Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
TheCitizen

#526 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Vidio sam da je @Dozer to govorio davno. Sigurno ima i 15 dana. Da se tada odmah uveo totalni karantin danas sigurno ne bi bilo ni ovoliko slucajeva koliko ima i sve bi bilo gotovo za 15 dana. Presporo se reaguje.
mali jomu

#527 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

Razlika izmedju policijskog sata i neredbe od Vlade je u tome sto policijski sat mozes izbjec a naredbu od Vlade nemozes, od naredbe od Vlade nemozes se izvuc, od policije mozes... zajebane su naredbe i snjima nikad nije nikakva zajebancija
CikCikCikPogodi

#528 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by CikCikCikPogodi »

mirsek wrote: 24/03/2020 20:24
tnt-tunja wrote: 24/03/2020 20:17 Ima li pravnika ovdje, ima li upucenih ljudi?

Sta ukoliko dodje do 24h policijskog casa? Da li gradjani imaju neke mehanizme da se bore protiv istog.
Realno gledajuci sve sto je moguce, a sto ce sprijeciti sirenje virusa, treba odrediti. Ali isto tako treba voditi racuna o nekim osnovnim ljudskim potrebama. Ja vjerujem da u 21. stoljecu ti niko ne moze zabraniti 24/7 slobodu kretanja..
To ce jos brze unistiti ekonomiju ako potraje. Ne isplati se.
Jedino da nas sve stave u karantin mjesec dana i poslije toga da ukinu.
Za mjesec dana bi skoro svi zarazeni ili pokazali simptome ili preboljeli koronu tako da bi se stvar stavila pod kontrolu.
Puno ce duze potrajati od mjesec dana.
tnt-tunja

#529 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tnt-tunja »

Ma sad je sigurno kasno da se uvodi "mjera" tog tipa kao preventivna mjera, jedino kao mjera koja bi sanirala stetu.
TheCitizen

#530 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Tacno. Lova ce trebati nakon ovoga i za saniranje tj. vracanje radnih mjesta, a ne sad. Sad gazde treba da pokazu da su prave gazde, poput @coco1 i da pripaze svoje radnike do kad i koliko mogu. Solidarnost u ovom smislu je sad vrlo bitna.
Last edited by TheCitizen on 24/03/2020 21:02, edited 1 time in total.
mali jomu

#531 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

POMOĆ

Džaferović: BiH će biti odobreno 68 miliona eura za zdravstvo i podršku ekonomiji

Image

Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

https://faktor.ba/vijest/dzaferovic-bih ... miji/75896
aldinjo

#532 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

CikCikCikPogodi wrote: 24/03/2020 20:38
mirsek wrote: 24/03/2020 20:24
tnt-tunja wrote: 24/03/2020 20:17 Ima li pravnika ovdje, ima li upucenih ljudi?

Sta ukoliko dodje do 24h policijskog casa? Da li gradjani imaju neke mehanizme da se bore protiv istog.
Realno gledajuci sve sto je moguce, a sto ce sprijeciti sirenje virusa, treba odrediti. Ali isto tako treba voditi racuna o nekim osnovnim ljudskim potrebama. Ja vjerujem da u 21. stoljecu ti niko ne moze zabraniti 24/7 slobodu kretanja..
To ce jos brze unistiti ekonomiju ako potraje. Ne isplati se.
Jedino da nas sve stave u karantin mjesec dana i poslije toga da ukinu.
Za mjesec dana bi skoro svi zarazeni ili pokazali simptome ili preboljeli koronu tako da bi se stvar stavila pod kontrolu.
Puno ce duze potrajati od mjesec dana.
E jesi ti naporan da je to "čudo" jedno!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#533 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

TheCitizen wrote: 24/03/2020 20:24 Dugo nisam u BiH ali vrlo dobro znam kako stvari stoje s privatnim sektorom ali i u drzavnom. I ekonomista sam. Citam po portalima i slusam na TVu kako Novalic poziva na smanjenje plata administraciji za 10%, pa da se to prebaci privatnom odnosno realnom sektoru.

Inicijativa sama po sebi nije losa. Mislim da je u njoj problematicno sto nista nije precizirano u smislu koji je to privatni sektor kojem ce se pomagati. Kako su mnogi vec konstatovali bilo bi suludo gurati privatnike kod kojih radnici rade za minimalne plate a gazde vozaju auta od 200-300 milja maraka, imaju bazene, vile, brodove, vikendice itd.. Svi znamo i da su te gazde vecinom povezane s politikom. Cak su mnoge od tih gazda samo paravan politicarima na vlasti.
Javna je tajna recimo da Novalic ima 10ak svojih firmi registrovanih na rodbinu i prijatelje, i koje se na razne nacine namiruju kroz tendere iz budzeta. I ovako je sa mnogim drugim politicarima u BiH.

Ali ako se pogledaju neke druge stvari onda bi se ova inicijativa trebala odnositi samo na one u amdinistraciji koji imaju plate iznad 2000 KM, a to su ministri, savjetnici, parlamentarci i sl. Obicni cinovnici imaju manje od 1500 i na njihove plate bi 10% bio prilican udar.
Pored ovoga treba pogledati jos neke stvari kao sto su javne nabavke. Godinama to pratim i znam da se godisnje u BiH za javne nabavke potrosi brdo love. Oko 1,5 milijarda u prosjeku godisnje.

Znajuci ovo namece mi se pitanje zasto se za podrsku realnom sektoru ne povuku pare odatle, jer ove godine svakako ce tesko biti ikakvih vise javnih radova i mnogih janvih nabavki za sve institucije?
Ili se to cuva da bi se na kraju ipak prijavilo da je potroseno. A svi znamo gdje ce zavrsiti.
Odlično rečeno :thumbup: na ovo još dodaj radnike na crno, prijavljene na minimalac i imaš poraznu statistiku...
aerodinamika

#534 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aerodinamika »

TheCitizen wrote: 24/03/2020 20:42 Tacno. Lova ce trebati nakon ovoga i za saniranje tj. vracanje radnih mjesta, a ne sad. Sad gazde treba da pokazu da su prave gazde, poput @coco1 i da pripaze svoje radnike do kad i koliko mogu. Solidarnost u ovom smislu je sad vrlo bitna.
treba podrska da bude i obostrana, ako neko ima 2 ili 30 radnika nebitno, svaki radnik moze podrzatoii firmu ranim nacinima, pa financijski ako treba, odricanjem od plate, ili ukoliko bude potrebno doniranjem rada vremna i novca, kasnije ce i on sam nastaviti radit u firmi
Haris.ba

#535 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Javne nabavke i jesu pomoc realnom sektoru. Bruku firmi i zivi od javnih nabavki. Pa sta.mislite gdje se te pare trose? Drugo je pitanje trose li se pare gdje treba i kupuje li drzava sta treba. A korupcija je posebna stvar.

Sustina je da drzava ne trosi pare gdje ne treba, na izmisljene poslove tipa jaran ima firmi prpdaje stolove, kupicemo stolove koji sustinski ne trebaju.
King Theoden

#536 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Imam jedno pitanje za ekonome ili one koji se razumiju.
Ako jedna banka ima kapital od 100 miliona, koliko kredita smije dati svojim mušterijama?
Zeleni12

#537 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

King Theoden wrote: 24/03/2020 21:59 Imam jedno pitanje za ekonome ili one koji se razumiju.
Ako jedna banka ima kapital od 100 miliona, koliko kredita smije dati svojim mušterijama?
Je li ono omjer u tom slucaju 1:10? :-)
King Theoden

#538 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Zeleni12 wrote: 25/03/2020 00:01 Je li ono omjer u tom slucaju 1:10?
Ne znam kako je u bosni. Što se tiče njemačke, normalno je 1:15 s tim da velike banke poput db nemaju ni 5% kapitala.
biglebovski

#539 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

Njemački Profesor dr. Sucharit Bhakdi objašnjava brojeve, te ukazuje na posljedice određenih odluka

https://youtu.be/tTdsGc05SbE
baxus

#540 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by baxus »

shape of despair wrote: 24/03/2020 20:07 Kao 4 porodica gdje oboje rade u privatnom sektoru gdje su sad obje firme prestale sa radom, pitam se šta će biti u narednim danima.
Pored režija i hrane i sl. tu je i kredit. Imamo tog nekog šteka al i to će se istopiti.
Kontam samo o onima ko je živio od plate do plate, ko nema ništa pod jastukom, kako će te porodice preživiti.
Izolacija je tu, vidim da je ljudima već dopizdilo.
Otprilike će ljudi počet izlazit čim otopli, nikog k***c neće boliti za koronom. Imam 2 hahara, poludiše i oni i mi u izolaciji.
Da i kredite stipiraju, i sve žive režije, režije će doći na naplatu prije ili kasnije i to suma sumarum, ali vaja jesti i piti, to se ne može prolongirati.
Evo ja se namirio, evo nije tajna, spisko sam 500KM na hranu (brašna imam samo 10kg), i evo pojedosmo živu kišu.
Kako je onima ko nije imao 500KM, i nema barem još koju hiljadu na kamari???
KAKO VLAST MISLI DA OPSTANEMO???
Brate sad će samo biti važno preživjeti do kraja godine za jako puno ljudi.
I Ostat u pameti.

U Sarajevu ima jako puno ljudi u stanju potrebe, koji preživljavaju inače od sadake, prosjačenja i neki od sitnog kriminala. To je sve Cash business i sada je izvjesno da će do polovine aprila biti ovako sto znaci da će biti bez ikakvih primanja. Ti ljudi neće imat sta da jedu bukvalno za par dana.
Zatim jako puno ljudi već neće primiti martovske plate, a o aprilskim u maju da ne pričam.

Teško ljudima :(
Nivelacija

#541 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nivelacija »

biglebovski wrote: 25/03/2020 01:18 Njemački Profesor dr. Sucharit Bhakdi objašnjava brojeve, te ukazuje na posljedice određenih odluka

https://youtu.be/tTdsGc05SbE
Ovo je logicno i ovdje palamudim vec danima identičan stav ali ljudi isprepadani brojkama umrlih ne vide nista.
MaksprotivMarksa

#542 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

baxus wrote: 25/03/2020 01:23
shape of despair wrote: 24/03/2020 20:07 Kao 4 porodica gdje oboje rade u privatnom sektoru gdje su sad obje firme prestale sa radom, pitam se šta će biti u narednim danima.
Pored režija i hrane i sl. tu je i kredit. Imamo tog nekog šteka al i to će se istopiti.
Kontam samo o onima ko je živio od plate do plate, ko nema ništa pod jastukom, kako će te porodice preživiti.
Izolacija je tu, vidim da je ljudima već dopizdilo.
Otprilike će ljudi počet izlazit čim otopli, nikog k***c neće boliti za koronom. Imam 2 hahara, poludiše i oni i mi u izolaciji.
Da i kredite stipiraju, i sve žive režije, režije će doći na naplatu prije ili kasnije i to suma sumarum, ali vaja jesti i piti, to se ne može prolongirati.
Evo ja se namirio, evo nije tajna, spisko sam 500KM na hranu (brašna imam samo 10kg), i evo pojedosmo živu kišu.
Kako je onima ko nije imao 500KM, i nema barem još koju hiljadu na kamari???
KAKO VLAST MISLI DA OPSTANEMO???
Brate sad će samo biti važno preživjeti do kraja godine za jako puno ljudi.
I Ostat u pameti.

U Sarajevu ima jako puno ljudi u stanju potrebe, koji preživljavaju inače od sadake, prosjačenja i neki od sitnog kriminala. To je sve Cash business i sada je izvjesno da će do polovine aprila biti ovako sto znaci da će biti bez ikakvih primanja. Ti ljudi neće imat sta da jedu bukvalno za par dana.
Zatim jako puno ljudi već neće primiti martovske plate, a o aprilskim u maju da ne pričam.

Teško ljudima :(
Sta kada bih vam rekao da vam moze biti 50 posto bolje, samo jedna ili dvije duge noci, vase rucice i nogice kod Vjecne, zajedno sa rucicama i nogicama tih sitnih kriminalaca, prosjaka, med. sestara, konobara, doktora, cuda bismo napravili, na kredite mozete da zaboravite, javite ako ste zainteresirani ❤ ako niste, piskarajte i dalje, tako ce i hahari mali za koju godinu, bolje im nece biti 😇
Cecilija

#543 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Cecilija »

Moze li mukte pravni savjet ali hitno?

Ponudili nam iz firme neplaćeno odsustvo na lični zahtjev od 1.aprila pa dok se sve hairli ne završi, navodno nas neće odjavljivat s biroa?
Prihvatiti ili ne jer ima buntovnih koji bi pred kadiju s kopijom zakona o radu?
Zeleni12

#544 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

King Theoden wrote: 25/03/2020 00:22
Ne znam kako je u bosni. Što se tiče njemačke, normalno je 1:15 s tim da velike banke poput db nemaju ni 5% kapitala.
Posudjuju novac koji nemaju.
A oni koji koriste kredit ne mogu vratiti novac jer ga nema toliko u opticaju i kad dodje recesija koja se ponavlja svakih nekoliko godina, problemi nastaju.

Ovi tzv. nelegalni lihvari ti na posudjeni novac u roku par mjeseci na kamati, ako kasnis, mogu uzeti sve, visestruko vise vratis nego si posudio.
Dok ove legalne banke, samo cekaju neku recesiju, da te opeljese, jer ti mozes vracati kredit dok radis, ali kad dodje recesija, onda su problemi sa otplatom kredita.
Haris.ba

#545 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Cecilija wrote: 25/03/2020 02:36 Moze li mukte pravni savjet ali hitno?

Ponudili nam iz firme neplaćeno odsustvo na lični zahtjev od 1.aprila pa dok se sve hairli ne završi, navodno nas neće odjavljivat s biroa?
Prihvatiti ili ne jer ima buntovnih koji bi pred kadiju s kopijom zakona o radu?
Misliš neće vas odjavljivati da ste u radnom odnosu, a ne sa biroa?

Ne znam ni ja šta bih uradio, ako imam uslove za naknadu sa biroa, radije bih na biro, barem se mogu nadati naknadi sa biroa za nezaposlenost. A ovako postoji mogućnost da se "vratiš" kasnije lakše ako posao krene.

Suština je da neplaćeno može da bude samo ako radnik to hoće. Ne može ga poslodavac natjerati.
Cecilija

#546 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Cecilija »

Haris.ba wrote: 25/03/2020 07:06

Misliš neće vas odjavljivati da ste u radnom odnosu, a ne sa biroa?

Da, krivo napisah, neće nas slati na biro tj. skidati s platnih lista
The 51st State

#547 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by The 51st State »

Ovo kinesko igranje sa svjetskim zdravljem ipak bi ih moglo skupo kostati, ako sirom svijeta ovakve tuzbe pocnu sjevati pretpostavljam da ce i vlade morati redefinisati svoje odnos sa kinom. Ova u teksasu je neozbiljna ali moze posluziti kao indikator kuda bi se desavanja mogla kretati.
Zeleni12

#548 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

Imas temu na "Pravo > pravni savjet", tamo je neko jos pitao isto pitanje, pa probaj tamo naci neki odgovor ili postaviti dodatno pitanje.
King Theoden

#549 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Zeleni12 wrote: 25/03/2020 07:02
A oni koji koriste kredit ne mogu vratiti novac jer ga nema toliko u opticaju i kad dodje recesija koja se ponavlja svakih nekoliko godina, problemi nastaju.

Ovi tzv. nelegalni lihvari ti na posudjeni novac u roku par mjeseci na kamati, ako kasnis, mogu uzeti sve, visestruko vise vratis nego si posudio.
Dok ove legalne banke, samo cekaju neku recesiju, da te opeljese, jer ti mozes vracati kredit dok radis, ali kad dodje recesija, onda su problemi sa otplatom kredita.
Tu sam laik i zato pitam.
Kontam, možda bi upravo tu moglo biti rješenje za bosansku krizu.
Šta kažu eksperti, da naša marka ne bi otišla u k krasni, potrebna je minimalno stopostotna pokrivenost eurom.
Koliko znam, trenutno je 130%
Dakle, imamo tj centralna banka ima dosta više eura nego maraka.
Dodik je tražio da cb oslobodi 2,5 milijardi.
Stručnjaci kažu da bi taj potez konvertibilnu marku odveo u propast.
Ok, ali šta ako bi se oslobodio isključivo višak eura koje imamo i proslijedio bankama u neki krizni fond?
Recimo 200 ili 300 miliona.
Koliko se kredita može izdati?
Onda napraviš da svako domaćinstvo čija su primanja manja od 3000 km dobije neki kredit čija bi rata bila toliko mala da bi ga otplaćivao 10 ili 20 godina.
Recimo, jedna porodica ima ukupna primanja 2500 km.
Zbog trenutne krize u martu su imali samo 1000 a u aprilu ništa.
Onda im daš kredit u visini od 4000 km i rok otplate 10 godina.
Ostatak love podijeliš kao kredit poslodavcima.
Msm, luda idja, ali i svjetske banke trenutno povlače lude poteze, tako da... :mrgreen:
Marka bi ostala stabilna jer bi i dalje imala 100% pokrivenost eurom, i to je najvažnije.
coco1

#550 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 25/03/2020 10:32
Zeleni12 wrote: 25/03/2020 07:02

Tu sam laik i zato pitam.
Kontam, možda bi upravo tu moglo biti rješenje za bosansku krizu.
Šta kažu eksperti, da naša marka ne bi otišla u k krasni, potrebna je minimalno stopostotna pokrivenost eurom.
Koliko znam, trenutno je 130%
Dakle, imamo tj centralna banka ima dosta više eura nego maraka.
Dodik je tražio da cb oslobodi 2,5 milijardi.
Stručnjaci kažu da bi taj potez konvertibilnu marku odveo u propast.
Ok, ali šta ako bi se oslobodio isključivo višak eura koje imamo i proslijedio bankama u neki krizni fond?
Recimo 200 ili 300 miliona.
Koliko se kredita može izdati?
Onda napraviš da svako domaćinstvo čija su primanja manja od 3000 km dobije neki kredit čija bi rata bila toliko mala da bi ga otplaćivao 10 ili 20 godina.
Recimo, jedna porodica ima ukupna primanja 2500 km.
Zbog trenutne krize u martu su imali samo 1000 a u aprilu ništa.
Onda im daš kredit u visini od 4000 km i rok otplate 10 godina.
Ostatak love podijeliš kao kredit poslodavcima.
Msm, luda idja, ali i svjetske banke trenutno povlače lude poteze, tako da... :mrgreen:
Marka bi ostala stabilna jer bi i dalje imala 100% pokrivenost eurom, i to je najvažnije.
bosanci su vec, uveliko, kreditno zaduzeni. preduslov, i za vracanje postojecih kredita i za nova kreditna zaduzenja, je ocuvanje radnih mjesta.

jucer sam pisao, a i jutros je ista slika, pred biroom stari grad je konstantno po 5 do 10 ljudi.
Locked