matematičkih mogućnosti, digitron bio vrh, zamijenio računaljke a one žirove , kamenčiće i sl. Onda i državna ideologija je bila haman ateistička, država bez Boga rekli bi oni drugi. Idolotarija u likovima tipa Marks, Engels, Lenjin, ... Staljin i Amin. Melisa se dobije zbirom početnih slova njihovih prezimena. Ne mogu se sjetiti koji je idol pod slovom -I.
Nama bio idol JB Tito. Mene gleda a meni se smiješi i sl bukvarske asocijacije.

Danas nas matematičke mudzize vezane za Kur'an časni mogu činiti ovakvim ili onakvim, ali one su tu i postoje, bar one za koje je lako da se kompariraju sa naučnim putem dobijenim činjenicama. Koliko sam upamtio broj sedam se javlja u tom smislu nešto češće od ostalih brojeva. Sedam nebesa npr. stvorenih u nekoliko faza tj razdoblja. Nebesa su ekvivalent kasnije dodijeljenim naučnim nazivima tipa hidrosfera, stratosfera, atmosfera... i td.

Volio bih pročitati pojašnjenje tvrdnje da je petak najtopliji dan u sedmici. Davno sam to čitao , Kur'an navodi petak u par ajetskih sura , i evo do danas ja pratim istinitost te tvrdnje o petku, kao najtoplijem danu u hefti. Nekako sam se protokom vremena uvjerio da za tu tvrdnju mogu posvjedočiti da je tačna. Petak u podne je vremenska tačka na koju ukazujem.
Šta se zapravo dešava u međuvremenu od petka do petka, da li su ostali dani zaista manje topliji i ako jesu šta je uzrok.

Petak je najava vikenda, petak je dan za metak ... :izet: kontam i sve pet, al' smo na ovom pdf-u i ti pristupi su, iako ih baštinimo, nekako viška.
Pa dobro drug, ali zar stvarno ne dopustas da su Arapi kao i ostali drevni narodi odlicno poznavali astrologiju, proucavali vrijeme, pa i mogli zakljuciti da je petak fin dan(mada nisam za to prije cuo), da nisu mogli skuziti broj slojeva atmosfere (mada iskreno ne pise to tako ni blizu).

EDIT: komunizam kao i svaka druga propaganda, nema se sta puno reci o tome. Izgradili su nam drzave (sve od bivse Juge), obrazovali nas, i zato nek je proleterima vjecna hvala. Tu se prica zavrsava.
Last edited by dr_Evil on 09/03/2022 10:30, edited 1 time in total.
dr_Evil

#545 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

....
dr_Evil

#546 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Sarajmen stariji si pa ne znam koliko baratas sa engleskim. Uglavnom ovo govori o drevnom mezopotamijskom vjerovatnju koje je posmatralo nego kao 3 ili 7 sfera koje su pokrivale ravnu zemlju. Uporedi to sa onim sta nam daju drevni arapski astronomi. Prepiska. Isto kao sto je prepiska od Platona koji je to jednako posmatrao.
The concept of seven heavens as developed in ancient Mesopotamia symbolised both physical and metaphysical concepts.[3] In the Sumerian language, the words for heavens (or sky) and earth are An and Ki.[4] The ancient Mesopotamians regarded the sky as a series of domes covering the flat earth.[5]: 180  Each dome was made of a different kind of precious stone.[5]: 203  The lowest dome of the heavens was made of jasper and was the home of the stars.[6] The middle dome of heaven was made of saggilmut stone and was the abode of the Igigi.[6] The highest and outermost dome of the heavens was made of luludānītu stone and was personified as An, the god of the sky.[7][6] The celestial bodies were equated with specific deities as well.[5]: 203  The planet Venus was believed to be Inanna, the goddess of love, sex, and war.[8]: 108–109 [5]: 203  The sun was her brother Utu, the god of justice,[5]: 203  and the moon was their father Nanna.[5]: 203  Ordinary mortals could not go to the heavens because it was the abode of the gods alone.[9] Instead, after a person died, his or her soul went to Kur (later known as Irkalla), a dark shadowy underworld, located deep below the surface of the earth.[9][10] Sumerian incantations of the late second millennium BCE make references to seven heavens and seven earths. One such incantation is: "an-imin-bi ki-imin-bi" (the heavens are seven, the earths are seven.)

[1][11]
Image

Evo Platon.

Image

Danas mi to mozemo da citamo kako hocemo, to je ljepota ovakvih tekstova kao sto rekoh
Drekavac22

#547 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 10:52 ...
Danas mi to mozemo da citamo kako hocemo, to je ljepota ovakvih tekstova kao sto rekoh
nema ljepotu tu nikakve jer to nije to.

7 nebesa u Kuranu znaci 7 univerzuma

cak i Kuran negira da je taj koncept na slikama uredu, ali problem je sto ti necitas sta pise u Kuranu pa zato pogresne postavke imas, i na osnovu pogresnih uvjerenja sudis Kuranu.
dr_Evil

#548 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 10:59
dr_Evil wrote: 09/03/2022 10:52 ...

cak i Kuran negira da je taj koncept na slikama uredu, ali problem je sto ti necitas sta pise u Kuranu pa zato pogresne postavke imas, i na osnovu pogresnih uvjerenja sudis Kuranu.
Hajde zalijepi taj ajet pa da ga procitamo zajedno ko ljudi
Drekavac22

#549 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 09/03/2022 11:02
Drekavac22 wrote: 09/03/2022 10:59

Hajde zalijepi taj ajet pa da ga procitamo zajedno ko ljudi
sa 2 ajeta zakljucujemo da se ne radi o tom konceptu

Bog kaze da postoje paralelni univerzumi:

67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak

ti mozda na osnovu ovog ajeta mozda moze poceti razmisljat u tom konceptu

ali drugi ajet to osporava da se radi o tom konceptu

Bog kaze:
67:5 Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da misili/vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

ovaj dio totalno negira taj koncept jer se doslovno kaze zvijezde koje vidimo su najnizi univerzuma, to je nas univerzum, drugi univerzumi su izvan ovoga u slojevima jedna iznad drugih.

tako da nikako ne moze biti taj koncept sto si ti postirao jer ova dva ajeta kad uzmemo u obzir negira totalno taj koncept, nego promovise Paralelne univerzume.
dr_Evil

#550 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 11:08

sa 2 ajeta zakljucujemo da se ne radi o tom konceptu

Bog kaze da postoje paralelni univerzumi:

67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak

ti mozda na osnovu ovog ajeta mozda moze poceti razmisljat u tom konceptu

ali drugi ajet to osporava da se radi o tom konceptu

Bog kaze:
67:5 Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da misili/vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

ovaj dio totalno negira taj koncept jer se doslovno kaze zvijezde koje vidimo su najnizi univerzuma, to je nas univerzum, drugi univerzumi su izvan ovoga u slojevima jedna iznad drugih.

tako da nikako ne moze biti taj koncept sto si ti postirao jer ova dva ajeta kad uzmemo u obzir negira totalno taj koncept, nego promovise Paralelne univerzume.
OK, evo kad procitam tvoje objasnjenje ovih ajeta odmah dupli ateista postanem. I zaista sa danasnjim saznanjima ovo bi covjek mogao i tumaciti kao nesto sta ima smisla, ali ti si to unistio.

Tvrdis da postoje paralelni univerzumi(I ja mislim isto), i onda kazes da ih ima 7, zasto samo 7, zasto ne beskonacno, ipak je svemir beskonacan?

Ovaj ajet ne kaze bas zvjezde prije svega nego lampe, svjetla, ali hajde nek za zabavu bude zvjezde.

OK; gdje ti iz ovoga ajeta 67:5 citas o paralelnim svemirima, univerzumima. Dakle, prema ovome karta drevnih arapa, grka i ostalih se 100% poklapa sa opisom. Imas najblize nebo oko zemlje ili iznad zemlje, koje ima lampe, sljedece nema lampe nego je samo crno.

67:3 Isto kao za 67:5.

Iskreno ne pise ovdje nista osim onoga sta zelis da vidis/cujes.

Zato i jeste ona karta od drevnih astronoma, prema ovome je nacrtana.
Post Reply