(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
radostan dan

#526 Re: PLAN Z-4

Post by radostan dan »

Admir_1984 wrote:Koje godine je tacno ovaj plan bio ponudjen :?
Proljeće 1994. ja mislim...
radostan dan

#527 Re: PLAN Z-4

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 18:55, edited 1 time in total.
Nele9

#528 Re: PLAN Z-4

Post by Nele9 »

osa wrote:
cyprus wrote:
osa wrote:hrvatska nikad ne bi prihvatila plan z4, ali to što ga srbi odbiše nije bilo loše, dalo je dodatni legitimitet vojnoj operaciji, iako, do nje bi došlo, bez obzira šta da su srbi odlučili, planovi za oluju su bili gotovi u jesen 1994.
Ma i meni ovo izgleda nevjerovatno da bi se Hrvatska pomirila s tim... a činjenica da je i rukovodstvo tamošnjih Srba odbilo i ovako nešto, dala je Hrvatskoj puno pravo da lansira Oluju...

E sad, drugo je pitanje da li je Oluja morala rezultovat tolikim egzodusom Srba, tj. u kojoj je mjeri to izbjeglištvo bilo samovoljno...
realno nije, ali po mojoj procjeni to je za hrvatsku na političkom planu bilo dobro, dalo joj je toliko potrebnu političku stabilnost, koja je bila potrebna za reintegraciju podunavlja. tu reintegraciju mnogi cijene u principu najboljom "bitkom" u hrvatskom domovinskom ratu, poznato je da je najbolja bitka ona koju dobiješ a ne moraš je voditi. čitao sam memoare hrvoja šarinića u kojima on opisuje sve svoje sastanke sa miloševićem, na jednom od zadnjih, milošević je za istočnu slavoniju tražio, 10 godišnje zamrzavanje stanja i nakon toga referendum ljudi koji su živjeli u tom kraju, o tome u kojoj državi žele živjeti ( u tome su ga debelo podržavali englezi i carl bildt), na to mu je šarinić odgovorio da to ne dolazi u obzir, nego potpuna reintegracija sa garantiranim manjinskim pravima. milošević je pokušao prijetiti kako u tom kraju živi cca 200 000 ljudi, domicilnih i doseljenih iz ostalih krajina, koji su dosta milinantni i koji ne ž,ele priznati hrvatsku vlast, te da će im u slučaju sukoba i on morati pomoći zbog pritiska javnosti u srbiji. na to mu je šarinić odgovorio "predsjedniče, onda morate znati jednu stvar, ovog puta rat se neće voditi samo na teritoriju hrvatske". tu je sastanak završio, a podunavlje je rješeno na način na koji je to htjela hrvatska.
Hrvatska se u svakom slučaju riješila belaja i ima efektivnu kontrolu nad cijelim svojim teritorijem.
nosara

#529 Re: PLAN Z-4

Post by nosara »

PREMA BiH je bilo apetita i s hrvatske i sa srpske strane, a suglasan s podjelom te države za vrijeme rata bio je i bosanski predsjednik Alija Izetbegović, kaže za sarajevski "Dnevni avaz" bivši najbliži čovjek Franje Tuđmana, Hrvoje Šarinić.

"Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali osobno, u četiri oka, i na kojima je govoreno o podjeli BiH. Njihovih susreta bilo je, međutim, više, na marginama nekih međunarodnih konferencija, tokom kojih bi oni uzeli jednu sobu i sjedili i pričali. BiH je bila lajt motiv, da se tako izrazim. Razrješenje balkanske situacije bilo je nemoguće bez razrješenja statusa BiH. U tom kontekstu govoreno je i o podjeli BiH", kaže Šarinić Dnevnom avazu.

Dva sastanka na kojima su Tuđman i Milošević o podjeli BiH razgovarali osobno su sastanak u Karađorđevu i sastanak u Tikvešu. "Sastanak u Karađorđevu bio je uvertira" za sastanak u Tikvešu, koji je uslijedio nekih mjesec dana kasnije.

"Milošević je pokušao Tuđmana navući papirićima kako muslimani hoće cijelu Bosnu, kako su poboli zeleni bajrak na Romaniju, kako svima prijeti opasnost od tog radikalizma... Tuđman ga je slušao, ali nije nešto posebno reagirao na to. Kasnije mi je samo rekao - komentirajući taj papir koji su srpske specijalne službe fabricirale – 'ima nešto u ovome'.", kaže Šarinić, inače jedan od glavnih izvora na koji se pozivaju ljudi koji daju tezu o dogovorenom ratu.

No, Šarinić tvrdi da je za podjelu BiH bio i Alija Izetbegović, s kojim su se Šarinić i Tuđman susreli 1993. u Ženevi. "U jednom momentu Alija kaže - uzmite vi Hercegovinu sebi, mi protiv toga ne bismo imali ništa. BiH bi bila manja, ali bi imala svoje međunarodne granice, a mi bismo bili mnogo sigurniji. Tuđman mu je na to odgovorio - sada smo za cjelovitu BiH, šta će biti u budućnosti, vidjet ćemo! Želim vam, dakle, reći da tada ntiko nije bio za cjelovitu BiH, pa čak ni Alija!", kaže Šarinić. Na tom sastanku bio je prisutan i Haris Silajdžić, ali on je šutio.

Glavni razlog sprečavanja podjele Bosne bilo je po Šariniću uplitanje međunarodne zajednice, koja je smatrala "da bi takvo nešto dovelo do otvaranja Pandorine kutije".

"Svi su htjeli podjelu BiH, uključujući i Tuđmana. Neki su bili tu suptilniji, a neki brutalniji. Tuđman je smatrao da nije bilo Drugog svjetskog rata, postojala bi banovina Hrvatska, s velikim dijelom BiH u njoj", završava Šarinić svoje izlaganje.
- Vi ste bili jedan od prvih koji je tvrdio da je postojao dogovor o podjeli Bosne i Hercegovine između Tuđmana i Miloševića. Da li znate kako je uopće došlo do sastanka u Karađorđevu i ko je bio inicijator?

MESIĆ: Ja.

- Kako vi?

"To je često ponavljao i Mate Boban. On je govorio: 'Mi sa Srbima više nemamo neriješenih pitanja. Srbi su nama bili trenutni neprijatelj, a balije', tako je on nazivao Muslimane, 'su stalni'"

MESIĆ: Krajem 1990. godine dolazi do ekscesnih situacija. Mi u Hrvatskoj smo imali podatke da se srpska sela naoružavaju, da iz vojarni JNA dobivaju kvalitetno oružje, i ja sam u razgovoru sa Borom Jovićem rekao: "Slušaj, Boro, ovdje se radi o politici koja može imati katastrofalne posljedice. Vi naoružavate Srbe, a Srbi, ako krenu u masovnu pobunu, mogu biti samo gubitnici". On je rekao da oni ne naoružavaju Srbe i da oni nemaju ništa sa Srbima u Hrvatskoj. Mi smo taj razgovor nekoliko puta započinjali, ali sa istim rezultatom. Kada su početkom 1991. godine k njemu počeli da dolaze predstavnici Srba iz Knina, posebno onaj poznati Milan Babić, koji nije priznavao nikakve hrvatske institucije, ja sam rekao Bori: "Vi svoje sunarodnjake u Hrvatskoj tjerate u suicid. Jer, ako se 10 posto stanovništva sukobi sa ostatkom od 90 posto, to može biti samo na štetu Srba. Oni će izgubiti sve, izgubit će imovinu, izgubit će živote." Bora Jović mi je rekao: "Srbi u Hrvatskoj su vaši građani, radite s njima šta god hoćete. Ako hoćete, nabijte ih na kolac." Njima su Srbi u Hrvatskoj ustvari trebali kao inicijalno paljenje da se rat prebaci u BiH. To je bio unaprijed smišljen plan kojeg sam ja kasnije dešifrirao. Ja sam tada Bori Joviću rekao da trebamo sjesti za stol da izbjegnemo rat, da vidimo koji su problemi Srba u Hrvatskoj i da ih rješavamo kroz institucije. Pitao sam ga sasvim konkretno: "Jesi li ti za to da Tuđman i ja i Milošević i ti sjednemo za stol, da iznesemo sve te probleme i da vidimo o čemu se radi, ne treba se hvatati oružja." On je rekao da se slaže, ali da mora pitati Miloševića. Nazvao je Miloševića i on mu je nakon sat-dva javio da se slaže i još je dodao da je spreman sjesti s nama za stol bilo gdje - u zemlji ili inostranstvu.

Ja sam avionom otišao u Zagreb i rekao Tuđmanu: "Slušaj, Franjo, ona dva fakina žele sjesti s nama za stol, jesi li i ti za to da se sastanemo i da izbjegnemo rat?" Tuđman je rekao: "Uredu, slažem se da se sastanemo bilo gdje - u zemlji ili inozemstvu. Tako im odgovori, a datum ćemo dogovoriti." I ja sam se vratio natrag u Beograd. Pred kraj trećeg mjeseca, kad se ovdje sastao hrvatski vrh i ja s njima, Tuđman nam je rekao da se dogovorio sa Miloševićem da se nasamo nađu u Karađorđevu. Drugim rječima je rekao: Želim u četiri oka saznati šta oni žele. Tuđman je ispustio mene, moju prisutnost nije trebao, a Milošević je ispustio Boru Jovića. I njih dvojica su se našli u Karađorđevu 26. marta.

Mi smo ga čekali da se vrati u tadašnjoj službenoj rezidenciji predsjednika Republike, u Visokoj u Zagrebu, bilo je dosta prisutnih, znam da je bio i Joža Manolić i hrvatski politički vrh. Tuđman se vratio, bio je sav ozaren, crven u licu, on nije znao glumiti, i sa vrata je rekao: "Evo šta Tuđman radi: Tuđman gradi Hrvatsku za tisuću godina. Hrvoje, daj karte." Hrvoje Šarinić je izvadio karte. Tuđman je rekao: "Dogovorio sam se sa Miloševićem: Hrvatska je dobila banovinsku Hrvatsku. Milošević mi je rekao i ovo: uzmi ti, Franjo, i Cazin, Kladušu i Bihać, to je takozvana turska Hrvatska, to meni ne treba." Time je taj sastanak praktično bio završen. Ja sam jedini postavio pitanje: "Kako je moguće mijenjati granice bez rata?", jer je Tuđman napomenuo kako će se sve to ostvariti bez ispaljenog metka. On mi je rekao: "Slušaj, Stipe, ti ne znaš povijesne silnice, ovdje se radi o dogovoru, a ono što se Srbija i Hrvatska dogovore, to će drugi poštivati." Ja sam rekao: "Možda ne znam povijesne silnice, ali imam logiku." I tako se taj naš razgovor završio i nakon toga naša suradnja je sve više i više jenjavala.

- Da li ste Vi ikad detaljno pregledali te karte podjele Bosne?

MESIĆ: Kad je Hrvoje Šarinić stavio karte na stol, tu su bili pokazani samo prostori koji će pripasti Hrvatskoj. Kasnije su bile formirane komisije koje su se sastajale. U tijeku najžešćeg rata, Smilja Avramov je dolazila u Zagreb crtati karte. Šarinić je odlazio u Beograd. Ne znam tko je sve s kim kontaktirao. Razgovori su, pretpostavljam, bili i drugdje, ne samo u Zagrebu i Beogradu. I te karte nisu bile nepoznanica.
osa

#530 Re: PLAN Z-4

Post by osa »

karanana wrote:ja mislim nekad na prelazu 94/95, nisam siguran.

nije mi jasno kako su srbi bili toliko glupi i kako je moguce da nisu imali insajderske informacije da je tudjman ovaj plan prihvatio samo reda radi i da bi se povukao iz njega da su ga i srbi prihvatili. ovo je bilo kao igra shaha gdje se uvijek treba gledati potez unaprijed.
ma zato i kontam da je sve nastimano i dogovoreno jer bi za ovaj plan cak i neki nepismeni chedomir iz neke selendre kod benkovca mogao da uvidi da je ovo prihvacanje takvog plana bio samo tudjmanov blef.
tuđman nikad nije prihvatio taj plan, a nije ga ni imao namjeru prihvatiti...
karanana

#531 Re: PLAN Z-4

Post by karanana »

osa wrote:

nije mi jasno kako su srbi bili toliko glupi i kako je moguce da nisu imali insajderske informacije da je tudjman ovaj plan prihvatio samo reda radi i da bi se povukao iz njega da su ga i srbi prihvatili. ovo je bilo kao igra shaha gdje se uvijek treba gledati potez unaprijed.
ma zato i kontam da je sve nastimano i dogovoreno jer bi za ovaj plan cak i neki nepismeni chedomir iz neke selendre kod benkovca mogao da uvidi da je ovo prihvacanje takvog plana bio samo tudjmanov blef.
ali to nije javno rekao, nego je pustio rijec u javnost da je taj plan prihvatljiv kako bi prebacio potez na srbe.
Fratris

#532 Re: PLAN Z-4

Post by Fratris »

Meni nije jasno kako je nakon Bljeska iko od Srba mogao vjerovati da neće sve otići u vražju mater. Od lakoće s kojom je novo-opremljena HV pošamarala par jedinica oko Okučana do izostanka bilo kakve pomoći kako od Srbije tako i od VRS.

Najgore je što se pripreme za Oluju nisu ni najmanje krile. Ja sam živio u Zagrebu u to vrijeme i dobro se sjećam jula '95. Moja škola je služila kao regrutni centar, kao i mnoge druge u kvartu. Bilo je toliko očito da se sprema nešto veliko.
karanana

#533 Re: PLAN Z-4

Post by karanana »

naravno da su znali srbi sta dolazi. nisu morali znati za pripreme po zagrebu i opstu mobilizaciju. cak ni bljesak nije morao biti opomena. vec od 94. se okruzuje knin ofanzivama u bosni, tamo oko livna, kupresa i zauzimanjem grahova i okolnih planina. i mene malo cudi da bosanski srbi nisu ni sekunde pomogli posebno oko bljeska a mogli su i oko oluje, sto nas vraca na teoriju da je sve bilo namjesteno i dogovoreno te 95.
osa

#534 Re: PLAN Z-4

Post by osa »

karanana wrote:
osa wrote:

ali to nije javno rekao, nego je pustio rijec u javnost da je taj plan prihvatljiv kako bi prebacio potez na srbe.
netočno, u svim kontaktima s predlagačima on je taj plan ocijenio neprihvatljivim, dapače, neozbiljnim, ali predlagači su pokušali privoljeti srbe na taj plan, da bi se hrvatsku moglo ocijeniti kao nekog tko je protiv mirovnih planova, sve i jedan plan u koji su bili upetljani englezi i rusi , bio je u osnovi protuhrvatski i prosrpski...
osa

#535 Re: PLAN Z-4

Post by osa »

karanana wrote:naravno da su znali srbi sta dolazi. nisu morali znati za pripreme po zagrebu i opstu mobilizaciju. cak ni bljesak nije morao biti opomena. vec od 94. se okruzuje knin ofanzivama u bosni, tamo oko livna, kupresa i zauzimanjem grahova i okolnih planina. i mene malo cudi da bosanski srbi nisu ni sekunde pomogli posebno oko bljeska a mogli su i oko oluje, sto nas vraca na teoriju da je sve bilo namjesteno i dogovoreno te 95.

zar misliš da bi onda operacije hv završile na maloj manjači, rat se vodi strateški i uvijek se gleda manja šteta, za srbe je poraz u hrvatskoj bio daleko manja šteta nego riskirati totalni poraz u ratovima preko drine, a pitanje je koliko su oni bili u stanju pomoći, jer su i oni kuburili s nedostatkom ljudstva, svako izvlačenje snaga na bilo kom dijelu bojišta moglo se iskoristiti....
nosara

#536 Re: PLAN Z-4

Post by nosara »

blablabla... :-)
"Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali osobno, u četiri oka, i na kojima je govoreno o podjeli BiH. Njihovih susreta bilo je, međutim, više, na marginama nekih međunarodnih konferencija, tokom kojih bi oni uzeli jednu sobu i sjedili i pričali. BiH je bila lajt motiv, da se tako izrazim. Razrješenje balkanske situacije bilo je nemoguće bez razrješenja statusa BiH. U tom kontekstu govoreno je i o podjeli BiH", kaže Šarinić Dnevnom avazu.
Dakle, ratni cilj oba agresora na BiH je definisan davno prije pocetka sukoba... U tom smislu idiotski zvuce bajke o "ratu" u hrvatskoj...

Dogovor, naravno... Na stetu srba u hrvatskoj i na stetu drzave BiH kao primarnog cilja...
Hadzi Lojo

#537 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hadzi Lojo »

Osa kako odjekuje u Hrvatskoj hapsenje vukovarskih branitelja od strane cetnika?
Nesto vam vlast suti, prodali se beogradu pa i svoje svetinje kao Vukovar prodaju. Ja mislim da je vrijeme poslije Sanadera i ovih dogadjaja da pravite nesto slicno kao u Tunisu.
bach

#538 Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by bach »

Na današnji dan prije 16. godina Hrvatska vojska je započela ofanzivu na tzv. Republiku Srpsku krajinu, koja je za nekoliko dana u potpunosti nestala kao politička i vojna činjenica.

DOK Hrvatska već danas počinje sa slavljenjem obljetnice vojno-redarstvene akcija Oluja koja je dovela do oslobađanja znatnog dijela hrvatskog teritorija od srpskog agresora, Srbija počinje sa žalovanjem nad žrtvama.

Za Hrvate su zločini i dalje pojedinačni ekscesi

Beogradska Politika tako zaključuje kako se na hrvatskoj strani više ne negiraju ratni zločini za vrijeme Oluje, ali se i dalje tvrdi da su to bili tek slučajni i izolirani pojedinačni ekscesi. Politika tako zamjera predsjedniku Josipoviću koji je naglasio kako je Oluja bila "legalna, legitimna, brza, efikasna i briljantna vojna akcija".

U analizi politike naglašava kako ni međunarodna zajednica više u to ne vjeruje što se ogleda kroz presude generalima Markaču i Gotovini.

Državna televizija Srbije podsjeća kako je na "području Republike Srpske Krajine" ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano njih oko 220 tisuća.

RTS: Za Hrvate praznik, za Srbe sjećanje na stradale

"Haški tribunal u travnju ove godine presudio da je Oluja bila udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja Srba iz Kninske krajine", navodi RTS dodajući da je u nastavku akcije u BiH, operacijom pod nazivom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile još 655 i prognale oko 125 tisuća srpskih stanovnika.

"Dan kada je počela operacija Oluja Hrvatska obilježava kao državni praznik, dok isti datum Srbi posvećuju sjećanju na svoje stradale sunarodnjake", zaključuje RTS u prilogu o godišnjici Oluje.

Srbi traže kuće, vikendice, mirovine, štednju...

Agencija Tanjug donosi kako će danas predstavnici više od 100 izbjegličkih i zavičajnih udruženja Srba iz Hrvatske veleposlanstvu Hrvatske predati otvorena pisma za premijerku Jadranku Kosor i potpredsjednika Vlade iz redova srpske zajednice Slobodana Uzelca u kojemu se traži da Hrvatska prije ulaska u Europsku uniju Srbima vrati stanove, kuće, vikendice, poljoprivredno, građevinsko i šumsko zemljište, isplati zaostale mirovine, dinarsku i deviznu štednju.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom šesnaestogodišnjice akcije Oluja, da građani Srbije 4. kolovoza tuguju i odaju počast svim nevino stradalima u zločinima koji se ne smiju zaboraviti.

Tadić: Ostali su problemi

Također podsjetio je i na neriješene probleme oko srpskih izbjeglica.

"Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine, priznavanje radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobivenih stanova i problemi u vezi s dobivanjem državljanstva i za ekonomsku održivost povratka", naveo je predsjednik Srbije.

U akciji koja je ušla u vojne anale u četiri dana oslobođeno je 80 posto hrvatskog teritorija kada je pala marionetska SAO Krajina. Ukupno je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara, a sudjelovalo je oko 150 do 200 tisuća ljudi. U razdoblju od 4. kolovoza kada je počela vojno-redarstvena akcija pa do 7. kolovoza kada je oslobođen zadnji pedalj tzv. SAO Krajine poginulo je 174 vojnika, a bilo je oko 1430 ranjenih branitelja.

Veličanstvena Oluja

Knin je oslobođen dan nakon početka Oluje, a hrvatska vojska ušla je u taj povijesni kraljevski grad u 9:30 sati 5. kolovoza. Munjevita akcija oslobađanja nastavila se ulaskom HV-a i MUP-a u Benkovac, Vrliku, Kijevo, Drniš, Gračac, Lovinac i ostala mjesta. Završetkom Oluje, Dalmacija je prestala biti "slijepo crijevo" te je nakon agresije iz Srbije i Crne Gore priključena ostatku Hrvatske.

Nakon Oluje mirna reintegracija

Posljednji "hropci" umiruće SAO Krajine, mogli su se čuti u Osijeku, Zadru, Šibeniku, ali i Dubrovniku iz pravca Trebinja (BiH), gdje su po posljednji puta padale granate. Nakon veličanstvene Oluje sve je bilo spremno za mirnu reintegraciju Podunavlja.

Srpski i hrvatski stavovi o ovom pitanju su očekivano dijametralno suprotni: Za Hrvatsku to je bila legitimna akcija za oslobađanje okupirane teritorije, a za Srbe to je bio zločin i akcija etničkog čišćenja. U ovom trenutku na HRT je specijalna emisija o Oluji i tokom emisije nekoliko je spomenuto da je Oluja spasila Bihać da ne postane nova Srebrenica. U Bihaću sam bio jednom ali znam da su Bihaćki okrug i Peti korpus bili itekako dobro organizirani, mnogo bolje nego Srebrenička enklava i 82. divizija.

Dakle, kakav je vaša stav o akciji Oluja, prije 16. godina?
-TheChosenOne-

#539 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by -TheChosenOne- »

mozda nevezano za temu, ali gledali neko ovu propagandno- huškačku emisiju na BN -u ? Pa vise se lazi u zivotu nisam naslusao :D
vox-populi

#540 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by vox-populi »

kakavdanakneiskustvu wrote:legitimna vojno-policijska akcija oslobađanja teritorija,poslije koje su počinjeni brojni zločini
Otprilike. Nije ni potpuno crno ni potpuno bijelo.

Hrvatska vosjska je imala legitimno i legalno pravo da oslobodi okupiranu teritoriju, odnosno, imala je pravo da je oslobodi od paravojske. Na kraju se ispostavilo da je teritorija oslobodjena i od naroda koji je tu vjekovima zivio.
detroit-mercy

#541 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by detroit-mercy »

kakavdanakneiskustvu wrote:legitimna vojno-policijska akcija oslobađanja teritorija,poslije koje su počinjeni brojni zločini
Legitimna vojna akcija koja nije izvedena na legalan nacin.
detroit-mercy

#542 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by detroit-mercy »

kakavdanakneiskustvu wrote:
detroit-mercy wrote:
Legitimna vojna akcija koja nije izvedena na legalan nacin.

šta nije bilo legalno?
Ubijanje civila i protjerivanje stanovnistva :mrgreen:
Pa valjda je sud u Hagu rekao sta nije bilo legalno ili si prespavao presudu suda :mrgreen: .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#543 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Truba »

da se svijet pita još uvijek bi u hrvatskoj bilo kao na cipru

časna i legitimna akcija... nudjena je autonomija i svakojake benificije za srpsku manjinu
oni su željeli ništa manje od države ili priključenja srbiji tojest ostajanju u "jugoslaviji"

što se mene tiče jedine su greške neprocesuiranje zločina te puštanje naroda da pobjegne...

barem su se mogli truditi da glume kako ne žele da narod pobjegne na traktorima
BiH-x

#544 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by BiH-x »

Potpuno legitimna vojno-policijska akcija
ljubav_aha

#545 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by ljubav_aha »

:thumbup:
ČikaJosip

#546 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by ČikaJosip »

Akcija povratka okupiranog teritoria.
The 51st State

#547 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by The 51st State »

kosovo i hrvatska, da nas ljube u dupe, preko nasih ledja dobise drzavu.
Master Exploder

#548 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Master Exploder »

Oluja je legitimna oslobodilačka operacija kojom je skršen velikosrpski projekt na hrvatskom tlu i nagoviješten skori kraj rata.
Oluja je omogućila povratak kućama više stotina tisuća ljudi nakon 4 godine progonstva, omogućila je mirnu reintegraciju hrv Podunavlja, zaustavila je četnička granatiranja mnogih hrv gradova, spasila Bihać sudbine gore od Srebrenice (kako su to Srbi najavljivali) i skupa sa nizom drugim oslobodilačkih operacija HV-a i HVO-a pomogla zaustaviti stravičan rat u BiH.
I sve to uz minimalne civilne žrtve.

Ako se ne slažete sa zadnjom tvrdnjom onda usporedite Oluju sa ostalim operacijama rata u HR i BiH i svih ostalih svjetskih ratova u poslijednjih 70 godina.
JNA je samo u "oslobađanju" Dalja i Lovasa pobila 200-tinjak ljudi, uglavnom civila. A to su dva sela, dok je Oluja masivna operacija odrađena na području veličine Kosova!

No Srbi i dalje uporno ignoriraju činjenice i okolnosti rata. Za njih on počinje i završava 4.08.'95. kada zločeste ustaše iz vedra neba napadaju jadne i nadasve nenaoružane Krajišnike. :roll:

A nikada se ne pitaju kako to da je '95 praktički cjeloukupno stanovništo "Krajine" srpko, dok samo par godina ranije nesrpsko stanovništo čini većinu, ili u najmanju ruku, gotovo polovicu ukupnog broja stanovništva!
Njihova naselja su do temelja opljačkana i spaljena i ostavljenja da zarastu u korov dok je krajiško vodstvo 4 godine stopiralo povratak prognanika.

Također se nikada ne spominje tzv. strategija realne prijetnje, kako su krajiški Srbi službeno nazivali svoja redovita iživljavanja nad hrvatskim gradovima u dometu njihovog topništva. Čitam neke izvještaje iz tog vremena pa vidim da je u svega nekoliko dana u jesen 1993. samo u Karlovcu od strane srpskih topova ubijeno gotovo 30 civila.

Zaboravlja se da su Srbi uporno pokušavali osvojiti Bihać, i da su u svojim divljačkim napadima ubili stotine civila. Nisu prezali niti od upotrebe biološkog oružja kojim su planirali zaraziti "artikle široke potrošnje" koji bi bili prošvercani u Bihać u 6 kamiona. Zaražena hrana je bila testirana na zarobljenom vojniku HV-a.

I naravno, ignorira se činjenica da su Kninski babuni već nakon 12 sati od početka naopada izdali naredbu za evakuaciju civila! A planovi za evakuacije su u Krajini postojali još od početka 1993. Također, iz javnih govora Martića, Babića i ostalih srpskih imbecila, jasno se očitava da za njih integracija u Hrvatsku ne dolazi u obzir! I sam patrijarh Pavle je još 1991. izjavio da za Srbe trećeg puta nema. Ili će oružjem izboriti zajedničku srpsku državu ili će, prije ili kasnije, napustiti Hrvatsku, za hrvatske Srbe "trećeg puta nema"!

"...svi cemo da pobjegnemo u Srbiju."
http://www.youtube.com/watch?v=Nz9mtehgd0w
cucamonga

#549 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by cucamonga »

placaju hrvati danak slobodi....
samo drugacijim okupatorima i tiranima i metodama...
politicki establišment je vecu stetu nanio hr drzavi nego cetnicka armada...
Nele9

#550 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Nele9 »

Hrvatima se može samo čestitati godišnjica oslobodjenja zemlje od agresora i domaćih kvislinga.
Srbima...pa, ne znam šta se njima može više reći. Možda...nastavite sa mitologijom.
Post Reply