covek92 wrote:Ne mogu da odgovorim svima.
Ima vas previse i svako vuce na drugu temu.
Namenska Srbije je svakako nasledje Jugoslavije. Dovoljno je sto Srbija ima TOC I VTI, sacuvane inzenjere i strucne ljude, pametno se ulaze u namensku i izvoz ove godine ide na preko 600 miliona dolara, plus proizvodnja raznih vrsta naoruzanja i opreme.
Jeste, ima gluposti, pokusaja, radi se na vise strana, ali se radi pametno i pokusava se napraviti nesto ozbiljno i jako.
Srbija je samo za oko poslednih godinu dana izdvojila 43 miliona evra za namensku, svaka fabrika dobila koliko je htela za nove masine, opremu.
I pre 2017 je izdvajano desetine miliona evra za nove fabrike, masine a zato se i doslo na izvoz od 600 i vise miliona dolara.
Bitno je reci i da su plate dosta iznad proseka, da se ne gleda samo profit ali da su u prvim godinama sve zaradjeno ulagali u opremu i sirenje proizvodnje.
To oko haubice je upravo tako, posto se Srbija godinama i decenijama lomila da napravi nesto i bude vidljiva i proda nesto trecim zemljama( a uspela je, prodala je Kipru koju desetinu Nora) i jos nekim zemljama isto toliko i evo ulazi u sastav vojske Srbije.
To ce se i dalje razvijati, svakako.
E sad zamisli koliko ce Bih odnosno samo Federacija da se lomi oko toga uz mnogo manje sredstava, kapaciteta i strucnosti a i partnerstva i vidljivosti u svetu.
Namenska industrija Srbije je daleko najozbiljnija i to ne samo na prostoru Eks ju a zaradjeni novac to i pokazuje, a vi(pojedini) palamudite do sutra kako to nije tako i ismejavajte.
Znam ja da se u Federaciji pocelo ozbiljno raditi i da je iza Srbije to verovatno najozbiljnija namenska u Eks Ju ali to je od nase namenske nekoliko puta slabije i tamo gde smo mi bili pre 10 godina u svakom mogucem smislu ako vec pricamo o tome.
Nego kad smo vec pricali o Kinezima, evo upravo danas potpisano i objavljeno, kupuju RTB BOR za 1,5 milijardi dolara jos jedan veliki duznik i problemr resen, na slican nacin kao zelezara, isto zaposlenih imaju(5k).
Srbij sada ima sve najbitnije sacuvano, zelezaru sacuvala i ojacala nekoliko puta, RTB BOR ce biti sacuvan i ojacan, planiraju jos toliko novca ulaganja, i sve su to uzeli Kinezi koji postaju najmocnija sila na svetu u skoro svakom smislu.
Kad ismejavate Kineze i njihova ulaganja u Srb, razmislite o ovim stvarima i razmislite koliko je ovo bitno i za same Kineze da prave prodor u zemlju okruzenu Evropom i EU.
Koliko je Federacija radila sa Kinezima? Nista, nula. Koliko znam, u Bih je opet samo Srpska radila sa Kinezima oko termoelektrane Stanari.
Mislite da slucajno grade kulturni centar od 50 miliona evra na Novom Beogradu, evo ga tamo pored usce shoping centra.
Izgradise mostove, grade autoputeve i obilaznicu oko Beograda trenutno, grade kostolac B3 trenutno(700 miliona), grade Beograd-Budimpestu brzu prugu, sekciju do Pazove, opet jeftine kredite dali za to, dali su jeftine kredite da servisiranje drugih skupljih kredita, grade toplovod do Beograda, ali bukvalno svasta.
Rusi su dali milijardu kredita za zeleznicku infrastrukturu plus vojna saradnja sa njima.
I sa Arapima su dobro radili, uzeli jeftine kredite, kako tako spasli nacionalnu aviokompaniju.
Ima tu mnogo afera i mutljavina i lopovluka ali uvek je bolje da ne zavisis samo od jedne jedine strane u svakom smislu.
Sve je to pametno odigrano, ne zavisis samo od jedne velike bitne sile koja moze da te ucenjuje da bi dobio pare da renoviras neki most i slicno.
E zato cemo da napravimo povoljniji ugovor oko Kosova.
Odlazak CG 2006 je istorijska greska rukovodstva Srbije da tako bitnu stvar prepuste tek tako bez interesovanja.
Srbija nema more, ali Srbi zive pored mora i posle Hrvata u Eks Ju najvise Srbi zive pored mora, Tivat/HN/Budva/Kotor, srpski gradovi, prosrpski, evo Herceg Novi postavlja 400 turistickih tabli na cirilici.
Uglavnom, nista u ovom regionu nije jos zavrseno, granice nisu iscrtane kako treba i mi imamo ogroman interes u regionu, ne mozes da dozvolis jednoj naciji secesije(Albanci) a drugoj ne(Srbi) mislim mozes, ali ne dokle hoces, kako neki rekose ovde.
Kazem, narocito sad, kad se Evropa menja, odnos Evrope-Amerike, jacanje Kine i delimicno jacanje Rusije, odmetnutost Turske od decenijskih partnera i saveznika, jacanje Irana, nemogucnost Amerike da zavrsi revoluciju u Siriji kao svugde do tad, problemi u Iraku/Afganistanu.
Po meni, Srbija 2001 i Srbija 2021 ne moze da se poredi, sa jacinom diplomatije, vidljivosti u svetu, partnerima i mogucnostima. Jedino ce demografsko stanje biti losije, ali to niko u regionu ne moze tek tako da resi, pa ni u Evropi.
smanji malo guslanje. ima nas ovdje koji ipak malo poznaju tu tematiku.
na primjer, srbija je jedina drzava na svijetu koja je otvorila tvornicu municije prije godinu dana a da ta tvornica nije metka nije proizvela.
srbija tvrdi vec godinama da proizvodi granate 155 mm da bi se ispostavilo da kupuje kosuljice iz slovacke i bosne.
ta haubica je toliko dobra da
je dosad nije kupila ni vlastita vojska. ne bi ni sada ali naredba vrhovnog komadanta se mora postivati.
zajebali ste arape za onaj raketni sistem alas da ljudi hoce da aktiviraju bankovnu garanciju.
od kako je rat stao kragujevacka zastava pokusava danapravi neku novu verziju kalasa ali bezuspjesno.