Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- oaza85
#526 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Moze li se u naslov dodati.../Slovenca.
Hvala.
Ubi ovo.
Hvala.
Ubi ovo.
- Dozer
- 512MB
- oaza85
#529 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Kejn
#530 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ja imam ad block ukljucen i nije mi blokiran, jer ad block ne blokira FB stranice. Nemam ni facebook. Prije da si vidio video al ne znaš šta da odgovoriš.
- 512MB
#531 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Privremeno kao dijete za vrijeme rata napustio, poslije toga živim na relaciji DACH-More-BL.
- Bloo
- Globalna šefica
#532 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa koji je homeland onda Miloradu i Muji koji su druga generacija svoje manjine u Sloveniji?CPT wrote: ↑20/01/2020 15:51Ne. Nije. To je homeland za Slovence. Nakon nekoliko decenija zivota ovdje vjerovatno bolje znam od tebe? Zbog toga su Slovence (one etnicke) pokupili iz SA kad je poceo rat. Zbog toga jos uvijek imaju slovenski dom u SA, itd, itd. Svi oni drugi su narodi, nisu cak ni manjina.Bloo wrote: ↑20/01/2020 15:44Nema to veze sa being strucnjakom, vec sa zdravim razumom.
Da, homeland je Slovenija. Svim Slovencima (znaci ljudima rodenim u Sloveniji i koji imaju pasos) koji zive negdje drugo i tamo su logicno manjina, Slovenija je HOMELAND. Nije im homeland Zimbabve. Bez obzira da li si Mujo, Milorad ili Janez ili Zsolt - ako si roden u Sloveniji i imas njihovo drzavljanstvo i pasos - Slovenija ti je valjda homeland.
Ime DRZAVNE institucije je Government Office for Slovenians Abroad and Worldwide
ABROAD AND WORLDWIDE
NE Office za Janeze u Argentini iskljucivo
3x put (Argetnina ima posebno znacenje i posebno ulogu, nije random drzava). I taj ured je skoro 100% stvar Argentine. Zasto i kako, duga prica.
Ti znaci tvrdis da je vladina institucija koju si spomenuo jedino i iskljucivo zaduzena za Argentinu?
- CPT
#533 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
hAZNADAR
#534 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Zasto ides u krajnosti zemljace? Nije ovdje u pitanju ni sentimentalnost, ni religioznost, najmanje nabusana religioznost,... u pitanju je pravda i simbol jednog grada, kulturna bastina i simbol postojanaj jednog prognanog naroda bez obzira bio neko vjernik ili ne. Nisam ni ja religiozan i druzim se uglavnom sa Banjalucanima svih dobi koji isto nisu religiozni,.. i nikada nisam od nijednog cuo tako nesto kao od tebe. Jel to sad neka fora ovdje na forumu da si dio probrane raje pa tako pises?512MB wrote: ↑20/01/2020 15:33
Ja sam rođen i odrastao sam pored Ferhadije, i na nju gledam kao na relikt iz prošlosti, kao i na sve druge bogomolje. Nisam religiozan i ne interesuje me taj hokuspokus.
Pa nije manje mi je svejedno nego što je srušena neka obična kuća gdje su ljudi živjeli. Sentimentalno me ne veže ništa za tu zgradu.
- oaza85
#535 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- piupiu
#536 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Može i tako, naravno. A meni je samo dokaz da svi imamo zajedničko porijeklo, samim tim, svi smo mi Bosanci.Bloo wrote: ↑20/01/2020 14:02 zato što naša izvorna i mozda staroslavenska imena su prisvojena od drugih naroda kao njihova, te se vežu isključivo uz određene narode (više ne znam koji izraz da koristim - grupacije mozda?!) i njihovu kulturu, religiju itd...a zelja je da se imenom signalizira pripadnost svojoj grupi, te da se iz imena sazna sto vise podataka o toj osobi (naravno pretpostavi).
- Dozer
- CPT
#538 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Za Mujo je obicno BiH. Za Milorada zavisi (HR, BiH, Srbija, ....)Bloo wrote: ↑20/01/2020 16:00Pa koji je homeland onda Miloradu i Muji koji su druga generacija svoje manjine u Sloveniji?CPT wrote: ↑20/01/2020 15:51Ne. Nije. To je homeland za Slovence. Nakon nekoliko decenija zivota ovdje vjerovatno bolje znam od tebe? Zbog toga su Slovence (one etnicke) pokupili iz SA kad je poceo rat. Zbog toga jos uvijek imaju slovenski dom u SA, itd, itd. Svi oni drugi su narodi, nisu cak ni manjina.Bloo wrote: ↑20/01/2020 15:44Nema to veze sa being strucnjakom, vec sa zdravim razumom.
Da, homeland je Slovenija. Svim Slovencima (znaci ljudima rodenim u Sloveniji i koji imaju pasos) koji zive negdje drugo i tamo su logicno manjina, Slovenija je HOMELAND. Nije im homeland Zimbabve. Bez obzira da li si Mujo, Milorad ili Janez ili Zsolt - ako si roden u Sloveniji i imas njihovo drzavljanstvo i pasos - Slovenija ti je valjda homeland.
Ime DRZAVNE institucije je Government Office for Slovenians Abroad and Worldwide
ABROAD AND WORLDWIDE
NE Office za Janeze u Argentini iskljucivo
3x put (Argetnina ima posebno znacenje i posebno ulogu, nije random drzava). I taj ured je skoro 100% stvar Argentine. Zasto i kako, duga prica.
Ti znaci tvrdis da je vladina institucija koju si spomenuo jedino i iskljucivo zaduzena za Argentinu?
Ako zelis napisi ime insticije + Argentine u Google pa provjeri zasto to nije nije radnom drzava, zasto je se par vlada sa tim ministarstvom, itd, itd...Kao pomoc provjeri koja politicka opcija to vodi.
- Dozer
#539 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Hajd' ne lupetaj vise, ziv bio... 
Znas onu staru - nije majka Muju karala sto se kock'o, nego sto se vadio...
I ti isto tako...lupis glupost, pa kad te ljudi otresu na tvom vlastitom primjeru, onda kreces u hvatanje za nesto sto nema nikakve veze ni sa cim...
Znas onu staru - nije majka Muju karala sto se kock'o, nego sto se vadio...
I ti isto tako...lupis glupost, pa kad te ljudi otresu na tvom vlastitom primjeru, onda kreces u hvatanje za nesto sto nema nikakve veze ni sa cim...
Last edited by Dozer on 20/01/2020 16:07, edited 3 times in total.
- MarlboroGold
#540 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Hahaha kakve su ovo nebuloze. Prekucao lik forum.
- CPT
#541 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ponosni Nacionalni Bosanac sa HR papirima. Jer je tako lakse.
- Bloo
- Globalna šefica
#542 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kako mi homeland moze biti drzava u kojoj se moj pradjed rodio, a djed i nana i roditelji u Sloveniji?
KAKO?
BiH moze u tom slucaju biti zemlja mojih predaka kao fatherland.
Ali moj native land je Slovenija.
Problem je sto domovina ukljucuje i identificiranje i lokaciju. Kod tebe je slucaj da nemas identificiranje sa kulturom i ostalim elementima.
Imas identificiranje sa BiH u kojoj ne zivis desetljecima.
Sto nije problem, naravno.
Najbolje je da se svi vrate otamo odakle su im preci
nadam se da su moji neki Kelti sto su otfurali do Irske...
KAKO?
Problem je sto domovina ukljucuje i identificiranje i lokaciju. Kod tebe je slucaj da nemas identificiranje sa kulturom i ostalim elementima.
Najbolje je da se svi vrate otamo odakle su im preci
- Dozer
#543 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
U cemu je razlika od ponosnog etnickog Bosnjaka sa SLO papirima? 
- Bloo
- Globalna šefica
#544 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Dozer
#545 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Monty Pythons are mila majka za ovog srecu 
Nego, de ti nama jos malo opisi kako se trebaju Slovenci ponasati kada dodju u SLO ambasadu u Argentini
Nego, de ti nama jos malo opisi kako se trebaju Slovenci ponasati kada dodju u SLO ambasadu u Argentini
Last edited by Dozer on 20/01/2020 16:11, edited 1 time in total.
- 512MB
#546 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ja svoje korijene vežem za BiH, za rodni grad BL, Vrbas, itd... nikako za bogomolje, hodze i reliogiozne halabuke. Nitko u mojoj porodici osim Bake u životu nije kročio u jednu dzamiju. Jednostavno smo operisani od tog, i tu ne vidim ništa loše, naprotiv.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 16:01 Zasto ides u krajnosti zemljace? Nije ovdje u pitanju ni sentimentalnost, ni religioznost, najmanje nabusana religioznost,... u pitanju je pravda i simbol jednog grada, kulturna bastina i simbol postojanaj jednog prognanog naroda bez obzira bio neko vjernik ili ne. Nisam ni ja religiozan i druzim se uglavnom sa Banjalucanima svih dobi koji isto nisu religiozni,.. i nikada nisam od nijednog cuo tako nesto kao od tebe. Jel to sad neka fora ovdje na forumu da si dio probrane raje pa tako pises?
![]()
- Dozer
#547 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Vala, ja obisao gomilu dzamija i crkvi sirom svijeta. Sta fali, treba sve vidjeti. Najdojmljilvija dzamija mi je ona Suletova u Istanbulu, ljepsa je od Plave.
A Notre Dame je neprevazidjen sto se tice krstaskih varijanti.
Interesantni su i razni manastiri, tipa onog u Sv. Naumu.
A Notre Dame je neprevazidjen sto se tice krstaskih varijanti.
Interesantni su i razni manastiri, tipa onog u Sv. Naumu.
Last edited by Dozer on 20/01/2020 16:14, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#548 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Isto i kod mene u familiji,... samo sa razlikom sto imamo vise respekta prema tome. Ferhadija je mnogo vise od tek bogomolje i pravi Banjalucani to znaju.512MB wrote: ↑20/01/2020 16:10Ja svoje korijene vežem za BiH, za rodni grad BL, Vrbas, itd... nikako za bogomolje, hodze i reliogiozne halabuke. Nitko u mojoj porodici osim Bake u životu nije kročio u jednu dzamiju. Jednostavno smo operisani od tog, i tu ne vidim ništa loše, naprotiv.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 16:01 Zasto ides u krajnosti zemljace? Nije ovdje u pitanju ni sentimentalnost, ni religioznost, najmanje nabusana religioznost,... u pitanju je pravda i simbol jednog grada, kulturna bastina i simbol postojanaj jednog prognanog naroda bez obzira bio neko vjernik ili ne. Nisam ni ja religiozan i druzim se uglavnom sa Banjalucanima svih dobi koji isto nisu religiozni,.. i nikada nisam od nijednog cuo tako nesto kao od tebe. Jel to sad neka fora ovdje na forumu da si dio probrane raje pa tako pises?
![]()
Neznam ko ti je taj Bake?
- CPT
#549 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Lako... homeland ti je domovina, drzava onih prije tebe...Njihova kultura, njihov jezik, obicaji, ... Imas samo jednu. Na domovinu te ne veze komad papira. Danas ti domovina X, sutra y, a za godinu dana Y. Sutra se preselim medju Japance i eto domovina mi Japan. How yes no. I zaista nema potrebe da se upustas u licne diskvalifikacije jer nema problema kod mene jer tako misli 99,99% Bosnjaka ovdja a i drzava.Bloo wrote: ↑20/01/2020 16:08 Kako mi homeland moze biti drzava u kojoj se moj pradjed rodio, a djed i nana i roditelji u Sloveniji?
KAKO?
Najbolje je da se svi vrate otamo odakle su im precinadam se da su moji neki Kelti sto su otfurali do Irske...
Nikog ovdje ne vjeruje da mozes zbog jodlanja postati Slovenac i niko to i ne pokusava.
- CPT
#550 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Rece onaj koji tvrdi da nacionalnost nema veze sa papirima. Za razliku od nekih koji tvrde da ima osim ako imas "dobar razlog" ili je tako lakse
Last edited by CPT on 20/01/2020 16:17, edited 1 time in total.