Srpska moralna katarza!?

Locked
sanjin_1

#526 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sanjin_1 »

Pokušaj ubistva zaštićenog svjedoka u slučaju zločina nad Bošnjacima iz Višegrada

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pokusaj- ... /140608051
Aha...eto to vam je najzorniji pokazatelj. Nema se šta dodati ni oduzeti..dovoljno je samo otvoriti oči.

O samoj esenciji teme već sam iznio svoje mišljelje. Kataraza čak kao i tehnički termin, jednostavno ne postoji u ogromnom dijelu srpskog naroda.
A takav stav proističe upravo iz činjenice koju skijaš i još (srećom) nekolicina forumaša odbijaju prihvatiti. A činjenica kaže da su Srbima konstanto ispirali mozak upravo mitomanijom o uzvišenosti i nebeskom narodu, da je uredu ubiti "poturicu", da Bošnjaci nisu nikakvi Bošnjaci već poturčeni Srbi....i ostale gluposti koje samo primitivna vrsta može prihvatiti kao normale. I sve je to saživeno u jednostavnom pasusu krepalog "oca nacije" Dobrice Ćosića..kako ono ide? "Mi Srbi lažemo da bi....itd..
Sva Srpska historija i tradicija oslikanaje u tome kratkom pasusu.

Zato je kataraza u nemoguća! I zato iste te Srbe stiže tužna realnost a to je da nisu uspijeli uništiti jedan kompletan narod, da su Bošnjaci tu da ostanu i da su nezaobilazni i ujedno jedini fakor koji odlučuje o BiH pa tako i o samom Srpskom narodu koji živi u BiH. I upravo zbog te za Srbe "tužne" spoznaje broj stanovnika Novog Sada i okolnih mjesta vrtoglavo raste dok se istočna Hercegovina, Podrinje, Mrkonjić Grad itd..itd ..vrtoglavo prazni..
exliberal-ex

#527 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

Uvijek mi je zanimljivo kad neko napise da su njemci prosli kroz tu neku katarzu....ako me sjecanje nevara prva njemacka vlada je uspostavljena negdje krajem 49 ili pocetkom 50
Na prvoj sjednici vlade u kojoj su sjedili ljudi koji su bili ili vojnici ili politicari za vrijme hitlera postavljen je zahtjev da se njemackim vojnicima odobri nosenje vojnih medalja Iz proslog rata....I sad pricamo o katarzi.....hm???

Imao sam prilike da se upoznam sa mnogim njemcima tokom mojih putovanja I dosta sam sreo starijeg svijeta I njihov odnos prema saveznicikim stranama, neskrivena mrznja prema englezima je nesto sto je nevjerovatno. Odnos prema francuzima je manje vise ok , rusi su van svake lige znaci nema rasprave ali kad vide engleze ...e tu pokazu pravo lice.

Katarza kao katarza je izmisljena vrijednost koja se provlaci kroz balkanske predjele kao nesto svijetlo...neki tvrde da su njemci prosli kroz katarzu, ja licno nemislim, neki tvrde da je japansko drustvo postiglo taj nivo...gledas kako slave prijasnje ubice kako I dan danas odbijaju da priznaju pokolj u Nahjongu ili kao se vec pise....mislim :run:
Stoner

#528 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Stoner »

exliberal-ex wrote:Uvijek mi je zanimljivo kad neko napise da su njemci prosli kroz tu neku katarzu....ako me sjecanje nevara prva njemacka vlada je uspostavljena negdje krajem 49 ili pocetkom 50
Na prvoj sjednici vlade u kojoj su sjedili ljudi koji su bili ili vojnici ili politicari za vrijme hitlera postavljen je zahtjev da se njemackim vojnicima odobri nosenje vojnih medalja Iz proslog rata....I sad pricamo o katarzi.....hm???

Imao sam prilike da se upoznam sa mnogim njemcima tokom mojih putovanja I dosta sam sreo starijeg svijeta I njihov odnos prema saveznicikim stranama, neskrivena mrznja prema englezima je nesto sto je nevjerovatno. Odnos prema francuzima je manje vise ok , rusi su van svake lige znaci nema rasprave ali kad vide engleze ...e tu pokazu pravo lice.

Katarza kao katarza je izmisljena vrijednost koja se provlaci kroz balkanske predjele kao nesto svijetlo...neki tvrde da su njemci prosli kroz katarzu, ja licno nemislim, neki tvrde da je japansko drustvo postiglo taj nivo...gledas kako slave prijasnje ubice kako I dan danas odbijaju da priznaju pokolj u Nahjongu ili kao se vec pise....mislim :run:
Kakva gomila laži.

Ja sam živio u Njemačkoj , vezan sam za Nijemce rodbinski i znam masu Nijemaca iz svih država od 7 do 77 godina i ovo boldirano o čemu ti pričaš je samo takva laž jer je bukvalno suprotno od ovoga. Masa Nijemaca ima jako pozitivno mišljenje ( da ne kažem da im se u šupak uvlače) prema Englezima a i Rusima.
Poezija

#529 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Poezija »

Pišeš gluposti za Nijemce.

Također mnogi uspoređuju kruške i jabuke. Rodi se danas beba, prođe 18 godina i ta beba, sada čovjek je kriv što je Fuhrer radio? Imaš danas srbe koji su bili direktni učesnici u ratu, također i onih (vučić) koji su javno pozivali na klanje Bošnjaka (on ih naziva muslimanima). srbe odgajaju od malena da mrze BiH, Tursku, općenito muslimane (vidi se po izjavama glavaša), dok sa druge strane imaš Njemačku, zemlju koja može i mora biti primjer svim ostalim zemljama Evrope, svijeta.

Imao si priliku da upoznaš mnoge Nijemce, kako dirljivo, prestani pisati notorne laži :wink:
Last edited by Poezija on 08/06/2014 17:23, edited 1 time in total.
sanjin_1

#530 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sanjin_1 »

exliberal-ex wrote:Uvijek mi je zanimljivo kad neko napise da su njemci prosli kroz tu neku katarzu....ako me sjecanje nevara prva njemacka vlada je uspostavljena negdje krajem 49 ili pocetkom 50

Tek onda kad vidiš Predsjednika Srbije (ako do tada i bude postojala) da svake godine ode u Srebrenicu, klekne u Potočarima i pomoli se za duše nevino pobijenih, zamoli za njihov oprost, tek tada imaš pravo da napišeš ovakav post o Nijemcima. Do tada, dipr i relativiziraj koliko god hoćeš ali pečat genocida ostao vam je utisnut na čelo.
exliberal-ex

#531 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

Ovi njemci bas nadljudi....odu u prvi svjetski rat naprave sranja, izgube ...ok...dodje hitler za par godina svi polude, krenu u osvajanje, pobiju milione, uniste pola evrope kad izgube prodje par godina, nama zao ... ok nema problema...I vama njemci idoli....hah...
Ja sretnem dosta cesto Frau Gertrude koja ima 85 godina kad seta svog psa....bas smo nedavno pricali o WWII pitala me o partizanima jer zna da mi je familija bila na toj strani...da cujete njene komentare... katarza ha.?
Nekazem da su svi ovaki ali prodavanje price o toj nemackoj katarzi....

Po pitanju srpske katarze ...koliko je srba pobijeno u drugom svjetskom ratu...jel se ko njima izvinio ?
eto mojoj familij su u drugom svjetskom ratu komsije ustase ( hrvati I muslimani) uhapsile I ubile dvojcu, bili ilegalci, njihove matere maltretirali. hapsili , tukli jer smo bili partizanska familja...prosao rat jesu li se ikad izivinili..nisu, jesu li barem odsluzili zatvorsku kaznu za svoja nedjela...nisu... cak su partizani uhapsili njihove majke kad su otisle javno da traze hapsenje I procesuiranje istih...optuzba podpirivanje nacionalne mrznje ???
Djaba pokazivanje dvije spomenice 41 djaba sto je treci rodjak bio pukovnik u vojsci....prozvane da su cetnicki nastrojene ??? Tek na direktnu intervenciju Rate Dugonjica koji je bio ilegalac sa tim rodjacima pustene su ...sta bi sa onima sto su bili u ustasama ...nista...docekali zadnji rat pa poslali unuke da nas ponovo hapse....gdje je njihova katarza???

Nisam od onih koji velicaju Mladica I Karadjica...sta vise smatram ih najvecim neprijateljima srpskog naroda jer su svojim ludackim idejama I postupcima bacili ljagu na sve prijasnje uspjehe ali sad cijeli narod prozivat da su zlocinci, ubice , slajm najgore vrste e to nemogu da otrpim.....
sinuhe

#532 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sinuhe »

U Njemackoj su tek mladje generacije prosle kroz katarzu, od kraja sezdsetih pa do danas.
To nije isto sto i denacifikacija koja je stupila na snagu 45-te.
insomnia78

#533 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Pa ko pobi onoliko narod po podrinju pored vas toliko sa partizanskim nasljedjem?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
sinuhe

#534 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sinuhe »

Zar nisi Laznjak sa skolom isao na Kozaru i Jasenovac?
insomnia78

#535 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Laznjak wrote:
insomnia78 wrote:Pa ko pobi onoliko narod po podrinju pored vas toliko sa partizanskim nasljedjem?

Misliš na onih 3 500 uglavnom Orićevih žrtava? Sigurno ne misliš na njih...

Nije kulturno uzvraćati pitanjem, ali ko pobi onoliko Srba u II sv. ratu? Da nisu i oni, kako jedan nečovjek reče, stradali više u saobraćajnim nesrećama?!
Toliko o partizanstini

insomnia78

#536 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Chaslav wrote:S izuzetkom srebreničkog zločina koji jeste ako ništa odobren ako ne i iniciran iz vojnog vrha RS ili Drinskog korpusa,koliko mi je poznato iza ostalih zločina najčešće stoji lična inicijativa likova sa sumnjivom prošlošću,sklonih kriminalu,nasilništvu na prvom mjestu.
:D :D

Saian

#537 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Saian »

Chaslav wrote:S izuzetkom srebreničkog zločina koji jeste ako ništa odobren ako ne i iniciran iz vojnog vrha RS ili Drinskog korpusa
mitomanija nego sta, na ruke vam mozak ispralo

http://sh.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Prijedoru

http://en.wikipedia.org/wiki/Radoslav_Br%C4%91anin

Chaslav wrote:koliko mi je poznato iza ostalih zločina najčešće stoji lična inicijativa likova sa sumnjivom prošlošću,sklonih kriminalu,nasilništvu na prvom mjestu.
Radoslav Brđanin rodio se 1948. u Čelincu. Po obrazovanju inženjer, uključio se u politiku 1990. kada je postao član SDS-a
Inzhinjer, a ne zlochinac
Radoslav Brdjanin wrote:Moraju svi da shvate da moramo stvoriti nacionalnu srpsku državu, i oni koji misle da trebamo i po treći put da oprostimo zajedničkom neprijatelju muslimansko-hrvatskom, ne verujem da će naići na povoljno tle kod našeg naroda. Mi nismo divlji narod. Ali, kamo sreće da smo još 1918. stavili bodljikavu žicu. Između nas, Hrvata i Muslimana ne bi bilo i ovog trećeg pokolja i napada na srpski narod.
Radoslav Brdjanin wrote:One lijeve snage koje nam ponovo nude zajednički život moraju da znaju da je obaveza Srba da sljedećih sto godina brišu cipele od poganih nekrsta koji [nerazumljivo] ovu našu zemlju.
Radoslav Brdjanin wrote:...jesmo li mi izabrali ratnu opciju ili pregovaračku opciju. Ne kažem to bez razloga, i moram odmah reći, poznavajući ko nam je neprijatelj, u kojoj mjeri je on perfidan, i u kojoj mjeri mu se ne može vjerovati sve dotle dok se on fizički, vojnički ne uništi i ne slomije, što podrazumijeva, naravno i eliminisanje i likvidaciju njegovih ključnih ljudi. Ja se odmah opredjeljujem za ovu prvu opciju, ratnu opciju.
Radoslav Brđanin (9.1. 1948., Čelinac) bio je vodeća politička ličnost u Autonomnoj regiji Krajina (ARK). Tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih, bio je na ključnim položajima na opštinskom, regionalnom i republičkom nivou, među ostalim, bio je prvi potpredsjednik Skupštine ARK-a, predsjednik Kriznog štaba ARK-a, a kasnije je bio vršilac dužnosti potpredsjednika Vlade za proizvodnju, ministar za građevinarstvo, saobraćaj i komunalne djelatnosti i vršilac dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Srpske (RS). Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio ga je zbog raznih zločina na 30 godina zatvorske kazne.
bingov buraz

#538 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by bingov buraz »

nema katarze,za pokajanje mora se posjedovati osjecaj krivice i empatije
ne zanosite se
Danguba

#539 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Chaslav wrote:S izuzetkom srebreničkog zločina koji jeste ako ništa odobren ako ne i iniciran iz vojnog vrha RS ili Drinskog korpusa,koliko mi je poznato iza ostalih zločina najčešće stoji lična inicijativa likova sa sumnjivom prošlošću,sklonih kriminalu,nasilništvu na prvom mjestu.
...i tako 200 ljudi strijeljanih u Biljanima kod Kljuca, 200 na Koricanskim stijenama, 200 Bijele vode(Zvornik), Prijedor, Visegrad...i sve to pojedinci ucinise iz licnih pobuda...

jednog covjeka je tesko ubiti(bez obzira na razloge i okolnosti) a kamo li desetine, stotine, hiljade i desetine hiljada neduznih civila samo zato sto nisu Srbi...kakvi su im tek ''partizanski'' preci bili kada su ovi jedva cekali priliku za ubijanjem.
Saian

#540 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Saian »

Chaslav wrote: Brđanin je ubio ili naredio likvidaciju ?
evo ti ukratko presuda
MKSJ je protiv njega podignuo optužnicu 1999. godine zbog zločina protiv Bošnjaka i Hrvata na području pod njegovom kontrolom (Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor-Varoš, Bosanski Novi). Dok je još bio zastupnik u skupštini RS-a, optužnica je stupila na snagu, te ga je ubrzo uhitio SFOR. Prebačen je potom u Haag. 2000. se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužbe. Suđenje je počelo početkom 2002.

2004. osuđen je za progone, mučenje, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje), bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji, hotimično lišavanje života; mučenje. Ipak, oslobođen je dvije najteže optužbe: za genocid i istrebljenje.[9] U presudi je utvrđeno da je "uz pomoć propagande usmjerene protiv nesrpskih stanovnika postigao strateški cilj rješavanja nesrpskog stanovništva" velikih dijelova RS-a. Isprva je osuđen na 32 godine zatvora,[10] da bi pravomoćnom presudom osuđen na 30 godina.[11] Poslan je u Dansku na služenje kazne
Za ovakve stvari se ne osudjuje covjek koji se bavio hortikulturom i sadio cvijeche. Al evo da ti pojasnim sta je to Brdjanin uradio sto je puno gore po meni nego da je sam rukama ubio ijednog covjeka, svojim govorima, javnim istupima, eto gore citiranim je napravio klimu i atmosferu u kojoj je bilo puno lakse radit s nekrstima sta ti je cheif. Spustio je prag koji covjek mora u sebi preci da bi zatvorio ljude u Omarsku i radio s njima sta mu padne na pamet. Jer su prijetnja, jer su nekrsti, jer, ako ne budemo mi njima to uradili, oni ce nama. Bez njega i njemu slichnih inzhinjera, ti mandrili sa sumnjivom prosloschu i kriminalnim vezama bi ostali samo to, ovako su narodni heroji.
bingov buraz

#541 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by bingov buraz »

otkud potreba da se nekom ocigledno procetnicki i sovinisticki orjentisanom dokaze ono sto i vrapci znaju?
insomnia78

#542 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Ma nije on je iz partizanske porodice
Mos misliti kakvi su ovi iz cetnickih

mirsek

#543 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by mirsek »

Chaslav wrote:
Danguba wrote:
...i tako 200 ljudi strijeljanih u Biljanima kod Kljuca, 200 na Koricanskim stijenama, 200 Bijele vode(Zvornik), Prijedor, Visegrad...i sve to pojedinci ucinise iz licnih pobuda...

jednog covjeka je tesko ubiti(bez obzira na razloge i okolnosti) a kamo li desetine, stotine, hiljade i desetine hiljada neduznih civila samo zato sto nisu Srbi...kakvi su im tek ''partizanski'' preci bili kada su ovi jedva cekali priliku za ubijanjem.
Ne znam zašto vas to čudi kad su i s vaše strane zločine takođe činili uglavnom sumnjivi likovi ili ste vi možda vijećali i glasali o tome da li treba ili ne treba napraviti neki zločin .Pripadnicima "harmije BiH" je uspjela da na jednom području koje je vrlo slabo naseljeno - Trnovo ubije više od 90 staraca žena i djece.Da su uspjeli da osvoje npr.Ilidžu ili neko mjesto sa sličnim brojem stanovnika,ubili bi hiljade civila.
Bestidno, bestidno. Ali taKi ste.
Jesu li prijedor i banjaluka "osvojeni" pa su zato pravljeni konc logori i ubistva ?
Visegrad, foca, cijela istocna bosna ?
S druge strane da se htjelo, puno sarajevo bilo srba.
Pa pogledaj samo imena poginulih od cetnickih granata za vrijeme opsade.
Bar svako deseti je bio srbin ili hrvat.
Znaci nije trebala ilidza da bi se pravili masakri i genocidi.
Da se to planiralo i zeljelo , mogao bi se svaki dan bar 10 sarajevskih srba civila pokupiti iz svojih stanova i negdje u zabiti strijeljati i zakopati.
Last edited by mirsek on 08/06/2014 21:15, edited 1 time in total.
sluga_okupatora

#544 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sluga_okupatora »

Dovoljna im je cinjenica da je u srpskoj vojsci najveci cin haski optuzenik. :D
dudlov

#545 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by dudlov »

Dohakaše joj

http://www.klix.ba/vijesti/bih/spomen-p ... /140608071

Kakva katarza, samo praktično djelovat.
Danguba

#546 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

dudlov wrote:Dohakaše joj

http://www.klix.ba/vijesti/bih/spomen-p ... /140608071

Kakva katarza, samo praktično djelovat.
taj rad... :D

Image
sanjin_1

#547 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by sanjin_1 »

8.1.1993; Devedeset četvrta sjednica Skupštine
Predsjedavajući (Momčilo Krajišnik):
Skupština je zauzela stav da su Muslimani komunistička tvorevina i da predstavljaju vjersku skupinu turske orijentacije. ... Oni su nevjernici, narod koji nije narod, odnosno narod koji hoće da bude narod i nema nikakve argumente za naciju.
Eto to je to.. :thumbup:
daddy-kool

#548 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

Katarza ima prvenstveno značaj za srpski narod kao samopreispitivanje, sazrijevanje i pročiščenje. Nekakvo bratstvo-jedinstvo, ljubav, poštovanje među narodima u BiH - to nije ni bitno. Bitan je pravni okvir koji garantuje svima ista prava, a ekonomija će neminovno svojom logikom pomiješati ljude što je dovoljno za očuvanje multikulturalnosti društva.

Bošnjacima bi bilo važno da se promijene prvobitne namjere i politika velikosrba, a to je proširivanje teritorija homogene Srbije na teritoriju BiH. U takvu samokorekciju ne vjerujem, te je bitno uticati na kalkulacije time što će se takve ideje učiniti preskupim, i istovremeno otvoriti civilizacijski/intelektualni front i rušiti tu ideologiju na izvoru.
hAZNADAR

#549 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Mozemo mi do sutra o ratnim zlocinima, izjavama,... medjutim ovdje je bitna ideoloska potpora srpskog nacionalizma koji je u par crtica ipak originalan i drugaciji od drugih. Ja to vidim u tumacenju historije i porijekla - a isto citam na netu svakodnevno.

Dali bi taj efekat degradacije ublazila jedna recimo javna i otvorena tribina o historiji ovih prostora i etnogenezi? Da skup akademika javno diskutuje o tome - mozda najbolje u Banjaluci - i sa medijskom potporom, prijenosom na TV.
Ne velim da bi to razuvjerilo mitomane i da bi dovelo do osvjescenja - ali bi se barem bolje upoznali. Pa neka barem znaju da Bosnjaci sljive srednji vijek i porijeklo kol'ko lanjski snijeg - umjesto opceg ubjednjenja da znamo bolnu istinu o srpskom porijeklu kojeg krijemo i sl gluposti. Nek smo budale koje vjeruju u posebnost bosanske srednjovjekovne drzave i bitnost crkve bosanske, da islamizacija u srednjem vijeku nema elemente izdaje i opcenito bilo cega vezano za patriotizam, principe,.. da sve to skupa danas nije bitno jer su Bosnjaci narod koji ima svoju historiju, koji se sa pravom poziva na drzavnopravnu tradiciju bosanske kraljevine, kojemu nije bitno koje je vjere bio predak 1500 i neke, koji ima bosanski jezik koji ima svoju historijsku podlogu i visevjekovnu upotrebu pod tim imenom, da nas nije Tito izmislio, da takodjer imamo slobodarsku proslost umjesto opce slike o vjecitim podanicima okupatora, .. i sl.

Tu je Kusturica jedan od najbitnihih argumenata kao jedan od rijetkih "iskrenih" - al necemo sad o njemu. Tu je i Noz kao manifest, al necemo ni o tome.

Problem kod velikosrba je taj sto sto Bosnjake tumece po svom sablonu razmisljanja. Kako god vjeruju u svoju istinu o historiji i nama pripisuju bjezanije od istine, kako god vjerujuda je nama to bitno kao njima,... tako i u dnevnopolitickim procesima misle da zelimo etnicko ciscenje, osvajanje teritorija gdje bi drugima ukinuli naciju, jezik, da ih hocemo asimilirati u bosnajcki nacionalni korpus, da zelimo nametnuti grubu hegemoniju i diktaturu jednog naroda,... - u svemu tome samo dokazuju da nas tumace po sebi.

Mozemo se mi sloziti da je katarza nemoguca i ideologija superiornosti prisutna,.. ali kakoprotiv toga. Silom ne mozes, - dakle - mozemo se barem bolje upoznati. Pa mozda konfrontirati na nekom razumnijem i civilizacijski boljem nivou.
daddy-kool

#550 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote: Mozemo se mi sloziti da je katarza nemoguca i ideologija superiornosti prisutna,.. ali kakoprotiv toga. Silom ne mozes, -

Kod pojedinaca nikako. Na nivou društva treba ukazivati na neistinosti i paradokse ideologije, rasvjetljavati i pričati o zločinačkim planovima "homogene Srbije", oslikavati gluposti i necivilizacijsko ponašanje, promovisati evropske vrijednosti i otklon od ruskog uticaja. Boriti se sa predrasudama pojedinaca je uzaludan posao, ali pošto je istina najjača treba stalno kroz medije raditi na pobijanju zamišljene istorije.

A ta velikosrpska ideologija "superiornosti" bi bila smiješna da nije proizvela tolike zločine i uopšte zlo.
Locked