Ja sam za oca dva puta odbio, jer mu je doktorica izričito rekla da primi Pfizer. Prvi put na onaj sistem odgovorio NE, a drugi put nisam nikako, automatski ga uzeli u obzir. Kad se počeo davati Pfizer,odvela ga sestra, čak i mamu, primili oboje. On je +75, a stara +70.culturegang1 wrote: ↑25/05/2021 18:51 Da li neko ima iskustva u situaciji kada osoba nije dosla na zakazani termin za vakcinaciju (zbog zdravstvenih razloga) i koji je dalji proces kako da se ponovo zakaže i koliko se čeka? Hvala
Vakcine - iskustva
Moderator: O'zone
-
last mohicans
#526 Re: Vakcine - iskustva
-
last mohicans
#527 Re: Vakcine - iskustva
Ljudi,imate li kakvih informacija za Srbiju? Vracaju li ko nije državljanin i ko nema prebivaliste u RS? Sebe i ženu sam prijavio 23.3,nikad nista. Kontam da petak zapucamo,pa da probamo na vise mjesta.
-
akcija007
#528 Re: Vakcine - iskustva
@last mohicans nista 100 % tacno. Evo bilo je slucajeva u Bg da vracaju. Znam slucaj od subite /III dan Bajrama zrna otisla s muzem u Mali zvornik i birali uzmesju Pfizera i Astra Zenece . Dalje, cuo sam slucajeva gdje kazu da ne moze pa ti kazes eto doputovali smo iz daleka mozemo li se sta dogovoriti za kafu pa dadnes nesto , i dobijes vakcinu.
Dok ne odes na teren neces znati 100% .
Kada si se prijavio 23 03 sto nisi otisao za onaj masovni vikend krajem marta .
- zubi
#529 Re: Vakcine - iskustva
Ne rade na svoju ruku, nije to samo nasa pametoldtajmer wrote: ↑25/05/2021 18:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cerkez- ... /210524073
gledam jutros iz svjetske zdravstvene organizacije govore da se osobe koje su prebolovale koronu trebaju vakcinisati sa dvije doze,znaci da nasi ovo rade na svoju ruku usljed nedostatka vakcina, pa mozda skontaju da se ne trebaju nikako ni vakcinisati jer vec imaju antitjela![]()
https://www.dw.com/bs/jedna-vakcina-pot ... a-57536663
Za izliječene dovoljna jedna doza vakcine
Vakcine koje su trenutno dostupne u zemljama EU, punu efikasnost razvijaju tek nakon druge doze – samo kod vakcine Džonson i Džonson je dovoljna jedna doza. Ali to je drugačje kod onih koju su se već izborili sa virusom: s obzirom da je tijelo već upoznato sa korona-virusom, onima koji su virus preležali je dovoljna samo jedna doza, posebno kada se radi o reakciji T-ćelija.
U skladu s tim, Institut Robert Koh (RKI) i Stalna komisija za vakcinaciju (STIKO) ažurirali su svoje preporuke za vakcinaciju izliječenih: dovoljna je vakcinacija najranije nakon šest mjeseci.
„Zbog postojećeg imuniteta nakon infekcije, jednom dozom vakcine se postiže veoma dobar imunološki odgovor. Za vakcinaciju izliječenih mogu da se koriste sve odobrene vakcine protiv Kovida-19.
Neophodna vakcinacija jednom godišnje?
Naš imunološki sistem uvijek različito reaguje na čitav niz patogena. Onaj ko je jednom preležao ospice ili male boginje, ne može ponovo njima da se zarazi. Samo jednim vakcinisanjem postiže se doživotna zaštita i od velikog kašlja ili žute groznice.
Kod virusa gripe koji se svake godine mijenjaju, situacija je drugačija. Ljudi sa slabim imunološkim sistemom treba da se vakcinišu svake godine protiv gripe.
I virus SARS-Cov 2 je veoma kompleksan i promjenljiv, što pokazuju i brojne mutacije. Vjerovatno će se tek narednih godina pokazati da li će biti potrebno vakcinisati se svake godine ili u razmaku od nekoliko godina.
-
last mohicans
#530 Re: Vakcine - iskustva
Tačno je tad bilo,kolega je iza mene dobio i poziv, ali ja nisam bio odabrao opciju AZ, vjerovatno me zbog toga nisu ni zvali. Iako znam da je dosta otislo i bez poziva. Ma jah za ovo gore, raznih informacija ima. Ja sam konkretno pisao Loznicu, pa kontam zapucati tamo i u Mali Zvornik,pa ako ne upali,onda za BG. Mozda bi najbolja opcija bila nociti ako na uspije na ova prva dva mjesta,pa sutradan ili isti dan za BG.akcija007 wrote: ↑25/05/2021 19:18 @last mohicans nista 100 % tacno. Evo bilo je slucajeva u Bg da vracaju. Znam slucaj od subite /III dan Bajrama zrna otisla s muzem u Mali zvornik i birali uzmesju Pfizera i Astra Zenece . Dalje, cuo sam slucajeva gdje kazu da ne moze pa ti kazes eto doputovali smo iz daleka mozemo li se sta dogovoriti za kafu pa dadnes nesto , i dobijes vakcinu.
-
al-em
#531 Re: Vakcine - iskustva
Da li je neko prvu primio u Beogradu a drugu u zetri? Da li je će dopustiti nekome revakcinu u Sarajevu ako se prijavio preko aplikacije vlade kantona?
-
akcija007
#532 Re: Vakcine - iskustva
Ne. Jedino mozda preko veze. Zvanicno ne moze. Tamo gdje si primio prvu dozu ides po drugu.
Mozes da presutis kada dobijes poziv iz Zetre pa da ti daju kao prvu dozu tu.
- Pandakonda
#533 Re: Vakcine - iskustva
Nece zato jer se samom prvom vakcinacijom automatski druga doza rezervise za tebe i čeka te. A također koliko znam sastojci prve i druge doze nisu iste tako da ti je moj savjet da ne riskiras time da presutis beogradsku i da dođeš na "prvu" u zatru.
- okanomalo
#534 Re: Vakcine - iskustva
ja sam primila vakcinu bez poziva. imam 68 a tada su vakcine primali starije osobe od 75g.( primila astra zeneca) nije bilo guzve pa me pustili. imala sam malo groznice i temperature sledeci dan..tesko ti je dati savjet.sad su bas velike guzve.
- zubi
#535 Re: Vakcine - iskustva
Koja godista sada pozivaju u Zetru?
- Tesla Edison
- Evelinda
#537 Re: Vakcine - iskustva
Vjeruj da sam okretala 50 brojeva svi kazu nemamo mi veze s tim nazovite toga i toga.taj opet kaze ko vas je uputio meni ja nemam veze s tim....i tako u nedogled.Ne znam sta da radim ,da li da je samo odvedem u Zetru bojim se da stoji u guzvi ako je nece primiti.A znam zenu koja je dobila poziv prije par dana a prijavila se ujutro,dakle prijava na aplikaciju ujutro a poziv dobila u 8 navece da sutradan dodje
.Zena ima 65
- kakotakonikako
#538 Re: Vakcine - iskustva
Dobice se poziv. Ima jos vremena do tih termina.Tesla Edison wrote: ↑26/05/2021 08:55Meni je termin zakazn 19.06. na istom mjestu gdje sam primio i prvu dozu. Nisam dobio poziv već mi je to rečeno prilikom vakcinacije, a i tako mi stoji na papiru koji su mi dali prvi put.
-
kljiks00
- mufa1
#540 Re: Vakcine - iskustva
-
leech
#541 Re: Vakcine - iskustva
Je li neko imao problem sa aktivacijom srodnika na svoj broj mobitela za prijavu za vakcinaciju? Pokušavam oca registrovati od jutros, stavio sam da je srodnik otac, dobih aktivacijski kod koji sam kopirao u viber aplikaciju ali nemam odgovorra koji sam dobio kad sam se ja registrovao (u toku je provjera vašeg koda....), tj, nema ništa poslije moj poruke kojom sam poslao njegov aktivacijski kod. A ja sam uredno registrovan na taj isti broj čim je puštena aplikacija prije par mjeseci.
- Evelinda
#542 Re: Vakcine - iskustva
Navodno su rekli da u junu stize i Sputnik,pa kome je on prioritet moze sacekati
-
probook
#543 Re: Vakcine - iskustva
Nemojte se puno zaliti vi u Sarajevu, da vidite kako je u Mostaru
Otvorite sajt ZZO HNK nikakve vijesti o vakcinama, kao da korona ne postoji. Cestitaju praznike i obavljaju neke sastanke.
U zadnje vrijeme jedino Dodik sto je poslao nesto vakcina to je to, nikakve informacije za bilo kakve druge vakcine
U zadnje vrijeme jedino Dodik sto je poslao nesto vakcina to je to, nikakve informacije za bilo kakve druge vakcine
- Evelinda
#544 Re: Vakcine - iskustva
Da li ima neko ko je prebolovao u zadnjih 6 mjeseci a da je primio Pfizer?Kako se podnosi,kazu da je prejak za ove koji su vec preboljeli
-
NelsonM
#545 Re: Vakcine - iskustva
Da, nas je nekoliko pokusavalo prijaviti srodnika bezuspjesno iako se radi o starijoj osobi s hronicnim bolestima. Isto se desilo sa dosta roditelja mojih prijatelja (govorimo o ljudima iznad 65g koji su svi cekali svoj red). Onda smo zvali zavod (niko se ne javlja danima) i onda mailovi i opet niko ne odgovara. Onda smo poceli traziti stele da bi uopste bili pozvani ali i dalje bez uspjeha. Toliko o informacionom sistemu zavoda za javno zdravstvo. Ali uvijek je bilo poznato da se u tim drzavnim firmama poput zavoda zaposljavaju najbolji IT strucnjacileech wrote: ↑26/05/2021 14:04 Je li neko imao problem sa aktivacijom srodnika na svoj broj mobitela za prijavu za vakcinaciju? Pokušavam oca registrovati od jutros, stavio sam da je srodnik otac, dobih aktivacijski kod koji sam kopirao u viber aplikaciju ali nemam odgovorra koji sam dobio kad sam se ja registrovao (u toku je provjera vašeg koda....), tj, nema ništa poslije moj poruke kojom sam poslao njegov aktivacijski kod. A ja sam uredno registrovan na taj isti broj čim je puštena aplikacija prije par mjeseci.
-
palermo
- Evelinda
-
palermo
#548 Re: Vakcine - iskustva
- Evelinda
#549 Re: Vakcine - iskustva
Imam visociji malo crp pa ne smijem sada inace bih otisla
- ovajonaj
#550 Re: Vakcine - iskustva
ja sam prije tačno 7 dana primio pfizer jer sam onkoloski pacijent međutim nisam imao nikakve reakcije ...i nisam ranije prebolovao koronu... radio sam test za antitjela prije mjesec dana i imao sam okruglo 0.
možda ih nisu pravilno skladištili pa nema nikakve reakcije... il je meni imunitet nepostojeći pa nema šta ni reagovati...
uglavnom to su za sada moja iskustva..
možda ih nisu pravilno skladištili pa nema nikakve reakcije... il je meni imunitet nepostojeći pa nema šta ni reagovati...
uglavnom to su za sada moja iskustva..