Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Styling

#526 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

TheGodfather001 wrote:
Styling wrote:
Ali ovdje niko nema monopol na taksi usluge. Postoji najmanje 7-8 taksi udruzenja samo u Sarajevu. Sarajevotaksi ima ozbiljnu konkurenciju. Kome se ne svidja Sarajevotaksi neka koristi bilo koju drugu firmu. Crveni je profesionalan, a ni ovi drugi nisu losi. Pa bujrum. Mozes i ti sutra osnovati taksi kompaniju i ukljuciti se u trziste. ali smao po zakonu. Nego bi ovdje ljudi preko Ubera da prstom ne mrdaju za biznis nego da im neko drugi namjesta poslove a njihov oje samo da vozikaju. Od osam do pet u firmi a po noci malo sa strane polulegalno za Uber. Pitanje je koliko su kvalitetni vozaci jer niko od njih ne prolazi nikakav test.
Pa kad je sve tako ružičasto u kantonalnom taksi prijevozu, šta fali da se pridruži i legitimni i legalni Uber toj "zajednici" taksi prijevoznika??
A ko od drugih vozača prolazi "nekakav test"? PTSPovaca, osuđenika, narkomana, alkoholičara, neurotika, psihopata najviše za volanima svih taksi prijevoznika u KS, pa svi legalno i redovno vrše produženje vozačkih dozvola i upravljaju vozilima i prevoze putnike...
Za Sarajevotaksi znam da moras imati polozeno za VK vozaca, to Uberocima ne treba, za prosuzenje licence i odobrenja za obavljanje taksi prevoza moraju donijeti potvrdu iz poreske da nista ne duguju, to Uberovicma ne treba, vozila moraju dva puta godisnje na tehnicki, Uberovcima to ne treba, itd, itd. Moze naravno i Uber, ali po zakonima koji trenutno regulisu ovu oblast u kantonima.
seoBIH

#527 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Jesu li to isti oni profi vozaci sa zeljeznicke i aerodroma? :)

Nikada ali NIKADA ti klošari ne bi mogli raditi za Uber. Možda bi mogli vožnju ili dvije, ali na prvi negativan dojam ispada iz igre!

Evo ja sada prijavim vozača sarajevo taksija. Šta će se desiti? Eto zašto želimo Uber. Za moj novac ti ćeš biti moj vozač, a ja tvoj putnik. Svi zadovoljni.
Styling

#528 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

seoBIH wrote:Jesu li to isti oni profi vozaci sa zeljeznicke i aerodroma? :)

Nikada ali NIKADA ti klošari ne bi mogli raditi za Uber. Možda bi mogli vožnju ili dvije, ali na prvi negativan dojam ispada iz igre!

Evo ja sada prijavim vozača sarajevo taksija. Šta će se desiti? Eto zašto želimo Uber. Za moj novac ti ćeš biti moj vozač, a ja tvoj putnik. Svi zadovoljni.
Taksisti Sarajevotaksija su samostalni obrtnici i vozaci koji upravljaju sami sobom tako da ih je tesko i sankcionisati jer je Sarajevotaksi samo udruzenje a ne i firma. Ali bilo je nedavno dvojica sa aerodroma su premjesteni na losije standove zbog odnosa prema putnicima koji su se zalili udruzenju.
drug_profi

#529 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

E to je problem. Sto su privatnici i sto im niko ne moze uzeti licencu. On moze biti kakav god hoce, ali ce uvijek moci raditi pod legalnom firmom.
Crveni, zuti, holand, paja, samir... svi ce bar na neki nacin sankcionisati vozaca na kojeg se ljudi zale.
Uber vozac jednostavno svaki dan prolazi ocjenu trzista. Nema prostora i vremena da mu auto bude prljav ili neuredan, da on sam bude takav, ili da mu starost vozila izaziva opravdanu sumnju u ispravnost.
Plus sto placa VISE poreza.
seoBIH

#530 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Pa i Uber vozači su samostalni :) Nije to opravdanje...

Neka taksisti kopiraju koncept Ubera i nece trebati Uber. U čemu je problem? Moderne telefone svi imaju, evo za 17KM dobiješ 80GB interneta, pa ni to nije problem više, 4G signal na svakom koraku.

Neće, jer im ne odgovara, ne žele da rade bilo šta novo, ali žele da rade samo oni.
Pandakonda

#531 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Pandakonda »

Styling wrote:
drug_profi wrote:Treba.
I sve sto si nabrojao nije nikakav argument protiv.
A ko ce i kako kontrolisait njihove prihode? I kome putnik da se obrati u slucaju neugodnosti ili fizickog napada ako taj vozac nije nigdje registrovan i kao takav nema dozvolu da se bavi transportom putnika, kao sto je vec bilo veliki broj slucajeva u inostranstvu.
Zašto bi iko kontrolisao njihove prihode ? Neka ljudi zarađuju, ja dobijam uslugu, oni pare i to je to. Putnik na kraju vožnje ostavlja svoj review i ako ih ima negativnih odma se skida sa Uber liste
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#532 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Pandakonda wrote:
Styling wrote:
drug_profi wrote:Treba.
I sve sto si nabrojao nije nikakav argument protiv.
A ko ce i kako kontrolisait njihove prihode? I kome putnik da se obrati u slucaju neugodnosti ili fizickog napada ako taj vozac nije nigdje registrovan i kao takav nema dozvolu da se bavi transportom putnika, kao sto je vec bilo veliki broj slucajeva u inostranstvu.
Zašto bi iko kontrolisao njihove prihode ? Neka ljudi zarađuju, ja dobijam uslugu, oni pare i to je to. Putnik na kraju vožnje ostavlja svoj review i ako ih ima negativnih odma se skida sa Uber liste
Porez, promet, dobit, doprinosi, prijava radnika nista to. Review ces ti ostaviti online
wewa

#533 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

javna infrastruktura, okolis nas zajednicki, a lova u privatni dzep. usluga po volji balkanca :thumbup:
wewa

#534 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ana/334692
KS / Nesuglasice resornog ministarstva i Grada Sarajeva: Posljedice regulacionog plana
25. 04. 2019. u 12:22:00 Benjamin Redžić
Nakon što je Gradsko vijeće Sarajeva na jučerašnjoj sjednici usvojilo izmjene regulacionog plana Kvadrant B na Marijin Dvoru, uslijedile su brojne reakcije.

Izmjenama regulacionog plana je namjeravano produženje saobraćajnice odnosno šetnice Vilsonovog šetališta do Skenderije. Osim toga, predviđena je izgradnja objekata visine od 26 do 34 metra uz samo šetalište čija bi širina trebala biti 12 metara.

U pojedinim dijelovima Marijinog Dvora bi bili građeni i objekti visine do 30 spratova ili jednakte visine kao Sarajevo City Center.

Odluku o izmjeni regulacionog plana je sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka nazvao historijskom tvrdeći da će to biti jedan od najatraktivnijih dijelova grada.

Skaka potvrdio: Proširuje se Vilsonovo šetalište do Skenderije

Ali, nisu svi sretni zbog ovog projekta.

Danas je reagovalo Ministarstvo urbanističkog planiranja Kantona Sarajevo zabrinuto zbog mogućnosti da novoizgrađeni objekti u tom dijelu grada dodatno onemoguće strujanje zraka, čime bi se zrak još više onečistio.

Resorni ministar Damir Filipović je već razgovarao s direktorom kantonalnog Zavoda za planiranje Hamdijom Efendićem zahtjevajući od njega da objasni na koji način je pristupljeno izradi regulacionog plana.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, prilikom planiranja izgradnje nije uopšte uzet u obzir uticaj na kvalitet zraka.

Burna rasprava o EYOF-u na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva

Iz ministarstva tvrde da na Marijin Dvoru postoje strujanja zraka koja doprinose njegovoj čistoći, te da bi se ostvarivanjem ovog regulacionog plana to spriječilo.

"Situacija postaje složenija jer se na predmetnom području Sarajevska kotlina sužava, a istovremeno se na ovoj lokaciji sastavljaju dva koridora kojima pristiže svježi zrak niz Miljacku i Koševski potok, što dodatno doprinosi osjetljivosti na gradnju visokih objekata", objasnili su iz Ministarstva prostornog planiranja Kantona Sarajevo.

Zato, navode da će svi aspekti plana biti preispitani i da će biti pozvani predstavnici Grada Sarajeva i Gradskog vijeća kako bi im se ukazalo da ovaj regulacioni plan može dodatno narušiti zdravlje građana.

Iz Udruženja Eko Akcija su također upozorili na štetnost plana tvrdeći da će se od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine
tražiti da ukine status nacionalnog spomenika starim zgradama i staroj Električnoj centrali u cilju da budu pretvorene u profitabilne objekte.
sahara1428

#535 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

:izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih:
drug_profi

#536 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

wewa wrote:javna infrastruktura, okolis nas zajednicki, a lova u privatni dzep. usluga po volji balkanca :thumbup:
Pa to imamo sada. Tezimo boljem. Pravednijem.
Pandakonda

#537 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Pandakonda »

izvrsni direktor wrote: Porez, promet, dobit, doprinosi, prijava radnika nista to. Review ces ti ostaviti online
Svaka osoba koja radi preko Ubera radi na svoj "rizik" (morat će privatno zdravstvo, penziono itd.) ili ako neće nikako ima pravo i na to. Review se ostavlja online ali je svaki vozac povezan sa kreditnom karticom i svaki vozac ima svoj profil tako da te ne može random osoba voziti
Styling

#538 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

drug_profi wrote:E to je problem. Sto su privatnici i sto im niko ne moze uzeti licencu. On moze biti kakav god hoce, ali ce uvijek moci raditi pod legalnom firmom.
Crveni, zuti, holand, paja, samir... svi ce bar na neki nacin sankcionisati vozaca na kojeg se ljudi zale.
Uber vozac jednostavno svaki dan prolazi ocjenu trzista. Nema prostora i vremena da mu auto bude prljav ili neuredan, da on sam bude takav, ili da mu starost vozila izaziva opravdanu sumnju u ispravnost.
Pa ne mozes im uzeti licencu jer je ona njihovo privatno vlasnistvo. Imaju registrovan obrt. To ti je isto kao kad ti se ne svidja hljeb u pekari u komsiluku pa ti odes u drugu pekaru i tamo kupujes. Ne mozes traziti da zbog loseg hljeba covjeku neko zatvori radnju. Nemas na to pravo.Tako i sa taksijem. Ne svidja ti se Sarjevotaksi, uzmes Crvni, Zuti, Holland...
wewa

#539 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

drug_profi wrote:
wewa wrote:javna infrastruktura, okolis nas zajednicki, a lova u privatni dzep. usluga po volji balkanca :thumbup:
sarkazam je bio, druze profi.
drug_profi

#540 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

wewa wrote:
drug_profi wrote:
sarkazam je bio, druze profi.
Senzori mi malo zaprljani.
drug_profi

#541 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Styling wrote:
drug_profi wrote:E to je problem. Sto su privatnici i sto im niko ne moze uzeti licencu. On moze biti kakav god hoce, ali ce uvijek moci raditi pod legalnom firmom.
Pa ne mozes im uzeti licencu jer je ona njihovo privatno vlasnistvo. Imaju registrovan obrt. To ti je isto kao kad ti se ne svidja hljeb u pekari u komsiluku pa ti odes u drugu pekaru i tamo kupujes. Ne mozes traziti da zbog loseg hljeba covjeku neko zatvori radnju. Nemas na to pravo.Tako i sa taksijem. Ne svidja ti se Sarjevotaksi, uzmes Crvni, Zuti, Holland...
Đe je ba isto? Pekara možeš otvoriti koliko hoćeš. Samo nađi prostor i registruj firmu. I ako ti ne ide, ili ti pecivo ne valja, prljavo ti, ti izgledas ko uhljup, propadaš i ti i ulaganje.
Taksista nikad neće propasti dok god mu vazi licenca. Lakse je zubaru ili ljekaru izgubiti licencu ili biznis nego taksisti. Ja ne znam ko normalan moze prihvatiti da neko ima pravo da zaradjuje pare od javne usluge, gdje ne moze porpasti nikako, i da mu jos drzava garantuje da nece imati konkurenciju.
Gdje se taj model slobodnog trzista proucava?
TheGodfather001

#542 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by TheGodfather001 »

Styling wrote:
Za Sarajevotaksi znam da moras imati polozeno za VK vozaca, to Uberocima ne treba, za prosuzenje licence i odobrenja za obavljanje taksi prevoza moraju donijeti potvrdu iz poreske da nista ne duguju, to Uberovicma ne treba, vozila moraju dva puta godisnje na tehnicki, Uberovcima to ne treba, itd, itd. Moze naravno i Uber, ali po zakonima koji trenutno regulisu ovu oblast u kantonima.
Možda ne pratim najbolje, ali govoriš o različitim stvarima od testova koje treba proći svaki profesionalni vozač. Ne znam kakve veze ima tehnički i potvrda od porezne sa psihofizičkim ispitivanjem ličnosti vozača? Pa ne može ni u Uber doći sa traktorom i prevoziti putnike. Pokušaj naći online pristupnicu Uberu, više papirologije i vremena treba od pribavljanja vize za UK, a uz to si pod stalnim monitoringom pr.lica i korisnika usluga.
seoBIH

#543 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Styling wrote: Pa ne mozes im uzeti licencu jer je ona njihovo privatno vlasnistvo. Imaju registrovan obrt. To ti je isto kao kad ti se ne svidja hljeb u pekari u komsiluku pa ti odes u drugu pekaru i tamo kupujes. Ne mozes traziti da zbog loseg hljeba covjeku neko zatvori radnju. Nemas na to pravo.Tako i sa taksijem.
Jest, ali ja mogu otvoriti pekaru vrlo jednostavno. Za licencu mi treba koliko, 2 licence po koliko novca? Gdje da odem i da izvadim licencu?
Ne svidja ti se Sarjevotaksi, uzmes Crvni, Zuti, Holland...[
Ili Uber? :)
wewa

#544 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... evu/334703
Sarajevo / Vlada FBiH podržala višemilionski kredit za poboljšanje javnog prevoza
25. 04. 2019. u 13:02:00 Radiosarajevo.ba
Na danas održanoj sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 35 miliona eura finansira unaprijeđenje javnog prevoza u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Federalne Vlade, krajnji dužnik će biti Kanton Sarajevo.

Ovim kreditnim zaduženjem će biti finansirana rekonstrukcija tramvajske pruge s 20 milona eura i obnova voznog parka s 15 miliona eura.
sve se moze kad ima volje :thumbup:
Styling

#545 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

drug_profi wrote:
Styling wrote:
Đe je ba isto? Pekara možeš otvoriti koliko hoćeš. Samo nađi prostor i registruj firmu. I ako ti ne ide, ili ti pecivo ne valja, prljavo ti, ti izgledas ko uhljup, propadaš i ti i ulaganje.
Taksista nikad neće propasti dok god mu vazi licenca. Lakse je zubaru ili ljekaru izgubiti licencu ili biznis nego taksisti. Ja ne znam ko normalan moze prihvatiti da neko ima pravo da zaradjuje pare od javne usluge, gdje ne moze porpasti nikako, i da mu jos drzava garantuje da nece imati konkurenciju.
Gdje se taj model slobodnog trzista proucava?
Ja u klin, ti u plocu. Mislim da nema potrebe da vise ponavljam. Konkurencija na trzistu taksi prevoza vec postoji. Imas najmanje 6-7 firmi u udruzenja koji obavljaju taksi prevoz u Sarajevu. Niko ne garantuje da neces imati konkurenciju. Svako ko prijavi firmu za taksi prevoz a ispunjava zakonske uslove, dobro je dosao. S tim sto se moraju ispostovati evropske norme o broju taksi vozila na broj stanovnika jednog grada.

I tu bih zavrsila ovu pricu.
seoBIH

#546 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Hajde da završimo priču sa tvojim odgovorom, kako da ja postanem samostalni taksita? Gdje da kupim licencu, koliko mi novca treba?

Za pekara ti mogu reci, papirologije, živaca i sve se može srediti za 10tak dana. Napiši mi za taksistu?

Još jedno pitanje za tebe, zašto u Sarajevu na 1.000 ljudi ide optrilike 1.5 vozilo, dok recimo u u Švedskoj to je 7.5, Irskoj 6, ili Italiji 5 vozača na 1.000 stanovnika?
Last edited by seoBIH on 25/04/2019 14:42, edited 1 time in total.
Styling

#547 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

seoBIH wrote:Hajde da završimo priču sa tvojim odgovorom, kako da ja postanem samostalni taksita? Gdje da kupim licencu, koliko mi novca treba?

Za pekara ti mogu reci, papirologije, živaca i sve se može srediti za 10tak dana. Napiši mi za taksistu?
U jednom od mojih ranijih postova na ovu temu mozes naci odgovor, kako?, sta? i koliko? Za ovo koliko? nije krivo taksi udruzenje nego LS koji je donio takav zakon. Kupovina licence je kupovina obrta. Taksista koji vise tim nece da se bavi prodaje ti svoj obrt. Zato toliko kosta.
seoBIH

#548 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

To se zove monopol :) Nema potrebe da razvodnjavamo više temu, nisi u pravu, ni ti ni taksiste.

Uber će doći. Za godinu, dvije, ili pet nebitno. Ukoliko naši taksisti ne postanu "Uber", pojest će ih konkurencija. Ko im brani da budu "Uber"? Njihov lopovluk :bih:
VladaFBiH

#549 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

seoBIH wrote:Hajde da završimo priču sa tvojim odgovorom, kako da ja postanem samostalni taksita? Gdje da kupim licencu, koliko mi novca treba?

Još jedno pitanje za tebe, zašto u Sarajevu na 1.000 ljudi ide optrilike 1.5 vozilo, dok recimo u u Švedskoj to je 7.5, Irskoj 6, ili Italiji 5 vozača na 1.000 stanovnika?
1. Kupiš licencu od taksiste za 35-40k KM (za sada ti trebaju dvije jer rade na smanjenju broja taksista)
2. Sarajevo ima 280k stanovnika i 735 registrovanih taksi licenci kod fizičkih lica + 128 licenci na firme (do prije par godina bilo ih je preko 1.100) što je oko 3 vozila na 1.000 stanovnika. A ovo su vlasnici licenci imenom i prezimenom odnosno naziv firme nosioca licence: https://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/ ... zelist.php
seoBIH

#550 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Kupim licencu od taksiste? Zar to nije monopol? Prema tome treba ograničti i broj pekara i licence prodavati i za pekare koje će pekari između sebe prodavati?

Fino Uber, pa neka taksira onaj kome se isplati.
Locked