Hajde ovako. Uzmimo za primjer Astek civilzaciju. Da li mi mozemo reci da je njihovo ponasanje opravdano jer su jednostavno imali drugaciju perspektivu zivota i kulture? Moje misljenje je ne. Ono sto je meni interesantno jeste da je lista pogresnih stvari ili jednostavno receno grijehova Asteca, koji su u konacnici jamcili bozansku presudu iste kao Kananita iz Pisma.hAZNADAR wrote:Jarane, bilo je drustava gdje je prinosenje ljudskih zrtava bio default i plus ako sam to radis. Danas imas plemena gdje ne postoji uopce moral i etika po nasem shvatanju. E sad, sto bi neko ko je radio cijelog zivota mnogo gorih stvari bolje prosao jer eto jadan nije znao - nego neko ko je samo malo odstupio? Cijeli taj anticki svijet, vikinzi, juznoamericke civilizacije, pecinski ljudi,... ispadose da imaju postedu i da ce im savjest pomoci iako su radili grozne stvari u ocima vodecih monoteistickih religija. A neko ko je koji put popio gore proci iako je vjerovao u jednog Boga, prihvatao poslanike, bio moralan,...JVC wrote:Biblija navodi da je Bog svet i pravedan i da ce ljudima suditi pravedno, prema dostupnoj mjeri objave koje su dobili i i njihov odgovor prema istoj, koja je recimo izrazena u svojim djelima, rijecima itd.hAZNADAR wrote: Imam par pitanja za vjernike:
- Ljudi koji su rodjeni u nekoj zajednici koja ima religiju, odnosno prakticizira nesto sto je zabranjeno - da li su po defaultu zavrsili ili na putu u Dzehenem/Pakao?
Prvo danas milijarde koje jedu svinjetinu ili koji nisu krsteni,..
Pa onda ljudi u historiji rodjeni u okviru recimo paganske zajednice koja je zrtvovala ljude,.. ili danas plemena Amazona ili Afrike koja uopce nisu u dodiru sa ucenjem i vjerovanjem najvecih monoteistickih religija. Da li su svi kaznjeni, ili ceka ih kazna?
Pitam ovo iz razloga sto Islam, Krscanstvo, Judeizam,... cesto u tumacenjima svestenika ide u detalje i propagiraju kazne za mnoga pravila koja covjek ne slijedi ili ako ih krsi. Pa ako ceka kazna mnoge rodjene u tim religijama - sta je sa stotinama miliona nesretnika koji su se kroz historiju radjali, zivjeli, umirali,... u okviru religije koje nisu imale pojma o danasnjim vodecim monoteistickim religijama?
Da li za njih vaze druga pravila - ili su jednostavno nesretnici rodjeni na pogresnom mjesu u pogresno vrijeme?
Bog ne ogranicava svoju milost samo na onima koji imaju dovoljno informacija o njemu. Bog koji se otkriva u Bibliji zna unutarnji stav i motivaciju za obavljanje odredenih vjerskih duznosti. Svaki napor koji ima za cilj na samoopravdanje, nema neke vrijednosti, bez obzira koliko su oni impresivni.
Ako bas zelis da ides dalje i dublje onda proticaj Rimljanima 2:12-16 gdje se vidi da Pavao govori da oni koji "nemaju zakon" bit ce sudeni prema svojoj "savjesti". Sto jednostavno kaze da se to prevenstveno odnosi na one koji nisu bili u mogucnosti da dodu u dodir sa Evandeljem prije nego su umrli.
Ti si rekao da jednostavno nisu znali sta rade. Nakon svega, moglo bi se tvrditi da oni nisu mogli imati osjecaja za Boga iz Biblije.
Ja se sa tim ne slazem; znali su tacno sta rade. Ljudi prestanu biti moralni relativisti cim pocnu trpjeti zlo, tj vlastitu bol i patnju.
Ono sto mozemo znati kako i sta ljudi stvarno osjecaju o moralnosti je iz njihovih reakcija. David Carrasco, eminentni povjesnicar Asteca pise sljedece: Asteci su zrtvovanje djece primali uz glasno jadikovanje i histericni plac - od strane roditelja i obitelji, a svecenici su ovaj dio "obicaja" smatrali kao prljavim poslom. Asteci su izbjegavali mjesta zrtvovanja djece kad god bi mogli. Unatoc dubokoj moralnoj korupciji, tesko je prevladati majcin zastitnicki instikt.