DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vauvau

#526 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

Ama vidi se ašćare da je lik puko
Toliko petlja da se sam u svoje laži zapetlja
Dozer

#527 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Rijetko koja voznja ukljucuje samo magistrale i bez autoputeva. Cim ima autoputa bar 30%, prelzio je 5. To sto si ti, @vauvau, u nekom vlastitom mentalnom limbu pa ne mozes shvatiti sta se govori, samo je do tebe.

Nemam pojma ko si, a jos manje sta uopste trazis na ovoj temi, a ponajmanje zasto si se nakacio na mene, ali ocito je da nisi bas "tacan". Drugim rijecima, jedini koji je ovdje puk'o si ti.
Haj' vozdra.
vauvau

#528 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

:lol:
Pa bolan bolan jednom pišeš ne ide ispod 5 drugi put pišeš da ide ispod 5
Pa bolan ti se sam sa sobom ne možeš dogovoriti
Smanji ribu ne prosipaj se
Dozer

#529 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Miki Maus....
Fino ti davno rekoh - drz' se kucare... Tvoje pisanje taman tako i izgleda...kao iz kucare :D

Mislim...fakat...jesi li siguran da nemas nekih mentalnih problema...?
vauvau

#530 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

E fakat si smiješan
Misliš da će ti smiješni pokušaji vrijeđanja pomoći da ispadneš pametniji
Samo se još više ofiraš i ispadaš još gluplji
Vide svi da si pun šuplje nema pomoći što se skrivaš iza ekrana
Čuj troši 4,8 a nikad ne ide ispod 5 i po
Znači bože sam sebe laže
Hahahaha
Rugafet

#531 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

E vala vauvau smaras momacki pet stranica vec. U redu napisao je tako i sta sad? Eto nasmijao si se, nacudio se, rekao sta mislis o tome i bio bi red da sad popustis malo sto se toga tice.
Nadzornik

#532 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

Ova ciuvauva bas grize... :D
vauvau

#533 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

Rugafet wrote:E vala vauvau smaras momacki pet stranica vec. U redu napisao je tako i sta sad? Eto nasmijao si se, nacudio se, rekao sta mislis o tome i bio bi red da sad popustis malo sto se toga tice.
Pa ne tjera te niko da čitaš
Čovjek lupa gluposti samo take i nešto pokušava dokazati a veze nema sa životom
Petljanac običan koji se zapetljao u sopstvene laži toliko da više ne zna šta piše
A tema je bože
Eto dizelaši odoše nema više
Evo sve trče aha
Laplace

#534 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Laplace »

vauvau wrote:
Rugafet wrote:E vala vauvau smaras momacki pet stranica vec. U redu napisao je tako i sta sad? Eto nasmijao si se, nacudio se, rekao sta mislis o tome i bio bi red da sad popustis malo sto se toga tice.
Petljanac običan koji se zapetljao u sopstvene laži toliko da više ne zna šta piše
A tema je bože
Evo sve trče aha
Vjerujem da je čovjek očekivao da, kad otvori temu o dizelašima, na njoj čita o dizelašima. A ne o medicini, konkretnije: psihijatriji.
vauvau

#535 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

Laplace wrote:
vauvau wrote:
A tema je bože
Evo sve trče aha
Vjerujem da je čovjek očekivao da, kad otvori temu o dizelašima, na njoj čita o dizelašima. A ne o medicini, konkretnije: psihijatriji.
Ma on je očekivao da će mu svi reć tako je svaka čast upravu si
Ali ljudi mu kompetentni objasnili i pobili mu njegove premise a on nešto izvrdava i obrće i prevrće a nije pametan dovoljno da nađe kontraargumente
A nije dovoljno mudar da prizna da nije dovoljno pametan
To se zove mudroser
Ja ne znam šta ga branite toliko
I još vrijeđa na prizeman način što znači da su mu i ljudske kvalitete nula

A dizelaši će se još dugo voziti i još dugo će biti efikasniji od benzinaca a objasnio mu je gore onaj jedan pametan čovjek zašto je to tako
Dozer

#536 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Jarane... Jedini koji ovdje nista ne konta si ti. Ali najgore je sto ni ne kontas - da ne kontas :lol:
U ovim polupismenim i mentalno plitkim djecijim pokusajima da kazes nesto smisleno, samo ispadas vrhunski kloc. Ali, ni to ne kontas, iako ti to ljudi na temi govore od samog pocetka :lol: :lol: :lol:

Keep going, it's nice to watch you :lol:

P.S. Prvi i jedini koji ovdje vrijedja, i to od prvog svog posta na temi, si opet - ti. Mogu ti ja opet izlistati postove, nije problem.
basicm

#537 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by basicm »

Zar nije jedini problem dizela ekologija?
Dozer

#538 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Nisu dizelasi problem. Ne znam zasto to gledate tako...
Cinjenica je da jesu malo veci zagadjivaci, ali nije to sad nesto ober vise od benzinaca, pa to i nije, bar meni, neki presudni faktor.
Meni licno nisu privlacni jer imaju vise mogucnosti / elemenata za kvarove nego benzinci. Bucniji su, imaju vise vibracija, "siroviji" su u voznji, i osnovno - skuplji su od benzinca istih performansi, i to za ne bas zanemarivu cifru.

1-2-3L razlike u potrosnji goriva meni ne predstavlja faktor da bih imao dizelasa jer, kako vec rekoh - prosjecni BH vozac koji godisnje prelazi 10-15.000 km ne moze na razlici cijene goriva i razlici potrosnje namiriti inicijalnu razliku kupovne cijene ni za 5 godina. A ja toliko prelazim s privatnim autom godisnje (sa sluzbenim duplo vise, iako je i on benzinac), i onda naprosto nemam racunicu da kupujem dizelasa. A benzinac ipak ugladjeniji, tisi, manje vibracija, samim tim u udobniji za voznju, manje mogucih kvarova (pogotovo motori s lancem jer nema velikog servisa).

Kako mijenjam auto svakih 5 godina, a za to vrijeme ne predjem vise od 80-90.000, benzinac mi je vise nego super jer u njega, osim redovnih servisa (ulje, filteri, klima i disk plocice), nemam vise nikakvih ulaganja. I uvijek izvucem 50-55% inicijalne cijene, i opet narednih 5 godina i uz doplatu od 15-16.000 imam nov auto. Sad i pod 5-ogodisnjom garancijom :D
amar1994

#539 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Nas kad bi sa benzincem 1.6 ovako malo trosila , nikad a mozda nitad :lol:

https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 02349.html

al mu se isplati , lik je nakucao 280 hiljada za 6god :-)
basicm wrote:Zar nije jedini problem dizela ekologija?
ja mislim da je glad za porezom najveci problem , bas me interesuje sta ce izmislit kad sve predje na gorivne celije i baterije :izet:
Nadzornik

#540 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:
ja mislim da je glad za porezom najveci problem , bas me interesuje sta ce izmislit kad sve predje na gorivne celije i baterije :izet:
Uvesce akcize na celije i baterije... :D
Dozer

#541 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Logicno :D
Baterija od 100.000 mAh - 100 KM uz registraciju
itd. :D

Namirice se oni, ne brine me to uopste :D
condy

#542 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by condy »

Dozer wrote:Nisu dizelasi problem. Ne znam zasto to gledate tako...
Cinjenica je da jesu malo veci zagadjivaci, ali nije to sad nesto ober vise od benzinaca, pa to i nije, bar meni, neki presudni faktor.
Meni licno nisu privlacni jer imaju vise mogucnosti / elemenata za kvarove nego benzinci. Bucniji su, imaju vise vibracija, "siroviji" su u voznji, i osnovno - skuplji su od benzinca istih performansi, i to za ne bas zanemarivu cifru.

1-2-3L razlike u potrosnji goriva meni ne predstavlja faktor da bih imao dizelasa jer, kako vec rekoh - prosjecni BH vozac koji godisnje prelazi 10-15.000 km ne moze na razlici cijene goriva i razlici potrosnje namiriti inicijalnu razliku kupovne cijene ni za 5 godina. A ja toliko prelazim s privatnim autom godisnje (sa sluzbenim duplo vise, iako je i on benzinac), i onda naprosto nemam racunicu da kupujem dizelasa. A benzinac ipak ugladjeniji, tisi, manje vibracija, samim tim u udobniji za voznju, manje mogucih kvarova (pogotovo motori s lancem jer nema velikog servisa).

Kako mijenjam auto svakih 5 godina, a za to vrijeme ne predjem vise od 80-90.000, benzinac mi je vise nego super jer u njega, osim redovnih servisa (ulje, filteri, klima i disk plocice), nemam vise nikakvih ulaganja. I uvijek izvucem 50-55% inicijalne cijene, i opet narednih 5 godina i uz doplatu od 15-16.000 imam nov auto. Sad i pod 5-ogodisnjom garancijom :D
Ne bih sa ovim složio. Dizelski motori novijih generacija nemaju nikakvih vibracija u vožnji, prigušeni su i u kabini se ništa više ne čuju od benzinca. Odlika dizelaša je dobra uglađenost. Daleko uglađeniji od manjih benzinaca sa više KS jer ne traže često šaltanje i više obrtaje. Ovjde govorim o standardnim benzincima/dizelašima, a ne benzincima sa sportskim perfomansama od ili preko 2.0 kubika, koji je uglađen kao i dizelaš. Ovi manji nemaju šanse na tom planu sa većim dizelašima. To je uglađenost, kad i na manjim obrtajima razvijaju maksimalni obrtni moment, kad ne traži da često potežeš ručicu mjenjača. Nisu dizelaši posebno skuplji, tu su negdje sa benzincima istih perfomansi, barem ona vozila za koja ja poznajem cijene. Konkretno novi VW 1.5 tsi od 150 ks, cijenom je kao 2.0 tdi od 150 ps, ali i dalje on nema u vožnji na cesti njegove perfomanse. Ima na papiru, ali u realnoj vožnji nije toliko agilan i uglađen, pogotovo ako je uparen sa manuelnim mjenjačem. Noviji dizelaši čak manje zagađuju od benzinaca, i problem dizelaša nije ekologija već sve strožije eko norme i razvoj dizelaša prema njima. Noviji benzinci nisu kao nekad, klasični motori, atmosferci, svaki noviji benzinski motor od kojeg se traže perfomanse je isto složen motor, koji ima turbinu, i dosta slične komponente kao dizelaši, a i dalje troši više od uporednog dizelaša. Ne postoji niti jedan argument protiv dizelaša a za benzinca osim u jačim i većim izvedbama. Postoje sklonosti prema određenom motoru, ali to ne znači da je ovaj drugi dizelaš slabiji motor. Pogotovo jer se u dizelaše puno više u autoindustriji uložilo u zadnje dvije decenije u odnosu na benzince. Treba pisati argumentovano a ne hvaliti svog konja, i voditi se nekim predrasudama o dizelašima kakve su bile prije 20 i kusur godina, kakve vibracije, buka i sl. Nema toga
Dozer

#543 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

A koji bi razlog bio da hvalim bilo sta..? Meni ni iz dzepa, ni u dzep...
Diskutujemo. Valjda...

Naravno da su dizelasi danas daleko bolji od onih prije 20 godina, u svakom pogledu. Logicno. Takodjer su mnogi i manji zagadjivaci ako se gleda CO2, ali CO2 i nije najproblematicniji element.
Ali, cak i danas zahtijevaju puno komplikovaniju tehnologiju od benzinaca, sto im diktira i cijenu.
Naravno da pricamo o standardnim vozilima koja cine 80%+ vozila na cestama, za obicni narod, ne kojekakve trkalice ili visoke klase.

A cijene...evo nekih primjera... Nova vozila.
Reno Megane, srednji paket opreme (ZEN). Benzin 115KS - 29.900. Dizel 110 KS - 33.900. Razlika 4.000. -http://renault.ba/CountriesData/Bosnia/ ... 0301-2.pdf
Pezo 308, srednji paket opreme (Active). Benzin 130 KS - 31.943. DIzel 130 KS - 34.646. Razlika 2.700. http://media.peugeot.ba/file/38/5/cjeno ... 331385.pdf
KIA Ceed, srednji paket opreme (LX Champion). Benzin 135 KS - 34.490. Dizel 135 KS - 41.390. Razlika 6.900. https://www.kia.ba/userfiles/attachment ... 529b01d732
Itd.itd.

Recimo sad da je razlika 3.000 KM, neka to bude neki prosjek, i da se godisnje prelazi 15.000 km, a da je razlika u cijeni goriva 0,10 KM. Dizel neka bude 2.00 KM, Benzin 2.10 KM.
Uzmimo da je ukupni prosjek (i vangradska i gradska) dizela 6, a benzinca 8, dakle razlika je 2 litra.
Dizel ce na 15.000, dakle godisnje, potrositi 900L goriva, tj. 1.800 KM.
Benzinac ce potrositi 1.200 L, tj. 2.520 KM.
Godisnja razlika bi znaci bila 720 KM.

Po ovome nam onda treba malo vise od 4 godine da namirimo one inicijalne 3.000 koje smo platili vise za tog dizelasa, i tek tada taj auto pocinje postajati isplativ. Naravno, pod uslovom da ga se planira voziti bar jos dvije godine, kako bi se zaista i isplatilo inicijalno ulaganje.
S obzirom da je glavni argument za dizela njegova manja potrosnja, mislim da je ova racunica sasvim dobar pokazatelj i smjer za kalkulaciju.
Last edited by Dozer on 14/05/2018 14:13, edited 6 times in total.
vauvau

#544 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

condy wrote:
Dozer wrote:Nisu dizelasi problem. Ne znam zasto to gledate tako...

Ne bih sa ovim složio. Dizelski motori novijih generacija nemaju nikakvih vibracija u vožnji, prigušeni su i u kabini se ništa više ne čuju od benzinca. Odlika dizelaša je dobra uglađenost. Daleko uglađeniji od manjih benzinaca sa više KS jer ne traže često šaltanje i više obrtaje. Ovjde govorim o standardnim benzincima/dizelašima, a ne benzincima sa sportskim perfomansama od ili preko 2.0 kubika, koji je uglađen kao i dizelaš. Ovi manji nemaju šanse na tom planu sa većim dizelašima. To je uglađenost, kad i na manjim obrtajima razvijaju maksimalni obrtni moment, kad ne traži da često potežeš ručicu mjenjača. Nisu dizelaši posebno skuplji, tu su negdje sa benzincima istih perfomansi, barem ona vozila za koja ja poznajem cijene. Konkretno novi VW 1.5 tsi od 150 ks, cijenom je kao 2.0 tdi od 150 ps, ali i dalje on nema u vožnji na cesti njegove perfomanse. Ima na papiru, ali u realnoj vožnji nije toliko agilan i uglađen, pogotovo ako je uparen sa manuelnim mjenjačem. Noviji dizelaši čak manje zagađuju od benzinaca, i problem dizelaša nije ekologija već sve strožije eko norme i razvoj dizelaša prema njima. Noviji benzinci nisu kao nekad, klasični motori, atmosferci, svaki noviji benzinski motor od kojeg se traže perfomanse je isto složen motor, koji ima turbinu, i dosta slične komponente kao dizelaši, a i dalje troši više od uporednog dizelaša. Ne postoji niti jedan argument protiv dizelaša a za benzinca osim u jačim i većim izvedbama. Postoje sklonosti prema određenom motoru, ali to ne znači da je ovaj drugi dizelaš slabiji motor. Pogotovo jer se u dizelaše puno više u autoindustriji uložilo u zadnje dvije decenije u odnosu na benzince. Treba pisati argumentovano a ne hvaliti svog konja, i voditi se nekim predrasudama o dizelašima kakve su bile prije 20 i kusur godina, kakve vibracije, buka i sl. Nema toga
Ma džaba to sve njemu
Da mu sad neko postavi mjerenje njegove toyote i njegovog plastičara megane dizel i benzin i da mu recimo sve bude 73 decibela on bi opet rekao nije to to
Raspravljate se s beznadežnim slučajom
Njemu je još u glavi tandrkanje golfa dizela
I to s motorom koji ne postoji
Hahahaha
Dozer

#545 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Mislis - "slucajem" :lol: :lol:
Tako je to kad neko polupismen hoce da diskutuje o necemu, a ne zna ni diskutovati, ni pisati. Mogu misliti kako tek prica :lol:
Tacka, zarez, itd. - znas li sta je to? :D
Last edited by Dozer on 14/05/2018 14:10, edited 1 time in total.
Cossack

#546 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Cossack »

Ko kupuje novo auto obavezno neka uzme benzinca. Ko kupuje polovno neka uzme dizelaša a ako može neka sačeka sljedeće proljeće. Cijene će im značajno pasti.
Last edited by Cossack on 14/05/2018 14:12, edited 1 time in total.
Rugafet

#547 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

Kad se rijec o buci, minimalna razlika je jedino u leru u korist benzinca i to treba bas dobro da se oslusne, sto je potpuno nevazno i neprimjetno za vecinu vozaca. Najveci 'problem' buke je od buke koju proizvode gume i sum vjetra (pri vecim brzinama) tako da to koji motor je ispod haube nema veze sa bukom.
srce_ruke_lopata

#548 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by srce_ruke_lopata »

Dozer - zar ti nije bolji "leasing" (da ne kazem lizing :)), ako mijenjas auto svakih par godina...
vauvau

#549 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vauvau »

srce_ruke_lopata wrote:Dozer - zar ti nije bolji "leasing" (da ne kazem lizing :)), ako mijenjas auto svakih par godina...
Ma šta on zna šta je to i za šta služi
Pročitao jedan novinski članak i sad misli svu pamet svijeta pokupio
Dozer wrote:Mislis - "slucajem" :lol: :lol:
Tako je to kad neko polupismen hoce da diskutuje o necemu, a ne zna ni diskutovati, ni pisati. Mogu misliti kako tek prica :lol:
Eto ti si pismen
Nemoj sad da zovem moju sestrićnu da te isprovaljuje
A ona je doktor nauka samo da znaš
Stisni pa nju ispravi
A mene svi razumiju
Dozer

#550 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Rugafet wrote:Kad se rijec o buci, minimalna razlika je jedino u leru u korist benzinca i to treba bas dobro da se oslusne, sto je potpuno nevazno i neprimjetno za vecinu vozaca. Najveci 'problem' buke je od buke koju proizvode gume i sum vjetra (pri vecim brzinama) tako da to koji motor je ispod haube nema veze sa bukom.
Ovo ne stoji.
Stani pored dizelasa i benzinca i neka se da gas u leru jednom, pa drugom.
srce_ruke_lopata wrote:Dozer - zar ti nije bolji "leasing" (da ne kazem lizing :)), ako mijenjas auto svakih par godina...
Ne svakih par, nego svakih pet (5).
Nije mi leasing bolji, racunao sam i to. Najvise radi popusta koji dobijem za kes, a onda i radi zbira krajnje cifre koja na leasing jos vise poveca ukupnu cijenu nakon ugovorenog perioda.
Pored toga, finansijski lizing je uvijek skuplji, a operativni se ne isplati radi krajnjeg prenosa vlasnistva.
vauvau wrote:
Ma šta on zna šta je to i za šta služi
Pročitao jedan novinski članak i sad misli svu pamet svijeta pokupio
Dozer wrote:Mislis - "slucajem" :lol: :lol:
Eto ti si pismen
Nemoj sad da zovem moju sestrićnu da te isprovaljuje
A ona je doktor nauka samo da znaš
Stisni pa nju ispravi
A mene svi razumiju
Ti si polupismen, za sestricnu ti ne znam, ali ako je dr.sci. iz ovog BH poslijeratnog obrazovnog sistema, vjeruj mi da je i ona polupismena. Tesko mi je zamisliti da u tvom okruzenju postoji neko zaista pismen :lol:
Last edited by Dozer on 14/05/2018 15:23, edited 2 times in total.
Post Reply